Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Koraszülöttek világnapja: 10 előtte-utána fotó, ami bizonyítja, igazi harcosok az idő előtt született babák

A koraszülöttek több mint fele egészséges felnőtté fejlődik, köszönhetően a modern orvostudománynak. November 17. a Koraszülöttek világnapja, fotósorozattal mutatjuk meg, milyen harcosok az idő előtt született babák.

Szerző: Szülők Lapja | 2020-11-17.


vonal
Bár egy baba idő előtti megszületése próbatétel a szülőknek és a picinek is, szerencsére a koraszülöttek többsége egészséges felnőtté fejlődik.

Egy kutatásban több mint 2,5 millió 1973 és 1997 között született svéd gyerek adatait vizsgálták meg, közülük 6 százalék volt koraszülött. Az alanyok egészségi állapotát akkor is megnézték, amikor 18 és 43 éves kor között voltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy az idő előtt világra jött babák több mint fele felnőttkorában ugyanolyan egészséges, mint aki időre született.A pozitív dolgokra koncentráltak
- A koraszülötteknél számos egészségügyi probléma kockázata magasabb - ilyenek például a szív- és tüdőbetegségek, idegrendszeri vagy mentális problémák. A korábbi kutatások általában ezekre a negatívumokra koncentráltak inkább, azonban tudomásunk szerint nem folyt még olyan vizsgálat, ami azt célozta volna, hogy kiderítse, milyen egészségügyi állapotban vannak felnőttként azok, akik koraszülöttként jöttek világra - emelte ki Dr. Casey Crump, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvostudományi Egyetem Családorvosi és Közösségi Egészségügyi Szakának alelnöke, egyben a kutatás vezetője.

Mint elmondta, a szülők számára fontos, hogy tudják, attól még, hogy gyermekük koraszülött, felnőttként ugyanolyan teljes és egészséges életet élhet, mint mások.

Nem mindegy, mennyivel korábban születik egy baba
Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem minden koraszülöttre igaz ez: akik például a 22-27. hétre születnek, azoknak csupán a 22 százaléka ússza meg különösebb hosszú távú egészségügyi probléma nélkül - szemben azokkal, akik időre születnek, náluk ez a szám 63 százalék.

- A terhesség harmadik trimesztere kritikus időszak a magzat fejlődése szempontjából. A koraszüléssel félbeszakad a magzati szervek normális növekedésének és érésének folyamata, ami deformitásokhoz, valamint működésbeli problémákhoz vezet - mondta Crump, hozzátéve, hogy ezek a változások hajlamosítanak aztán a különféle krónikus megbetegedésekre.

Az évente megszülető csecsemők körülbelül egytizede jön idő előtt világra, és 95 százalékuk életben is marad, köszönhetően a modern orvostudománynak. Minden évben november 17-én ünnepeljük a Koraszülöttek világnapját.
 

Az igazi harcosok - Les Premas-fotósorozat egykori koraszülöttekről


A koraszülött babák igazi harcosok - ezt akarta megörökíteni egy kanadai fotós is néhány évvel ezelőtt, a Les Premas sorozatában. Red Methot varázslatos képei azt bizonyítják, hogy még a legkilátástalanabbnak tűnő eseteknél is van remény a felépülésre.

Alice - 27. hétre született
Charles - 26. hétre született
Noah és Nathan - 32. hétre születtek
Lexiani - 25. hétre született
Thomas - 23. hétre született
Tamica - 32. hétre született, és éppen babát vár
Margot - 29. hétre született
Zachary - 27. hétre született
Eva - 29. hétre született
Felix 23. hétre született, öccse, Alex pedig a 32. hétreForrás, fotók: Medicalpress, BoredPanda
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hivatalos ügyek

Akár 2 és fél havi pelenka ingyen! Így kaphattok fejenként 150.000 Ft támogatást a babaápolási termékekre

vissza vissza