Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Személyi jövedelemadó-mentesség 4 gyerek után: Itt vannak a részletek! - Ennyivel lesz több pénzed, ha nem kell szja-t fizetni

2020 januárjától azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Szerző: Szülők Lapja | 2019-07-25.

Ez a cikk 89 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Megjelent a Magyar Közlönyben a négygyerekes nők személyi jövedelemadó-mentességéről szóló törvénymódosítás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019. július 24-én, szerdán az MTI-vel.

Szja-mentesség a 4 vagy több gyereket nevelő nőknek
A közlemény szerint az Országgyűlés július 12-én elfogadta az egyes adótörvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, így - a családvédelmi akcióterv részeként - 2020 januárjától azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Személyi jövedelemadó-mentesség 4 gyerek után: Itt vannak a részletek! - Ennyivel lesz több pénzed, ha nem kell szja-t fizetni

A már felnőtt gyerekek után is jár
A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár, az adómentesség megállapításához pedig nyilatkozni kell a munkáltatónál. Az Emmi szerint az kedvezmény mintegy 40 ezer anyát érinthet évente.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

vonal
Mennyi pénzről van szó?
A portfolio.hu azt is kiszámolta, mennyi adóelőnyhöz jutnak így egy édesanya: számításaik szerint egy négy gyerek mellett 40 évesen ismét munkát vállaló és így az élete végéig szja-mentességet élvező nő (bruttó átlagbért, 4%-os bruttó bérnövekedést, nem változó szabályokat és 15%-os szja-kulcsot feltételezve) a nyugdíjba vonulásának időpontjáig (ami 59 év körül volt a legutóbbi adatok szerint átlagosan) összesen mintegy 18,1 millió forintos adóelőnyhöz juthat. Természetesen minél előbb érvényesek rá a kedvezmény feltételei (fiatalabb korban szül, és hamarabb visszatér a munkaerőpiacra), annál nagyobb a nyereség.

A 15 százalékos szja alóli mentesség mellett az édesanya - valamint vele megosztva az édesapa - a családi adókedvezményt együtt is igényelheti.

Nagyszülői gyed
Kitértek arra is, hogy szintén 2020 januárjában lép életbe a nagyszülői gyed, amelyet azok a nagyszülők igényelhetnek, akik még nem mentek nyugdíjba, ha a dolgozó szülők helyett vállalják, hogy az unokákat ők gondozzák, nevelik. A nagyszülői gyed beleszámít a szolgálati időbe, egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti igénybe, de akár több unoka után is felvehető az ellátás - ismertették a közleményben.

Forrás: MTI, portfolio
Fotó: Szülők Lapja

 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

 

hirdetés

[x] hirdetés


OLVASD EL EZT IS!

alt szöveg

Termékvisszahívás: Ha ilyen tálkát vettél a gyereknek, nehogy odaadd neki! Vesekárosító anyag oldódik ki belőle

alt szöveg

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen tálkát vettél, nehogy használd! - Veszélyes vegyszerek oldódnak ki belőle

alt szöveg

2019/2020-as tanév rendje: Mikor lesz az őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, érettségi, középiskolai felvételi?

Legnépszerűbb

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermekprogramok

Túrázz a mobiloddal!

vissza vissza