Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A mesterséges megtermékenyítés 35 év alatt igazán hatásos

A 35 év alatti meddő nők akár 90%-ának is eredményt, vagyis utódot hozhat a mesterséges megtermékenyítés fél év alatt, míg a 40 éves kor felett próbálkozóknak mindössze a felének sikerül teherbe esnie beavatkozások során.

Szerző: Szülők Lapja | 2009-09-02.


Korfüggő a kezelések sikeressége
A lombikbébi program a 40 év alatti nők terméketlenségének legtöbb okát képes áthidalni, ám a fogamzó képesség a kor függvénye is. 27 éves kortól egyre csökkenő tendenciát mutat, és 40 éves kortól kezdve a hanyatlás már kifejezett.

A születések számítanak, nem a létrejött várandósság
A cikkünk alapjául szolgáló kutatás nem a hagyományos módon közelíti meg a lombikbébi program sikerességét. Rendszerint ugyanis csak azt szokták elemezni, hogy ciklusonként hány terhesség jön létre, és nem az egészséges szüléssel végződő terhességekre fókuszálnak, holott a párokat pontosan ez érdekli.

Eszerint a hat ciklusnyi mesterséges megtermékenyítésen átesett 35 alatti nők esélye a gyermekszülésre 86 százalék. Ugyanez az arány a 40 év felettieknél azonban már kevesebb mint 50 százalék, egyes esetekben még ennél is jelentősen alacsonyabb.


6000 kezelt páciens
A kutatásban részt vevő orvosok több mint hatezer mesterséges megtermékenyítésen átesett nő sorsát követték nyomon, s így végezték vizsgálatukat.
A vizsgálat során csaknem tizenötezer ciklus zajlott le. (Egy ciklus egy, vagy több petesejt beültetését jelenti.) Az első ciklus alkalmával átlagosan 2,3 petesejtet, a hatodiknál 2,8 petesejtet ültettek be. Hat ciklus után az összesített élveszülés aránya 51-72 százalék közt mozgott.
A 35 év alattiaknál 65-86 százalékos arányt sikerült elérni. Nem minden nő tért vissza mind a hat ciklusra, ezért születtek különböző arányok. (A kutatók kiszámították a lehető legjobb esetet, vagyis ha minden a kezelésre vissza nem térő nő szült volna, illetve a lehető legrosszabbat, ha senkinek sem sikerült volna közülük.)

35 év alatt ugyanazok az esélyek, mint a természetes módon teherbeeső nőknél
Az eredmények azt jelentik, hogy a lombikbébi programban részt vevő 35 év alatti nőknél a gyermekszülés esélye nagyjából megegyezik a hasonló korú általános lakosságéval. Az élveszülés esélye a kor előrehaladtával csökkent, 40 felett már csak 23-42 százalék volt. Összességében a nők 70 százaléka adott életet egy gyermeknek, és kevesebb mint 30 százalékuknál születtek ikrek. Kevesebb mint 2 százalék volt a hármasikrek aránya.


Forrás: Medipress


 

 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja