Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Csodálatos hatással van a babákra, kisgyerekekre, ha együtt alszunk velük

Együtt aludni a gyerekkel, vagy külön? Állandó dilemma a szülőknél.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-10-12.


A gyermekkel közös alvást a mai nyugati „kultúra” nem feltétlenül támogatja, habár az ellenkező vélemény is egyre hangsúlyosabbá válik. Az együtt alvást ellenzői elsősorban veszélyessége miatt nem ajánlják, de a kimondott vagy kimondatlan elvárások is azt sugallják, ne aludj együtt gyermekeddel, mert akkor „sosem tanul meg egyedül aludni” vagy épp „el lesz kényeztetve”, és különben is „olyan nagy már”.

Ember – és anya – legyen a talpán, aki ebben a külső zajban képes meghallani saját belső útmutatását, sőt, bátor, ha hallgat is rá. Pedig kétségkívül érdemes, hiszen ez a természetes. Íme néhány megtámadhatatlan, támogató gondolat az együtt alváshoz.

Az élet esszenciája kontra rohanó világ
Talán nem a megfelelő értékek élveznek prioritást a ma társadalmában: függetlenség, elkülönülés, megfelelés. A világ eredményeket vár, tökéletességet, produktivitást, holott a mindenáron tevékenykedés, az „elérendők listája” és az állandó nyomás túlélőjátszmája mellett elsikkad a legfontosabb: a puszta létezés, a jelen-lét öröme. Kultúránk nincs erre felkészülve, így mikor babánk születik, előfordulhat, hogy nehezünkre esik megállni, vagy legalább lassítani, és ösztöneinkre hallgatni. Pedig a babák hordozása az emberi faj génjeiben van megírva: az érintés, az ölelés a legszentebb, szavak nélküli kommunikációnk, maga a kapcsolódás.
Ehelyett a kontroll illúzióját adó könyveket olvasunk, tökéletes napi rutint és átaludt éjszakákat tervezgetünk, bébimonitorokat és gyönyörű ágyneműhuzatokat vásárolgatunk össze… Holott babánknak, kisgyermekünknek kizárólag ránk van szüksége!

Több, mint egy közös ágy
Egy amerikai édesanya gyermekneveléssel kapcsolatos weboldalának közössége az együtt alvás számtalan előnyéről számolt be. A hozzászólásokban néhány szülő még azt is elismerte, hogy míg nem született gyermekük, elítélték és gyengeségnek tartották a közösen alvás intézményét. Azonban amint belevágtak (vagy valamilyen probléma okán rákényszerültek), hamar rádöbbentek, hogy nem csupán azért éri meg a fáradságot, mert gyermekük számára jobb pihenést biztosít, de a kötődés különleges, megnyugvást adó élményét is nyújtja mindannyiuk számára, így anyaságukat ösztönösebben, mélyebben megélhetik. Ösztöneink márpedig nem csalnak: ez a legtermészetesebb módja annak, hogy gyermek számára biztosítani tudjuk a vágyott közelséget és biztonságot. Csodásabb ajándékot nem is adhatnánk nekik – de önmagunknak sem.Behozhatatlan előnyei vannak az együttalvásnak
A gyerekek, különösen a kisbabák számára az érintés az élethez elengedhetetlen szükséglet, a szoros közelség: fontos, hogy hallják a hangunkat, érezzék az illatunkat, ölelésünket, ezt pedig akkor biztosítjuk számukra, ha gyakran hordozzuk őket a testünkön, alvás közben összebújunk, és természetesen folyamatosan reagálunk (válaszolunk) az igényeikre.
Az együtt alvás a rosszul alvó gyermekeknél oldja a szorongást, így hosszú távon elősegíti a jobb alvásminőséget. Pici babáknál az együtt alvás ébredéskor azonnali reagálásra, valamint kényelmesebb szoptatásra és könnyebb visszaalvásra ad lehetőséget, ami az édesanyának is előnyösebb. A biztonságos környezet természetesen nem elhanyagolandó a közösen alvás kapcsán, ám az együtt alvás veszélyeihez képest hangsúlyosabb az a csodálatos képesség, ahogyan a baba szervezete reagál édesanyja testközelségére: szívverése az övéhez hangolódik, testhőmérséklete kiegyensúlyozottabb.

Persze senki nem mondta, hogy az együtt alvás kényelmes lesz: lehet, hogy több rugdosást kapunk apró lábacskáktól, és kevesebbet a férjünk öleléséből... De mint tudjuk: ami lényeges és értelmet ad az életnek, az legtöbb esetben nem egyszerű. A kényelmetlenségek is elmúlnak egyszer, és mint tudjuk, utólag úgy érezzük majd, túl gyorsan is elmúltak…


A szív békéje
Az együtt alvás lényege az összetartozás érzése és megvalósulása, erre vágynak a gyermekek születésük pillanatától, és végeredményben ez mindannyiunk legmélyebb testi és lelki igénye.
Ha képesek vagyunk lelassítani, az összebújás percei, órái a szülői létben ajándékká válnak: erősítik a kapcsolódást, elmélyítik a köteléket, és bár a testünk nem feltétlenül lesz kipihentebb, a lélek számára a közös pihenés ideje megelégedettséget, megnyugvást ad, ahogy a japánok tartják: „ez a szív békéje”.Fotó:  Freepik
Forrás: raisedgood.com

vonal

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza