Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen filteres teát vettél, ne idd meg - Mérgező anyagokat találtak benne

Filteres kamillateát hívtak vissza a forgalomból, a termék több tételében túllépték a megengedett legmagasabb értéket egyes vegyületek (pirrolizidin alkaloidok és klórpirifosz peszticid).

Szerző: Szülők Lapja | 2023-01-05.

Ez a cikk 83 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Filteres kamillateát hívott vissza a forgalomból a Penny-Market Kft., tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023. január 4-én, szerdán az MTI-t.

A visszahívás oka, hogy a termék több tételében túllépték a megengedett legmagasabb értéket egyes vegyületek (pirrolizidin alkaloidok és klórpirifosz peszticid).

Az érintett termék adatai:
Termék megnevezése: PENNY KAMILLA TEA 30G (20X1,5G)
Probléma jellege: pirrolizidin alkaloidok (PA) és klórpirifosz peszticid megengedett legmagasabb értékének túllépése
EAN: 4337256106801
Tételszám: LOT: 22/143N, L:22/216R, L:22/231R, L:22/237R
Kiszerelés: 30g (20X1,5g)

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen filteres teát vettél, ne idd meg - Mérgező anyagokat találtak benne

A termékvisszahívás kizárólag a felhívásban szereplő tételszámú teára vonatkozik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az ezekkel az azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el. Az érintett termékeket a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat nyugta nélkül is visszafizetik.

Mi az a pirrolizidin?
A pirrolizidin alkaloidok például a teanövények között elterjedő gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, amelyek a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyezőanyagként a teanövények közé keveredhetnek. Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok hosszú távú fogyasztása májkárosodáshoz vezethet.

Mi az a klórpirifosz?
A klórpirifosz rovarölőszer-hatóanyag, amelyet korábban rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak. Engedélyét az Európai Bizottság 2020-ban nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag-szintjét az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Forrás, fotó: MTI, Nébih


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza