Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Megnyílt az első játszótér Olaszországban, ahova tilos mobiltelefont bevinni

Megnyílt az első játszótér, ahova nem lehet okostelefont bevinni - igaz, egyelőre egy szicíliai kisvárosban jutottak erre a döntésre, bár nem bánnánk, ha itthon is lenne hasonló kezdeményezés.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-10-03.


Megnyílt az első játszótér, ahova nem lehet okostelefont bevinni - igaz, egyelőre egy szicíliai kisvárosban jutottak erre a döntésre, bár nem bánnánk, ha itthon is lenne hasonló kezdeményezés.

Mindenkinek ismerős a látvány: a gyerekek önfeledten játszanak, rohangálnak a játszótéren, a szülők pedig elmélyülten nyomkodják a telefonjaikat a padokon. Tény, akadhatnak fontos elintéznivalók, amikre az ember ilyenkor tud időt szakítani, míg a gyerek játszik, de azért bizonyára sokan csak szórakozásból, vagy éppen megszokásból telefonoznak, nem beszélve a gyerek állandó fotózgatásáról, videózásáról, posztolgatásáról.

Az első mobilmentes játszótér Olaszországban
Ezt a szülői hozzáállást elégelték meg egy szicíliai kisvárosban, így augusztus végén Balestrate egyik játszóterét mobilmentessé tették. A tér körül mindenfelé táblák figyelmeztetik a szülőket, hogy itt bizony tilos a mobilhasználat, továbbá zárható szekrényeket is elhelyeztek, ahova a játszóterezés idejére be lehet tenni a telefonokat.


(illusztráció)

A mobilmentes játszótér ötletét a városbéli szülői munkaközösség kezdeményezésére valósították meg azzal a céllal, hogy legalább a játszóterezés idejére mind a fiatalok, mind az idősek elszakadjanak a telefonjaiktól és az internettől.

- A közösségi média és az okostelefonok használatának mellőzése azt jelenti, hogy ráfókuszálunk a minket körülvevő valóságra és újra felfedezzük az élet hiteles értékét. Ferenc pápa szavaival élve, ez egy felhívás arra, hogy váljunk jobban a valódi közösség részévé, ne pedig a közösségi médián függjünk - nyilatkozta Piera Testaverde, a szülői munkaközösség elnöke.

Kapcsolódó cikkünk:
Gyermeknevelés a játszótéren: Mit teszel, ha a gyerek nem akar osztozni a játékán? »


Közösségi média helyett valódi közösség
Mindemellett nem csak a generációk közötti kapocs erősítését szeretnék elérni, hanem azt is, hogy jobban odafigyeljenek az emberek a köztulajdonra, a játékok és a játszótér állagának megóvására.

A szülők és a gyerekek egyébként pozitívan fogadták a kezdeményezést, a gyerekek kifejezetten figyelnek a tilalom betartására, de a felnőttek számára is öröm, hogy néhány órára kivonulhatnak az online világból.

A játszótéren a nagyszülőkre is gondoltak: néhány retro játékot is elhelyeztek, hogy a gyerekek és a nagyszülők együtt játszhassanak.

Mobilmentes játszótér Angliában is
A világon egyébként máshol is találni mobilmentes játszóteret - bár sajnos még mindig elenyésző a számuk. 2019-ben például egy manchesteri általános iskola játszóteréről tiltották ki a telefonokat, miután az iskolaigazgató megfigyelése szerint sok szülő még akkor sem tudott elszakadni a telefonjától, amikor a gyereke mosolyogva rohant elé, a tanítás végeztével.

Olvasd el ezt is!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: Mire jó a csúszda, hinta, mászóka, libikóka? »


Forrás: italynews.online
Fotó: Freepik/prostooleh (illusztráció)


vonal

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza