Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Petesejttermelő őssejteket találtak

Egy, az Index.hu portálon közzétett cikkben arról adnak hírt, hogy a Harvard kutatói szerint a nők petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyek képesek spontán új petesejteket termelni. Az egerekkel végzett kísérletek alapján az ilyen petesejtek sikeresen megtermékenyíthetőek – közli a Nature Medicine orvostudományi szakfolyóiratban megjelent, a felfedezést részletező tanulmány.

Szerző: Dr. Vereczkey Attila | 2012-03-20.


A hírről Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistát kérdeztük.

Az őssejt segíthet azoknak, akik későn vállalnának gyermeket
„Ez a kutatás számtalan gyermekre vágyó nő számára fontos lehetőséget és új reményt jelenthet a jövőben, ha valóban sikerül egy biztonsággal alkalmazható terápiás megoldást kialakítani.  Az első csoportba azok tartoznak, akik valamilyen oknál fogva későn döntöttek úgy, hogy gyermeket szeretnének vállalni, és a petefészkük a természetes folyamatok hatására már kimerülőben van. Amennyiben lehetőség adódna arra, hogy az őssejtekből petesejtet nyerjünk, abban az esetben a nők akár menopauzát követően is saját petesejtből válhatnának édesanyává, aminek az előnyei mellett természetesen meglennének a hátrányai is. Előrehaladottabb anyai életkor esetén ugyanis már maga a várandósság időszaka, valamint a szülés is több kockázattal jár, emellett persze jogi, etikai és szociológiai kérdések is felmerülnek ezzel a lehetőséggel kapcsolatban.

Az őssejt jelentheti a megoldást a kemoterápián átesett nők számára is
A második csoportba azok a nők tartoznak, akik kemoterápiás kezelésen vesznek részt. Sosem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon fontos lenne, ha minden ilyen betegséggel küzdő nőhöz eljutna, hogy már most van lehetőség arra, hogy egy ilyen – termékenységet veszélyeztető – kezelés előtt megőrizzük az esélyt a későbbi gyermekvállalásra. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy ilyen termékenységet veszélyeztető egészségügyi indikáció során a kezelés előtt álló nők lefagyasztassák a petesejtjeiket, embrióikat, hogy a gyógyulás után akár saját gyermekük is születhessen. Ez persze a gyakorlatban korlátozott számú petesejtet jelent, azonban külföldön már létezik az úgynevezett fertilitás prezervációs eljárás petefészek-szövet segítségével, amelyet visszaültetve ismét egészséges petesejtek nyerhetőek. Sajnos hazánkban sokszor még a kemoterápiás kezelés előtt álló férfiak figyelmét sem hívják fel a kemoterápia ilyen jellegű következményeire, pedig az ő esetükben akár egy egyszerű spermafagyasztás garanciát jelenthet arra, hogy a jövőben gyermeket vállalhassanak.

A korai petefészek kimerülés szindrómában szenvedők számára is egy lehetőség az őssejtből nyerhető petesejt
A harmadik csoportba azok a nők tartoznak, akik korai petefészek kimerülés szindrómában (POF- premature ovarian failure) szenvednek, náluk gyakorlatilag korábban, akár már a harmincas éveikben is minden tünet nélkül kimerülhet a petefészek. Sajnos napjainkban nem ritka ez az alattomos betegség, a mi klinikánkon is számos esetben bebizonyosodott, hogy ezért késik a gyermekáldás. Ma az ő esetükben az egyedüli megoldás a petesejt adományozás lehet, ennél azonban mindenképpen jobb megoldást jelentene, ha nekik is saját petesejtből születhetne gyermekük” – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától.


 

 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja