Ezeket NE add a gyermekednek enni! Egészségtelenek, mégis kaphatóak 2015. márciusáig
Miért nem szabad tömni a gyerekeket csokival, nápolyival és csokoládéfigurákkal? Miért kell kerülni a hidrogénezett élelmiszereket? Te tudod, hogy miért ártalmas a transzzsírsav, és az milyen élelmiszerekben megtalálható? Itt a lista, mit ne vegyünk le a gyereknek az élelmiszerboltok polcairól, ahol továbbra is ott sorakozhatnak a káros élelmiszerek.
Szerző: Erdei Gergő | 2014-05-16.
A transzzsírsavak, és az azzal összefüggő rendeleti szabályozásról egyre többet lehet hallani. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy még mindig lehet a boltok polcain transzzsírsav (TFA) tartalmú élelmiszerekkel találkozni.
A csokoládékfigurák, nápolyik, csokik tele vannak TFA-val
A szülők számára kiemelten fontos téma a TFA mentesség, hiszen a legtöbb TFA a gyermekek számára kedvelt csokoládéfigurákban, nápolyikban, csokoládékban lehet.
A TFA-k megtalálhatóak a kérődzők tejében és húsában, így a tehéntejben, marhahúsban, azonban ezek az egészségre ártalmatlanok.
Gyerekeknél mindenképpen kerüljük a hidrogénezett élelmiszereket!
Amik az emberi szervezetre veszélyt jelentenek azok a mesterséges TFA-k, amely a növényi olajok élelmiszeripari feldolgozása során keletkeznek. Ez az élelmiszeripari eljárás a hidrogénezés. A hidrogénezés során megváltozik a zsírsavak kémiai szerkezete, amely az egészségünkre káros hatást fejthet ki. Természetesen nem csak a hidrogénezett növényi zsírok tartalmazhatnak TFA-t, hanem az ezekből készült termékek is.
Mit okoz a káros TFA?
A szervezetbe bekerülve növeli a gyulladási faktorok, a szabad zsírsavak szintjét. A szervezetben jelen lévő „jó” koleszterin szintjét csökkenti, míg az egészségre káros „rossz” koleszterin mennyiségét növeli. Fogyasztása összefüggésben áll a szív és érrendszeri halálozásokkal, amely Magyarországon a vezető halálok.
Az egészséges táplálkozást már gyermekkorban kell elkezdeni
A rendelet célja a szív és érrendszeri halálozás mértékét évi 3000-5000 áldozattal csökkenteni. Az egészséges táplálkozásra már gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló táplálkozással összefüggő egészségkárosodások nagy része.
Még mindig vannak forgalomban TFA tartalmú élelmiszerek
A rendelet hatálybalépését követően a forgalomban lévő rendeletnek>> eleget nem tévő termékeket nem kell megsemmisíteni, azonban azok a termékek, amelyek nem felelnek meg a rendeletnek maximum az áru fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje végéig, de legfeljebb a rendelet hatályba lépését követő 12 hónapig forgalmazhatóak (2015.02.18.).
Néha a drága termékek ugyanúgy tele vannak TFA-val, mint az olcsóbbak
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet>> eddig több mint 800 terméket vizsgált be, amelyek eredménye elérhető az OÉTI honlapján. A termékek 24%-a 10 g TFA-t tartalmazott, 35%-a 5-10 g között, 41%-a 2-5 g transzzsírsav volt. Az egyes termékek esetében figyelembe vették azok árát is. Az eredmény meglepő, hiszen sok esetben a magasabb árfekvésű termékek is igen magas TFA tartalommal rendelkeznek.
Lista a boltokban kapható élelmiszerek TFA tartalmáról
Az OÉTI honlapján közölt listában>> szereplő vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják. A transzzsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan. A táblázatban piros színnel szedett értékek azt jelzik, hogy azoknál az élelmiszreknél a TFA tartalom magasabb, mint az elfogadható mennyiség.
Tipp:
Vásárlásnál mindig olvassuk el a termékek címkéjét, és ha azt látjuk, hogy a TFA tartalom magasabb, mint 2 gramm/100 gramm zsír, akkor azokat az élelmiszereket semmiképpen ne adjuk a gyerekeknek.
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: Erdei Gergő dietetikus
TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>
A csokoládékfigurák, nápolyik, csokik tele vannak TFA-val
A szülők számára kiemelten fontos téma a TFA mentesség, hiszen a legtöbb TFA a gyermekek számára kedvelt csokoládéfigurákban, nápolyikban, csokoládékban lehet.
A TFA-k megtalálhatóak a kérődzők tejében és húsában, így a tehéntejben, marhahúsban, azonban ezek az egészségre ártalmatlanok.
Gyerekeknél mindenképpen kerüljük a hidrogénezett élelmiszereket!
Amik az emberi szervezetre veszélyt jelentenek azok a mesterséges TFA-k, amely a növényi olajok élelmiszeripari feldolgozása során keletkeznek. Ez az élelmiszeripari eljárás a hidrogénezés. A hidrogénezés során megváltozik a zsírsavak kémiai szerkezete, amely az egészségünkre káros hatást fejthet ki. Természetesen nem csak a hidrogénezett növényi zsírok tartalmazhatnak TFA-t, hanem az ezekből készült termékek is.
Mit okoz a káros TFA?
A szervezetbe bekerülve növeli a gyulladási faktorok, a szabad zsírsavak szintjét. A szervezetben jelen lévő „jó” koleszterin szintjét csökkenti, míg az egészségre káros „rossz” koleszterin mennyiségét növeli. Fogyasztása összefüggésben áll a szív és érrendszeri halálozásokkal, amely Magyarországon a vezető halálok.
Az egészséges táplálkozást már gyermekkorban kell elkezdeni
A rendelet célja a szív és érrendszeri halálozás mértékét évi 3000-5000 áldozattal csökkenteni. Az egészséges táplálkozásra már gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló táplálkozással összefüggő egészségkárosodások nagy része.
Még mindig vannak forgalomban TFA tartalmú élelmiszerek
A rendelet hatálybalépését követően a forgalomban lévő rendeletnek>> eleget nem tévő termékeket nem kell megsemmisíteni, azonban azok a termékek, amelyek nem felelnek meg a rendeletnek maximum az áru fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje végéig, de legfeljebb a rendelet hatályba lépését követő 12 hónapig forgalmazhatóak (2015.02.18.).
Néha a drága termékek ugyanúgy tele vannak TFA-val, mint az olcsóbbak
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet>> eddig több mint 800 terméket vizsgált be, amelyek eredménye elérhető az OÉTI honlapján. A termékek 24%-a 10 g TFA-t tartalmazott, 35%-a 5-10 g között, 41%-a 2-5 g transzzsírsav volt. Az egyes termékek esetében figyelembe vették azok árát is. Az eredmény meglepő, hiszen sok esetben a magasabb árfekvésű termékek is igen magas TFA tartalommal rendelkeznek.
Lista a boltokban kapható élelmiszerek TFA tartalmáról
Az OÉTI honlapján közölt listában>> szereplő vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják. A transzzsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan. A táblázatban piros színnel szedett értékek azt jelzik, hogy azoknál az élelmiszreknél a TFA tartalom magasabb, mint az elfogadható mennyiség.
Tipp:
Vásárlásnál mindig olvassuk el a termékek címkéjét, és ha azt látjuk, hogy a TFA tartalom magasabb, mint 2 gramm/100 gramm zsír, akkor azokat az élelmiszereket semmiképpen ne adjuk a gyerekeknek.
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: Erdei Gergő dietetikus
TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>
[x] hirdetés
