Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Hirdetés

Hozzátáplálás: Mikor jön el az ideje? Hogyan kezdd el? Hogyan folytasd? - Gyermekorvos tanácsai

A hozzátáplálással kapcsolatban rengeteg kérdés felmerülhet: mikor érdemes elkezdeni? Hogyan álljunk neki? Hogyan ismertessük meg a babát az új ízekkel? Gyermekorvos osztotta meg tanácsait, hogy szülőként könnyebben eligazodj.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-10-01.


Amikor a hozzátáplálásról esik szó, mindig felmerül a kérdés, meddig szoptassuk a babát. Elegendő mennyiségű anyatej esetén 6 hónapos korig a kizárólagos szoptatás ajánlott - ez a WHO ajánlása is. A szoptatás a kicsik számára nemcsak táplálékforrást jelent, hanem érzelmi kötődést, biztonságérzetet és megnyugvást is.

Mikor kezdjünk neki a hozzátáplálásnak?
A baba fejlettségétől függően anyatejes babáknál 6 hónapos kor után, a csak tápszeres illetve vegyesen táplált csecsemőknél kb. 4-6 hónapos korban jön el a hozzátáplálás ideje, amikor a baba megismerkedik a szilárd ételekkel.

A hozzátáplálás megkezdése néhány csecsemőnél nehézséget okozhat, mert a szoptatással biztosított szoros testi kontaktus időtartama a pépes ételek bevezetésével csökken. Az anyatej pépes ételekkel történő kiegészítése fokozatosan történjen, hogy ne jelentsen pszichés megterhelést sem a gyermeknek, sem az édesanyának, hívja fel a figyelmet Dr. Tausz István gyermekorvos, aki az alábbiakban hasznos tanácsokat oszt meg a hozzátáplálással kapcsolatban.

Honnan tudhatom, hogy a gyermekem megérett a hozzátáplálás megkezdésére?
- A csecsemő képes hason fekve az alkarjára támaszkodva felnyomni és megtartani magát
- A csecsemő kis segítséggel vagy önállóan tud ülni
- Gyakran veszi a szájába a különböző tárgyakat, játékokat vagy a kezét
- Érdeklődve figyeli, hogy mit esznek a szülők
- Kinyitja a száját, ha a babakanál hozzá ér

Hogyan és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?
- A hozzátáplálást a délelőtti-déli órákban kezdjük el zöldség- és gyümölcslevekkel, pépekkel. Az anyatej édeskés íze miatt a csecsemő könnyebben fogadja el a természetes módon édeskésebb zöldség- és gyümölcsleveket és pépeket, például a sárgarépát, almát, sütőtököt, burgonyát, őszibarackot, körtét.
- A hozzátáplálás kezdeti szakaszában még elegendő a kisebb adag pépes étel, ehhez nyújtanak megfelelő alternatívát a 125 g-os HiPP biogyümölcsök és biofőzelékek.
- A szermaradványok elkerülésének érdekében legyél óvatos a bizonytalan forrásból származó, primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel.
- Kezdetben csak egyféle ízt kóstoljon a baba néhány kanállal a délelőtti vagy a déli  anyatejes táplálás előtt, majd fokozatosan lehet növelni az adagot.
- Az új ízt legalább 3-4 napig kapja. Csak ezután próbálkozz a következő íz kóstoltatásával. A tápláláshoz műanyag babakanalat használj.
- A pépeknek más az íze és az állaga, mint az anyatejnek, ezért sok baba nehezen fogadja el a szilárd táplálékot. A csecsemőnek meg kell szoknia a rágást és a nyelést is.
- A szilárd táplálékhoz való szoktatás több hetet vagy hónapot is igénybe vehet, ezért légy türelmes, próbálkozz újra és újra, de semmiképpen se erőltesd.

Hozzátáplálás: Mikor jön el az ideje? Hogyan kezdd el? Hogyan folytasd? - Gyermekorvos tanácsai

Mit tegyek, ha a gyermekem elutasítja a babakanálból való táplálást?
- A baba nyugtalanságára ne kizárólag a szoptatás legyen a válasz. A hozzátáplálás sikerességéhez hozzájárul, ha különösen a hozzátáplálás első heteiben fokozottan odafigyelünk a babára. Ha nyűgös, vegyük fel, dédelgessük, öleljük magunkhoz. A bőrkontaktus, az anya illata, hangja, testhőmérséklete megnyugtatja a babát. Ebben sokat segíthet az édesapa is, ha az anya helyett ő veszi fel a gyermeket és nyugtatja meg.
- Amennyiben a szoptatási időtartam csökkenése miatt a gyermek sír és nyűgös, tereljük el a figyelmét.
- A szilárd táplálékot minden nap ugyanabban az időpontban kínáld. Ha nem fogadja el a baba, tarts egy kis szünetet és próbáld meg később.
- Fontos, hogy a tápláláshoz lekerekített, puha műanyag babakanalat használj.
- Az üres babakanalat is a csecsemő kezébe adhatod, így játékos formában is megismerkedhet vele.
- Ideális esetben a baba táplálás előtt ne legyen túl éhes, mert akkor nem lesz türelme megkóstolni a szilárd ételeket.
- Betegség esetén átmenetileg ne folytasd a hozzátáplálást.

Mik a következő lépések?
- Reggelire, délután és vacsorára a csecsemő továbbra is a megszokott anyatejet (vagy anyatej hiányában tápszert) kapjon.
- Ha a baba már rendszeresen és szívesen fogyasztja a zöldség- és gyümölcspépeket a délelőtti és a déli órákban is, úgy uzsonnára kaphat gabonás gyümölcspépet, amellyel bevezethetjük a glutént a baba étrendjébe. A glutén bevezetésének ideális ideje 6-9 hónapos kor között van.  
- Következő lépésként bevezethetjük a teljesen pépesített húsos zöldség- vagy gyümölcspépeket (menüket), amelyek fogyasztása főétkezésként javasolt délben vagy vacsorára.
- Amint gyermeked egy teljes adag húsos menüt megeszik ebédre, úgy elhagyhatod a déli anyatejes vagy tápszeres etetést.
- A hozzátáplálás megkezdésével a csecsemő folyadékszükségletét már nemcsak az anyatej biztosítja, hanem a bébiitalok és a babavíz is, valamint a bébiételek folyadéktartalma. A szilárd ételek bevezetésével fokozottan figyelj oda a baba rendszeres  itatására.
- A csecsemő immunrendszere kb. 1 éves korra fejlődik ki, ezért a szilárd táplálékok fogyasztása mellett az igény szerinti szoptatás továbbra is ajánlott.

Szerző: Dr. Tausz István gyermekorvos, főorvos
[Támogatott tartalom]
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja