Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Minden hasi szerve a hasfalon kívül fejlődött ki! - Nyitott hasfallal született kisfiút mentettek meg a szegedi gyermekklinikán

Ritka fejlődési rendellenességgel született kétéves kisfiút műtöttek meg a szegedi gyermekklinikán, a hódmezővásárhelyi gyermek várhatóan teljes értékű életet élhet majd. Eddig 4 műtéten van túl, még egy ötödik vár rá.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-02-16.


Ritka fejlődési rendellenességgel született kétéves kisfiút műtöttek meg a szegedi gyermekklinikán, a hódmezővásárhelyi gyermek várhatóan teljes értékű életet élhet majd - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a hasonló rendellenességgel, a hasfal záródási zavarával születő gyermekeknél különböző mértékben türemkednek elő a hasi szervek, amelyeket a hashártyából és magzatburokból álló tömlő fed. Az egészséges magzati fejlődés során a belső hasi szervek először a testen kívül fejlődnek ki, majd a hasüregbe húzódnak vissza, ezt követően a hasfal zárul.

A veleszületett hasfalzáródási rendellenességek műtéti kezelése többnyire szövődménymentesen megoldható, de súlyos, ritka formája, amikor az egész máj és a többi hasi szerv is a hasüregen kívül helyezkedik el. Ennek kezelése bonyolult, több lépésben végezhető el.

4 műtétet hajtottak végre a kisfiún, még egy hátravan
A kisfiú, Kovács Benett koraszülöttként, császármetszéssel jött a világra, és minden hasi szerve a hasfalon kívülre esett. Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ orvosai Kovács Tamás vezetésével korábban három műtétet hajtottak végre rajta.

Minden hasi szerve a hasfalon kívül fejlődött ki! - Nyitott hasfallal született kisfiút mentettek meg a szegedi gyermekklinikán
Kovács Benett az anyukájával - Fotó: Szegedi Tudományegyetem/Bobkó Anna

A negyedik beavatkozásban - és várhatóan majd az ötödikben is - Amulya Saxena, a világ egyik legismertebb és legelismertebb gyermeksebész professzora volt a szegedi orvosok segítségére. Benett esetében ugyanis olyan elváltozásról volt szó, amely rendkívüli kihívások elé állította a szegedi orvosokat. A hasüregen kívül található szervek nagyon sérülékenyek, ezért nem helyezhetők vissza egy lépésben.

A legutóbbi, negyedik műtét során a hasűri szervek nagy részét vissza tudták helyezni, és egy természetes kollagén tartalmú hálóval kisebbítette a hasfali hiányt. A háló segíti az izmok regenerálódását is.

Mire óvodás lesz, minden kerüljön a helyére
A következő beavatkozással a szakemberek reményei szerint végleg orvosolni tudják majd a problémát. A cél az, hogy amire a kisfiú óvodás lesz, addigra minden a helyére kerüljön, és a fiú teljes értékű életet élhessen. A modern szakellátásban részesülő gyermekek 90-100 százaléka egyébként maradandó egészségkárosodás nélküli képes minderre - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Szegedi TudományegyetemOLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja