Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Gyermekvállalás PCOS szindrómával – a szakértő véleménye

Egy szomorú történet, ami tragikus kimenetele ellenére is reménnyel kecsegtet. A 32 napot élt baba és anyukája története kapcsán Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistáját kérdeztük a PCOS szindrómáról és a teherbeesés esélyeiről.

Szerző: Dr. Vereczkey Attila | 2012-02-22.


A szomorú történet…. 17 évet vártak a babára, aki mindössze 32 napot élt…
Dr. Tracie Wrightnál 15 éves korában policisztás petefészek szindrómát diagnosztizáltak. Az orvosok már akkor felkészítették rá, hogy szinte nulla az esélye annak, hogy valaha is természetes úton teherbe eshet, ő azonban mégis bízott abban, hogy megtörténik a csoda.

Tracie és párja, Paul 1993 őszén házasodtak össze és azonnal szerettek volna kisbabát. Hét éven át próbálkoztak természetes úton, az asszony azonban nem esett teherbe. 2000-ben úgy döntöttek, megpróbálkoznak a mesterséges megtermékenyítéssel. A petefészek működését stimuláló gyógyszerekre azonban a nő szervezete rendkívül rosszul reagált. Az orvosok figyelmeztették, hogy az életét kockáztatja, ha folytatja a kezelést.

A házaspár ezek után többé nem próbálkozott mesterséges eszközökkel, valahol talán már fel is adták. Ám 2006-ban Tracie egy nap rosszul lett a munkahelyén, a vizsgálatok pedig kiderítették: gyermeket vár. Csakhogy a 11. héten elvesztette a magzatot. „Borzalmas volt, összetört a szívem. Már azt hittem, eljött az idő, végre gyermeket szülhetek. Millióhoz egy volt az esélyem, hogy anya lehetek, és ez is elveszett” – mondta az asszony a Daily Mailnek.

Így viszont már egyértelmű volt, hogy képes teherbe esni, ami öt újabb év után megismétlődött. A 20. heti ultrahangon még minden rendben volt, s kiderült az is, hogy kisfiút vár. Négy héttel később jött az újabb rossz hír: az asszonynál veseelégtelenséget diagnosztizáltak. Joshua végül a 27. héten, mindössze 90 dekás súllyal világra jött. „Feküdtem az intenzív osztályon és képeket hoztak róla. Emlékszem, annyira büszke voltam! Az orvosok azt mondták, nagyon jók a túlélési esélyei.”

A kisfiú 32 napos korában azonban hirtelen válságos állapotba került, az orvosok szerint egy ritka bélbetegség támadta meg. „Minden olyan gyorsan történt. Hat órán keresztül keményen harcolt, aztán a karjaimban örökre elaludt. 17 évet vártunk a fiunkra, és ennyire hamar elveszítettük. Bár csak 32 napig lehettem anya, sohasem felejtem el Joshuát. Minden egyes pillanat becses a számomra, amit vele tölthettem.”PCOS szindróma
A polycisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik legjobb példa arra, hogy a meddoség kezelésében a magányos szakemberek kora lejárt, hiszen szakmai összefogás nélkül lehetetlen egy ilyen összetett problémát hatékonyan kezelni. Mint minden esetben, itt is az a legfontosabb cél, hogy a jövendobeli édesanya egészségét a leheto legjobban helyrehozzák, hiszen így lesz a legnagyobb az esélye annak, hogy egészséges gyermeke születik.  

Milyen gyakori a PCOS szindróma?
Maga a szindróma egyébként rengeteg not érint, ugyanis a probléma gyökere egy olyan hormonrendszeri betegség, amely világszerte a becslések alapján mintegy 5-10 millió not érint, és a noi meddoség hátterében is igen gyakran szerepel.

Hogyan diagnosztizálható a PCOS?
Az elso lépés a PCOS pontos diagnózisa, amelynek elojele lehet az ovuláció hiánya, a rendellenes, vagy hiányzó menstruáció (amenhorrea), az elhízás, a férfias jellegu szorzet és a kopaszodás megjelenése, illetve maga a meddoség is. Hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével pedig egyértelmuen igazolható, hogy a petefészkek megnagyobbodtak, és számos kis tüszo (6-10 mm) található bennük a petefészkek széli részein.

Hogyan lehet teherbe esni PCOS szindrómával?
„Ha a PCOS már igazolódott, akkor több lehetoség közül választhatunk, hogy milyen módon segítsük a baba megfoganását. Ezekben az esetekben a páciens is sokat tehet azért, hogy megnövelje az esélyeit, például dietetikus segítségével megfelelo étrendet alakíthat ki, amely szintén kedvezoen hathat a gyermekvállalásra. A PCOS kezeléséhez emellett mindenképpen érdemes endokrinológus segítségét kérni a gyógyszeres kezelés felállításában, illetve ún. laparoszkópos beavatkozással, a petefészek-drilling technikával is javítható a petefészek állapota.

A szomorú történet tanulsága
A fenti eset szomorú, de szemléletes példa arra is, hogy sok esetben több egészségügyi probléma állhat a meddoség hátterében. Itt is elképzelheto, hogy a PCOS mellett esetlegesen genetikai betegség is szerepelhet, vagy egyéb nogyógyászati megbetegedés, ezt azonban csak további szakmai vizsgálatokkal és más szakterületek specialistáinak bevonásával lehet eredményesen igazolni.

Fontos a korai kivizsgálás…
Összességében fontos a pozitív hozzáállás, de semmilyen esetben nem érdemes hét évet várni, ha valakinél késik a gyermekáldás, hanem a pár mindkét tagjának érdemes kivizsgáltatnia magát. Ezt már számos kutatás igazolta, sot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kimondja, hogy egy év rendszeres, fogamzásgátlás nélküli nemi élet mellett be kell következnie a vágyott gyermekáldásnak”.


 

 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja