Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Dr. Kálmán Zsófia - Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

szakértő fényképe Alapszakmámat tekintve gyermekorvos vagyok, s végigjártam azt az utat, amelyet egy gyermekgyógyásznak meg kell tennie ahhoz, hogy nullától legalább tizennyolc éves korig értse és érezze a különböző korosztályok gondjait, örömeit. Csecsemőotthon, kórház, újszülöttosztály, körzeti rendelők, majd állami gondozott gyermekek nevelőotthonai, nevelési tanácsadó, fiatalkorú bűnözők vagy csak kallódó serdülők félzárt intézetei jelentették az út állomásait.

Mindig izgatott a nehéz, a bonyolult, a nem mindennapos: az a keskeny mezsgye, amelyik az ép és a nem-ép világot választja el. Előfordult, hogy egyaránt gondozásom alá tartozott a tizennégy éves anya és újszülöttje, hogy legalább annyit kellett foglalkoznom az autista gyermek anyjával, mint a gyermekkel magával.

Már 1973-ban elkezdtem publikálni a Családi lap és Gyermekeink c. lapokban a gyermeknevelés, csecsemőgondozás kisebb-nagyobb kérdéseiről, foglalkoztam az örökbefogadással, a házi gyermekfoglalkoztatással (ma családi bölcsődének hívnák), a következetes és következményközpontú neveléssel.

1983-ban, még mint intézeti gyermekorvos találkoztam először a fogyatékosságüggyel, s 1990-ben már ilyen témából írtam pszichológiai kandidátusi disszertációmat. Egyre inkább csábított a lehetőség, hogy egy új diszciplína alapjait megvetve Magyarországon, olyan emberszabású, gyermekközpontú, vidám, szép intézményt hozzunk létre, amilyen akkoriban még nem volt éppen jellemző a hazai viszonyokra. Ez 1992-re sikerült: a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekekért 1987-ben alakult Bliss Alapítvány ekkor nyitotta meg komplex rehabilitációs központját, a Segítő Kommunikációmódszertani Központot.

Ezen idő óta kizárólag fogyatékos gyermekekkel és családjaikkal foglalkozom, kutatásaim, írásaim, oktatási tevékenységem és későbbi jogi tanulmányaim is mind e területhez kötődnek. Különösen érdekelnek a fogyatékos gyermeket nevelő családok mindennapi gondjai, a küzdelmek a család egyensúlyának megőrzése érdekében.

Egy súlyosan fogyatékos gyermek ugyanis olyan módon billenti el maga felé a család mérlegét, hogy gyakran kevés érzelmi, fizikai és anyagi erő jut a család bármely más tagja részére. Természetszerűen mint gyermekorvos foglalkozom a fogyatékos gyermek táplálásának, evési és alvási gondjainak, viselkedési problémáinak, serdülésének-szexualitásának s egészében véve felnevelésének kérdéseivel, de nem marad ki látókörömből az a számos nehézség sem, amelyet a segédeszközök napi használata, az ellátó rendszerek merevsége vagy éppen a társadalmi diszkrimináció okoz.

Cikkeim

Hasfájás okai és kezelése csecsemőkorban

Mi okozza a kisbabák, csecsemők hasfájását? Létezik olyan, hogy hasfájós csecsemő? Mit tehetünk a hasfájás megelőzése és kezelése érdekében? Gyermekgyógyász főorvos szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Kálmán Zsófia | 2013-12-20

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

manild
19:43:33
2018-10-02
Kedves Főorvos Asszony!
15 hónapos az imádott Kisunokám, s 16 foga már kibújt. Ennek ellenére nagyon nyálzik, szinte teljesen eláztatja a kis póloit. Nagymamaként aggaszt, hogy milyen problémára utalhat ez, illetve probléma-e egyáltalán. Fogzás miatt nem nagyon lehet már, de szerintem kezdeni kellene vele valamit.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildikó
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2018-10-03 20:57:41

Nyálzás kisdedkorban

Kedves Asszonyom! A jó hírrel kezdem: 15 hónapos korban a nyálzás önmagában nem kóros, nem betegség vagy valamely nem kívánatos állapot jele. A fokozott nyálzás az élet első két évében normálisnak tekinthető. Leggyakrabban két dolog okozza: az egyik, hogy a kisdedeknél erre az életkorra még nem fejlődik ki teljesen a nyelés kontrollja, azaz a termelődött nyál automatikus lenyelése, a másik ok, hogy a szájkörüli izomzat érése is eltart a 18–24. hónapig. Ezek az izmok kontrollálnak minden, a beszéddel, illetve evéssel-nyeléssel kapcsolatos tevékenységet. Ha a szájzárást-szájnyitást, illetve a nyelést szabályozó izmok egyaránt megerősödnek, a nyálzás elmarad. Ha a gyermek egyébként jól fejlődik, életkorának megfelelően mozog, játszik, gagyarászik, figyel a környezetére, megért egy sor hozzá intézett közlést, akkor a nyálzás csupán a nyál lenyelését szabályozó izmok éretlenségének jele. Ha a fokozott nyálzás a szájkörüli bőr kipirosodásával, fellazulásával jár, egyszerű krémekkel, pasztákkal érdemes védeni a bőrt, de különben türelemmel lehet kivárni, míg a nyálzás kb. 2 éves kor körülre elmúlik. (Természetesen, ha a gyermek fejlődésével kapcsolatban egyéb problémák is felmerülnek, akkor a nyálzást azokkal együtt kell megítélni.) Kisunokájához sok örömet kívánva üdvözli, Dr. Kálmán Zsófia

 

2. kérdés

swetheart
13:22:26
2018-01-22
Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy kislányom, aki szeptemberben töltötte be a 3. évét. Születése óta van a nyakán egy csomó, amire a háziorvosunk azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni, nem kóros. Karácsony környékén úgy éreztük, hogy megnagyobbodott, ezért elvittük ismét a doktornőhöz. Elküldött bennünket nyaki ultrahangra és vért vett tőle. A labor sem mutatott ki semmi kórosat, valamint az ultrahang eredmény sem. Mondta az ultrahangos doktornő, hogy meg vannak nagyobbodva a mirigyei, ami lehet megfázás, fog-, fülgyulladás, felső légúti megbetegedéstől. Nem volt semmiféle betegsége, még náthás sem volt. Kérdésem lenne, hogy meddig várjunk, hogy apadjon és hova forduljunk legközelebb? Mert a háziorvosunk mindig leint bennünket, hogy ne aggódjunk, de én nem látom, hogy bármit is visszahúzódott volna!
Köszönettel:
Tné Szilvi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2018-10-03 21:48:37

Aggasztó csomócska

Kedves Asszonyom! Az elektronika jóvoltából (vagy adminisztratív probléma miatt, nem tudom), január 22-i levelét, több más levéllel együtt, a mai napon kaptam meg. Ebben a levélben akkor 3,5 éves kislánya nyakán észlelt csomóval kapcsolatban kért tanácsot. A csomót többször ellenőrizték, vérkép és URH felvétel is készült, s szerencsére eltérést nem találtak. Most, tíz hónappal később, nyilván okafogyott a válaszom. Egy ilyen csomó, jó vérkép mellett, s minden egyéb tünet nélkül, az esetek túlnyomó részében nyirokcsomó szokott lenni, amely mintegy kapuőrként védi a szervezetet a behatoló fertőzések ellen. Gyakran tapasztalható, hogy egy-egy ilyen nyirokcsomó hosszú éveken át kíséri a gyermeket, anélkül, hogy bármilyen bajt okozna, vagy bajnak jele lenne maga a csomó. Ha a helyzet változatlan, a gyermek jól van, szépen fejlődik, jól eszik, panaszmentes, a csomó nem nő, nem lesz több belőle, akkor továbbra sincs tennivalójuk. Ha bármilyen egyéb tünet jelentkezik – több csomó, fáradékonyság, fejlődés leállás, étvágytalanság stb. –, akkor úgyis tovább kell vizsgálni s részletes, általában ún. haematológiai szakvizsgálatokkal kideríteni, hogy mi állhat mögötte. Még egyszer elnézését kérem a késedelemért, sajnálom, hogy nem jutott el hozzám időben levele. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

3. kérdés

blandiko
09:35:03
2017-03-02
Tisztelt Főorvos Asszony!

Azért írok Önnek, mert a véleményét szeretném kikérni.
Kisfiamon szeptember óta kiütések vannak, melyek nagyon viszketnek neki. Két gyerekorvos látta, majd bőrgyógyász, végül arra jutottak, hogy valamilyen étel okozza a problémákat. Gasztroenterológusnál is jártunk, aki vérből allergia vizsgálatot végeztetett. Ennek eredménye teljesen negatív volt.
Ő laktóz "érzékenységre" gyanakszik, így laktóz kilégzéses tesztre küldött minket.
Tapasztalati úton mi is a tejre gyanakszunk, ám mivel bölcsödébe jár a kisfiam, így a tapasztalat nem elegendő, gasztroenterológus által kiállított papír kell. Illetve nem tudjuk, hogy ez laktóz, vagy tejfehérje, illetve, hogy van-e valami más is.
Egyéb információkból tudomásunkra jutott, hogy étel intolerancia vizsgálattal is előrébb juthatunk, ezt azonban eddig sem a gasztroenterológus, sem a gyerekorvosunk nem említette, ajánlotta. (Nálam az intolerancia vizsgálat mutatott ki tej és búza érzékenységet már.) A gyerekorvosunk szerint a laktózkilégzéses tesztnek sem lesz várhatóan eredménye, mert a kisfiam még csak 20 hónapos és így nem tudja a tesztet hatékonyan megcsinálni.
A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint milyen irányba menjünk? A laktózkilégzéses teszt Ön szerint tényleg korai egy 20 hónaposnak? Az intolerancia vizsgálatot érdemes lenne elvégeztetni, vagy azért nem ajánlotta eddig azt egyik orvos sem, mert annak sem lenne eredménye?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Ildi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2017-03-03 10:19:01

Ismeretlen eredetű bőrprobléma

Kedves Ildikó! Sajnos, kisfa még hosszú út előtt áll, nyilván sokszor és sokan fogják még vizsgálni a bizonytalan tünetek eredetének megtalálása céljából. Ha Önnél ténylegesen kimutattak tej- és búzaérzékenységet, az arról árulkodik, hogy a gyermeknek is hajlama lehet valamiféle érzékenység/ek kialakulására. A tény, hogy a vérvizsgálat nem mutatott semmi különöset, önmagában még nem jelenti azt, hogy nem lehet eltérés. Vannak olyan problémák, amelyeket az egyszerű vérvizsgálatnál csak sokkal bonyolultabb, agresszívebb vizsgálatokkal lehet kimutatni, amelyektől az ember egy 20 hónapos kisded esetében nyilván tartózkodik. Különbséget kell tenni az ételek bizonyos fajtái, azok összetevői iránti allergia, illetve az ún. intolerancia között. A valódi allergia akár életveszélyes tüneteket is okozhat, míg az intolerancia „csak” kellemetlen, olykor fájdalmas, nehezen befolyásolható, az életminőséget erősen rontó, makacs tünetekkel jár, amelyek előbb-utóbb a fejlődést is károsan befolyásolhatják. A vizsgálatokról nem tudok véleményt mondani, azt úgyis a gyermek kezelőorvosai fogják meghatározni, arra javaslatot tenni. Egy réges-régi, akkori öreg gyermekgyógyászoktól sok évtizeddel ezelőtt tanult módszert azonban szívesen megosztok Önnel. Tudom, hogy nem divatos, nem gyors, nem ad ripsz-ropsz eredményt, ám nem fájdalmas, nem kellemetlen a gyermek részére. Az életükbe könnyen beépíthető, a mindennapok ritmusát nem borítja fel, azonban Öntől óriási türelmet és következetességet igényel. Az ún. kizárásos módszer lényege ugyanis az, hogy az ember mindent elhagy a gyermek környezetéből és étrendjéből, ami bármiféle módon provokálhatja a kiütések megjelenését. Ezt a gyermek bőrével közvetlenül érintkező anyagoknál célszerű kezdeni: el kell hagyni minden olyan fürdetőt, testápolót, szappant, tusfürdőt, sampont stb., amelyben bármiféle szín- vagy illatanyag van, és kizárólag gyógyszertárban kapható, minden allergéntől mentes, ún. hypoallergén szereket lehet alkalmazni. Ugyancsak el kell hagyni azokat a mosószereket és öblítőket, amelyek szín- vagy illatanyagokat, különböző adalékokat tartalmaznak, és kizárólag hypoallergén mosószerrel lehet mosni a gyermek ruháit, ágyneműjét stb., öblítószer nélkül. Ezek az egyszerű változtatások. Az étrend átállítása kicsit bonyolultabb. A kizárásos diéta lényege, hogy átmenetileg mindent elhagyunk az étrendből, s csak fokozatosan, 48-72 órás lépésekben bővítjük. Az első pár nap a legnehezebb, mert az első 48 órában csak egyféle étel adható, vízben főtt rizs és limonádé (még csak nem is tea, mert a teafüveket is vegyileg kezelik). A rizzsel lehet variálni, lehet sós, lehet cukros, lehet megturmixolni, és akkor édes pép stb. Ezután kétnaponta egyféle, de valóban csak egyféle étellel bővíthető az étrend: banán, krumpli, csirkehús, egyéb zöldségek, alma, körte, sovány sonka a sorrend. Ha két napig kapott a gyermek egy új ételt, és nem jelent meg tünet, akkor lehet tovább lépni. Tej helyett beépíthető bármilyen tejpótlék, pl. rizstej, mandulatej (a szójatejjel várni érdemes). A tejtermékek beépítésének sorrendje laktózmentes sajt, túró, joghurt (előbb nature, csak aztán ízesített). A kenyérfélék beépítésénél próbáljon gluténmentes kenyereket, kekszeket, müzlit, süteményt stb. keresni. Amikor felépítette ezt a diétát, tehát lényegében már mindent eszik a gyermek, kivéve gluten- és laktóztartalmú ételeket (tehát tejcsokit sem kap, tejes kinderszeleteket sem), várjon pár hetet, mielőtt elkezdene kísérletezni gluten- vagy laktóztartalmú ételek beépítésével. Időközben gluten- és laktózmentes vitaminkomplexet adhat étrendi kiegészítésül. Az egész folyamat alatt naplózni érdemes, hogy mit adtunk enni, mivel bővült a diéta. Ha a diéta szigorú része alatt elmúltak a kiütések, ki fog derülni, hogy melyik étel bevezetésekor jelennek meg. Ezért kell vigyázni, hogy valóban egyszerre csak egy dolgot változtassunk, mert ha ugyanaznap kap először csokit és valamiféle vegyes bébiétel konzervet, sose fogjuk megtudni, melyik provokálta a kiütések újbóli felbukkanását. Ezért is célszerű ezalatt az időszak alatt csak olyan ételt adni, amiben pontosan tudják, hogy mi van. Ha sikerült becsülettel végigjárni ezt a minimum hat-nyolchetes utat – a bőrrel érintkező provokáló anyagok kizárását, ill. az étrend nulláról történő felépítését –, és kiderült, hogy melyik étel okozza a kiütések megjelenését, akkor szerencséjük volt. Ha nem változott semi, sajnos tovább kell lépni és komolyabb, egyre speciálisabb szakvizsgálatok válhatnak szükségessé. Mint jeleztem, tudom, hogy az általam leírt módszer nem divatos, több figyelmet követel, mint amennyit ma egy probléma megoldására áldozni szeretnek, ráadásul nehéz kooperálni a bölcsődével, hiszen a gyermek nem ehet mellé semmit, csak amit bead a számára, viszont a gyermek szempontjából sokkal kíméletesebb, mert megóvja egy csomó, esetleg fölösleges vizsgálati traumától. Ha úgy érzi, ez a módszer semmiképpen nem illeszthető az életstílusukba, akkor legalább azt megteheti, hogy a tisztálkodó- és tisztítószereket lecseréli hypoallergénre, és megpróbál min. két hónapig laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes vegyes étrendet összeállítani kisfia részére. Remélem, előbb-utóbb sikerül megszabadítani kisfiát a kínzó bőrproblémától! Üdvözlettel, Dr. Kálmán Zsófia

 

4. kérdés

MayerMedve
08:03:22
2016-08-25
Tisztelt Főorvos Asszony!

Nagyon köszönöm a válaszát, a megadott elérhetőségre írni fogok!

Üdvözlettel, Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-08-25 08:41:43

Válaszra válasz

Rendben van, várom a kérdést. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

5. kérdés

peckobrigi@gmail.com
21:16:32
2016-08-23
Kedves Doktornő!
Táplálkozással kapcsolatos tanácsot szeretnék kérni. Kisfiam 8 hónapos, 6hónapos koráig anyatejet kapott csak. Jelenleg délben kap főzeléket, délután gyümölcsöt. A többi étkezés még anyatej. A háziorvosunk felìrta a Sinlac tápszert hogy ezt is adjak neki.
Azt szeretném tudni, hogy muszáj neki ezt adnomm?
Nagyon tapszer ellenes vagyok. Szeretnék minél kevesebb mesterséges anyagot adni neki.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv. Brigi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-08-24 22:02:15

Ha van anyatej, kell-e tápszer?

Kedves Brigi! Házi gyermekorvosuknak minden bizonnyal oka volt rá, hogy kiegészítésül tápszert javasoljon a gyermek számára. Nem tudhatom, miért, nincs róla információm: talán lelassult a kisfú fejlődése? Nem gyarapszik kielégítő mértékben? Nem elég eleven a mozgása, fáradékony? Sápadt? Alultápláltnak tűnik, renyhe a bőrének a tapintása? Nem tudom, de Önnek talán érdemes lenne rákérdeznie. Ha Ön úgy érzi, hogy elég teje van, a gyermek a szopások után jóllakott és nem lesz éhes egy órán belül; ha megfelelő a gyarapodása; ha élénken mozog, igyekszik felülni, felállni, próbál kúszni; ha elevenen figyel a környezetére, nyugodtan alszik, akkor nem kell feltétlenül tápszeres pótlásra gondolnia. Megemelheti viszont mind a főzelékes, mind a gyümölcsös étkezések számát, tehát pl. ha ötször eszik a gyerek, akkor reggel, délben, este szopik, délelőtt, délután főzelék-gyümölcs lehet a menüje, és természetesen óvatosan, lassan fehérjével is dúsíthatja a főzeléket. Figyelni érdemes arra is, hogy nehogy vizes legyen a teje: eleget kell Önnek is pihennie és nagyon kell figyelnie arra, hogy mit és mennyit eszik, illetve iszik. Az Ön szervezetének is jól ellátottnak kell lenni fehérjével, vitaminokkal, ásványi sókkal, vassal stb., hogy a gyermek gazdag tejet kaphasson. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

6. kérdés

MayerMedve
14:45:47
2016-08-23
Tisztelt Főorvos Asszony!

Érdeklődnék, hogyan lehet Önnel személyesen találkozni?
Nagyon komplex problémával fordulnék Önhöz, ezt a fórumon megírni nem tudom.

Kérném szíves tájékoztatását.

Üdvözlettel!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-08-24 21:23:09

Komplex probléma

Kedves Asszonyom/Uram! Sajnos bizonyos problémák miatt jelenleg nem tudok személyes találkozóra időpontot adni, de ha részletesen megírja a problémát a sofilu@t-online.hu címre, természetesen legjobb tudásom szerint válaszolok Önnek. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

7. kérdés

koke80
16:19:26
2016-07-26
Tisztelt Doktornő!
Kislányunk 14 hónapos és majdnem minden éjszaka felsír lábgörcs miatt!
Észrevettük hogy vádli izomgörcsről van szó!
Mi a teendő ez esetben hogy megszüntessük a fájdalmát?
Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel: Tina
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-08-24 21:38:27

Lábikragörcs

Kedves Asszonyom! Elnézést a megkésett válaszért, de július 12-e óta nem működött a postafiókom és csak ma javult meg, így egyszerre kaptam 470 levelet... Lehet, hogy problémájuk közben meg is oldódott. Kérdésére válaszolva, elég szokatlan ebben az életkorban a lábikragörcs, de előfordulhat. Általában a szervezet magnézium ellátottságával szokták összefüggésbe hozni. Ha nem túl súlyosak a fájdalmak, akkor nyilván érdemes először olyan, az életkornak megfelelő vitamikészítménnyel próbálkozni, amelyikben elegendő magnézium is található. Ha azonban súlyosnak ítélik, megzavarja az alvás ritmusát s a fájdalomra való ébredés rossz élményt okoz a gyermeknek, érdemes beszélniük a gyermek háziorvosával és esetleg egy vérképet készíttetni. Abból kiderül, hogy valójában mi állhat a görcsök mögött. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

8. kérdés

Kati
10:31:39
2016-07-14
Tisztelt doktornő!3 hónapos unokám van és érdeklődnék hogy a másik unokám 5 éves és nagyon szeretne egy cicát.lehet-e.A gyerek orvos megtiltotta a fertőzés miatt.Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-08-24 21:48:06

Cica

Kedves Asszonyom! Elnézést a megkésett válaszért, de július 12-e óta nem működött a postafiókom és csak ma javult meg. Lehet, hogy közben be is szereztek egy cicát, így válaszom felesleges... Amennyiben lakásban élnek, kert nélkül, valóban nem idális cicát tartani a csecsemő és a kisgyerek mellett. A szobában élő macskák, bárhogy takarítanak is utánuk, mindenütt ott hagyják a szőrüket. Nehéz megelőzni a „macskaszagot” is, gondosan kell az állatot oltatni és féregtelenül tartani, ráadásul a macskák könnyen kapnak bizonyos vírusfertőzéseket: szóval felelősség, gond, munka és pénz az állat tartása. Ráadásul igen sok gyermeknek van macskaszőr allergiája, ami kellemetlen tünetekkel járhat, ekzéma, asztma stb. Ha azonban kertes házban élnek, kerti cicát lehet tartani. A macskák okosak és jól megtaníthatók arra, hogy a házba nem mehetnek be. Ha kint él, akkor óvatos, gondos neveléssel a nagyobbik gyermek megtanulhatja, hogyan kell, lehet és szabad az állattal bánni, s ez minden bizonnyal hasznára válhat. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

9. kérdés

Csilla 1986
10:58:14
2016-06-22
Köszönöm a gyors választ, amit előzőleg kaptam.
Ön véleménye szerint jogos az aggodalmunk vagy valóban lehet csak rossz szokás?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-06-22 14:53:09

Információhiány

Kedves Csilla! A jelenségek, amelyeket említ, roppant bizonytalanok, általánosak, némelyik csak másodkézből való, nem hiszem, hogy ezek alapján egy tapasztalt és becsületes szakember tisztességesen véleményt alkothatna egy ismeretlen kisgyerekről. Különösen nem olyat, ami érinti a kisgyerek és az egész család életét. Akik alaposan megvizsgálják a gyereket, majd azok alkothatnak bármilyen véleményt. Ha és amikor a családnak támad gyanúja, akkor ők nyilván élni fognak az Önök javaslataival. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

10. kérdés

Csilla 1986
08:38:33
2016-06-22
Tisztelt Doktornő!
Az én problémám igazából nemis az enyém, de mindenképp segítség szükséges!
Ismerősöm kislányán, (akivel ritkán találkozok), észrevettem pár furcsa dolgot. A kislány 2,5éves elég sűrűn kidugdossa a nyelvét olyan -furcsán, elmerengve, csücsörítve. Beszélni nem nagyon hallottam, anyuka elmondása szerint beszél, bár nem mondatokba. Betudtuk az új környezetnek. Közösségbe én egyedűl láttam játszani, szemkontaktust ritkán hoz létre, azt is csak pillanatra, lábujjhegyen még néha, kicsinek sokat, nagyon félős emberektől, hangoktól..... De ugye ezis lehet a környezetváltozás.
Nem tudom mit mondhatnék anyukának, másnak is feltűnt, hogy a kislány "furcsa", a nyelvöltögetést említették is neki, de szerinte rossz szokás. Hova fordulhatna esetleg, ja.... ők nem magyarországon élnek.
Köszönöm a segítséget....
Tisztelettel..
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-06-22 09:35:04

Segítségnyújtás a más gyerekének

Kedves Csilla! Ebben az életkorban még érdemes felkeresni egy korai fejlesztő központot, ahol komplex módon megivzsgálhatják a gyermek mozgását, beszédét, kommunikációját, értelmi képességeit stb. Ha a gyermek ért magyarul, akkor érdemes felkeresniük egy olyan korai fejlesztő központot, amelyik a családhoz a legközelebb esik: pl. Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Esztergom, Szombathely, Nagykanizsa, Pécs stb. Természetesen Budapesten is vannak ilyen központok. A megkeresésnek mindenféleképpen a szülőtől kell érkeznie, a vizsgálatot csakis a szülő mint a gyermek gondviselője kérheti. Tehát az aggódó ismerősök csak javaslatot tehetnek a szülő részére, de helyette nem intézkedhetnek. Egyébként a segítségnyújtás módját is érdemes alaposabban átgondolni, nehogy bántó legyen az anya részére: a hangsúly azon van, hogy a gyermek jövőbeli fejlődése érdekében érdemes ezt a vizsgálatot elvégeztetni, és nem azon, hogy a gyerek „furcsa”. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

11. kérdés

stan4
17:02:39
2016-03-30
Tisztelt Doktornő,

14 hetes kislányunk 4150grammal született programcsászárral. Anyatejes,növekedik jelenleg 6000gramm.
6 héten keresztül folyamatosan köhögős és taknyos volt. Pont egy hete sikerült kilábalnia belőle.
Fejét szépen emeli, hasról/hátról oldalára fordul, mozgó tárgyra figyel, szemmel/fejjel követi, arcra visszamosolyog, hirtelen hangra összerezdül, nevére figyel, alvása normális.
Gőgicsélés viszont nem nagyon van. Naponta 1-1 he vagy hö, nevetése is csendes. Valamint 1-2 hete észrevettük, hogy gyakrabban van kint a nyelve. Képeket visszanézve régebben gyakori volt. Felemelt fejjel hason fekve időnként folyik nyála szintén föleg az elmúlt 1-2 hétben.
Javasolna ön bármilyen szakorvosi/labor vizsgálatot a fentiek alapján, vagy várjunk és figyeljünk egyelőre?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-03-31 08:21:25

Késik, nem késik

Kedves Asszonyom! Ön egy tökéletesen fejlődő kisbabáról számol be. Súlyfejlődése egyenletes; mozgásfejlődése megindult, hiszen máris megkezdte a megfordulást előkészítő elem, az oldalra fordulás gyakorolgatását; figyelme eleven, mozgó tárgyra felfigyel, mind szemmel, mind fejjel utánkövet; megjelent a szociális mosoly, azaz a visszamosolygás; hallása rendben lévőnek látszik. Mínuszként a kevesebb hangprodukciót, az alkalmankénti nyelvöltögetést és a hasonfekve történő nyálzást említi. Mint már korábbi válaszaimban is megtettem néhányszor, nagyon szívesen írok Önnek is részletesen a nyelvöltögetés jelentőségéről, de azt hiszem, jelen pillanatban nem érdemes ezzel foglalkozni, mint ahogy a hasonfekve történő, időnkénti nyálzásnak sem tulajdonítanék jelen pillanatban jelentőséget. A vártnál kevesebb gőgicsélő hang sem indokol semmiféle extra vizsgálatot: egyrészt nem tudni, Önök, mit tartanak kevésnek-elegendőnek; másrészt mint tudjuk, a fejlődés nem egyenletes, ha valaki minden szinten ilyen szépen fejlődik, belefér, hogy az egyik terület ideiglenesen kissé háttérbe szorul. Ha ennek a szépen fejlődő kicsi lánynak olyan alapbaja lenne, ami a nyelvöltögetés, nyálzás vagy hangprodukció hiánya mögött meghúzódhatna, akkor nem létezik, hogy a gyermeket követő gyerekorvosnak ez ne tűnt volna fel! Mivel ezt a kislányt sok szeretettel, gondossággal és figyelemmel követik, azt hiszem, jó lenne sanszot adni neki, és nem nekiállni kivizsgálni. Várjanak türelemmel és figyeljenek. Időközben próbáljanak hozzá szépen beszélni a gondozási műveletek, etetés, játszás alatt: beszéljenek vele kevés szóval, szép hanglejtéssel, úgy, hogy a gyermek közben mindig lássa az arcukat, a szájmozgásukat. Énekeljenek neki, játék közben mondókázzanak, igen egyszerű babamondókákat. Az épen fejlődő gyermek, ha szeretetteli, megfelelő beszéd- és kommunikációs ingert nyújtó környezetben él, előbb-utóbb maga is hanggal, gőgicséléssel, majd gagyogással fog válaszolni. Legyenek még egy kis türelemmel! Ha a későbbiek során, pár hónapon belül aggályaik nem csitulnak, bátran írjanak megint! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

12. kérdés

Szenanit
08:42:02
2016-03-03
Kedves Doktornő.
Segítségét kérném 7 hónapos kisbabámmal kapcsolatban. Mia 2855 grammal született egészséges anyatejes baba. Mozgásfejlődése előrehaladott már àll kapaszkodva és négykézlàb közlekedik. A problémàm, hogy nem akar semmit enni anyatejen kívül melyet igény szerint kap. Próbálkoztam nyers ill. párolt gyümölccsel, édeskés levessel( pulyka répa batáta krumpli) de csak nyalogatja a kiskanalat és fintorog.
Ha mégis eszik pár kiskanállal másnapra sűrű fekete nagy mennyiségű hasmenésszerű széklete van. Nagyritkán kenyérvéget pitát rágcsál és kapott már vízben főtt zabpelyhet is. De mindenből parányi mennyiséget eszik.
Aggódom, hogy alultàplàlom hogy lehet elég neki csak az anyatej?!
Egyébként azokon a napokon amikor csak cicizik nincs is széklete csak pisis pelenkák, az viszont bőven.
Picike de nagyon élénk éber baba. Már nem is viszem mérni a védőnőhöz mert folyton frusztràl, hogy a súlynövekedési skála alján van de az legalább állandó görbe. Kb 5 és fél-6 kiló. Én is és az apja is alacsonyak és vékonyak vagyunk (én 166 cm és 52 kg apja 176 cm és 63 kg).
Előre is köszönöm vàlaszát:
Anita
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-03-04 09:09:17

Sovány csecsemő – kisétkű csecsemő

Kedves Anita! Sokat gondolkoztam a kislányán, és megpróbáltam részleteire szedni az említett problémacsomagot, azaz nem gyarapodik a kívánt mértékben, nem fogad el az anyatejen kívül más táplálékot, s a széklete megváltozik, ha mégis elfogad valamilyen ételt. Kezdjük a lényeggel: Mia eleven kislány, mozgásfejlődése kifogástalan, éber, figyelmes. Ez jó, hiszen tudja, hogy mindig az egész gyereket kell néznünk, nemcsak egyetlen kiemelt sajátosságot. Ennek tudatában gondolkozzunk el a különböző említett nehézségeken. Nézzük a családot, hiszen a genetika, az alkati adottságok megszabják egy ember igen sok tulajdonságát, és azok nem is befolyásolhatók. Azt írja, hogy Ön is és a gyermek apja is alacsony és vékony. Vékonynak valóban vékonyak, de nem alacsonyak (kb. 150-153 cm alatt kezdünk el alacsony nőkről és kb. 165 cm alatt alacsony férfiakról beszélni). Tehát két vékony szülőnél valóban nem nagyon lehet különösebben dundi kisbabára számítani. Legkésőbb kb. hathónapos korra mindenképpen illik megduplázni a születési súlyt, s ez Mia esetében meg is történt. Vannak kisétkű és vékony alkatú emberek, s így gyermekek és csecsemők is, s ha ez a helyzet, akkor azt el kell fogadni. Ha az ő súlynövekedése egyenletes, noha mindig az átlagos görbe alján (az ún. 3-as és/vagy 10-es percentil környékén) mozog, akkor ez az ő fejlődési üteme. Ha a görbe ellaposodik, nem emelkedik, vagy netán elindul lefelé, az már kivizsgálást igénylő problémát jelenthet. Tehát érdemes azért két-három hetente ránézni arra a mérlegre... Másik nehézségként említi, hogy Mia csak anyatejet fogad el, amit igény szerint kap. Az ún. „ igény szerinti” szoptatás éppen olyan divat, mint bármelyik korábbi szoptatási mód, pl. az időre történő szoptatás volt. Van olyan csecsemő, akinek az igény szerinti szoptatás megfelel, van, akinek nem előnyös, pl. azért, mert mielőtt rendesen megéhezne, már mellre teszik; mielőtt kiürülne a gyomra, már megint kap bele egy kis adagot; nem kell megtanulnia „megdolgozni” a jóllakásért, mert mindig kap annyit, hogy az épp elverje azt a kis esetleges éhségérzetet; mert akkor is kap táplálékot, amikor nem éhes, csak egy kicsit „dudlizni” van kedve; s mert arra szocializálódik, hogy bármilyen probléma esetén az egyetlen megoldás a szopizás. Nem csoda, ha az ily módon szoktatott csecsemők rendkívül nehezen szoknak át más típusú táplálkozásra. Csak annyit tudok javasolni, hogy legyen következetes és türelmes. Egyrészt célszerű a szopások idejét lassan közelíteni egy átlagos étkezési rendhez, amelyikben van reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Másrészt az első és az utolsó szopás kivételével minden szopás előtt – nem helyette és nem utána – érdemes megkínálni a gyereket egy-két kanál gyümölccsel vagy főzelék-, ill. kenyérfélével, péppel, kásával, olyan étellel, amit be akar vezetni, amiből fel akarja építeni a gyermek étrendjét. Nem kell erőltetni, de pár kanállal biztos megkóstolja – de ehhez éhesnek kell lennie! Ezt a kanálszámot lehet óvatosan, de folyamatosan növelni, míg eljutnak egy teljes adag elfogyasztásáig, bármennyi is legyen az az ő számára. A széklettel kapcsolatos probléma azonban már nem nevelési kérdés, mint ahogy a táplálás legalábbis részben nevelés, szoktatás kérdése. Az anyatejes csecsemőnek is minden nap kellene lennie székletének, de van olyan csecsemő, aki egész kicsi korától csak pl. másodnaponta ürít székletet. Az azonban nincs rendjén, hogy már az említett, egész kis mennyiségben bevitt egyéb tápláléktól is, amint írja, „sűrű, fekete, nagy mennyiségű hasmenésszerű széklete” van. A széklet soha nem lehet fekete, mert az már komoly eltérés tünete. Ha bármilyen étel, legyen az gyümölcs, zöldség, zabpehely stb. ilyen fekete hasmenést provokál, akkor célszerű megmutatni gyermek- gasztroenterológusnak a kislányt, hogy megnézzék, nincs-e valamilyen táplálék- felszívódási vagy emésztési zavara, amely ezt a fekete hasmenést provokálhatja. Az említett problémák közül ez a legkomolyabb, ezzel kell legelőször foglalkozniuk. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

13. kérdés

Nita80
17:46:28
2016-03-01
Üdvözlöm Főorvos Nő! Az lenne a kérdésem hogy anyagilag nem állok túl fényesen. Két gyerekem van, akiket egyedül nevelek. 15 éves fiú, 2 éves kislány.Viszont a lánykám izomtónus eloszlási zavar,Izom-rendellenesség, és mellkasdeformitásban szenved. Nagyon okos,értelmileg semmi gondja nincs. A bokája befelé forduló, térdei valgusban vannak... Hordom gyógytornászhoz,folyamatosan tornáztatom a kis lábát. Mezítláb sajnos idebent nem lehet, zokni mindig van a lábán.Vettem neki ortopéd cipőt,mert azt javasolja az orvos, viszont 1-2 hónap és kinövi.Fél évente írnak csak fel, és 13000 ft...A közgyógyellátásra viszont nem jogosult,mert a mai törvény szerint ez nem betegség.Olvastam egy cikket a műfüves szőnyegről,de iszonyat drága. Esetleg valami jó tipp,amivel 2 éves kislányt rá tudom venni hogy kifelé tartja a bokáját?Sajnos eddig az orvosok semmit nem tettek,csak türelemre intenek...de látom a lányom lábán,hogy nem javul,hanem még a térdei is egyre jobban befelé dőlnek :( Köszönöm a segítséget és a választ is Önöktől!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-03-02 09:51:40

Ha befelé dől a boka

Kedves Asszonyom! Számomra úgy tűnik, hogy a kicsi lánynak nem egy problémája van, hanem több is. Levelében izomtónus eloszlási zavart, valamilyen izomrendellenességet, mellkasdeformitást, befelé forduló térdet s ennek következtében erősen befelé forduló bokát említ. Tanácsot ugyan csak arra vonatkozóan kér, hogyan lehet egy kétéves kisgyereket rávenni arra, hogy kifelé fordítsa a bokáját, azonban ez az egész nem ilyen egyszerű. Leveléből ugyanis úgy tűnik, hogy egy általános izomrendszeri (idegrendszeri?) probléma következtében alakulnak ki eltérések a gyermek különböző végtagjaiban, testrészeiben. Nem tudom, megtörtént-e a gyermek teljes, alapos idegrendszeri és ortopédiai kivizsgálása, erre megfelelően felkészült gyermekgyógyászati intézményben. Nem tudom, hogy aki a mozgásszervi fejlődését követi, járatos-e az ennek a korosztálynak a számára szükséges és lehetséges gyógyászati segédeszközök világában. Tapasztalataim szerint, ha ilyen komolyak az eltérések, az ortopéd szakorvosok különböző lábsíneket, megemelt belsejű cipőket, szükség esetén fűzőt stb. is felírhatnak, rendelhetnek. A legfontosabbnak azt látnám, hogy a gyermek kerüljön el gyermekneurológiai, gyermek ortopédiai kivizsgálásra, ahol az észleltek birtokában jogosultak a szükséges segédeszközök felírására. Természetesen a gyógytorna és bizonyos típusú gyógymasszázs nagyon hasznos, nagyon jót tesz és elengedhetetlen, ám nem pótolja azokat a segédeszközöket, amelyek két gyógytornakezelés közötti időszakban is támogatják a normális tartás kialakulását. Visszatérve eredeti kérdésére, hogyan lehet egy kétéves kisgyereket rávenni arra, hogy kifelé fordítsa a bokáját, sok évtizedes tapasztalattal a hátam mögött merem állítani, hogy sehogy. Kicsi még a probléma fontosságának felméréséhez. Csak játszani lehet vele olyan módon, hogy a játék során, pl. egymást utánozva, próbáljon ő is úgy járni, ahogy anya, ahogy a baba, ahogy a gyógytornász néni… Játékosan lehet gyakorolni mindazt, amit a gyógytornász megtanít, segédeszközökkel kikényszeríteni a jobb tartást, de tudatosítani benne, hogy hogy kellene tartani a bokáját, még nem lehet. Nagyon sajnálom, hogy nincs valami remek, egyszerű javaslatom a probléma megoldására, de az az igazság, hogy magát a problémát látom bonyolultnak, a befelé forduló bokát pedig csak annak egyik következményének. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

14. kérdés

SzFerenc
20:29:41
2016-02-28
Üdvözlöm Doktornő!
A kislányunk 3 hónapos elmúlt és egyszerűen nem akar enni. A szájába adom a cumisüveget és elkezd üvölteni, sírni. Tápszeres baba, eddig nem volt gond de két napja 130g helyett csak 60-70et eszik. A háziorvos tanácsára kipróbáltuk a millumil 1-et abból sem evett többet de ki is bukta. Nyüglődik és csak inni iszik teát és vizet. Pépet is kipróbáltuk de nem sokat evett belőle, 2hete próbáltuk ezeket a bébiételeket a eddig azt is ette és ízlett is neki. Nem tudom mi a probléma kérem segítsen. Válaszát előlre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2016-02-28 21:48:59

Az étvágytalan csecsemő

Kedves Szülők! Ha egy 3 hónapos kisbaba nem eszik, az mindenképpen problémát jelent. Ugyanakkor jelen esetben nem arról van szó, hogy semmit nem eszik, hanem azt említik, hogy az eddigiekhez képest sokkal kevesebbet fogyaszt. Egy-egy ilyen hirtelen változásnál érdemes mindig végiggondolni, mi okozhatta. Egyrészt a fejlődés során vannak változási időszakok, amikor a gyerekek ízlése, étvágya változik: amit addig szeretett, már nem szereti, vagy változik az étvágya, s kicsit kevesebbet vagy többet eszik az addig megszokottnál. Egy másik lehetőség, hogy valami technikai problémája van az evéssel: nem jó a cumi, vagy nagy, vagy kicsi a lyuka; túl meleg vagy túl langyos a tápszer; nem jó a sűrűsége, túl sűrű vagy túl híg. További ok lehet, hogy a szájában van valami, ami fájdalmas, pl. egy aftának nevezett kis sebecske, vagy egy hólyagocska a nyelven. Végső soron arra is kell gondolni – ezt nyilván a gyerekorvos tudja eldönteni –, hogy nem lappang-e benne valamilyen betegség, amitől étvágytalan. Helyesen teszik, hogy a kisebb tápszerfogyasztás okozta folyadékhiányt pótolják: az nagyon fontos, hogy ne száradjon ki! Ahhoz azonban még túl kicsi, hogy mindenféle péppel, bébiétellel próbálkozzanak: talán jó volna visszatérni az életkorának megfelelő tápszerre, esetleg egy másikat, de szintén az életkornak megfelelőt kipróbálni. Ugyancsak meg kell próbálni visszatérni egy korábbi etetési módhoz: gyakrabban, de kisebb adagokkal érdemes megkínálni, lehet, hogy a 130-as adagok túl nagyok voltak a számára. Ha valóban mindent végiggondoltak és semmi sem használ, lehet, hogy szükségessé válik a kivizsgálása, hiszen sok probléma okozhat étkezési zavart (pl. allergia, emésztési zavar). Erre általában csak akkor kerül sor, ha az észlelt nem evés a súlynövekedésben is mutatkozik, azaz a súlya megáll vagy csökkenni kezd. Próbálkozzanak türelemmel, de semmiképpen ne kínálgassák olyan ételekkel, amelyeknek a megemésztésére még nem kész a bélrendszere! Beszéljenek a védőnővel is, ő a kisgyermek ismeretében biztos tud gyakorlati tanácsot adni! Remélem, mihamarabb sikerül megoldást találni! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

15. kérdés

P. Judit
22:36:55
2016-01-20
Tisztelt Főorvos Asszony!

Kisfiam 13.5 hónapos, eddig beteg még nem volt. Úgy tűnik a fogzás megviseli, nagyon nyugtalanul alszik, ezért Nurofent kapott esténként 2,5 ml mennyiségben. A baj az, hogy figyelmetlen voltam, tartósan adtam Neki a szirupot kb. 10-14 napig szinte minden este, csupán 1-2 alkalom maradt ki. Ön szerint mekkora bajt okoztam ezzel a kicsimnek? Azt olvastam, hogy akár máj és vese károsodást is okozhat. A vas-szint kontrollálása miatt március elején vérvételre megyünk, milyen eredményre számíthatok, lehet eltérés valamely értékben a hibás Nurofen adagolás miatt?
Nagyon aggódom a kisfiam miatt, hogy ártottam Neki...!
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

16. kérdés

nikamici
08:34:54
2015-12-04
Tisztelt Doktornő!
Azzal a problémaval fordulok Önhöz, hogy sajnos megkaptuk a rühösséget. Párom egészségügyben dolgozik, sok helyen pl. hajléktalanszállón is megfordul. Először csak viszkettünk, majd kiütések jelentkeztek. Van egy egy éves kisfiúnk, rajta nem olyan kiütések jelentek meg mint rajtunk, hanem halványabbak és száraz jellegűek, először mosópor allergiára gondoltunk. De mivel mindenkin volt tünet, ezért lekezeltük magunkat. Én és a baba novascabinnal,fürdés után, majd fél óra múlva,12 óra múlva pedig lemostuk. Párom linimentummal, 24 óra múlva lett lemosva. Majd még egy kezelés ugyanígy.Mindent kimostam, vasaltam, szőnyeg, kárpitok átgőzölve stb. De a babó arcán kis kiütések jelentkeztek a kezelés után. Rögtön rohantunk bőrgyógyászhoz, kettőnél is jártunk, de mindkettő azt mondta arcra nem megy a rüh. Nem vagyok nyugodt, sőt még egy kezelést javasoltak magunkon, de a gyereken nem, mert neki ki van maródva a bőre a szertől. Az én bőröm is nagyon érzékeny, még azért bekentem magam, de annyira mart, égetett, vörös lett a bőröm és ittitált. És mindig jelentkeznek újabb kis pöttyök, de már nem tudom hogy ennyi kezelés után nem irritáció-e.
Van még min aggódnom? És konkrétan egyik orvos sem mondta, hogy rüh lenne, vagy rüh utáni állapot. Én a csuklómból ollóval kipiszkáltam egy fekete kis pöttyöt, ami szemmel láthatólag mozgott, innen gondoltuk hogy rüh lehet, mi más. Már az egész lakást átgőzöltem, mindent megtettem amit lehetett. Pl. a baba játékokat hogy fertőtlenítsem, vagy mit tegyek még? tényleg nem mehet az arcra a rüh?
Várom a választ. Köszönettel.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-12-04 21:22:23

Rühfertőzés

Kedves Asszonyom! Bár elég rég nem találkoztam rüh-fertőzéssel, mégis tudom, hogy sajnos gyakran előfordul. A rühnek két jellegzetessége van: az egyik, hogy a hajlatokat szereti, illetve a hajlatokból kiindulva találhatók meg a jellegzetes, csíkszerű rühjáratok. A másik jellemzője, hogy a bőrfertőzést követően, a kellemetlen tünetek felismerésekor már látható a jellemző bőrkép, amelyben a rühfertőzés első jelétől kezdve a gyógyulási fázisig egyszerre, egyidőben található meg minden jellemző bőrtünet: egyszerre látszik a fertőző rühatka első behatolásának helye és a piros csík, amely a vándorútját jelzi (mintha megkarcolták volna a bőrt); de vele egyidőben ott van a második fázis is, amikor a csík körüli bőr piros, gyulladt és a sok vakarás okozta kis karmolások is már jól látszanak; ott van a közelükben a kicsit halványabb, már kevésbé gyulladt sok apró csík, de látni lehet körülöttük, mellettük a tűhegynyi pörköket is, amelyek a gyógyulás előtti utolsó állomást jelzik. Úgy szokták mondani, a rühvel fertőzött bőr „tarka”. Azoknak a lépéseknek, amelyeket leírt – megfelelő bőrkezelés, fertőtlenítés, ágynemű, pizsama stb. forrázás, vasalás, nagytakarítás stb. – teljesen elegendőnek kell lenniük a rühatkák elpusztítására. A kisgyermek arcán lévő piros foltok sokkal inkább hangzanak allergiás reakciónak, vagy ha nem is kifejezett allergiát, de mindenesetre az érzékeny, vékony bőr izgalmát (irritációját) jelzik. Bőrnyugtató, semleges krémmel lehet kenegetni és megfigyelni, mi történik. Ha legközelebb valami miatt kezelni kell a kisgyermek bőrét, feltétlenül beszélje meg a védőnővel, orvossal vagy gyógyszerésszel, hogy mi az, amit biztonsággal használhat, ami nem okoz bőrgyulladást a kicsi bőrén, ugyanakkor hat a fellépett ártalom ellen. Szívélyesen üdvözli Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főo., c. egy. tan.

 

17. kérdés

zsanett80
01:13:44
2015-11-18
Tisztelt Doktor Nő! Segítségét szeretném kérni.14 hónapos kislányom még mindig szopik. Ezzel nem is lenne baj,hiszen mint tudjuk az anyatej a legfontossabb a gyerek fejlődéséhez. Csakhogy mostanában kb. 2 hete kezdte el, hogy éjszakánként 2 óránként fölkel és szopik. Próbálkoztam hogy vizet adok neki,de addig ordít amig nem kap cicit. Szopik és utána mintha mi sem történt volna alszik tovább.Sajnos kezdek kimerültség szélére kerülni ugyanis napközben is helyt kell állnom,mivel van még további három ember( férjem és 2 gyerek 12 és 9 éves) akit el kell látnom( főzés,mosás,takarítás,kerti munkák,stb...). Ja és napközben is mikor eszébe jut csak odafut hozzám és hisztizik hogy neki kell.Persze normális ételt csak csipegetve eszik. Tud valami tanácsot adni,hogy legalább éjszaka aludjon vagy kevesebbet szopjon. Válaszát előre is köszönöm.Zsanett
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-11-18 20:09:31

Nehéz éjjelek

Kedves Zsanett! Nyilvánvalóan ahány embert megkérdez, annyiféle választ fog kapni, mert mindenki a vérmérséklete, a tapasztalata, az egyéni meggyőződése és persze a divat alapján fogalmazza meg válaszát. Manapság eléggé elterjedt álláspont, hogy a gyermek akkor, addig és annyit szopik, amikor, ameddig és amennyit igényel. Ennek tudatában előre sejthető, hogy ma kevés olyan ember lesz, aki az én válaszommal egyetért. Mivel azonban a legjobb meggyőződésem és tapasztalatom szerint írok, nem mondhatok mást. Érzékeny szakaszba érkeztek kislányával. Mint minden kisgyerek, ő is konzervatív és ragaszkodik ahhoz, ami neki a legjobban bevált, ez pedig a szopás. S elég hosszú ideig szopott ahhoz, hogy ne is akarja elengedni ezt a lehetőséget. Vannak azonban más szempontok is, és ezek közül a legfontosabb a család. Kislánya csak egyetlen tagja a családnak, s éppen annyi figyelem jár neki, mint a többieknek: az anyának, az apának és a két testvérkének. Jó lesz az a kislánynak, ha az anyja tökéletesen kimerül, kiborul, kialvatlanná, s ennek következtében figyelmetlenné, fáradékonnyá, kedvetlenné válik? Nem. Sajnos, ennek a bűvös körnek, amibe most belekerültek, a megszakításához két dolog kell: következetesség és türelem (persze fáradt embernek egyikből sincs elegendő...). El kell határoznia a fejében és a szívében, hogy ennek véget vet. 14 hónapos gyerek elég nagy ahhoz, hogy egy jól kiegyensúlyozott, vegyes étrenden tudjon élni. Ha meg akar tartani egy szopást (pl. reggel vagy este, hogy jól kezdődjék, ill. fejeződjék be a nap), az rendben van, de ragaszkodnia kell hozzá, hogy az az egy alkalom van szopásra. Bármikor a nap vagy az éj folyamán cicit követel a kislány, nagy-nagy türelemmel és szeretettel meg kell simogatni, ölelgetni és elmondani neki, hogy most nem lehet, majd reggel (vagy este, ahogy beállítja). Attól függően, milyen napszakban akar szopni, fel lehet ajánlani neki az étkezés időpontjának megfelelő élelmet, gyümölcsöt, kiflit, főételt, aminek épp megfelel az idő. Éjszaka a simogatás és duruzsolás mellett meg lehet kínálni bármilyen olyan folyadékkal, amit egyébként megiszik, de ha el akarja hagyni az éjjeli szopásokat, akkor nem teheti meg, hogy egyik nap lehet szopni, másik nap nem. Nem arról van szó, hogy eltaszítja magától, hogy kielégítetlenül hagyja, szó sincs róla, mindössze annyi történik, hogy a saját és a család érdekében szépen átvezeti egy másik, a korának megfelelőbb életrendbe. Ez két nagyon nehéz átmeneti hetet jelent!! Ha közben elfogy a türelme és visszateszi mellre, akkor minden elölről kezdődik. Két hét, ami nem lesz kellemes, és amely alatt sokszor meg kell vigasztalnia, hogy szereti, hogy nem akarja, hogy éhes legyen, de bizony, cici az nincs. (Volt egy anya, akinek másfél éves kislányával volt hasonló problémája, és direkt alul záródó garbót vett fel, mutatva a kislánynak, hogy sajnos nem tudja elővenni a cicit.) Szerezzen a családból partnereket, bíztassa a nagyobbakat, hogy játsszanak többet a kicsivel. Az evés miatt ne aggódjék, egy egészséges gyermek nem fog éhenhalni. Amíg azonban, ha eleget sír, a végén úgyis cicit kap, miért is igyekezne elegendő egyéb ételt enni? Megértem problémáját, és igaza van, ha ebből a rossz helyzetből ki szeretne szabadulni. Ne feledje: következetesség és türelem. Remélem, akad mind a kettőből! Sok sikert kívánva, szívélyesen üdvözli Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főo., c. egy. tan.

 

18. kérdés

Zsuzsa07
08:39:57
2015-10-21
Tisztelt Doktor nő!
14 éves fiúgyermekemnek gyakorlatilag kisgyermekkora óta, havonta visszatérő panaszai a lázzal járó légúti tünetek, hasi problémák(hasmenés, hányás). Ezek miatt az iskolából is elég sokat (havonta 1 hetet) hiányzik. Jó tanuló, társaival jól kijön, közösségi életben szívesen részt vesz, ezért úgy gondolom, nem iskolai stressz okozza a tüneteket, amik nem csak iskolaidőben, hanem a nyári szünetben is tapasztalhatók. Antibiotikumos és egyéb gyógyszeres kezeléseket(lázcsillapítón kívül)nagyon ritkán szokott kapni.
Megelőzésre gyakorlatilag az általam ismert összes lehetőséget( C-, D- vitamin; Béres csepp; propoloisz;homeopátiás szerek; különböző immunerősítők)végigpróbáltuk. Óvodás korában túlesett egy Broncho-vaxom kúrán is, de igazából eredményt ez sem hozott. Tavasszal egy elhúzódó hányás-hasmenés miatt több laborvizsgálatot, ill. hasi ultrahangot is végeztek, amelyek semmiféle eltérést nem mutattak.
Édesapja is ilyen beteges volt gyermekkorában; háziorvosa szerint majd kinövi. Teljesen tanácstalan vagyok, mert nyolcadikos tanulóként, már a továbbtanulását is behatárolja ez az állapot.
Kérdésem az lenne, valóban csak a,"majd kinövi" helyzetről van-e szó, vagy esetleg valami alapos kivizsgálással a végére lehet-e járni ennek az állapotnak. Ill. milyen vizsgálatokra lenne szükség.
Köszönettel. Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-10-22 09:48:16

Kinövi vagy nem növi?

Kedves Zsuzsa! Való igaz, hogy vannak gyermekek, akik rendkívül fogékonyak bármiféle fertőzésre, és gyakorlatilag mindenre hasonlóképpen reagálnak: lázzal, hányással, hasmenéssel. Kisgyereknél is nehéz elfogadni – ott azonban gyakran még rá lehet fogni a bölcsődei, óvodai környezetre –, nagyobb gyereknél azonban kétségtelenül felvetődik a kérdés, hogy vajon mi állhat a rendszeresen visszatérő, és immár a továbbtanulást is veszélyeztető betegségek hátterében. A kérdést mindenképpen két részre osztanám, attól függően, hogy milyen tünetek az uralkodók. Ha elsősorban a lázzal járó, légúti betegségek (nátha, torokgyulladás, garatgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás stb.) az uralkodók, akkor érdemes lenne a kivizsgálással egy esetleg valahol megbúvó gócot keresni. Ugyanakkor ki kellene deríteni azt is, hogy nincs-e az immunrendszernek olyan hiányossága, gyengült vagy megváltozott működése, amelyik ilyen mértékben rontja a szervezet védekezőképességét. Ha a hányás-hasmenés, kizárólag a lázas időszakok alatt jelentkezik, mindig a légúti tünetekkel egyidőben és csak addig tart, amíg ezek a légúti tünetek, akkor ezt egyéni reakciómódnak lehet tekinteni, és külön nem szükséges kivizsgálni. Ha azonban a hányásos-hasmenéses rosszullétek önmagukban is jelentkeznek, ha a hasmenés gyakran tapasztalható egyéb tünetek nélkül is, akkor a kivizsgálásnak egészen más irányt kell vennie. Akkor abból kell kiindulni, hogy milyen a visszatérő hasmenés minősége (vizes, zsíros, ill. gennyes, vagy netalán véres), mert az fogja megszabni, hogy milyen laboratóriumi, ill. egyéb vizsgálatok szükségesek az előidéző ok tisztázására. Amennyiben a valóban gyakori betegségek rontják a gyermek életminőségét, ill. a sok hiányzás negatívan befolyásolja lehetséges továbbtanulását, nem nagyon érdemes várni arra, hogy „kinője”. Próbáljon meg a lakóhelyükhöz legközelebb eső egyetemi gyermekklinikához (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) fordulni kivizsgálási kérelemmel, háziorvosi beutaló birtokában. Két eshetőség van: vagy sikerül megtalálni a háttérben megbúvó okokat, vagy ilyen ok hiányában egyéb megelőző megoldásokra kaphat javaslatokat. Kívánom, hogy járjon sikerrel, és fiából mihamarabb erős, egészséges kamasz váljék! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

19. kérdés

Kitti
15:52:49
2015-10-01
Jó napot Doktor Nő Kitti vagyok segítségét kérném 24 éves lány vagyok és babát szeretnék csak attól félek mert nem tudom mikortol kel számolni hogy hánny hónapos a kis baba és hány hetes mikor meg születik lehet hogy ki nevet de kérem segítsen nekem ebbe

Előre is köszönöm:Kitti
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-10-01 20:52:53

A várandóssági hetek kiszámítása

Kedves Kitti! Ha egy nőnek rendszeresen, kb. 28 naponta van a havivérzése (menzesze, menstruációja), akkor a terhesség első jele, hogy kimarad egy vézési ciklus: ahogy mondani szokták, „nem jött meg”. Tehát a várandósság idejének kiszámításához nagyon fontos, hogy valaki tudja, mikor volt az utolsó rendes vérzése (menstruációs ciklusa). Világszerte ennek az alapján számolják ki, hogy hány hetes terhes az illető kismama. A számolás kezdete az utolsó menstruációs ciklus első napja: tehát ha valakinek augusztus 1-jén volt az utolsó rendes vérzésének az első napja és augusztus 29-én már kimaradt a menzesze, akkor ebben az esetben a várandósság kezdetének augusztus 1-jét jelölik meg, hiszen azt az utolsó menzesz első napjától számolják. Ha egy pár rendszeres nemi életet él, akkor a teherbeesés pontos idejét általában nem lehet megállapítani, ezért számolják így, ilyen általánosságban a terhességet. Mindig csak azok a hetek számítanak, amelyeket úgynevezett betöltött terhességi hétnek neveznek, tehát az előző példánál maradva, ha valakinek augusztus 1-je volt az utolsó rendes menzeszének az első napja, akkor, 28 napos ciklussal számolva, október 24-én lesz betöltött 12 hetes terhes. Az első valóban pontos mérést pedig a 12. hét táján végzett ultrahangos vizsgálat adja, ekkor elég pontosan meg tudják mondani, hol tart a terhesség. Az interneten igen sok terhességi naptár van, pl. http://www.szuloklapja.hu/szules-kalkulator.html Ezek segítenek kiszámítani a várandóssági hetek számát. A kisbabák általában 40 hétig (azaz 280 napig, kb. 9 hónapig) fejlődnek a méhben, s körülbelül a 37. és 42. hét között születnek meg, legtöbben a 38–40. héten. Ha ennél sokkal hamarabb jönnek a világra, akkor koraszülésről beszélünk, a 42. héttől pedig túlhordásról. Tehát ahhoz, hogy minden kérdésére választ kapjon, tudnia kell a menstruációs ciklusa jellemzőit (pl. 28 napos-e vagy rövidebb, hosszabb) és mindenképpen azt, hogy melyik volt az utolsó, rendes vérzése első napja. Ha még nem terhes, akkor mostantól különösen figyeljen rá, hogy minden hónapban pontosan jegyezze fel a menstruációja első napját! Így bármikor ki fogja tudni számítani, hol tart egy esetleges várandósságnál. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

20. kérdés

réka77
13:52:01
2015-08-10
Tisztelt Doktornő!
Azzal kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a kisfiam 5hónapos és szeretnék venni neki bébikompot.Önnek mi a véleménye erről jó dolog ez vagy nem?
Előre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-08-11 08:37:14

Bébikomp

Kedves Réka! Az ép gyermek mozgásfejlődése nem véletlenül alakul úgy, ahogy azt átlagos esetekben látjuk. Megfigyelhette, hogy kisfia az elmúlt 5 hónap alatt mennyit mozgott: tisztázás vagy fürdés közben percre nem állt le keze-lába, ébrenléti idejében, ágyban, babakocsiban hányszor nyújtotta-hajlította tagjait, rugdosott a levegőbe, emelgette a fejét, a popsiját, próbált ide-oda tekintgetni, nyújtózkodni, játékokért nyúlni stb. Mindez tulajdonképpen „edzésnek” is felfogható: mint ahogy egy sportoló készíti elő az izomzatát és ízületeit azokra a mozdulatokra, amelyeket az ő versenyszáma megkövetel, úgy készíti elő a csecsemő – természetesen öntudatlanul – a mozgásfejlődés következő állomásait. Mindig akkor végez el egy mozdulatot, amikor arra készek az izmai. Akkor támasztja ki magát két kézzel hasonfekvésben, akkor tartja jó magasra a fejét, akkor fordul oldalra, majd hátról hasra stb., amikor elég erős az izomzata ahhoz, hogy ezt a terhelést bírja. A kúszás-mászás szintén előkészítő mozdulatok. Szinte minden arra szolgál, hogy a gerinc mellett kétoldalt futó, hosszú, nagy hátizmok kellőképpen megerősödjenek és meg tudják támasztani a gerincet. Ezeknek az izmoknak életünk végéig el kell bírniuk az ülés, állás, majd járás okozta megterhelést. Tehát csecsemőkorban rengeteg lehetőséget kell adni arra, hogy a gyermek jól ki tudja dolgozni ezeket a hátizmokat. Erre egyébként a legjobb a kemény alapon történő, szabad elhelyezés (pl. padlón egy pokrócon vagy egy kemény alapú járókában). Minden olyan korlátozás, amely ezt akadályozza, hátráltathatja a szép, egyenes tartás kialakulását, s minden olyan folyamat, amely ezt gyorsítja (pl. korai függőleges helyzetbe emelés vagy abban tartás), túl korai, káros megterhelést jelenthet a gerinc számára. Ezért nem cél a túl korai ülés, állás, járás, hiszen normál körülmények között a gyermek akkor kezdi el ezeket a mozdulatokat, amikor erre fizikailag készen áll. Ugyanakkor ennek a fontos időszaknak a megrövidítése azért sem cél, mert a gyermek a mozgásfejlődés lépései alatt a saját testéről, a környezetéről is tapasztalatokat szerez: ekkor tanulja meg tudatosan érzékelni a saját testrészeit és szerzi az első élményeit arról, mit jelent egy környezetben mozogni, mi a lent és a fent, az egyik oldal és a másik. Ezek azonban csak az ún. nagymotoros tevékenységek. A finommotoros mozgásoknak is fejlődniük kell: ez történik akkor, amikor a fekvő, félig fekvő vagy ülő gyermek játszik, textillel, fával, műanyaggal manipulál. Ezt a szabad kézmozgási lehetőséget is meg kell hagyni, hisz ezek a finom mozdulatok lesznek az alapjai később minden, kézzel végzett tevékenységnek (pl. étkezés, öltözés, írás stb.). Ezeket a fenti természetes folyamatokat akadályozza, ill. vágja félbe a bébikomp rendszeres vagy naponta hosszú időkre kiterjedő használata. Nyilván talál olyan véleményt is, amely a bébikompot az egekig magasztalja, de tudni kell a hátrányairól is. Tehát, ha olyanok a lakásviszonyok, hogy pl. főzés vagy egyéb tevékenység közben szükség van arra, hogy a gyereket biztonságban szem előtt tudja, akkor nyilván nem okoz bajt, ha egy fél órára bébikompban tartja, de ezt sem ajánlatos 6-7 hónapos kor előtt megtenni. A bébikomp elsősorban a szülőnek kényelmes, a még nem ülő, nem álló, nem járó csecsemő számára természetellenes tartásba kényszerítést jelent. Mozgássérült gyermekek esetében a helyzet egészen más: ott a bébikomp, ill. az ahhoz hasonló eszközök a mozgásfejlesztés hasznos gyógyászati segédeszközei lehetnek, amelyre azonban épen fejlődő csecsemő esetében szerencsére nincs szükség. Remélem, a fentiek alapján jobban át tudja gondolni, hogy valóban a bébikomp-e az az eszköz, amelyre Önnek és kisfiának szüksége van. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

21. kérdés

bgyr
14:42:33
2015-08-04
Kedves Doktornő!
Segítséget szeretnék kérni, talán tudna iránymutatást adni nekünk.
Kisfiam születése óta sok levegőt nyel, és emiatt a büfögés kínozza nonstop. Most 7 hónapos, és a probléma továbbra is fennáll. Nehezen alszik el a feltörő levegőtől, pedig nagyon álmos, hajnalban 1-2-szer ébred rá, cumival a szájában 15 perc büfiáradat után visszaalszik a karomban. A kanállal történő etetés szinte mindig katasztrófa, mert feszíti magát, a büfögés kínozza és sírdogál 5 kanalanként, ha feljött a büfi, akkor jókedvűen eszik tovább. Mit lehetne tenni, valahogy tornáztatni, hogy ne nyeljen levegőt - főleg ha álmos, akkor nyel sokat, járunk dévényre (végtaghipotón), de a levegőnyelésen ez nem változtatott. Vagy a büfögés felhozására mit szedjünk? Szódabikarbónát adtam neki eddig kétszer, de nem tűnik igazán megoldásnak, nem tudom. A csípő-has-koponya UH-n 6 hetesen nem láttak eltérést a normától, a nyál útját is lekövették akkor a gyomorba.
Köszönettel,
Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-08-07 11:01:59

Ha túl sok a büfi

Kedves Gyöngyi! Sajnos, a gyomrot feszítő levegőtől, amint azt írja is, nyűgös lesz a gyerek, sírós, nyugtalan, és ez befolyásolja mind a gyerek, mind a család közérzetét. Gondolom, bármit is leírnék, azt Ön mind kipróbálta már! Egy ennyire büfizős kisgyereknél nyilván ezer jótanácsot kaphatott. S valóban, van sok olyan technika, amely elősegítheti a fölösleges levegő eltávolítását a gyomorból: hátütögetés; egyenes testtartásba ültetés közben enyhe nyomás gyakorlása a gyomortájra, úgy, hogy a gyermek feje előrehajolva mintegy érinti a hasát simogató kezet, kissé előredöntve az így ülő gyermeket, az szinte beledől a felnőtt kezébe és ez a nyomás segíti a levegő eltávozását; egyenes tartásban, ültetve etetés; vállra fektetés; saját térden hason fektetés; váltott oldalra fektetés; hanyattfekvésben az összezárt térdek mellkashoz emelése, stb. stb. Nyilván mindezt és még sok mást is kipróbált. E technikák azonban nem adnak választ arra, hogy mitől kerül olyan sok levegő a gyerek gyomrába. Ennek több oka lehet, de az én figyelmemet elsősorban egy dolog ragadta meg. Említi, hogy a gyermek izomzata hipotóniás, s emiatt DSGM terápiában részesül. Ha ez a hipotónia valóban komoly, akkor könnyen elképzelhető, hogy az emésztőszervek izomzata is kissé lazább a kívántnál, s így könnyen előfordulhat, hogy a nyelőcső és a gyomor között elhelyezkedő záróizomzat is lazább. Ez elvileg egy feszes, szoros gyűrű, amely, ha kevésbé jól zár, a gyomortartalom visszacsuroghat a nyelőcsőbe. Ezt az állapotot refluxnak nevezik (hivatalos nevét GOR-nak vagy GER-nek rövidítik). Ennek egyik tünete lehet a különlegesen sok, feltünő mennyiségű büfizés. Ezt a gondolatot erősítheti az a megfigyelése is, hogyha álmos, fáradt a gyerek, akkor többet büfizik. Nyilván, ha fáradt, még rosszabb az izmok tónusa, s még kevésbé aktívan tud az emésztőrendszer izomzata működni. Tehát mindenképpen javasolható, hogy csecsemő gastroenterológiai szakrendelésen vizsgálják meg a gyermeket és zárják ki a GOR lehetőségét, vagy ha ez bebizonyosodik, kapjon a gyermek olyan gyógyszert, amellyel ennek a kellemetlen tünetei megszüntethetők. Remélem, mihamarabb sikerül az okot megtalálni, s így a panaszok is megszüntethetővé válnak. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

22. kérdés

mariann
22:34:48
2015-07-10
Kedves Doktornő!
Ismételten az ön segítségét szeretném kérni.Kislányom most 4 hónapos.2-3 hónapos koráig szépen gagyogott,de már egy hónapja abba hagyta.Sajnos történt egy kis balesetünk.Leakartam tenni a játszószőnyegre,ami a padlón volt és valahogy úgy tettem le,hogy egy nagyot koppant a kis feje hátul.Szinte leejtettem a kisfejét.Nemigazán sírt, csak elhúzta egy picit a száját..Elakartam vinni orvoshoz,de mindenki azt mondta ne vigyem már mindig azt a gyereket orvoshoz,így nem vittem sehová.Már nagyon bánom!Az eset után 1-2 nappal viszont abba maradt a gagyogása, majd a nyelvét kezdte öltögetni.Az az igazság,hogy teljesen meg is feledkeztem erről a fej beverésről és csak most mikor már 1 hónapja nem gagyog a babám jutott eszembe,hogy valóban volt ez is.A nyelvöltögetést már elhagyta,de meg sem mukkan.Lehetséges,hogy ettől maradt abba a gagyogás?Maradandó károsodást,fogyatékosságot okozhat nála egy ilyen ütődés?Nem magasról,de azért erősen megütődött a kis feje,mert a padló kemény,a játszószőnyeg meg nagyon vékony.Én már ezt nem bírom felfogni, annyira szeretem és annyira óvnám és mégis folyamatosan csak ártok neki.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-07-12 23:25:58

Mindig történik valami...

Kedves Mariann! Válaszomat azzal kezdem, hogy levele utolsó mondatára reagálok: „Én már ezt nem bírom felfogni, annyira szeretem és annyira óvnám és mégis folyamatosan csak ártok neki.” Nagyon sajnálom, hogy így érzi, biztos nem így van. Az azonban tény, hogy borzasztóan aggódik, szorong, amit az is mutat, hogy kislánya életének négy hónapja alatt immár harmadszor keres meg szokatlan, ijesztő problémákkal. Tudom, könnyű azt mondani, hogy ne szorongjon, hallgasson a normal anyai ösztöneire, a józan eszére, de ha valaki egyszer szorong, épp a józan eszére tud a legkevésbé hallgatni. Szorongó anyának viszont a csecsemője is könnyen szorongóvá válik, s erre mindig érdemes gondolni! Jobban kell magában bíznia, mondja el sokszor: ha a világon minden anya fel tudja nevelni a gyerekét, miért éppen én ne tudnám, aki annyira szeretem… Egy-egy apró baleset, kisebb betegség, láz, köhögés, hasmenés, kiütés stb. pedig egyszerűen elkerülhetetlen a gyermek felnövése során. Meg kell tanulni azzal élni, hogy egy gyerekkel mindig történik valami… Visszatérve jelen megkeresésének okára, azt kérdezi, hogy a padlóban alaposan megütött fej okozhat-e maradandó sérülést és hogy lehet-e összefüggés a padlóba koppant fej és a gőgicsélés elmaradása között. A koponyasérülés súlyossága attól függ, hogy milyen magasról esett le a gyermek. Ezt a súlyosságot jelzi, hogy utána közvetlenül felsírt-e, eszméletét elveszítette-e s hogy a leesést követő 24 órán belül voltak-e szokatlan tünetei (feltűnő sápadtság, hányás, étvágytalanság, aluszékonyság, remegés vagy bármi egyéb addig nem észlelt jelenség). Mivel mindez nem volt, legalábbis nem számol be ilyesmiről, bátran feltételezhetjük, hogy az esés nem okozott nagyobb gondot, nem szenvedett a gyermek agyrázkódást, s természetesen nem történt egyéb súlyosabb agyi sérülés sem. Ez utóbbinak ugyanis olyan jelei vannak, amit nem lehet nem észrevenni. A gőgicsélés elmaradásának több oka is lehet. Nem kizárható, hogy az ijedtség is közrejátszik benne, de ha a gyermek egyébként egészségesen fejlődik, akkor inkább arra az ismert jelenségre lehet gondolni, hogy megjelenik egy funkció (hangadás, mozdulat stb.), aztán eltűnik, majd újra megjelenik és akkor már tartósan megmarad. Nem tudom így a távolból megmondani, hogy a kislány most miért nem gőgicsél, de szeretetteli, nyugodt környezetben, ahol beszélnek hozzá, énekelnek neki, mondókáznak vele, öltöztetés közben megnevezik a testrészeit stb., emberi számítás szerint újból elő kell kerülnie a kis hangocskáknak. Legyen türelemmel, bízzék magában és a kislányában, és így biztos sok örömet fognak lelni egymásban. Mindig készséggel válaszolok kérdéseire! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

23. kérdés

Tücsök
08:56:48
2015-07-08
Kedves Doktornő!

Az előző válaszát nagyon köszönöm, az megoldódni látszik. Sajnos újra kérdésem lenne.
A fiam 9,5 éves, megfázásnál a legtöbb esetben a fülére meg egyből minden. Most pénteken (07.03.)is mondta reggel hogy fáj a füle, illetve alatta. Elmentünk a városi fül orr gégészetre ahol felületesen megnézték, azt mondták hallójárat gyulladás, tettek bele egy csíkot, amit vasárnap vettem ki, és azt mondták a duzzanatot a füle alatt jegeljük. A fül alatti fájás megmaradt, ezért tegnap (07.07.) elvittem egy másik orvoshoz, aki megállapította hogy a fülének már nincs baja, viszont alatta a duzzanat miatt nyaki UH kell.
Ennek az eredménye: "A PM lebenyek mérete, echogenitása szabályos, bennük göb, térfoglalás nem látható. A nyaki nagyerek mentén mko. több reactív típusú lgl. figyelhető meg, a legnagyobb a jobb oldalon 11*3,5 mm, bal oldalon 17*7 mm-es. A jobb parotis kif. durva, inhomogén szerkezetű állományában több, megnagyobbodott, reactív típusú lgl. látszik, a legnagyobb 25*11 mm, ez közvetlenül a parotis alatt, submandibularisban helyezkedik el. A bal parotis is kissé inhomogén szerkezetű, állományában több apró, reasctív típusú lgl. megfigyelhető. A submandibularis nyálmirigyek szabályosak."
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy mi ez a sok mm-es kis csomó? Rákos sejt is lehet? A jobb oldalon miért fáj, a bal oldalon pedig nem és nem is látszik duzzanat, mikor az nagyobb? Mi az hogy reactív típusú? Mi az hogy inhomogén szerkezetű?
Kapott rá Sumamed gyulladáscsökkentő gyógyszert, és 1 hónap múlva meg kell ismételni a nyaku UH-t. Ha nem megy le a duzzanat és fáj, akkor 2 hét múlva.
Kérdésem az lenne még mindezeken felül, hogy doktornő ezek alapján mit gondol? "Egyszerű" gyulladás vagy komolyabb? Nagyon aggódok!
Válaszát előre is köszönöm!
Tücsök
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-07-09 21:23:14

A nyirokcsomók természete

Kedves Asszonyom! A leletek arról árulkodnak, hogy a gyermeknél igen sok kisebb-nagyobb nyirokcsomót találtak, amelyek valamilyen hatásra, reakcióként keletkeztek. Ezt jelenti a „reaktív”, azaz hogy lezajlott egy gyulladás, valamilyen fertőzés vagy egyéb folyamat, s arravaló reakcióképpen nagyobbodtak meg a nyirokcsomók. Ezek a nyirokcsomók ún. kapuőrök, amelyek őrt állnak a szervezet kapuiban és nem engedik, hogy az ártalom bekerüljön a szervezetbe. Inkább megnagyobbodnak, felszaporodnak bennük a védekezősejtek, sőt, néha maguk is gyulladásba jöhetnek a szervezet védelme során. Az egyik jobban megnagyobbodik, a másik kevésbé. Lehet fájdalmatlan, de fájhat is, attól függően, hogy milyen helyen van, nem nyom-e egy érzékeny területet vagy épp nincs-e maga is gyulladásban. A nyirokcsomó nagysága nem függ össze a fájdalom meglétével vagy hiányával. Az „inhomogén szerkezet” önmagában csak annyit jelent, hogy nem egységes a szövetek állománya, hanem kisebb nagyobb csomócskák (pl. nyirokcsomók) vagy kötőszövetes kötegek szabdalják. A leletben sehol nem esik szó rákos sejtekről, kérem, ne szorongjon emiatt. A Sumamed nem gyulladáscsökkentő, hanem antibiotikus hatású szer, egyébként nagyon jó. Ettől azt reméli, aki rendelte, hogy a gyulladásos állapot, ami kiváltotta a nyirokcsomók felszaporodását, megszűnik, és ezután egy idő múlva maguk a nyirokcsomók is visszanyerik eredeti méretüket, hiszen ha elmúlik a gyulladás, nem kell többet védekezniük. Hogy mi a teendő, illetve van-e egyáltalán teendő, azt majd a kontrollvizsgálat dönti el. Legyen türelemmel a kontrollig! Szívélyes üdvözlettel, Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

24. kérdés

mariann
22:59:09
2015-06-21
Kedves Doktornő!
Kislányom csodaszépen született 4100 gm-al.Minden oké volt a szülésnél.amikor osztályra kerültünk ott egy ismerős nővérnek mondtam,hogy végig gombás fertőzésem volt terhesen ,ezért nézet egy crp-t.Hangsúlyozom a babának semmi baja nem volt.2 naposan nézték.3,8 lett a crp-je.4 napig kapott rá antibiotikumot szerintem indokolatlanul.Emiatt 11-szer szúrták meg.A branült nembírták betenni ,akkor 40 percig kínozták.Szétlőtték a 2 vénáját és 2 kézfejét.Kislányom már lassan 4 hónapos és nagyon sokat alszik.1 órát fent van 4-et alszik és ez egész nap így váltakozik.No meg vannak a maratoni alvásai ,amikor 10-15 órát alszik és csak enni kel fel csukott szemmel.Felkelteni nem lehet,mert akkor csak teljesen elengedi magát.emiatt már 1 hetet bent töltöttünk a kórházban epilepszia gyanuval,de szerencsére minden eredménye jó lett.A sok alvás melett még a nyelvnyújtogatás,ami aggaszt engem.Folyton öltögeti a nyelvét.A kérdésem az lenne,hogy történhetet idegrendszeri károsodás a sok szúrkálgatás miatt?Ez traumának számít a babámnál?Mire utalhat a nyelvöltögetés?.Miért aludhat ilyen sokat?
Válaszát előre is köszönöm.
Mariann
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-06-22 15:41:11

Alvóbaba

Kedves Mariann! Nem gondolom, hogy az újszülöttkori injekciókúra tartós idegrendszeri károsodást okozhatott volna. A szúrások ugyan fájnak, mint ahogy nekünk is fájnak, és az is biztos, hogy nem jó egy kisbabának az ismételt stressz, de azt még sose tapasztaltam, hogy emiatt és kizárólag emiatt központi idegrendszeri károsodás alakult volna ki. Ami a túl sok alvást illeti, mint bizonyára tudja, minden gyerek más. Vannak feltűnően sokat és feltűnően keveset alvó csecsemők. Az alvás mennyisége önmagában nem értékelhető, csak a gyerek teljes viselkedésével, fejlődésével együtt érdemes gondolkodni róla. Nagyjából lehet tudni, hogy mi várható el egy átlagosan fejlődő négyhónapos csecsemőtől: nézegeti a saját kezét, forgatja a szeme előtt; érdeklődve figyeli, szemmel követi a játékot, amit megmutatnak neki; akár fejjel is igyekszik utána fordulni, ha valaki elmegy az ágya mellett; mosolyra mosollyal válaszol, szemkontaktust teremt; az anyát biztonsággal felismeri, mosollyal köszönti; nyúlkál a játékok után, a puhábbakat érintgeti, morzsolgatja; szopáskor kezét a mellre teszi, ha üvegből szopik, akkor az üvegre; sok babahangot ad, gőgicsél; ha valaki visszatükrözi neki ezeket a hangokat, akkor boldogan „válaszol”, és hosszan lehet vele így „beszélgetni”; hasára fektetve a fejét megpróbálja emelgetni és kicsit meg is tartja; tisztázás közben sokat mozog, keze-lába jár; ha éhes, hangosan sír, ha jóllakott, szépen kipirulva elalszik vagy elcsendesedve nézeget, figyelget. Ha mindezeket , vagy ezek nagy részét észleli a gyermeknél, akkor nem lehet nagy baj, akkor csak egy sokat alvó csecsemője van. Ha azonban a fejlődése nem halad a vártnak megfelelően, akár a mozgása, akár a figyelme vagy hangadása nem felel meg az életkorának, akkor gyermekfejlődésben jártas gyerekgyógyászhoz érdemes fordulni, aki szükség esetén neurológiai vizsgálatot javasolhat. A nyelvöltögetésnek is csak az összes többi észlelettel együtt van jelentősége: épen fejlődő, jól mozgó csecsemő is öltögetheti a nyelvét, mert eldugult az orra, mert száraz a szája, vagy egyéb mindennapos okok miatt. Ha és amennyiben a nyelvöltögetés valamely komolyabb állapot egyik tünete, az rendszerint korán kiderül, éppen azért, mert a gyermek fejlődése eltér a várttól, a megszokottól. Remélem, hogy megnyugtató módon le tudja zárni a sok alvás kérdését. Amennyiben azonban nem, és tényleg úgy találja, hogy gyermeke az alváson kívül egyebet nem produkál, akkor elképzelhető, hogy vizsgálatokat kell végezni abban az irányban, hogy nem kapott-e valami méhen belüli fertőzést a terhesség korai szakaszában. Azt említi ugyanis a levelében, hogy a terhesség alatt végig gombás fertőzése volt. Ha a gyermek teljesen problémamentesen fejlődik, akkor ennek nincs jelentősége, azonban ha fejlődésbeli problémák jelentkeznek, akkor erről a lehetőségről sem szabad elfeldkezni! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

25. kérdés

vivien2010
08:29:35
2015-06-12
kedves doktornö a tanécsát szeretném kikérni kislányomal kapcsolatosan,7 eves 2napja a bicigliével eleset es beütöte a vázba a pináját aba a pilanatban monta hogy anya egy kicsit fáj es visza ült a bicigliére,eltelt ojan 3 ora hossza amikor észre vettem hogy a bugyija véres gondolom amikor beütöte a biciglibe ,de aszt nagyon furcsálom doktornö hogy nem is fájtatja a kislányom nem tudom mit tegyek ,agodom ne hogy baja legyen el viszem egy gyerek nögyogyászhoz hogy nem i sérült e megg belüröl amit nem látok de igy panaszmentes elöre is köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-06-12 10:26:42

Kerékpár baleset

Kedves Vivien! Kérem, ne sokat gondolkozzék: ha egy 7 éves kislány bugyija véres egy kerékpárbaleset után, akkor mindenképpen látnia kellene gyermeknőgyógyásznak! Ha nem fáj, akkor is lehet olyan sérülés, amely pl. elfertőződhet vagy nem jól gyógyul. Szóval mihamarabb jusson el a kislány szakorvoshoz! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

26. kérdés

eszter
09:38:48
2015-05-29
Kedves Doktorno! Babam 5.5 honapos, 8 kg, jo kedvu baba. A gond az, hogy nem fogadja el az anyatejet se a tapszert. Szopni nem tudott, miattam, igy uvegbol evett. Muszaly volt nekikezdjunk igy a hozzataplalasnak. Naponta 5 szor eszik> Gabonapehely (arpa, zab, rizs), fozelek (murok, krumpli, salata, cukkini, nagyon keves csirkemell), gyumolcs (alma),kukoricadara, gabonapehely. Nem hizik a gabonapehelytol, de valamennyi anyatejet igy be tudok vinni az etkezesebe. Mit ajanl, hogy megfelelo mennyisegbe kapja meg a tapanyagokat (feherje, stb)? Milyen eteleket vezethetek meg be? Mennyit kellene ennie? Nem nagy etvagyu, egy honapban 7-10 nap nagyon jol eszik, utana 3 hetig kevesbe, a testverinel is igy volt. A kanalat elfogadja, azzal szoktam meg tejet adni neki. Sok cumisuveget, cumit kiprobaltunk mar. Inni nem iszik poharbol, csak jatszik vele, ragja. Ebben a honapban nem nott, de nem is fogyott, pisikas es kakas pelenka van eleg. Tudna ajanlani egy etrendet? Nagyon koszonom. Elnezest, hogy ilyen hosszan irtam le helyzetunket. Tisztelettel,Eszter
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-05-31 11:56:02

Aki a tejet nem szereti, annak oka van...

Kedves Eszter! Leveléből két típusú problémát olvasok ki: az egyik az étrenddel kapcsolatos, a másik az etetéssel. A másodikkal kezdve, úgy tűnik, van valamiféle technikai jellegű gond az etetéssel. Nem említi, miért nem tudott szopni a gyerek, csak annyit említ, hogy Ön miatt, de az nem derül ki, hogy azért-e mert nem volt teje, befelé fordult-e a bimbó vagy épp mellgyulladása volt. Ritka az a gyermek, aki nem fogadja el a cumisüveget sem, de akad ilyen. Ha kanállal táplálható, akkor azért, ha lassabban is, de bevihető a szükséges tápanyag mennyiség. Mivel a gyermek növekedésével egyre inkább a kanál-pohár lesz úgyis az étkezési módszer, ezért nem baj, ha ő már most szépen kanalaz. A pohárral kapcsolatban érdemes kifelé hajló peremű pohárral próbálkozni, az be szokott válni. Ugyanakkor figyelni kell majd arra, hogy hogyan indul a hangadása, beszéde. Akik nem szoptak, azoknál gyakran nem tudnak kellően megerősödni a szájkörüli izmok, s így a későbbiek során esetleg szükséges lehet majd egy kis logopédiai megerősítés. Az általános tapasztalat szerint egy gyermek hathónapos korra megkétszerezi, egyéves korra megháromszorozza a testsúlyát, s noha nem tudom, mennyivel született, úgy néz ki, hogy a súlyfejlődése megfelelő. Ha a gyermeke jókedvű, eleven, mozog, energikus, figyel a környezetre, akkor feltehetően jó a táplálék egyensúlya. Így az étrendet illetően nyugodtan adja neki mindazt, amit eddig is adott, óvatosan, lassan, kéthetente bővítve a választékot egy-egy újabb étellel. Ami viszont feltűnő, az az, hogy sem az anyatejet, sem a tápszert nem szereti. Azok a gyerekek szokták ösztönösen elutasítani a tejféléket, akiknek a szervezete valami miatt nem tud megbirkózni a tejjel. Ezt mindig tiszteletben kell tartani, ugyanakkor nem árt utánanézni, hogy mi lehet emögött. Érdemes lenne felkeresni egy ún. gyermek gastroenterológiai szakrendelést – nem felnőttet! –, ahol a gyermek fizikális vizsgálata, növekedési ütemének ellenőrzése mellett néhány vér-, ill. székletvizsgálatból meg tudják állapítani, mi van a tej elutasítása mögött. Szükség esetén előírják a megfelelő, kiegyensúlyozott diétát is. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

27. kérdés

eszter
09:38:45
2015-05-29
Kedves Doktorno! Babam 5.5 honapos, 8 kg, jo kedvu baba. A gond az, hogy nem fogadja el az anyatejet se a tapszert. Szopni nem tudott, miattam, igy uvegbol evett. Muszaly volt nekikezdjunk igy a hozzataplalasnak. Naponta 5 szor eszik> Gabonapehely (arpa, zab, rizs), fozelek (murok, krumpli, salata, cukkini, nagyon keves csirkemell), gyumolcs (alma),kukoricadara, gabonapehely. Nem hizik a gabonapehelytol, de valamennyi anyatejet igy be tudok vinni az etkezesebe. Mit ajanl, hogy megfelelo mennyisegbe kapja meg a tapanyagokat (feherje, stb)? Milyen eteleket vezethetek meg be? Mennyit kellene ennie? Nem nagy etvagyu, egy honapban 7-10 nap nagyon jol eszik, utana 3 hetig kevesbe, a testverinel is igy volt. A kanalat elfogadja, azzal szoktam meg tejet adni neki. Sok cumisuveget, cumit kiprobaltunk mar. Inni nem iszik poharbol, csak jatszik vele, ragja. Ebben a honapban nem nott, de nem is fogyott, pisikas es kakas pelenka van eleg. Tudna ajanlani egy etrendet? Nagyon koszonom. Elnezest, hogy ilyen hosszan irtam le helyzetunket. Tisztelettel,Eszter
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

28. kérdés

Tücsök
14:07:20
2015-05-26
Tisztelt Doktornő!
Az 58. as kérdésemhez kiegészítésként hozzáírnám:
Gyermekem 32 hétre született, 1 hónapig volt inkubátorban, D vitamint/vasat szedtünk ugyanúgy mint majd minden kisgyerek. 7 évesen volt egy jobb oldali hereműtétje, rejtett heréjűség miatt.
Szívzöreje is volt/van amit szintén meg lett nézetve, azt mondták ártalmatlan, majd kinövi. Ez utóbbit azért írom le, mert azt is olvastam hogy a kalcium túltengés hirtelen szívmegállást is okozhat.
Igazából nem értem hogy ennek mi köze a bepisiléshez. Van egyáltalán köze, vagy erre "csak" véletlenül bukkantak rá?
Elnézését kérem a sok kérdés és értetlenkedés miatt, eléggé meg vagyok ijedve.
A kérdésem az lenne hogy mit gondol, mi okozhatja a bepisilést? Milyen kiegészítő kezelés javasolna? (Próbáltam ébresztést, megbeszélést, signoria cseppet, hólyagtréninget, jutalmazást) most a cseppcsengőn gondolkodom, mert jókat olvastam róla de nálunk szerencsére nem az van hogy hetnte -szor baleset van. Mikorra várható hogy megszűnik ez a probléma? Esetleg lehet olyan is, hogy a felnőtt életét is befolyásolhatja?
A Kalcium túltengés esetében mit tudna mondani? Hova forduljunk további vizsgálatok miatt? Veszélyben van a veséje? Lehetséges daganattól tartani? Mennyi erre az esély? Vagy vesekövesség lehetősége áll fent? HIrtelen szívmegállás is előfordulhat?
Válaszát előre is köszönöm: Tücsök




szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-05-27 17:25:37

Vesehomok?

Kedves Asszonyom! Érthetően aggódik volt koraszülött gyermeke miatt, akivel mindig is sok tennivaló akadt, ráadásul most nagyon komoly kérdések merültek fel. Válaszomat két csoportra osztanám, egyrészt a bevizelés problémájára igyekszem reagálni, másrészt a kálciumürítés kérdésére. Ha a bevizelés egyszer már megszűnt, akkor másodszor is meg fog szűnni: az első megszűnés ugyanis azt mutatta, hogy a gyermek képes az ágytisztaság elérésére. Rendben van a hólyag beidegzése (működnek az idegek, amelyek a hólyag ürülését szabályozzák), jók a záróizmai (azaz teljesen zárva tudja tartani a hólyagot, nem áll fenn állandó vizeletcsepegés), s az idegrendszer felső szabályozása is képes elérni azt a szintet, hogy a gyermek tudatosan kontrollálja a hólyag működését. A visszaesést sok minden okozhatja, átmeneti meghűlés, fertőzés, a szokásosnál több folyadék fogyasztása, esti ivás, de leggyakrabban mégis valamilyen lelki ok áll mögötte: feszültség, kudarcok, rossz élmények. Őszintén megmondom Önnek, hogy 45 év alatt nem találkoztam olyan férfival vagy nővel, akinek ne szűnt volna meg a bevizelése felnőttkorára. Sokáig elhúzódhat, az tény, de a kamaszkorral rendszerint ez is el szokott múlni. Sok mindennel próbálkozott, nekem nincs újabb ötletem. Azok közül, amiket leírt, a hólyagtorna és a hólyag valóban alapos kiürítése nagyon fontos, ezt biztos, hogy meg kell tanítani a gyermeknek. Ettől eltekintve azonban nem foglalkoznék vele, levenném a napirendről a kérdést, hiszen egy 9,5 éves gyermeket amúgy is megviseli maga a tény, a szégyen, hát még, ha folyton ezzel foglalkoznak. Egyet tennék, ha nedvesen ébred, lehúzatnám vele az ágyat, kitétetném száradni, szellőzni, megmutatnám, hogy kell beáztatni az ágyneműt és este a tisztát neki kellene felhúzni. Ez nem büntetés, nem is lehet olyan mellékíze, hanem következmény. Nem kell szólni, szidni, kérdezni, szörnyülködni, szomorkodni stb., hanem azt mondani, hogy ja, nedves az ágy? Légyszíves húzd le, mielőtt elmész. Ennek a hozzáállásnak a lényege, hogy nem kap külön hangsúlyt ez a mindenki számára kellemetlen élmény. A lepedő alá pedig nagyon jó matracvédőket lehet kapni, tehát nem kell attól félni, hogy a szoba pisiszagú lesz. Ami a kalciummal kapcsolatos aggodalmát illeti, nem egészen világos, hogy mit találtak a vizeletben, ugyanis a kalciumnak legfeljebb valamilyen vegyületét, kristályos formáját, sóját lehet a vizeletből kimutatni. Némelyik ilyen vegyület valóban utalhat kőképződési hajlamra. Ezt nefrológián, azaz vesespecialista rendelésen kell igen alaposan kivizsgálni, nem elég egy szokásos, rutin vizeletvizsgálat. Ha valóban arról van szó, hogy a gyermek kőképződésre hajlamos, attól függően, milyen a vizeletben talált vegyület összetétele, bizonyos ételeket érdemes lesz elhagyni. Hogy a vizeletben talált homok okozhat-e hólyagizgalmat, s ezáltal bevizelést, nem tudom: az ürülő homok inkább óriási fájdalmat szokott okozni. Természetesen nem kizárható, hogy a homok, mint idegen anyag, fokozza a hólyag érzékenységét, s így hozzájárulhat a bevizelés fennmaradásához. Másik kérdésére, a vesebetegséget, ill. daganatot illetően elmondható, hogy ezek annyira komoly kórképek, hogy nem létezik, hogy a gyermeknél végzett vizelet- és vérképvizsgálat semmit ne mutatott volna ki belőlük. A vizeletben talált kalciumsók nem jelentik azt, hogy a vérben is magas a kalciumszint, amit egyébként a teljes vérképvizsgálat ki is mutatott volna. Tehát ezekre nem kell koncentrálnia, most az elsődleges annak kiderítése, hogy valóban hajlamos-e a gyermek homok-, ill. az abból azután keletkező kő képzésére. Ha bizonyított a hajlam, megvan a homok összetétele, összeállították a megfelelő diétát, akkor érdemes megint odafigyelni a bevizelés valamennyi összetevőjére (fogyasztott folyadék mennyisége, időbeli elosztása, nyugodt, egyenletes életritmus stb.). Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia főo., c. egy. tan.

 

29. kérdés

Tücsök
11:18:33
2015-05-26
Tisztelt Doktornő!

Kezdem az elején:
Fiam 9,5 éves, éjszakai ágybavizelés miatt voltunk orvosnál többször is, 5 éves kora óta. Ez hol jobb, hol rosszabb, általánosságban elmondhatom hogy heti 1-havi 1 az éjszaki becsorgások száma. Ez tavaly ősszel már megszűnni látszott, de most tavasszal újra előjött, heti 1-2 alkalmas becsorgással.
Természetesen voltunk mindenféle kivizsgáláson, ahol azt állapították meg, hogy kicsi a hólyag amit erősíteni kell, valamint nem ürül ki rendesen, ezt is gyakorolni kell. Éjszaka annyira alszik, hogy nem mindig ébred fel, persze sokszor meg igen, igazából nem tudom mitől függ. Most hogy újra előjött ez a probléma le kellett adni vizeletet és vért is vettek, a vérkép rendben, a vizelet megvizsgálása után kiderült hogy kalcium ürítés van. A doktornő azt mondta kell menni egy alaposabb UH-ra (2 évvel korábbi van) és étrendváltás kell. Valószínűleg a homok (calcium) is irritálja a hólyagot és ez is közrejátszik a becsorgásban. Nem tudom hogy ez valóban így van? olvasgattam a neten (tudom hogy nem kellett volna)ahol azt írták hogy a calcium ürítés mögött állhat tumor és komoly vesebaj is, ezt hogyan lehet kiszűrni? Most emiatt kezdtem aggódni, hogy valami komolyabb baj lehet a háttérben. Ön mit gondol erről?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tücsök
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

30. kérdés

dpapptimi
11:05:25
2015-05-26
Kedves Doktornő!
Negyedik gyermekem 7 és fél hónapos, Ábel, aki még mindig kizárólag csak szopik. 5 hónapos korától probálkozunk a hozzátáplásással, de semmit nem hajlandó elfogadni.(Időre született, 3150 gr-mal és most 6370 gr). Egyelőre csak óvatosan kínálgatom, mert semmi érdeklődést nem mutat az ételek iránt (bár rendszeresen az ölemben ül a családi étkezéseknél) Ha sikerül 1-1 kiskanálnyi gyümit (v. bébiételt) a szájába dugnom, szinte fulladozva öklendezi vissza. Meddig mehet ez így? Meddig elég az anyatej?
Másik kérdésem a mozgásfejlődéssel kapcsolatos. 2 hónapos korában hetente többször is hasról hátra fordult. (Mindig hason alszik) Aztán 3 hónaposan erős, sokáig tartó fogzási fájdalmak kötötték le minden energiánkat, és azóta mintha elfelejtette volna a forgolódást. Kb. 2 hete háton fekve "pattog", és fejjel fölfelé halad, néha oldalra perdül, és ennyi. Két kézzel fog ugyan játékot, de csak ha mi adjuk oda neki (magától nem nyúl semmiért), legfeljebb simogatja a terítőt, v. a lepedőt. Ébren nem is akar hason lenni, max. néhány percig "bírja". Normális ez egy 8. hónapos babánál? Mit kéne tennünk...???
Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: D.P. Timi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-05-27 17:43:52

Lassúbb kisbaba

Kedves Asszonyom! Ön gyakorlott anya, az előző három gyermekénél szinte mindent kipróbálhatott, láthatott. Így az első kérdés, amit fel kell tennie magának, hogy mennyiben más ez a gyermek a többinél (leszámítva a természetesen adódó egyéni tulajdonságokat). Ha úgy látja, hogy nagyon más, mert nem hajlandó új ételt elfogadni, nem mozog megfelelően, nem figyel, nem játszik úgy, ahogy a többi tette, akkor biztos, hogy ez a kisfiúcska kicsit több figyelmet igényel, mint a testvérei. Azonban azt mindig érdemes figyelembe venni, hogy vannak lassúbb fejlődésmenetű gyermekek is, akiknek nincs ugyan semmi bajuk, de a saját belső ritmusuk kicsit lassúbb annál, mint amit elvárnának tőlük. Hogy erről van-e szó, vagy a fejlődés tényleges elmaradásáról, a következő pár hónap meg fogja mutatni. Legyen türelmük, de tartsák nyitva a szemüket. A hozzátáplálással való kísérletezést nem szabad felhagyni, de érdemes egy-két hetes szünetet tartani, hogy ne rögzüljenek a gyermekben rossz élmények ezzel kapcsolatban. Utána óvatosan, kedvesen, de határozottan, mindig szopás előtt, amikor éhes, meg kell kínálni azzal az étellel, amit be akar vezetni. Muszáj következetesnek lenni, mert előbb vagy utóbb ki kell egészülnie az anyatejnek egyéb táplálékokkal is. Elkésve nincsen, manapság van, aki egyéves korig is csak anyatejet ad a gyermeknek, de a nagy átlag azért hamarabb elkezd egyebet is enni. A fejlődése, a súlygyarapodása, a bőre színe, az izomzat tónusa, a mozgás aktivitása mind elárulja, hogy elegendő-e még az anyatej, vagy már egyébre is szüksége lenne. Ha nem marad hason, nem baj, van olyan csecsemő, aki nem szeret hason feküdni. A forgolódást lehet serkenteni azzal, hogy kemény alapra fektetik (pl. egy takaróra a padlón) és ott érdekes játékokat raknak a látóterébe, váltakozva, hol egyik oldalról, hol a másikról (nem sokat, egyszerre 2-3-at), de úgy, hogy ne érje el, mozdulnia kelljen értük. Az nem baj, ha a játékot azzal is serkentik, hogy kézbe adják a tárgyakat, de valóban jó lenne, ha maga is nyúlna utánuk. A testvéreket is lehet bíztatni, hogy játsszanak vele, üljenek mellé a földre és mutassanak neki játékokat: ne adják kézbe, csak „csábítgassák” a kistestvért, hogy milyen szép színes, hogy zenél stb., hogy nyúljon érte. Mint javasoltam, legyen türelmük, próbálkozzanak, és ha egy-két hónapon belül nem tapasztalnak látványos változást, megint írjon! Szívesen megnézem a kicsit. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia főo., c. egy. tan.

 

31. kérdés

mariann5
18:45:20
2015-03-10
Kedves Doktornő!
A kérdésem az lenne,hogy egy újszülött elkaphat e valamilyen betegséget attól,hogy ugyanazzal a tápszeres cumival etették,mint más gyereket?/gondolok itt hepatitiszre, streptococcus vagy hasonló.Sajnos olyan cumisüveget adtak a korházban tápszeres etetéshez a 2 napos kislányomnak,amit előzőleg más gyerek etetésére használtak és az ő maradékát kaptuk meg tévesen.
Csináltathatok valamilyen szűrővizsgálatot, vagy bízzak abban,hogy semmit nem szedett össze.
Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-03-10 20:29:31

Cumicsere

Kedves Mariann! Nagyon sajnálom, hogy a tiszta öröm helyett aggódással kénytelen kezdeni kislányával közös életét. A hiba, amit a kórházban elkövettek, többszörös, hisz miért kell egyáltalán egy újszülöttnek tápszert adni, s másrészt természetesen az elcserélt cumi is erősen felróható az osztálynak. Azt nem gondolom, hogy nagyon-nagyon súlyos betegséget kaphatott a gyerek a cumitól, hisz a szülészeten többnyire teljesen egészséges kisbabák vannak az újszülöttrészlegen: aki beteg, azt elviszik, nem maradhat a többi között. Tehát elvileg lázas, köhögős, vírusfertőzött, súlyos bakteriális fertőzésnek kitett újszülött nincs az osztályon. A legrosszabb, amire gondolni lehet, az inkább a gombás fertőzés (ún. szájpenész), azt elkaphatta, de az igazság az, hogy igen sok újszülött megy haza szájpenésszel úgy, hogy nem használta a másik cumiját. Mindenesetre kérdezze meg, nem volt- e beteg azok között, akikkel összecserélhették a cumiját, vagy esetleg nem betegedett-e meg később valamelyikük. Várjon nyugodtan és türelemmel, mert egy-két nap alatt kiderül, hogy történt-e fertőzés, vagy nem. Azért írom a nyugalmat és türelmet, mert ez kell ahhoz, hogy meginduljon rendesen a tejtermelés, és mert ha nyugtalan és szorong, sajnos attól sem tudjuk meg hamarabb, hogy történt-e egyáltalán valami baj. Bízzunk benne, hogy nem és nemsokára otthon örülhet a kisgyermeknek! Minden jót! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia főo.

 

32. kérdés

Tóth Kati
16:39:01
2015-01-12
Kedves Dr-nő!

Lányom 9 éves, és nagoyn fel van fújódva és szagos a pukija. Széklete kb. 2 naponta van, de kakálással sem szűnik meg a felfújódás. Van a drnőnek valami tanácsa? esetleg mely irányban vizsgáltassuk a lánoym?( egy idő után neki is kellemetlen lesz) Allergiája nincs a vérvétel nem mutatott ki. Köszönöm Katalin
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2015-01-13 21:19:24

Gázos gázok...

Kedves Katalin! Bélgázok mindenkinél természetszerűen keletkeznek, elsősorban a vastagbélben, ami a bélrendszer végbél előtti utolsó szakasza. Sok mindentől keletkezhetnek, de főleg a táplálék maradványaiból, az emésztetlen rostokból keletkeznek, amikor a bél baktériumai ezeket az anyagokat feldolgozzák. Keletkezhetnek a gázok ugyanakkor az étkezés során lenyelt levegőből (pl. ha valaki mohón eszik vagy evés-nyelés közben is beszél) vagy a szénsavas italokból is, amelyekből széndioxid szabadul fel. A keletkező gázok egy része szagtalan, másnak jellemző ugyan a szaga, de nem olyan kifejezetten bűzös, mint az a felszabaduló gázok egy harmadik csoportjánál észlelhető. Akinél túl sok gáz szabadul fel valami miatt, az hasfeszülésről, puffadásról, teltségérzésről panaszkodhat, de előfordulhat az is, hogy normális mennyiségű gázképződés mellett is jelentkeznek hasonló panaszok. Ha a haspuffadás kellemetlen érzést okoz, s mellette észlelhető a bűzös szelek gyakori távozása, akkor elsőként érdemes átgondolni a gyermek étkezését, életrendjét, diétás szokásait. Igen fontos a rendszeres, lehetőleg naponkénti székletürítés biztosítása, elsősorban természetes anyagok segítségével (pl. bizonyos gyümölcsök vagy gyógyteák, méz fogyasztása). Ehhez fontos a sok mozgás és az elegendő napközbeni vízfogyasztás is. Ha egy ideig naplózzák a kislány étrendjét és a puffadás jelentkezését, esetleg kiderülhet, hogy az mindig valamely étel fogyasztása után jelentkezik (pl. bab, káposzta, borsó, brokkoli, tej, tejtermék, túl fűszeres étel, kelt tészták, cukros szénsavas üdítők). Ilyenkor a panaszokat kiváltó, puffasztó ételt el kell hagyni az étrendből, s mással helyettesíteni. Gyakran lehet olvasni, hogy az újramelegített ételek, pl. rizs, burgonya, tésztafélék szerkezete megváltozik: nem tudnak lebomlani a vékonybélben, hanem csak a vastagbélben az ott működő baktériumok segítségével, amely azonban nagyobb gáztermelődéshez vezet. Ha a kislány étkezés közben, tele szájjal sokat beszél, vagy túl gyorsan, hirtelen, nagy falatokban, kapkodva eszik, akkor is nő a levegőnyelés esélye. A szénsavas italok mellett a szívószállal ivás is növelheti a levegőnyelést, s így a puffadás megjelenését. Ha a gyermek nem fogy, az étvágya jó, az aktivitása megfelelő, akkor a haspuffadás mögött nyilván nem áll súlyosabb szervi elváltozás. Ha viszont a fenti szabályok betartása ellenére sem szűnnek a kellemetlen tünetek, akkor nem árt néhány vizsgálatot elvégeztetni (pl. has tapintása, hallgatózás a has felett, székletvizsgálat). Ezeket vagy maga a háziorvos elvégzi, vagy beutalja a gyermeket gasztroenterológiai szakrendelésre, ahol szükség esetén ultrahangvizsgálattal vagy egyéb módszerekkel egészítik ki a vizsgálatokat. Előfordulhat, különösen a serdülőkorban, hogy minden vizsgálat negatív eredményt ad, azaz nincs felismerhető szervi oka a puffadásnak, s nem áll mögötte fokozott gázképződés sem. Ezekben az esetekben lehet arra gondolni, hogy a gyermek valamilyen problémára, megoldatlan nehézségre reagál ilymódon: ilyenkor ahhoz szükséges pszichológiai segítséget kapnia, hogy problémái megoldásához hatékonyabb eszközöket kaphasson. Tehát a lépések sorrendje: étrend és életrend megfigyelés, szükség esetén változtatás; sikertelenség esetén háziorvosi, majd szakorvosi kivizsgálás; szervi okok hiányában is fennálló panaszok esetén pszichológiai tanácsadás. Remélhetőleg néhány egyszerű lépés segítségével sikerül majd megoldaniuk a problémát! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

33. kérdés

Kati82
14:15:07
2014-12-08
Kedves Doktórnő!Nagyon szépen köszönöm válaszát így most már tisztában vagyok az eredményeivel kapcsolatban.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!Üdvözlettel:Katalin
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-12-08 16:28:28

Válaszra válasz

Kedves Katalin! Örülök, hogy ismét sikerült megnyugtatnom. Bármikor szívesen válaszolok, tudja, de arra azért hadd figyelmeztessem, hogy aggódjon kicsivel kevesebbet, s inkább örüljön a kislányának! Ezek a szép babahónapok hamar elszaladnak ám, a kislány szépen fejlődik, így semmi más dolga nincs, mint hogy élvezze a kicsi lányt!! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

34. kérdés

Kati82
15:30:34
2014-12-05
Kedves Doktornő!Nem olyan rég 1.éves kislányomnak vérvétele volt és erről szeretnék tájékoztatást kérni,hogy mit jelentenek az értékek..a csillaggal jelölt értékeket írom csak le: SeKalcium:4,4mmol/l * 2,17-2,62

IgG:2,42g/l * 3,00-10,00


Neutrophyl granulocyt:24,2 * 30,0-47,0


Celluláris hgb konc.:359 g/L * 260-340
Ezek így szerepelnek a papíron.Egyébként a vérvételt tejfehérje allergia vizsgálat miatt kérték.Viszont lenne még egy kérdésem:Ez mit jelent?:Tej spec.IgE :Negatív <0,36 IU/ml 11.07 K ez is így szerepel a papíron.Válaszát előre is köszönöm!Üdv.:Katalin
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-12-06 12:47:12

Laborleletek értelmezése

Kedves Asszonyom! Válaszom előtt két dolgot szeretnék hangsúlyozni. Először is azt, hogy soha nem laborleleteket gyógyítunk, hanem mindig embereket: a leletek pusztán önmagukban nem sokat mondanak, értéküket mindig össze kell vetni az adott személy általános állapotával. Szinte mindenkinél vannak az átlagtól eltérő laboratóriumi értékek, amelyek mögött nem áll betegség, az illető épen és egészségben éli le az életét e megváltozott laborleletekkel – a legtöbbször anélkül, hogy tudna róluk. Másodszor megemlítem, hogy munkám természeténél fogva rendkívül ritkán kell laborleletekkel foglalkoznom, így nem tartozik a napi rutinomba azok elemzése, értelmezése. Válaszomat így tekintse teljesen általánosnak, s az értékeléssel kapcsolatban elsősorban arra az orvosra kell hagyatkoznia, aki e vizsgálatokat javasolta. Mintegy zárójelben megemlítem azt is, hogy az értékek, illetve az átlagok a szerint is változhatnak, melyik labor, milyen módszerrel dolgozik, hogy sikerült – azaz mennyire tisztán, szövetroncsolás nélkül – a vérvétel, mennyire dolgozik az adott labor csecsemők, kisdedek adataival, vagy elsősorban felnőttek mintáira szakosodtak. Mindezek kritikus figyelembevételével az alábbiakat mondhatom az Ön által küldött értékekről, tekintetbe véve, hogy egy alapvetően egészséges kisgyermekről van szó, akinél nem említett súlyos tüneteket (sorvadás, súlyos hasmenések, hányások, puffadás, véres széklet stb.). Szérum kálcium: egy kicsit emelkedettebb az adott labor átlagánál, ezt ebben az életkorban elsősorban D-vitamin túladagolás szokta okozni, esetleg túl magas kalcium bevitel (túl sok tej, tejtermék fogyasztása). IgG: egy kicsit alacsonyabb a szintje a labor átlagánál. Ez egy ún. G osztályba tartozó immunglobulin, azaz magyarul védekező fehérje. Az IgG átmegy a méhlepényen, tehát egy újszülöttnek gyakorlatilag ugyanannyi IgG-je van, mint az anyának, de ez teljes egészében anyai eredetű. Ez néhány hét alatt elbomlik, ám a csecsemő saját IgG termelése csak lassan növekszik. Ezért nem szokatlan hogy kisdedkorban kicsit alacsonyabb szintet találunk, ám ha ez nem társul állandóan visszatérő, súlyos fertőzésekkel, visszatérő betegségekkel, akkor ennek önmagában nincs jelentősége. Bizonyos állapotokban megemelkedik, másban csökken. Sokan úgy gondolják, éppen ételallergiában nem tipikus, mert épeknél és allergiásoknál is mérnek azonos értékeket. Valódi ételallergiában általában egy másik fehérje, az adott allergénre, az allergiát kiváltó, pl. tejre jellemző (=allergénspecifikus) IgE szint emelkedik meg. Az Ön gyermekénél azonban éppen ez az érték normális, erre utal utolsó kérdése: tejspecifikus IgE: Negatív. Neutrophyl granulocyta: a fehérvérsejtek egy csoportját nevezik így, ezek száma csökkent egy kicsit a leletben. Ezek a vérsejtek a szervezet normális védekezőkészségéhez szükségesek, tehát ha kórosan lecsökken a számuk, a gyermek képtelen lesz védekezni a fertőzések ellen, s állandóan beteg lesz. Szerencsére Ön ilyesmiről nem tett említést. A neutrophyl granulocyták ilyen kissé alacsonyabb értéke, mint ami a leletben szerepel, esetleg egy nemrégiben lezajlott vírusfertőzés maradványa lehet. Celluláris hgb konc.: minimálisan magasabb. A hameoglobin az a vastartalmú molekula, tulajdonképpen a vér festékanyaga, amelyik a vérben az oxigént szállítja. A komoly növekedés oka rendszerint valami súlyosabb betegség, az Ön által idemásolt érték csak kicsit magasabb. Ez arra utalhat, hogy a gyermek a vérvétel előtt nem ivott eleget, s a vére kicsit besűrűsödött. Vérvétel előtt mindig célszerű kellően feltölteni a szervezetet folyadékkal, ami célszerűen vízzel vagy híg gyermekteával – de semmiképpen sem cukros vagy tejes folyadékkal! – történik. Tehát a fenti értékekből semmiféle különös következtetést levonni nem lehet. Nem tudom, mik a gyermek panaszai, tünetei, de ha vannak, azok okát tovább kell keresni (pl. gluten vagy kazein érzékenység stb.). Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

35. kérdés

pötyi
13:37:43
2014-11-06
Kedves Főorvosnő!Ezúton kérem ki véleményét kisfiam étkeztetésével kapcsolatban.Ő 16,5 hónapos,84cm és 9350g.Születésekor 3680g és 50 cm volt.Csak anyatejjel tápláltam 5 hós koráig,de még azóta is fő tápláléka az anyatej.Már mindent próbáltam,nagyon keveset eszik pl.4-5 kiskanál rizs hússal,20 kiskanál húsleves,kevés főtt répával.Gyümölcs és zöldségfogyasztása elhanyagolható.Ezen kívül ropit,csipszet eszik ,de abból is keveset,ezt nem tudom elkerülni,mert nagyobb testvérei vannak,az Ő étkezésük rendben van.Már 11 hónapja próbálkozom a hozzátáplálással,de többször szüneteltettem azt hittem ha várok majd elfogadja az ételt.Az első rágófogai csak most jöttek ki 1,5 hónapja.Gyerekorvosnál jártunk,véleménye szerint válasszam el drasztikusan és majd elkezd enni a gyerek.Ezidáig ezt nem tettem meg,még a 18 hós oltást szeretném megvárni és utána elválasztanám.Ön szerint immunológiai szempontból van még értelme szoptatni ilyen idős babát?Tejterméket sem fogad el,krémtúró,túró rudi,kefír nem kell neki,sajt és túró sem.Tulajdonképpen alig eszik naponta pár falatot.Éjszaka többször meg kell szoptatni.Attól félek ez már a fejlődése rovására megy,szerintem már most is túl vékony.A mozgásfejlődésével minden rendben van,beszélni is elkezdett már pár szót mond,de mindent megért.
Kérem adjon tanácsot,Ön szerint mit tegyek,hogy végre elkezdjen enni a kisfiam!
Tisztelettel:egy aggódó anya
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-11-08 14:28:49

Amikor a szopás már nem elég

Kedves Asszonyom! Kérdése két egymástól eltérő, de persze azért egymással összefüggésben lévő területet érint. Az egyik maga a táplálás, a másik a nevelés. Ami a táplálást illeti, az elhúzódó szoptatás divat kérdése, ami mindig változik. Manapság divatos a gyermekeket akár messze az óvodás éveken túl is szoptatni, de ennek sem biológiai, sem immunológiai jelentősége nincsen. Az ember mindenevő élőlény, ami azt jelenti, hogy a csecsemőkor elmúltával a táplálkozási rendszere – ha egészséges – kész bármilyen étel befogadására és megemésztésére. Tehát 17. hónapjában lévő kisfia bátran fogyaszthat bármilyen ételt. Az elnyúlt szoptatást azonban nem nagyon lehet egyik napról a másikra megszüntetni, de korlátozni lehet és szükséges. Elképzelhető, hogy meghagyja még egy rövid ideig a reggeli szopást, hogy jól kezdődjék a nap, s az estit, hogy nyugodtan menjen aludni. Napközben és éjszaka azonban már nem ajánlja fel a szopás lehetőségét, hanem a megfelelő ételt, illetve éjszakai szomjúság esetén vizet ajánl a gyermeknek. Minden átállítás, legyen szó napirendről, étrendről, szobatisztaságról stb., türelmet, kitartást és következetességet igényel: nem várható, hogy egy-két nap alatt átáll a gyermek. Amikor a késői csecsemőkorban történik az elválasztás, tehát még egyéves kor előtt, akkor az átlagos tapasztalat két hét: ennyi idő szükséges egy-egy szopás kiváltásához, ahhoz, hogy megszokja a gyermek, hogy abban az étkezési időben már nem szopik, hanem valami más ételt kap. A kérdés nevelési része részint az elfogyasztott étel mennyiségére, részint a fajtájára vonatkozik. Említi, hogy a gyermek keveset eszik. Vannak kisétkű gyerekek, akik meglepően kevés étellel is jól érzik magukat, energikusak, jól fejlődnek. Velük nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy kisétkűek, és soha nem fognak annyi ételt elfogyasztani, mint amennyit a tányérjukra kitesznek. Ha azonban egy kisétkű gyermek nem is fejlődik, súlyfejlődése megáll, akkor alaposan végig kell gondolni és számolni, mit és mennyit eszik. Ez nyilván nem lesz bonyolult, hiszen a gyermek főleg szopik (de itt megjegyzem, hogy elképzelhető, hogy a tej kissé már vizesebb, és nem tartalmaz elég kalóriát). Azt szoktuk javasolni, hogy készítsenek pár napon át, egy listát: pontosan, órára, percre írják fel, hogy mit és mennyit evett a gyermek a nap 24 órájában. Beírja, hogy mikor szopott, majd szépen, pontosan felírja, hogy mikor evett két kanál levest, mikor, hány darab chipszet, mikor Túró Rudit, mikor egy darabka nápolyit vagy kekszert, mikor egy karika banánt stb. stb. A lista lényege az őszinteség, az igazmondás: az ember ne csapja be saját magát, és becsülettel írja le, hogy mikor, mit, mennyit evett a gyermek. Az ilyen listák előnye, hogy az ember világosan látja a valós fogyasztást, ami gyakran sokkal több, mint amennyit először gondolunk. Ha egy gyermeknek módjában áll étkezések között eszegetni, csipegetni, akkor soha nem éhezik meg rendesen. Amikor éhes, mindig eszik egy-két kis falatot, ami csökkenti az éhségérzetet, s a főétkezéskor emiatt nem eléggé éhes. Ha nem eléggé éhes, akkor visszautasít mindent, ami nem megszokott, nem a kedvence, nem kényelmes, mint pl. Önök esetében a szopás. Ha az ember belemászik ebbe a csőbe, akkor nem kisétkű gyereket nevel, hanem válogatósat. Szerencsére az Ön kisfia még kicsike, és csak elhatározás kérdése, hogy mikortól várja el tőle, hogy elkezdjen olyan ételeket elfogadni, ami az életkorának a legjobban megfelel. Nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy két étkezés között ne csipegessen, jól megéhezzen, és ha elutasítja az ételt, akkor helyette ne kapjon mást. Ha elutasítja, akkor feltehetően nem elég éhes. Normál körülmények között, normál családokban egy gyermek nem hal éhen: ha tehát a tiltakozás miatt egy-egy étkezés átmenetileg kimarad, baj nem lesz, legfeljebb utána sokkal éhesebb lesz. Persze ezt elmondani könnyebb, mint megcsinálni, de Ön, akinek ő már nem az első gyermeke, tudja, hogyha most nem fogja meg ezt a problémát, akkor évekre szóló evési problémáknak nézhetnek elébe. Az étkezés öröm, nem lehet a szülő és a gyerek közötti csatatér. Próbálkozásaihoz sok sikert kívánva üdvözli Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főo., c. egyet. tan.

 

36. kérdés

Hanna82
12:47:05
2014-06-18
Kedves Doktorno!
Koszonom szepen valaszat!
Bizom a legjobbakban,hogy minden rendben legyen a kislanyommal.
Csak azt nem ertem,ha a terhessegem elott volt 2 honappal a fertozes,hogy juthatott at az O verebe is?
Holnap megyunk ura a vervetelre,mar felek elore.
Kellemes szep napot kivanok!
Udvozlettel:Hanna
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

37. kérdés

Hanna82
07:58:57
2014-06-13
Kedves Doktorno!
Koszonom valaszat!
A terhessegem alatt injekciot kellett adnom magamnak,mert 3 evvel ezelott,trombozisom es tudoemboliam volt.Terhessegem utolso honapjaban jottem el a munkahelyrol(Irorszagban elunk).Itt nm viszk tulzasba a terhes gondozast,igy par alkalommal magam uton mentunk ultrahangra,ahol teljesen atneztek,rendben talaltak mindig mindent! A szules eleg gyorsan lezajlott..inditott szules volt,zselevel,mert az utolso vizsgalaton magas volt a vernyomasom,ez egy hetfoi nap volt,igy szerdan bekellett ujra mennem,akkor is magas volt,gy bent is fogtak.
Csutortokon fel10kor kaptam a zselet,a fajasok olyan fel 5 korul ottek eloszor,es a picikem 20:31kor meg is szuletett,termeszetes uton! Hanna 3940gr es 51 cm-vel szuletett.Akorhazbol 3750-el ottunk haza,es multheten pont mikor 2 honapos volt,akkor mertek es 6340gr es 61cm.Szepen gyarapszik,sokat mosolyog,mar kovet minket a szemevel.Sirasa atlagos,kisbaba siras.
Mozgasa,jar kis keze -laba.Csutortok este szuletett,es mivel hetvege kozbe esett,igy nem csinaltak rajta vizsgalatot,igy utanna valo heten kedden johettunk haza.
Remelem sikerult mindenre valaszolnom.

Varom valaszat!
Udvozlettel:
Hanna
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-06-14 22:53:38

Toxoplasmosis

Kedves Asszonyom! Toxoplasma fertőzéssel kapcsolatos kérdéseket tesz fel, amelyek azért merültek fel, mert terhessége elején megállapították, hogy kb. két hónappal korábban Ön toxoplasma fertőzést szenvedett. Születés után ennek nyomát nem találták a gyermekben, s az elvégzett koponya- és szemvizsgálatok is jó (orvosi szaknyelven: negatív) eredményt adtak. A kontrollvizsgálat során azonban a kicsinél is kimutatták a vérből e fertőzés jelenlétét, amely miatt további kontrollokat tartanak szükségesnek. (A vizsgálatokkal általában nem magát a kórokozót keresik a vérben, hanem a jelenléte által provokált ún. toxoplasma-specifikus antitesteket: ezek olyan fehérjék, amelyeket a szervezet termel a fertőzésre válaszul.) Amint nyilván Ön is utánanézett az interneten, a toxoplasma fertőzést egy Toxoplasma gondii nevű, kórokozó (ún. protozoon) okozza. A kórokozó leggyakrabban macskaürülékkel, fertőzött talajból vagy félig sült húsból kerül be a szervezetünkbe, de mosatlan zöldség és gyümölcs is lehet a forrása. Felnőtteknél nem jellemző, enyhe, általános tüneteket okozhat, vagy teljesen észrevétlenül zajlik le a fertőzés, azonban maga a kórokozó, különösen akkor, ha a terhesség korai szakában kerül az embrió szervezetébe, akár súlyos eltérésekhez is vezethet. Minél későbbi terhességi fázisban történik a magzati fertőzés, annál enyhébbek lehetnek az okozott ártalmak. A magzat nemcsak a terhesség, hanem a vajúdás és a szülés alatt is megfertőződhet. A megfertőződött kisbabák egy részénél semmilyen tünet nem észlelhető, másoknál pár hónappal, vagy akár évekkel később jelentkeznek a tünetek, amelyek elsősorban a szemet és az idegrendszert érinthetik. A megismételt, folyamatos szűrésekre és ellenőrzésekre éppen ezért van szükség: a gondos nyomonkövetés lehetővé teszi, hogy a legelső jeleknél be lehessen avatkozni, hiszen a korai kezelés jó eredményeket hoz. Figyelemmel kell kísérni táplálkozási sajátosságokat (pl. etetési nehézség), a látás és hallás fejlődését, az értelmi képességek alakulását, a fej körfogatának növekedését stb. Tehát ha az Ön kislányát ellenőrzik toxoplasmosis gyanúja miatt, akkor jó esély van rá, hogyha alakulna is valamilyen eltérés, azt időben felismerik és kezelni tudják. Amennyiben további kérdése van, írjon bátran! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia főorvos, c. egyet. tanár

 

38. kérdés

Hanna82
15:10:49
2014-06-11
Kedves Doktorno!Terhessegem elejen toxoplasma vizsgalatot csinaltattam,ami pozitiv lett sajnos,de mint kiderult a terhesseg elotti legkevesebb 2 honappal volt..Kislanyom 2 honapos,es meg mikor par napos volt vettek tole vert,hogy van-e jelen nala toxoplasma... Kozben elkuldtek minket fej uh-ra,ott megneztek a kisfejet,es elkuldtek egy szem specialistahoz,aki a szemet is meg nezte es minden rendben volt. Multheten kedden kellett ujra menni a korhazba,es a doktor mondta hogy jelen van a vereben a fertozes,csak azt nem tudom,mi lett az eredmeny,mert sajnos azt nem birtam lenezni,es papirt meg itt nem adnak..csak nem ertem hogy hogyan mikor allitolag nekem is a teherbe eses elott volt 2 honappal. Ma hivott a doktor,hogy ujra vesznek vert a picitol,majd junius 19.en. Teljesen ketsegbe vagyok esve :( On szerint lehet valami baja a picinek? Vagy hogyan lehet nala is jelen a toxoplasma? Valaszat koszonom! Udvozlettel: Hanna
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-06-12 22:46:17

Toxoplasma - kérdések

Kedves Hanna! Mielőtt aggódó kérdéseire részletesen válaszolok, szeretnék egy kicsit többet tudni a kislányáról. Pl. milyen volt a terhesség, milyenek voltak a terhesség alatti URH-eredmények, hogy zajlott a szülés, hányadik napra vitte haza a kórházból. Érdekelne ezen kívül, hogy eszik, hogy szopik, milyen az étvágya, milyen az alvása, milyenek a sírási hangjai, hogyan mozog, mennyire figyelmes. hogy gyarapodott a súlya, mennyit nőtt a két hónap alatt. Nem szükséges orvosi véleményt írnia, kizárólag a saját megfigyeléseiről írjon! Ezek ismeretében majd bővebben tudok válaszolni. De addig is, kérem, ne izguljon, ne szorongjon, mert az nagyon rossz a kicsinek! Szeretgesse, gondozza, figyeljen rá, örüljön neki, aztán beszélünk a többiről! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

39. kérdés

MMarcsi
14:53:40
2014-05-23
Kedves Doktornő!Tanácsát szeretném kérni 4 éves kislányommal kapcsolatban. Kb 2 hónap múlva családi eseményre utaznánk 700km-re és nem tudom eldönteni,elvigyem,elvihetem-e a kislányomat.Sajnos főleg nyáron, nem igazán bírja az autózást, többször előfordult már,hogy hányt. Nemrég kipróbáltuk a Cocculine szopogatótablettát egy180km-es úton,akkor aludt szinte végig. De nem tudom, hogy ha ez akkor bevált,akkor a hatása kitarthat egy ennél lényegesen hosszabb úton is? A másik problémám,hogy hajnalban indulnánk, hogy kora délután már odaérjünk és másnap hajnalban sajnos indulnunk is kellene haza, így rövid időn belül kétszer is végig kellene csinálni ezt az utazást. Ön szerint mennyire terhelné ez meg a kisgyereket,bevállalhatjuk vele így ezt az utat? Bár szeretném,ha találkozna végre a távol élő rokonokkal,de nem mindenáron és lenne akire nyugodtan rábízhatom,ha nélküle utaznánk el, így valóban csak attól függ, hogy ez ne legyen neki felesleges szenvedés. Tanácsát előre is köszönöm! Marcsi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-05-23 16:33:13

Utazni vagy nem utazni, azaz hányni vagy nem hányni...

Kedves Asszonyom! Csak gratulálni tudok, hogy ilyen bölcsen mérlegeli a hosszú utazással járó örömöket és nehézségeket. Hogy ne kelljen végigizgulnia a választ, már az elején rögtön megírom, hogy az Ön helyében nem vinném el a gyereket erre az útra. Persze nem vagyok az Ön helyében, ott egyedül Ön van, tehát a döntés következményei nyilván nem engem érintenek... Érdemes lebontani a problémát apróbb összetevőkre. Mi az út célja, mi a családi összejövetel lényege: esküvő, születésnap, temetés, nagy családi találkozó, idős rokon felkeresése stb. Bármelyik is, a gyerek számára egyik sem fontos és nem is jelentős. Idegenek, még ha vér szerinti rokonok is, nem sokat jelentenek egy kisgyerek részére. Aki látni akarja őt, látogassa meg Önöket: ott majd a valódi kislányt látják és nem egy agyongyötört, elfáradt, nyűgös, gyógyszertől kába, hányingertől megviselt gyereket. Ha van egy idős rokon, aki nem valószínű, hogy elutazhat Önökhöz, és nagyon-nagyon szeretné még látni a kicsit, akkor el lehet gondolkozni, de csakis akkor! A többi esemény úgyis megismétlődik az életben. Önök mit szeretnének az úttal elérni: találkozni kedves rokonokkal, saját kortárs-rokonaikkal kapcsolatot teremteni, jókedvűen velük együtt lenni, vagy azon szorongani, hogy hogy tűrte a gyerek az odafelé vezető utat és vajon mi lesz visszafelé. A gyógyszerelés kérdése: feltehetően, ha a múltkor hatott a gyógyszer, akkor most is fog. De ahogy a múltkor levitte a gyerek vérnyomását, úgy most is le fogja vinni, és a gyerek kábán ébred, alacsony vércukorral, alacsony vérnyomással, némiképp kicsit alacsonyabb folyadékszinttel. Természetesen nyűgös is lesz, bőségesen kell itatni, amihez nem biztos, hogy lesz kedve, s feltehetően a sok idegen között sem fogja jól feltalálni magát. Nagy a valószínűsége, hogy az egészből semmire nem fog emlékezni, legfeljebb a hányingerre… Nem állíthatom biztonsággal, hogy az út nem sülhet el jól, de kicsi a valószínűsége. Az autózáskor tapasztalható érzékenység – ún. kinetosis – a korral csökkenni szokott, noha van olyan, aki felnőtt korában is csak elöl tud ülni a járműben. Várjanak egy kicsit, talán két év múlva könnyebb lesz, jobban meg is lehet a gyerekkel beszélni, miért mennek, mit várnak tőle, és ha sikerül egy kicsit hosszabbra tervezni az utat, ő is lehetőséget kap arra, hpogy jól kialudja magát és másnap nyugodtan, jó közérzettel tudjon ismerkedni, barátkozni. Önöknek jó utat és jó szórakozást kívánok, a kicsi lánynak pedig nyugodt, játékos, itthoni hétvégét! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Gyerm. gyógy. főo., c. egyet. tanár

 

40. kérdés

nadasgyorgy
09:40:27
2014-05-17
Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm gyors válaszát!Levelem után másnap párom elvitte a gyerekorvoshoz a babánkat,ahol is kiderült ez egy hasra esésből keletkezett vérgöb.Másnap reggelre már jól láthatóan be is kékült a terület ahol megütötte magát a kisbabánk.A doktornő megnyugatott minket hogy ez kb egy hét leforgása alatt felfog szívódni,de ha nem történik változás menjünk vissza hozzá,hála az istennek már valóban alig kitapintható a csomócska!A folt meg ugye idővel úgy is eltünik.Csak ugye az ember első gondolata ilyen esetekben is mindig negatívabb mint amilyen a baj valóban..Sajnos már annyi rosszat olvashatunk,törvényszerű hogy az ember jobban megilyed a kelleténél.Mégegyszer nagyon köszönöm válaszát tanácsait.Nagyszerű dolog ez az oldal!Sokat netezek de még kevés olyan oldalal találkoztam ahol szakértők önzetlenül rugalmasan adnak tanácsokat!Minden elismerésem az öné-önöké!Nagyon sok sikert a további munkájukhoz!
Kellemes szép napot kívánok!

szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-05-17 11:37:50

Elsőnek mindig a legegyszerűbb!

Kedves Uram! Nagyon örülök, hogy a legegyszerűbb eset, egy kis elesés okozta a dudort. Az egészből csak az a tanulság, hogy egy ép kisgyermek esetében mindig, de mindig a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb magyarázatra kell gondolni! A jövőben se hagyják, hogy a sok könnyen elérhető információ megzavarja ösztönösen jó, egészséges szülői gondolkozásukat! Minden jót, szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

41. kérdés

nadasgyorgy
22:00:26
2014-05-13
Kedves Doktornő!

Van egy 23 hónapos kisbabánk,ma este a fürdetés után vettük észre hogy jobb oldalt lent hastájékán, van egy kékszínű kidudorodás a kisbabánkon. Jól kitapintható de nem érzékeny. Ahogy a dudorhoz érünk vagy egy picit húzunk finoman a bőrön sötétebb kék lesz. Holnap reggel visszük a baát a gyerekorvoshoz,ennek ellenére mégis kíváncsi lennék az ön véleményére.Nagyon szépen megköszönném ha szánna ránk egy kis időt és válaszolna. Minden jót kívánok.. Egy aggodó apuka
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-05-14 17:07:19

Csomócska

Kedves Uram! A hirtelen keletkezett lágyéktáji kidudorodásnak elvileg számos oka lehet egy nyilván totyogó-járó-kelő, közel kétéves kisgyermekben (azért hangsúlyozom, hogy elvileg, mert nem láttam a gyermeket). A legegyszerűbb, hogy elesett, ráesett valami játékra, ami megnyomta, de nem kizárható a lágyéki nyirokcsomók enyhe gyulladása sem, mint ahogy lehet szó egy kis vénatágulatról is. A további lehetőségek ennél mind bonyolultabbak, és attól is függnek, hogy fiú- vagy lánygyermekről van-e szó (leveléből ez nem derül ki). Nagyon gyakori mindkét nembéli gyermeknél a lágyéksérv jelentkezése, ami, ha panaszt nem okoz, nem feltétlenül igényel műtéti megoldást. Ha fiúgyermekről van szó, akkor a duzzanatot okozhatja olyan here, amely még nem szállt le a herezacskóba, hanem meglapult a lágyékcsatornában, ahol most növekedésnek indult. De okozhatja a herezacskóból alkalmilag, átmenetileg visszahúzódott here is. Előfordulhat, hogy azon a vezetéken amely a herét összeköti a belső ivarszervekkel, egy kis duzzanat keletkezett. Lánygyermeknél sokkal ritkábban, de előfordulhatnak hasonló, a petefészekkel összefüggő problémák. Minden, ami ezeknél az állapotoknál súlyosabb, olyan élénk tünetek kíséretében jelentkezik (súlyos fájdalom, hasgörcs, hányás, láz stb.), amit nem lehet elnézni. Jól teszik, hogy megmutatják gyermekorvosnak a gyermeket, remélem, megnyugtató választ kapnak! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Gyerm. gyógy. főo., c. egyet. tanár

 

42. kérdés

krisztina
13:44:43
2014-04-13
jó napot
szeretném kérni a tanácsát 3 hónapos kislényomnél 4 hete vették észre hogy laktóz allergiás.
de vizsgálat közben feltünt hogy nagyon sápadt,és születése ota nyujtogatja a nyelvét nem néha-nha hanem folyamatosan.
székeléskor keservesen sir pedig széklete hig nem kemény de vigasztalhatatlanul sir.
szeretném kérni javaslatát hova vihetném hogy kiderüljön mi ezeknek a tüneteknek az okozoja.
küszünettel krisztina
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-04-15 19:48:19

Bajok egymás mellett

Kedves Krisztina! Kislányánál egyszerre több problémát is észlelnek: laktózallergia, vérszegénység, székelési nehézségek és mind e mellett egy sajátos viselkedési jelenség, a nyelvöltögetés is tapasztalható. Arról nem ír, hogy a gyermek hogyan fejlődik általában, így arra nem adható válasz, hogy milyen súlyúak ezek a problémák. Ha a gyermek jól fejlődik, mozgása, kedélye, étvágya, alvása megfelelő, akkor nyilván kisebb e tünetek jelentősége. Ha a tünetek az egész általános állapotot befolyásolják, nem jól gyarapodik, nyugtalanul alszik, ébrenlétkor nem figyel a környezetre, mozgása erőtlen vagy csak nagyon keveset mozog, akkor egész másképpen kell kezelni a helyzetet. Azt szokták mondani, az összetett problémákra az összetett vizsgálat adhat választ, mert lehet, hogy e problémák mind összefüggnek, de lehet, hogy csak véletlenszerűen fordulnak elő egyszerre. Például a háromhónapos korig fel nem ismert laktózallergia okozhatott olyan bélgörcsöket, rossz közérzetet, felszívódási zavart, ami magyarázhatja a székeléskor jelentkező panaszos sírást és esetleg a vérszegénység kialakulásában is szerepet játszhat. A nyelvöltögetésről már több anya kérdezett, s mindig elmondom, hogy előfordulhat közönséges náthánál, ami akadályozza az orrlégzést, de okozhatja valamilyen helyi izgalom a nyelv, az ajak, az íny, a száj körüli bőr területén is. Ha azonban a gyermek olyamatosan és állandóan öltögeti a nyelvét, és ráadásul az előbb említett problémák is fennállnak, mindenképpen gondos és alapos kivizsgálás szükséges. Igen fontos, hogy bármilyen probléma esetén mindig a teljes csecscmőt kell figyelembe venni, valamennyi megnyilvánulásával és viselkedésével együtt, nem pusztán egy-egy tünetre összpontosítva: ezért van szükség az említett összetett vizsgálatra. Lakóhelyétől függően kellene felkeresnie olyan gyermekgyógyászati szakrendelést, ahonnan szükség esetén kivizsgálásra be tudják utalni egy jól felszerelt gyermekosztályra vagy gyermekklinikára, ahol remélhetőleg megnyugtató válaszokat kaphat problémáira. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Főorvos, c. egy. tan.

 

43. kérdés

nagymami
14:02:14
2014-04-07
Üdvözlöm Főorvos asszony! Egy hónapos a kis unokám a háziorvos köldöksérvet állapított meg nála,azt mondta elég nagy,de semmi teendőnk 2-3 éves korig. Valószínűleg kinövi,ha nem meg kell műteni.A kérdésem az lenne,hogy tehetünk-e addig valamit,hogy elkerülhessük a műtétet?Olvastam,hogy le lehet ragasztani,de evvel kapcsolatosan is megoszlanak a vélemények.Várom válaszát:Erika
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-04-07 15:46:41

Csecsemőkori köldöksérv

Kedves Erika! A köldöksérv elég gyakori jelenség. csecsemőknél, bizonyos statisztikák szerint is előfordulhat. Az a kis nyílás a hasfali izomzaton, amelyen keresztül a köldökzsinór áthalad a méhlepény felé, az esetek akár 10-20%-ban is nyitva maradhat, s ez ún. sérvkapuvá válik. Maga a sérv, tehát a nyíláson áttüremkedő tartalom, főleg síráskor vagy székelés idején, jól látható kidudorodás formájában jelentkezik. Amikor a gyermek nyugodt, a duzzanat csökkenhet, vagy akár teljesen el is tűnhet. A köldöksérvet nem szokták kezelni, mert magától elmúlik, 2-4 éves kor körülre. Ha nem elég kicsi a nyílás ahhoz, hogy magától záródjék, akkor hatéves kor előtt mindenképpen szükséges egy kis műtéti beavatkozással bezárni az izomfalat. Kivétel ez alól a nagyon nagy a nyílás, amelynél nem várható, hogy magától záródik, ilyenkor a műtét időpontját előre szokták hozni. Az egyszer sikeresen megoperált sérv nem szokott kiújulni. A panaszt nem okozó sérvvel nincs teendő: nem célszerű nyomkodni, visszadugdosni, bármilyen módon fizikailag visszaerőltetni a sérvtartalmat. A ragasztás ugyan megakadályozhatja, hogy síráskor erősebben kidudorodjék a sérvtartalom, viszont magát a sérvet nem gyógyítja meg, s a ragasztással okozott bőrproblémák rendszerint súlyosabbak, mint maga a sérv. Probléma csak akkor van, ha a szűk sérvkapun nagyobb bélszakasz kicsusszan, megduzzad, és nem tud visszacsusszanni: ez az, amit a sérv kizáródásának neveznek. Ilyenkor éles fájdalmat jelez a gyermek, a sérvtartalom kemény, a bőr felette piros, esetleg lilás. Ez azonnali orvosi beavatkozást igénylő helyzet, amikor otthoni próbálkozásnak nincs helye! Szerencsére ez nagyon ritka és az esetek túlnyomó részében a sérv szépen az idővel elmúlik, anélkül, hogy valaha is problémát okozott volna. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Főorvos, c. egyet. tanár

 

44. kérdés

micoka87
15:12:54
2014-03-28
Tisztelt Dr. Nő!
Kisfiam jövőhéten lesz 6 hónapos. Igen síros volt, poci fájás miatt. Ezt már kinőtte, és vidám mosolygos baba. 4 hónaposan már elkezdett kúszni, most ülni próbálkozik. Mindenkinek mosollyal reagál, felismer minket és egészségesen reagál mindenre. Örökmozgó baba nem marad meg 2 percig egy helyben. Fog még nincs kint. Kérdésem a következő lenne:
Megfázott, de nem most, már 2-3 hónapja kezdte, és időszakosan csúcsörít és dugdossa ki a nyelvét. Látszólag olyan, mintha zavarná valami. Orvos megnézte, semmi eltérőt vagy rendellenességet nem látott. Választ nem kaptunk mi lehet, mi zavarja, így megszüntetni se tudjuk neki.
Remélem Ön tud hasonló esettről és megoldásáról.
Válaszát előre is köszönöm!
Ági
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-03-30 19:25:16

Nyelvöltögetés

Kedves Ági! Nagyon jól teszi, hogy az észlelt problémához a teljes gyermek felöl közelít: leírja kisfia általános állapotát, hangulatát, megjegyzést tesz a mozgás- és értelmi fejlődéséről is. Ugyanis ebben az életkorban amúgyis minden tünet, jelenség csakis úgy vizsgálható, hogy mennyiben befolyásolja a csecsemő általános állapotát, fejlődését. Ha minden olyan szépen, tökéletesen alakul, mint írja, az már biztos, hogy nagy baj nem lehet. Már többen kérdeztek rá az időszakos nyelvöltögetésre, tehát nem teljesen egyedi probléma, más szülők is megfigyelték már. Ám ez valóban időszakos szokott lenni, s anélkül, hogy az okát valaha is sikerült volna megismerni, el is tűnik. Akad egy-két olyan dolog, amire, jobb híján, gondolhatunk ilyen nyelvöltögetésnél. Előfordulhat, hogy egy közönséges nátha akadályozza az orrlégzést, vagy ha kissé elhúzódik a nátha, az az orrmandula enyhe megnagyobbodásával járhat. Ezek az állapotok arra késztetik a csecsemőt, hogy nyitott szájjal vegye a levegőt. Ilyenkor nemcsak jobban látszik a nyelv, esetleg a száj elé is elékerül, hanem az is előfordulhat, hogy a nyitott szájas légzéstől kiszárad a gyermek szája, és a csücsörítéssel, nyelvkidugással ezt a kellemetlen érzést akarja valahogy megszüntetni. Ez nem azonos a szomjúság jelzésével, noha az sem elképzelhetetlen, hogy egy csecsemő akkor kezdi el öltögetni a nyelvét és csücsörít, ha szomjas. Ami szintén előfordulhat, az valami helyi izgalom, amely érintheti a kicsi nyelvét, ajkát, az állát, ínyét, a száj körüli bőrt vagy közvetlenül a száj belső oldalán lévő nyálkahártyát. Ezek többnyire, ha nem is komoly, de jól látható elváltozások, amelyeket a megfelelő ápolószerekkel lehet kezelni, kenni, ecsetelni. A fogzás előtti időszakban is előfordulhat már, hogy duzzadtabb és érzékenyebb az ínye, s ezért a nyelvével, ajkával mintegy keresi, hogy mi okozza a kellemetlenséget, s a csücsörítés, nyelvkidugás ennek a keresgélésnek, a kellemetlen érzés megszüntetésére való törekvésnek a jele is lehet. Gondoljon csak arra, hogyha mi érzünk valamit a szánkban, nyelvünkön, akármilyen pici valami is legyen az, a nyelvünk állandóan keresgél, kutakodik a szánkban és folyton odatéved, ahol a kellemetlenséget érezzük. A nyelvöltögetésnek csak akkor van jelentősége, ha az jól látható, a gyermekorvos számára mindenképpen feltűnő egyéb tünetekkel társul. Ha azonban ilyet észlelne a gyermekorvos, mindenképpen kivizsgálást javasolna. Tehát el lehet mondani, hogy az esetek abszolút túlnyomó részében csak átmeneti, múló, jelentőség nélküli jelenségről, szokásról van szó. Úgyis folyamatosan figyeli a kicsit, nyilván észlelni fogja azt is, ha ez a jelenség elmarad vagy esetleg kifejezettebbé, túl gyakorivá válik vagy állandósul. Foglalkozni vele csak ez utóbbi esetben szükséges. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Főorvos, c. egy. tan.

 

45. kérdés

incsi
20:51:17
2014-03-25
Tisztelt fő orvos asszony! A kérdésem a következő 7 hónapos kis fiú babám van és még soha nem vettem észre hogy merevedése lenne, van nagyobb fiam is ,de úgy emlékszem hogy neki már új szülött korban rendben volt minden mit tegyek? mennyire baj? vagy mennyire kell hogy foglalkozzak ezzel mert a gyermek orvosnak már szóltam de nem foglalkozott a dologgal!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-03-26 08:31:41

Csecsemőkori merevedés

Kedves Asszonyom! A csecsemőknél a merevedés valóban normális, gyakori jelenség, amely gyakran kötődik pelenkacseréhez, vizelési ingerhez, vizeléshez, de épp olyan gyakran tapasztalható bármilyen különös kiváltó ok nélkül is. A merevedés megjelenése, gyakorisága függ azoknak az idegeknek az érzékenységétől is, amelyek behálózzák a nemiszerveket és környéküket. Van, akinél ezek az idegek érzékenyebbek és kisebb érintésre is izgalomba jönnek, másnál ez kevésbé tapasztalható. Tehát a merevedés létrejöttében, gyakoriságában nagyok az egyéni különbségek. A tény, hogy Ön nem észlelt a héthónapos csecsemőnél merevedést, nem jelenti azt, hogy soha nem volt neki, legfeljebb nem akkor, amikor láthatták volna, de ezt persze biztosra nem lehet tudni. A legfontosabb a gyermek általános állapota: ha minden rendben van, mozgása fejlődik és erőteljes, hangokat ad, figyel, tárgyak után nyúl, szépen játszik, jókedvű, eszik-alszik, ahogy várják, testi vizsgálatnál az orvos eltérést nem észlelt semmilyen szerv, így a nemiszervek esetében sem, akkor nincs aggodalomra ok, a merevedés a fejlődés egy adott pontján meg fog jelenni. A csecsemőkori merevedés meglétének vagy hiányának, gyakoriságának vagy erősségének amúgy sincs bizonyított összefüggése a felnőttkori merevedéssel. Ha azonban például gyengébb, lassúbb a fejlődésmenet, sápadt, fáradékony a gyermek, lehet, hogy egy kis vashiány húzódik meg a háttérben. A vashiány előidézte vérszegénység okozhatja a merevedés hiányát. Ugyanígy fejlődési rendellenesség is okozhat merevedéshiányt, ez azonban nyilván már korábban feltűnt volna. De mint mondottam, egy egyébként teljesen jól fejlődő, egészséges csecsemőnél a merevedés késlekedése egyéni variációt jelenthet, amellyel ebben az életkorban nem szükséges foglalkozni. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

46. kérdés

Anita
10:55:39
2014-02-19
Kedves Dr Nö! 7 honapos kisfiam 3 hete nyujtogatja a nyelvét... mitöl lehet ez? Valaszat elöre is köszönöm
Anita
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-02-19 21:29:34

Vajon miért öltögeti a nyelvét?

Kedves Anita! Ha olvasgatja ezt a fórumot, nyilván találkozott azzal a válasszal, hogy ismeretlen csecsemőről a távolból semmit nem lehet érdemben mondani, hiszen a gyermeket mindig a maga teljes fizikai, szellemi, érzelmi, szociális valójában, azaz „egyben” kell tekintenünk. Az Ön kisfiáról azonban csak annyit tudunk, hogy 7 hónapos, és 3 hete nyújtogatja a nyelvét. Nos, induljunk ki abból, hogy a kicsi jól van, semmi baja: jó az étvágya, szépen fejlődik, figyel, nem sír sem túl sokat, sem túl keveset, mozgása eleven, gőgicsél, szemkontaktust teremt, megismeri a szüleit, mosollyal válaszol stb., akkor ezt tekinthetjük egy átmeneti, jelentőség nélküli szokásnak. A másik lehetőség, hogy az általában jól fejlődő cseccsemőnél egy közönséges nátha miatt akadályozottá vált az orrlégzés, esetleg némi orrmandula megnagyobbodás is van a háttérben: ez okozhatja a kitátott szájat, amiből kissé ki-kilóg a nyelv. Meghúzódhat a háttérben egy kissé szűkebb orrjárat is, amit már egy enyhe nátha is tovább szűkít. Ilyenkor a gyermek a száján át veszi a levegőt, s a nyitott szájon át megint csak kibukhat a nyelv. Haladva a lehetséges problémák között, előfordulhat, hogy az az oka a nyelvöltögetésnek, hogy valami izgatja a nyelvét, az ajkát, az állát, az ínyét, a száj körüli bőrt, pl. afta a szájnyálkahártyán vagy ekzéma az ajak körül. Ilyenkor megfelelő ápolószerekkel lehet a nyálkahártya vagy a bőr izgalmát csökkenteni. Ebben a korban sok mindent rá szoktak fogni a fogzásra is, ám valójában magától a fogzástól nem öltögeti automatikusan a nyelvét egy csecsemő. Ha azonban különösebben duzzadt az ínye, fokozottan nyálzik, érzékenyebb a fogzással járó kellemetlenségekre, előfrodulhat, hogy a nyelvével mintegy keresi a kellemetlenség (=diszkomfort) okát, s így kerül sor az öltögetésre. Akkor lehet a nyelvöltögetésnek komolyabb jelentősége, ha nem önmagában jelentkezik, hanem a gyermeknél más, eddig nem észlelt tünetek is megjelennek mellette. Ezek azonban nyilván nem kerülnék el egy tapasztalt gyermekorvos figyelmét, s természetesen azt javasolná, hogy bizonyos vizsgálatokkal zárják ki a háttérben esetleg megbúvó problémákat. Remélem, megnyugtató választ talál a fenti lehetőségek között, hisz az esetek túlnyomó többségében valóban nyomtalanul elmúló, jelentőség nélküli, átmeneti jelenségről van szó. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Főorvos, c. egy. tan.

 

47. kérdés

gmarcsi
19:47:09
2014-01-15
Kedves Dr. No
koszonom szepen, hogy ilyen hamar valaszolt a kerdesemre!! ha lehetseges meg lenne egy kerdesem onhoz. a legkissebbik lanyom (a harmadik) 4honapos. a bal szemenek kulso sarkaban egy hartyas kis duzzanat van. ez mar szuleteskor latszott de mivel pici volt nem igazan tudtam megfigyelni viszont ahogy mulik az ido ez a duzzanat egyre novekszik, lathato kivulrol is, hogy a szemhej altt dudorodik a szemgolyo mellett es enyhen rahuzodik a szemgolyora. ez altalaban ha almos vagy eppen kialadta jol magat meginkabb kitunik es valamivel pirosabb. o egy kicsit nehezen szuletett, kicsit megrekedt mikor felig kint volt a feje. az a kerdesem, hogy lehetseges e, hogy e miatt megserult a szeme, vagy ha nem akkor mi lehet ez a valami a szemen? a napokban el szeretnen vinni szakemberhez, de kivancsi lennek az on velemenyere. koszonom a valaszat!!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-01-16 08:01:29

A szemet szemész lássa!

Kedves Asszonyom! Az elváltozás, amelyet négyhónapos kislánya szemén észlel, lehet jelentőség nélküli, aprócska, noha kicsit szokatlan, egyszerű, fejlődésbeli variáció, amelyiknek semmilyen jelentősége nincsen. Ugyanakkor lehet valamilyen komolyabb eltérés is, amely esetleg a későbbiek során nyomást gyakorol a szemgolyóra, vagy egyéb módon veszélyezteti a szemgolyó, ill. a látás épségét. Fontos, hogy ezt a kis duzzanatot ne kenegessék, ne dörzsöljék vagy semmilyen módon ne próbálják eltávolítani, kifordítani, kinyomni stb., nehogy mélyebb sérülést okozzanak a szemben. Nagyon jól döntött, amikor úgy határozott, megmutatja szakorvosnak! Ha lehet, azt javaslom, gyermekszemészt keressen fel, mert a felnőtt szemészeknek gyakran nincs elég gyakorlatuk csecsemők vizsgálatában. Mivel én budapesti vagyok, ezért csak az itteni viszonyokról vagyok tájékozott: Budapesten a Semmelweis Egyetem Szemklinikáján nagyon jó gyermek- és csecsemőszemész szakemberek dolgoznak, de gondolom, a vidéki orvosegyetemek klinikáin is akadnak e területen jártas gyermekszemészek. Általában minden ilyen rendelésre a háziorvosuktól szükséges beutalót vinni. Ha a vizsgálat után további kérdése akadna, akkor, a vizsgálati eredmény ismeretében, szívesen válaszolok! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

48. kérdés

gmarcsi
20:38:35
2014-01-14
Tisztelt Dr.Nő
Van egy 2és fél éves kislányom akinek piros foltokban megjelenő kiütések jelennek meg az arcán, egyből ha kimegyünk vele a levegőre. ezek a kiütések melegek, még akkor is ha minusz fokok vannak kint. e mellett a kezei is bepirosodnak és enyhén megdagadnak. ha bemegyünk vakargatja a kiütéseket és bent kb. 2 óra altt eltünnek. szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye erről az esetről? ez a probléma az idei tél elején kezdődött. Válaszát köszönöm szépen előre is!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-01-15 11:48:51

Téli „piroskák”

Kedves Asszonyom! A hidegre jelentkező kiütések egyáltalán nem ritkák. Ezeket a kiütéseket az ún. csalánkiütések közé soroljuk (szaknyelven: urticaria). Jellemző rájuk, hogy hirtelen jelentkeznek az arra érzékenyeknél valamilyen külső vagy belső hatásra, esetünkben a hidegre, helyesebben a hirtelen hőmérsékletváltozásra. Az élénkpiros színű elváltozások mérete néhány milliméterestől egészen pár centiméteresig terjedhet, a széle lehet egyenletes, de cakkos (ún. karélyos) is, s általában kicsit kiemelkednek a bőr szintjéből. Jellemző rájuk, hogy erősen viszketnek, de, amint azt Ön is észlelte, ha megszűnik a kiváltó tényező, azaz a hideg, akkor minden különösebb beavatkozás nélkül elmúlnak. Az okát nem tudjuk, lehet öröklött, tehát a családban fennálló valamiféle érzékenység jelentkezik ebben a formában a gyermeknél, vagy szerzett, de ez csak a későbbi életkorban bukkan fel. A hidegérzékenység súlyosabb formája a hideg-ekzéma, amely nem múlik el magától, a bőr folyamatosan viszket, piros, száraz és pikkelyesen berepedezett maradhat. Ez már természetesen komolyabb figyelmet érdemel. Kislánya esetében nem annyira a hidegtől érdemes tartózkodniuk, mint a hirtelen hőmérsékletváltozástól, azaz attól, hogy egyik pillanatban még a meleg szobahő éri a bőrt, a másik pillanatban már a külső levegő. Érdemes átgondolni, hogy hogyan lehet lépcsőzetesebbé tenni a levegőre való kijutást. Lehet pasztaszerű, semleges krémekkel kicsit vastagabban bekenni a levegőnek kitett bőrfelületeket. Természetesen a kesztyű jól védi a kezet, de a kisgyerekek gyakran nem szeretik, mert nem tudnak benne elég szabadon manipulálni, játszani. Szokták az arcra kötött sállal is védeni az arcbőrt, de ez különösen kényelmetlen, hiszen a kicsik (és mi sem!) nem szeretik, ha a játszótéren vagy a séta során folyamatosan egy sál szöszeit kell köpködniük. Mivel a gyermek tünetei szerencsére nem súlyosak, a levegőzés előtt felvitt vastagabb kenőcsréteg mellett próbálkozzék még azzal, hogy amikor bejönnek a levegőről, előbb hideg, majd langyos vízben mossa meg a gyermek kezét és arcát, ezzel is elősegítve a bőr hőmérsékletének fokozatosabb változását. Remélem, sikerrel oldódik meg problémájuk! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

49. kérdés

heskarte
10:12:33
2014-01-10
Tisztelt Doktornő!
Azért is írtam harmadszor, és most tettem publikussá, mert az oldal szerint egyáltalán nem is küldtem kérdést. És most is ezt írja, pedig ugye a felületen a kérdésem látszik... És az Ön válaszát se mutatja az én profilomban, csak ha kikeresem Önt, és itt megnézem a publikus felületet. De sajnos a 8.-ai választ nem kaptam meg. Gondolom valami rendszerhiba valóban. Esetleg megtenné, hogy elküldi ismét, most publikusan a 8.i válaszát? Köszönöm szépen!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

50. kérdés

heskarte
22:02:51
2014-01-09
Tisztelt Doktornő!
A Picikémről lenne szó. 3hetes kora óta produkál hasfájós tüneteket. Egy eü.-s rokonom szerint nem biztos hogy normális dolog, lehet, hogy nem sima első idős hasfájás. Elmondom hogy néz ki, hátha tud nekem mondani rá így látatlanban valamit.
Naponta többször is van, vannak fix időpontban és van hogy egész este keservesen sír. Nem nyafi, meg nyűgösség, meg nem is olyan kis baba sírás. Kétségbeesetten ordít, folyik a könnye, kapkodja a fejét, teljesen ellilul a kis arca a sírástól, kifeszíti az egész testét, és kétségbeesetten kapálózik. Én bírom a sírást, és a fiam is hasfájós volt, de ilyet sose csinált. Általában közben jönnek pukik, és kaksi is, de ezzel nem marad abba a sírás. De van hogy nem jön semmi. Már a szélcsőtől a homeopátián át végig próbáltunk kb mindent. Semmi nem segít.
Egyébként ezen kívül semmi baj nincs vele, nagyon vidám, mosolygós baba. Ahogy elmúlik egy ilyen görcs, és abba marad a hüppögés, már mosolyog és gőgicsél. Havi egy kg-okat hízott eddig, szépen nő, egészséges bőrszíne van. A hasa puha, nem puffadt. A széklete teljesen normális anyatejes széklet. Nem zöld, nem nyákos, nem nyúlós. Ugyan sokszor bukik, az kicsit nyúlósabb, de gondolom csak a nyáltól.Kizárólag anyatejet kap.Kaki jön néha sírás és fájdalom nélkül is, és pukizni, büfizni is tud. Most 12 hetes.
Én azt gondolom, ha szervi dolog lenne, vagy betegség, akkor annak lenne más jele is.
Mit tanácsol? Vigyük el azért egy jó gyerekorvoshoz? Vagy egy uh-ra?
Előre is köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2014-01-10 09:51:08

Probléma a rendszerben

Kedves Asszonyom! Levelét immár harmadszor kapom meg, ezért gondolom, hogy a rendszerben valami hiba lehet. Megkeresésére január 8-án válaszoltam, s erre a rendszertől a következő visszajelzést kaptam: 2014. január 8. A választ elküldtük! Token: 4e84593d4fc6393a5143299d7b15acb0c6279c7c Kérem, szívesekedjék megnézni a 8-i választ! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

51. kérdés

Kati82
14:08:38
2013-12-18
Kedves Doktornő!Előszőr is, szeretnék még egyszer mindent megköszönni.Sok hasznos dolgot tudtam meg öntől.Hála az égnek virgonc kislány,jól eszik is,szépen gyarapszik a súlya is,de figyelni fogom.Tegnap volt 2 napja,hogy nem fájt a pocija abszolutt,én továbbra is betartom a mostani szopizási "menetet".További szép napot kívánok!Üdvözlettel :Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

52. kérdés

Kati82
18:54:59
2013-12-17
Tisztelt Doktornő!Köszönöm válaszát!Igen szerencsére jegyzetelek mindent már az első pillanatól kezdve ahogy megtudtam,hogy babát várok.Én merem remélni,hogy hamar elmúlik ez a hasfájási korszak,mert egyéb időszakokban elvan nagyon ,nézelődik,kacarászik.Viszont észre vettem,hogy a széklete egy kissé mintha ,zöldes színű lenne talán a tápszertől?És előre is elnézést kérek ha túl sok kérdést teszek fel mindig,de sajnos még abszolutt nincsen tapasztalatom -e téren (elős babám).Köszönettel :Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-12-18 09:43:25

A szeklet szine

Kedves Kati! Van egy regi vicces mondas, hogy anyatejes gyerek akar szivarvanyszinut is kakalhat... Eseteben ez azonban kisse modosul, hiszenq. gyerek potlast is kap, ami azonnal modositja a szeklet szinet. A zoldes szeklet jelezheti azt is, hogy a gyerek meg mindig kevesebb kaloriat fogyaszt a kelletenel, de az is lehet, hogy semmi jelentosege nincsen. Megint csak az javasolhato, hogy a szeklet szinetol fuggetlenul csak a gyereket figyelje, gyarapodasat, hangulatat, borenek tapintatat, arca kerekedeset, mozgasanak energikussagat. Egy elevenul rugdalozo, jo hangon siro, jol evo, jol alvo kisbabanal nincs jelentosege, ha neha kisse zoldes a szeklet szine. Udvozlettel Dr. Kalman Zsofia

 

53. kérdés

Kati82
10:41:13
2013-12-17
Kedves Doktornő!Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat.Örömmel mondhatom,hogy tegnap abszolutt nem fájt a pocink.Most nem tudom,hogy minek köszönhető ez,hogy talán annak:Visszavettem én is a csoki evésből vagy,hogy lefejem a tejem szopizás elött ,de lehet,hogy talán a tápszer segített,nem tudom,de a lényeg az,hogy ez már egy "előre haladás",nagyon örültem neki,olyan jó volt,hogy nem görcsölt :) :).De még lenne egy kérdésem Doktornő!Esetleg a Vigantol csepp amit nap,mint nap adnom kell neki,az nem okozhat érzékenységet a pocijának vagy görcsöket?Mert megmondom őszintén,hogy kísérletezem vele 2 napja nem adom,jó tudom nem szabadna,mert ez nagyon fontos neki,de hátha,hátha ez okozza a hasfájását.Válaszát előre is köszönöm.Üdv.:Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-12-17 11:38:32

Vigantol

Kedves Kati! A Vigantolt NE hagyja el! Kulonosen ezekben a fenyszegeny honapokban elengedhetetlen a csontok ep fejlodesehez! A Vigantoltol nem szokott fajni a gyerekek hasa. Arra is figyelnie kell, hogy mivel tul sok dolgot valtoztatott meg egyszerre, nem fogja tudni, mi segitett. Gondolja at, irja le,e s ha egyszer megint gondja akad, akkor tudja, mi mindenhez kezdett. bar a hasgorcsok a harmadik-negyedik honap kornyeken el szoktak mulni. Udvozlettel Dr. kalman Zsofia

 

54. kérdés

Kati82
15:13:12
2013-12-16
Tisztelt Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!Megfogadom őket,többek között azt,hogy addig hagyom az egyik mellemen míg úgy látom,hogy jól nem lakott.Ezután megbüfiztetem,ha sikerül (többször van az,hogy nem büfög)ez probléma?Elkezdtem azt,hogy szopizás elött mindig lefejek egy kicsit a mellemből kb.20ml-t.Ez ugye nem baj,ha így csinálom?Este viszont laktózmentes tápszert adok neki 1x, és úgy vettem észre,hogy nem görcsöl már annyira,ugye ez sem okoz problémát,a tápszer?Napközben többet szopizunk fekve.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-12-16 15:48:56

javulo hasgorcs

Kedves Kati! Kulfoldon vagyok, ezert elnezest, hogy ekezet nelkul irok. Bufizes: a legtobb kisbabanak jolesik, ha bufizik, de van, akinek ez konnyebben megy, masnal nehezebben. Gyakran egyszeru technikai kerdes, hogy mennyire sikerul megtalalni a bufizeshez legjobb testhelyzetet. Jo otlet, ha kicsit lefej a tejbol szopas elott: boteju anyaknal ez leggyakrabban bevalik. A tej nem vesz el, mert potlasnak este vagy ejszaka is odaadhato, de megelozi a tul gyors tejbeomles okozta panaszokat. Tapszert csak akkor erdemes adni, ha biztosan nem eleg az anyatej. Hibat nem kovet el vele, de ha folosleges, mert van finom anyatej, akkor minek? Tovabbi sikereket kivanok, legyen mindig turelmes a valtozasok kivarasaban! Udvozlettel Kalman Zsofia

 

55. kérdés

Kati82
10:03:34
2013-12-12
Tisztelt Doktornő!
Én azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy van egy 2 hónapos kislányom és iszonyúan hasfájos.Anyatejet kap és van úgy,hogy szopizásnál még szinte lesem ér az ennivaló,de már bekakil és ilyenkor tekereg,összehúzza magát és erősen kurtyog a hasa.Majd kb. fél óra elteltével elkezd görcsölni,de valami iszonyú fájdalommal.Ez előfordul reggel is (ritkábban) és este is ez utóbbi mindennapos.Már minden fajta gyógyszert kipróbáltunk,de egyik sem használt,voltunk Ultrahangon is ami negatív lett.Doktornő mit csináljak?Hogyan tudnám neki megszüntetni a hasfájását vagy legalább enyhíteni neki.Mi már mindent kipróbáltunk nagyon elvagyok keseredve a szívem szakad meg mikor nem tudok rajta segíteni.Doktornő kérem segítsen ,adjon tanácsot,hogy mit csinálhatnék még.Válaszát mi elöbb várom,előre is nagyon szépen köszönöm!!!Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-12-13 10:39:31

Hasgörcsök

Kedves Kati! A hasfájós csecsemők titkára a mai napig nem jött rá senki, holott számtalan vélemény kering arról, mi minden okozhatja a nyugtalanságnak, tekergésnek, görcsösnek tűnő mozgásokat, a velük társuló sírással, amikoris a csecsemő alig-alig megnyugtatható. Az alábbiakban, az egyszerűtől a bonyolultabb felé haladva megpróbálom sorra venni, mi minden okozhatja kislánya fájdalmasnak tűnő tüneteit. Azt azonban előre ki kell emelni és hangsúlyozni kell, hogy csak és kizárólag akkor mondhatjuk rá egy csecsemőre, hogy „hasfájós”, ha egyébként teljesen jól van, jó az általános állapota, gyarapodik a súlya, eleven a mozgása, s amikor épp nem görcsöl, akkor nyugodt, figyelmes, s az alvása is zavartalan. 1. Amikor egy kisbaba rögtön a szopás, étkezés elején székletet ürít, az nem probléma, mert arról van szó, hogy a táplálkozás megkezdésekor a tápcsatorna izmai, a nyelőcsőtől a végbélig izgalomba kerülnek, és így azonnal mintegy kipréselik a székletet. Van olyan anya, aki éppen ezért nem szoptatás előtt, hanem utána teszi tisztába a csecsemőt. 2. Az ún. hasgörcsöket okozhatja a has feszülése is, sok levegő nyelése miatt, amit kicsit megváltoztatott szoptatási móddal meg lehet próbálni orvosolni. Pl. ha túl sok a tej, és szinte ömlik, akkor érdemes testhelyzetet változtatva szoptatni, úgy, hogy minél kevésbé fölülről zúduljon a tej a csecsemő szájába, pl. ilyenkor fekve lehet szoptatni, a gyermeket fölülről a saját testére helyezve. Ha ülve szoptat, akkor is figyelni kell rá, hogy a csecsemő feje helyes pozícióban legyen: álla a levegőben, feje kissé hátrahajtva, orra szabadon (érthető, hogy ez miért fontos, ha bárki is megpróbál úgy inni, hogy közben az állát a mellére szorítja és befogja az orrát!). 3. Nem érdemes megvárni, míg a gyermek túlzottan megéhezik, mert akkor szinte fuldokolni fog a tejtől, amit mohón beszippant, ugyanakkor türelmetlen lesz, ha valami módon lassítják a tej folyását, tehát érdemes korán mellre tenni, amikor még csak elkezdni jelezni, hogy éhes. 4. A két mell-egy mell kérdésen is érdemes elgondolkodni. A tej zsírtartalma annál magasabb, minél később szopja ki a gyerek: azaz a szopás első tíz percében alacsonyabb a zsírtartalom, mint az utolsó időben, a teljes kiürülés előtt. Ha valaki túl gyorsan teszi át az első mellről a másodikra, mielőtt a mell teljesen kiürült volna, akkor kevesebb zsírtartalmú tejet, tehát kevesebb kalóriát kap a gyerek, és így hamarabb megéhezik. Az alacsonyabb zsírtartalmú tej gyorsan kiürül a gyomorból és az alaposan megéhezett csecsemő mohón, nagy mennyiséget szopva próbálja pótolni az elvesztegetett kalóriát. Mivel gyorsan, nagyobb adagot szopik, ezért a belekbe gyorsabban kerül be nagy adag tejcukor (laktóz), aminek a gyors feldolgozására még nem képes. Ez nem azt jelenti, hogy laktózérzékeny a gyerek, hanem csak azt, hogy még nem tud megbirkózni az egyszerre a bélbe zúduló sok laktózzal. Tehát mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy addig szoptatja egy mellről, amíg csak egyetlen csepp is van benne, s csak akkor teszi át a másikra, ha a gyermek még jól érzékelhetően éhes. Ha jóllakottan, kisimult arccal elalszik a mellen, nyilván nem igényli a másik mellet. 5. Ha minden technikai problémát sikerül kizárni, akkor lehet elkezdeni gondolkodni azon, hogy nem az anyatejben van-e olyan idegen fehérje, ami a görcsöket és a társuló rossz közérzetet okozza. Ez leggyakrabban a tehéntej-fehérje szokott lenni (ez NEM azonos a laktóz-érzékenységgel). Ha ez a gyanú felmerül, akkor érdemes próbát tenni: hagyja el az étrendjéből a tejet és a tejterméket (sajt, joghurt, kefír, tejfehérjét és tejsavót tartalmazó készítmények) 7-10 napra, s figyelje meg, hogy szűnnek-e kislányánál a görcsök. Ha nem észlel semmi változást, akkor lassan visszaállíthatja a saját rendes étrendjét, de arra érdemes figyelni, hogy a naponta elfogyasztott tej akkor se haladja meg összesen a fél litert (ilyenkor a kálciumot másképp kell pótolnia). Ha a tehéntej elhagyása a saját étrendjéből nem hozott eredményt, meg lehet próbálni az étrend más elemein is változtatni (zsiradék, káposztafélék stb.), de figyeljen rá, hogy egyszerre mindig csak egyetlen ételtípust hagyjon el a saját étrendjéből pár napra, különben nem fogja tudni, hogy mitől javult a gyermek hasgörcse, ha javult. 6. Ha a fentiek közül semmi nem használ, tovább lehet lépni, de az már orvosi felügyeletet igényel. Pl. javasolhat orvos olyan enzimkészítményt, ami az anya szervezetében eleve kissé lebontja a fehérjéket, hogy azok már úgy kerüljenek be az anyatejbe. Egy következő lépés a csecsemő kivizsgálása csecsemőosztályon, olyan helyen, ahol van mód ún. gasztroenterológiai kivizsgálásra. Ezeken a speciális osztályokon meg tudják vizsgálni, hogy nincs-e véletlenül mégis valami probléma a görcsök mögött, pl. tejérzékenység, laktózintolerancia, vagy egyéb anyagcsere eltérés. 7. Megkísérelheti, hogy kapcsolatba lép a szoptatási tanácsadói hálózattal, amelynek ingyen hívható telefonszámait megtalálja az alábbi honlapon: http://www.lll.hu/tanacsado Bízom benne, hogy türelemmel és figyelemmel hamarosan sikerül túljutni e nehéz időszakon. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

56. kérdés

ancsibaba21
12:10:18
2013-11-14
Tisztelt Doktornő!Kislányom 18 hónapos,rengeteget beteg.2 hónapos kórától 8 hónapos koráig 2 hetente visszatérő felső léguti problémái voltak.Mellé társult 4 hónaposan reflux és stridoros légzés(elmult )Január óta 2 hetente vissza térő magas láza van ami mellé nem társul más.Kivizsgálások folytak ez ügyeben,de nem találtak semmi rendelleneset azonkívűl,hogy van egy állandó gyulladás a szervezetében,amit nem tudnak,hogy mi.
állandó vérszegénységgel,vashiánnyal küzdünk ami csak addig javul amíg a vasat szedjük,de attól sajnos hasmenése vanMár több terméket,étrendet is kipróbáltunk.Elég réóta nem alszik este rendesen,gyakran fel ordít,fájdalmasan sír.Fel van puffadva és szeles,nagyon sokat fájt éjszakánkét a hasa.de 1 hete meg vontuk tőle a lisztes dolgaokat és azóta rendesen alszik nem szeles,nem fáj a hasa és nincs fel puffadva.Ha lisztes kenyeret eszik utána kb fél/1 óra és lágy széklete van.Őn szerint lehet összefüggés?Védönönk szerint lisztérzékeny lehet.
Köszönöm válaszát és elnézést hogy hosszúra sikeredett.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-11-17 09:06:57

Sürgős javaslat

Kedves Asszonyom! Aggodalommal olvastam sorait, bizony, egy kisgyermek első életévének nem így kellene telnie. Sikeres kísérlete arra, hogy diétával javítson a gyerek állapotán, nagyon jó! Sajnos azonban a megelőző sok rossz miatt, ami a gyerekkel történt és történik, nem elegendő a házi próbálkozás. Nem tudom, hol laknak, de azt gondolom, hogy mindenképpen fel kell keresniük a lakhelyükhöz legközelebbi orvosegyetem gyermekklinikájának ún. gasztroenterológiai osztályát: itt anyagcserebetegségekkel, bélfelszívódási zavarokkal, táplálkozási nehézségekkel, ételallergiákkal foglalkoznak. Mivel én budapesti vagyok, ezért az itteni lehetőségeket ismerem (Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika, Bókay utca), de tudomásom szerint a szegedi és a pécsi egyetemeken is foglalkoznak hasonló problémákkal. Azt javaslom, ne késlekedjék: a sok különböző tünet mögött feltehetően egy közös alapbetegség húzódik meg, s ha azt megoldják, a gyermeknek egyensúlyba kell kerülnie, s a láz, vérszegénység, hasmenések, puffadás, görcsök és egyebek elmúltával zavartalanul kell fejlődnie. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

57. kérdés

baby0309
13:25:49
2013-10-31
Tisztelt Doktornő!
Fiam most lett ovis. Sajnos gyümölcs és zöldségevésben nem a legjobb,egyedül a banánt eszi meg. Nyáron pótoltam neki Béres multivitaminnal a hiányzó adagot,mióta ovi van azóta csak c-vitamint kap és homeopátiát immunerősítőnek.
Viszont a napokban felfedeztem,hogy a kezén a két nagyujján a köröm elkezdett "feltöredezni" egy kis fehér foltban és a két nagylábbujj körme is szintén,viszont az csúnya is ,a köröágy felől sárgás színű és mintha kezdene felválni azon a részen,de nem fáj neki.
Az orvos azt mondta,hogy vitaminhiány és pár hét alatt rendeződik. Vasat és multivitamint kell szednie. Én nagyon megijedtem,amikor megláttam a lábát:( Önnek van tanácsa ez ügyben?Köszönöm szépen a választ!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-11-01 09:32:08

Foltos körmök

Kedves Asszonyom! A körömnek elsősorban védőszerepe van ujjaink végén. A körömlemez rálapul az ún. körömágyra, amit bizonyos rostocskák rögzítenek az alattuk fekvő rétegekhez. Ezeken a rostocskákon keresztül jut be az a tápanyag, ami a körmök növekedéséhez szükséges. Az ép köröm ép növekedése sok vitamint és ásványi anyagot igényel. Akár ezekből van kevesebb, akár valami fertőzés éri a körmöt, vagy a belső szervek működési egyensúlya borul fel, a köröm elszíneződéssel, pöttyök, csíkok, gödrök megjelenésével, töredezéssel stb. reagálhat. A levelében említett fehér foltok elsősorban vitaminok hiányára utalnak, főleg az A, E, B, esetleg C vitamin alacsonyabb szintje okozhatja megjelenésüket, de szerepe lehet a szervezetben lévő vas, kalcium, jód és cink kissé csökkent mennyiségének is. A sárgás elszíneződés inkább gombás fertőzésre jellemő, igaz, ez rendszerint a köröm megvastagodásával is jár és lassabban alakul ki. Tehát a háziorvosnak az a javaslata, hogy valamilyen komplex multivitamin készítményt és vasat szedjen a gyermek, teljesen helyénvaló. Természetesen türelem is szükséges, hiszen ahhoz, hogy a fehér foltok lenőjenek, és új, ép köröm nőjön, hosszabb időre van szükség, így karácsony előtt semmiképpen nem számíthat látványos eredményre. Folyamatosan fogja észlelni, hogy a köröm félholdja felöl növő új köröm rózsaszín és már nem jelennek meg benne új fehér foltok, mialatt a régiek szépen kúsznak az ujjvégek felé. (Ha ez a vitaminterápia hónapok alatt sem használ és esetleg erősödik a sárgás elszíneződés, vastagszik, repedezik a köröm, a kezelést gombaellenes kenőcsöknek, ecsetelőknek kell kiegészíteniük, de ezzel majd akkor már érdemes lesz bőrgyógyászhoz fordulniuk.) Minden jót kívánva, üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

58. kérdés

peniko79
13:14:02
2013-09-17
Kedves doktorno! A kisfiam 3 eves es 2 honapos, 105cm magas es 20kg. Vidam , energikus, mozgekony gyermek. A vissza-vissza tero csuklasa nyugtalanit. Megfigyelesem alapjan amikor nagyon kifarad akkor csuklik (pl.ha ismetelten a megszokott napi program felborul es nappal nem alszik),termeszetesen mindig figyelembe veszem ezt a tenyezot es betartjuk a napi programot es akkor nincs baj. Kiprobaltam mar minden hazi gyogymodot es homeopatias szert is hasznaltunk, de csak alvassal, ha kipihente akkor mulik el a csuklas. Szakorvoshoz forduljak vagy idovel kinovi?

Tisztelettel
Peter Eniko
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-09-19 10:42:49

Csuklik a gyerek

Kedves Enikő! Elnézést, hogy kicsit később válaszolok a szokottnál, de külföldön voltam. Mint Ön is tudja, a csuklás az esetek túlnyomó részében semmiféle komoly problémát nem jelez, csupán átmeneti, kellemetlen jelenség, amelyet a rekeszizom görcse okoz. A rekeszizom a mellüreget lemezként választja el a hasüregtől. A lemez görcsös összehúzódása akaratlan, gyors levegőbeszippantással jár, s ennek a hangját halljuk csukláskor. Leggyakrabban akkor jelentkezik a csuklás, ha a hirtelenül gyomorba sok levegő kerül és ez megfeszíti a rekeszizmot, pl. szénsavas italok fogyasztása, csecsemőknél túl mohó szopás sok levegő nyelésével, nagyobb mennyiségű étel-ital gyors fogyasztása. A helyi okokon kívül akár pozitív (pl. nevetés), akár negatív (pl. stressz) központi idegrendszeri izgalom is kiválthatja. Általában különböző hagyományos, egyszerű módokon igyekeznek megszüntetni (pl. jégkocka szopogatása, levegő visszatartása, ecet szagoltatása, a térd mellkashoz szorítása stb.), de az ártalmatlan csuklás pár perc alatt magától is elmúlik, épp olyan hirtelenül, ahogy jött. Felfigyelni rá és foglalkozni vele csak akkor szükséges, ha makacs, nem múlik, órákon, esetleg napokon át fennmarad és gyakran jelentkezik, alaposan megnehezítve az életet: ilyenkor indokolt a háttérben esetleg meghúzódó betegség felkutatása. Sorai alapján úgy tűnik, kisfia szépen fejlődő, erős, egészséges gyerek, akinél a csuklás ugyan visszatérő, de a megfelelő életviteli szabályok betartása mellett nem jelentkezik, s a gyermek életét nem zavarja. Nem tudom megmondani, pontosan mi állhat mögötte, mert a fáradtság sok mindent provokálhat, idegi izgalmat, izomgörcsöt, kapkodóbb légvételt stb. Mindenesetre kerülni kell, hogy a gyerek „csuklásig” kifáradjon, viszont foglalkozni a problémával csak akkor szükséges, ha a fáradt állapoton kívül is jelentkezik, nem, vagy csak igen nehezen mulasztható el és megzavarja a gyermek normál életvitelét. Gasztroenterológus, fül-orr-gégész és ideggyógyász szakorvos vizsgálata hozhat ez utóbbi esetben eredményt. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

59. kérdés

Szimonetta
23:37:48
2013-08-31
Kedves doktorno!
Kislanyom jovohet szerdan lesz1 honapos.Es olyan kerdesem lenne onhoz,hogy kb. 1-2hete minden nap ugy..este idoszak folyaman(szinte mindig ugyan abban az idoben) meg kezdi a sirast..1-2oaran keresztul..
Folyamatosan cicit ker es mikor a szajaban van ujra ra kezd a sirasra es nem eszik..2percenkent csereljuk alatta a pelenkat is..
Szoval nem igazan ertjuk/tudjuk hogy mi is lehet a baj.
Egyepkent nagyon jo,nyugodt baba,egesznap szinte alszik,eszik.
De az este folyaman sirasra kezd,es szinte ebben farad el majd elalszik.
Igy lattatlanban on szerint mi lehet a baj?
Valaszat elore is koszonom
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-09-01 18:15:08

Sír a baba, sír...

Kedves Szimonetta! Tapasztalatom szerint szinte kivétel nélkül minden csecsemő napjában van egy rossz időszak. Ilyenkor, annak ellenére, hogy nem éhes, tiszta a pelenkája, nem száraz a szája (mutatva, hogy szomjas), nincs melege (nem kipirult, nem izzadt a homloka), nem fázik (nem fagyos keze-lába, nem hidegen márványozott a pofija), természetesen nem lázas, láthatóan nincs hasgörcse (nem tekereg fájdalmasan, nem húzkodja fel a térdét a hasához, nem távoznak hangosan a szelek), nincs a testén olyan kiütés, kicsípett bőr, ami viszkethetne, fájhatna, tehát látszólag minden rendben van, és mégis sír. Van, aki este 6 és 8 között, más inkább du. 4 és 6 között, de jöhet a megmagyarázhatatlan sírási periódus pl. délelőtt 10 és 12 között stb. Igen ritkán, de az is előfordulhat, hogy olyankor kezdődik a nyűgösködés, sírás, amikor az apa hazaérkezik és kicsit nagyobb jövés-menés van a lakásban, esetleg hangosabban szól a tévé, a rádió. Az ön kislánya ráadásul még nagyon fiatalka, még az ún. újszülöttkori alkalmazkodás időszakában van: neki nehéz még teljesen átállni a nappal-éjszaka ritmusára, nehéz megszokni az éhség-jóllakottság változásait, a bőrét, látását, hallását érő számtalan ingert. Lehet, hogy elfárad e rengeteg változástól és újdonságtól, s a túlfáradt állapot miatt nem tud elaludni. Bármelyik napszakban is észleljük, természetesen végig kell gondolni, hogy minden rendben van-e, meg kell nézni azt, ami ellenőrizhető, s ha teljesen meggyőződtek róla, hogy semmi kézzelfogható oka nincs a sírásnak, akkor szépen el kell fogadni, hogy ez az ő nyugtalansági periódusa: ahogy jött, majd el is múlik. Ilyenkor csak a megnyugtatására kell törekedni, pl. a kiságy mellé ülve a hátát vagy hasát simogatni, kis altatódalt dünnyögni neki, vagy szép csöndesen egy elringató mondókát mondogatni, félhomályban, csendes környezetben (már amennyiben másik kistestvér nem ugrál körülötte, mert akkor kicsit nehezebb). Ha valóban semmi baja, akkor szép lassan megnyugszik és elalszik. Ha ezalatt az idő alatt tényleg ötpercenként felveszik, tisztázzák, mellre teszik stb., mire megnyugodna, megint teljesen éber állapotba kerül és kezdődik elölről a nyűgösség. Nyugodt türelemmel, okosan átgondolva a lehetséges gondokat, általában sikerül megtalálni azt a módot, amely a családnak is megfelel és a gyermeket is segít kibillenni ebből a sírós időszakból. Egyre ügyeljenek: ne alakítsanak ki ezalatt olyan szokást a nyugalom érdekében, amelyről később nehéz leszoktatni (pl. anya hasán elaltatás, mellen tartás, szülő ágyába fektetés, hosszas, órákon át történő, fel-alá járkálva ringatás). Ha belátható időn belül nem ér el eredményt az említett szelídebb módokon, mutassa meg a gyereket a gyermekorvosnak és találják meg közösen a probléma okát. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

60. kérdés

gyongyi0628
14:42:11
2013-08-31
Kedves Doktornő! Kislányom 1 hete töltötte a 8. hónapot, 70 cm 9 kg, 7 hónaposan volt 68 cm, 8750 gr. 5 és fél hónaposan már ült, és fokozatosan másfél hónap alatt felállt, ült-kúszott-mászott, 7 hónaposan már állt. Az lenne az egyik kérdésem hogy mivel ennyire fejlett, gyorsan fejlődött szükséges-e neki a d vitaminból a napi 2 csepp, vagy elég az 1 csepp?
A másik kérdésem hogy mennyire probléma hogy ő még mindig csak anyatejet szeretne enni. Van tejem, azzal nincs gond, de a szilárd ételeket nem akarja enni. Napjában többször is próbálkozok saját főzttel, vagy bébiétellel, gyümölccsel is, de alkalmankénti max 3 kiskanál, vagy a napi 10 kiskanállal több nem csúszik le. A kovácsos ubit szereti azt mindig megeszi, ha kínálom neki.Mi tehetnék? A kovászos ubi szeretete jelezhet valamilyen vitaminhiányt?
Befolyásolja-e a szilárd ételekhez fűződő viszonyát, hogy még csak 2 hete bújt ki a felső foga?
Válaszát köszönöm
Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-09-01 13:05:16

Eszi, nem eszi...

Kedves Gyöngyi! Nagy öröm ilyen jól fejlődő, aranyos kisbabáról olvasni! Kérdéseire az alábbiakban válaszolok. Mint tudjuk, az anyatej kevés D-vitamint tartalmaz, ugyanakkor a csecsemők fejlődése nagyon gyors, épp ahogy Ön ezt leírja, tehát a csontok megfelelő fejlődéséhez feltétlenül szükséges, különösen a téli időszakban a rendszeres D-vitamin adagolás. Normál körülmények között elegendő a folyamatos napi 1 csepp Vigantol adása, s természetesen javasolt, hogy mínusz 5 fokig a gyermek minden nap töltsön jó néhány órát a levegőn, lehetőleg a szép, napos délelőttökön. A Vigantolt egészen áprilisig adhatja. S mivel amúgy is eljött az ideje a hozzátáplálásnak, lassan beépíthetők lesznek étrendjébe mindazok az ételek, amelyek gazdag D-vitamin forrást jelentenek: halak, a halmájolajok, máj, tojás, mogyoró, a vitaminnal dúsított margarinok és tejtermékek. Ezek nagyjából épp akkorra jelenhetnek meg a kislány étrendjében, amikor egyéves lesz, s ha jól számolom, ez épp a sötétebb téli hónapokra fog esni. (Nem kell hangsúlyozni, nyilván Ön is tudja, hogy mennyire fontos majd minden egyes új ételfajta igen lassú, fokozatos, minimális mennyiségről induló bevezetése!) Másik kérdése éppen az új ételek bevezetésére vonatkozik. Természetes, hogy egy csecsecmő elsősorban, sőt kizárólag anyatejet enne. Ha beszélni tudna egy csecsemő, nyilván közölné velünk, hogy szopni jó, a tej édes, mit akarunk azzal a sok csúnya, sárga meg zöld, meg egyéb, kanállal a szájába tömködött micsodával☺. Csakhogy az élet már csak olyan, hogy a csontozat, az izomzat, az idegrendszer fejlődéséhez másfajta ételekre is szüksége van az embergyereknek. Aki egyoldalúan táplálkozik, előbb-utóbb hiánybetegségeket fog produkálni. Jelenleg nem az a probléma, hogy a nyolchónapos gyermek csak szopik, hiszen emellett ő még jól fejlődik, hanem az a probléma, hogyha most nem sikerül megalapozni a jó étkezési szokásokat, akkor később minden hónappal egyre nehezebb lesz. Tehát jobb, ha most vívja meg a csatát az új ételek elfogadtatásáért, természetesen azon a módon, hogy se a gyermekkel ne utáltassa meg az evést, sem pedig a kapcsolatukat ne rontsa az étkezés feletti küzdelem. Néhány apró trükk segíthet abban, hogy az ember be tudjon vezetni új ételeket. Pl. csak és kizárólag éhes gyermeknek ajánlható az új étel, tehát szopás előtt kell megkínálni. Egy kanálkával kell elkezdeni és másodnaponta növelni a kanálszámot. Ha mostra nagyon elromlott az új ételek iránti hajlandósága, akkor egy hétre érdemes mindent elhagyni és egy hét múlva elölről kezdeni, tiszta lappal. Érdemes kipróbálni, hogy mi az, amit a gyermek szeret: melegebben vagy hidegebben; sűrűbben vagy hígabban; kanálból vagy pohárból; gyorsabban vagy lassabban. Ha nagyon éhes a kicsi és azért nem szeret kanalazni, mert türelmetlen, akkor étkezés előtt lehet egy kis folyadékkal megkínálni pohárból (hogy megtanulja, ez nem a szopás!), vízzel, gyümölcslével, teával, ahogy szokták. Ezzel azt éri el az ember, hogy a gyomorba került folyadék kissé csillapítja a mardosó éhséget és így nagyobb türelemmel fogadja a kanalazást. Az anyatejtől eltérő ételek bevezetése egy ép gyermeknél csak anyai elhatározás és következetesség kérdése. Ha az anya meg van róla győződve, hogy a gyermeknek szüksége van gyümölcsre, zöldségre, fehérjére, akkor következetes marad abban, hogy délelőtt, délben és délután megkínálja a gyermeket szopás előtt az étellel, azon a módon, ahogy kitapasztalta, hogy a gyerek a legszívesebben elfogadja. Erőltetni nem szükséges és nem is szabad, de következetesen újra meg újra megkínálni az új étellel elengedhetetlen lépés a normál kisdedétkezéshez vezető úton. Sok kitartást és türelmet, biztos lehet benne, hogy a végén sikerülni fog! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

61. kérdés

annamari5
10:42:50
2013-08-20
Kedves Doktornő! Most megkaptam válaszát, amit nagyon köszönök! (21. kérdés)
Tisztelettel Annamari5
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-20 12:39:09

Siker

Kedves Asszonyom! Orulok, higy ezuttal nem agyott cserben bennunket a technika. Ha tovabbi kerdes, aggalya van, kerem, irjon batran! Udcozlettel Dr. Kalman Zsofia

 

62. kérdés

annamari5
08:54:41
2013-08-19
Kedves Doktornő!
A 08,13-án feltett kérdésemre (21.) nem kaptam választ, míg a következőkre már válaszolt. Lehet hogy butaságot kérdeztem a nyelvöltögetéssel kapcsolatban? Kérem nyugtasson meg válaszával. Tisztelettel Annamari5
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-19 11:25:19

Ismételt válasz

Kedves Asszonyom! Válaszomat 2013. augusztus 14-én 15.51 perckor küldtem el Önnek. Nagyon sajnálom, hogy nem kapta meg, nyilván valami rendszerhiba lehetett. Most még egyszer elküldöm, remélem, most meg is kapja! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Eredeti válasz Kedves Asszonyom! Érdekes kérdést tesz fel, amelyben nem is a konkrét probléma, nevezetesen a nyelvnyújtogatás a leglényegesebb, hanem maga az elv: mivel teszünk jobbat, ha egy nem kívánatos viselkedésformára figyelmeztetéssel, rászólással, tiltással, fenyegetéssel stb. folyamatosan felhívjuk a figyelmet, vagy ha szó nélkül hagyjuk, remélve, hogy ha nem foglalkozunk vele, majd elhagyja. Az előző nevelési módszerekkel azt kockáztatjuk, hogy magunk járulunk hozzá a negatív viselkedés megerősítéséhez, állandósulásához, az utóbbi magában rejti a nem kellő odafigyelés okozta veszélyeket. Nem ismerem a gyermeket, nem láthattam, hogy zajlik ez a nyelvnyújtogatás, állnyalogatás, tehát annak a változásnak a mértékét sem ítélhetem meg, amelyet ez, az Ön által igen pozitívan jellemzett, kisgyermeknél okozhat. Általánosságban azonban két lehetőség adódik: vagy van jelentősége a dolognak, vagy nincs. Az utóbbival kezdve, ha ez valóban csak egy olyan dolog, amit látott valakinél, ellesett valakitől, látott egy filmen egy figurát, amelyik így csinált, egy másik kisgyereknél tapasztalta stb., akkor átmeneti jelenségnek tekinthető, ami elmúlik. Pl. találkozott egy gyerekkel, akinek épp kiesett a tejfoga, megütötte a száját, ekzémája van, aminek a viszketését nyalogatással enyhíti stb., stb., elképzelhető, hogy ez a mozdulat valami miatt megragadta, megtetszett neki, s azóta is próbálgatja. Nem tudom természetesen, de nem elképzelhetetlen. Ha úgy gondolják, hogy valóban valami hasonló ok állhat a háttérben, érdemes leülni és megbeszélni vele, de csak egyszer és röviden. Egy értelmes gyermekkel mindent meg lehet beszélni, ezt is. Meg lehet mondani, neki, hogy látjuk, hogy újabban így meg úgy csinál a nyelvével, ő mit gondol róla, mitől van ez. Elmondhatjuk, hogy ez sem nem túl szép, sem nem túl jó, mert a nyáltól kisebesedhet az álla, stb., tehát meg lehet vele állapodni, hogy megpróbálja abbahagyni. A másik lehetőség, hogy oka van rá, mert valami izgatja a nyelvét, az ajkát, az állát, az ínyét, a száj körüli bőrt stb. S a szabály az, hogy mielőtt az ember ráfoghatná valamire, hogy az csak rossz szokás, mindig ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy valami valódi baj bújik meg mögötte. Ha ilyen helyi ok nincsen, még mindig lehet, hogy a mozdulat akarattalan és valamiféle belső feszültség hívta elő. Tehát amit javasolni lehet, az az, hogy derítsék ki, nincs-e valami helyi ok a mozdulat mögött, nem provokálja-e azt valamilyen helyi izgalom; utána érdemes átgondolni, mi történt a gyermekkel és körülötte abban az időszakban, amikor ez a jelenség felbukkant, s ha semmilyen fizikai vagy lelki ok sem található a háttérben, maradjanak az említett rövid, egyszerű megbeszélésnél. Bízniuk kell abban, hogy ha komoly probléma, betegség rejtőzik a háttérben, annak nem ez lesz az egyetlen tünete, s mivel úgyis gondosan figyelik a gyermeket, semmiképpen nem fogják elmulasztani, hogy időben segítségért forduljanak a megfelelő szakorvoshoz. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

63. kérdés

szneszj
11:57:52
2013-08-16
Doktornő! Valószínű, hogy el tudunk menni. Nem lehetne, hogy e-mail-ben egyeztessük a továbbiakat?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-16 13:50:53

Egyeztetés

A sofilu@t-online.hu címen bármikor elérhet. Üdv KZs

 

64. kérdés

szneszj
22:57:27
2013-08-15
Doktornő, a pénz ebben a helyzetben nem jelent gondot. Hol lenne a találkozó?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-16 10:39:41

Találkozó

Kedves Asszonyom! 2013. augusztus 22-én csütörtökön szívesen fogadnám Önöket az alábbi címen: 1112 Budapest Neszmélyi út 36. (Őrmező) www.blissalapitvany.hu Mivel az aznapi programom még elég rugalmasan alakítható, délelőtt 10 és du. 14 között választhatnak időpontot. Kérem, hogy ha jönnek, valamennyi eddig rendelkezésre álló dokumentumot hozzanak el (korábbi vélemények, vizsgálatok, zárójelentések). Ha a másik gyermeket is hozni kell, az sem jelent problémát. Van játszószoba, ahol letehetjük a kicsit, kert is van levegőztetésre, de mivel még nyári szünet van, felügyeletről sajnos nem tudunk gondoskodni. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

65. kérdés

szneszj
22:26:08
2013-08-15
Kedves Doktornő!

Levelem hosszú lesz, viszont csak így tudom vázolni a problémámat és gondolom, a megfelelő válasz adásához is szükségeltetik a háttér-információk ismerete.
Ikerbabáim 9 hónaposak. 37+6 napra születtek caesare sectio-val. Előtte 3 hónapig kórházban feküdtem, mivel a kislányomnál növekedési discordantia-t állapítottak meg, így szükséges volt az állandó megfigyelés. A méhben a BPD értéke volt nagyon elmaradva a kisfiam ugyanezen értékétől. Mindezek ellenére, az utolsó napokig nem volt gond, programozott műtét volt, mivel az orvosom úgy döntött, hogy ne kockáztassunk tovább, nem gondoltuk, hogy eddig egészségben ki tudom hordani őket, így megműtött. A kislányom 2000 gr és 43 cm, a kisfiam 2680 gr és 47 cm. Innentől kezdve a kislányom lenne a főszereplő. :-) Már a születéskor is kicsi volt a fejkörfogata: mindössze 28 cm, a mellkas 28 cm szintén. A zárójelentésén is szerepel, hogy microcephal koponya alkat, de arányosan kicsi. 2 hónapos volt, amikor a gyerekorvosunknak feltűnt, hogy elég kicsi a feje. Neurológushoz mentünk, aki vérvételre küldött, végzett koponya MRI vizsgálatot, voltunk a Debreceni Klinika genetikai szűrésén, mindezen vizsgálatok eredménye negatív volt. Ezek tükrében jelenleg 2 havonta kell neurológiai kontrollra járnunk, de más teendő egyelőre nincs. ) hónapos, a fejkörfogata jelenleg 37,5 cm.
1. kérdésem: látható, hogy a fej, ha lassan is, de nő. A kisfiam fejkörfogata 32 cm volt születéskor, most 40 cm, tehát arányaiban az ő feje sem nőtt többet. Az ismeretek tükrében ez a fejnövekedési tempó elfogadható? 2.Kislányom kutacsát zártnak látta a neurológus, viszont a gyerekorvosunk nem tudta egyértelműen megállapítani, ezért koponya UH-ra küldött minket, mert azt mondta, hogy ha az UH-t el tudják végezni, akkor "belátnak" a fejébe, tehát nyitva a kutacs. Ez tényleg így van? Mikor áll fenn olyan lehetőség, hogy emiatt műtéti beavatkozás javasolt? Esetünkben nem lenne jobb megoldás vagy ennek semmi köze a fejnövekedéshez?
3. tudom, látatlanban nehéz diagnózist felállítani, ezt nem is várom, inkább doktornő pályafutásának eddigi tapasztalataira lennék kíváncsi: a microcephalia minden esetben negatív végkimenetellel, valamilyen rendellenességgel jár együtt?
4. kislányomat a neurológus minden alkalommal éber tekintetű, normál fejlődésű csecsemőnek jellemzi az anamnézisben. Kérdésem: ennek ellenére a microcephali okozhat gondot a későbbiekben?
5. a kisfiam felül, kapaszkodva, de biztonsággal feláll, sőt, a napokban már pár mp-re egyedül kapaszkodás nélkül is áll. Kislányom még csak kúszik. A fiam hatalmas "gagyogó repertoárral" rendelkezik, a kicsi lány viszont nemrég kezdte a hangját hallatni. Mindezek a lemaradások bajt jelentenek vagy csupán annak estem áldozatául, hogy hasonlítgatom a 2 gyereket? A családban van egy 2 nappal fiatalabb kisbaba, aki normál súllyal,egy gyerekként született és ő sem forogni, sem kúszni nem tud, egyből mászni kezdett.
6. Egyébként járunk fejlesztő tornára, ahol a gyógytornász szerint szépen fejlődik. Az izmai gyengébbek, de azt mondja, hogy ez fejleszthető. Milyen fejlesztés kellene még, egyáltalán kell-e? Nekem soha senki (pedig a kislányom a koraszülött osztály "lakója" volt 2 hétig), hogy tornára vagy fejlesztésre kellene hordanom.
7. Milyen tüneteket kellene nekem itthon észrevennem, amit feltétlenül meg kell említenem a neurológián?
8. születési súlya: 2000 gr, jelenleg 5800 gr. Nem egy nagy evő gyerek, elég keveset hízok havi szinten. Február óta mindössze 1200 gr-ot. Ez baj? Ha azt nézem, hogy a statisztikák szerint a baba 1 éves korára megháromszorozza a súlyát, akkor normálisan hízik, mivel még 2 hónapja van arra hogy elérje a tripla súlyt.
8. evés közben sokszor bólogat. Ez lehet neruológiai rendellenesség? A szilárd ételeket elég nehezen akarja megenni. Vannak időszakok, amikor 190 gr-nyit eszik gyümölcsből vagy főzelékből és van, amikor úgy kell beleimádkozni néhány falatot.

Tudom, rengeteg kérdést tettem föl, de sajnos ezeket személyesen egy orvostól sem tudom megkérdezni. Örökre hálás lennék, ha doktornő figyelembe venné a z aggódásomat és választ adna a kétségeimre!
Köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-15 22:51:28

Elôzetes

Kedves Asszonyom! Ígérem, minden egyes kérdésére kimerítôen fogok válaszolni, de hadd kérdezzem meg, hogy nem tudnánk- e személyesen találkozni? Megnézném a kislányt és utána hosszan elbeszélgethetnénk az Önt foglalkoztató kérdésekrôl. Akár most, 22-én is tudnám fogadni. Ez Önnek nem kerülne pénzébe, emiatt nem kell aggódnia. Kérem, mielôbb válaszoljon! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zs

 

66. kérdés

annamari5
13:09:32
2013-08-13
Tisztelt Doktornő!
Unokám 4 éves, nagyon okos, értelmes, fizikailag is korának megfelelő. Az utóbbi időben (3-4 hónapja) azt vettem észre, hogy sűrün nyújtogatja a nyelvét, nyalogatja az állát. Nem tudom jelent-e ez valamit, vagy csak rossz szokás, érdemes-e vele foglalkozni, kinövi-e, jó ha rászólok? Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

 

67. kérdés

Chmelné
17:14:38
2013-08-05
Tisztelt Dr. kálmán Zsófia!

Nemrég született meg a fiam. 3 hetes és már most nagyon hasfájós sajnos. A védőnőnk tanácsára elkezdtünk neki Gripe Water cseppet adni (Néztem a papírján,hogy elvileg ilyen kicsi babáknak nem is lehet adni, de ő azt mondta nyugodtan adjunk neki 10 cseppet naponta). A helyzet egyébként kicsit javult, de még mindig nagyon tud sírni amikor elkezdődik a hasfájása. Az étkezésre nagyon odafigyelek. A férjem egyébként vett neki babamosoly teát amit ajánlottak. Valamint szed arnica golyót is,amit a vérömlenyre írtak a fején.Arra is azt mondta, hogy mivel az anyatejben kell feloldani mind a kettőt, így adhatom neki egyszerre. Azt szeretném megkérdezni,hogy ezekkel én nem-e ártok neki,mert például azt olvastam, hogy a menta nem tesz jót ilyen kicsi babánál.Válaszát előre is nagyon köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-08-05 21:41:16

Valóban a hasa fáj-e?

Kedves Asszonyom! Először is szívből gratulálok kisfia születése alkalmából! Egy háromhetes újszülött még nagyon fiatal, és ilyenkor általában az anyáknak is még csak kevés idő állt rendelkezésükre ahhoz, hogy alaposan megismerjék a gyermek tulajdonságait, jellemző reakcióit. A kicsi is még az átállás időszakában van: most kell megtanulnia, hogy van éhség és jóllakottság, nappal és éjjel, jó érzés és rossz érzés, most tapasztalgatja, hogy melyik hangú sírással milyen reakciót vált ki a környezetéből stb. stb. Igen fontos, hogy legyen valaki, akiben megbízik, akinek a tanácsait feltétel nélkül el tudja fogadni. Ha ez a védőnő, akkor nyilván az én merőben más véleményem könnyen megzavarhatja. Tapasztalatom talán több van, mint a védőnőnek, viszont az ő előnye, hogy ismeri a gyermeket, míg én nem láttam. Tehát általánosságban, és anélkül, hogy meg akarnám zavarni gondolkodását vagy kapcsolatát a védőnőjével, az alábbiakat tudom mondani. Egész biztos várnék még azzal, hogy rámondjam egy háromhetes újszülöttre, hogy hasfájós. Hiszen a gyermeknek rengeteg oka lehet a sírásra, pl. túl melege van, mert túl sok ruha van rajta; kiizzadt és szomjas, mert még nem tud eleget szopni; dörzsöli valamilyen ruhanemű, szoros rajta valami; nincs elég csönd körülötte; nem akkor szopik, amikor valóban éhes, hanem akkor, amikor valami miatt sírdogál és azonnal mellre teszik, tehát több lesz a gyomrában az étel, mint kellemes lenne; nem büfiztetik elégszer és elég hosszú ideig; nem úgy fekszik, ahogy szeretne pl. hason, holott háton szeretne, vagy épp háton, amikor hason jobban érezné magát; túl keveset eszik és éhes; nem a hasa fáj, csak kicsit nyűgös, mert fáradt stb. Ha Ön túl sok tejet iszik, vagy olyan ételt eszik, ami puffasztja a gyermeket, esetleg a kicsi túl mohón és túl sokat szopik, attól viszont már fájhat a hasa. A magam részéről nem adnék neki semmit egy háromhetes újszülöttnek, hanem igen gondos megfigyelést javasolnék, hogy alaposan kitanulja a saját gyerekét és igyekezzék az ún. hasfájós időszakokra magyarázatot találni. Megoldásként pl. odaülnék mellé és simogatnám a hasát; rátennék egy meleg kendőt; megpróbálnám extra büfiztetéssel eltávolítani az esetleg beszorult levegőt; míg mellette ülök, hasra tenném és a hátát simogatnám, picit lapogatnám; megfigyelném a székletét és annak összefüggését a nyűgös periódusokkal stb., szóval mielőtt egy háromhetes újszülöttre rá merném mondani, hogy hasfájós, rengeteg mindent kipróbálnék. Mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek hasfájós csecsemők, hogy nem fordulhat elő, hogy a kicsi nem tűri az anyatejet vagy nem lehet egyéb valós táplálási vagy emésztőszervi/bélrendszeri oka a hasfájásnak, de lehetőleg ne ez legyen az automatikus első gondolat. Ha viszont valóban, minden kétséget kizáróan a hasfájás miatt sírdogál és nyűgösködik a gyermek, akkor a gyermekorvoshoz kell fordulni, aki megfelelő szirup, kúp vagy por felírásával igen könnyen hozzájárulhat a probléma megoldásához. Remélem, mihamarabb megtalálja a megoldást! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

68. kérdés

lajka27
13:21:09
2013-04-14
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy a kislányom ápr.3-án kapta meg azMMR oltást 12-ére tele lett a kis teste kiütésekkel.Valószínű hogy az oltás következménye?És ha igen meddig tart és tudok e segíteni valahogy átvészelni ezt.Semmi láz csak emiatt rosszul alszik éjjel.Valami kenőcsöt lehet e ilyenkor használni vagy várjunk míg magától elmúlik.Válaszát köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-04-14 18:09:32

Oltási reakció vagy külön betegség

Kedves Asszonyom! A morbilli (kanyaró) – mumps – rubeola (rózsahimlő) elleni oltás élő, gyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokat tartalmaz, így „ébresztgetve” a szervezet immunrendszerét. Noha az oltás rendkívül hasznos, mint minden más oltásnál, ennél is feléphet oltási reakció, illetve súlyosabb esetben oltási betegség, de bármelyikről is legyen szó, fontos tudni, hogy ez soha nem olyan súlyos, mint maga a betegség lenne, ha azt kapta volna el a gyermek. Az oltási reakció rendszerint lázzal jár, amely az oltás utáni 7-21. nap között lép fel. Ha a láz mellett kanyaró-, ill. rubeolaszerű kiütés (sötétebb, ill. világosabb vörös, kicsit kidudorodó, illetve laposabb foltocska) jelentkezik, esetleg mindkét oldalon a nyálmirigy duzzanata észlelhető, már oltási betegségről beszélhetünk. Ha a kiütés láz nélkül jelentkezik, akkor inkább egyszerű oltási reakcióról van szó. Az állapot egyik esetben sem fertőző, és az általában enyhe tünetek pár nap alatt nyomtalanul elmúlnak. Pusztán tüneti kezelés szükséges, így lázcsillapítás, gondos folyadékellátás. Mindezt azért írtam, hogyha véletlenül az észlelt kiütések mellett láz jelentkezne, ne ijedjenek meg, hozzátartozik a képhez. A kiütések általában nem nagyon viszketnek, ha azonban mégis úgy tűnik, akkor a gyógyszertárban kapható valamelyik hűsítő hatású hintőporral érdemes naponta két-háromszor lekezelni, de este mindenképpen. Ezek a hintőporok általában mentolt vagy hasonló, friss illatú, természetes bőrnyugtató szert tartalmaznak. Felhívom szíves figyelmét, hogy az oltási reakció jó általános állapot mellett zajlik, így, ha a gyermek állapota rosszabbodik, bágyadttá, elesetté válik, és/vagy magas, 39 fok vagy afeletti lázat mérnek, arra kell gondolni, hogy véletlenül az oltási betegség idején jelentkezett egy másik kórokozó okozta fertőzés. Ilyenkor természetesen ezt kell felderíteni és a szükségnek megfelelően kezelni. Ha azonban jó állapot mellett, 2-3 nap alatt elmúlnak az észlelt tünetek, akkor valószínűséggel a normális lezajlású oltási reakciót észlelték. Remélem, hamarosan túllesznek minden kis problémán, amelyet az oltás okozhatott! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Gyerm. gyógy. főorvos

 

69. kérdés

karosiandi
21:29:46
2013-03-08
Kedves doktornő!

Kisfiam 4,5 éves, gyakran puffad a hasa, kemény is. Sajnos elég régóta küzdünk székletproblémákkal, visszatartja, járunk pszichológushoz, voltunk gasztroenterológián, jelenleg macrogolt szed 2 naponta, és kakil szinte mindennap. Gyakran eszik édességet, de szereti a gyümölcsöket is. Vizet nem szeret inni. A kérdésem az,hogy milyen vizsgálatra kellene elvinnem, illetve mit tegyek, hogy ne legyen puffadt a hasa? Tudna étrendet ajánlani? Sokszor voltunk kórházban, volt uh és vérvétel is, nem találtak semmit, nem allergiás a gyermekem, nem lisztérzékeny.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2013-03-10 23:20:39

Kedves Asszonyom! Megértem aggodalmát, hiszen valóban nem jó, ha egy kisgyermeknek puffadt a hasa. Mint írja, sok helyütt vizsgálták, nézték, keresték az okát, s gondolom, kizárták azokat a lehetőségeket, amelyek rendszerint puffadást okozhatnak. Ilyenek lehetnek a különböző bélfejlődési rendellenességek, emésztési elégtelenség, anyagcsere zavarok, de okozhatja bizonyos típusú bélférgesség vagy egyéb, ritkább fertőzésféle is. Leírtak haspuffadást egyes vitaminhiányos állapotokban s bizonyos allergiákban is. Mint írja, a gyermek régóta székrekedéses, s lehet, hogy a haspuffadás ezzel függ össze. S ha a gondos kivizsgálással minden szervi lehetőséget kizártak, akkor a székrekedés mögötti esetleges pszichés okok keresésén van a sor, s leveléből kitűnik, hogy Önök ezt sem hanyagolták el, hisz pszichológushoz is járnak. Ha a problémát ilyen alaposan körbejárták, akkor nyilván kiderült volna, ha valami komoly betegség húzódik meg a háttérben, ilyenről azonban nem tesz említést. Feltehetően diétás tanácsokkal is ellátták Önöket. Tehát a gyermekkel foglalkozott gasztroenterológus, pszichológus, feltehetően a saját gyermekorvosa is többször látta, s így megnyugodhatunk abban, hogy nem lehet a puffadás mögött fel nem ismert betegség. Az is valószínű, hogy kiegyenúslyozott az étrendje és megfelelő mennyiségű vitamint is fogyaszt. Ha viszont ez a helyzet, akkor jelenleg két dologgal lehetne kísérletezni. Az egyik az ún. probléma-napló. Ez egy olyan füzet vagy számítóépes file, amelyben táblázatos formában vezeti az étrend, a széklet, a puffadás és a napi történések összefüggéseit. Nem kell sokat írni, csak egy pluszt vagy mínuszt tenni, aszerint, hogy volt-e széklet, volt-e puffadás, mit evett aznap és hogy történt-e valami különösen jó vagy rossz dolog az életében. Pár heti naplózás után szépen kirajzolódhat, hogy mi az, ami puffadást provokál, étel, napirendi dolog, hangulat stb. Ha ez kiderül, akkor könnyen lehet változtatni azona tényezőn, amelyik a puffadást kiváltotta. Csak egy példával alátámasztva, ha mindig csak akkor puffad, ha egy bizonyos ételt eszik vagy iszik, akkor nyilván érdemes lesz azt kihagyni az étrendből. Írta, hogy a gyerek nem nagyon szereti a vizet. Nagyon jó szokott lenni a nyers répalé, a frissen reszelt, turmixolt sérgarépa saját leve. Ezt egy kis mézzel, esetleg egy kis belefacsart naranccsal, csepp citrommal elkeverve, igen kellemes innivalót lehet készíteni. Ha ezt hígítja egy kis vízzel, akkor a folyadékot is beviszi a gyereknek, és a nyers répalének kitűnő székletpuhító hatása is van. A probléma-napló mellett a másik, amit tehet, hogy nem foglalkozik túl sokat a kérdéssel. Ha a gyermek jókedvű, energikus, játszik, korának megfelelő szintű kapcsolatai vannak, eleven, nem fáradékony, jó a színe stb., akkor lehet, hogy jelenleg nem tud semmit sem tenni a puffadás ellen, s az valamikor egyszerűen elmúlik a megfelelő diéta és székletbeállítás mellett. Ha azonban a gyermek sápadt, fáradékony, kedvetlen, nincs energiája játszani, fáj a hasa, feszül, sokat alszik, nyűgös stb., akkor lehet, hogy további vizsgálatokkal kiderülhet egyszer, hogy mi okozza, pl. egy olyan anyagcserezavar, amire eddig nem gondoltak. Az azonban biztos, hogy a puffadással úgy szabad csak foglalkoznia, hogy az mintegy a saját ügye legyen: nem lehet a kisgyereket naponta azzal terhelni, hogy ma puffadt a hasad, ma nem annyira puffadt, na, milyen lesz holnap, stb., tehát a puffadás nem lehet az ő számára téma, kérdés, az ő napjait nem keserítheti, hogy folyton erről van szó, hogy mindig nézegetik, nyomkodják a hasiját, sajnálkoznak rajta. Tehát ha a gyerek amúgy jól van, akkor a rendszeres székürítés és a jó diéta mellett nem kell külön foglalkoznia a puffadással. Ha azonban a puffadás bármi egyéb tünettel társul, akkor sajnos tovább kell keresni az okait. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

70. kérdés

melcsi81
20:50:03
2012-10-04
Tisztelt Doktornő!
Szeretnék segítséget kapni egy fontos ügyben: A helyi bölcsődébe óriási problémát és aggodalmat okoz a szülőknek, hogy jár ide egy 3 éves gyermek, aki Hepatitis C hordozó, ráadásul eléggé agresszív viselkedésű. Ez abban nyilvánul meg leginkább, hogy erőteljesen, gyakran harap. Adatvédelmi okokból eddig senki sem tudta, hogy a gyermek beteg, de ez most valahogy kiderült...
Mit lehet tenni? El lehet-e tiltani valamilyen módon a gyereket a közösségtől? Mit lehet tenni a viselkedésével kapcsolatban? (Itt jegyzem meg, hogy hivatásos nevelőszülőnél van a gyermek, nem értek hozzá, ezért kérdezem, hogy ilyenkor egyébként járhat egyáltalán Bölcsődébe? )
Válaszát köszönöm előre is!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-10-05 00:27:44

Maradjon vagy menjen a bölcsiből a harapós gyerek

Kedves Asszonyom! Nehéz kérdést tesz fel, amelynek egyik oldalához igen keveset értek. Mivel a témával semmilyen vonatkozásban nem foglalkozom, így a Hepatitis C-ről is csak annyit tudok, hogy elsősorban vérrel terjed, így az újszülött vagy szülés közben, vagy később, esetleges vérátömlesztés során fertőződhet meg vele. De mivel a transzfúzióra szánt véreket általában gondosan szűrik, ezért inkább azt feltételezhetjük, hogy a szóban forgó kisgyermek a születéskor kapta el a Hepatitis C vírust. A harapással azonban csak akkor tudja átadni a vírust, ha olyan mély a harapás, hogy kiserked a vér, ez azonban a bölcsődei harapások esetében gyakorlatilag soha nem fordul elő. Inkább csak belenyomják a fogukat a másik gyerek bőrébe, de átharapni nem tudják, mert arra sem erejük, sem idejük nincsen: a gondozók sokkal előbb közbeavatkoznak a megharapott gyermek sírása kapcsán. Tehát, bár elméletileg nem kizárt az ilyen úton kialakuló fertőzés, a gyakorlatban rendkívül kicsi a valószínűsége, és csak a gondozók feltűnő gondatlansága esetén fordulhat elő. A harapás maga elég általános reakciómód bölcsődéseknél. Nem is kell hozzá különösebb agresszió: inkább akkor tapasztaljuk, amikor a gyerek még nem rendelkezik elég változatos viselkedéskészlettel ahhoz, hogy az előadódó problémákat – pl. elveszik a játékát, meglökik, nem veszik be a játékba, csúfolják stb. – ügyesebben megoldja. A szülő részére bizony riasztó, amikor kék harapásnyommal megy haza a gyereke, hát még akkor, ha ehhez a megfertőződéstől való félelem is társul. De akár van ennek lehetősége, akár nincs, a harapással mint rekaciómóddal foglalkozni kell, főleg akkor, ha nagyon gyakori, és megfelelő – hangsúlyozom, megfelelő – pedagógiai ráhatásra sem csökken. A harapás, ha túl gyakori, s nemcsak az indulattól fűtött helyzetekben, frusztrációkor jelenik meg, a figyelem felkeltését is szolgálhatja. Olyan gyermekeknél, akikkel nem foglalkoznak eleget, nem kapnak elég szeretetet, kiéhezettek arra, hogy rájuk és csakis rájuk figyeljenek, s a harapás a figyelemfelkeltés egyik nem éppen szerencsés eszköze lehet. Sajnos, annak a rövidke információnak az alapján, amelyet levelében leír, nem kizárható, hogy ez a kisgyerek érzelmileg nem kapja meg azt, amit igényel. Nyilván érzékeli maga körül a távolságtartást is, azt, hogy a gondozók és a többi szülő őhozzá másképp viszonyul, mint a társakhoz, nem kizárt, hogy ritkán, vagy egyáltalán nem veszik fel, nem ölelik meg, kerülik vele a testi kontaktust, s a kisgyerek igen könnyen vákumban érezheti magát. A harapásról büntetéssel, fenyegetéssel, kiállítással stb. senkit nem lehet leszoktatni: igaz, hogy ezekkel negatív figyelmet kap, de az is több, mint a semmilyen figyelem. Ha a harapás, mint rossz kapcsolatfelvételi eszköz, azt eredményezi, hogy még inkább peremre kerül a folyamatos negatív figyelem miatt, még többet fog harapni, és rendkívül rossz bűvös körbe kerül. Szeretetteli figyelem, türelmes magyarázatok, következményviselésen alapuló nevelés, egyéni bánásmód, a pozitív megnyilvánulások megerősítése: nagyjából ezek vezethetnek a harapás mint viselkedésmód csökkenésére, megszűnésére. Kérdésének harmadik eleme arra vonatkozik lényegében, hogy kitiltható-e az ilyen gyerek a bölcsődéből, s az „ilyen” vonatkozik a Hepatitis C fertőzöttségre, a harapásra és a nevelőszülői elhelyezésre. Önmagában a három elem közül egyik sem indokolja a kitiltást. A kitiltásnak azért sincs jogalapja, mert minden gyermek részére törvény biztosítja a kortársközösségben való felnövéshez való jogot. S bármilyen furcsán hangzik, mindenki akkor jár jól, ha egy ilyen, esetleg több nevelőszülőt is megjárt gyermek ép környezetben, ép gyermektársaságban, ép modellekkel körülvéve nőhet fel. Csak így remélhető, hogy maga is az ép mintát fogja követni, ami valamennyiünk számára kívánatos. Ez a kisgyermek nehéz batyuval indul az életnek. Nemcsak vírust, de ürességet is hordoz: mintha hiányozna mögüle a stabil, szerető háttér, ráadásul viselkedésével annak a környezetnek a befogadóképességét is csökkenti, amelytől pozitív élményeket remélhetne. Nagyon sajnálom, hogy nem tudok Önnek gyors és pozitív megoldást javasolni kisgyermeke harapós bölcsődei társa ügyében, de amint írtam, a probléma meglehetősen komplex. Talán tartsanak egy szülői megbeszélést valamennyi gondozóval és a bölcsődei orvossal is jelen, és próbáljanak valamilyen emberséges megoldást találni, közösen. Ne engedje, hogy némely szülő esetleges tájékozatlanság miatt a kitaszítás irányába befolyásolja a töbséget, s ne fogadja el azt a magyarázatot a gondozóktól, hogy az ilyen gyerekkel úgysem lehet mit kezdeni. Lehet: kicsi még, hajlékony, nevelhető és szerethető, ha nem marad magára nagy bajában. Ugyanakkor ne feledjék, hogy a többi gyermeket is fel kell készíteni, s el kell nekik magyarázni, hogy hogyan kerülhetik el a harapáshoz vezető helyzeteket, pl. nem kell a másikat provokálni, csúnyán beszélni vele, meg lehet vele is osztani játékot, be kell vonni a közös játszásba stb. Biztos vagyok benne, hogy a szülők, a gyerekek és a gondozók közösen meg tudják oldani ezt a rossz helyzetet. Remélem, sikerrel járnak! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

71. kérdés

katus.kovacs
15:33:33
2012-10-02
Hozzátáplálással kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. A kislányom 6 és fél hónapos. 6 hónapig kizárólag anyatejet kapott. Elkezdtük a hozzátáplálást, de nem hajlandó kinyitni a száját. Ha bármit sikerül bevarázsolnom a szájába, azt megeszi, az új ízekkel láthatólag nincs baja. Viszont utálja, ha várom a kanállal (mese, vers, ének, mondóka, játék, minden jelen van), hogy nyílik-e a szája. A szeme láttára fejtem anyatejet a kanálba, az sem kellett. Rögtön utána viszont szívesen szopott. Magát a kanalat (mint minden más tárgyat) szívesen teszi a szájába, tehát gyanítom, hogy nem a kanalat utasítja el. Máskor sem szereti, ha az arcához érek, ez lehet a probléma. Mit tanácsol? Köszönöm előre is, mert már kezdek kiborulni.
Tisztelettel, Kovács Katalin
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-10-03 12:59:48

Kiskanál, nagykanál, de utállak téged...

Kedves Katalin! Amint nagyon érzékenyen észlelte, problémájának több gyökere is lehet. Ahhoz, hogy kiderülhessen, min érdemes, lehet vagy szükséges változtatni, át kell gondolni a helyzet minden egyes lépését. Türelemmel fogjon hozzá és ne veszítse el a bátorságát, ne adja fel, ha csak lassan sikerül. Amikor a szopást elkezdjük kiegészíteni egyéb táplálékokkal, a csecsemőnek egyszerre legalább az alábbi új elemekkel kell megbarátkoznia: - új íz - új minőség (folyékony helyett pépes) - új technika (szopás helyett új eszköz az étel megkapására) - új evésbeviteli ritmus (a szopás folyamatossága helyett meg-megszakított evés) - új testhelyzet (másképp tartják szopáshoz, mint etetéshez) Ez még így elmondva is sok, pedig erről van szó! Amit ír, hogy a gyermek szeme láttára feji a tejet a kanálba, mégsem kell neki, nem jelent semmi különöset: ekkora gyermek még nem képes felismerni azt a bonyolult összefüggést, hogy ugyanaz van a kanálban, mint a mellben. Akit nem az új íz zavar és nem is a pépes ellen van kifogása, az gyakran a folyamatosságot igényli. Ezeknél a kicsiknél lehet a kanalazás helyett kis, kifelé hajló peremű pohárból itatni a sűrű mártásállagú ételt, legyen az gyümölcs- vagy zöldségpüré. Az itatás folyamatosabb ételbevitelt tesz lehetővé, mint a kanalazás. Természetesen az itatás előtt is felmutatjuk a poharat, mintegy tájékoztatva arról, hogy most mi következik. A kanalazást kísérő csábító, elterelő műveletek, az ének, mondóka, versike nem igazán jó ötlet, mert olyan rossz étkezési rutinok alapját teremti meg, amiről később igen nehéz lesz leszoktatni a gyermeket. Nem azért kell kinyitnia a száját, mert egy mondókával sikerült elterelni a figyelmét, hanem azért, mert éhes, és mert enni szeretne. Ez nagyon fontos a későbbi jó étkezési szokások korai kialakítása érdekében! Az étkezés, bár boldog idő, de nem játékidő. Figyelemelterelő énekek stb. helyett inkább az étkezéssel összefüggő dolgokat érdemes mondani, röviden, pl. Figyelj, most jön a kanál/pohár; Ez a borsó zöld; Jó ez a banán stb. Így a kommunikáció is megmarad, megjelenik az „asztali beszélgetés” élménye, de a történet mégsem arról szól, hogy arra figyelj, amit énekelek, és közben én szinte titokban belopom a szádba az ételt… A szopás és az új étkezés viszonyát is érdemes meghatározni. Szopás után ugyanis, félig jóllakottan, nem szeretnek új ízt kipróbálni a gyerekek. Az új ételt mindig akkor érdemes kínálni, amikor a gyerek a legéhesebb szokott lenni. Az új étellel kezdi az étkezést, eszik, amennyit eszik, s csak utána lehet pótolni szopással. Ahogy nő az elfogyasztott étel mennyisége, úgy csökken azon étkezésnél a szopás mennyisége. A végén már legfeljebb egy kis csemegének szopik hozzá, majd az is elmarad. Ez az az étkezés szokott lenni, amelyikből majd később az ebéd kialakul. Gyakorlatilag minden egyes szopást ezen a módon lehet lassan-lassan leépíteni, lehetőleg egyszerre csak egyet. Akkor lehet biztonságosan elkezdeni egy másik szopás felváltását, ha egy étkezés már sikeresen és jóízűen zajlik, akár úgy, hogy a végén még van egy kis szopás, akár úgy, hogy már az is elmaradt. Azt azonban nem célszerű bevezetni, hogy próbálkozom, próbálkozom az új étellel, nem megy, akkor majd megszoptatom, aztán újra ugyenez, mert akkor csak az rögzül a gyerekben, hogyha elégszer visszautasítja az új ételt, bármi miatt, akkor majd jön a szopi… Ha már kialakult a kanállal szemben az említett ellenállás, érdemes egy-két hétre felfüggeszteni a kanál használatát, hiszen nem akar az ember egy életre szóló rossz reflexet kialakítani, s így az étkezés örömét rontani. Mint írtam az elején, legyen türelmes és okos. Még egyszer hangsúlyozom, vigyázzon, ne segítsen olyan szokás kialakulásában, amellyel később igen nehéz lesz megküzdeni. Ha nem is gyorsan, de biztosan sikeres lesz előbb-utóbb. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

72. kérdés

timike.david
08:59:39
2012-09-20
Jó napot ! Kislányomon (9) hós kicsi kora óta piros hámló foltos tünetei vannak elvittem bőrgyógyászhoz és ő irt ki krémet de ha minden nap 2x kenem krémmel akkor tünet mentes de ha abba hagyom a kenést akkor rögtön elő jön újra száraz olyan mintha csak kiszáradt volna nagyon neki a böre
milyen tusfűrdövel fürdessem vagy milyen krémet használhatnék neki mert amit mondtak az arany áron van a Babe termékcsaládott ajánlották . Mert már nem is fürdetem csak tusolunk hogy minnél kevesebb viz érje a kis testét nem lesz baja ha kb 1 hós kora óta kenem ezzel a szteroidos krémmel én azt halottam hogy ilyen krémektől szörösebb lehet a böre ez igaz?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-09-21 10:36:13

Érzékeny bőrre csak drága kenőcs jó?

Kedves Asszonyom! A száraz bőr sajnos adottság, s akinek száraz a bőre, gyakran sokkal érzékenyebb mindenféle egyéb bőrártalomra is. A hámló, vörös foltok valamiféle allergiára, ekzémára utalnak, ez is nagyon gyakori a különösen száraz bőr esetén. Természetesen jó lenne, tudni, mitől jelennek meg a foltok, de nem mindig sikerül kideríteni. Fiatal csecsemőkorban az sem kizárt, hogy az első foltok a szopós csecsemőnél az anyai tehéntejfogyasztást követően jelennek meg. Utána is gyakori az étel okozta bőrelváltozás, de ha kezdetektől fennáll, nem biztos, hogy az Önök esetében erről van szó. Ami a használt tisztasági szereket illeti, az a tapasztalat, hogy az a jó, amiben nincs sem illatanyag, sem színező. Kizárólag gyógyszertárban készített fürdetőt érdemes használni (ennek Unguentum Emulsificans a neve), és ugyancsak gyógyszertárban előállított hidratáló testápolót (ebből sokféle van, az egyik gyakran használtnak Unguentum Hydrophylici nonionici a neve, ehhez tesz a gyószerész egy kis desztillált vizet, hogy jól lehessen kenni). Ezek a szerek egyáltalán nem drágák, és még olcsóbbak, ha receptre is felírják őket. Ilyen esetekben kerülni kell az öblítőszereket is, hogy a gyermek bőrével érintkező ruhaneműn, ágyneműn stb. ne legyenek vegyszermaradványok. Saját kezét is érdemes sima babaszappannal mosni, hogy amikor megérinti a gyermeket, saját kezéről se kerülhessenek esetleg allergiát okozó vegyszernyomok a kicsi bőrére. A szteroidos kenőcsöt érdemes mindig azokra az időszakokra tartalékolni, amikor különösen csúnya a bőr. Az érzékeny bőr sajnos egész kisgyermekkorban nagy figyelmet és rendszeres bőrgyógyászati kontrollt igényel. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

73. kérdés

farkaserika
16:59:17
2012-07-04
Tisztelt Doktonrő! Azt szeretném megkérdezni hogy a kislányom 3, 5 hónapos az állán a mellkasán és a fején apró pici pöttyök jelentkeztek néhány napja mindenki azt mondja hogy a melegtől van ez igaz? és mit tudnék tenni hogy elmúljon?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-07-05 10:16:54

Pöttyös csecsemő

Kedves Erika! Bár az adataimból nyilván látta, hogy nem vagyok bőrgyógyász, mégis elég nagy bátorsággal mondhatom, hogy elvileg lehet ún. meleg-kiütés a kislányka állán, nyakán, mellkasán, arcán, fején. Különösen, ha egyéb tünet – láz, viszeketés, nyűgösség, gennyesedés, hólyagosodás stb. – nem társul hozzá, és a kis apró kiütések jönnek-mennek maguktól, akkor valóban lehet a nagy melegaz ok. Öltöztesse csak annyira, hogy lehetőleg ne izzadjon meg, elég egy kis ujjatlan, vállpántos badi, vagy ha ezt is nehezen tűri, akkor csak a pelenka. Ha izzad, finoman, puhán törülgesse meg, naponta többszöris érdemes hűs vizes ruhával letörülgetni (nem dörzsölni!). Be is lehet hintőporozni a kiütéses részeket. A folyadékbevitelről ne feledkezzék meg! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

74. kérdés

helgam76
16:27:53
2012-07-03
T.doktornő!A kislányom 4 éves április óta folyamatosan vizelet problémáink vannak gyakran fája a hasa nem folyamatosan ,olyan mintha be görcsölne neki .Ha fáj le fekszik mondja nagyon fáj a hasa aztán jobban van.Ezért vizelet vizsgálatot csináltattunk.A vizelet üledék elsőre 10 -12 ez április.Vártunk egy hét múlva ismét csináltatni kellett.Eredmény vizelet üledék 30-40 bakt.Kapott antibiotikumot .Kontroll eredmény vizelet üledék 15-20 Fvs.Nyák.Vártunk egy kicsit újabb vizelet vizsgálat ez már 6.hónapban most 50-60fvs.1-2 vvt,bakt.Ultrahang negatív antibiotikumos kezelés.A mai eredményünk 8-10 fvs.Amorf foszfátok.bakt.És a hasa még mindig fáj nem folyamatos fájás.Meddig kell még vizsgálódnunk amíg valami érdemleges is történik?Mit javasol?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-07-04 09:49:33

Mosott pisi

Kedves Asszonyom! Mivel magam nem foglalkozom sem urológiával, sem nephrológiával, azaz sem vizelet, sem veseügyekben nem vagyok különösképpen jártas, ezért válaszomat csak általános tájékoztatásnak vegye, s ha a panaszok továbbra is fennállnak, mindenképpen a speciális szakterület szakértőjét kell felkeresniük. Általában az alábbiakat lehet mondani. A hasfájás lehet, hogy összefügg a vizeletben észlelt eltérésekkel, de legalább annyi esélye van annak is, hogy független azoktól. Így válasszuk mi is ketté a dolgokat, így első megközelítésben. Mitől szokott fájni egy gyermek hasa? Valamiféle ételallergia okozhat visszatérő görcsöket; bélférgesség szokott fel-felbukkanó hasfájással járni; bármiféle felszívódási zavar, székletprobléma okozhat hasi diszkomfortérzést, azaz valami olyan rossz érzést a has környékén, amit minden kisgyermek hasfájásnak nevez. Ha az ember megkérdezi, hol fáj a hasad, általában az egész hasukat szokták körbesimogatni, esetleg a köldök felé mutatnak. De ez csak azt jelzi, hogy bent valami nem jó, s azt orvosnak kell kitapogatni, hogy hol is összpontosul a fájdalom, lent, fent, oldalt, melyik oldalt stb. Fontos az is, hogy milyen a típusa, visszatérő, görcsös, erős, gyorsan múló stb. A hólyaggal összefüggő „hasfájás” a szeméremcsont körüli tájékra összpontosul, s általában konkrétan összefügg a vizelési ingerrel, vizeléssel. A vesével összefüggő fájás igen erős lehet, s általános betegségtünetekkel járhat. Tehát a „hasfájás” okát biztos, hogy minden esetben érdemes kideríteni. (Előfordul, hogy nincs valódi testi ok a fájdalom mögött, de ezt csak akkor mondhatjuk ki, hogyha az összes lehetséges fizikai okot kizártuk. Akkor viszont azon kell elgondolkodni,h oyg vajon mit üzen a gyermek a visszatérő hasfájdalmakkal.) A másik kérdés, hogy mitől adódhatnak az eltérések a vizeletleletben. Egyet azonban érdemes leszögezni: laboratóriumi leletet nem gyógyítunk, hanem csakis gyereket! Tehát a leleteket érdemes a helyükön kezelni, s nem túlértékelni. Vizeletleletnél, különösen kislányoknál, igen gyakori, hogy a nem tiszta mintavétel okozza fehérvérsejtek, nyák, baktériumok jelenlétét a vizeletben, amelyek a hüvelybemenetből kerülnek oda. Ezért a legfontosabb, hogy tiszta legyen a mintavétel: reggeli első vizelés ELŐTT le kell mosni a kislányt, lehetőleg folyó vízzel, előről hátrafelé, hogy a szeméremajkak redői közül és a hüvelybementből is kimossa a langyos folyóvíz az ott éjjel meggyűlt váladékot. Utána a gyermeket félig előrehajolva bili fölé ültetjük, úgy, hogy a popsija félig a levegőben legyen. Pisilésre bíztatjuk, elengedjük az első pár pillanat alatt ürített vizeletet (ez fogja a húgycsövet „kimosni”), majd a vizeletsugár alá tesszük a kiforrázott, szélesebb szájú üveget, felfogjuk az ún. középsugaras, tehát legtisztább vizeletet, majd amikor már kicsit enyhül a sugár ereje, akkor elvesszük az üveget, s a gyermek befejezheti a vizelést. Az utolsó része a vizeletnek már a hólyag alján összegyűlt tartalmat mossa ki, s nem szerencsés, ha ez is belekerül a mintába. A mintavételnek a fent leírt módját szaknyelven mosott, középsugaras vizeletnek nevezik, s ez a legmegbízhatóbb. Ha ebben a vizeletben van sok fehérvérsejt, esetleg visszatérőn vörösvérsejt, akkor nephrológiai kivizsgálás szükséges. Kevés nyák, 1-1 baktérium, kevés laphámsejt belefér a normál leletbe, noha a lemosás és a sterilizált üvegbe történő, gondos, tiszta mintavétel csökkenti a lehetőségét annak, hogy szennyeződjék a vizelet. Ugyanakkor figyelni kell a gyermeket, s ha erős, jókedélyű, jó étvágyú, energikus, jó az arcszíne, ugrál, mozog, teszi a dolgát, akkor a minimális laboratóriumi eltérésnek nem lenne szabad az éeltüket befolyásolni. Talán azt megteheti még, hogy a biztonság kedvéért egy ilyen igen alaposan lemosott, gondosan vett vizeletmintát megnézetnek, s onnan lehet majd tovább indulni. Az feltehetően negatív lesz, azaz semmi komoly aggodalomra okot adó dolgot nem találnak majd benne, s tovább élhetik megszokott életüket. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Gyerm. gyógy. főorv., c. egyet. tanár

 

75. kérdés

Hanka84
21:40:17
2012-06-21
Tisztelt Főorvos Asszony! Olyan apró kérdésem lenne, hogy a majdnem 10 hónapos lányomnak adhatok e méhpempőt? Apósomék méhészek, tehát 100% ban friss, és megbízható a méhpempő. Azt tudom ,hogy mézet csak 1 éves kor után ehetnek a babák. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-06-22 00:55:19

Türelem...

Kedves Asszonyom! Bár nem szakterületem a táplálás, úgy gondolom, jobb az óvatosság. Nem azért, mintha a család által gondosan kezelt méhpempő veszélyes lenne, hanem egyszerűen jobb minél később megismertetni a gyermek szervezetét azokkal az anyagokkal, amelyek ismerten gyakorta okoznak allergiás reakciókat. Ezért is javasolják pl. a késői tejbevezetést, az első életévben az eper mellőzését stb. Egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen negatív reakciót kiváltana a méhpempő, de minek provokálni? Ennek a pici lánynak még igen sok ideje lesz megismerkedni vele, nem kellene siettetni. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

76. kérdés

Schullerné Kati
15:31:54
2012-06-18
Tisztelt Főorvos Asszony!
Köszönöm megnyugtató, alapos, minden kérdésre kitérő válaszát.
Ahogy Ön is remélte-jósolta, lányom állapota a megfelelő antibiotikum (Zinnat) után rohamosan javult. Az új kúra elkezdése utáni napon már egyáltalán nem volt lázas, jókedve mozgékonysága visszatért.
Barátaink tanácsára elkezdtük szedni a Béres cseppeket. Most még 2x20 cseppet adok neki (bár 5 éves csak, de 24-25 kg és 125 cm). Főorvos Asszony szerint visszatérhetek 2x10 cseppre, vagy adjam még-és meddig- a mostani adagban? Mivel nehezen alkalmazkodott egészségileg az óvodai légkörhöz, adhatom-e egész nyáron a cseppeket, hogy megerősödjön kissé az immunrendszere? Sajnos szükség van a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok efféle pótlására, mert lányom nemigen fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket, míg a kisebbik ugyanolyan neveléssel-étkezéssel igen.
Válaszát, segítségét előre is köszönöm!
Schullerné Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-06-18 17:17:47

Csepp, csepp, csepp

Kedves Katalin! Örülök, hogy a kicsi lány máris jobban van. A Béres cseppekkel kapcsolatban, megfelelő tapasztalatok híján, sajnos nem tudok semmit sem mondani. Sose adtam, nem rendeltem, nem szedtem… Javaslom, hogy beszéljen valakivel, aki jobban ismeri ezt a szert. Ami azonban az étkezési problémát illeti, arra érdemes kicsit odafigyelni. Az természetesen előfordulhat, hogy egy gyermek nem szeret egy zöldség- vagy gyümölcsfélét, pl. nem eszi a zöldbabot vagy karfiolt, nem szereti az almát vagy dinnyét stb., de az, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt elutasítja, az sajnos nem elfogadható. Ilyenkor nem árt egy kis következetesség: kiteszi az embert azt az ételt, amit arra az étkezésre szánt, és a gyermek vagy megeszi, vagy nem. De ha nem ette meg, akkor sincs szidás, könyörgés, bíztatás, példálózás, hanem egyszerűen egészségére kívánva az étkezést, elveszi előle az ember. A trükk az, hogy a következő szabályos étkezésig azonban nincs semmi: sem ropi, sem Turórudi, sem pudingocska, sem jégkrémecske stb. A mi gyerekeink szinte soha nem éhesek, mert mindig kapnak valamit, ahelyett, amit nem ettek meg… Gondolja át, hogy valóban mindent megpróbál-e ebben az ügyben! A vitaminok nem helyettesítik a normál étkezést, viszont elég rossz modellt állítanak a gyermekek elé azzal, hogy korán beléjük nevelik, hogy csak bizonyos cseppek, gyógyszerek, pasztillák stb. állandó szedésével őrizhetik meg az egészségüket. Az ilyen gyermek kamasz- és felnőttkorában is könnyebben nyúl gyógyszerhez. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

77. kérdés

Schullerné Kati
20:08:27
2012-06-13
Tisztelt Főorvos Asszony!

Nagylányom februárban volt 5 éves, szeptemberben kezdtük vele az óvodát, addig nem volt közösségben, teljesen egészséges volt. Azóta folyamatosan, kb 2 hetente van valami kisebb-nagyobb betegsége, szokja a környezetét. Decemberben volt tüdőgyulladása, azóta szerencsére csak náthák érték el. Egy hónapja hányásos-hasmenéses vírus miatt szenvedett, majd laza nátha, és most vasárnap szinte egy óra alatt felment a láza 39,5 fok köré. Ügyeleten semmi különöset nem találtak, a mandulája volt csak kissé pirosabb, ezért streptococcusos mandulagyulladásra kapott Suprax-ot.(Nekem volt előtte tüszős mandulagyulladásom.) Hétfőn teljesen láztalan volt, majd hétfőről keddre virradó éjjel újra magas láz, reggel 40 fok. A gyermekklinikán kedden tetőtől talpig vizsgálták, tapintásra semmit nem találtak, fülészetre küldték, szintén semmi, vizelet negatív, vérvétel után azt mondták, minden rendben, csak a fehérvérsejtszáma 27800, CRP 42, GRC 83%. Mondták, hogy gyulladás lehet a szervezetében, arra utalnak az eredmények.
Kérdésem az lenne, érdemes-e tovább vizsgáltatnunk lányomat, meg tudják-e mondani, mitől lehet a gyulladás, vagy szedjen tovább antibiotikumot(amire azt mondták, a háziorvos az előbbi adatok ismeretében tud megfelelőt felírni), és milyen hatóanyagút. Ön szerint utalhatnak-e ezek az adatok esetleg férgességre, mert ma este találtam a macskánk szőrén laposférget?
Válaszát köszönöm!
Schullerné Kati
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-06-16 23:04:28

Adjam, ne adjam...

Kedves Katalin! Elnézést, hogy nem azonnal válszoltam, de külföldön voltam és onnan kicsit nehézkesebb. Levelében három problémakörre utal, ha jól értettem. Az első, hogy a kislány, annak ellenére, hogy 5 éves, nehezen szokta meg egészségileg a közösséget. A jelenség sajnos nem ritka: az egy hét az oviban – két hét otthon nagyon is jól ismert. Kétségtelen, hogy egy ötéves gyermeknél már kicsit jobb ellenállóképességre számít az ember, dehát minden gyermek különbözik. Ha a betegségek között és ellenére szépen fejlődik, jókedvű és aktív, akkor csak remélni tudja az ember, hogy valóban megszokja az adott közösség vírusait-baktériumait, és majd csak ritkulnak a fertőzések. Ha ez azonban attól lenne, hogy az immunrendszerével valami nincs rendben, az alapos kivizsgálások, amelyekről beszámolt, minden bizonnyal jeleztek volna valamit. Az említett második probléma a jelenlegi betegségre vonatkozik, amely magas lázzal és gyulladásra utaló laboratóriumi leletekkel járt. Arra a kérdésre, hogy szedjen-e és milyen anitbiotikumot, jószívvel nem válaszolhatok, hiszen nem láttam a gyermeket. Ilyen esetekben mindenesetre érdemes végigcsinálni a kezelőorvos által javasolt kúrát: ha az első gyógyszer nem tudta megfogni a betegséget, csak kicsit csillapította, a második, erősebb, hosszabb, alaposabb kúra talán teljesen meg is szünteti. A további kivizsgálásra akkor van szükség, ha ezen második, gondosan megválasztott antibiotikummal, kellő ideig végzett kezelés után is igen hamar visszatérnek a magas lázak. Egy következő, harmadik kúrát azonban kizárólag tenyésztés alapján, célzottan érdemes elkezdeni, ha netán mégis szükségessé válna. Harmadik kérdése az esetleges férgességre vonatkozik. Igazság szerint nem láttam még olyan esetet, ahol a háziállattól szerzett férgesség ennyire heves tünetekkel járna. A bélférgesség rendszerint nem akut lázas betegség formájában jelentkezik, az legfeljebb olyan súlyos komplikációk esetében alakul ki, ami a mi éghajlati és higiénés viszonyaink között nem szokványos. Ha aggódik, egy féregpete vizsgálatot mindig lehet végeztetni a székletből, s ha találnak féregpetét, igen könnyen és gyorsan meg lehet tőle szabadulni. Akkor azonban a család minden tagjánál érdemes a féreghajtást elvégezni. Remélem, mire soraimat megkapja, kislánya már sokkal-sokkal jobban van! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

78. kérdés

b.erika
07:51:48
2012-06-12
Tisztelt Doktornő, az volna a kérdésem, hogy szoptatás alatt lehet-e használni Zoviraxot vagy valamilyen aciclovir tartalmú készítményt?
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-06-16 23:09:29

Szoptatás alatt

Kedves Asszonyom! Levele kézhezvétele után azonnal jeleztem a szerkesztőségnek, hogy szívsekedjenek a téma szakértőjéhez továbbítani azt. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

79. kérdés

VaskóK
09:22:12
2012-05-25
Tisztelt Főorvos asszony!
Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy szabad-e együtt fürödni apának vagy anyának a kisgyermekkel? A kisfiúnk hamarosan 1/2 éves, de már a kis kádjában "nem fér" meg, ám ülni még nem tud, ezért merült fel ez a kérdés.... Válaszát előre is megköszönve, maradok tisztelettel: Vaskó Krisztina, Nyíregyháza
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-05-25 16:23:35

Hányan lubickoljunk egy kádban?

Kedves Krisztina! Az Ön legnagyobb szerencséjére kérdése nem tartozik azon témák közé, amelyek az én szakterületemet alkotják: magam ugyanis elsősorban fogyatékos gyermekek gondjaival foglalkozom. Így csak nagyon röviden válaszolok, a saját gondolataim és tapasztalataim alapján, de bátorítom, hogy ha nem ért vele egyet, nyugodtan gyűjtsön össze még jó néhány véleményt! A családon belüli meztelenség megítélése teljesen egyedi: minden családban más. Van, ahol mindenki meztelenül jár, és együtt nudiznak a strandon, van, ahol még a pizsama fölé is köpenyt vesznek. A két végpont közötti skála minden pontján található egy-egy családra jellemző viselkedési mód. Ez a kérdés egyik oldala. Tehát, ha Önöknél a meztelenség természetes része a mindennapoknak, akkor ebből a szempontból az együttfürdés nem okoz gondot. A másik szempont inkább higiénés természetű. Akkor lehet egy csecsemővel közös vízben lubickolni, ha a felnőtt partner biztonságosan egészséges: nincs sem bőrelváltozása (pattanás, kiütés, seb, horzsolás, gennyes körömgyulladás stb.), sem húgyúti (pl. hólyaghurut), sem nőgyógyászati fertőzése, sem semmi egyéb esetleg fertőző állapota (pl. hasmenés). Kiscsecsemőknél tehát, éppen a nehezen felismerhető/kivédhető fertőzésveszély miatt, nem nagyon szokták a mosdatás ezen módját javasolni. Ha mégis a közös füdés mellett döntenek, akkor majd figyelni kell rá, hogy hány éves korig folytatják. Vannak bizonyos életkorok, amelyek után nem célszerű anya-fia, ill. apa-lánya együtt fürdése. Ha a közös fürdés ellen döntenek, akkor arra a rövid időre, míg meg nem tanul önállóan ülni a fiúcska, tegyenek a kádba nagy, felfújható vízijátékot (csónak, teknős, kacsa stb.) és azzal támasszák meg. Ilyenkor a fürdés inkább csak egy gyors lemosást jelent, pár hét-hónap múlva azonban bőségesen lehet majd pótolni a most megrövidített pancsolást. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia Gyerm. gy. főorv., c. egyet. tanár

 

80. kérdés

Zsera
12:08:22
2012-05-17
Tisztelt Dr. Kálmán Zsófia!
Kisfiam 6 hónapos. A féléves vizsgálatok során 8100g-ot, valamint 76cm-ert mértek. (3280g-al, és 52cm-el született)
A kérdésem az lenne, hogy a 76 cm nem-e túl sok, ugyanis ahogy utánanéztem, az átlagos babahossz ebben a korban 8-10cm-el kevesebb.
(5 hónapos koráig kapott anyatejet, utána kezdtük a hozzátáplálást. az étvágya tökéletes, mindent megeszik: egy nap 3x kap Milumil 2-es tápszert, 2x gyümölcsöt - kásaként elkészítve, és 1x főzeléket - 150-180ml-t. 6 hónapos korától kezdtem bevezetni az étrendjébe a glutént, és a húst is...)
Mozgás terén: forog mindkét irányba, próbálkozik a kúszással, boldog, kiegyensúlyozott baba...
Igaz gyermekorvosunk megnyugtatott, hogy ez a testhossz normális, kicsit azért mégis aggódom.
Várom szíves válaszát és véleményét!
Köszönettel,
Németh Zs.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-05-17 12:37:30

A kosaras válogatott legújabb tagja...

Kedves Zsera! Egy csecsemő testméretei alakulásában sok tényező játszik szerepet, mint amilyen például a magzati fejlődés, a táplálás, emésztés-anyagcsere stb. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a gyermek a fogantatás pillanatától meghatározott genetikai adottságokkal rendelkezik: van anyja, apja, és persze két nagyanyja, két nagyapja is, de nemcsak a tőlük örökölt, hanem a még távolabbi és régebbi vérrokonoktól is hordozhat genetikai üzeneteket! Ha Önt aggasztja a hossz, nézzen kicsit körül a családban: nincs-e valaki, aki a szokásosnál kicsit nyúlánkabb termetű, nincs-e valaki, akit úgy emlegetnek, hogy tudjátok, az a hosszú… Ha nem talál ilyen magas embert a családban, akkor gondoljon arra is, hogy a gyermekek fejlődése soha nem egyenletes. A különböző funkciók, méretek, sajátosságok mintegy lépcsőzetesen alakulnak: előbb az egyik szalad meg, azután utoléri a másik, akkor a harmadik kicsit lemarad, előretör a negyedik, majd megint az első és így tovább. Tehát lehet, hogy az Ön kisfiánál most a hossznövekedés szaladt előre, ezután majd megáll kis időre, s utána újból folytatódik a növés. Bármi is legyen az ok, azt tartsa szem előtt, amit saját maga leírt. Van egy jó étvágyú, ügyesen mozgó, egészséges, harmonikusan fejlődő kisfia: miért is rontaná el az örömét fölösleges aggódással? Elegendő, ha odafigyelnek rá, s ez, amint írta, meg is történik gyermekorvosukkal együttműködésben. További sok örömöt kívánok a kicsihez! Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

81. kérdés

renilolo
17:28:54
2012-05-13
Jó napot kívánok. Szeretném segítségét kérni. juniusban lesz a babánk 4 hónapos és méreg zöld a széklete. elvittük a házi orvoshoz aki Normaflort írt fel neki, amit természetesen adunk a kicsinek. DE a széklete továbbra is méregzöld és bűzös a széklete. Erős görcsös hasfájásai vannak. Széklete 2 naponta van. Kérem tanácsát, hogy mi a teendő a továbbiakban. Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-05-15 11:41:30

Ha zöldet kakál...

Kedves Asszonyom! Bár nem a táplálás területével foglalkozom, nyilván lenne ötletem arról, hogy mitől lehet zöld a csecsemő széklete, s másik véleményem arról, hogy vajon mitől bűzös, mégis inkább két javaslatom van. Vagy kérdezze meg ugyanezen a honlapon a táplálási és/vagy gastroenterológiai szakértőt, vagy menjen vissza a háziorvosukhoz azzal, hogy nem enyhült a tünet. A jó válaszhoz lényegesen többet kellene tudni, de elsősorban látni kellene a gyereket!! Ha ugyanis anyatejes a csecsemő, akkor a zöld szín rendszerint azt jelenti, hogy kevés kalória jut be, de ha tápszeres vagy kiegészítést kap a szopás mellé, akkor már nem egyértelmű a helyzet. A székletet illetően is az a helyzet, hogy ha anyatejes, akkor nem szokott bűzös lenni, ha viszont tápszeren van, elképzelhető, hogy rosszul emészti a tápszervben lévő tejet, illetve érzékeny annak valamely összetevőjére. De a lényeg mégis a csecsemő, akit a gyermekorvos közvetlenül lát, megfigyel: észleli, hogy gyarapodik-e vagy áll a súlya, milyen eleven a mozgása, a saját szemével észleli, hogy mennyire zöld a zöld, megszagolja, hogy mennyire büdös az a büdös... Tehát érdemes volna megint felkeresni a saját háziorvost, mutatóba vinni székletes pelenkát és alaposan átbeszélni, hogy mit eszik ez a gyermek. Kiegészítő vizsgálatokra csak akkor lehet szükség, ha változatlan észlelet mellett megáll a súlygyarapodás, rosszkedvű lesz a gyerek, fonnyad a bőre, nem kalimpál energikusan, azaz nem úgy viselkedik, ahogy azt az ember egy csecsemőtől várná... Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia

 

82. kérdés

Titi
15:29:50
2012-04-27
Tisztelt Doktornő!

Kislányom 7 hónapos,oldalára tud fordulni mindkét irányba,de hasra még nem fordult.Hason tolat hátrafelé.Csippenteni,papírt tépni,simogatni,fújni tud.Mindent csapkod.Ezeket fontosnak tartom elmondani a kérdésemmel kapcsolatosan.Van egy 8 éves házi macskám,amely most szüleimnél van.Szobamacska,minden védőoltással rendelkezik.Nagyon kedves,bújós állat.Ön szerint elég nagy-e már a kislányunk,hogy a cicát hozhassuk,vagy várjunk még?Kaphat-e tőle fertőzést,ha itt is kizárólag lakásban lenne,és itt is természetesen minden oltást megkapna?A cica bújna,a kislány meg akarná fogni...Természetesen amikor aludna a gyermek a cica ki lenne csukva a szobából.Aggodalmam,nehogy ráfeküdjön és megfojtsa őt.Reális ez az aggodalom?Hallott Ön ilyen esetről,vagy túlaggodalmaskodom?Képes-e egy ekkora gyermek lelökni magáról?
Gyermekem mozgásfejlődése megfelelő-e?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-05-03 10:40:17

A veszélyesen bújó cica...

Kedves Asszonyom! Két kérdést tett fel: az egyik a gyermek mozgásfejlődésére, a másik kedves cicájával kapcsolatos. Biztos sokat hallotta az elsőre adott választ: nem ítélhető meg levélben, hogy egy héthónapos csecsemőnélaz oldalrafordulás elegendő-e vagy kevés... Szívem szerint azt mondanám, teljesen mindegy, hogy emellett még csippentget és fújdogál-e, hiszen higgye el, hogy mindig csakis a teljes gyermek, valamennyi, testi-lelki-szellemi-szociális készségtárának ismeretében dönthetünka rról, hogy egy-egy részfunkció elég-e, kevés-e, aggasztóan lassú-e vagy nem érdemes vele foglalkozni. Egy átlagosan fejlődő, jó kedélyű, jól evő, jól alvó, a környezetére kíváncsi, hangocskákat adó, játékokkal manipuláló , héthónapos kisgyermeknél biztos nincs ok aggodalomra. Mozog a saját ritmusa szerint, kidolgozza szépen az izmait, megerősíti őket annyira, hogy azután szép sorban követhessék egymást a mozgásfejlődés állomásai. Szigorúan az ő egyéni ütemében, ami nem biztos, hogy megegyezik a játszótéren látható többi gyerekével. A problémátlanul fejlődő gyermekeknél türelem kell, figyelem, gondos szeretet: ha ez megvan, akkor úgyis észreveszik, hogyha valódi gond akad. Ami pedig a cicát illeti, nem hallottam róla, hogy csecsemő megfulladt volna azért, mert egy cica ráfeküdt. Ennél sokkal aggályosabb a gyakori macskaszőr allergia, ami könnyen kialakulhat, hisz a cica mindenen, szőnyegen, fotelen, függönyön otthagyja a szőrét. Egész biztos egyetlen percre sem hagynám, hogy a cica kettesben legyen egy csecsemővel. Felügyelet mellett igen, egyedül nem. Egyik sem képes vigyázni a másikra... A kisgyereket később meg lehet tanítani arra, hogy mit szabad egy cicával és mit nem, de ebben a korban a kicsi még nem tudja, hogy ha ő meghúzza azt az izgalmasan tekergő farkat, akkor a legkedvesebb cica is azonnal megkarmolja. Tehát az a válaszom, hogy a macskát haza lehet vinni, de: a gyerek hálószobájába sose mehet be, felügyelet nélkül soha nem maradhat a kicsivel és ha az allergia legkisebb jele is mutatkozik, akkor sajnos a cicának át kell szoknia szobacicából kerti cicának, ha erre van lehetőség. Üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főo., c. egyet. tanár

 

83. kérdés

Szvitek Szilvi
20:51:12
2012-04-24
üdvözlöm!
37+4 hetes kismama vagyok. ma volt UH vizsgálat, melyen ezt írták: BPD 98mm, THQ 107mm,Fl 74mm. Átlagosnál árnyalattal több magzatvíz, bőr vastagság törzs körül 8mm.
kérdésem az lenne, hogy az utóbbi 2 értéknek mi lehet az oka? Cukorbeteg nem vagyok, vércsoportom A Rh+. Milyen elváltozást jelent ez a babánál? Az orvosom azt mondta nem feltétlen jelent gondot, de azért vigyem az összes eddigi leletem..nem nyugtatott meg.
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-04-26 08:29:38

Kismama

Sajnos, a kérdésre válaszolni nem tudok, a probléma nem ahhoz a területhez tartozik, amelyben jártas vagyok. Erre inkább egy neonatológus tudna válaszolni. Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főorv., c. egyetemi tanár

 

84. kérdés

beus76
07:58:50
2012-04-19
Jó napot kívánok!!Én nagyon el vagyok keseredve, mert a védőnő és a gyerekorvos nem áll mellettem.Az a kérdésem, hogy az én kisfiam koraszülött volt 29 . hétre született 2010.04.25.-én és nem rég kezdett el totyogni már otthon nagyon ügyesen próbálkozik az egyedül lépegetéssel és menéssel.Járunk fejlesztő tornára is ott azt mondják nagyon szépen fejlődik és utol fogja érni a többi gyereket .Az érdekelne hogy így most akkor ez baj -e vagy jó úton haladunk-e mert a védőnő szerint baj hogy nem fut a gyerek és nem beszél emberi nyelven csak babanyelven. Köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-04-19 12:00:20

Fejlődés

Kedves Asszonyom! Először is hadd kezdjem azzal a válaszomat, hogy nem biztos, hogy a védőnő nem áll Ön mellett, inkább attól tartok, nem rendelkezik elég tudással és tapasztalattal a nem átlagos fejlődésmenetet illetően. Épp nem olyan rég tartottam továbbképzést védőnőknek és hihetetlenül hálásak voltak, mert azt mondták, egyszerűen nincs módjuk ismereteket szerezni a megváltozott fejlődésű gyermekekkel kapcsolatban. Bár nem írta, hgy milyen súllyal született a kisfia, de a 29. hét valóban nagyon korai, hisz a gyermeknek még min. 10 hét érésre lett volna szüksége. Azt sem tudom, hogy a születés utáni időszakot hogyan vészelte át: egyszerűen csak kicsike volt és meg kellett tanulnia élni, lélegezni, táplálkozni stb., vagy meg kellett küzdenie a különböző, ilyenkor szokásos szövődményekkel is. De bárhogyan is történt, az ilyen gyermekek fejlődése lényegesen lassúbb az átlagosnál. Mint ahogy a súlyuk is csak pár hónapos korra éri el az átlagos születési súlyt, úgy a mozgás- és beszédfejlődés terén is rendszeresen tapasztalunk hol kisebb, hol nagyobb késedelmet. Ha Ön a gyermekkel a megfelelő fejlesztésekre jár, ne legyen elkeseredve, mert akkor már jó úton vannak. Nem tudom, van-e a lakóhelyük közelében korai fejlesztő központ, ha van, és még nem keresték fel, az mindenképpen javasolható, hiszen ezekben nem egyszerűen egy-egy megkésett funkciót igyekeznek kialakítani, hanem komplex módon mérik fel a gyermek állapotát és annak megfelelően választják ki a szükséges terápiás formákat. Ezekben a központokban a legkülönfélébb mozgásfejlesztő szakemberek, fejlesztő pedagógusok, pszichológusok, erre szakosodott gyermekorvosok dolgoznak, akik igen pontosan meg tudják ítélni, hogy a gyermek hol tart és mire van szüksége ahhoz, hogy továbbléphessen. Soha ne hasonlítsa kisfiát a többi gyerekhez, barátnői, rokonai, szomszédai gyerekeihez, mert ő más: neki a saját útját kell járnia, s nekünk egyetlen feladatunk, hogy ehhez biztosítsuk a megfelelő segítséget. Saját tapasztalatom szerint, ha a gyermeknek valóban nincs más baja, csak a koraszülöttség lassítja a fejlődést, tehát nincs kifejezett fejlődési eltérése (pl. a születés körüli időkben esetleg elszenvedett egyéb károsodás, genetikai ártalom, egyéb alapbetegség), akkor ezek a gyermekek lényegében 6-7 éves korukra érik utol a kortársakat, azonban bizonyos területeken 10-12 éves korig is érzékelhetők enyhébb problémák. Mint javasoltam, mindenképpen érdemes egy korai fejlesztő központ felkeresése, ahol az Önt emésztő kérdésekre, a gyermek ismeretében, konkrét válaszokat kaphat. Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gy. főorv., c. egyetemi tanár

 

85. kérdés

Juditkaa
14:46:41
2012-04-16
Tisztelt Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! :-)

Kellemes napot! :-)
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

1970-01-01 01:00:00

 

86. kérdés

Juditkaa
14:35:18
2012-04-13
Tisztelt Doktornő,

Kisfiam 10 hetes múl kedden, két hete mért súlya 5300 gr. Sajnos tápszeres kiegészítésre is szorul az anyatejes táplálás mellett. Mostanában vettem észre, hogy nagyon-nagyon sűrőn nyújtogatja a nyelvét. Evés után is (tápszeres evések után). Lehetséges, hogy szomjas? Ilyenkor vízzel szoktam kínálni. Ezt el is fogadja olyanannyira, hogy akár 75 ml-t is képes meginni. Ha megpróbálok neki kevesebbet adni rendszerint kiköveteli magának a nagyobb mennyiséget. Védőnőnk és doktornőnk is azt mondta ne adjak neki vizet. Kérdések:
-Ön szerint a rendszeres nyelvnyújtogatás mire utalhat?
-Miért nem adhatok/ihat vizet a baba az étkezései után ha azt elfogadja?

Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Kálmán Zsófia

Gyermekgyógyász főorvos, c. egyetemi tanár

2012-04-16 11:52:09

Nyelvnyújtogatás, vízivás

Kedves Asszonyom! Nyilván az unalomig gyakran hallotta, hogy gyermekről, különösen kiscsecsemőről a távolból semmit nem lehet, nem szabad mondani, hiszen az alapszabály az, hogy a gyermeknek nem egyes szerveit, funkcióit ítéljük meg, hanem mindig önmagát, teljes fizikai, szellemi, érzelmi, szociális valójában. Tehát bármit is mond a tanácsadó, mégakkora tapasztalattal is a háta mögött, az nem az Ön kisfiára vonatkozik, hanem arra a sok-sok kisgyermekre, akit már valójában látott az adott szakember. Ilyen tapasztalatok alapján a következőket mondhatom. Semmilyen tünet, semmilyen jelenség nem értékelhető önmagában. A nyelvöltögetés megítélése attól függ, hogy mi minden társul hozzá. Ha adott egy jó étvágyú, ügyesen szopó, figyelmes 10 hetes csecsemő, akinek jó az alvási-ébrenléti ritmusa, nem sír sem túl sokat, sem túl keveset, elevenen rugdalózik, izmai nem túl feszesek, nem túl lazák, karban ügyesen megtartja magát, kedves hangocskákat ad, szemkontaktust lehet vele teremteni, arca átlagosan harmonikus kisbabaarc, akkor az ember csak megjegyzi, hogy van egy ilyen szokása és figyelemmel – esetleg fotókkal– követi, hogy az hogyan alakul. Ha a nyelvöltögetéshez egy csomó másik apró kis tünet is társul , ami nyilván nem kerüli el egy jószemű gyermekorvos figyelmét (pl. túl nagy, vaskos nyelv, aluszékonyság, szinte pikkelyesen száraz bőr, mozgáshiány, „rongybaba”-szerű lazaság, furcsa arcvonások stb.), akkor természetesen utána kell nézni a dolognak és bizonyos vizsgálatokkal kizárni a háttérben esetleg megbúvó problémákat. Ami az ivást illeti, egyéni és családi igények és szokások határozzák meg. Vannak emberek, akik szívesen és sokat isznak és vannak, akik alig képesek magukba erőltetni napi néhány pohár folyadékot. A legjobb a természetes érzésekre hagyatkozni, hiszen az ember szervezete, amíg egyensúlyát fel nem borítják, igen józanul jelzi az éhséget és szomjúságot. Ezt teszi a csecsemő is, csak nála az a legfontosabb, hogy az ember megtanulja jól leolvasni a jelzéseit. Ugyanúgy, ahogy nem minden sírás jelent éhséget, a nyelv nyújtogatása sem feltétlenül a szomjúság jele. Tápszer adásakor azonban nem ritka, hogy a csecsemő saját szervezete mintegy „sűrűnek” érzi a tápszert és ezért szívesen fogyaszt utána vizet. Evés után azonban, amikor, feltehetően 150-200 ml-t már elfogyasztott a gyermek, kicsit soknak tűnik a 75 ml. Elvileg természetesen egy szomjas csecsemő annyit iszik, amennyit akar, legfeljebb kipisili, de azért itt is érdemes a józan megfigyelésekre hagyatkozni: melyik étkezés után kívánja a legtöbb folyadékot; van-e különbség a tápszeres és anyatejes táplálás utáni vízigényben; mindegyik tápszer után ugyanannyira szomjas-e vagy csak bizonyos tápszerek után; nem fordulhat-e elő, hogy nem jó a hígítás, véletlenül kevesebb folyadékban hígítják a tápszert; mi történik, ha gyakrabban adnak neki inni, pl. két étkezés között is megkínálják vízzel, de csak kisebb mennyiségekkel (30-50 ml). Ha az ember igen aprólékosan kitanulja a csecsemő szokásait, előbb-utóbb kialakul egy kép az evés-ivási sajátosságairól. Ami pedig magát a vizet illeti, a forralt víz, ha nem cukrozzák, nem okozhat gondot józan mennyiségben: nem hízlal, nem veszi el az étvágyat, főleg ha evés után adják, s mint írtam, legfeljebb kipisili a fölösleget. Ugyanakkor, mint semmi másra, a vízre sem célszerű rászoktatni abban a formában, hogy ha bármilyen probléma, nyikkanás, nyűgösség adódik, rögtön elő a vizet. Az ésszerű mennyiségi és alkalmazási határokat mindig jó megtartani. Hogy a védőnő és a gyermekorvos miért nem javasolja a vizet, nem tudhatom, talán kérdezzen rá! Szívélyes üdvözlettel Dr. Kálmán Zsófia gyerm. gyógy. főo. c. egyet. tanár

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja