Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Hajhullás, ízületi fájdalom, szívbetegség, koraszülés: Így betegíthet meg a rossz fogazat! - Mit tanácsol a szakorvos?

Érdemes figyelni a helyes fogmosási technika elsajátítására, hisz a fogágybetegség és a káros baktériumok felszaporodása okozhat hajhullást, ízületi fájdalmat, de akár szív- és érrendszeri megbetegedést vagy koraszülést is.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-05-19.


Hazánkban a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának hiányzik az összes foga. A probléma hátterében a helytelen szájhigiénés szokásokkal összefüggő fogínygyulladás, és az emiatt kialakuló fogágybetegség is állhat.

Érdemes tehát nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre - vagyis a helyes fogmosási technika elsajátítására -, hiszen a fogágybetegség és a káros baktériumok felszaporodásának következménye hajhullás, ízületi fájdalom, de akár szív- és érrendszeri megbetegedés vagy koraszülés is lehet. Erről is szó lesz a május 27-i Semmelweis Egészség Napokon.

Lassan alakul ki a fogágybetegség
A fogínygyulladás és a fogágybetegség lassan, fájdalom nélkül alakul ki, nincs jelző tünet, ami a páciens figyelmét felhívná a bajra, ezért a betegek legtöbbje már csak végső esetben, akkor fordul szakemberhez, amikor a fogorvosok, parodontológusok már nem tudják megmenteni a teljesen kilazult fogat – mondja dr. Horváth Attila, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinika adjunktusa.

Mi a fogínygyulladás első jele?
A fogágybetegség előzménye a fogínygyulladás, aminek első látható jele a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés vagy az apró vörös folt, amikor egy ropogós almába harapunk – szemlélteti a parodontológus szakorvos, hozzátéve: száz emberből mindössze négynek teljesen egészséges és ép az ínye. A szájüreg ugyanis nem steril, káros és jótékony baktériumok találhatók benne, amelyek számára a megfelelő fogtisztítással el nem távolított ételmaradékok jelentik a táptalajt. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk az ép íny fenntartásáért, az a megfelelő fogápolás elsajátítása.

Hogyan kell helyesen ápolni a fogakat?
A legtöbb ember nem jó technikával mos fogat, hiszen sokszor csak a fog felszínéről távolítja el a lepedéket, a baktériumok azonban a fogközök, illetve a fog és íny találkozásánál lévő barázdákban telepednek meg. Ezért az alapos fogmosás mellett fontos a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe rendszeres használata is.

A fogkefével akkor tudjuk a legjobb hatást elérni, ha nem előre-hátra, hanem körkörösen mozgatjuk a fog felületén, és körülbelül 45 fokban megdöntjük, hogy a fog és íny találkozási pontját minél jobban elérjük - magyarázza a szakember.

A folyamat csak egy pontig fordítható vissza
Dr. Horváth Attila a konzultációs lehetőséggel egybekötött előadásában ismerteti majd a  teljes folyamatot: a fogíny a gyulladás következtében elkezd visszahúzódni, a barázdák mélyülnek, elindul a csont lebomlása, ennek következtében kilazul, s végül akár kihullhat a fog. Ilyen esetekben az implantátumok is csak megfelelő előkezelés és csontépítést követően jelenthetnek megoldást. A szakember ugyanakkor leszögezi: a folyamat egy pontig visszafordítható, illetve megállítható, ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken való részvétel és megfelelő szájhigiéné fenntartása.

Rossz a magyarok fogazata
A szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezeletlen cukorbetegség és a dohányzás komoly rizikót jelent, és felgyorsíthatja az egyébként évekig tartó folyamatot, melynek eredménye lehet akár a teljes fogatlanság is. Hazánkban a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának minden foga hiányzik.

Gócokat is előidézhet a szervezetben
A kezeletlen fogágybetegség azonban nem csak fogvesztést okozhat hanem a szájüregben található káros baktériumok melléktermékei, mérgei a vérkeringésen keresztül más szervekhez eljutva, góctüneteket is előidézhetnek, melyek a legkülönfélébb panaszokhoz vezethetnek a hajhullástól, az ízületi fájdalmon át a szív-, érrendszeri betegségekig, és nyolcszorosára emelik a koraszülés kockázatát.

A május 27-i Semmelweis Egészség Napokon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, a programok a Zoom felületén lesznek követhetők, online. A részletes program és a regisztráció itt érhető el.
 

Semmelweis Egészség Napok: Fog- és szájbetegségek - részletek a programból


Töltse le fogorvosát! (Dr. Németh Fruzsina)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A COVID-19 pandémia kezdetével egyre nehezebbé vált a fogorvoshoz járás: kevesebb szabad időpont, hosszú, tömött sorok a rendelések előtt. Gyakran online, telefonos konzultációk alkalmával tartják a kapcsolatot kezelőorvosukkal a páciensek. Előadásunkban olyan internetes, mobiltelefon-applikációs lehetőségekre szeretnénk felhívni pácienseink figyelmét, amelyeknek a segítségével egészségtudatosságukat növelve, otthonuk biztonságából tudják javítani szájhigiénés szokásaikat. Ezáltal megelőzhetik a szájüregi betegségeket, és erősíthetik a teljes testi egészségüket, valamint csökkenthetik a szükséges orvos-beteg találkozások és a költséges kezelések számát.

COVID és egyéb vírusfertőzés által okozott ízérzési és szaglászavarok (Dr. Kraxner Helga)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

Az előadásban bemutatjuk a szaglás és ízérzés jelentőségét az élet különböző területein, a különböző foglalkozások, szakmák tekintetében. A két érzés-féleséget elhelyezzük az érzékszervek rendszerében, röviden felvázoljuk a szaglás- és ízérzés szervrendszerének összetevőit (anatómiáját) és normál működését (élettanát). Ezt követően rátérünk a kóros működésre, vagyis a kórélettani vonatkozásokra, amelyen belül kiemelten foglalkozunk a vírusfertőzések, ezen belül a koronavírus fertőzés jelentőségével. A koronavírus okozta COVID betegség során elszenvedett panaszokat vesszük sorra, összefoglalva, hogy mit érezhet a beteg, és hová fordulhat a panaszaival. Bemutatjuk, hogy mi történik a további kivizsgálás során, és a vizsgálati eredmények tükrében mennyivel tudunk közelebb kerülni a megoldáshoz, vagyis a gyógyuláshoz. Számba vesszük a kezelési (terápiás) lehetőségeket.

Ajaj, vérzik az ínyem! Most mit tehetek? (Dr. Horváth Attila)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

Bizonyára sokan tapasztaltak már kis piros elszíneződést a ropogós almába harapva. Sajnos ez az első tünete annak a lassú folyamatnak, ami végül a fogaink meglazulásához és akár elvesztéséhez is vezethet. Korunk egyik népbetegsége az ínygyulladás és fogágybetegség. Vajon mindez megelőzhető? Erre kíván választ adni és a megelőzés egyszerű eszközeit bemutatni az előadás.

Bölcsességfogak – csak a baj van velük? (Dr. Joób-Fancsaly Árpád)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A bölcsességfogak szerepe különleges a fogászatban. Az ambuláns szájsebészeti ellátások nagy része a bölcsességfogak által okozott kórképekre fókuszálódik. Fiatal korban jellemzően fogszabályozási, míg érettebb korban inkább gyulladásos panaszokat okoznak. Jellemzően a húszas, harmincas korosztálynál, de idősebb korban sem ritka, hogy gondot okoznak. Kezelésük részben konzervatív, de az esetek nagy részében sebészi ellátást igényel.

Megelőzés az egészséges és rendezett fogazatért, a gyermekszájtól a felnőttek maradandó fogazatáig (Dr. Bálint Réka)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

Az előadás bemutatja a fogak embrionális fejlődésétől kezdve a gyerekszáj tejfogazatán át a tinik vegyes-, majd maradófogazatáig a fogváltás és fogfejlődés folyamatát, és az esetlegesen előforduló zavarait. Milyen hatással vannak erre és a fogak egészségére a különböző környezeti tényezők, mint a táplálkozás, a szájhigiéné, a rossz szokások, fogbalesetek, vagy a genetika, illetve az embrionális korban fellépő károsító tényezők. Ezek alapján kiderül, mivel is foglalkozik egy gyermekfogorvos; mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat kell bevetni, vagy szükség esetén milyen terápiát alkalmaz tej- és maradó fogak esetén, milyen eszközöket/anyagokat használ a megfelelő életkorokban. Összefüggést keresünk, hogy vajon mi köze lehet a fogszuvasodásnak a fogazat-, illetve az állcsontok helyzeti rendellenességeihez, miért játszik elengedhetetlen szerepet a fogszabályozó orvos a gyermekfogorvos munkájában és fordítva, mit tehet a gyermekfogorvos egészen kicsi kortól azért, hogy később ne legyen szükség fogszabályzóra.

Az összes programot és a regisztrációt itt találod »

Forrás: Semmelweis Médiasarok
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza