Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Könnycsatorna-elzáródás babáknál: Így masszírozd a kisbabád szemkörnyékét, hogy megszűnjön a probléma

Veleszületett könnycsatorna-elzáródás vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet. Szerencsére egy hatékony masszázzsal megszüntethető.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-11-10.


Veleszületett könnycsatorna-elzáródás vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet. Szerencsére egy hatékony gyakorlattal megszüntethető.

Milyen tünetekkel jár a könnycsatorna-elzáródás?
Legjellemzőbb tünete, hogy az egyik vagy mindkét szem könnyezik, az érintett szemet és az arcot eláztatja a könny, a szemrésben és a pillákon váladék jelenhet meg, a szemkörnyéki bőr kipirosodhat.Így masszírozd a baba szemkörnyékét
Az újszülöttkori könnycsatorna-masszázst bátran alkalmazzuk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, és nem merül fel sérülés, fertőzés, vagy fejlődési rendellenesség a háttérben. A módszerrel a babák 6 hónapos korára az esetek 95 százalékában elkerülhető a műszeres beavatkozás, derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójából.

Mielőtt nekikezdesz a masszírozásnak
Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Szemészeti Klinika egyetemi adjunktusa fontosnak tartja kiemelni, hogy a könnytömlő masszírozása előtt minden esetben meg kell győződni arról, hogy:
- nincs idegen test a szemrésben,
- nincs komoly gyulladás, esetleg glaukóma.

Amennyiben ezek kizárhatók, az esetek nagy részében a könnyutak veleszületett szűkületéről van szó, amely a videóban bemutatott masszázs segítségével általában meggyógyul.

Nem minden újszülöttnél fordul elő
Az újszülöttek 5-10 százalékát érinti a jelenség, mely azonban általában spontán vagy az alábbi videóban is látható gyakorlattal megszüntethető, tette hozzá a szakember.

Itt nézheted meg a pár perces videót:Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik/yanalya
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermekprogramok

Mágikus állatok iskolája: Családi mozifilm készült a népszerű gyerek-kalandregényből

vissza vissza