Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Autóban felejtett gyerekek: Rengeteg kisgyermek életét mentheti meg egy új találmány

Az átmelegedett autóban bekövetkező hőguta miatt évente közel 40 gyermek veszti életét az USA-ban - ezeket a tragédiákat lehet elkerülni az új találmánnyal, ami érzékeli, ha kisgyermek vagy kisállat marad a kocsiban.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-04-25.


A Continental technológiai vállalat a még teljeskörűbb utasbiztonság érdekében gyermekjelenlét-érzékelő funkcióval (CPD) bővítette okostelefon-alapú járműhozzáférési rendszerét (CoSmA).

Amikor a kültéri hőmérséklet eléri a 30°C-t, az autó belseje fél órán belül akár 45°C-ra is felforrósodhat, mely a Georgiai Egyetem kutatásai alapján a kisgyermekek számára életveszélyes lehet.

Minden évben halnak meg gyerekek, akiket autóban felejtenek
A probléma súlyos, hiszen az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács adatai szerint az átmelegedett autóban bekövetkező hőguta miatt évente közel 40 gyermek veszti életét az USA-ban.

Egyebek közt néhány éve egy 3 hónapos baba halt meg a felforrósodott autóban, és egy ikerpár is így veszítette életét, akiket az apukájuk elfelejtett kitenni a bölcsődénél. A BRFK 2022-ben figyelemfelkeltő videót is készített a témában, itt tudod megnézni »

Hogyan működik az új fejlesztés?
A gyermekjelenlét-érzékelő rendszer ultraszélessávú technológiát (UWB) használ a hasonló tragédiák megelőzésére. A fejlesztés érzékeli az autó utasterében felejtett gyermeket, és másodperceken belül figyelmeztetést küld a járművezető okostelefonjára. A funkció beépítésével a járműgyártók eleget tehetnek az Euro NCAP keretében, illetve az Egyesült Államokban 2025-ben életbe lépő, új szigorú gyermekbiztonsági követelményeknek.

Autóban felejtett gyerekek: Rengeteg kisgyermek életét mentheti meg egy új találmány

- A világon mi tettük elsőként elérhetővé az ultraszélessávú okostelefon-alapú járműhozzáférést, a technológiát pedig mostantól életmentésre is használjuk, hiszen rendszerünk képes észlelni a járműben hátrahagyott kisgyerekeket. Az új fejlesztéssel hatalmas értékkel bíró megoldást teszünk elérhetővé ügyfeleink számára – mondta el Jean-Francois Tarabbia, a fejlesztő cég üzleti területének vezetője.

Az ultraszélessávú technológia a legapróbb mozgásokat is érzékeli
A gyermekjelenlét-érzékelő funkció a már meglévő digitális jármű-hozzáférési rendszerbe ágyazva működik, mely lehetővé teszi, hogy a járművezetők okostelefonjukat autókulcsként használják.

Az autóban hátrahagyott gyermekek detektálása érdekében a rendszer úgynevezett reflektív módban működik, melynek során ultraszélessávú jeleket bocsát ki az utastérbe és ezek visszaverődését érzékeli. A rendszer észleli a visszaverődő jel frekvencia- vagy fázisváltozásait, így képes meghatározni a mozgó személy sebességét és távolságát.

A szenzorok rendkívül pontosak, hiszen az olyan aprócska mozgásokat is képesek detektálni, mint egy kisgyermek mellkasának emelkedése és süllyedése légzés közben.

Riasztást küld a mobiltelefonra
Az egyedi légzésszám és a mikromozgások alapján a rendszer képes beazonosítani, hogy az adott utas csecsemő, kisgyermek, vagy felnőtt. Amennyiben gyermek marad az autó utasterében, a rendszer legkésőbb tíz másodperc elteltével hallható, látható vagy rezgő riasztást tud küldeni a vezető okostelefonjára. A rendszer bármilyen ülőhelyzetben képes észlelni a csecsemőket és gyermekeket, akkor is, ha a kisbaba esetleg egy ráterített takaró alatt fekszik, vagy a gyermek a lábtér takarásában van.

Az ultraszélessávú technológia alkalmazásával sem az okostelefon-alapú járműhozzáférési rendszer, sem a gyermekjelenlét-felismerő funkció kapcsán nincs szükség további hardveres megoldás használatára. Ennek köszönhetően egyszerűbb a rendszer működése és a kapcsolódó költségek is csökkennek.


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja