Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A leggyakoribb téli sérülések, balesetek gyerekeknél: Mire figyelj szülőként? Mikor vidd azonnal orvoshoz a gyereket?

Zúzódás, csonttörés, agyrázkódás, kihűlés, égési sérülések, szemsérülés, sok minden érheti a gyereket télen is. Mit tegyél, ha baleset éri a gyereket? Milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvos?

Szerző: Szülők Lapja | 2022-12-22.


A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, melyek leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel, rándulásokkal, törésekkel járnak. A csúszós utak és a téli sportok okozta sérülések az alapvető szabályok betartásával javarészt elkerülhetők lennének.

A megfelelő méretű biztonsági gyerekülés használata, sportoláshoz a bukósisak, térd- és könyökvédő hordása csökkentheti a sérülések számát és súlyosságát, emellett a fokozott szülői felügyelet minden esetben nagyon fontos - mondja dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője.

Számos sérülés a jeges, csúszós úttesten, a korcsolyapályán vagy szánkózás közben történik. Ezeknél a baleseteknél leggyakrabban zúzódások, fejsérülések, ritkább esetben törések fordulnak elő.

A leggyakoribb téli sérülések, balesetek gyerekeknél: Mire figyelj szülőként? Mikor vidd azonnal orvoshoz a gyereket?

Ha a gyerek feje sérül
Minél kisebb egy gyermek, annál sérülékenyebb a feje, ezért kell a balesetek kapcsán felmerülő panaszokat óvodás és kisgyermek korban nagyon komolyan venni.

Fejsérülés esetén, ami fejfájással, hányingerrel, szédüléssel jár együtt, azonnal orvoshoz kell fordulni, ezek agyrázkódás jelei. Eszméletvesztés, eszméletzavar vagy nyílt végtagsérülés esetén pedig mentőt kell hívni - magyarázza dr. Krivácsy Péter.

Hozzáteszi, ha a baleset után a gyermek nem szólal meg, nem sír fel, nagyobb vérömleny van a fején, azonnal traumatológiai ügyeletre kell menni vele.

Ritkább a csonttörés
A kisgyermekek csontjai ritkábban törnek el, leggyakrabban sportoláskor, ezért bizonyos sportoknál - például a síelés, snowboardozás - a védőfelszerelés használata elengedhetetlen a szakember szerint, ezek ugyanis felfogják a komolyabb sérüléseket.

Csonttörésre utalhat a reccsenő hang, nehéz mozgatás vagy mozgásképtelenség, a duzzadt, fájdalmas végtag. Amennyiben nincsen tünet, vagy enyhébbnek tűnik a fájdalom, vigyük a gyermeket orvoshoz, súlyos esetekben pedig hívjunk mentőt - hangsúlyozza dr. Krivácsy Péter.

A leggyakoribb téli sérülések, balesetek gyerekeknél: Mire figyelj szülőként? Mikor vidd azonnal orvoshoz a gyereket?
Szem-, arc- és fogsérülések esetében is nagy körültekintéssel kell eljárni. Szemsérülést tompa ütés, nyomás, idegentest is okozhat, ezekben az esetekben fontos a szakorvosi ellátás.

Nem kell mindig orvoshoz vinni a gyereket
Kiemeli, a gyerekeket számos baleset érheti, azonban nem mindig kell orvoshoz fordulni. Az enyhébb sérüléseket fájdalomcsillapítással, az érintett terület hűtésével, pihentetéssel otthon is kezelni lehet.

Fontos, hogy ne hűljön ki
Szabadban történő sérülések esetében a hidegnek másodlagos következményei is lehetnek. A gyerekeknek a felnőttekhez képest ugyanis viszonylag nagyobb a testfelületük, ami fokozott hőveszteséget okoz, így könnyebben kihűlhetnek.

Olyan sérüléseknél, ahol nem tudjuk a beteget meleg helyre vinni, nagyon fontos a hővédelem alulról-felülről egyaránt - emeli ki a főorvos.

A leggyakoribb téli sérülések, balesetek gyerekeknél: Mire figyelj szülőként? Mikor vidd azonnal orvoshoz a gyereket?

Égési sérülések
A karácsony közeledtével figyelni kell az csillagszórók, égő gyertyák és a viasz okozta sérülésekre is, melyeket elsődlegesen hűtéssel lehet kezelni otthon, azonban a bőr felhólyagosodásakor el kell menni orvoshoz.

A gyerekbalesetek kivédésében a szülőnek van a legnagyobb szerepe. A tapasztalatok szerint a súlyos balesetek száma odafigyeléssel és fokozott szülői felügyelettel nagymértékben csökkenthető - figyelmeztet a szakember.

Olvasd el ezt is!
Jégre lépés szabályai: Tanítsd meg a gyereknek, hogy ne legyen tragédia a tavon csúszkálás vége »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Pixabay, Freepik, Freepik/ASphotofamilyOLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja