Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Vigyázat! Hamis kakaópor lehet forgalomban a boltokban

Újabb élelmiszerátverésre derült fény a napokban. 1000 zacskó hamisított kakaót foglalt le a hatóság február 20-án csütörtökön. Mivel nem a teljes mennyiség került elő, felbukkanhatnak még a hamisítványok a boltok polcain. A hamisított kakaóport az eredetitől alig lehet megkülönböztetni, az egészségre szerencsére nem ártalmas.

Szerző: Szülők Lapja | 2014-02-25.

Ez a cikk 3269 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Kakaópor vásárlásakor nagyon oda kell figyelni, hogy mit veszünk le a polcról, mert könnyen előfordulhat, hogy holland kakaó helyett a hamísított változat kerül a kezünkbe. A „Tutti Holland kakaópor” hamisítványokkal főleg a piacokon és a kisebb élelmiszer boltokban lehet találkozni. 
 
A hamis kakaópor kisebb és csomagolása világosabb
A hamisítás meglehetősen jól sikerült, a különbséget főleg akkor lehet észrevenni, amikor a valódi és a hamisított kakaópor egymás mellé kerül. A termék csomagolása csupán abban különbözik az eredetitől, hogy kisebb, fóliája fakóbb és világosabb. A zacskóban lévő kakaó egészségre nem ártalmas, ugyanakkor rossz minőségű, színe világosbarna, illata kakaóporra nem jellemző.

  Vigyázat! Hamis kakaópor lehet forgalomban a boltokban
  A hamísított kakaópor rossz minőségű, világosbarna
 
A hamisítványokkal főleg a kisebb boltokban és piacokon találkozhatunk
Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH-KÜI)>>. Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat. A 20-22%-os, 125 g-os „Tutti Holland kakaópor” hamisítványokkal elsősorban piacokon és kisebb boltokban találkozhatnak a vásárlók.
 
További hamísított kakaópor lehet még forgalomban
A vizsgálat két hónapja tart, melynek során a KÜI szakemberei több helyszínen is végeztek ellenőrzéseket, illetve mintáztak meg hamisított terméket. A múlt héten egy – jóhiszeműen eljáró – forgalmazónál mintegy 800 db hamisított terméket találtak, de más forgalmazó helyeken is sor került már kisebb darabszámú kobzásra. Az esetlegesen még forgalomban lévő termékek felderítése jelenleg is zajlik.
 
NÉBIH a zöld számon várja a bejelentéseket
A hamisítványok elsősorban piacokon és kisebb boltokban tűnhetnek fel az alábbi LOT-számmal és minőségmegőrzési idővel: L0449 20.03.2014.
A NÉBIH kéri a fogyasztókat, hogy, ha véletlenül hamisított terméket vásárolnak, vagy hamisnak tűnő kakaót látnak kereskedelmi forgalomban, akkor értesítsék a Tutti Élelmiszeripari Kft-t, vagy jelentsék az esetet a NÉBIH zöld számán (80/263-244).

Fotó: NÉBIH
Forrás: NÉBIH
 
TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja