Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Dr. Bűdi Tamás - Gyermeksebész

szakértő fényképe Üdvözlöm!
Dr. Bűdi Tamás gyermeksebész vagyok.

Tanulmányaimat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, gyermeksebészeti szakképesítésemet is itt szereztem meg. Jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának Sebészeti Osztályán dolgozom klinikai szakorvosként.E mellett heti rendszerességgel magánrendelésen, a Virányos Klinikán is elérhető vagyok.

Kis betegeinket barátságos, közvetlen légkörben, a legmagasabb szakmai színvonalon gyógyítjuk. A gyermekek gyógyításában elsődleges szempont a minimálisan invazív sebészeti módszerek alkalmazása, a legkisebb fájdalom, megterhelés, ill. a lehető legkevesebb kórházi tartózkodás mellett.


Tisztelt Kérdező! Legyen szíves kérdésfeltevése előtt az alábbi helyen, a korábbi válaszok között megnézni, hogy talál-e megoldást a felmerült problémájára: gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/kerdezzen-valaszolunk.html

Weboldal: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz

Cikkeim

Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk

Az újszülött babákon gyakran megjelenő lazacfoltot vagy más néven gólyacsípést gyakran összekeverik a tűzfolttal vagy más csecsemőkori bőrelváltozással. De míg az egyik magától teljesen elmúlik, addig egyik-másik érrendellenesség megjósolhatatlanul el tud burjánzani.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2015-10-08

tovább a cikkre

Benőtt köröm kezelése gyerekeknél - Miért alakul ki? Hogyan kezeld házilag?

Gyermeked körme napról-napra pirosabb, egyre gyulladtabb és fájóbb? Mielőtt elvinnéd egy hozzá nem értő pedikűröshöz, aki esetleg tovább ront rajta, mindenképpen próbáld ki ezt az egyszerű otthoni pár másodperces kezelést, amit gyermeksebész szakértőnk ajánl! Ha néhány hét alatt nem történne javulás, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Benőtt köröm kezelése házilag és orvosilag.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2015-09-17

tovább a cikkre

Hasfájás csecsemő- és gyermekkorban

A hasfájás a leggyakoribb tünet a gyermekeknél. Mi okozza a gyermekek hasfájását? Mikor kell orvoshoz fordulni a hasfájással? Mi okozza a csecsemők hasfájását? Vakbélgyulladás tünetei, bélösszecsúszás tünetei

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-25

tovább a cikkre

Sebek fertőtlenítése, kezelése - gyermeksebész tanácsai

Hogyan fertőtlenítsük a gyermekek sebeit? Mivel fertőtlenítsük a sebet? Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni egy sebbel?

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-24

tovább a cikkre

Köldökcsonk kezelése: Fontos tudnivalók a hintőporozásról - Gyermeksebész válaszol

Hogyan kell kezelni az újszülött köldökcsonkját? Hintőporozzuk-e a baba köldökcsonkját? Meddig szabad hintőporozni a köldökcsonkot?

Szerző: | 2013-07-23

tovább a cikkre

Mit tegyünk, ha a baba, vagy kisgyermek lenyelt egy tárgyat, vagy félrenyelt?

Mi a teendő, ha a baba, vagy kisgyermek lenyelt egy apró tárgyat, gombot, elemet, csatot, esetleg pénzt, vagy játékdarabot? Mit tegyünk, ha félrenyel a baba, vagy kisgyermek és fullad? Gyermeksebész szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-11

tovább a cikkre

Csípések kezelése: Kullancs, darázscsípés, méhcsípés és szúnyogcsípés kezelése

Mit tegyünk, ha gyermekünket megcsípi egy darázs, vagy méh? Okozhat-e gondot a szúnyogcsípés? Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünkben? Gyermeksebész szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-06-11

tovább a cikkre

Székletgondok: Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnőnek, a szülők túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belső működésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülők jóérzéséhez is hozzátartozik.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-09-20

tovább a cikkre

Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan mindenki egy kicsit mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-08-14

tovább a cikkre

Lányos problémák: Kisajkak összetapadása, lezárt szűzhártya

Előző írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülők nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-06-20

tovább a cikkre

Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol

Húzzuk? Ne húzzuk? Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Cikkünkben gyermeksebész szakorvos ad útmutatót a fiúgyermekes szülőknek.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-05-23

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

tünde
22:44:51
2012-06-20
Kedves doktor úr,
Majdnem 6 éves kislányomnak lágyéksérve lett, kb. galambtojás nagyságú és fájdalommentes kidudorodás. Néhány hetes korában még volt neki, akkor naponta leragasztottuk és elmúlt, egészen mostanáig. Kérdéseim:
- műtéten kívül van-e más megoldás?
- ha nincs, mennyire sürgős a műtét?
- mi történhet, ha nem műtik meg?
- mik a kockázati tényezők a műtét során?
- mik az altatás kockázatai?
Válaszát előre is köszönöm,
Tünde
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-24 23:19:02

Lágyéksérv gyermekkorban

Tisztelt Anyuka! A kérdésről bővebben az alábbi helyen olvashat: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/babamagazin/98.html Tekintve, hogy ez egy veleszületett fejlődési rendellenesség, amely nem gyógyul meg magától, csak műtét oldja meg a problémát. A műtét viszonylag sürgős, hiszen a lágyéksérv kizáródhat, bél, petefészek elhalhat, így a1-2 hónapon belül célszerű a sérvet megoldani. Mint minden altatásnak, ill. műtétnek lehetnek kockázatai, de ezek a veszélyek elhanyagolhatóak ahhoz képest, ha az esetleges kizáródás szövődményei miatt maradandó károsodás érné a gyermeket.

 

2. kérdés

rosza13
17:33:51
2012-06-20
Üdvözlöm! Nagyon örülök, hogy végre olvashatok erről a témáról! Három lányom van és az igazság az , hogy Mi "lányos" anyukák ezen a téren nem vagyunk kellőképpen felvilágosítva! A védőnőtől nem hallottam ezen problémákról, pláne nem arról, hogy ezt egyszerűen lehet otthon ellenőrizni! A második kislányom 5 éves volt amikor otthon felfedeztem, hogy a hüvely nyílás alsó részén egy pici hártya "szerűség" látható. Nagyon megijedtem és orvoshoz fordultam. A gyermekgyógyász nőgyógyászhoz irányított. ÉN elvittem a kislányt egy magánrendelésre, ahol mindenféle érzéstelenítés nélkül, szó szerint felszakította ezt a hártyát az orvos. Borzasztó volt hisz én úgy indultam el a kislánnyal itthonról, hogy csak megnéz a doktorbácsi. Erre kértem a doktor urat, hogy nézze meg és gondoltam utána megbeszéljük mi a teendő. Sajnos más problémánk is lett a dolog kapcsán, ugyanis a magánrendelő várójában várakozott egy kismama is, meg is csodáltuk a kislányommal a néni nagy pocakját. Pár hét múlva az oviban azt mondta a kislány az óvó néninek, hogy Ő nemsokára kisbabát fog szülni. Az óvónő is meglepődött és Én is ! Szakorvoshoz fordultunk és kiderült, hogy a rossz élményt összekötötte a pocakos kismamával. Sokat beszélgettünk utána erről és úgy tűnt rendben van minden. Két éve újra felfedeztem, hogy ismét kialakult a hártya, kisebb az előzőnél. A gyermekorvos látta, azt mondja nem vészes de nem ártana újra szakorvoshoz vinni. Azóta halogatom a dolgot, mert nem szeretném, hogy ezt újra átélje a kislány! Ha mégis akkor, ne így! Most 9 éves a lány. Tisztálkodik ügyesen, odafigyel magára.Kérem tanácsát! Ha újra kezelik a problémát akkor ismét kialakulhat? Vagy mi rontunk el valamit? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-24 23:34:56

Kisajkak összenövése

Kedves Édesanya! Sajnos, amennyiben újra összetapadtak a kisajkak, azokat célszerű szétválasztani ismételten, a fertőzésveszély csökkentése céljából (súlyos összenövés kialakulása esetén a lányok belepisilnek a hüvelyükbe, majd onnan csorog ki a vizelet). Érzéstelenítő kenőcs alkalmazásával teljesen fájdalommentesen megszüntethető az összetapadás. Rendszeres tisztálkodás mellett ritkán alakul ki, de ha mégis előfordul, bűnbakot ne keressenek! Ilyen idős korban az alacsony ösztrogénszint hajlamosít a kisajkak összetapadására, serdülőkor eljövetelével ez a probléma rendszerint már nem tér vissza.

 

3. kérdés

kamillavirag
13:07:44
2012-06-01
Tisztelt Doktor úr!
Kisfiam 3 éves, fitymája szűkület miatt nem húzható hátra, elég kicsi a luk. Hogy letapadás van-e, azt nem tudom megállapítani. Kb. egy éve a gyerekorvos hátrahúzta neki, de vissza nehezen ment, én azóta nem bántom, mert az akkor eléggé fájhatott a kisfiamnak, sírt. (előtte sem erőltettem soha, nem hiszek a drasztikus megoldásokban).
Egyébként a pisiléssel nincs gond, szép nagy ívben, erősen jön, gyulladásnak nincs nyoma, tehát panaszmentes. Nappalra már szobatiszta, de éjszakára még használ pelenkát. Mikor vigyem el megmutatni szakembernek?
Köszönettel:
Anyuka
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-03 22:55:28

Fitymaszűkület

Tisztelt Anyuka! 3 éves kor körül már célszerű foglalkozni a kérdéssel. Otthon, az esti fürdetések során már meg lehet próbálni a fityma óvatos tornáztatását. Amennyiben néhány hónap alatt nincs javulás, úgy a teljes szobatisztaság elérését követően mindenképpen mutassák meg a gyermeket szakembernek!

 

4. kérdés

helga79
20:35:22
2012-05-23
Tisztelt Doktorúr!
az lenne a kérdésem hogy a fiam hypospadiasissal született és az mitől van?
Most 22 hónapos .
Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:40:52

Hypospadiasis

Tisztelt Anyuka! Pontosan sajnos nem lehet megmondani, örökölhető is, feltételeznek környezeti hatásokat is a kialakulásában, azonban alapvetően az elégtelen magzati férfi nemi hormon hatásra vezethető vissza.

 

5. kérdés

Melianyu84
18:38:44
2012-05-23
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiamat nyáron műtik hypospadiasis rendellenesség miatt. Kb. 2 órás műtét lesz, mert a súlyosabb formája van sajnos. Azért írok Önnek, mert nagyon félek a műtét kockázataitól, főleg az altatás veszélyeitől. Szeretném megkérdezni, hogy egy egészséges gyermek (1 éves) műtéte során kell-e félni az altatás komolyabb kockázataitól, vagy ez mai orvosi technikáknak köszönhetően már nem jelent veszélyt?
Köszönöm szépen előre is válaszát: egy aggódó anya
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:27:15

Hypospadiasis műtét, altatás

Tisztelt Anyuka! A korszerű altatási módszereknek köszönhetően szerencsére manapság már igen minimális kockázattal járnak ezek a beavatkozások.

 

6. kérdés

gyös
16:46:24
2012-05-23
Tisztelt Címzett!!

Meg szeretném kérdezni a kisfiam bal fülénél van egy borsószemnyi szövet kinövés 18 hónapos és sokat piszkálja alig tartja 2-3 mm bőr mikor vehető le és mit ajánl hogyan kezdjünk neki!! Mert vidéken a gyermek orvosok csak azt mondják majd levetetjük ha nagyobb lesz de én attól félek hogy bölcsibe megy ősszel bármelyik gyerek megráncigálhatja vagy megtépheti neki!! Köszönöm előre is válaszát !! Üdvözlettel Gyös!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:20:32

Praeauricularis bőrfüggelék

Tisztelt Kérdező! A fenti fejlődési rendellenesség társulhat alkalmankant vese fejlődési problémákhoz is, ezért egy szűrő jellegű ultrahangvizsgálattal célszerű kezdeni. Az elváltozást közösségbe menetel előtt javasolt levenni a többi gyermek csúfolódásainak elkerülése céljából.

 

7. kérdés

mandulacska2
16:01:10
2012-05-23
Tisztelt Doktor Úr!

A kisfiam most lesz 6 hónapos , és hypospadiasyst állapítottak meg születésekor. Azt mondták, műteni kell, elvileg olyan 1 éves korában. Kérdésem, hogy ilyen kis korban mennyire viseli meg a babát testileg és lelkileg a műtét. Mennyire emlékszik vissza a műtét utáni fájdalmakra? Attól is tartok, hogy a fájdalom miatt nem e lesznek vizelési problémák, hogy félni fog a pisiliéstől, mert hallottam már ilyenről. Tudom, hogy meg kell műteni, de mekkora az esélye az ilyen problémák előfordulásának? Kinövik később ezeket a félelmeket? A legtöbb hazai kórházban van lehetőség arra (mi Pécsett lakunk), hogy az anya a kórházi tartózkodás alatt bent maradjon a babával?

Előre is köszönöm válaszát:

Tímea.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-26 22:36:37

Hypospadiasis

Tisztelt Anyuka! Általánosságban elmondható, hogy a picik jobban gyógyulnak, ill. kevéssé emlékeznek a történtekre későbbiekben, így nem érdemes sokáig halogatni a műtétet . Az alkalmazott gyógyszerek segítségével túlságosan rossz emlékük a gyermeknek nem marad, vizelési probléma ritkán fordul elő, ráadásul általában katétert is kapnak a hypospadiasis műtéten átesett gyermekek. A szülők a legtöbb gyemekkórházban bent maradhatnak a picikkel együtt. Összességében elmondható, hogy a műtét inkább a szülőket szokta megviselni.

 

8. kérdés

Katalin
10:55:39
2012-05-23
Tisztelt Szakértő!
Kisfiam 34 hónapos.Születése óta figyelgettük a fütyijét,de a doktornénink tanácsára nem húzgáltuk a fitymáját.Édesapja megállapította hogy néha néha a kádban próbálkozott picikét hátrahúzni de sikertelenül.Az eltelt lassan 3 évben egyszer sem tudtuk a fitymát feljebb húzni.Neki túl nőtt a makkján.Eddig egy esetben volt csak begyulladva,akkor is magától 1-3 nap alatt rendeződött.Ellenben mindig úgy pisil hogy felfújódik a fitymája majd kiürül.Jelenleg nem szobatiszta,bölcsödébe jár,A szobatisztaság kérdése meglátásom szerint későbbre tolódik.Kérdezném hogy meddig várhatok az esetleges beavatkozással?Milyen beavatkozásra számíthatunk?Kisfiam rendkivül félénk,zárkózott,nem beszélő gyermek,sajátos nevelési igénnyel.Kicsit tartok tőle hogy fog reagálni erre a vizsgálatra,esetleges műtétre.Várom válaszát,üdvözlettel: Katalin
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-26 22:09:32

Fitymaszűkület

Tisztelt Anyuka! Tekintettel arra, hogy a gyermek fitymája már volt gyulladt, ill. felfúvódik vizeléskor, időszerű lenne foglalkozni a szűkülettel. Csupán vizsgálat után lehetne pontosan nyilatkozni a kérdésről, ha a gyermek együttműködő talán a kenőcsözés is elegendő lehet, ellenkező esetben műtét javasolt, jelen esetben a pici korától függetlenül.

 

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja