Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Lejáró okmányok a veszélyhelyzet alatt: Változtak a szabályok! - Itt a dátum, meddig jó a lejárt személyi, jogosítvány, diákigazolvány

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét, hanem konkrét dátumot jelölnek meg.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-01-05.

Ez a cikk 272 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét, hanem konkrét dátumot jelölnek meg: 2022. június 30-át.

Más szabály lép érvénybe januártól
Egy korábbi szabályozás nem konkrét dátumot jelölt meg, hanem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjától számított 60 napban határozta meg az okmányok érvényességi idejét, az erről szóló kormányrendelet azonban januártól hatályát veszti a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

Lejáró okmányok 2022: Változtak a szabályok! - Itt a konkrét időpont, meddig használható a lejárt személyi, jogosítvány, diákigazolvány

2022. június 30-ig érvényesek a lejáró okmányok
Az Országgyűlés még karácsony előtt döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és ezzel összefüggésben több szabályozási kérdésről. Utóbbiakról a Magyar Közlöny december 17-i számában jelent meg a parlament által elfogadott törvény, amely többi között rögzíti, hogy akinek:
- 2020. március 11. és 2020. július 3. között,
- vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt vagy jár le a hivatalos okmánya,
az 2022. június 30-áig érvényes lesz.

A forgalmi engedély és a diákigazolvány is ennek számít
A december 17-én elfogadott törvény külön megemlíti a hivatalos okmányok között a forgalmi engedélyeket, de a korábbi szabályozások alapján ebbe a körbe sorolhatók többi között a diákigazolványok is.

Kimondja a jogszabály azt is: a meghosszabbított érvényességi idő nem akadálya annak, hogy valaki ezt megelőzően intézkedjen okmánya cseréjéről.

Forrás: MTI


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja