Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Házimunka, gyerek és feleség szerep - túl sok egyszerre?

Sok nő érzi úgy, hogy a gyereknevelés és a házimunka minden erejét leszívja, már nincs ideje a csinos, csábító feleség szerepébe is belebújni. Persze a férjek meg az nehezményezik, hogy rájuk sosincs idő. Mit lehet tenni, hogy a ház se fusson, a babát is ellásd és a férjed is boldog legyen?

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta | 2013-11-11.


Sok nő érzi úgy, hogy a gyereknevelés és a házimunka minden erejét leszívja, már nincs ideje a csinos, csábító feleség szerepébe is belebújni. Persze a férjek meg az nehezményezik, hogy rájuk sosincs idő. Mit lehet tenni, hogy a ház se fusson, a babát is ellásd és a férjed is boldog legyen?

Egy háziasszony elmélkedése a reggeli kávé mellett
„Reggel van. Álmosan kavargatom a kávémat, miközben tekintetemet végigjáratom a lakáson: halomban a mosatlan, gyerekjátékok szanaszét, az íróasztalon káosz uralkodik, a sok egyszer már felbontott és félretett levél várja, hogy szétszortírozzák... a nappaliban is rumli van: játékok, könyvek, újságok, vasalni való ruhák jeleznek egyfajta hadiállapotot. Kicsit arrébb a fürdőszobában már kicsordul a sok mosnivaló a szennyes kosárból. Ja, és a hálót is több mint egy hete nem takarítottam ki, ágyneműt is kéne cserélni... a gondolatáramlatnak egy éles sírás vet véget: „felébredtek” - fut végig az agyamon, vége a nyugodt reggeli kávézásnak, és vele az önsajnálatnak is!”

A soha véget nem érő házimunka
Ilyenfajta gondolatok sok nő fejében futnak végig. Sokan érzik úgy, hogy a házimunka, az otthon rendbe tétele és tisztán tartása egy rabszolgamunka, mely teljesen felemészti őket. Alighogy befejezték, kezdhetik elölről. Mikor végre holtfáradtan leroskadnak a fotelba, hirtelen eszükbe jut MÉG valami, amit elfelejtettek megcsinálni...! ... és a férj!? Mit foglalkozzon vele? Csak fekszik a kanapén, jókat röhög egy vígjátékon, jól elvan...!

Ezt persze a pasik általában nagyon idegesítőnek érzik, és nem értik, miért nem tud már végre leülni és lazítani a párjuk..
Mégis mit lehet tenni? Hogyan lehet ezt másképp csinálni, hogyan lehet ezt örömmel és hatékonyan végezni, hogy ne vegyen el túl sok időt a gyerekektől, a férjtől, önmagunktól!?

Egy biztos, a tiszta, rendezett otthonba jó hazatérni. A férfi arca is kisimultabb, ha nyugodtan eldőlhet a tiszta nappaliban..:)

Ne áldozd fel magad a házimunka oltárán!
„...no igen, ez mind szép és jó, de mégis mikor csináljam, mikor mindennap reggel fél 7-kor elmegyek otthonról, és csak 6 felé érek haza!? Sokszor hétvégén is túlórázok, ha mégsem, akkor örülök, hogy végre utolérem magam! Inkább legyen rumli!? Nekem fontos, hogy rend legyen!”

Azt gondolom, a gyerekek lelkesek, és örömmel segítenek. A férjek kevésbé, de azért őket is be lehet vonni egy-két tevékenységbe (pl. a főzésbe, kerti munkákba). Jobban tesszük, ha adunk a gyerekek kezébe is egy felmosót, vagy egy törlőrongyot, minthogy elküldjük őket a szobájukba, hogy ne lábatlankodjanak! Takarítás közben is lehet beszélgetni, vagy zenét hallgatni és énekelni, így mozgunk is, jó hangulat is kerekedik, és hamarabb végzünk, aztán pedig jöhet a játék, vagy más közös program! A lényeg, hogy az otthon közös, mindenkinek legyen része a rendben és a takarításban! Ne egy valaki cipelje a hátán (kivéve, ha ezt önként és dalolva vállalja!!!), mert mártírnak, rabszolgának lenni nem jó! Senki nem fogja megköszönni neked, hogy feláldozod magad a házimunka oltárán!

Ha pedig jól szervezitek az otthoni munkálatokat, akkor több idő és energia is jut majd a kedvesedre!

Fotó: Freedigitalphotos.netOLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza