Nagyszülő - unoka: Így tedd felejthetetlenné a nyarat az unokád számára

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Nagyszülő - unoka: Így tedd felejthetetlenné a nyarat az unokád számára

Nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy elvarázsolhasd az unokákat! Legfontosabb hozzávaló mindig a szeretet, a jókedv és persze az aktív figyelem. Találj alkalmat arra, hogy az unokáddal is megismertesd a számodra kedves tevékenységeket, hobbikat, amilyen például a kertészkedés is. De milyen tartalmas időtöltésre van lehetőség az unokákkal a kertben, az erkélyen vagy akár egy közeli zöldterületen? Ehhez adunk most néhány ötletet.

A kerti munka, a növények gondozása sok új ismerettel gazdagítja a gyerekeket, akik ezen felül élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek a közös munka öröméről. Ha bevonjuk őket ezekbe a feladatokba, örömmel segédkeznek majd mindenben, hiszen ez számukra azt jelenti, hogy a nagyszülők beavatják őket egy-egy számukra fontos tevékenységbe - ez pedig tovább erősíti a kötődést nagyszülő és unoka közt. 
 

Íme néhány ötlet a hasznos és örömteli közös időtöltéshez!


1. A parkokban mutass unokádnak érdekességeket, mesélj a fákról, ismertesd meg vele a gyógynövényeket! Morzsoljatok el egy kis levendulát, szagoljátok meg a zsályát, szedjetek csipkebogyót vagy kamillát, és főzzetek belőle teát…

2. Szerezz be előre földet, majd menjetek el együtt a gazdaboltba, válasszatok néhány egyszerűen gondozható virágot, zöldségmagot vagy -palántát, sőt, kaspókat és alátéteket is, majd indulhat a közös ültetés és locsolás! 

3. Mikor a növények új életszakaszba érnek (kihajtás, virágzás, terméskezdemények stb.), mutasd meg unokádnak, mennyit változott a növény és mi lesz a következő életszakasza. Egyszerű, mégis örök élmény lesz számára, hogy neki is része volt a növény „születésében” és fejlődésében!

4. Kijelölhettek, akár el is keríthettek egy saját területet az unokádnak, aki ott saját választott terményeit, virágait nevelgetheti, természetesen némi segítséggel!

5. Szedjetek gyümölcsöt akár otthon, akár Szedd magad akcióban! A zöldségekből főzzetek levest, a gyümölcsökből készítsetek ételeket, desszerteket: süteményt vagy fagylaltot!

6. Nagyon fontos és hasznos: tanítsd meg unokáidnak, mely növények veszélyesek, mérgezőek!

7. Ősszel számtalan termést és levelet lehet gyűjteni, melyből alkotásokat készíthettek együtt. Ezek a képek vagy figurák aztán a ti otthonotok vagy épp unokád szobájának ékességei lehetnek! 

8. Az udvaron nem csak dolgozni lehet, de természetesen játszani és pihenni is! Kincskeresőzzetek, a kicsik nyugodtan dömperezhetnek és túrhatják a földet, vagy piknikezzetek, sátrazzatok a kertben! 

9. A fiúk különösen imádni fogják a kerti szerszámokat és barkácsholmit. Mutass ezekből néhányat, és felügyelet mellett néhány veszélytelenebbet ki is próbálhatnak. A tudat, hogy nagyszülei bíznak benne, még szorosabbá fűzheti a kapcsolatotokat!

 

Szerző: Szülők Lapja
Forrás: Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.06.17