Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A fogyókúra 4 aranyszabálya - Szívmegálláshoz és az anyagcsere felborulásához is vezethet, ha rosszul csinálod

Nyáron, a strandszezonban gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. A szigorú és rosszul végzett fogyókúrák azonban súlyos következményekkel járhatnak.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-06-13.


Nyáron, a strandszezonban gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. A szigorú és rosszul végzett fogyókúrák azonban az anyagcsere teljes felborulását és krónikus betegeknél még akár hirtelen szívmegállást is okozhatnak.

A bevitt kalória túlzott mérséklése során nem zsírt, hanem izmot veszítünk, ami gyengeséghez és erőtlenséghez vezet, mindez a napi munkavégzést is negatívan befolyásolja. Érdemes tehát az egészséges ütemű, lassabb fogyást választani, ami életmódváltás részeként hosszabb távon is fenntartható.
 

Fogyókúra-szabály 1: Nem a BMI a mérvadó


- Orvosi szempontból ideális testtömegnek azt tekintjük, amely mellett a legkisebb – az elhízásból eredő – egészségkárosodás veszélye. Az egészséges tartomány meghatározásakor nem elég pusztán a magasság és testsúly arányán alapuló testtömegindexre (BMI) hagyatkozni – hiszen ez nem tesz különbséget a zsír- és az izom tömege között –, hanem célszerű a testösszetételt meghatározni és a rizikótényezőket is felmérni – ismerteti Horváth Zoltánné.
 

Fogyókúra szabály 2: Csak mozgással, az étkezés megváltoztatása nélkül kevésbé lesz sikeres a súlyvesztés


Heti fél-1 kiló fogyás az egészséges
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára hozzáteszi: a nemzetközileg is elfogadott ajánlások szerint a lassabb ütemű, heti fél-1 kilogrammos fogyás tekinthető egészségesnek, ekkor van esély arra, hogy nem az izmot építjük le, hanem valóban a zsírt csökkentjük.

Az étkezésre a legfontosabb odafigyelni
Egy kilogramm testtömeg elvesztése nagyjából 7000 kalóriadeficitet igényel, ezt elérhetjük diétával, napi 500-700 kalória megvonásával, vagy akár aktív mozgással is. A fizikai aktivitás segíti a súlytartást, de önmagában - az étkezési szokások megváltoztatása nélkül - kicsi a szerepe a súlyvesztésben.
 

Fogyókúra szabály 3: A gyors, drasztikus diéta egészségügyi veszélyekkel jár


Leépülő izom, felboruló ásványianyag-egyensúly, szívmegállás
A dietetikus kiemeli: a gyors diéta együtt jár az izomtömegvesztéssel, emiatt nem csak gyengének és erőtlennek érezhetik magukat az érintettek, hanem a szív- és légzőizomban is erőcsökkenés léphet fel, ami a krónikus betegeknél különösen nagy kockázatot jelent. A drasztikus fogyókúrák a szervezet elektrolit-háztartását, vagyis az ásványianyag-egyensúlyt is felboríthatják, és súlyos esetben akár hirtelen szívmegállás is bekövetkezhet.Jojó-effektus
- Az ősemberek esetében hosszabb éhezési periódusokat rövidebb táplálkozási időszakok követtek, genetikailag tehát arra vagyunk kódolva, hogy ha táplálékhoz jut a szervezetünk, akkor a felesleget raktározza el, mert nem lehet tudni, mikor fog újra élelemhez jutni. Ezt a genetikai kódot azonban felül kell írni, hiszen manapság már készen, előttünk van az étel. Ha éhezünk, az alapanyagcserénk lelassul, kevesebb energia is elég a szervezet működéséhez, emiatt a kevesebbtől is hízni fogunk, ez vezet a jojó effektushoz – magyarázza a főiskolai tanár.

A szakember igazán veszélyesnek azt tartja, ha a drasztikus fogyókúrát abbahagyja valaki, és visszatér a korábbi rossz szokásaihoz, ami az elhízást kialakította.

Felboruló anyagcsere
A divatfogyókúrák legnagyobb kockázatát abban látja, hogy ezek hosszú távon nem fenntarthatóak. Az érintettek sikerélmény hiányában többféle diétát is kipróbálnak, és emiatt annyira felborul az anyagcseréjük, hogy szinte lehetetlen helyreállítani.
 

Fogyókúra szabály 4: Évek alatt jöttek fel a plusz kilók, idő kell a leadásukhoz


Ne pár hét alatt akarjunk megszabadulni az évek alatt felszedett kilóktól
Ezért mindenkinek azt javasolja, hogy ne néhány hét alatt akarja a hosszú évek alatt felszedett kilókat leadni, hanem legyen türelme lassú ütemben, az életmódba apró változtatásokat beépítve fenntartható fogyást elérni.

- Már a megnövekedett testtömeg 10 százalékának elvesztése is pozitív hozadékkal jár: javítja a szívműködést, a vérnyomást és a vérzsír értéket is – hangsúlyozza.

Horváth Zoltánné minden fogyni vágyónak javasolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlását, az Okostányért, amely ellenőrzött, megbízható információkat és recepteket is tartalmazva ad támpontot az egészséges ütemű súlyvesztéshez.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja