Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Testvérek és intelligencia: Hogyan befolyásolja a születési sorrend, hogy milyen okos lesz a gyerek? - Kutatási eredmény

Az embereket régóta foglalkoztatja, hogy vajon a testvérek közötti születési sorrend mennyiben van befolyással a személyiségre vagy éppen az intelligenciára. Nos, ha húgoknak-öccseknek van egy rossz hírünk: német kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a később születettek alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint idősebb testvéreik.

Szerző: Szülők Lapja | 2016-08-30.


Az embereket régóta foglalkoztatja, hogy vajon a testvérek közötti születési sorrend mennyiben van befolyással a személyiségre vagy éppen az intelligenciára.

Nos, ha húgoknak-öccseknek van egy rossz hírünk: német kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a fiatalabb szülöttek alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint idősebb testvéreik. Általában az első gyerek IQ-ja a legnagyobb, és fiatalabb testvérről fiatalabb testvérre csökken az IQ.

Más szóval: egy családban minden újabb gyermek egy kicsit kevésbé lesz intelligens, mint eggyel korábban született testvére.

Több mint 20 ezer résztvevőt vontak be a kutatásba
A Lipcsei Egyetem pszichológusai három országból - Nagy Britannia, Egyesült Államok, Németország - toboroztak résztvevőket, összesen több mint 20 ezer alanyt vontak be a kutatásba. A kísérlet során egyértelműen kiderült, hogy a születési sorrend befolyásolja az IQ-t, azt viszont csak találgatni tudják, mi lehet ennek az oda.

Nem tudják, mi lehet az oka az IQ különbségnek
Egyes feltételezések szerint a legidősebb gyermekre jut a legtöbb figyelem, a szülők száz százalékig velük tudnak foglalkozni. Később pedig minél több gyerek között kell később megosztani a figyelmet, annál kevesebb idő jut egy-egy testvérre.

Az is elképzelhető, hogy a szülők leginkább az első gyermekkel szemben támasztanak nagy elvárásokat, és elvárják, hogy továbbtanuljanak, míg a kisebbeket már lazábban kezelik.

A kutatók szerint a tanító-elmélet szintén közrejátszhat - a legnagyobbak ugyanis sokszor tanító jelleggel magyarázzák el a kisebbeknek az élet fontos dolgait, és mivel a magyarázáshoz kognitív képességekre van szükség, ezáltal ez a tevékenység kiválóan trenírozza az agyukat.

Születési sorrend és személyiség
Az IQ mellett a pszichológusok azt is vizsgálták, vajon a személyiséget mennyire befolyásolja a születési sorrend. Azt feltételezték, hogy az elsőszülöttek nyíltabbak és közvetlenebbek, mint a később születettek, ám valójában nem találtak erre bizonyítékot - megállapításuk szerint a születési sorrend nincs hasonló hatással a személyiség alakulására, mint az IQ-ra.

Forrás: BigThink
Fotó: Pixabay
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

HPV elleni védőoltás fiúknak: Miért érdemes beoltatni a gyermeked? Milyen betegségek ellen véd az oltás?

vissza vissza