Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Koronavírus elleni védőoltás várandósoknak: Ezeket ajánlja a tisztifőorvos

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján egyebek közt arról is beszélt, hogy ha valaki várandósság alatt be akarja magát oltatni koronavírus ellen, akkor hogyan teheti meg.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-03-26.


Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján egyebek közt arról is beszélt, hogy ha valaki várandósság alatt be akarja magát oltatni koronavírus ellen, akkor hogyan teheti meg.

Miért veszélyes a koronavírus a kismamákra?
A koronavírus járvány a várandósokat is megtámadja, és egy tudományos cikk szerint a kismamáknál háromszor akkora a veszélye, hogy Covid-fertőzés esetén kórházi kezelésre, vagy akár mesterséges lélegeztetésre szorulnak, mint az azonos korú, de nem terhes nőknél. Ráadásul megnő a koraszülés, császármetszés és a szülés utáni komplikációk esélye is.

A hírek szerint Magyarországon is több kismama kap oxigént és szorul lélegeztetőgépre, éppen ezért fontos, hogy ők is megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást.Ezzel kapcsolatban szólalt meg ma Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs március 26-ai, pénteki tájékoztatóján, ahol elmondta, tisztában vannak vele, hogy a várandósok a vírusfertőzés szempontjából magas kockázatú csoportnak számítanak, éppen ezért zajlanak különféle klinikai vizsgálatok arra vonatkozólag, hogy melyik védőoltás lenne hatékony, ugyanakkor veszélytelen egy kismamára és a magzatára.

Milyen oltást ajánlanak a kismamáknak?
Mint kiemelte, nemzetközi tapasztalatok már rendelkezésre állnak, ezek alapján fogalmazták meg a magyar szakemberek az ajánlásukat, amivel már a magyar kismamák is élhetnek. Bár a védőoltás felvétele még mindig kisebb kockázattal jár, mint maga a vírusfertőzés, de Müller Cecília hangsúlyozta, hogy minden esetben egyénileg kell mérlegelni a várható hasznot és az esetleges kockázatokat, és ezt követően a kismama döntése, hogy kéri vagy sem az oltást.

Egyelőre a kismamáknak az mRNS-típusú oltásokat ajánlják - Magyarországon ilyen a Pfizer és a Moderna. Bár feltehetően a vektorvakcinák sem jelentek veszélyt, ugyanakkor azoknál még kevesebb a tapasztalat, mondta.

Mikor kaphatják meg a kismamák az oltást?
A jelenlegi ajánlás szerint az első oltást a kismamák a várandósság 12. hetét követően kaphatják meg, míg a második adagot a szülés után. Aki kismamaként oltást szeretne, az mindenképpen regisztráljon, ezt követően pedig vegye fel a kapcsolatot a szülész-nőgyógyászával és a háziorvossal, tette hozzá a tisztifőorvos.

Forrás: Operatív törzs tájékoztató
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja