Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Gyermek láthatása az őszi szünetben

Számos alkalommal okoz problémát a különélő szülő és gyermek közötti kapcsolattartáson belül az évközi szünetek elosztásának a rendje, hiszen a legtöbb esetben ezt a szülők kötelesek egymás között megfelezni. Ebben próbálunk most segíteni gyakorlati példákon keresztül.

Szerző: Dr. Gaál Edina | 2015-10-20.

Ez a cikk 2898 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Az őszi szünet idén 2015. október 26-ától október 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ezeken a munkanapokon lesz tanítási szünet az iskolákban. A valóságban azonban a szünet meghosszabbodik az előtte és utána következő hétvégével, valamint az október 23-i péntekkel, ami munkaszüneti nap. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap november 2. (hétfő).

Hogyan alakul ilyen esetben a láthatás? Vitás helyzetekben a szülők kénytelenek szorosan értelmezni a bírósági ítéletben, vagy végzésben foglaltakat, azonban ettől célszerű lenne eltérni a gyermek érdekében.

A gyermek láthatása az őszi szünetben - 2 példa


Szorosan értelmezve a szünet fele csak az október 26-30-ig tartó időszak felét jelenti, azaz 2 napot. Emellett a szülőknek továbbra is marad az egymás között megosztott 2 hétvégéjük (páros-páratlan). Ebből az osztásból hivatalosan kimarad az október 23., hiszen az csak egynapos naptári ünnepnap. Ez esetben a szülők csak az OKM rendeletben meghatározott szünetet osztják fel egymás között (jelen esetben az október 26. és október 30. napja közé eső időszakot), a folyamatos kapcsolattartás pedig változatlanul megmarad. Példánk szerint ez esetben a kapcsolattartásra jogosult fél (a folyamatos kapcsolattartás keretében) péntek délután 16 órától elviszi a gyermeket, majd vasárnap délután 16 órára hazaviszi és csütörtök reggel 9-től péntek este 18 óráig az őszi szünet keretében ismét elviszi a gyermeket 2 napra. A fenti példán szemléltetve is érzékelhető, hogy ez esetben a gyermeket a szülők feleslegesen rángatják kétszer ide-oda, viszont ez esetben maradéktalanul betartják a lefektetett kapcsolattartást.

Rugalmas értelmezés esetén, a gyermek érdekeit szem előtt tartva, a szünetek esetében érdemesebb, és célravezetőbb az OKM rendeletben meghatározott szünetet, valamint a hétvégéket összevonni és mindezt megfelezni a szülők között. Ebben az esetben a fenti példa így fest: az éppen kapcsolattartásra jogosult szülő 23-án, pénteken délután 16 órától elviszi a gyermeket és csak kedden este 18 órára viszi haza, vagy szerdán reggel/délben/este viszi el és vasárnap este 18 órára hozza őt vissza.

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a gyermeke számára legideálisabb megosztási módot és ebben a szülők együtt is tudnak majd működni.OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja