Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyag a csokiban - Ha ilyen vettél, ne fogyaszd el!

A megengedettnél magasabb aflatoxin tartalom miatt visszahívnak egy csokoládét, közölte a Nébih a hivatalos weboldalán. A termékvisszahívás kizárólag a lenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Szerző: Szülők Lapja | 2023-04-04.

Ez a cikk 175 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


A megengedettnél magasabb aflatoxin tartalom miatt visszahívnak egy csokoládét, közölte a Nébih a hivatalos weboldalán. A termékvisszahívás kizárólag a lenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Az érintett termék adatai:
Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyag a csokiban - Ha ilyen vettél, ne fogyaszd el!Termék megnevezése: Cachet Almonds 72% Cacao Extra dark chocolate, 100 g/ Mandulás étcsokoládé 72% kakaóval, 100 g
Márka: Cachet
A termék eredete: Belgium
Probléma jellege: határérték feletti aflatoxin tartalom
Minőségmegőrzési idő: 09.03.2024
Tételszám: L22343
Kiszerelés: 100 g
Gyártó: Kim's Chocolates (Belgium)
Forgalmazó: Brand Mix Kft. (Budapest)
Intézkedés: Termékvisszahívás

Mi az aflatoxin?
A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek.

A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő, írja a Nébih.

Forrás, fotó: Nébih


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja