Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

"Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment" - Elhunyt Vekerdy Tamás

A népszerű pszichológus, író, a Waldorf-pedagógia egyik fontos magyarországi képviselője 84 éves volt. Halálhírét a hivatalos Facebook-oldalán tudatták.

Szerző: Szülők Lapja | 2019-10-09.


2019. október 9-én, nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Waldorf-pedagógia egyik fontos magyarországi képviselője.

84 éves volt
"Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment" - tudatták a szomorú hírt Vekerdy Tamás hivatalos Facebook-oldalán.


Vekerdy Tamás 2011-ben, a Beszélő március 15-ei rendezvényén

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte 1954 és 1958 között.

Fiatal évei
A jogi pálya nem vonzotta, így a Nemzeti Színházhoz került statisztának, emellett házitanítóskodott. Akkoriban kezdett el járni a Török Sándor köré csoportosuló társaságba, amelynek estjein az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek életműve volt a központi téma, akkor találkozott először a Waldorf-pedagógia módszereivel is.

1959-ben a Család és Iskola című lapnak lett munkatársa, közben elvégezte a BTK pszichológia szakát, ahol 1967-ben kapott diplomát. Diplomamunkáját a japán nó színháztörténet kiemelkedő alakjáról, Zeami mesterről írta.

Tanított is
Ádám Ottó a Színművészeti Főiskolára hívta óraadó tanárnak színészpszichológiát oktatni 1969 és 1972 között, emellett dolgozott nevelési tanácsadóban és részt vett Mérei Ferenc szemináriumain, ahol pszichodrámát, pszichodiagnosztikát tanult.

1982-től az Országos Pedagógiai Intézetbe, az Iskolafejlesztési Központhoz került, több tanulmányt írt a magyar iskolarendszerről.

Személyiség-központú nevelés
Érdeklődése teljes egészében a személyiség-központú Waldorf-pedagógia felé fordult, pályája további részében minden tudását és energiáját ennek hazai megismertetésére, elterjesztésére és oktatására fordította. Részt vett 1987-től 1991-ig Solymáron a Waldorf-óvoda és iskola megszervezésében, 1991-től pedig a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője. 1998 és 2002 között az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke volt, 1999-től a Pedagógus-továbbképzési Központ igazgatója.

Szakmai cikkei, tanulmányai több folyóiratban is megjelentek, sorra adták ki a gyerekekkel, iskolákkal foglalkozó könyveit. Több mint fél évszázados karrierje során rengeteg könyvet írt, ezek többsége a gyermeknevelésről szól, nagyon sok magyar szülő tanult tőle, hiszen a kisgyermek kortól egészen a kamaszkori problémákig sokféle esettel foglalkozott és osztotta meg véleményét. Mindemellett előadásokkal járta az országot, amik rendre telt házasnak bizonyultak, bölcs szavaira sokan voltak kíváncsiak.

Szépirodalmi művei közül sikert arattak a Borisz és Gleb, a Jelenetek Rákóczi életéből, a Családom történeteiből, a Zsidó könyv és a Széchenyi című munkái is. 2003-ban Vekerdy címmel interjúkötetben vallott családjáról, pályájáról, a művészettel kapcsolatos élményeiről.

Elismerések
Munkásságát több díjjal is elismerték: 1996-ban az oktatáskutatóknak járó Kiss Árpád-díjat vehette át, 2000-ben Budapestért Díjat, 2006-ban Pro Scholis Urbis-díjat, 2014-ben Hazám-díjat kapott. 2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották.

Ami a magánéletét illeti, 1979-ben, 44 éves korában nősült harmadszorra, négy gyermeke született Honti Máriától.

Ez is érdekelhet!
Hogyan neveljük boldog gyereket? - Vekerdy Tamás interjú »


Forrás: MTI, Wikipédia
Fotó: Beszélő/Szilágyi Lenke
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja