Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Párásító készülékek tesztje: 20 termékből csak 3 felelt meg a fogyasztóvédelem vizsgálatán, mutatjuk a listát

A 20 vizsgált párásítóból mindössze 3 termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek, a többi tizenhetet a hatóság leparancsolja az üzletek polcairól.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-10-08.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal ellenőriztette akkreditált laboratóriumával a légnedvesítők és aromadiffúzorok biztonságosságát, a 20 párásítóból mindössze 3 termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek, a többi tizenhetet a hatóság leparancsolja az üzletek polcairól - közölte az ITM pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, melegben a klímaberendezések, hideg időben a fűtés száríthatja a lakások levegőjét. A túlságosan száraz levegő növeli a fertőzések veszélyét, légzőszervi megbetegedéseket és köhögést okozhat, megviselheti a szemet és a bőrt.Az egészségkárosító hatások megelőzésére a jó minőségű, biztonságos légnedvesítők alkalmasak lehetnek. A hasonló elven működő diffúzorok aromaterápiás célt is szolgálnak, kellemes illattal tölthetik be a szobát.

Penészgombák szaporodhatnak el a készülékekben
A készülékek tartályában azonban rendszeres tisztítás és vízcsere nélkül penészgombák szaporodhatnak el. Spóráik a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak.

Párásító készülékek tesztje: 20 termékből csak 3 felelt meg a fogyasztóvédelem vizsgálatán, mutatjuk a listát

Sokféle tünetet okozhatnak
A fertőzési, mérgezési kockázatok sokféle tünet kialakulásához vezetnek. Ezek lehetnek enyhébbek, például irritált szem, orrfolyás, köhögés, de akár nagyon kellemetlenek, egészen komolyak is, mint fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés.

Így tarthatod tisztán a párásító készüléket
Rámutatnak arra, hogy e veszélyforrások a készülékek megfelelő szerkezeti kialakításával elkerülhetők. A párásítók vízzel érintkező összes felületének könnyen elérhetőnek, egyszerűen tisztíthatónak kell lennie. A berendezésnek háromnaponta hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a vízcsere szükségességére.

Nem szerepeltek jól a vizsgált készülékek
Az ellenőrzésen megbukott termékek nem rendelkeztek ezekkel az alapvető képességekkel. A kiszuperáltak közül két termék több sebből is vérzett. A szerkezeti hiányosságokon túl a külső tápegység hálózati és törpefeszültségű részeinek nem megfelelő elválasztása, elégtelen szigetelése az áramütés kockázatát hordozta.

Csak 1 készüléknek volt antibakteriális hatása
Mindössze egyetlen ultrahangos párásító bírt antibakteriális tulajdonsággal, amely megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását.

A rendben lévőnek talált háromból fennmaradó két légnedvesítő elsősorban nedvszívó felületről, ventilátorral párologtatott. A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható - tájékoztatott az ITM.

Párásító készülékek tesztje: 20 termékből csak 3 felelt meg a fogyasztóvédelem vizsgálatán, mutatjuk a listát

A teszten megbukott termékeket kivonják a forgalomból
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonását. A súlyos kockázatú árucikkeket a forgalmazóknak a vásárlóktól is vissza kell hívniuk. A gyászos eredmények indokolttá teszik, hogy az idén először vizsgált termékkör fokozott ellenőrzését a jövőben rendszeresen elvégezze a labor.

Olvasd el ezt is!
Ezért fontos párásítani a csecsemő és kisgyerek szobájában! »


Forrás: MTI
Fotók: ITM
, Rawpixel

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja