Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Szja visszatérítés 2022: Akár 1,6 millió forint adó-visszatérítést is kaphatnak a gyerekes családok jövőre

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést, mely személyenként maximum 800 ezer forint, két kereső esetén pedig 1,6 millió forint lehet.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-06-10.


A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán, ahol arról is beszélt, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

Június 9. Orbán Viktor: Kapják vissza a gyerekes családok az szja-t
Mint ismeretes, június 9-én, szerdán Orbán Viktor a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián bejelentette: mivel a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, és sok olyan család van, amelynek hozzá kellett nyúlnia a tartalékaihoz, ezért ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP-növekedést, azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Szja visszatérítés 2022: Akár 1,6 millió forint adó-visszatérítést is kaphatnak a gyerekes családok jövőre

- Azt javaslom, hogy ezt ne szétosszuk, ne ide vagy oda tegyük, hanem egész egyszerűen adjuk vissza azoknak, akik megdolgoztak érte, akik ezt megkeresték, és utána befizették a költségvetésbe - mondta.

Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

Június 9. Nagy Márton: Fejenként maximum 800 ezer forint járna vissza
Ezt a bejelentést számszerűsítette tovább Nagy Márton szerda este, aki az M1 esti műsorában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója kiemelte, hogy egy kereső maximum 800 ezer forint adó-visszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban.

Szja visszatérítés 2022: Akár 1,6 millió forint adó-visszatérítést is kaphatnak a gyerekes családok jövőre

Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés - tette hozzá.

Mint a Portfolio cikke ezzel kapcsolatban megjegyzi, akkor itt a munkavállaló szülők az elméletben fizetendő éves szja összegét kaphatják vissza 2022 első hónapjaiban, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja, hiszen utóbbi már a családi adókedvezménnyel csökkentett összeg.

Mi a helyzet a hitelmoratóriummal?
Nagy Márton a hitelmoratóriumról is szót ejtett: mint jelezte, komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával, ám 2021. szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

Június 10. Orbán Viktor: Nemzeti konzultációt indítunk a kérdésben
A június 10-ei, csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor már visszafogottabban nyilatkozott az szja-visszatérítés témában. Mint kiemelte, nemzeti konzultációt indítanak, melyben egyebek közt erre és a hitelmoratóriumra is rákérdeznek majd, és a válaszok alapján döntenek a későbbiekről.

Forrás: MTI, Portfolio
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Pixabay
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hivatalos ügyek

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak" - Interjú Novák Katalinnal az Otthonteremtési programról

vissza vissza