Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen fűszert vettél, ne használd, szalmonellával szennyezett!

Szalmonella-szennyezettség miatt az Aldi visszahívja és a forgalomból is kivonja 95 grammos kiszerelésű BBQ borsdaráló steakbors elnevezésű termékét.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-09-28.


Szalmonella-szennyezettség miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívja és a forgalomból is kivonja 95 grammos kiszerelésű BBQ borsdaráló steakbors elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptember 28-án, kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vásárolt a termékből, az ne fogyassza el. Az érintett terméket vissza lehet vinni bármely magyarországi Aldi üzletbe, ahol a vételárat a vásárlást igazoló blokk hiányában is visszatérítik.

szalmonellaAz érintett termék részletes adatai:
Termék megnevezése : BBQ Borsdaraló, steakbors
Kiszerelés: 95g
Tételszám: 124739
Fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idő: 04/2024

Mi a szalmonellózis?
A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

Jellemző tünetei:
- hasmenés,
- hányás,
- magas láz,
de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.

A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Milyen élelmiszerekben fordulhat elő?
A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Forrás: MTI, Nébih
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja