Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Termékvisszahívás: Májkárosító, rákkeltő vegyület a népszerű bio termékben - Ha ilyet vettél, vidd vissza!

A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-09-15.

Ez a cikk 37 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.

Visszahívják az őrölt mandulát
A forgalmazó honlapján közzétett tájékoztatás szerint a dm elővigyázatosságból kivonja a forgalomból a 2022. április 29-én lejáró terméket, miután nem zárható ki, hogy az érintett lejárati idejű egyes termékekben az aflatoxin mértéke meghaladja a megengedett értéket.

A terméket a dm üzletekbe lehet visszavinni, ahol a vételárat visszafizetik - közölte honlapján a forgalmazó.

A kifogásolt termék adatai:
A termék neve: dmBio őrölt mandula
A termék eredete: Spanyolország
Minőségmegőrzési idő: 29.04.2022
Tételszám: L212091
Kiszerelés: 200 g
Forgalmazó: dm-drogerie markt Kft.
Forgalmazói intézkedés: Termékvisszahívás

A terméket a dm üzletekbe lehet visszavinni, ahol a vételárat visszafizetik - közölte honlapján a forgalmazó.


Mit kell tudni az aflatoxinokról?
Név: aflatoxinok (Aspergillus spp.)
Alkategória: mikotoxinok

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica.

Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

Forrás, fotó: MTI, Nébih
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja