Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Hirdetés

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval

Szeretnéd a gyermeked fejlődését támogatni, logikai és finommotoros képességeit, gondolkodását fejleszteni? Akkor mutatunk egy egyszerűen kezelhető, de rendkívül sokoldalú játékot, melyet nem csak a szakemberek, de a gyerekek is imádnak.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-04-28.


Amikor a gyerek fejlődéséről beszélünk, akkor nagyon gyakran előkerül a finommotorika, finommotoros képességek. De mi ez pontosan? Miért olyan fontos? És hogyan segíthet mindebben a Logico?

A finommotorikát köznyelven kézügyességnek hívjuk, tágabb értelemben véve mindazon képességek gyűjtőneve, melyek a kéz finom mozgásával, precíz mozdulatok kivitelezésével kapcsolatosak, mint amilyen például a ki-be gombolkozás, kulcs beillesztése a zárba, ajtónyitás, cipőkötés, fogmosás, késsel-villával evés, csavarozás, fűszerezés, zöldséghámozás, palack vagy befőtt kicsavarozása.

Ha végignézzük a gyerekfejlődés első 6 évét, akkor világosan látszik, milyen apró lépésekkel jut el oda egy kisgyermek, hogy képes legyen megállni a helyét a mindennapi életben, vagy épp hogy az iskolában ügyesen meg tudja majd fogni a ceruzát, és megtanuljon írni.
 

Így fejlődnek a finommotoros képességek 0-6 éves kor között


Az első év:
A baba kezei eleinte zárt ökölben vannak és a karmozgása reflexszerű, de szép lassan megtanul tudatosan is a dolgok felé nyúlni a kezével. Az első évben elsajátítja a két ujjas csippentő mozdulatot, amellyel aztán különféle tárgyakat vagy ételt tud megragadni és felvenni. Megtanulja azt is, hogy tárgyakat egyik kézből a másikba áttesz, ekkor kezdődik a ki-be pakolós időszak, és élvezettel figyeli azt is, ahogy egy tárgyat felvesz, majd leejt.

A második év:
A második évben a kisgyermek finommotoros képességei még tovább fejlődnek: már képes építőkockákat egymásra tenni, karikákat ráfűzni egy botra, könyvet lapozgatni (még több lapot egyszerre), gombokat nyomogatni, integetni, tapsolni, krétával firkálgatni, felkapcsolni a lámpát, kilinccsel kinyitni az ajtót, kupakot fel- és letekerni, és megtanul önállóan inni-enni is.

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval

A harmadik év:
A harmadik év végére a gyerek már olyan, nagyobb precizitást és csuklómozdulatot is igénylő feladatokat is végre tud hajtani, mint az ollóval vágás, vonalak, körök rajzolása, kigombolás-begombolás, nagyobb gyöngyök fűzése, gyurmázás, könyvlapozás egyesével - és itt már kezd kiderülni, melyik a domináns keze.

A negyedik év:
A negyedik évben már képes lesz kört, négyzetet, téglalapot rajzolni, gyurmázással golyót, kígyót formálni, önállóan öltözködni (gombolás, tépőzár), puzzle-t kirakni.

Az ötödik év:
Ötéves korára a gyerek betűket és számokat tud lemásolni, emberalakokat rajzolni, egyszerű formákat ollóval kivágni, ragasztani és beilleszteni.

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval

A hatodik év:
A hatodik évre a gyerek lassan készen áll az iskolai kihívásokra: képes a 3 ujjas ceruzafogásra, vonalon belül színez, részletgazdag rajzokat készíteni, ollóval bonyolult formákat is kivágni forgatással, emellett tud késsel-villával enni.  

Ahhoz, hogy a finommotoros képességek folyamatosan fejlődjenek, sok-sok játékra van szüksége a gyereknek, hiszen így észrevétlenül megtanulja a szükséges mozdulatokat. És neki aztán játék minden, a kelt tésztától kezdve az üres kartondobozokon át a konyhai eszközökig.

Természetesen emellett célirányosan is adhatunk a kezébe olyan játékot, ami ugyancsak a finommotorikát fejleszti, sok egyéb más készség mellett.


LOGICO - Egy szuper játék a finommotorika és más készségek fejlesztésére


A LOGICO olyan 3-9 éves korú gyerekeknek ajánlott játék, amely szórakoztatva és észrevétlenül fejleszti az óvodás és kisiskolás korú gyermekek készségeit, ráadásul okosít, önállóságra nevel, növeli a sikerélményt, és bárhol könnyen lehet vele játszani.  

A 6 gombos LOGICO Primo 3-6 éveseknek, a 10 gombos LOGICO Piccolo 5-9 éveseknek való. Mindkét kerethez több mint 30-30 kártyacsomag tartozik, amelyek párhuzamosan több részterületet fejlesztenek játékosan.
 

Hogyan kell játszani a LOGICO-val? Egyszerű!

- Helyezzétek be az adott feladatkártyát a keretbe
- Olvassátok el, mi a feladat
- Gyermeked a keret színes korongjainak behúzásával jelölheti be az általa helyesnek tartott megoldást
- Fordítsátok meg a feladatkártyát, és így tegyétek a keretbe: így ellenőrizhetők a helyes válaszok egyszerűen és gyorsan
 

Mi mindent fejleszt a LOGICO, a finommotorika mellett?

- a logikai gondolkodást,
- a figyelmet,  
- a szem-kéz koordinációt,
- a térbeli-síkbeli tájékozódást,
- a beszédet és a szókincset

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval
 

Melyek a LOGICO készségfejlesztő játék legfontosabb előnyei?

- Egyedül is játszható
- Az önellenőrzés, a többszöri újrajátszás lehetősége szorongásmentes tanulást és sikerélményt biztosít
- A színes, tologatható korongok minden gyerek érdeklődését felkeltik
- Gyermekközpontú, korosztályra szabott tematika és tárgyi világ jelenik meg a színes kártyákon, ezért a gyerekek szívesen játszanak vele
- A kártyák illusztrációi mozgósítják a gyerek meglévő tudásanyagát
- Minden kártyacsomagban 16 különböző fejlesztési célú kártya található, így egy-egy csomag megoldása komplex, többirányú fejlesztést biztosít
- A különböző feladattípusok segítik logikus egységbe szervezni és elvonatkoztatni a gyakorlati tapasztalás során begyűjtött információkat
- Mérete az iskolai füzethez hasonló, segíti a síkbeli tájékozódás megalapozását
- Megalapozza a balról jobbra történő pásztázást, soron követést
- Biztonságos a kisebb gyerekek számára is
- Bárhol, bármikor használható, akár utazás, várakozás közben is
- A keret masszív, jó minőségű, könnyen tárolható, hordozható, jól tisztítható
 

Újdonságokkal vár a LOGICO Primo és Piccolo


A LOGICO Primo és Piccolo feladatkártya-csomagok folyamatosan megújulnak, hogy még inkább a kis felhasználók kedvenceivé váljanak.
 

LOGICO Primo újdonságok

Nemrégiben teljesen új Primo csomagok jelentek meg, amelyekben a rajzolt illusztrációk mellett sok fénykép is található.

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval

Az alábbi új csomagok a gyerekek számára ismerős, hétköznapi, témákat járnak körül:
- Öltözködés: Milyen anyagból van? Melyiket kell előbb felvenni? Milyen a mintája?
- Bal-jobb, fent-lent: Kövesd a kisegeret, a cicát és Csurit! Hová bújtak? Hogy pózolnak a tükör előtt? Párosítsd a kesztyűket! Az állatok helye a rácsban már igazi absztrakció!
- Autók, utcák, táblák: Ki merre megy az utcán? Hogy néz ki egy jármű egy másik nézőpontból? Mi hiányzik a tábláról? Mit látsz útközben? Miből hány van? Nem kell ismerni a közlekedés szabályait, hogy megoldd a feladatokat!
- Színek, képek, formák: Művészi alkotások, kreatív anyagok megismertetésével alapozza meg a vizuális nevelést, az esztétikai ismereteket.

Itt szerezheted be a LOGICO Primo újdonságait kedvezményes online áron »
 

LOGICO Piccolo újdonságok

Az itt felsorolt, felújított Piccolo feladatkártya-csomagok a Primo kártyáknál már 2021-ben bevezetett, új dizájnnal jelennek meg.
- Tarka formák 3 éves kortól
- Első logikai játékom
- Évszakok
- Logikai sorrend
- Minták és mintázatok
- Jelvadász
- Betűvadász
- Olvasni fogok
- Szótagoló – Szótagolló
- Összeadás és kivonás 20-ig 1. rész

3-9 éves gyerekek fejlődése: Finommotorika, logika, gondolkodás - Játékajánlóval

Itt szerezheted be a LOGICO Piccolo újdonságait kedvezményes online áron »

Egyénileg összeállítható csomagok - 22 százalék online kedvezménnyel!
Aki még nem ismeri a LOGICO készségfejlesztő játékot, annak érdemes a LOGICO Primo vagy a LOGICO Piccolo csomagot választania, mert így nagyon kedvező áron juthat 1 kerethez és egyszerre 3, tetszés szerinti feladatkártya-csomaghoz, ráadásul gyermeke többféle feladattípust kipróbálhat.  
A csomagok egy keretből és 3 szabadon választható feladatkártya-csomagból állnak, és összesen 22% kedvezménnyel vásárolhatók meg!

Itt szerezheted be a LOGICO csomagjait most 22% online kedvezménnyel »

[Támogatott tartalom]

vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Családtámogatási Kalkulátor: Keress rá, milyen támogatásokra vagy jogosult! - Csok, Babaváró, Szja-visszatérítés, Otthonfelújítási támogatás

vissza vissza