Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Tévesen hajtottak végre koponyaműtétet egy 7 éves kisfiún Debrecenben! - Nem is az volt a baja, amit az orvosa állított

Mit tennél, ha gyermekedet indokolatlanul műtenék meg és sodornák ezzel veszélybe az életét? Ha a műtét után még rosszabb lenne az állapota, mint előtte? Ha olyan kifejezésekkel dobálózna egy elismert orvos, mint kisfejűség, koponyacsontosodási zavar?

Szerző: Szülők Lapja | 2018-02-16.

Ez a cikk 2048 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


"Minden szülő legszörnyebb rémálmát élte át Rózsa Benett (7) édesapja és édesanyja: a kisfiút a leletei szerint egy neves orvos kétszer is félrediagnosztizálta, és feleslegesen végzett el rajta agyműtétet" - olvasható a Blikkben.

Benett koraszülöttként, a 31. hétre született, oxigénhiánnyal. 4 hónapos korában a szülei úgy érezték, nem fejlődik úgy, mint kortársai, ezért kezelőorvosuk javaslatára egy elismert orvos magánrendelésére vitték el a gyermeket, aki kisfejűséget diagnosztizált Benettnél.
 

Felesleges koponyaműtét egy 7 éves kisfiúnál


Koponyacsontosodási zavar
Amikor pár évvel később a Zika-vírus terjedésével egyre több információ és kép jelent meg a kisfejűségben szenvedő gyermekekről, a szülők úgy látták, az ő fiúk egyáltalán nem mutatja a kisfejűség jeleit. Így újra felkeresték az orvost, aki ezúttal új diagnózissal állt elő: Benettnek koponyacsontosodási zavara van, amit műteni kell. A műtétet végre is hajtották, a beavatkozás során - az ilyenkor szokásos módon - eltávolítottak egy darabot a gyermek koponyájából.


(képünk illusztráció!)

Így derült ki az orvosi tévedés
A műtét ellenére azonban nem történt javulás a gyermek állapotában, sőt, fokozódott a fejlődési visszamaradása és viselkedési problémái, ezért a szülők külföldi szakorvosokhoz fordultak. Végül a Harvard Egyetem professzorai szakvéleményt mondtak: szerintük nem csupán téves volt mindkét diagnózis, de a kisfiú operációja is teljesen felesleges, sőt, veszélyes volt.

Mit tehet a család a történtek után?
"Az orvosok szerint az agyműtét során elhaltak bizonyos agysejtjei" - mondja Benett édesapja. A kisfiú jövőre iskolába menne, de a ceruzát is alig tudja megfogni, továbbá javítani kell a testmozgásán és az értelmi képességein is. A család jelenleg most heti háromszor hordja fejlesztésre a kisfiút, bízva az állapota javulásában. Értesüléseik szerint van egy kezelés, amivel az elhalt agysejteket regenerálni lehet.

A félrediagnosztizáló orvos ellen feljelentést tettek és kártérítési igényüket is érvényesíteni kívánják.

- Álláspontom szerint a történtek kimerítik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. Felvettük a kapcsolatot azzal a klinikával, ahol a műtétet elvégezték, de az intézmény igazgatója nem ismerte el a felelősségüket. Az orvos ismertségére való tekintettel azt kértük, hogy a nyomozást ne a helyi, hanem a fővárosi hatóságok folytassák le - fogalmazott dr. Helmeczy László, a család ügyvédje a lapnak.

Olvasd el ezt is!
Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - Egy koraszülött baba sikertörténete »

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja