Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Barlangoljunk 2023: Március a barlangok hónapja! - Izgalmas programokkal várnak a fővárosi és vidéki barlangok

Kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket március végéig a Barlangoljunk! programsorozat részeként. A látogatók többek között geotúrán, denevérlesen, valamint fotós túrán is részt vehetnek.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-03-03.


Az öt hazai Nemzeti Park területén fekvő barlangok kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket március végéig a Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja elnevezésű programsorozat részeként. A látogatók többek között geotúrán, denevérlesen, valamint fotós túrán is részt vehetnek.

A barlangok hónapját immár kilencedik alkalommal hirdetik meg márciusban a nemzeti parkokban.

Különleges programokkal várják a látogatókat márciusban
A hazai nemzeti parkok közül a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az Aggteleki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendelkezik társadalmi hasznosítású barlangokkal, melyek kedvezményes és ingyenes túrákkal, máskor nem látogatható barlangokkal várják egész hónapban az érdeklődőket - mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára.Budapesten van az ország leghosszabb barlangja
Budapest a barlangok fővárosának is tekinthető, hiszen nincs még egy olyan főváros, amely alatt ennyi és ilyen hosszúságú barlangjárat helyezkedik el - emelte ki, hozzátéve: jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere meghaladja 58 kilométert. Magyarország legnagyobb, leghosszabb barlangja is Budapesten található: ez a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy 32 kilométer hosszúságú.

A barlangok megújulásra, regenerálódásra önmaguktól képtelenek, emiatt jó állapotuk fenntartása, vagy éppen természeti állapotuk javítása gyakran csak aktív természetvédelmi kezelés, gyakorlati beavatkozások révén valósítható meg - fogalmazott.
 

Barlangoljunk 2023 - Néhány márciusi program az ország barlangjaiban


A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság területén, Budapesten fekvő Szemlő-hegyi barlangban minden márciusi pénteken az érdeklődők a mintegy 90 perces felfedező túrák részeként megtudhatják, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba, valamint a program keretében a budai barlangok világát bemutató 3D film is megtekinthető.

A Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain geológus szakvezető kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangján minden márciusi vasárnap. A mintegy kétórás túrák során a látogatók megismerhetik a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, valamint bepillantást nyerhetnek a város alatt húzódó barlangrendszerek kutatásának történetébe.

A vidéki helyszíneken többek között az Abaligeti-barlangban március 10-én fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére.

A Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlangban két szombaton, március 4-én és március 18-án a denevérek világát bemutató program lesz.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának szervezésében pedig március 3-án és március 10-én a Koloska-völgyet, Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot érintő, a természeti és kultúrtörténeti értékeket felsorakoztató útvonalon geotúra várja a látogatókat.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Illyés TiborOLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja