Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Túladagolták a szülők a D-vitamint, ezért került kórházba több csecsemő! - AZ OGYÉI figyelmeztetése

Az elmúlt hetekben derült fény arra, hogy szülői figyelmetlenség miatt a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott D-vitamin cseppek készítményből születésüktől kezdve a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők.

Szerző: Szülők Lapja | 2019-04-08.


Mindig fontos elolvasni egy gyógyszer vagy bármilyen készítmény használati útmutatóját - ha pedig valami nem érthető vagy világos, jobb, ha az ember patikustól kér tanácsot, nehogy súlyos következményei legyenek a félreértésnek.


Lakossági felhívás a D-vitamin cseppekkel kapcsolatban


Az elmúlt hetekben derült fény arra, hogy szülői figyelmetlenség miatt a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott Eurovit D-vitamin cseppek készítményből születésüktől kezdve a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők, írja az OGYÉI.

Nem az adagolási útmutatóval volt a gond
A D-vitamin készítmény adagolási útmutatója egyértelműen 1 cseppben maximalizálja a napi adagot, 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl, hangsúlyozza az OGYÉI.

A kórházba került csecsemők azonban 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot kaptak, napi rendszerességgel. Itt írtunk korábban részletesebben az esetről »

A pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazása megszűnt
A terméket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé bejelentő cég a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018. decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba.

Ennek ellenére az OGYÉI szerint előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert.

AZ OGYÉI felhívása
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsa be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni.

A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.

További kérdések esetén forduljon gyermekorvoshoz vagy védőnőhöz!


A pumpás cseppentővel ellátott tápszer (forgalmazása megszüntetve: 2018. december), illetve a cseppentő feltéttel ellátott tápszer (jelenleg forgalomban lévő)

Forrás, fotók: OGYÉI
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja