Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Fotók: Közel 7 kilós óriásbaba született! - A kislányt császármetszéssel segítették világra

Egy kazah városban nem mindennapi méretekkel rendelkező kislány született, a baba több hónapos csecsemőnek néz ki az újszülöttfotókon.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-03-13.


A babák születési súlya nagy átlagban 2500 gramm és 4500 gramm között van, de időről időre születnek óriás babák is, akik akár 6-7 kilósra is megnövekedtek az anyukájuk pocakjában.

Most is egy hasonló nem mindennapi kisbaba született, a Kazinform szerint a Kostanay nevű kazah városban jött világra egy kislány, aki alatt 6 kiló 70 dekát mutatott a mérleg!

Császármetszéssel jött világra
Az édesanyáról nem sokat tudni, annyi kiderült, hogy az óriásbabát császármetszéssel segítették világra és születése után két napig megfigyelésen tartották a kórház újszülött és csecsemőosztályán. A lap úgy tudja, ez az első alkalom, hogy ilyen méretekkel rendelkező baba született azon a környéken.

Fotók: Közel 7 kilós óriásbaba született! - A kislányt császármetszéssel segítették világra

Mi minden okozhat magzati makroszómiát?
A genetikai tényezőkön kívül több minden is okozhatja, ha egy csecsemő az átlagosnál nagyobb méretre növekszik az anyaméhben.
- Ha a kismama terhességi cukorbetegségben szenved
- Ha a kismama extrém sokat hízik a várandósság alatt
- Ha a kismama már eleve túlsúlyos
- Ha ez már a többedik terhesség
- Ha a kismama elmúlt 35 éves
- Ha túlhordták a babát

Fotók: Közel 7 kilós óriásbaba született! - A kislányt császármetszéssel segítették világra

Mindemellett fiú babáknál gyakrabban fordul elő ez a fejlődési rendellenesség. Születés után az átlagosnál nagyobb súllyal született babákat megvizsgálják, mivel elképzelhető, hogy valamilyen betegség okozza az extrém növekedést - például a metabolikus szindróma, azaz a többszörös anyagcserezavar.

Forrás, fotó: Kazinform, Mayoclinic.org


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja