Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS változása 2010. május 1-től

2010-ben változik a TGYÁS-ra vonatkozó TB törvény. A 2010. április 30-a után születendő babáknál már az új törvény szerint folyósítják a kismamáknak a terhességi gyermekágyi segélyt. Cikkünkben bemutatjuk az új TGYÁS törvényt.

Szerző: S. Puskás Judit | 2010-02-17.

Ez a cikk 4521 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Terhességi gyermekágyi segélyre – Tgyás-ra jogosult

• 2010. április 30. utáni szülések esetén, aki a szülést megelőző (örökbefogadásnál, az örökbefogadást) megelőző 2 éven belül összesen 365 naptára napon át biztosított volt,
• A 365 biztosított napba a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 naptári nap számítható.
(vagyis a tanulmányi idő mellett legalább félévet dolgozni is kell),
• aki a biztosítási időtartama alatt szül,


A Tgyás jár alábbi esetekben is, ha az igénylő 365 naptári nap biztosítási időtartammal rendelkezik két éven belül és
• a biztosítása megszűnését követő 42 napon belül szül,
• baleseti táppénzen vagy annak folyósítása megszűnését követő 28 napon belül szül
• a terhességi gyermekágyi segély a szülést követő 42 napig, akkor is jár, ha a gyermek halva születik, illetve a gyermeket állami gondozásba adják.
• ha a gyermek a szülési szabadság időtartama alatt hal meg, a terhességi gyermekágyi segély a halált követő 15. napon szűnik meg, de ebben az esetben sem lehet 42 napnál kevesebb (több sem lehet 168 napnál).
• ha a gyermek a születést követő 42 napon túl elkerül az anya háztartásából (pl. állami gondozás) a terhességi gyermekágyi segély folyósítását a következő naptól meg kell szüntetni.
• ha a gyermeket koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülési szabadság erre az időre megszakítható, és a gyermek hazakerülése után – legfeljebb a szüléstől számított egy évig – igénybe vehető.

Annak is jár a terhességi gyermekágyi segély, aki más csecsemőjét örökbefogadási szándékkal kívánja nevelni, ilyenkor a Tgyás a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralévő időtartamára jár, és a gondozásba vétel napjához képest kell vizsgálni a jogosultság feltételeit.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS összege

A terhességi gyermekágyi segélyt a táppénzszabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban rendelkezik 180 napi járulékköteles rendszeres jövedelemmel.

Ha az irányadó időszakban bármely okból nincs 180 napi jövedelme, a napi Tgyás alapja a jogosultság kezdőnapján érvényes havi minimálbér kétszeresének (2010-ben 147 000 forint) a harmincad része. Ha az igénylő (pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező) jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem lesz.
A minimálbér kétszerese, de legfeljebb az álláskeresési támogatás, illetve a vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad része a Tgyás alapja annál, aki álláskeresési támogatás folyósításának szüneteltetése alatt, vagy az annak megszűnését követő 42 napon belül szül és nincs 180 napi rendszeres jövedelme.

Az egyéni és társas vállalkozók ellátását a tényleges jövedelem hiányában a minimálbér alapján kell megállapítani. Ez 2010-ben 73500.- Ft

A terhességi gyermekágyi segély - TGYÁS adóköteles jövedelem.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS folyósításának ideje

A terhességi gyermekágyi segély – Tgyás az anyát a szülési szabadságnak a munka törvénykönyvében meghatározott időtartamára, azaz 168 naptári napra illeti meg.
A várandós anya választhat, hogy a szülési szabadságot a szülés várható időpontját megelőző 28 napon belül vagy a szülés napjától kezdi meg.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja