Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Mit csinál a baba odabent?

A baba ösztönös reflexekkel rendelkezik és ezeket folyamatosan gyakorolgatja is. Egyrészt készül a pocakon kívüli életre, másrészt így reagál a külvilág behatásaira.

Szerző: Szülők Lapja | 2008-07-01.


Részletek a POCAKOSNAPLÓ című könyvből.


Szopizás, rágicsálás

A szopizási reflex már a pocakos életben is megmutatkozik. A babák szájukba veszik, szopogatják, rágcsálják ujjukat, kezüket, sőt a köldökzsinórt is. Meglepő módon leggyakrabban a lábujjukat lehet az ultrahangfelvételeken a szájukban látni.

Ébren van, alszik, álmodik?

Igen, mint a kutatások bizonyítják nagy valószínűséggel még álmodik is. Már huszonhárom hetes magzatnál találtak orvosok - az alvás álmodási szakaszára jellemző - gyors szemmozgásos periódusokat. Az ultrahangvizsgálatokat végzők szerint az álmodó magzatok viselkedése hasonló az álmodó felnőttek viselkedéséhez.

Tanulás magzati korban?

Itt a tanulást, mint a tapasztalatok nyomán bekövetkezett viselkedésváltozást definiáljuk.
Nemrég megszületett babák egy kísérletben nagyobb figyelmet fordítottak a környezetükben az anyanyelvükön beszélőre, mint arra, aki idegen nyelven beszélt.
Ikrek magzati korban elsajátíthatnak bizonyos viselkedésmintákat, amelyeket születésük után is megőrizhetnek. Egy esetben az ikrek az ultrahangfelvétel tanúsága szerint, mintha „arc-az-archoz” érintő játékot játszottak volna, és arcukat az őket elválasztó membránhoz érintették. Születésük után körülbelül egy évvel a kedvenc játékuk az volt, hogy egy függöny két oldalán ülve a függönyön keresztül érintették meg egymást, jókat nevetve ezen.
A magzati korban megfigyelhető szándékos mozgás és az érzelmi reakciók arra engednek következtetni többeket, hogy a magzatnál valamilyen szintű tudatosság valószínűsíthető.


A 8-10. hét között kezd el a magzat mozogni. Nyújtózik, forgó mozgást végez, fejét, karját, lábát mozgatja. A mozgások spontánok, alapvetően belülről irányítottak, és aktív, valamint pihenési időszakok váltják egymást. Megjelennek a külső ingerek hatására kiváltott mozgások is. Például amikor a kismama köhög vagy nevet, a magzat egy-két másodpercre rá mozgással reagál már a 10-15. héten.
A vesztibuláris (mozgás- és helyzetérzékelő rendszer) már a nyolcadik héten kifejlődik. Amíg elegendő terve van rá, addig szívesen forog, ugrál, táncol.


vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja