Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Babakötvény – Start-számla

2006. január 1-től az állam minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező újszülött részére - az anyakönyvezés után - kincstári számlát nyit, melyen elhelyezik a támogatás alapösszegét.

Szerző: Szülők Lapja | 2008-04-28.

Ez a cikk 5181 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


A Start-számla nyitását a szülőnek nem kell kérelmezni, automatikusan létrehozza az államkincstár és erről egy értesítő levelet is küld a szülők számára. A levélben szerepel a gyermek adóazonosító száma, valamint a Start-számlával kapcsolatos tudnivalók.

A számlán létrejövő megtakarítások két részből állhatnak. Az állami támogatásból és a saját befizetésből.


AZ ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁS ÁLLAMI BEFIZETÉSEI:

1. Alaptámogatás
Ha a gyermek 2006-ban született, az életkezdési támogatás alapösszege 40.000.- Ft., azonban a 2007. január 1. után született gyermekek számára már 42.500.- Ft támogatás jár (A 2008-as babák számára is ezt az összeget helyezik el a számlán)

2. Gyermekvédelmi támogatás
A legrászorultabb gyermekeket (a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultakat) még két alkalommal - 7 és 14 éves korukban - az állam további kétszer 42.000.- Ft-tal támogatja. A 2007. január 1. után született gyermekek esetében ez az összeg kétszer 44.600.-Ft.
Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek számára a fentieken kívül az Államkincstár évente, további 12.000.- Ft támogatást ír jóvá.

3. Start-számla befizetések utáni állami támogatás
A Start-számla megnyitása senki számára sem kötelező, ez egy lehetőség a szülők számára, hogy saját megtakarításukkal gyarapítsák az állam által biztosított életkezdési támogatás összegét. Amennyiben valamely hitelintézetnél Start-számlát nyitnak, vagy - 2008. január 1-től - a Kincstári számlán további megtakarítást helyeznek el, akkor a gyermek jogosult lesz a „befizetések utáni állami támogatásra”. Ennek mértéke az éves saját befizetés (maximum 120.000,- Ft) 10%-a, de legfeljebb 6.000,- Ft. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az éves saját befizetés 20%-a, de legfeljebb 12.000,- Ft.


SAJÁT MEGTAKARÍTÁSOK

A Start-számla megnyitása senki számára sem kötelező. Ez csak egy lehetőség a gyermekről való gondoskodásra. A szülők egy általuk választott hitelintézetben, vagy 2008. január 1-től már az Államkincstár által nyitott számlán vezethetik megtakarításaikat. A magánbefizetések mértékét az állam maximalizálta, nem haladhatja meg az évi 120.000,- Ft-ot. A pénzbetétek történhetnek havonta, de akár év végén egy összegben is. A befizetések utáni állami támogatás ebben az esetben is jár. A számlán nemcsak a szülők helyezhetnek el pénzt, hanem más családtagok, támogatók is.

A Start-számla előnyei
A gyermek 18 éves korában úgy jut hozzá a megtakarításhoz, hogy azt nem terheli kamatadó, illeték, vagy járulék és személyi jövedelemadót sem kell fizetni utána.
Addig is a Start-számlán évente történik kamatjóváírás, melynek mértéke az ötéves állampapír hozamával megegyező. A pénz kezelésének költségét az állam maximalizálta. Nem lehet több, mint 1%.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 


vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja