Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

4D ultrahang versenyünk győztes képe a kukacát fogó magzat fotója lett. A kuriózumnak számító ultrahangfotó készítőjével, Dr. Rajnai Lászlóval beszélgettünk a 4D ultrahangvizsgálatok szerepéről, szakmai és emocionális fontosságáról.

Szerző: Szülők Lapja | 2012-05-29.


3D ultrahang, 4D ultrahang
A szülők természetes vágya, hogy a terhesség minél korábbi időszakában láthassák a méhben fejlődő gyermeküket. Erre a 3-4D ultrahangvizsgálattal a „babamozi” ad lehetőséget.
Az ultrahangtechnika hatalmas fejlődésen ment keresztül, a korszerű szülészet-nőgyógyászat ma már elképzelhetetlen a természet évmilliós találmányának alkalmazása nélkül. Az ultrahangdiagnosztika az utóbbi 30 évben az orvostudomány leggyakoribb és legelfogadottabb módszerévé vált.


Mi a különbség a 3D és a 4D ultrahang között?
A 90-es évek közepe óta létezik a háromdimenziós ultrahang, ami térhatású, de statikus képeket is készít a fejlődő magzatról. Napjainkban azonban már lehetőség van négydimenziós ultrahangvizsgálatra is, melynek segítségével másodpercenként többször frissített mozgó képet kapunk, amelyben pontosan láthatók a baba mozgásai, testhelyzete, arckifejezése.


Miért érdemes 4D ultrahangra menni?

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

3-4D ultrahangban a baba arcocskája az egyik leggyakrabban ábrázolt rész, amely minden részletében valósághűen látható. A szülők talán ilyenkor érzik magukat legközelebb a kisbabájukhoz, mert amint megpillantják, elérzékenyülnek, szinte azonnal megfognák, megsimogatnák.
A 3D technika lehetővé teszi az egész magzat egyben való ábrázolását, térben való elhelyezését. A babamozi egy fantasztikus, felejthetetlen, örök élményt nyújt az egész családnak.
Ezekben a pillanatokban tudatosul az anyukában igazán, hogy ki is lakik az ő pocakjában, kit is simogat naponta többször, kihez beszélget. Már tudja, hogy kire fog hasonlítani, látta a vonásait, azt, hogy ásított, hogy kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, a köldökzsinórt, esetleg még grimaszolt is. Az arcocska mellett még izgalmasabb a baba neme, amely 3D technikával gyönyörűen ábrázoltató.


Mikor érdemes 4D ultrahangvizsgálatra menni?

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

A négydimenziós ultrahang bármikor elvégezhető a terhesség alatt. Semmilyen káros hatással nem jár, ugyanakkor a kapott képek minosége és információ tartama eltérhet annak függvényében, mennyi idős a várandóság. Tapasztalatom szerint a babamozi elvégzésének legoptimálisabb időpontja a 26-28.terhességi hét közötti időszak.


Kell 2D-s ultrahangvizsgálatra menni, ha voltunk 3D – 4D ultrahangon?
A 3-4D ultrahangvizsgálat a terhesgondozástól függetlenül működik, nem helyettesíti a kötelező ultrahang-szűrővizsgálatokat, nem veszi át a 2D ultrahang szerepét, csupán kiegészítő módszernek tekinthető.


Mit csinál a magzat a kismama pocakjában?

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

Tény, hogy a magzat reagál a külső zajokra, az anya szívverésére, hallja a zenét is, megszületése után felismeri annak dallamát. Új-zélandi kutatóknak sikerült igazolni, hogy erős külső hanghatásokra már a méhben a magzat sírva is fakadhat. A méhen belüli mozgás fontos szerepet játszik a magzat fizikális és viselkedési fejlődésében. Az anyai hasfal bőrét érő taktilis és proprioceptív ingerekre a magzat különböző módon válaszol. Ma már teljes bizonyossággal állítható, hogy a magzati mozgás endogén módon generált és nem pusztán külső ingerekre adott válasz. Tény, hogy minden magzat minden egyes mozdulata mögött valamilyen motiváció húzódik. Lenyűgöző, ahogy a szülők, rokonok a magzatuk mozgásában, mimikájukban saját magukra ismernek. A résztvevők szeretettől teljes, hangos, kedves megjegyzéseikkel csodálatos hangulatot teremtenek.


Leggyakoribb reakciók a 4D ultrahangvizsgálaton:
Nézd!
-    Párnának használja a méhlepényt
-    Állandóan a szájában van valami
-    Köldökzsinór a kedvence: - azt keresi
                                           - azt rágicsálja
                                           - fogja a kezében  
-     Gyönyörű az orra, a kis füle
-     Olyan kis lustizó, mindig ásítozik
-     Milyen szégyenlős
-     Mérgesen ráncolja a homlokát, sír
-     Nyitogatja a kis szemét
-     Milyen éhes
-     Ügyesen használja a kezét, mutogat, integet nekünk
-     A lábával dörzsöli a homlokát, szemét, orrát


Miért jobb annak a kismamának, aki már 3-4 dimenziós ultrahangon, „babamozin” részt vesz?
-    Mert lényegesen részletesebb, áttekinthetőbb, információkban gazdagabb, élménydús képet lát.
-    Mert a látvány után megnyugszik, szorongása elmúlik, erősebb lesz a kötődése a magzatához, hiszen látta kisbabáját, - arcocskáját, kezét, lábát, ujjacskáit, nemét -, saját szemével győződhet meg róla, hogy egészséges.
-    Mert van rá idő, most csak vele foglalkoznak és a kisbabájával. Eljöhetnek vele a családtagok is, gyermekei, apuka, nagymama, nagypapa.
-    Mert mindenki meghallgathatja a baba szívhangját is, nem csak ő egyedül.
-    Mert részletesebb tájékoztatást, magyarázatot kap a vizsgálatot végző szakembertől.
-    Mert ezután jobban fog vigyázni magára és kisbabájára (pl: nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt).  
-    Mert nem kell órákat ülnie az ultrahangvizsgáló előtt, hiszen időpontra érkezik.
-    Mert lehetővé válik a látottak rögzítése, CD-n, DVD-n, színes fényképen, hogy majdan a baba is megnézhesse magát, ha felnő.  


A 4D ultrahang előnyei orvosi szempontból

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

Természetesen nemcsak a pozitív lelki élmények miatt fontosak ezek a vizsgálatok, hanem orvosi szempontból is felbecsülhetetlen a szerepük, hiszen segítségükkel pontosan követhető a magzat fejlődése.

-    A Dr. Rajnai Nőgyógyászati  Magánrendelőmben, akár nagyszámú érdeklődő is gyönyörű szép környezetben, kényelmes körülmények között a mobil konzolon lévő 40’, HD, LCD monitoron csodálhatja a pocaklakót és méhen belüli életét.
-    Kerülöm a futószalag-szerű ellátást, minden kismamára minimum 30-40 percet szánok.
-    Már a vizsgálat kezdetekor arra törekszem, hogy mindenki mindent jól lásson.
-    A babamozi ideje alatt mindig van miről beszélni. Bármilyen felmerülő kérdésre türelmesen, szívesen, érthető választ adok.
-    Ha véletlenül a magzat fekvése, elhelyezkedése miatt a felvétel nem olyan sikeres, mint amilyennek szerettem volna, akkor egy későbbi időpontban a vizsgálatot megismétlem.

Sok–sok szeretettel várok minden érdeklődőt a Dr. Rajnai Nőgyógyászati Magánrendelőmben, ahol diszkrét, barátságos, gyönyörű, elegáns környezetet alakítottam ki. Kellemes fény, halk, nyugtató zene és illat biztosítja, hogy a hozzám fordulók otthon érezhessék magukat. Dr. Rajnai Nőgyógyászati Magánrendelő
 4031. Debrecen, Bartók Béla út 25
 Telefon: +36309634482
www.drrajnai.hu
drrajnai@t-online.hu
 

 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermekprogramok

Ingyen utazás Kajla útlevéllel: 20 csodás hely az országban, ahova kiránduljatok el a gyerekkel az őszi szünetben!

vissza vissza