Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Termékvisszahívás: Rákkeltő anyaggal szennyezett keksz került a polcokra! Ha ilyet vettél, nehogy megedd

Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet. Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő és DNS-károsító szennyezőanyag van benne.

Szerző: Szülők Lapja | 2020-01-27.

Ez a cikk 165 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet, melyből Magyarországra is érkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a német hatóság bejelentéséről. A Nébih azt kéri, aki vásárolt belőle, ne fogyassza el.

Termékvisszahívás: Rákkeltő anyaggal szennyezett keksz került a polcokra! Ha ilyet vettél, nehogy megeddAz érintett termék adatai:
- Megnevezése: Anela keksz
- Kiszerelés: 250 grammos
- Minőségét megőrzi: 2020. május 22-ig

Miért veszélyes a glicidil-észter?
Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor - a szagtalanítás során - 200 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Megtalálhatóak finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben.

Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Állatkísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), emellett karcinogén (rákkeltő) hatású is - írja figyelmeztetésében a Nébih.

Forrás, fotó: MTI, Nébih
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja