Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok "becsúszott" babákról, terhességmegszakításról és a lelki következményekről

"Az ember az egyetlen faj, amelynek kezében van a fogamzásgátlás eszköze, mégsem képes kordában tartani a szaporodását" - fogalmazza meg véleményét Dan Brown, a híres amerikai regényíró. Hova vezet egy felelőtlen szerelmi viszony vagy épp maga az abortusz? Tömösi-Kerékgyártó Andrea jegyzete.

Szerző: Szülők Lapja | 2017-02-02.


A híres amerikai író, Dan Brown számomra leginkább gondolatébresztő regénye, az Inferno, amely korunk egyik égető problémáját, a világ túlnépesedését boncolgatja. Áll benne egy mondat, ami azóta sem megy ki a fejemből, valahogy így hangzik: az ember az egyetlen faj, amelynek kezében van a fogamzásgátlás eszköze, mégsem képes kordában tartani a szaporodását.

Amikor a baba "véletlenül, csak úgy becsúszik"
A minap beszélgettem egy édesanyával, akiről a fenti idézet jutott az eszembe. Hosszú idő után találkoztunk újra, és meglepődve vettem észre, hogy ismét babát vár. Azért volt ez meglepő számomra, mert tudtam, hogy már az előző gyermeke - negyedik a sorban - sem volt tervezett, hanem, hogy őt idézzem „csak becsúszott”. Megkérdeztem tőle, hogy ez alkalommal tervezték-e a családbővítést, mire ő nevetve válaszolta: "Dehogyis, baleset volt!" - és a férje, aki már az előző gyereket sem szerette volna, most valósággal őrjöng.

A történet kapcsán számba vettem, hogy az elmúlt egy évben tizenhárom olyan gyerek fogant meg az ismeretségi körömben, akinek az érkezése nem volt tervezve. Szerencsére mindegyik baba családba, rendezett anyagi körülmények közé érkezett, és a kezdeti megdöbbenés után úgy döntöttek az ismerőseim, hogy megtartják a babát.

Ami a nem várt gyermekáldásokkal kapcsolatban leginkább elgondolkodtat az az, hogy a fent említett tizenhárom gyerek intelligens, tanult ember elővigyázatlan szerelméből fogant. Hogyan várhatjuk el a forrófejű, hormonokkal telepumpált tinédzserektől, hogy felelősségteljesen éljenek nemi életet, ha mi ’okos felnőttek’ is elveszítjük a fejünket, amikor erről az ősi ösztönről van szó?

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok
2014-ben minden harmadik terhesség abortusszal végződött (Fotó: Pixabay)

Mi mindent képes megtenni egy nő, azért hogy babája legyen, és azért, hogy ne?
Utánanéztem a statisztikának: 32 663 terhességmegszakítást végeztek hazánkban 2014-ben, minden harmadik terhesség abortusszal végződött. A statisztika szerint az abortuszok mindössze 3% volt valóban indokolt, vagyis vagy az édesanya élete forgott veszélyben, vagy a magzat volt súlyosan sérült, vagy bűncselekmény következtében fogant a magzat. Más szóval több tízezer életet oltottak ki, többségében felelőtlen szeretkezés miatt.

És akkor még nem beszéltünk az otthon, szép csendben elvégzett magzatelhajtásokról. Mert sajnos ilyen is van. Egy volt kolléganőm mesélte, hogy milyen módszerekkel próbálnak az asszonyok véget vetni a nem kívánt terhességüknek azon a vidéken, ahonnan ő származik. A lista szép hosszú volt, a kötőtűtől a különböző teákon át a zsákemelgetésig sok minden szerepelt rajta. Való igaz a mondás, miszerint a nők két dologért tesznek meg mindent: hogy legyen gyerekük, és azért, hogy ne.

Persze az sem biztos, hogy az élve született babák megérik a felnőttkort, hiszen a mai napig hallani a hírekben az anyjuk által megfojtott, emésztőbe dobott vagy élve eltemetett csecsemőkről.

Néma sikoly - megrázó film az abortuszról, amit minden tininek látnia kellene
Még általános iskolában a biológia tanárnőnk levetítette nekünk a Néma sikoly című megrázó filmet, amely mély nyomokat hagyott bennem. Ez fehéren-feketén bemutatja, hogyan menekül a méhen belül a magzat az abortusz során.

Korábban is hittem, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik, de amióta átéltem a várandósság csodáját Fannival, már biztosan tudom, hogy ez így van. Egy 12 hetes magzatnak (eddig lehet a terhességet alapesetben megszakítani), már teljesen kifejlett az agya, így képes fájdalmat érezni. Sőt a hangszálai is kifejlődtek, így akár sikoltani is tud a kismama méhében - innen ered a film címe.

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok
A magzat akár sikoltani is képes az anya méhében - jelenet a Néma sikoly című filmből (Forrás: Youtube)

Őszintén megdöbbenek azon, hogy egy kiskorú édesanya esetében a magzat 18 hetes koráig megengedett az abortusz. Azok számára, akik nem járatosak ebben a témában, álljon itt, hogy egy átlagos várandósság 38-40 hétig tart, tehát a 18. hét majdnem a várandósság fele. Sok magzat 18 hetesen már rugdosással adja egyértelmű jelét a létezésének. Egy teljesen kész emberi lény, aki már csak gyarapszik a világrajöveteléig.

Az abortusz egyébként nemcsak a magzat számára végzetes. Egy-két esetet kivéve - amikor az alany annyira éretlen értelmileg vagy érzelmileg, hogy képtelen felfogni mi is történik a műtét során pontosan - az anya számára is traumatikus élmény a terhesség megszakítás.

Ráadásul komoly egészségügyi kockázattal is jár egy ilyen drasztikus beavatkozás. Az akár hónapokig elhúzódó pszichés zavaroktól kezdve a későbbi terhességek során fellépő problémákon át a fogamzásképtelenségig terjed a sor.

Emlékszem, mennyire idegesített annak idején, hogy Anyu szinte a memóriánkba égette, annyit hajtogatta: védekezzünk felelősségteljesen. A mai eszemmel viszont végtelenül hálás vagyok neki ezért. A kitartásának meglett a foganatja, mert mindig, minden körülmények között a fülemben csengtek a szavai, és ezzel megóvott egy nem kívánt terhességtől és annak borzalmas velejárójától.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja