Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Óvodaválasztás

Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élmény. Egyrészt várja, érdekli az újdonság, másrészt viszont elszakad a szülőktől...

Szerző: Szülők Lapja | 2008-04-17.


Új felnőttekkel, sok gyerekkel kell megismerkednie, egy új környezethez kell alkalmazkodnia, ahol nincs meghatározott státusza, mint a családban. Az eddig biztonságot nyújtó, szerető családban mindenkinek megvolt a saját helye és szerepe.


Az első időszak szinte minden gyermeknek igen fájdalmas. Nemcsak a szülőtől való elválás jelent traumát, hanem az új környezethez való alkalmazkodás is - akár egykorú, akár vegyes csoportban kezdik meg közösségi életüket a gyermekek.

Egykorú csoportok
A vízszintes elrendezésű csoportokban a gyerekek a ranglétra azonos fokán kezdik meg óvodai életüket. Helyüket és státuszukat a tulajdonságaik, képességeik segítségével maguknak kell kivívniuk, megtalálniuk. Ez néha nem is megy olyan könnyen, hiszen előfordul, hogy 2-3 kis vetélytárs kerül össze egy csoportba, akiknek egymással is meg kell küzdeni a vezető szerepért.

Nagyon fontos a jó szülői és pedagógusi magatartás. Az önállósodás és a kontrollálás közötti helyes arányt kell megtalálni és kialakítani a közös normákat!

Vegyes életkorú csoportok előnyei
A kisgyermeknek a vegyes életkorú csoport természetes közeg, hiszen otthon, és a tágabb környezetében is általában különböző életkorú gyermekek veszik körül. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a vegyes csoportban gyorsabb és zökkenőmentesebb az újonnan érkezők beilleszkedése. Mivel különböző korú gyermekek vannak együtt, nem egyszerre kell átélniük a szülőktől való elszakadás traumáját. Az óvónőknek is több idejük jut a megértő figyelemre, amelyet kevesebb gyermek között kell megosztaniuk.
A vegyes csoportban nem jelent megrázkódtatást, hogy még nem megy iskolába, nem kell átélnie, hogy a többség elmegy, ő pedig marad, ismétli a nagycsoportot.

Jó dolog az is, hogy a testvérek együtt maradhatnak, nem kell elválasztani őket, hacsak a szülőnek nincs más megfontolása.
Tapasztalatok szerint a vegyes csoportból érkező gyerekek jól beilleszkednek az iskolában, valószínűleg éppen azért, mert szociálisan éretten kezdik meg a tanulást.


Vegyes életkorú csoportok hátrányai
A vegyes csoportba járó gyerekeknek kicsit elhúzódhat az ismerkedés, beilleszkedés időszaka. Elsőre kicsit félelmetes lehet a nagyok játéka, a túl sok, számukra idegen inger.


Szerző: Németh Adél óvodapedagógus


vonal

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza