Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Bőrrák megelőzése: Így óvd meg a gyermeked és magadat is idén nyáron a káros sugárzástól! - Szakorvos tanácsai

A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Szerző: Szülők Lapja | 2020-06-03.


A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni - egyebek közt erre hívja fel a figyelmet dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa.

Idén még könnyebben le lehet égni
A napsütés alapesetben is sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV-A és UV-B sugárzásokat. Idén speciális helyzetet okoz, hogy a legtöbb ember a megszokottnál jóval több időt töltött a négy fal között az elmúlt hetekben. Mivel kevesebb napfény érte a bőrüket, az kevésbé készült fel a nyári időszakra, az emberek nem szerezték meg az alapszínt, amely már áprilistól elérhető és megalapozhatja a nyári időszak intenzív napozásait.A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a saját bőre tulajdonságaival és képességeivel. Az utóbbi években egyre divatosabb lett a barna bőr, de a világos bőrűek többnyire nem tudnak jól lebarnulni, ők egyszerűen vörösödnek és leégnek. A barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt, és a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt - emelte ki a szakorvos.

Mire figyelj oda, ha napra mész?
- A világos bőrűeknek a napozást most a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás.
- Kiemelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas fényvédő faktorú krémeket használjanak a bőr károsodásának elkerülése érdekében. 
Léteznek már olyan nappali krémek is, amelyek fényvédő tulajdonsággal is rendelkeznek.
- Nyaraláskor nyilvánvaló, hogy viszünk magunkkal fényvédő krémet, de a hétköznapi használatban is ajánlatos a használatuk.
- Emellett a fizikai fényvédelemre is érdemes ügyelni, például kalapot is viselhetünk. A karimás kalapok bizonyulnak a legjobb választásnak. A divatcégek szerencsére lépést tartanak ezzel, és nagyon sokféle kalap közül lehet választani
- A baseballsapka nem ajánlott, hiszen a fül és a tarkó, vagy fordított viselés esetén a homlok is leéghet.
- A ruházatot tekintve a következő hónapokban a könnyed nyári, például lenvászon viselet ajánlott.

Megfigyelhető például, hogy a tar férfiak fejbőrén idős korban nagyon sok a daganat, tehát a férfiaknak is kell fejvédő - hangsúlyozta a szakember.Plusz infó a szülőknek
- Nagyon fontos, hogy a gyerekeket mindig kenjük be napvédő krémmel, hiszen ők nem tudják, hogy mennyit tartózkodhatnak a napon.
- Náluk az is fontos, hogy a strandon folyamatosan pótoljuk a fürdőzések után a bekent részeken a védelmet.
- Léteznek a piacon már UV szűrő funkcióval rendelkező hosszú ujjú pólók is, ezek alatt nem szükséges a krémezés.

Akár gyerekeknek, akár felnőtteknek napszemüveg viselése is ajánlott, ugyanis a szemben is van melanocita. Itt - a barna bőrrel ellentétben - a divat jót is tesz az egészségügyi szempontoknak, ugyanis nagyon sokan hordanak napszemüveget.

A bőr nem felejt
Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A bőr nem felejt, a hólyagos napégéseket "megjegyzi", ezek pedig szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával a fehér bőrűek körében - említette a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa.


dr. Kuroli Enikő - fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

A világos bőrűek nagyobb veszélynek vannak kitéve
A világos bőrben nincs melanin, márpedig ez a pigment azt a célt szolgálja, hogy a bejövő UV-sugarakat megfogja. A bőrben a melanin végülis azt a szerepet látja el, amit a sztratoszférában az ózonréteg. Akinek nincs melanin a bőrében, az nem tudja felfogni ezeket a sugarakat, így sokkal jobban károsodik a bőre, annál pedig, aki lebarnul, a bejövő napsugárzás rendkívüli melanintermelés okoz. Ez a folyamat már önmagában is egyfajta sejtkárosodásnak tekinthető, ami ugyan komoly problémát nem okoz, az viszont különösen fontos, hogy a leégést elkerüljük. Egy nap alatt nem lehet lebarnulni, a fokozatosság elvét kell érvényesíteni - húzta alá dr. Kuroli Enikő.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Pixabay
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja