Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Játékok a szüreti mulatság idején 1.

A szüretelés a vidéki falvakban még mindig nagy esemény, ilyenkor összegyűlik a falu apraja-nagyja, és együtt leszüretelik a gazdák szőlőjét. Ez a társas munka jó alkalom a beszélgetésre, mulatozásra. Sajnos a városi gyerekeknek ritkán van alkalma gyakorolni ezt a szép hagyományt, de azért a játékokkal számukra is elhozhatjuk a szüretelés izgalmát.

Szerző: Szülők Lapja | 2009-10-08.


Gyerekkoromban mi is jártunk szüretelni, ahol közelről megismerkedtem a szüreti munkával, illetve szüretelő eszközökkel és a mai napig jó emlékeim vannak ezekről az alkalmakról.
Emlékszem, hogy azon versenyeztünk az unokatestvéreimmel, kinek lesz előbb tele a puttonya. A munka végeztével a felnőttek is beálltak játszani. Jani bácsi minden alkalommal előadta a puttony-bukfencező tigris ugrását. Mi pedig tátott szájjal néztük.

A mai gyerekek gyakran már kimaradnak ezekből az élményekből
Sajnos ma már egyre kevesebb helyen lehet ilyen eseményeken részt venni, főleg a városi gyerekeknek. De hogy ne maradjanak ki a mi gyermekeink se ebből a hagyományból, látogassunk el vidékre egy-egy szüreti mulatságra. Itt ők is megismerhetik a szüretelés folyamatát, hogyan készül a szőlőlé a must, és belőle a bor és a mustot akár meg is kóstolhatják.

Hozzuk el a szüret hangulatát a gyerekeknek
Az óvodában nálunk is hagyománnyá vált a szüreti mulatságok rendezése, már napokkal az esemény előtt szüretelős dalokat énekelünk, verselünk.

Ilyen dalok például:
- Érik a szőlő...
- Badacsonyi szőlőhegyen...
- A Kállói szőlőbe...
- Kicsi a hordócska...
- Lipem, lopom...

Sajnos szőlőtőke hiányában a szüretelést csak elmesélni, képekről nézegetni tudjuk.
Viszont a must készítését már láthatják a gyerekek, sőt ihatnak is belőle. Bemutatjuk a régen használatos szüretelési eszközöket. Puttony, kád, daráló, boros hordó, borlopó stb.
Majd közösen énekelünk szüretelős dalokat, és különböző versenyjátékokat játszunk.
A nap fénypontja a táncház, amikor is egy meghívott zenekar zenéjére rophatják a gyerekek a táncot.


vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja