Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

szakértő fényképe 1974-ben végeztem el az egyetemet. Utána egy vidéki kórház gyermekosztályán, majd mintegy 20 éven keresztül a Semmelweis egyetem II. sz. gyermekklinikáján dolgoztam. Ennek az időnek jelentős részét töltöttem daganatos és vérképzőszervi betegségben szenvedő gyermekek gyógyításával. Egyetemi adjunktusként jöttem el a klinikáról, majd némi vargabetű után házi gyermekorvosi praxist kezdtem és profilomat sok hagyományos gyógymóddal bővítettem.

Ars poeticám: A természet tud gyógyítani és mi alázattal, és korszerű tudással tudunk segíteni ebben.

Cikkeim

Nem kötelező védőoltások, amiket a gyermekorvos szerint érdemes beadatni

Érdemes-e beadatni a rotavírus elleni védőoltást? Mikor aktuális az agyhártyagyulladás elleni védőoltást? Milyen következménye lehet annak, ha mégsem kérjük a bárányhimlő elleni oltást? Gyermekorvos szakértőnk a szabadon választható csecsemőkori és gyermekkori oltásokat ismerteti.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2015-06-22

tovább a cikkre

Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol

Le szabad-e nyalni a cumit, ha az leesik a földre? Baj-e ha a baba egyfolytában cumizik? Cumit adjunk vagy ujjacskára szoktassuk a kisbabát? Mikor vegyük el a cumit a gyerektől? Gyermekgyógyász szakértőnk tanácsai cumiról, cumizási szokásokról.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2015-05-13

tovább a cikkre

Védekezés a kullancsok ellen

A nyári közellenség. Igen sokat hallunk a kullancs csípés veszélyeiről, védőoltásról, fertőzésekről. Sokszor merül fel kérdés: mit tegyünk? Ehhez adok néhány mankót a szakmai elvek alapján.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2011-06-29

tovább a cikkre

Nyári veszélyek

A szép idő megérkeztével fölszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól. Gyakran azt hisszük, hogy most már mindent lehet. Persze sok mindent igen. Így például lehet enni a sok jó friss, magyar zöldséget és gyümölcsöt. Végre nem mirelitet, konzervet, vagy drága, de íztelen importárut kell fogyasztani.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2011-06-29

tovább a cikkre

Hányással, hasmenéssel járó fertőzések

Az influenza mellett most a legtöbb kis beteg hányással, hasmenéssel járó fertőzéssel küszködik. Hogy ilyenkor mivel segíthetünk? Amikor mi is ezzel a problémával kerültünk szembe, szakértőnktől, dr. Somló Páltól kértünk segítséget.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2009-02-11

tovább a cikkre

Hasfájós csecsemők

Születés után a szájon át kerül a táplálék a szervezetbe, amely végig halad a gyomor-bél csatornán. A táplálkozás magzati korban a méhlepényen, a véren keresztül történt, így az addig érintetlen szervnek új feladatokkal kell megbirkóznia.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2009-01-06

tovább a cikkre

Az újszülött gondozása

A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05

tovább a cikkre

Az immunrendszer felkészítése az őszi-téli megbetegedésekre

Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05

tovább a cikkre

Járvány előtt oltásokról

Alig ért véget a nyár, a rendelőben sorra megjelennek a náthás, lázas, néha hányós, hasmenéses betegek. A tömegkommunikációban folyamatos híradást kapunk arról, hogy már megint súlyos influenzajárvány várható, amely megelőzésére újfajta összetételű oltóanyag került előállításra. Tavaly is a fejünk fölött lógott „Damoklész kardja”, de szerencsére megúsztuk súlyosabb járvány nélkül.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05

tovább a cikkre

Fitymagondok - fitymaszűkület

A fitymaszűkület a kisfiús anyukák rémálma. Megmagyarázni szegény síró, kétségbeesett gyermeküknek, hogy a fájdalmas esti procedúra az ő érdekükben történik… S látni, hogy a kisgyerek szenved és nem érti, hogy az anyukája, aki annyira szereti, miért okoz neki fájdalmat… Vajon mindez megelőzhető lenne? Mit tehetünk ellene? Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-07-31

tovább a cikkre

Szükséges-e a mandulaműtét?

A gyakori felső légúti gyulladás, tüszős mandulák, a folyton kiújuló középfülgyulladás krónikussá válása esetén a gyermekorvos gyakran a műtétben látja az egyetlen megoldást. Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül, hogy megelőzhető lenne a probléma, mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a műtétet és hogy melyek azok az esetek, amikor valóban muszáj eltávolítani a mandulákat?!

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-26

tovább a cikkre

Az újszülött fürdetése

A család és az újszülött életének fontos része a fürdetés. Ügyeljünk rá, hogy mindig játékos keretek között történjen. A csecsemőt mindig biztos kézzel tartsuk, hogy ne féljen a vízben. A fürdetés több szakaszból áll, nem csak abból, hogy vízbe tesszük és megmossuk.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-24

tovább a cikkre

Csak egy kis nátha?!

Gyakran csak legyintünk, hiszen ez csak nátha. Holott ez az ártalmatlannak hitt betegség számtalan komolyabb probléma alapja és kiinduló pontja. Egy kis odafigyeléssel sok szövődményt megelőzhetünk, ne hanyagoljuk hát el!

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-17

tovább a cikkre

Az újszülött és csecsemő napi ritmusának kialakítása

Az újszülöttnek nagyon fontos, hogy szabott napirendje legyen. A baba születésétől fogva alakítsunk ki rendszerességet a kis jövevény körül. A napirend meghatározását bizonyos határok között rábízhatjuk a csecsemőre. Állandó programként kell beiktatni az újszülött életébe a játékot, foglalkozást és a fürdetést.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-05-06

tovább a cikkre

Felkészülés az újszülött fogadására

Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-05-05

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

Szilagyi E.
21:19:20
2012-11-06
Tisztelt Dr.Ur!
Nagyon szepen koszonom a valaszat,elnezest,hogy kicsit rendszertelenul irtam,probaltam gyorsan osszeszedni a gondolataim,amig a kislanyom aludt,mert ugyebar csak felora a nappali alvas.....:(
Itt Spanyolorszagban ijezgetnek,hogy nem jo ha nem iszik 500 ml tapszert naponta,halat kene ennie 3 x egy heten,es 8 utan koltsem fel es vacsorara kapjon meg egy adag fozeleket,ne csak delben....ha en koltom fel,az neki nagyon rosz,csak sir,nyugos,ideges,nem alszik visza orakat ja es nem is eszik ...igy hat hagyom aludni,es ha nem ebred fel akkor cumi alvas kozben,erre is azt mondtak,hogy nagyon rosz mert megfulladhat....es a bolti bebipapi sem jo mert majd 5eves koraban is azt kerheti(de szerintem ez tulzas...).Roszat csinalok neki ha boltit kap?igaz,hogy o azt kene pontosan egye mint mi felnottek?hat a poharat nem sikerult meg sehogysem.......ragja a muanyag poharat,nem iszik.Olvastam a valaszban,hogy a kanalazas nehezebb mint a cumizas,nekem biztos vagy a kicsinek is ?Nagyon koszonom a valaszt es megnyugtatott a Dr.Ur kicsit :) koszonom!Itt tuloznak kicsit a gyerekorvosok,ezt vettem eszre...Koszonom elore is.Udv Spanyolorszagbol.Tisztelettel,Sz.E.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

1970-01-01 01:00:00

 

2. kérdés

Szilagyi E.
12:06:51
2012-11-05
Tisztelt Dr.Ur.Spanyolo.-ban elek.Az etetessel szeretnek par kerdest feltenni...nem tudom,hogy jol csinalom-e...:( elosozr is a tapszert cumisuvegbol nem keri,vagy a tappszer izere unt ra vagy rajott konnyebb ha en kanalozm neki,mert ha a tapszert jo surure csinalom zabpehejjel v gabonapehellyel azt bezeg megeszi kiskanallal.Csak almaban ha alsizk akkor kiszivja a 180 ml is...Nestle nidina 2est kap...azt hiszem Magyaro.ez a Nan...ha jol tudom...Szoval igy eszik akis draga.reggel7 vagy 8,vagy 8.30kor (mikor hogy)kor kel,eddig tapszer volt a reggeli de 1hete kb nem kel igy zabpehejjel eszi ,esetleg egy kis joghurtal izesitem,aztan 11-12kozott a husos fozelek,ami nestle,mert amit en csinalok nem kel neki,ha kicsit surubb mar oklondozik tole,nem olyan kremes allagu mint amit megveszunk,es csa k azt hajlando elfogadni de abbol 200grot is megeszik,neha utana egy pici joghurt deszertnek,3kor du eddig tapszer volt de mivel nem keri ezert megint a jo suru tejpep 120ml tejbol,aztan6kor jo sok gyumolcs ,2-3 kekszel ezt pepistem es mind megeszi utana pici danonino joghurtot is.aztan8fel elalszik,mivel eges znap csak felorat alszik kint mig setalunk es este 8 kor veg van,nagyon faradt.na most ha felkel 9 fele akkor kap meg fozeleket mert tapszer ugey nem kel ha nem kel fel,akkor almaban megisza szepen a tapszert.Ez igy nagyon rosz?baj az ha a bebipapit veszem neki?10honapos meg egy foga sincs,remelem ha les zmar fogacskaja szilradabb ennivalot is csinalhatok,adhatok neki.Koszonom elore is a valaszat.Udvozlettel,SZilagyi Erzsebet
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-11-06 17:40:57

Étkezés

Kedves Anyuka! Próbáltam kihámozni egy rendszert az étkezés leírásából. Magam részéről úgy gondolom, hogy a leírt vegyes étrend nem rossz. A tápszerrel nincs semmi baj, ha nem akarja cumiból, akkor a pohár még jobb lenne. (A kanalazás, poharazás nehezebb, mint a cumizás.) A fogacska majd kijön, de az összefüggő fogazat, azaz a 6-8 összefüggő fogsor kialakulása előtt nem nagyon erőltetném a szilárd ételt, maximum valami kifli vagy piskóta, amit a nyál is fölold. Az alvás este 8-tól kitűnő. Esetleg a napnak lenne olyan időszaka, amelyben szívesebben aludna. Az étkezésre visszatérve, amennyiben a súly fejlődése megfelelő, akkor jó ez a rendszer. Remélem választ adtam kérdéseire. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

3. kérdés

petot30
18:32:06
2012-10-15
Üdvözlöm.

Kislányom most kezdte az óvódát,májusban volt 3 éves.Azt szeretném megkérdezni,hogy beadassam-e neki az influenza elleni védöoltást a közösség miatt? Minden oltást megkapott,bárányhimlőt,gennyes agyhártyagyulladás stb.Sokan mondják,hogy érdemes lenne.Ha igen,mikor adassam be,hogy megfelelö legyen a védettség? Igaz folyamatossan náthás,hol jobban hol kevésbé.
Köszönöm válaszát.

Timea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-10-29 13:43:47

Védőoltás.

Kedves Anyuka! A gyermekeknek is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást. Most érkeztek meg az ÁNTSZ-hez a gyermekeknek adhatók, most érdemes kérni a házi gyermekorvostól. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

4. kérdés

evi84
17:16:54
2012-10-12
Tisztelt Doktor úr!

Szeretnék Öntől tanácsot kérni!Kisfiam 2 éves és székletproblémával küzdünk hónapok óta,elmentünk orvoshoz és a cikkben említett összes dolgot kipróbáltuk de sajnos semmi!Fogzáskor nagyon erős volt a széklete és kicsípte a popsiját hiába azonnal tisztába tettem.Azóta visszatartja a székletét!hogyan lehetne arra rávenni,hogy kinyomja és nem fog fájni neki!
Köszönettel:

Guba Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-10-29 13:40:09

Széklet ürítés

Kedves Anyuka! Ezt a kérdést trenírozással lehetne megoldani. Ehhez a szokásos székletürítési időben pl. Glycerin kúppal, esetleg beöntéssel lehetne trenírozni, azzal párhuzamosan, hogy valamely nem felszívódó, un. ozmótikus hashajtót alkalmazni, amelytől puhább a széklete. Nem utolsó sorban az étrend megfelelő rosttartalma lényeges. Remélem ez megoldja a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

5. kérdés

fintaerika
12:24:40
2012-10-11
Jo napot. Kisfiam 4 honapos... meg van hulve es eves kozben tepkedi a jobb fulet... Lehetseges hogy a valadek atment a fulere es azert tepkedi meg piszkalja... vagy csak ugy erdekes neki hogy van fule... megnyomkodtam neki a fule mellett nem faj neki... attol meg lehetseges? Elore is koszonom a valaszat
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-10-29 13:29:51

Fültépés.

Kedves Anyuka! Náthásság esetén a fülkürt működése zavart szenvedhet. Ez is lehet oka, a következményes nyomásváltozás miatt, a fültépésnek. Sok kicsi akkor is tépi a fülét, mert fáradt, stb. A nátháját kell rendezni és akkor valószínüleg megszűnik az esetleges fülkürt probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

6. kérdés

melcsi81
20:51:13
2012-10-04
Tisztelt Doktor úr!
Szeretnék segítséget kapni egy fontos ügyben: A helyi bölcsődébe óriási problémát és aggodalmat okoz a szülőknek, hogy jár ide egy 3 éves gyermek, aki Hepatitis C hordozó, ráadásul eléggé agresszív viselkedésű. Ez abban nyilvánul meg leginkább, hogy erőteljesen, gyakran harap. Adatvédelmi okokból eddig senki sem tudta, hogy a gyermek beteg, de ez most valahogy kiderült...
Mit lehet tenni? El lehet-e tiltani valamilyen módon a gyereket a közösségtől? Mit lehet tenni a viselkedésével kapcsolatban? (Itt jegyzem meg, hogy hivatásos nevelőszülőnél van a gyermek, nem értek hozzá, ezért kérdezem, hogy ilyenkor egyébként járhat egyáltalán Bölcsődébe? )
Válaszát köszönöm előre is!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-10-29 13:19:22

Hepatitis C

Kedves Anyuka! Sajnos ez egy olyan probléma, amelyet a bölcsőde orvosa, ill. a bölcsőde vezetője hivatott emgoldani. Így távolról nem lenne szerencsés beleszólni. Sajnálom, hogy nem tudok segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

7. kérdés

katus.kovacs
15:34:40
2012-10-02
Hozzátáplálással kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. A kislányom 6 és fél hónapos. 6 hónapig kizárólag anyatejet kapott. Elkezdtük a hozzátáplálást, de nem hajlandó kinyitni a száját. Ha bármit sikerül bevarázsolnom a szájába, azt megeszi, az új ízekkel láthatólag nincs baja. Viszont utálja, ha várom a kanállal (mese, vers, ének, mondóka, játék, minden jelen van), hogy nyílik-e a szája. A szeme láttára fejtem anyatejet a kanálba, az sem kellett. Rögtön utána viszont szívesen szopott. Magát a kanalat (mint minden más tárgyat) szívesen teszi a szájába, tehát gyanítom, hogy nem a kanalat utasítja el. Máskor sem szereti, ha az arcához érek, ez lehet a probléma. Mit tanácsol? Köszönöm előre is, mert már kezdek kiborulni.
Tisztelettel, Kovács Katalin
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-10-02 17:34:35

Etetés.

Kedves Anyuka! Kedves Kovács Katalin! Az ön által elmondottakra én azt szoktam mondani, hogy a kicsi okos. Okos, mert tudja, hogy a legjobb táplálék számára az anyatej. Nem kellene izgatnia magát. Ha a kicsi anyatejet akar (ha még van elegendő) akkor semmi baj, egye. Majd megjön a kedve egyéb ételekre. Nem kell a kanalat eröltetni, fog majd vele enni. Nagyon jó pohár is, esetleg cumis üveg. Én nem csinálnék gondot belőle. Nem kell eröltetni a "tötltöttkáposztát" egyenlőre. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

8. kérdés

b.erika
22:54:05
2012-09-18
Tisztelt Doktor úr! A segítségét szeretném kérni, mivel kételyeim vannak, hogy szükséges-e antibiotikummal terhelni 11 hónapos kisfiam kis szervezetét. Csütörtök éjjel kezdődött nála 38,5 C láz ami tartott szombat éjjelig.Aznap híg széklet, utána hasmenés fordult elő, hörgés, szombaton rekedtség, éjjelente csúnya köhögés. Szombaton bevittük az ügyeletre, ott felírtak neki Calcium szirupot, Fenistil cseppeket, Hylak forte cseppeket, Smecta port. Azt mondták vírusos fertőzés,nem szükséges antibiotikum. A gyermekorvosunk viszont felírta a Megamox Duo-t és Rectodelt kúpot. Nem szeretném feleslegesen beadni neki ha nem muszáj, Ön szerint kihagyható?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-09-20 15:39:36

Antibiotikum

Kedves Anyuka! Először is előre bocsátanám, hogy nem szeretem látatlanban kritizálni kollégák döntését. Azonban a leírtak alapján én sem érzem szükségesnek az antibiotikum adását. Sokkal inkább azt gondolnám, hogy ez egy megfázás, amelyet inkább orrszívással, inhalálással, sós vizes orrcseppel kellene kezelni. Az oldott köhögés érdekében pl. Fluimucilt adnék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

9. kérdés

hajni107
20:10:39
2012-08-23
Tisztelt Doktor Úr! Kutacs-kérdéssel fordulok Önhöz. Kislányom születésekor fejkörfogata 34/36 cm volt, már akkor is mondták hogy kisebb a kutacsa az átlagnál. Most 4hónapos múlt, jelenleg 39/41 cm-t mért a védőnő. Egyébként 66 cm és 6700g. A gyerekorvos azt mondta hogy csökkentsük a D-vitamint, nehogy idő előtt bezáródjon neki, azt mondta csak egy ujjnyi a nagy kutacsa. Ön szerint ezek alapján a méretek alapján van okom aggódni? Kicsit meg ilyedtem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel : Hajni
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-08-24 09:23:09

Kutacs

Kedves Anyuka! A gyermek méretei megfelelnek az általam ismert előírásoknak. A kutacs, ahogyan a csontosodás, mostanában nagy változatosságot mutat. Én nem aggódnék miatta, nekem is van több ilyen csecsemőm. Amit javasolnék a teljes záródás előtt koponya UH elvégzése. Ha itt eltérés lenne, akkor jelenthet problémát. Maga a kutacs záródása nem jelent semmit önmagában. A praxisomban lévő egyik gyermek kutacsa pl. nagyon korán záródott, fejlődése a továbbiakban is tökéletes volt. Koponya formája olyan lett, mint az apukáé. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

10. kérdés

IVIKE
14:23:52
2012-07-26
Tisztelt Doktor Úr!

Gyermekem 2 év 7 hónapos, kb. 1 éve megjelent az egyik felső szemhéján egy árpa. Azóta szinte folyamatosan jelenik meg mindkét szemén. Az első alkalomnál még nem járt közösségbe, csak játszótérre. Több orvosnál megfordultunk, azt mondják, ez egy hajlam, használjunk Tobrex kenőcsöt. De egy éve már??? Semmit sem ér! Szegény gyerek meg csak szenved... (de túl vagyunk már a kamillás borogatáson, szemvidítófűn, tetran kenőcs, neomycin, tobrex csepp, oculoheel csepp és az aloe activatoron) Mit lehetne tenni, hogy az említett "hajlam" feledésbe merüljön? Köszönettel,
Lívia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-07-26 14:49:19

Árpa

Kedves Anyuka! Sajnos nem értek eléggé hozzá, mert nem vagyok szemész. Azonban azt gondolom, hogy valamely klinikát kellene fölkeresni a problémával. Nem utolsó sorban bennem fölmerül a szem töréshibájának lehetősége, ezért alapos szemészeti vizsgálat lenne indokolt. Remélem sikerül megtalálni a megoldást a problémára. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

11. kérdés

lini79
15:49:00
2012-07-14
Kedves Doktor úr!
Kislányom Kedden lesz 3 hónapos.(Csak anyatejes)A napokban azt vettem észre, hogy a bukás, vagy ami tejcsi evés után kifolyik a szájából, olyan szagú mint a romlott tej. Ez utalhat valamiféle gyomor, vagy emésztőrendszeri problémára? A tejemet megnéztem, nincs furcsa szaga, állaga mikor megeszi.Az étvágya is rosszabb egy pár napja, ritkán eszik keveset, és a napi pisis pelusok száma sem kielégítő. 3-4 darab.
Válaszát előre is köszönöm!Krisztina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-07-26 14:41:45

Bukás

Kedves Anyuka! A kibukott tejnek természetesen a szaga olyan, mint a romlott tejé. Lehet, hogy érdemes lenne szoptatás előtt egy kis bukás ellenes tápszert adni. Másik oldalról: nem jött meg véletlenül a mensese? Ez megváltoztathatja az anyatej ízét, átmeneti evés zavart okozva. Ha kitartó, akkor általában elmúlik. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

12. kérdés

farkaserika
17:00:52
2012-07-04
Tisztelt Dokttor úr! Azt szeretném megkérdezni hogy a kislányom 3, 5 hónapos az állán a mellkasán és a fején apró pici pöttyök jelentkeztek néhány napja mindenki azt mondja hogy a melegtől van ez igaz? és mit tudnék tenni hogy elmúljon?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-07-26 14:38:34

Kiütések

Kedves Anyuka! Látatlanban azt tudom mondani, hogy valószínűleg. Többször le kell öblíteni, néha egy kis popsi kenőccsel bekenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

13. kérdés

tinus34
09:17:35
2012-07-02
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányunk most töltötte be 16napot.szépen leesett a köldökcsonkja 7.nap körül.Időnként nagyon picit vérzik,de ez a vérmennyiség is annyi lehet hogy "bepiszkolja"rászárad kicsit a köldök körüli bőrre.valamikor nincs is vér rajta.amivel kezeltem a köldökcsonkot alkohollal kicsit teszek a fülpiszkálóra és fertőtlenítem.Váladék nincs,és nem fáj a picinek mikor lekezelem.Meddig tarthat ez a picinyke vérzés,mikor vigyem ezzel orvoshoz?Tisztelettel köszönöm válaszát Tina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-07-26 14:37:09

Köldök

Kedves Anyuka! Gondolom a probléma megszűnt. A válasz általános: ez magától meg szokott szűnni, nagyon ritka esetben vérzékenységre utalhat, de nem lányoknál. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

14. kérdés

babo25
11:16:29
2012-06-20
Tisztelt Doktor úr!
4 hónapos kislányom bárányhimlős lett, ami zavartalanul lefolyt. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a 4 hónapos oltás elmaradt, azt mikor kaphatja meg leghamarabb, illetve nem jelent a "késés" gondot?
Köszönöm válaszát!
Meja
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-24 19:07:58

Oltás és bárányhimlő

Kedves Anyuka! A kolléga nagyon helyesen nem adta be az oltást a bárányhimlős kicsinek. Az oltás elmaradása nem vészes, mert régen öt hónaposan adtuk ugyanezt az oltást, kettőt már kapott is belőle. Mindenesetre s fertőzés elmúlta után legalább két hét kell az oltás beadásához, hogy az immun rendszer megfelelően tudjon reagálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

15. kérdés

kbogika
17:43:20
2012-06-18
Kedves Doktor Úr!
11 hónapos kislányomnak négy fogacskája van. Kettő alul, kettő felül. Ma reggel 38,7 C°- os lázat mértem neki. Szorulása van és iszonyúan folyik nagyon a nyála. A felső két fogacskánál ugyanígy voltunk. Voltunk a háziorvosnál ma. Tüszős mandulagyulladást állapított meg, viszont nem köhög, nem folyik az orra és az étvágya is rendben van. Elképzelhető, hogy ez összetett dolog? A fog miatt van szorulása és nyálzása. A láz pedig csak egy kezdődő mandulagyulladás?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-24 19:05:36

Fogzás

Kedves Anyuka! A fogzás gyöngíti a szervezet ellenálló képességét, ezért könnyebben alakulhat ki fertőzés, láz. A tüsszős mandulagyulladás nem jár orrfolyással, az nátha és a köhögés sem kötelező. A kolléga látta, így valószínüleg ott is van. A székrekedés, nyálzás a fogzás természetes tünete lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

16. kérdés

b.erika
07:57:00
2012-06-12
Tisztelt Doktor úr! Az volna a kérdésem hogy szoptatás alatt használhatok-e Zoviraxot vagy valamilyen aciclovir tartalmú kenőcsöt a herpeszemre?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-24 19:03:01

Zovirax

Kedves Anyuka! Krémet nyugdotan használhat. A herpes veszélyesebb. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

17. kérdés

csabesz37
22:53:46
2012-05-21
üdvözlöm.. mi egy 4 éves kislány szülei vagyunk a kicsinek sokszor begyullad a garatmandulája .már kapott antibiotikumot is meg tantumverde gyulladás csökkentö sprat de egy kis megfázás után ujra begyullad a kis mandulája és köhögteti...nem szeretnénk kivetetni neki.... de mit tanácsolna hogy csökkentsük a gyulladását ?????? vagy hogy tudjuk megszüntetni.. mert a háziorvos csak azt hajtogatja hogy légcsöhurutos és azért köhög de a manduláját meg sem nézi sosem holott mi is látjuk hogy az eggyik duzzadtabb a másiknál várjuk mielöbbi válaszát ...köszönettel az( aggodó szülök)
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-06 12:18:40

Mandula

Kedves Szülők! A föltett kérdésre nehéz válaszolni, látni kellene. Javasolnám orr-fül-gégész fölkeresését, ill. sokkal inkább olyan szakemberét, aki arcüregi ultrahangot és szükség esetén proetcz kezelést tud csinálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

18. kérdés

liza979
14:58:05
2012-05-16
Tisztelt Doktor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy szoptatás alatt szedhetek 100%-ban természetes étrend kiegészítő tablettát, mely felgyorsítja az anyagcserém? (A neve Slimfit, engedélyeztetett termék) Ha belemegy az anyatejbe az árthat a babának? A hasa fájhat tőle? Főbb összetevői a következők: citrom, gyömbér, java tea, zöld tea, fahéj, szegfűszeg olaj.
Válaszát megköszönve,
üdvözlettel,
Liza
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-06 12:16:30

Étrend kiegészítő

Kedves Anyuka! Bár utána néztem a terméknek, de tapasztalataim nincsenek. Valószínűleg baj nem lenne, de inkább várni kellene a szoptatás elmaradásáig és akkor elkezdeni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

19. kérdés

baby0309
07:27:17
2012-05-12
Tisztelt Doktor Úr!

Kisebbik Fiam 9 hónapos múlt. 4 hónapos koráig hasfájós volt. Csak anyatejes baba volt 5 hónapig,azután kezdtük a hozzátáplálást. A mai napig szopizik,éjszaka sokszor felébred emiatt sajnos.
A probléma mégis más lenne,mégpedig az,hogy kora reggel szinte mindig arra kel szegénykém,hogy tele van gázokkal és fáj a pocija. Ha sikerül ezeknek távoznia,akkor alszik tovább de van,hogy kell fél-egy óra,amíg rendeződik a helyzet. Utána semmi gond nincsen egész nap. Ez mindig reggelre jön elő.Ha megpróbálom tornáztatni,akkor nagyon sír. Elalvás előtt nem kap nehéz ételt. Általában tejpépet szokott enni és cicin alszik el. Cumit,cumisüveget nem használunk. Itató pohara van,de nem igazán szereti,inkább pohárból iszik(segítséggel persze).
Mitől lehet ez és mit tehetnék ennek érdekében,esetleg este adhatnék neki valami espumisan vagy ehhez hasonlót?(Ha igen,akkor miből mennyi cseppet) Vagy ilyenre nincs szükség?
Köszönöm a válaszát!
Tímea

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-06 12:14:50

Puffadás

Kedves Anyuka! Így nagyon nehéz megmondani az okot. Javaslom gasztroenterológus fölkeresését, konzultációt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

20. kérdés

KrisztiAnyuka
15:11:37
2012-05-09
Kedves Doktor úr!

Másfél éves a kisfiam és az a problémánk, hogy úgy veszem észre, gyengébb az immunrendszere, mint a társainak, érzékenyebb a meghűlésekre/vírusokra. Az utóbbi fél évben minden hónapban meg volt fázva (láz, nátha, köhögés – amire ált. Nurofen szuszpenziót, Nasivin orrsprayt kapott), pedig nem is jár bölcsődei közösségbe.

Igaz, ősz-tél volt és ősz elején (1 éves korában) hagytuk abba az anyatejes táplálást, de úgy érzem, ennek nem kéne ilyen gyakori betegeskedést okoznia. Változatosan táplálkozott, minden számára fontos vitaminhoz hozzájutott. Nagy hidegben mindig jól felöltözettem, és az időjárási viszonyoknak megfelelően töltöttünk kint hosszabb-rövidebb időt a szabadban.

Abban reménykedtem, hogy a tavaszias idővel elmúlik a problémánk, de továbbra is nagyon érzékeny. Figyelem, hogy a játszótéren milyen ruhában van a többi kisgyerek, általában rajta egy-két réteggel több van, de pár hete még így is megfázott. (Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem azért, mert kiizzad a plusz réteg miatt!) Nagyon aggaszt a helyzet, mert annak örülnék a legjobban, ha úgy öltözethetném, ahogy a társai vannak, de úgy biztos, hogy megfázna. Emellett felmerül bennem a kérdés, hogy nem árt-e neki hosszú távon a plusz ruharéteg azzal, hogy ezt szokja meg?

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én is elég érzékeny vagyok, könnyen megfázok - de azért nem ilyen szinten, mint ő.

Sokat gondolkodtam, mi lehet a baj. Elképzelhető, hogy az is befolyásolja a helyzetet, hogy az otthoni hőmérséklet ált. 24 fok? Ez soknak számít? Az utóbbi időben tudatosan odafigyelünk, hogy ne legyen túl meleg a szobákban, beszereztünk egy levegőpárásító gépet és egy sógépet is (Salin S2), ami a felső légúti megbetegedések ellen erősíti a szervezetet.

Szeretnék tanácsot kérni a Doktor úrtól, hogyan erősíthetnénk még kisfiam immunrendszerét, elsősorban természetes módszerekkel.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Krisztina



szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-06-06 12:12:45

Megfázás

Kedves Anyuka! Amiket leírt, több szempontból is általános probléma. Ebben az évben több szülő is azzal fordult hozzám, miért van az, hogy gyermeke oly sokszor megfázik. Én a következőkben látom az okokat: 1.) Ez évben igen kiszámíthatatlan, változékony időjárás volt, melyhez nehéz alkalmazkodni. 2.) A fűtési szezon kiterjedése nagyban hozzájárulhat a nyálkahártya védekező képességének csökkenéséhez, melyben fontos szerepe lehet az otthoni magas hőmérsékletnek is. Részemről 21 foknál többet nem javasolnék, ha valaki fázik, ne rövid ujjú trikóban legyen. A túlöltözködés szintén nem egészséges. 3.) A párásítás igen jó és fontos. 4.) A kialakult betegség gyógyításában jobb lenne arra törekedni, hogy a váladék kiürüljön az orrból és üregeiből. Ehhez nagyon fontos, hogy a váladékot oldjuk, amelyre a Nasivin pont a legrosszabb hatású. Nasopax az az orrspray, amely oldja is a váladékot. Ebben néhány, orrtakarítással foglalkozó orvos tudhat segíteni. A vitaminok nagyon fontosak, de a multivitamin, amelynek vas tartalma van, nem alkalmas a kialakult betegség gyógyulásának támogatására. Remélem tudtam segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

21. kérdés

nuszpl
08:07:37
2012-04-26
Üdvözlöm Dr Úr.
10 éves Sári lányom.Teljesen egészséges, soha, semmilyen félsólégúti vírusos betegséget nem kap el. Viszont a gastrointestinális vírusokra valamiért nagyon érzékeny. Bölcsődés kora óta ezeket a vírusokat mindig elkapja, és mindig nagyon megviseli. Ha valaki, akinek csak a hasa fáj, ő ezzel ellentétben képes napokig hányni, és hasmenése van. Ebben a szezonban (szeptember óta)ez a negyedik vírusfertőzés, amiben benne vagyunk. Eleinte mi is elkaptuk tőle, de úgy látszik az idő minket megedzett, csak őt nem. A legutolsó vírusfertőzése óta (karácsony előtt volt) ajánlották, hogy szedessek vele Lactiv protectet. Kb egy héttel ezelőtt abbahagytam, mondván vége van az ilyen típusú fertőzéseknek (hiszen ezek zömében őszi, téli hónapokban zajlanak), egy hét elteltével tegnap ismét kitört rajtunk. Kérdezném, van-e valami ötlete, hogy ez miért van így, miért érzékeny ő ennyire ezekre a vírusokra, vigyem-e el valami vizsgáltra, adjam neki állandóan a Lactivot, mit tudok tenni?
Eleinte azt hittük, hogy az idő múlásával kinövi, de nem így lett. nagyon legyengíti minden egyes vírusfertőzés. Apuka anesztes, intenzív terápiás szakorvos, ezekben a kritikus időszakokban mindig folyik infúzió, folyadékpótlásként, ionok pótlásaként. De ő is tanácstalan abban, hogy hogyan tudnánk ezeket a fertőzéseket elkerülni.
Várom és köszönöm megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel Dr. Nuszplné Vágvölgyi Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-05-11 09:35:48

Hányás, hasmenés

Kedves Anyuka! A kérdésre bizony nehéz válaszolni, így levélen keresztül. Amikor olvastam a levelet, akkor nekem is első gondolatom a probiotikum volt. Ezt továbbra is javaslom adását. Úgy gondolom, hogy érdemes lenne váltakozva adni a jó probiotikumokat (a Normaflore nem tartozik ide.) Én gondolnék még aloé gél ivására, illetve egyéb prebiotikum alkalmazására is. A védekező aparátus vizsgálatára alkalmas lehetne egy immunserológia, amelyben az IgA és IgE lenne igen fontos és érdekes. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

22. kérdés

kicsinóri
15:19:37
2012-04-03
Tisztelt Pál!
Azzal a kéréssel fordulok Önhöz,hogy a kislányom most lesz 3 hónapos és csak 7-8 naponta van széklete.Próbáltunk már kamillateát,szélcsövet,de egyik hatására sincs széklet.Csak anyatejet kap,a háziorvos szerint normális.Én úgy gondolom nem normális,hogy ilyen sok időre van széklet.Válaszát előre is köszönöm.Üdv:Németh Zsoltné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-04-06 17:14:37

Széklet ürítés

Kedves Anyuka! Kedves Németh Zsoltné! Én is úgy gondolom, hogy e 7-8 naponkénti székletürítés nem optimális. Persze ehhez a kicsit is látni kellene és a szülőket is ismerni. Az ilyen ritka székletürítés miatt érdemes lenne esetleg kivizsgálni. Fontos kérdés az ön étrendje is. Ezeket kellene részletesen átbeszélni és így megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

23. kérdés

Berni80
15:54:23
2012-03-26
Kedves Doktor Úr!
Kislányom (16hó) 1 éves kora óta szinte minden hónapban megbetegszik,pedig még közösségbe sem jár,csak baráti-családi körökben mozgunk-de ennyi azért kell.Kérdésem az lenne,hogy immunerősítésként adható-e neki Béres csepp?Ebben tudtommal minden megtalálható,sok a vas is,viszont azt olvastam a tájékoztatóban hogy csak 20kg felett adható.Kíváncsi lennék a véleményére,illetve hogy mit tanácsol,esetleg más készítményt? köszönöm előre is! Üdv.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-04-06 17:11:22

Immunerősítés/Béres csepp.

Kedves Anyuka! Az immunerősítés nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. A Béres csepp magas vas tartalma miatt csak megelőzésre alkalmas, mert fertőzés esetén a kórokozót táplálja. Az immunrendszer stabilitásához szerintem a bétaglukan készítmények jobban hozzájárulhatnak, de inkább részletek lennének érdekesek, hogy milyen tünetek és problémák jelentkeznek. Ennek megfelelően kellene gondolkodni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

24. kérdés

somlai artur
19:16:23
2012-03-24
Tisztelt Szakértő Úr!
A kisfiunk 6 hetes. Azt szerteném kérdezni, hogy milyen idős korban kell vinni a kisfiunkat, hogy a péniszén a bőr feljöjjön. Esetleg van más megoldás is. Itt az otthon elvégezhető dolgokra gondolok.
Köszönöm.
Tisztelettel Somlai Artur
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-04-06 16:53:41

Előbör.

Kedves Apuka! Mint azt már többször kifejtettem én a korai körülmetélést javaslom. Amennyiben ez nem történik meg, akkor egy éves korig békén kell hagyni, majd utána lassan húzogatni. A hozzám járó fiuknak meg szoktam oldani 1-1,5 éves korban. A sebésze a szobatisztaságig várnak jelenleg, ezzel nem tudok egyetérteni. A döntés az önök kezében van. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

25. kérdés

szunyabt
20:43:06
2012-03-17
Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem,hogy hat hónapot betöltötte a lányom, 4 hónapos kora óta nem szopik, nem eszik meg semmilyen tápszert, a milumil vaniliás tejpépet csak. Mivel pótolható a tápszerben lévő vitaminok, vas mennyisége?
A múlthéten "beletutymáltam" szegénykébe a tápszert vissza is jött elég sok és azóta nem hajlandó a tejpépet sem megenni(már csak reggelire és estére kap azt), ráadásul most jön a foga. Megkezdtük a hozzátáplálás főzelékekkel és gyümölccsel. Ma reggelre halvány pöttyök lettek az arcán pocakján és hátán, lehet ez allergia valami ételre?
A hetedik hónap elején ha megpróbálok neki egy túrórudit vagy krémtúrót adni azzal ártok neki? Egy egy falatot már kapott abból amit én ettem és úgy láttam megenné.
Előre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-04-06 16:49:58

Tej

Kedves Anyuka! A csecsemő táplálás részletesebb megbeszélést kíván, ezért ezt elsősorban házi gyermekorvosára, ill. védőnőjére bíznám. Én úgy gondolom, hogy egy éves kor betöltéséig jó lenne tápszert, esetleg a régen bevált hígított tejet adni, végső esetben. Olyan nagy mennyiségű, széles választék áll rendelkezésre a tápszerekből, esetleg érdemes lenne tovább próbálkozni. Nem utolsó sorban én a fehérjét inkább hússal, mint túróval próbálnám. A vasat, ásványi anyagokat a zöldségekkel lehet pótolni. Remélem sikerül megoldást találni. Mindenképpen alapos átbeszélést javasolnék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

26. kérdés

vanda25
08:03:08
2012-03-13
Tisztelt Doktor Úr!
Aloe activátor-t vettem a kisfiamnak hasfájásra.Az lenne a kérdésem,hogy naponta hányszor és mennyit adhatok neki.Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-03-13 16:33:23

Activator

Kedves Anyuka! Minden etetés előtt adhat 5-6 cseppet, ill. ha hasfájás jelentkezik, akkor akár 10 cseppet is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

27. kérdés

tabasco
23:00:01
2012-03-04
Tisztelt Doktor úr,

köszönöm a válaszát körömágygyulladás ügyben, egyre biztosabb hogy megoldódni látszik a dolog. Leírom a fejleményeket:
Nem gondoltuk volna, de úgy néz ki hogy a probléma oka nem benőtt köröm volt, de még csak nem is annyira a körömágy vagy a köröm alakja, hanem szoros és kis méretű zoknik (különösen a zokniban belül levő vastag varrás-szál!), plusz szoros harisnya rá, plusz pont méretes rugdalózó.
Ehhez jön még hozzá hogy a kisfiunk nagyon szeret rugdosni (mindent, játékot, saját lábát-mintha kést élezne, stb). Tehát mechnaikai irritációból eredő gyulladás alakult ki, ami nem múlt, mivel minden nap szoros zokni és a zokniban levő varrás-szál, ami pont a lábujjához esett, irritálta!
A bőrgyógyász megvizsgálta, körömbenövés nincs, ödémás volt a körömágy, betadin+bactroban kenőcsöt írt fel, 10 napig használtuk, le is vitte a gyulladást már az első napokban, de rögtön az elején váltottunk is 2 számmal nagyobb zoknira (orrvarrás nélkülire!), és 2 számmal nagyobb rugdalózóra, a harisnyát pedig lábfej nélkül használjuk.
Tehát laza zokni és laza rugdalózó van rajta, valamint odafigyelünk a rugdosására is. Emiatt a gyulladás nem jön már elő, esténként néha nagyon enyhén piros (ha aznap sokat rugdosott), de másnap reggelre megszűnik teljesen, és újból tiszta lappal indul :)

üdvözlettel:
tabasco
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-03-13 16:32:11

Körömágy

Kedves Anyuka! Köszönöm az információt. Örülök az eredménynek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

28. kérdés

vanda25
15:01:04
2012-02-28
Jó napot kívánok!
Két hetes kisfiamat nem tudom szoptatni,így tápszert kap.Hasfájós baba,amin az espumisam, segített,de az lenne a kérdésem hogy ha áttérünk a novalac ac tápszerre,elhagyható-e az espumisam csepp alkalmazása.
A másik kérdésem az lenne,hogy ha a kisfiam napközben etetés után 2 órával felkel,és sír,és nyílvánvaló,hogy éhes,nem lesz-e gond ha nem mindíg tartjuk be a 3órás etetést,mivel hogy tápszerről van szó nem anyatejről.Az adagot nem merem emelni,mert 2hetes,és már egy hetesen is 100ml evett,erre az orvosunk azt mondta elég nagy adag és nem kell emelni egy darabig.Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-03-13 16:23:16

Etetés

Kedves Anyuka! Az első kérdésére nem tudom a választ, tekintettel arra, hogy ez egyénileg változó. Ma már több olyan tápszer van forgalomban, amelyről azt mondják, hogy hasfájás ellenes, de ez is csak olyan, hogy egyéne válogatja. A mennyiséggel kapcsolatban azt kell mondanom, hogy nekem a fő szempont a kicsi jóllakottsága, sokkal kevésbé az elvek. Nem lesz baja ettől, mert már olyan korszerű tápszerek vannak, amelyek nem "fújnak" fel. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

29. kérdés

tabasco
21:26:37
2012-02-18
Tisztelt Doktor Úr,
5 hónapos baba körömágygyulladása kapcsán szeretnénk megkérdezni, ha a konzervatív kezelésekre nem javul, elképzelhető hogy ilyen pici korban is kisműtétre kerülhet sor?

A gyulladás nem körömvágásból ered, hanem a köröm és a körömágy anatómiai formája miatt (nagyon ívelt a köröm), és jelentősen nem javul már több hét óta, gentamicin és tetran kezelés ellenére... Mindkét nagylábujj külső szélén van a probléma és a sarkon nincs a köröm benőve, lejjebb pedig nem látjuk. (nem feszegetjük)
A köröm nem lett bevágva, szépen kinő a körömágyból, nincs betörve stb, mégis piros és duzzadt a külső körömágy.
Vannak napok amikor kevésbé gyulladt, de teljesen nem múlt még el, pedig már 1 hónapja hogy kezeljük! Nem fáj neki, mert nyomásra nem reagál! Mégis piros, duzzadt a körömágy.
Gyermekorvosunk látta még az elején, dúckötést javasolt kenőccsel, csináltuk is pár napig, javult is valamennyit, de nem szűnt meg, és nem akartuk sokáig kenőcsözni, mert nagyon el kezdett felhámlani ott a bőre. (a párakötés miatt) A héten visszük szakorvoshoz (gyermekbőrgyógyász), de nagyon aggódunk hogy nehogy ilyen pici korban műteni kelljen végül... :(
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-02-19 13:21:04

Körömágy

Kedves Anyuka! Én szakorvosként elsősorban sebészre gondolnék. A dunsztkötésre érdemes lenne paradicsomot használni, talán nem szívná ki annyira. A leírás alapján sajnos lehet, hogy plasztikai sebészeti megoldás lesz szükséges. Így látatlanban sajnos nem tudok többet hozzátenni. Értesítsen mi történt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

30. kérdés

mp-dora
11:07:28
2012-02-17
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam, Dominik lassan 3 éves, és sajnos még nem szobatiszta. Pedig nyáron már az volt, júniusban kezdtük a bilizést, és augusztusra szépen szobatiszta is lett! Aztán ősszel visszaesett fokozatosan, és a gyerekorvos javaslatára visszaadtuk rá a pelust. Sokan azt mondták biztosan lelki okai vannak, hogy így alakult, de ez nem orvosi vélemény, csak a barátnőké. Ugyanis a nyár nagyon zűrös volt itthon, sok volt a vita, és veszekedés. Érdekes módon Domi és az apja kapcsolata javult nyáron át, és mostanra negyon jó lett. Őszre rendeztük a dolgokat párommal, és itthon rendbejöttek a dolgok. Egy kis felfázás is közrejátszhatott, hogy újra el kezdett bepisilni Domi, azt hiszem. Eleinte csak 1-1 csepp pisi ment be, aztán az egész. Ami a legrosszabb volt, hogy Domit láthatólag nem zavarta, hogy bepisilt, hiszen nem szólt hogy pisis. Mostanra meg már a kaki is bemegy a pelusba. Igaz, szól hogy kell kakilnia, de mire ráül a wc-re, késő. A bilijét kinőtte, Kokó bilit, ahogy Domi hívta eltettem, természetesen megbeszéltük, hogy azért mert már kicsi neki és jobb a wc. SEgítségét szeretném kérni, hogy hogyan tudnék segíteni kisfiamnak, hogy újra szobatiszta lehessen? Mégis kéne a bili? Nem kap ki, csak mondogatom neki, hogy időben üljön a wc-re, nem jó az hogy a pelusba megy a pisi és a kaki. Már meglepetést is beígértem neki, hogy ha ügyesen szól és időben ráül, de ez sem hatott. Mivel szól kaki előtt, gondolom érzi, hogy kell neki, csak hát szaladgál előtte még, vagy játszik valamit mielőtt ráül. Leggyakrabban autósat, hiába mondom neki, hogy inkább ülj rá a wc-re és kakilás közben autózz. Pisilés miatt nem szól egyáltalán. Ön szerint lehet hogy tényleg a nyári dolgok utóhatása volt hogy a szobatisztaság eltünt? Mit tehetnénk most hogy megint szobatiszta legyen Domi?
Előre is köszönöm segítségét!

Köszönettel: Dóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-02-19 12:52:13

Szobatisztaság

Kedves Anyuka! Elsődlegesen én is a lelki okokra gondolnék. Nem utolsó sorban a gyermekek nagyon konzervatívak és sokszor az is befolyásolja, ha pl. a bili helyett wc-t, vagy fordítva ajánlunk. Talán kellene új, nagyobb bilit venni. A bepisiléssel, amennyiben őt nem izgatja, nem érdemes foglalkozni. A széklet ürítés a "gyors" bilivel talán könnyebben megoldható. A széklet ürítés lenen a fontosabb jelenleg, a vizelet szabályozásra később meg jön az igény. Nem utolsó sorban nem sokára jön a melegebb idő, amikor könnyebben meg lehet válni a pelustól. Amennyiben a kérdés nem oldódik meg érdemes lenne külső segítséget igénybe venni. A szobatisztaság bizony sokszor türelemjáték és fontos eszköz lehet a szülők "neveléséhez". Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

31. kérdés

baba08
21:48:06
2012-01-18
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom 5 hónapos múlt. Küszködünk a fogakkal. Az alsó fogínye be van gyulladva és látszik a két alsó metszőfoga. A felső szemfoga jön a védőnő szerint. A problémám, hogy tudom, hogy normális egy bizonyos étvágytalanság, nem is ezzel van gondom. Olyan mintha néhány dekát fogyott volna, vagy csak pang a súlya. Este fürdetés után eszik tápszert olyan 8 körül 220 ml. Reggel 9 körül ismét eszik akkor szoptatom, aztán dél körül ismét szoptatás. Délután 3 körül adok neki először tápszert 220 ml, mert félek akkor is szoptatni, hogy nehogy kevés legyen számára. Ön szerint leszámítva a fogzás miatti normális étvágytalanságot, felhagyhatok a tápszerrel és elegendő az anyatejem neki??? Válaszát előre is köszönöm! Egy anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-02-19 12:33:24

Anyatej vagy tápszer

Kedves Anyuka! Egyet előre leszögezhetünk. A természet okos és az anyatej összetételében mindig azt a tápanyag mennyiséget és összetételt tartalmazza, amelyre a kicsinek szüksége van. Már csak a mennyiség a kérdéses. Amennyiben elegendő mennyiség termelődik, azaz a kicsi jóllakik, ill. még tud is fejni, akkor nincs értelme a tápszerbek, szerintem. Elsősorban a kicsi nyugodtsága, fejlődése a fő meghatározó, hogy elég-e az anyatej. A fogzás sok mindent tud okozni, de fogyást nem kellene. Lehet, hogy valamilyen fertőzés is bujkál benne. A fogzás elsősorban legyöngíti a szervezet védekező képességét és ennek lehet következménye a fertőzés és pl. a láz is. Remélem ezek megoldják problémáját. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

32. kérdés

barbi76
13:37:01
2012-01-16
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam két hét múlva 1 éves. Egy hete figyeltem fel, hogy napközben többször böfizésnél hallani ahogy folyadékot nyel vissza. Mostanában nyűgösebb is a megszokottnál. Normális ez. Nem marja a torkát? Mit lehet tenni ez ellen!
Várom válaszát!
Köszönöm
BBarbara
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-17 17:51:26

Böfi

Kedves Anyuka! Úgy gondolom szakorvosi vizsgálat lenne szükséges a kicsinél, mert un. reflux jön szóba. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

33. kérdés

acso77
22:32:22
2012-01-14
Tisztelt Doktor Úr!
4 hónapos kisfiunk 1 hónapja nem kakil magától. Ez akkor kezdődött amikor hasfájása miatt áttértünk a Humana HA Start1-ről a Milumil Komfort 1-re - háziorvosi javaslatra.
Kb.2hetes kora óta hasfájós volt, ami miatt Espumisan cseppet adtunk neki.Ez többé kevésbé segített, de végül tápszerváltás mellett döntöttünk.
Ahogy megkapta az új tápszert, onnantól kezdve összesen kétszer kakilt de azóta magától nem. Minden második nap hőmérőzni vagy kúpozni kell, mert egyébként nem eszik, nyugtalan és nem is alszik.
Amikor széklete van, annak állaga híg és zöld színű.Amikor bekenjük a fenekét úgy érezni, mintha a végbél záró rész görcsben lenne.
Születése óta anyatejjel is táplálkozik.A táplálás 60% anyatej 40% tápszer.
Kb.1 hete kap már, szilva és barack levet is, de ez sem segít neki.
Adtunk cukros kamillateát,Mira vizet, homeopátiás Alumina 5ch-t, kap hasfájás elleni gyógyszertári port, illetve a tápszert kicseréltük HIPP HA1 Combiotik-ra, változás viszont nincs. Természetesen mindegyikről tud a háziorvos.
Kérdésem arra vonatkozna, hogy javasolja e esetleg valamilyen szakorvos felkeresését vagy idővel elmúlhatnak maguktól a panaszok, illetve azok meddig tekinthetők normálisnak?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-17 17:50:14

Székelési nehézségek.

Kedves Anyuka! A leírtak alapján elsősorban visszatérnék az eredeti tápszerre, ill. azt kellene átbeszélni, hogy önnek milyen az étrendje. (Eszik-e elég rostosat, vegyes étrendet.) Az lehet, hogy segítene, ha gasztroenterológust fölkeresnének. Ő valószínűleg tudna segíteni a probléma megoldásában. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

34. kérdés

M_Zsusa1
18:02:09
2012-01-11
Tisztelt Doktor Úr!
Egy összetett kérdéddel fordulok Önhöz!

A kisfiam 3 éves múlt októberben.Amíg nem keztük el szeptemberben az ovit nem volt beteg!Azóta sajnos sokat szenvedünk az orrmandulájával!Már 3x szedett antibiotikumot,azoktól helyrejön,aztán kezdődik minden előről.
Tünetei a következők:horkol,nyitott szájjal alszik,és sajnos a fül-orr-gégészbazt mondta,hogy az orrmandula egy gócot képez,mert mindig csorog a torkára a genny!Szegény már az orrszívótól,és az orccseppektől menekül!Már a Sterimart is nagy harcok árán tudom nekin befújni!Az egyik fül-orr-gégész azt mondta ki kellene venni az orrmanduláját, a másik azt hogy még hagyjuk!Mi sem szeretnénk kivetetni,ezért kérném a segítségét!Tudna-e valamilyen készítményt ami nem károsítja az orrnyálkahártyát és tudjuk használni!Illetve azt mondták Herbatárba, hogy próbáljam meg a grapefruit olajat adni neki, és az orrába is csepegtessek, mert baktériumölő hatása miatt nem hagyja majd begyulladni az orrmanduláját!Illetve adjak neki gránátalmalevet,mert állítólag az nagyon sokrétű,és természetes immunerősítő!
Ön hatásosnak tartja ezeket a készítményeket?

Továbbá másik kérdésem a fitymaszűkület lenne:
Már pici korától olyan érzékeny a bőre,hogy ha meghúztuk neki 3-4 helyen berepedt, és olykor vérzett is!(soha nem húztuk túl).Az orvosunk azt monda,inkább hagyjuk,mert több bajt csinálunk vele, mivel heggesedik és annál nehezebb lesz meghúzni!Én folyamatosan próbálkozom,de ha próbálom jobban meghúzni bereped!Próbáljuk meg sebészeti úton orvosolni a problémát??Mert nem szeretnénk ha mint rossz emlék,emlékezne rá!

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-17 17:45:55

Összetett problémák

Kedves Anyuka! Az a ritka eset fordul elő, hogy elsősorban azt tudnám ajánlani, hogy föl kellene keresniük egy privát rendelést. Föl kellene hívniuk Holczinger Zsuzsát a 30-4150988-as telefonon, vele kellene időpontot egyeztetni a kérdés közös megoldására. Egyébként úgy gondolom, hogy másik utat nehéz találni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

35. kérdés

lumaga
13:11:53
2012-01-11
Tisztelt Doktor Úr! Mit tegyek, 5 hónapos kisfiamnak hámlik a bőr a kukacáról, és a herezacskóról is, pedig jó minőségű pelenkát használunk és rendszeresen cserélem.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-17 17:36:55

Hámlás

Kedves Anyuka! Az okokat kellene tisztázni. Egyébként pedig jó krémmel, popsikenőccsel kellene kenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

36. kérdés

acsai
19:05:48
2012-01-10
Kedves dóktorúr!!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz kislányom 13 hónapos 1 éves koráig mindent megevett kanálal most egyeltalán nem fogad el semmi ételt kanálal se levest se főzeléket se semmit .amit megeszik azt is kézzel kenyeret felvágottal vagy virsli s húsokat amit maga csipeget fel a tányéról .
Most bújik ki a 3 fogacskánk nem tudom ez befolyásolja e a kanalas étrendet ??mit tegyek hogy,elfogadja a kanálból a főtt ételeket??Már próbáltam játékosan igaz még nem tud kanálal enni de eléraktam hogy maga egye de nem kell neki sajnos mit tegyek ?? ha tud nekem segiteni válaszát köszönöm !!!Andrea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-17 17:35:13

Kanál

Kedves Anyuka! A gyermekek étvágya, étrendje, ízlése sokszor, sokat változik. Sok türelem kell hozzá. Alkalmazkodni is sokszor nehéz, de muszáj. Ha központi kérdést csinálunk az evésből, akkor ezzel további problémák, komplikációk alakulhatnak ki. Én úgy gondolom, hogy a legjobb vezérlő elv az éhség. nem kell erőltetni, de az étkezési időben eléje kell tenni ami akkor esedékes, etetni, mert ebben a korban van. Amit megeszik megeszik, amit nem nem. ha ráhagyjuk, akkor evvel fogja terrorizálni a szüleit. Agy gondolom rendezni a dolgokat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

37. kérdés

Aggódó apuka - Hasmenéses baba
17:02:06
2012-01-05
Tisztelt Doktor Úr!

A következő problémával fordulok Önhöz.
Az 5 hónapos kisfiam elkapott valamilyen vírusos hasmenést.
Péntek hajnalban kezdődött, majd mikor szombat reggelre se javult a helyzet elvittük az ügyeletre. (amúgy hetente egyszer szokott széklete lenni. Kizárólag anyatejes baba) Onnan a kórházba küldtek kiszáradás elkerülése végett, mivel szinte minden szopizás után jött a hasmenés. És egy székletében volt pár csepp világos színű vér is.

Szombat, vasárnap kapott infúziót. Majd kedden hazajöhettünk.
Minden vizsgálat negatív. A vérkép, a vizelet és széklet is negatív lett. Nem tudták megállapítani milyen vírusról van szó, annyi biztos, hogy nem rota és nem adeno.

Viszont mióta hazajöttünk (2 napja) továbbra is hasmenése van, igaz csak napi 3x. De tegnap egyik székletében megint volt pár csepp világos színű vér. Most már sárgás színű, darabos de még mindig elég híg a széklete. Hányás és láza nincs és nem is volt, a kedve jó, mosolygós. Probiotikumot kap (Pro Kid) naponta egyszer. Anyatejet eszik (párom figyel az étkezésre, semmilyen tejeset vagy puffasztót nem iszik vagy eszik), valamint a háziorvos javaslatára Sinlac nevű tápot is kap egy keveset (mivel szörnyű szaga van, nagyon nehezen fogadja el a pici). Plusz próbálunk egy kis mennyiségű babavizet is adni neki.
Rendszeresen mérjük mennyit eszik, illetve mennyi távozik belőle. 24 óra alatt kb. 200-300g-mal többet eszik, mint amennyi kijön. Kórházba 5.600 grammal került be és 6010g-mal jött ki. Jelenleg tartja a 6000 grammot.

Mit tehetnénk még, hogy gyorsabban átvészelje ezt a vírust? Illetve mennyi idő lehet ennek a lefolyása? Mikortól kellene érdemi javulást tapasztalnunk?
Mivel a picinek eddig csak hetente egyszer volt széklete (igaz akkor jó nagy adag), ezért nekünk most nagyon ijesztő, hogy napi 3 is van.
A kórházban nem mondtak semmi érdemit, a háziorvos sem, ő "nem látja rajta", hogy nagyon beteg lenne. De ugye továbbra is hasmenése van...

Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-09 08:50:40

Hasmenés

Kedves Apuka! A hasmenés hátterében sok minden lehet, de ez kivizsgálást kíván. A jó minőségű, (nem a Normaflore) probiotikum segíthet. A leírtak, elsősorban a súlyfejlődés figyelembe vételével nem tűnik nagy bajnak. Sajnos néha nem tudjuk mi van a háttérben. A véres széklet miatt javasolható, hogy az anyuka szigorúan tejmentes étrenden legyen, beleértve a sajtokat és húsokat is. Reméljük ez megoldja a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

38. kérdés

somlai artur
10:29:08
2011-12-29
Tisztelt Szakértő Úr!
A feleségemnek van egy 6 éves kisöccse. Az a baj, hogy a fitymája még nem csúszik hátra. A gyerek elég érzékeny és nem nagyon tudjuk sem mi sem a szülei, hogy mit tegyünk. Senkit sem enged a közelébe, sem krémmel sem kézzel. Ha hozzá nyúlunk akkor nagyon hisztizik. Ilyenkor mit lehet tenni. Ózdon lakunk.
Tisztelettel Somlai Artur
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2012-01-09 08:43:57

Fityma

Kedves Somlai Artúr! Az egyetlen lehetőség, sőt szükséges esetén kötelező sebészhez/urológushoz fordulni és ezt meg kell oldani. A gyermek már elég nagy, hogy megértse a saját érdeke a megoldás és ehhez hozzá kell nyúlni. Határozottság! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

39. kérdés

Reny82
14:03:26
2011-11-27
Tisztelt Doktor Úr!

Nekem a kisfiam éjjeli alvásával van problémám. Már 3 hónapja fél óránként, óránként felébred minden éjjel és nehezen alszik vissza. Most 9 hónapos, foga még nincs. Nem tudjuk mit csináljunk, de már kezdek kimerülni teljesen. Nappal is folyton foglalkozni kell vele, mert nincs el egy percre sem a játékaival így nehéz tőle elvégezni a háztartási munkát. Tudna nekem valami tanácsot adni, hogy aludjon éjszaka. Hiába próbálom eteni, vagy itatni éjjel, nem kell semmi neki!

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-28 09:45:56

Alvás

Kedves Anyuka! Sokszor nehéz megmondani mi van a háttérben. Fontos lenne este egy "lecsengő" levezetése a napnak. Azaz egyre csöndesedve, mesélve, nyugtatva elaltatni. Meg lehet próbálkozni Viburcol kúp, ill. Sedatif Pc adásával, amelyek homeopátiás szerek és jót szoktak tenni a fogzási, nyugtalanabb időszakban. Remélem sikerül ezzel megoldani a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

40. kérdés

anton
12:47:21
2011-11-25
Kedves Doktor úr!
Kislányom most 12 napos.Múlthéten pénteken volt nálunk a gyerekorvos és ki is váltottuk a vigantolt amit felírt.Viszont mi attól a naptól fogva adtuk neki a napi egy csepp vigantolt,pedig csak kéthetes kortól kellett volna.Lehet ennek valami következménye?nem probléma ez hogy ennyivel korábban adtuk?köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-28 09:40:40

Vigantol

Kedves Anyuka! Tekintettel arra, hogy sokszor már egy hetesen elkezdjük a Vigantol adását, elsősorban a kis súlyú csecsemőknél. Így nincs vele probléma. Nyugodtan lehet adni. Mostanában amúgy is kiterjedtebben alkalmazzuk, ill. javasoljuk a Vigantol adását. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

41. kérdés

vmarti
10:22:43
2011-11-25
Kedves Doktor ur!
Terhessegem elso par heteben (kb. 5. hetig) szedtem egy porcerősítő készítményt (synotabs). Mivel nem tudtam, hogy terhes volnek.
Szeretnem megkerdezni, hogy ez jelenthet e barmi problemat a babara nezve.
koszonettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-28 09:38:15

Terhesség alatti gyógyszer

Kedves Anyuka! Sajnos nem ismerem ezt a gyógyszert, így pontosat mondani nem tudok. Úgy vélem, hogy a nőgyógyász ebben jobban otthon van. Figyelembe véve a szer indikációját úgy vélem jelentős mellékhatással nem bírhat. Reméljük nem lesz semmi probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

42. kérdés

brigo26
13:19:06
2011-11-23
Tisztel Doktor Úr!
Egy rövid kérdéssel fordulok Önhöz. Gyermekem 2,5 éves és bölcsödébe jár. Nagyon furcsának tartom, hogy az étkeztetésükben nem fordítanak gondot a leves fogyasztására? Ez nem fontos egy gyermek életében? Nagyon sokrétű az étkezésük a burgonyás kenyértől a grahamig mind megtalálható, de leves csak egyszer van egy héten. Jó ez így?
Tisztelettel Brigo26
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-28 09:34:24

Étkezés

Kedves Anyuka! Több vélemény van. Vannak akik leves pártiak, mások a leves ellen vannak, hogy ne vegye el az étvágyat. Úgy gondolom, hogy elsősorban családi szokás kérdése. Vannak olyan országok, ahol pl. a leveset az étkezés végén fogyasztják el. Nem gondolom, hogy központi kérdést kellene csinálni a levesből. Otthon nyugodtan pótolhatják. Sajnos az óvodai étkeztetésbe nem igazán tudunk beleszólni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

43. kérdés

kozerika
20:45:08
2011-11-16
Kedves Doktor Úr!
Kéthetes babám nagyon megkedvelte a baba-mama párnán pihenést, alvást.
Kérdésem, hogy ha sokat van ezen a párnán napközben, árthat-e a gerincének? Válaszát nagyon köszönöm.
Erika
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-17 14:21:43

Baba-mama párna

Kedves Anyuka! Ahogyan fölvetette biztos, hogy nem jó a gerincének, ha állandóan ebben van. Nem utolsó sorban mozgás fejlődését sem segíti elő. Számára fontos a szabadság és mozgás lehetőség is. Erre legjobb a járóka. (FÁBÓL!) Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

44. kérdés

somlai artur
16:03:31
2011-11-16
Tisztelt Szakértő!
Érdemes a gyermekünket beoltatni? 13 hónapos csak.
Tisztelettel Somlai Artur
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-17 14:18:01

Oltás

Kedves Apuka! Gondolom az influenza elleni oltásra gondol. Ezt érdemes beadni, főként akkor, ha a környezetben sok ifjú van. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

45. kérdés

mp-dora
11:44:04
2011-11-14
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 2,5 éves, és nyáron már szobatiszta volt, Aztán hogy jött az ősz, először mindig kicsi pisi volt a naciban, majd kb. 1 hónapja bepisil. már nem is nagyon szól hogy kell pisilnie, vagy későn szól. Nem zavarja, ha pisis a ruhája! Éjjel változó, de most két napja megint bepisilt, előtte jó 1 hétig nem pisilt be. Most éjjel 2x is bepisilt, pedig lefekvés előtt is pisilt. Mitől lehet ez a visszaesés? Ha felfázás, hogyan tudnám itthon esetleg kezelni? Sokszor elmondtuk neki, hogy nem szabad a nadrágba pisilni, csak a WC-be vagy bilibe, meg is dorgáltuk már, de semmi változás.
Kérem segítsten, mit tehetnénk!
Köszönöm előlre is válaszát!!
Üdv: M. Dóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-17 14:14:19

Bepisilés

Kedves Anyuka! Mindenek előtt ki kell vizsgáltatni a fertőzés lehetőségét. Amennyiben erről nincs szó, akkor valószínűleg valamilyen pszichés probléma lehet, ennek kiderítése néha nehéz. Dorgálásnak semmi értelme. Sokkal fontosabb a megértés és a pelenkázás, azzal együtt, hogy meg kell vele beszélni: "Egy ilyen nagy fiú már jobban figyel, de majd szólsz, ha nem akarsz pelust." Reméljük ezek megoldják a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

46. kérdés

Sziszi27
17:32:31
2011-11-11
Jó napot! A kisfiamnak,fityma szűkülete van,de azt mondták a sebészeten,hogy még nem kell műteni,csak,ha akadozik a vizelete vagy egyáltalán nem pisil akkor kell műteni,de kamilla teával mossam neki.Semmilyen krémet nem kaptunk a gyulladására,mert be is van neki gyulladva a kukaca. A kérdésem az lenne,hogy nem lesz ebből baj a későbbiekben,ha csak teával mosom neki és mégsem lesz jobb állapotban? válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-17 13:40:06

Fityma szűkület

Kedves Anyuka! A sebészeknek ténylegesen ez az állásfoglalása, hogy csak szobatisztaság után oldják meg a szűkületes, ill. letapadásos problémákat. Én sokkal korábbi megoldást javasolnék, amit a szülői erély tud elérni. Baja nem lesz, de szerintem jobban meg fogja élni a nehézségeket. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

47. kérdés

dincsike
19:59:28
2011-10-28
Kedves Dr.Úr!A kisfiam most 2 hónapos és mostanában beesik a kutacsa,már kétszer láttam hogy lüktet neki!Rendesen eszik(4 óránként) átlagba 150ml-t anyatejet,de két napja csak 90-150ml között és nem mindig fogadja el a mellem,van híg széklete amire azt mondták hogy az anyatejes gyermekeknél ez normális,a pelenkákban mindig van elég vizelet,a közérzete jó gügyög és nevetgél !Két napja eszi a kezét és folyik a nyála,erre is azt mondta a védőnő hogy ez is normális,ez nem korai még,én úgy tudtam hogy ez akkor jelentkezik amikor jön a foguk!???A gyerek háziorvosunk azt mondta hogy nyugodjak meg,amíg van normális vizelet mennyiség addig nincs baj!Doktor remélem Ön megnyugtat!előre is köszönöm a válaszát!!!Üdvözlettel egy tanácstalan anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-03 15:58:42

Kutacs

Kedves Anyuka! Nem tudom, hogy én meg tudom-e nyugtatni. Azonban a kutacs lüktetés, kis behúzódása, egyéb tünet nélkül nem jelent problémát. A fejlődése jó. A fogzást ő már érzi, még akkor is, ha mi nem látjuk. A leírtak alapján az ön kisfia egészséges, aranyos, korának megfelelően "működő" csecsemő. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

48. kérdés

BENI MAMA
16:19:39
2011-10-28
Kedves doktor úr!
3hónapos kisfiam etetésével születése óta küszködök!Szopizik is,de mellé közben kap pótlást.A gond az,hogy egyre kevesebbet akar enni.1 hónaposan még 700-800gr-kat evett.Mostanra már csak 500-600gr-ot.Legtöbbször pár perc szopi után keserves sírásban tör ki.Ilyenkor kapja a pótlást cumisüvegből.Mostanában azonban nem akarja elfogadni,pedig tudom,hogy keveset evett,mert mérem.Először azt hittem szopisztrájk,aztán,hogy a hasfájástól van ez.Most már fogalmam sincs.Az biztos,hogy hasfájós,mert ilyenkor feszíti is magát,meg húzkodja a lábát.Grippe watert,pappaverint,espulmisant,activátort próbáltuk.Nem vált be.Most pár napja az infacolt adom neki.Védőnőm szerint,ha elkezdem a hozzátáplálást jobb lesz.Kérem adjon tanácsot mit tegyek.Eddig szépen fejlődik.Egyébként elég nyugodt,mosolygós baba.csak az etetések siralmasok!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-03 15:55:21

Ismét etetés.

Kedves Anyuka! A védőnővel egyet kell értenem. Hozzátáplálás után a hasfájás tényleg rendeződni szokott. Amúgy azt írta, hogy jó a fejlődése és ez a lényeg. Remélhetőleg más eltérés nem lesz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

49. kérdés

mano0611
16:44:00
2011-10-27
Tisztelt Doktor Úr!A kisfiam most 3 hónapos és mikor hazajöttünk a kórházból
a zárójelentésén ez állt:
Koponya UH vizsgálat:Bal oldalon a trigonum előtt a plexusban 2mm átm. cystosus képlet látható,mely felszívódóban levő vérzésnek felel meg.
Megszeretném kérdezni,hogy ez mit jelent!
Hasi UH vizsgálat:A vesék normális helyzetűek és szerkezetűek.A jobb vese 47x23mm.A pyelon 9x7mm.A bal vese49x27mm.A pyelon 12x8mm.
Legyen szíves már elmondani!Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-03 15:49:34

Ultrahang

Kedves Anyuka! Születés után átmenetileg lehetnek eltérések az ultrahangon. Mindenképpen újra kellene nézni és utána érdemes megítélni. Mind a két leírás min. eltérést jeleznek, amelyek azonban gyorsan rendeződhetnek. Ezért kell a kontroll. Üdvözlettel: DR. Somló Pál

 

50. kérdés

NAGY ESZTER
15:46:09
2011-10-18
Tisztelt Doktor úr!
Az én kérdésem az lenne hogy honnan tudom én magam megállapítani hogy van-e az 1 éves kisfiamnak fityma szűkülete, letapadása, vagy minden rendben van vele? És mennyire kell hátra húzgatni a bőrt hogy ne okozzak neki fájdalmat, de hatásos is legyen? És kb mennyi időt vesz igénybe amíg eljutunk a "végéig", tehát hogy már teljesen hátra tudjuk húzni a bőrt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel :Eszter
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-11-03 15:40:07

Fityma szűkület

Kedves Anyuka! Amikor hátra húzza a fitymát és a luk nem tágul, akkor lehetséges, hogy szűkülete van, ill., ha a vizelet fölgyűlik alatta. Ezt persze egyszerű orvosi vizsgálattal meg lehet állapítani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

51. kérdés

baby0309
00:16:12
2011-10-18
Tisztelt Doktor Úr!
Fiam 2 hónapos és a mai hasi UH-n látható a bal oldali vesén 9X5 mm pyelontágulat,a jobb oldalon jelzett pyelontágulat.
Mindeközben már több napja be van gyulladva a fitymája(kissé piros),amire kaptunk sebésztől krémet(Bactroban,Phenylbutazon) és első kérdésem,hogy a kettőnek nincs-e köze egymáshoz? Nehezen múlik a pirosság,hiába kenem.
Másik kérdésem,hogy ezzel a tágulattal nincs-e valami teendő? Pl vizeletvizsgálat stb?
Köszönttel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-10-18 08:27:53

Pyelon tágulat

Kedves Anyuka! Az első, hogy a pyelon tágulat és a fityma gyulladása között nincs összefüggés. A vese elváltozás miatt tényleg érdemes lenne vizeletet nézni, de főleg akkor, ha lázas lenne. Egyébként UH kontrollokat kell végezni és követni, hogy rendeződik-e, vagy megmarad. A fitymával kapcsolatban hivatkoznék több írásomra, amelyben a korai körülmetélést pártolom a kicsi érdekében. Egyébként a sebész tudom, hogy ellenáll, mert neki nehezebb a dolga, mint a szobatiszta csecsemőnél. A kicsi szempontjából jobb a korai megoldás. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

52. kérdés

Szyszko
09:49:05
2011-10-10
Üdvözlöm.A kislányom 7hetes sajnos már nincs tejem így tápszert kap milupa 1-et.Sajnos hasfájos 2-3 napja vissza jönn neki a táplálék nem sok több alkalommal kis adagokban és evés közben rug,kapál,sír.Ma evés után 15perccel kijött belőle mind és meg is nyugodott.Kérdésem az lenne hogy ez a tápszertől van-e?Születése óta kezdve kap tápszert kórházba mildibé 1-et itthon pedig nenetal milumilt kapot egyhete váltottunk a milupa 1-re.Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-10-18 08:22:43

Hasfájás.

Kedves Anyuka! Ezt így nehéz megmondani, de úgy gondolom érdemes másik tápszert is kipróbálni. Lehet, hogy attól kevésbé fog fájni a poci. Alapvetően néhány hónap és megszokja a táplálékot, akkor elmúlik a hasfájás. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

53. kérdés

bajuti
11:15:07
2011-10-07
Tisztelt Doktor Úr!

28 hónapos lányom bölcsödébe jár.Múlt hét csüt.éjjel többször is hányt.Másnap elvittük az orvoshoz,aki b6-ot javasolt.Szombaton 1x hányt,de ezt leszámítva semmi baja sem volt,orvosunk szerint hétfőn mehet bölcsibe.
Hétfő reggel,miután megitta a kakaóját,kihányta.Újra orvos:1 hétig ne menjen bölcsibe,tejes dolgok kerülése.Tegnap(csütörtök)reggel volt 2 hasmenéses széklete,de ezen kívül semmi,egész héten jól volt.
Lehet,hogy még nem kellett volna,de ebédre 2 túró gombócot evett,mivel jól volt/van,úgy gondoltam megpróbálkozunk vele.Este újra hányt.
NEkem egyből az ugrott be,hogy lehet ez tejallergia?vagy csak tovább kell kerülni a tejet?Korai volt tejes dolgot adnom eki?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-10-18 08:20:27

Tej allergia?

Kedves Anyuka! Jelenleg ország szerte előfordulnak hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Ez lehet a háttérben, amit a tejtermék provokál. Így elsődlegesen nem tejérzékenységre gondolnék, csak diétára. A későbbiek során, ha már rendeződött, akkor lehet, hogy érdemes kivizsgálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

54. kérdés

zagyva.szilvi
22:32:36
2011-10-05
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen a telefonon adott válaszait, megfogadtam tanácsait.
Kislányom jelenleg Guttalaxot, Aloe vera gélt, probiotikumot és Pankreoflat drazsét kap, ezekkel széklete rendeződött. A napokban voltunk gastroenterológián, ahol igazából csak megbeszéltük, hogy ezeket folytatni kell. Annyit mondtak, hogy az IgE emelkedett értéke (52) allergiára való hajlamot jelent, illetve emelkedett lehet még a korábbi tejfehérje-érzékenység miatt is, vagy jelezhet későbbi, akár légúti allergiát. Kontroll januárban lesz. Kicsit megnyugodtam, hogy nincs nagy baj, de ha a Doktor Úr másképp látja, vagy valamilyen más javaslata van, szívesen fogadom és az eddigieket is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Dérné Z. Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-10-18 08:17:40

Székrekedés

Kedves Anyuka! Örülök, hogy tudtam segíteni. Ha kérdése van később keressen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

55. kérdés

lizatimo
11:43:06
2011-09-23
Tisztelt Doktor úr!

Segítségét szeretném kérni a következőkben.
Lányom 2,5 éves közösségbe még nem jár, de már harmadszor beteg ebben a hónapban. Először csak aftája volt, amire Sumetrolim-ot kapott. Egy héttel később torokgyulladása lett, amire szintén antibiotikumot írtak fel neki (Ospamox). Egy héttel később ma megint hőemelkedése van, sajnos legtöbbször mint most is az orvos nem talált semmit nála pedig rendesen megvizsgálta, de megint antibiotikumot írt fel. Szabad ennyi gyógyszert szednie egy ilyen pici gyereknek? Félek, hogy ettől legyengül az immunrendszere és télen állandóan beteg lesz. A tavalyi telet megúsztuk betegség nélkül, de idén elég rossz a kezdés. Tudna esetleg valami homeopátiás készítményt ajánlani antibiotikum helyett? Valamint a jövőben tudna valami olyan immunerősítőt mondani, ami ekkora gyereknek már adható?

Válaszát nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Liza
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-28 11:25:55

Antibiotikumok

Kedves Anyuka! A gyermek vizsgálata nélkül, iil a pontos diagnózis nélkül nehéz bármit is mondani. Homeopátiából az Oscillococcinum, Coryzalia, ill. Gripp-Heel javasolható. Egyébként tüneti terápia, sok C vitamin. "Immun erősítés" nem a kedvenc kifejezésem. Amit inkább javasolnék az a megfelelő táplálék kiegészítők adása. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

56. kérdés

fneandi
11:25:23
2011-09-23
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam most kezdte az óvodát,és másodjára beteg már.
Szeptember elején elkezdtem neki adni a béres cseppet 10 cseppet+ 10 csepp cebiont hozzá.Mellette még adom már neki az actival kid rágótablettát is,és sok gyümölcslevet.Az lenne a kérdésem,hogy nem sok ez így együtt?
Köszönöm
Andrea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-28 11:20:33

Vitamin

Kedves Anyuka! Összességében úgy gondolom ez nem sok. Sajnos a mostani óvoda kezdés sokaknál gyakori megfázást eredményezett. Ez nem csak a nem megfelelő vitamin feltöltöttség miatt van, hanem a nem végig vitt gyógyítás miatt is. Tehát a megfelelő vitamin adása mellett az orr takarítása nagyon fontos. Fontos figyelembe venni, hogy betegség esetén csak C vitamin javasolt, mert a vas tartalmú multivitaminok ellenkező hatásúak lehetnek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

57. kérdés

Imreh Réka
18:56:56
2011-09-15
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam 3800gr és 58cm-el született császármetszéssel.A szülés körül minden rendben működött. A 3.napon besárgult de nem volt olyan súlyos hogy uv fény alá keljen tenni.A sárgasága a 3.hónap végére múlt el.Ez idő alatt a gyerekorvos javaslatára teljes labort és hasi ultrahangot csináltattunk.Miután az eredmények jók lettek a doktor úr megvigasztalt hogy csak anyatejes sárgaságról volt szó. Most a kisfiam 5 hónapos és a szeme fehérje ismét kezd besárgulni.Nem tudom hogy ez mitől lehet és hogy mit is kellene most tennem.A jelenlegi súlya 8850gr és 73cm.Csak anyatejes táplálást kap és egyáltalán nem tűnik betegnek.Segítségét előre is köszönöm.Tisztelettel:Réka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-20 20:14:58

Sárgaság

Kedves Anyuka! Úgy gondolom, hogy most lenne érdemes labor vizsgálatot végezni, hogy biztosan ki lehessen zárni az esetleges eltérést. Valószínűleg nincs semmi baj, de ezt érdemes lenne megtenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

58. kérdés

Tímea
11:30:28
2011-09-13
Tisztelt Doktor Úr!
Első Fiam 4230-al született és 56 cm-el,3 hós korára már megduplázta a súlyát(csak anyatejes volt),aztán kb 6 hós korától már nem hízott,miután elkezdett mászni.
A második Fiam 4400 grammal született,52 cm-el,5 hetes korára már 7 kiló volt,59 cm!!! Ő is csak anyatejes. Nagyon nagy baba!
Kérdésem,hogy nem gond-e ez a gyors súlynövekedés? Szeret szopizni,igény szerint szoptatom.
Remélem az Ő hízása is abbamarad,miután elkezd mászni.
Köszönettel: Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-20 20:12:41

Hízás

Kedves Anyuka! Nem gond. Ahogyan az első pici is felhasználta az előzőleg fölhalmozott tartalékot, úgy ő is föl fogja használni. Örüljön,hogy ilyen szépen fejlődnek, sok finom anyatejet kapnak. Ehhez jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

59. kérdés

karosiandi
15:15:24
2011-09-04
Kedves doktor úr!

Kisfiam 3 éves, hetente kb. 2szer kakil, általában 3-4 naponta. Ez nagy gondot jelent? Hány naponta egészséges? Egyébként jól eszik, kedves, mosolygós, kiegyensúlyozott gyerek, soka mozog, szoktunk sokat sétálni, iszik is eleget. Néha visszatartja, mert nem akar bilibe kakilni. Mit lehetne adni neki, hogy könnyebben kakiljon? Ajánlottak már kamilla teát is, jelenleg Laevolac szirupot kap, eszik gyümölcsöt is.
Válaszát köszönöm.
Andi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-20 20:10:16

SZéklet ürítés

Kedves Anyuka! Ön is bizonyára tudja, hogy általában minden nap van széklete gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Néha előfordul, hogy kevesebbszer, de ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy okoz-e panaszokat. Amennyiben nem, akkor kevésbé problémás. Azért érdemes pár dolgot szem előtt tartani. Pl.: családban van-e hasonló probléma? A bilizést kell-e erőltetni, ha nem szívesen ül rá? Nem lenne-e jobb a nagy wc, ahogyan a felnőttektől látta, esetleg szűkítővel? Javaslatom pre- és probiotikumok adása lenne jó, érdemes kipróbálni. Reméljük mielőbb megoldódik a kérdés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

60. kérdés

pumpieva
13:10:51
2011-09-02
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném Öntől megkérdezni, hogy utal-e valamiféle rendellenességre, hogy a 2 hónapos kisfiam alvás közben nem a feje mellett tartja a kezét, hanem a kis törzse mellett, mintha vigyáz állásban lenne?

Köszönöm válaszát! Éva

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-03 20:25:51

Alvás

Kedves Anyuka! Először is úgy gondolom, hogy ez egyéni variáció. A leírtak alapján úgy gondolom nem hason alszik, így nincs is szüksége a kezére, tehát neki így kényelmesebb. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

61. kérdés

Csutka74
12:04:05
2011-09-02
Tisztelt Dr. Somló Pál. A következő lenne a kérdésem: figyelmetlen voltam és a lefejt anyatejben tettem egy kis csapvizet, ami meg is evett, tettem egy pici csapvizet. Nagy bajt okoztam?
Illetve tudna mondani egy olyan oldalt vagy elérhetőséget, ahol fent vannak mikor milyen vitamint kell szednie a babának, milyen vizsgálatra kell mennie? A körülöttem lévő szak emberek nem túl készségesek.
Üdvözlettel.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-03 20:24:13

Tej

Kedves Anyuka! Először megnyugtatnám, hogy a vízzel nem tett semmi rosszat. A vizsgálatok közül a fontos a mindenkori, un. státusz vizsgálat. Ez esedékes 1, 3, 6 hónapos korban, majd egy évesen és ettől kezdve évente, a születésnap környékén. Egyéb vizsgálatok csak a szükségletnek megfelelően. Vitamint érdemes adni a kicsinek, attól függően mennyire eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt. Mint bármi mást ezt sem kell túlzásba vinni. Megbetegedés esetén a C vitamin nagyobb adagja javasolható. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

62. kérdés

norcsy22
10:45:11
2011-09-02
Tisztelt doktor úr.Kérdésem az lenne,hogy 3 éves kislányom vérképében az IgG:42,az IgE:1 lett szeretném megtudni,hogy milyenek ezek az eredmények és hogy mit jelentenek.Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-09-03 20:20:07

Labor eredmények.

Kedves Anyuka! Ezek így semmit nem mondanak. Az IgG színt, amennyiben az ottani labor értékekben ez eltérő, akkor friss fertőzésre adhat felvilágosítást. Az IgE színt pedig esetleges immun problémát jelezhet, pl.: allergiát. De így önmagukban semmit nem mondanak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

63. kérdés

YLDYKO26
12:03:21
2011-08-31
Kedves Doktor Úr!

Barátnőmnek most lesz 2 hónapos a kisfia. Kb. másfél hete húgyúti fertőzéssel kórházba kerültek, ahol Zinnat nevű antibiotikumot adták neki. Szegénykének fáj a hasa még mindig, nem esik jól a kajcsi sem. Még egy gond, hogy nem tud kakilni csak hőmérő segítségével. Kaptak kúpot,amibe nyugtató és fájdalomcsillapító van, de azt csak este adják neki, hogy legalább éjszaka aludjon kényelmesen. Napközben sokat sír. Mit lehet tenni ilyenkor vele? Teát vagy valami gyümölcslevet(HIPP vagy Univer) szabad adni neki? vagy elég az anyatej és majd elmúlik a hasfájás?

Válaszát előre is köszönöm.

Halmosi Ildikó
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-31 20:26:27

Hasfájás

Kedves Ildikó! Elsődleges kérdés kapott-e a kicsi az antibiotikum mellé un. probiotikumot, de nem Normaflore-t, mert az hatástalan. Minden másik jó. A széklet megkönnyítésére nekem nagyon be vált az erős kamilla tea, cukorral. Ezt a két dolgot kellene próbálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

64. kérdés

baby0309
15:12:47
2011-08-25
Tisztelt Doktorúr!
Kisfiam 3 hetes és észrevettem a hasán egy pici(3-4 mm),kékes foltot és azon a részen,ha összenyomom a bőrét kicsit be is süllyed a bőre. Lehet,h ártalmatlan,de engem zavar,hogy mi lehet az. Először azt hittem mongolfolt lehet,de utána olvastam és az inkább a keresztcsontnál és nagyobb foltban jelenik meg.
Köszönettel: Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-31 20:23:06

Folt

Kedves Anyuka! Nehéz így megmondani. Lehet kis bevérzés, kezdődő anyajegy, stb. Sajnos látatlanban meghatározhatatlan. Legjobb megmutatni az orvosnak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

65. kérdés

meggy
04:20:13
2011-08-25
Tisztelt Doktor Úr!
Szoptathatok-e Ciprinol500 szedése mellett?
Ráadásul a kislányom (11hó) Supraxot szed 1x 3ml-t, mert tüdőgyulladása volt.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-31 20:21:06

AB terápia

Kedves Anyuka! Sajnálom, hogy csak most tudok válaszolni. Gondolom azóta minden lezajlott. Mellékhatás nem alakult ki. Így a válasz igen lett volna. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

66. kérdés

helgus78
11:00:24
2011-08-13
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 7 hónapos, születésétől kezdve szoptatom, kérdésem részben ezzel kapcsolatos. Minden szoptatás közben erősen izzad a feje (csak a feje), ez kezdettől jelentkezett és én nem is tartottam fontosnak, azonban valaki azt mondta, hogy ez kálciumhiányra utalhat és orvoshoz kellene fordulni. A baba normálisan fejlődik, 3350 grammal született, jelenlegi súlya 8180 gramm, napi 2 csepp Vigantolt kap, fogai is kibújtak 6 hónapos korában. Nem tudom pontosan milyen tünetekkel járna a kálciumhiány és azt sem, hogy a fej izzadása valóban annak a jele lehet-e. Szükséges ez esetben orvoshoz fordulni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Herman Helga
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-14 19:37:22

Izzadás

Kedves Anyuka! Elsődlegesen úgy gondolom, hogy a fej izzadása egyéni variáció. A kalcium hiány tünetei között én ezt nem ismerem. A Vigantol dupla adagja, ill. az anyatej kalcium tartalma, számomra kizárja a hiány lehetőségét egyébként is. Nem gondolom kórosnak, nem tudom beilleszteni kórképbe. Mint egyéni variációt tudomásul kell venni, el kell fogadni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

67. kérdés

Aggódó01
08:03:35
2011-08-12
Üdvözlöm!

19 hetes várandós vagyok. 1 héttel ezelőtt mozdult meg picurkám, és eddig minden nap mocorgott. Tegnapi naptól viszont mintha nem érezném mozogni, vagy csak "mintha" megmozdult volna, de nem biztos" érzésem van. Mivel első terhességem, nagyon aggódom, hogy nem-e lehet valamilyen probléma.Eddig vizsgálatokon minden rendben volt. Ez a jelenség normális??? Nagyon félek, nehogy baj legyen.

Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-14 19:17:57

Baba mozgás

Kedves Anyuka! Köszönöm bizalmát, de ezzel a kérdéssel jobb nőgyógyászhoz fordulni. Én a világra jött kicsik ügyében jobban tudok segíteni. Minden jót kívánok: Dr. Somló Pál

 

68. kérdés

evelyn
19:00:26
2011-08-11
Udvozlom doktorur.14 honapos kisfiam van a problemank a hasmenes es laza is volt!Mitol van ez es mi erre a gyogymod?Szedtunk mar antibiotikumot es smektat is de megg mindig 3alkalomal elofordul a hasmenes es eleg lagy.kerem segitsem.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-14 19:16:14

Hasmenés

Kedves Anyuka! Sajnos ez nagyon kevés adat, amit leírt. Úgy gondolom, hogy a hasmenésre a legjobb terápia a jó minőségű, esetleg kombinált probiotikum, azaz jó baktérium adása. Bármelyik lehet, de a "kedvenc" Normaflore semmit nem ér, de hasmenést tud okozni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

69. kérdés

zagyva.szilvi
21:49:44
2011-07-21
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom májusban volt 2 éves. Másfél hete kezdődött neki egy betegség,ami nagyon nyugtalanít. Székrekedéssel és gyakori, görcsös székelési ingerrel, lázzal(38,6 C) kezdődött. Levolac -ot, glicerines kúpot kapott, ennek hatására hányás, hasmenés keletkezett másnap délig (hányás csak kétszer). Minden székelésnél görcsös fájdalmai voltak. Később megszűnt a fájdalom, láza is csak az első nap volt, közérzete jó, de széklete elég kemény és nyákos, 5 napja már véres is a nyák. Az orvosok szerint vírus, vagy tejfehérje- érzékenység (amit tavaly nyáron kimutattak, most másfél hónapja kezdtük bevezetni a tejtermékeket). A tejtermékeket teljesen kiiktattuk 5 napja, mégis ott a vér. Doktor Úr szerint mi lehet a baj, milyen tanácsa van, szükséges lenne-e komolyabb kivizsgálás a megfigyelésen és az Enterol poron kívül?
Köszönettel: Dérné Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-14 19:13:44

Bélrendszeri probléma

Telefonon megbeszéltük. Várom visszajelzését, hogy mi lett a kivizsgálás eredménye. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

70. kérdés

fejano
14:28:54
2011-06-20
Üdvözlöm Varga Noémi vagyok. Van egy 3 hónapos kisfiam akit havonta vittünk hallás vizsgálatra az egyik füle rendben van, a másik pedig bizonytalan. Azt mondta nekünk a doktor úr, hogy nem genetikai süket. A műszer egyszer 34%-nak méri a fülét, máskor pedig 0%-nak. Én úgy vettem észre, hogy hall arra a fülére is csak azt nem tudom mennyire. Azt ajánlották nekünk, hogy vigyük vissza 3 hónap múlva. Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek vizsgáltassam meg máshol is, vagy várjak??? Azt hallottam, hogy ilyenkor a legfontosabb utánajárni minél hamarabb, mert később nem fejlődik ki a hallásra való képessége. Kérem segítsen mit tegyek?!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-08-14 19:08:30

Hallászavar

Kedves Anyuka! Remélem nem késő a válaszom. Úgy gondolom, hogy minden képpen ki kellene vizsgálni. Hogy hol az a lakhelyüktől függ. Ennek megfelelően lehet keresni specialistát. Remélem sikerül megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

71. kérdés

noncsy
11:13:29
2011-06-15
Tisztelt Dr. Úr!
A kisfiam 8hónapos és ekcémás az lenne a kérdésem, hogy fürödhet medencébe?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 12:04:15

Ekcéma

Kedves Anyuka! Milyen medencében? Milyen fokú az ekcémája? Milyen terápiát kap? Folytathatom még hosszan. Ezek mind kérdések, amelyekre a gondozó intézet, ill. orvos tud biztos választ adni. Így látatlanban nem illik. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

72. kérdés

Panka 09
15:34:39
2011-06-14
Tisztelt Doktor!

Egy köldöksérvvel kapcsolatban kérném a segítségét.A kislányomnak kb 3 hónapos korában vettük észre hogy síráskor és erőlködéskor kitüremkedik a köldöke.Ekkor a gyerekorvosunk a köldök tapaszt javasolta,1/2 éves koráig tapasztottuk akkor azt mondta meggyógyult.Eltelt egy kis idő és újból jelentkezett a sérv akkor azt mondta 1 éves koráig spontán gyógyulhat de ha mégsem akkor megműtik ez csak egy rutin műtét,de bölcsis koráig meg kell csinálni.A kérdésem a következő ez csak egy esztétikai műtét vagy szövődményeket is okozhat a sérv?Önnek mi a véleménye tényleg elkerülhetetlen a műtét,mivel csak 2 éves és tudomásom szerint csak altatásban végzik kicsit aggódom.A műtétnek lehet szövődménye ,mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás?Nem tud kiújulni?Köszönettel:Panka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 12:01:47

Köldöksérv

Kedves Anyuka! A köldöksérv egy kötőszöveti gyöngeség. Nem csak esztétikai probléma, mert a kizáródás itt is előfordulhat, mint más sérveknél. A műtétnek tényleg van veszélye, mint minden altatásnak, de ez manapság már minimális. Nem kell félni. Megoldani akkor szokták, amikor biztonsággal szobatiszta a kicsi. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

73. kérdés

s_kata08
11:25:28
2011-06-06
Tisztel Doktor Úr! Sokszor olvastam, hogy "aluszékony" lehet egy gyermek esést követően. Pontosan mit jelent ez az "aluszékonyság", mert ezt sehol nem találtam meg. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 11:53:44

Aluszékonyság

Kedves Anyuka! Ez azt jelenti, hogy hirtelen, m inden átmenet nélkül elalszik. Olyan időben is amikor nincs alvás ideje. Remélem ez nem fordult elő és már jól van a kicsi. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

74. kérdés

viluk
14:00:24
2011-06-03
Kedves Szakerto!
Nem tudom hogy jo helyre irok e, de kovetkezo a problemank.
Roviden, mindig is rosszul aludt a kislanyom (21 honapos), mostanaban csak 2szer kell fel ejjel de nagyon kiabal ilyenkor.. EGyszer csak nagyon hangosan felsir, odamegyek a kisagyahoz es latom hogy a labaival uti-veri a racsot, uvolt, ordit, simogatni probalok de csak rosszabb ettol, ha olembe veszem akkor meg rosszabb, ilyenkor mindig felkeltem es csak utana nyugszik meg. Nem tudom mitol lehet ez az ejjeli hiszti. Mar voltunk mindenfele vizsgalatokon (alvas vizsgalaton is), de szerencsere minden rendben talaltak. Sejtem hogy tobb oka lehet ennek, de megis mitol lehetnek ezek a riasztasok es hogyan tudok rajta segiteni. Koszonom a valaszat.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 11:52:10

Éjszakai fölébredés.

Kedves Anyuka! Minden képen megoldandó feladat lenne az éjszakai fölébredés problematikája. Vannak speciális helyek, ahol ezzel foglalkoznak érdemes továbbra is utána menni. Amit lehetne tenni az a nagyon lecsengővé tenni az estéket, hogy minél inkább elcsöndesedjen és nyugodtan aludhasson. Esetleg pszichológus segítségét is igénybe kellene venni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

75. kérdés

ibolysz
10:42:22
2011-06-03
Tisztelt Doktor Úr.nekem olyan kérdésem lenne,hogy egy ismerös anyuka mondta ha köhög a gyermekem adhatok neki lándzsafüvet,és akkor nem kell orvoshoz vinnem.a másik kérdésem az lenne,a puppillatágítótol lehet e hasmenése a gyemekemnek.mert nagyon elijesztett az ismerösöm.segítségét köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 11:42:46

Köhögés, pupilla tágítás.

Kedves Anyuka! Mind a két állítás téves. A lándzsás útifű nagyon jó, de ez egyedül nem oldja meg a köhögést. Föltételezem, hogy náthás a kicsi és ez okozza a köhögést a szer csak a váladék oldásában és abban segíthet, hogy éjszaka aludni tudjon. A másik, hogy a pupilla tágító hasmenést okozó hatásáról én nem tudok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

76. kérdés

evien23
14:31:22
2011-06-02
Tisztel Dr.Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy gyermekorvosunk szerint nem hízik eleget a babánk.Most fél éves és 3940grammal és 51 cm-el született,pontosan a kiírt napon,telsejen egészségesen.
2.hónaposan:5800gramm 58cm
3.hónaposan:6700gramm 63cm
4.hónaposan:6870gramm 64cm
5.hónaposan:7600gramm 66cm
6.hónaposan:7550gramm 69cm
3hónapos kora óta tápszert eszik,de már most sok főzeléket és gyümölcsöt is eszik.Nagyon kiegyensúlyozott,mosolygós baba.Rengeteget mozog,már 5hónaposan hasra fordult.A széklete is van minden nap,folyadékot forralt vizet iszik.Az elmúlt 3hétban már éjszaka sem kell fel enni.Én semmi szokatlant nem veszek rajta észre,de azért kicsit aggódom!Válaszát előre is köszönöm!
Kellemes napot kívánok!Tisztelettel:Szőnyiné Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-06-15 11:40:16

Hízás

Kedves Anyuka! A leírtak alapján én úgy vélem, hogy az Ön kos gyermekével nincs probléma. Megfelelően hízik, sokat mozog, jól fejlődik. Természetesen ez csak a fenti adatok ismeretében mondhatom, igazán látni kell, tapintani az izomzatát, mely döntő fontosságú. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

77. kérdés

lizsu7
06:19:10
2011-05-17
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 23 hónapos, 92 cm és kb. 15 kg, nem kövér, de erős gyerek. Amikor egyenesen áll, hátulról észrevettem, hogy eléggé befelé fordul a bokája. Sokan azt mondják, hogy várjak még, nem kell ortopéd orvoshoz vinni, mert fejlődik a pici lába. Egyenlőre vettem neki szupinált szandált és cipőt. Elég ez, vagy valóban nézessem meg szakorvossal?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-19 15:17:53

Boka befelé fordulás

Kedves Anyuka! A leírtak alapján azt javaslom, hogy keressen olyan ortopéd orvost, aki tornát, masszázst tud ajánlani a cipők és betétek helyett. Én Pécsett tudok olyan specialistát, aki a lábakkal igen hatékonyan foglalkozik. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

78. kérdés

nocsimo
22:49:00
2011-05-16
Tisztelt Doktor Úr!
15 hetes, csak anyatejes a babám, de amint betölti a 4 hót kezdem az almalével a hozzátáplálást. Eddig a kórházban, majd 1 hetesen végül havonta 1x kapta a Konakiont. Szörnyű íze van 1-2 napig rosszul is van tőle : bukik+fáj a pocakja :( (hiába teszem lefejt anyatejbe) 1ampullát eltörtem ezért most nincs több (5volt a dobozban)Ön szerint kell még feliratnom, vagy mivel hamarosan mellétáplálok már nem fontos.Szörnyen tanácstalan vok, mert annyi féleképp szedetik ezt a Konakion-t... ahány ember, szinte annyi féle válasz :( Vki azt mondja h addig kell amíg az anyatej mennyisége több mint a táp v "szilárd" étel, a védőnőm szerint 6 hóig mindenképp. Eü-s ismerősöm szerint ha már elkezdek mellétáplálni elhagyhatom bármennyire is kevés lesz az eleinte. Szerinte még az orvosok sem értenek egyet az adagolásban. Pár éve még hetente kellett adni, aztán kiderült h ez sok bevezették 2hetente, még az is sok volt így lett havonta. Annyi mindennel tömjük ezeket a babukat nem szeretném túladagolni se, pláne h ilyen rosszul tűri :( Ezért fordulok most Önhöz h mi erről a véleménye. Adjam v ne adjam? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-19 15:16:01

Konakion

Kedves Anyuka! A Konakiont addig javasolt adni, amíg csak anyatejet kap a kicsi, de ha tovább is főleg szopik, akkor 6 hónapos korig. A kizárólag anyatejes táplálás 6 hónapos korig mindenképpen javasolt. Én nem értek egyet azzal, hogy egy jól szopó csecsemőt 4 hónaposan el kezdjenek hozzátáplálni. A Konakion tényleg rossz ízű, ezért én soha nem javaslom beletenni valamibe, csak az önálló adását. Így nem jelentkezik az a veszély pl., hogy megcsömörlik az anyatejtől. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

79. kérdés

MMarcsi
22:26:30
2011-05-16
Tisztelt Doktor Úr!
Ma reggel tudtam meg, hogy szomszédunk gyerekei,akikkel az enyém játszani szokott,bárányhimlősek. A kisebbik az enyémmel nagyjából egykorú (1-2 év közöttiek), sokszor puszilgatják, ölelgetik egymást. Jövő héten,kb 10 nap múlva vinném a kislányomat a 15 hónapos tanácsadásra, ahol oltást is kap majd. Úgy tudom, a bárányhimlő lappangási ideje 2-3 hét, elvihetem így a védőoltásra vagy várjak ki vele még egy hetet?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-19 15:06:37

Bárányhimlő

Kedves Anyuka! Jól tudja. A tanácsadáson való részvételt kérdezze meg a kicsi orvosától. Én a halasztás mellett szavaznék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

80. kérdés

klaudia1982
07:35:54
2011-05-13
Jónapot,szeretném megkérdezni hogy a 7 éves lányom ihassa e a tibeti kefírgombát,sajnos erről sehol nem írnak és így nem merem neki adni, én már fogyasztom második hete és már most érzek változást ezért ha beválik szeretném ha a lányom is ihatna de sajnos nem tudom lehet e!Válaszát előre is köszönöm!Klaudia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-19 15:03:01

Kefírgomba

Kedves Anyuka! Lehet, hogy más néven ismerem a készítményt. Ezen a néven nem tudom és így nincs is állásfoglalásom. A legtöbb ilyen típusú készítmények általában természetesek, így nagy veszély nem szokott lenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

81. kérdés

Domianyu87
12:50:56
2011-05-07
Tisztelt Doktor Úr!!

Kisfiam 2 hetes,sajnos kezdettől fogva tápszeres pótlást kap. Mára már az a kevés anyatejem is elfogyott,ami volt,hiába próbáltam ki mindenféle módszert, igény szerinti szoptatást, fejést. Ma már csak tápszert eszik a kicsikém. Milupa Milumil HA Start Optimát. Kérdésem az lenne Önhöz,hogy ha fájna ettől a tápszertől a hasa a kicsikémnek,akkor az már jelentkezett volna-e?! Előre is köszönöm válaszát! Mariann
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-08 14:23:51

Tápszer

Kedves Anyuka! Igen jelentkezett volna, azonnal. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

82. kérdés

manurka
16:05:03
2011-05-06
Üdvözlöm!
A gyermekem haemangiomával született, és azt szeretném kérdezni, hogy erre jár e az emelt szintű családi pótlék?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-08 14:22:34

Haemangioma.

Kedves Anyuka! Erre nem jár tudomásom szerint, de ennek nem én vagyok a szakértője. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

83. kérdés

Misskatze
12:40:37
2011-05-04
Tisztelt Doktor Úr!

A következő problémában szeretném a segítségét kérni!
A kisfiam most 4 hónapos, és a férjemmel váratlanul állásajánlatot kaptunk, mely a Fülöp-szigetekre szól. Mivel számunkra gyermekünk egészsége az első, mielőtt reagálunk az ajánlatra, arról szeretnénk tájékozódni, hogy szabad-e ilyen korú csecsemővel trópusi területre utazni, kaphat-e védőoltásokat az ottani fertőző betegségek ellen, illetve milyen egyéb kockázati tényező lehet, amely az egészségét érinti.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-08 14:21:31

Külföld

Kedves Anyuka! Az állás ajánlat is nagyon fontos. Annak érdekében, hogy a kicsivel ne legyen probléma az oltásokat kellene megbeszélni az oltási tanácsadóval, amely a Szt. László kórházban található, de email-ban, ill. telefonon is elérhetőek. Ebben házi gyermekorvosuk bizonnyal tud segíteni. Jó utat! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

84. kérdés

Kundrát Luca
19:46:11
2011-05-02
Jó napot kívánok!

Kisfiam 6 hónapos elmúlt 1-jén. Eddig a Beba Pro 1 tápszert ette. Most már aktuális a Beba Pro 2-es tápszer, azonban ez nekünk nagyon drága lett így,mivel ezt már csak vény nélkül lehet kapni! Rendszeresen veszem a Baba magazint,amiben olvastam egy Nestlé Lactogen nevezetű tápszerről. A véleményét szeretném kérni erről, illetve ha tud esetleg nekem legalább megközelítő árt mondani rá, illetve,hogy lehet e receptre is kapni.
Nagyon jó lenne,ha tudna nekem mondani olyan tápszert esetleg amit receptre lehet kapni,tehát támogatott. Kisfiamnak semmilyen allergiás betegsége nincs, illetve bukásra sem hajlamos. 2 hónapos korától a sima tehéntejalapú tápszert eszi! Így ebben a formában is van esetleg nekünk lehetőségünk támogatott tápszert kapni?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:
Kundrát Luca
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-03 17:52:07

Tápszer

Kedves Anyuka! Örülni kell annak, hogy a kicsinek nincs semmi baja. A támogatott tápszerek többsége, kivéve a bukás elleni, sokkal drágább, mint a nem támogatott 2-es. Az árak tekintetében igen nagy a szórás, ezért több patikában is meg kell nézni, ill. ezek már bevásárló központokban is kapható. Ott is érdemes megnézni. Sokat kell keresni, de lehet találni olcsóbb tápszert. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

85. kérdés

lena
11:26:24
2011-04-29
Kedves Doktor Úr!
Elöször is szeretném megköszönni válaszát! Megint csak szoptatok, és több teát adok a fiamnak, nem tudom hogy ez segített-e de már sikerül egyedül kakilni.A kérdésem most az lenne,hogy mitől csinálhatja azt hogy tépi a fülét inkább csak este,de sokszor annyira hogy vagy felül megszakadt, vagy alul a fülcimpa tövénél, de már vérzett a fül mögötti hajlat is, de csak a ball füle. Egyszer volt középfül gyulladása de csak a jobb fülén, már akkor is tépkedte a ballt, meg akkor a feje tetejét is tépte. Fülészeten azt mondták minden rendben. Nem tudom, talán a fáradságot jelzi, mert nagyon nehezen tud elaludni? Ön szerint mi lehet? Köszönettel:Léna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-05-03 17:48:23

Fültépés.

Kedves Anyuka! Ezt nehéz megmagyarázni. Az álmosság szóba jöhet. Az alváshoz most kellene rendszerességgel hozzászoktatni, mert később nehezebb lesz. Kicsit át kellene beszélni, hozzáértővel, a gyermeknevelést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

86. kérdés

emcsi
15:49:59
2011-04-28
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam március végén múlt 2 éves. A háziorvosa anno azt javasolta, hogy a kukijával nem kell semmit se tenni.
Az Ön véleményére is kíváncsi volnék.
köszönettel
emcsi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:35:18

Fityma

Kedves Anyuka! Többszörösen kifejtettem már véleményemet erről, cikket is írtam. Akkor folyamatosan leveleztem egy fiatalemberrel, akinek igen későn végezték el a körülmetélést. Több kollégának az a véleménye, hogy lehet várni. Szerintem minél tovább halasztják, annál nagyobb megrázkódtatás lesz. A vezető bőrgyógyász véleménye szerint is a megvastagodott bőr felszabadítása nehezebb, fájdalmasabb, több sérüléssel jár. A döntés az Önök kezében van. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

87. kérdés

baby0309
10:13:40
2011-04-16
Kedves Doktorúr!
Fiam 13 hónapos. Húzogatom neki mindennap a bőrt, de csak amennyit enged. Még nem tudom neki teljesen ugye visszahúzni a bőrt és ahol le van tapadva észrevettem, hogy a bőr alatt ilyen fehér folt keletkezett, de szinte egyik napról a másikra.
Utána olvastam és fityma faggyúnak hívják,ha jól értesültem.
Mivel szombat van így meg kell várnom a jövő hetet, hogy megmutassam a dokinéninek.
Mit csinálnak vele, hogy ez kiürüljön? Attól félek, hogy erőteljes hátrahúzással fogják megoldani, hogy ki tudjon ürülni. Olvastam, hogy valaki letapadásra krémet kapott és pár napon belül feltudta húzni a kukacon a bőrt.
Ön mit tanácsolna? Valóban segíthet krém rajta,hogy hátrahúzódjon a bőr és kitudjon ürülni ez a fehér faggyú?
Köszönettel:
Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:31:20

Fityma faggyú

Kedves Anyuka! Lehet, hogy közben megoldódott a kérdés. Azonban azt kell mondanom, hogy annak, akinek a krém megoldotta a kérdést az csak véletlen és tapasztalataim szerint csak ritkán hoz megoldást. A hátra húzás és kiürítés fontos. Igen sok vélemény kering, amelyek ellentmondanak egymásnak. Az én személyes véleményemet, többszörösen kifejtve megtalálja ezeken az oldalakon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

88. kérdés

dawt
17:46:00
2011-04-14
Kedves Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy így látatlanban a következő tünetegyüttesek Ön szerint mit jelenthetnek. 1 éves fiúbaba, 10 hónapos koráig hasfájós (haspuffadás, bélgörcsök, erős fájdalmak), a fájdalom már normalizálódni látszik. Mozgásfejlődése megfelelő, járni kezdett
- még mindig 2 ujjnyi kutacs
- nincs fog
- csak 8 kg
- magától nem eszik, csak két falatot, utána el kell terelni a figyelmét, csak úgy lehet megetetni
- fél éve 2 csepp D-vitaminnal
- fél éve maltoferrel, alacsony vas értékek miatt
- nagyon gyors anyagcsere
- gyakran zöld széklet (nem a fogzás miatt, korábban is volt)
- és ami nagyon érdekes gyakran rángatja a fejét a jobb vállához (helyzettől függetlenül, mutatásnál szinte mindig, ha nyűgös akkor is), és nem a mi szórakoztatásunkra.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:26:54

Összetett kérdés

Kedves Anyuka! Ahogyan indította kérdést, így látatlanban nehéz válaszolni. A probléma elég összetettnek tűnik. Ismerni kellene a fejlődését, az étkezési szokásokat, stb. ahhoz, hogy tudjak tanácsot adni. A tapasztalat alapján azt kell mondanom, hogy az ilyen összetett problémák mögött pszichés okok tételezhetőek fel, elsősorban a szülők esetében. Ebbe nem mennék bele részletesen. Adott esetben személyesen esetleg segíthetek, vagy a közelben lakó pszichológust, orvost kellene megkeresni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

89. kérdés

lena
15:31:45
2011-04-07
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 4 hónapos és anyatejes baba,ritkán este tejhiány miatt milumil HA tápszert kap, de nem nagyon szereti, jól fejlödő (születési adatok:3690g és 57cm 4 hónaposan 8000g és 67cm) A kérdésem az lenne hogy nem-e probléma az hogy 2óránként eszik éjjel, nappal? Éjjel alszik, csak enni ébred fel és szinte mindig kiszívja az adagját, ha nem adok, vagy próbálom húzni az időt, nagyon sír. A másik probléma hogy nem tud illetve nagyon ritkán kakil egyedül, lázmérőzni kell, mert ha kell neki addig üvölt, amíg nem segítek és meg nem könnyebbül, a háziorvos azt mondta hogy javulni fog, ha majd főzeléket eszik. De az még odébb van, szeretném 6 hóig csak szoptatni, gyümölcslével probálkozok, de nem kéri, se üvegből, se pohárból. Mit tegyek, hogyan tudok segíteni? Illetve vigyem más orvoshoz?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Huszárné Biczó Magdolna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:21:39

Étkezés+széklet

Kedves Anyuka! Kezdjük az elején, egy kisebb problémával. Miért HA tápszert eszik? Van valamilyen probléma? Ha 2 óránként szopik, akkor az anyatej elegendő és nem is kellene fél évig semmi mással próbálkozni. A széklet lazábbá tétel érdekében meg lehet próbálni un. laktulose tartalmú hashajtóval, amely nem szívódik föl, de folyadékot visz a székletbe a könnyebb ürítés érdekében, és akkor talán nem fájna úgy a poci. Meg lehetne próbálni aloé tartalmú szer adását. Az FLP-s termékeket ajánlanám. Az evések gyakorisága, főleg a testsúlyának figyelembe vételével soknak tűnik. Már elegendő lenne 5-6 étkezés naponta és nem éjszaka. Biztos, hogy éjszaka enni akar, nem csak szomjas? Ezek lennének így a tanácsaim. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

90. kérdés

barvaeva
14:24:05
2011-04-06
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 6 hónapos.Tegnap a tanácsadáson a doktor nénink visszahúzta a kukiján a bőrt.Én sosem mertem még ennyire(beleláttam a húgycsövébe).Berepedt neki a bőr.Szegénykémet nagyon sajnálom.Mit kell tennem,hogy rendbe jöjjön mielőbb?Mivel kezeljem és szabad neki húzogatni a bőrt rajta fürdésnél,vagy most nem?
Nagyon aggódom!
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:barvaeva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:03:49

Fityma

Kedves Anyuka! Ha már a doktornő visszahúzta, akkor ezt továbbra is meg kell tenni. Valamilyen krémmel, leginkább vazelinnel érdemes kenni, ha a doktornő nem írt másikat. Amennyiben nem javul, akkor sebésznek kellene megmutatni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

91. kérdés

panditimea
14:31:53
2011-04-05
Jo napot! Van egy 9 hetes kisfiam, akivel szuletese ota a hasmenessek kuzkodunk. 8 naposan korhazba kerultunk, napi 10-12 vizes kakis pelusa volt. akkor semmit sem talaltak a tesztek, gyulladasra kapott antibiotikumot, hasfogokat es egy het alatt nagyjabol helyrejott, az antibiotikumtol egy ideig zoldet kakilt majd szepen kisargult. harom hetre ra ismet jelentkezett a hasmenes, adtunk neki hasmenes elleni tapszert amit a masodik eveskor kihanyt, sugarban... megint korhazba mentunk. ekkor talaltak enterococcus bacilust nala, amire kezeltek es egy het mulva ismet itthon voltunk "rendbe hozva". kb egy hete megint vizes a kakija, olyan allagu mint egy barack nektar, sarga, viszont egyelore a legtobb ami volt az 7 db kakis pelus. csak anyatejet eszik, igeny szerint szoptatva. vannak napok amikor keveset eszik olyankor szemmel lathatoan rosszul van, viszont vannak napok mikor az etvagyaval nincs gond. nagyon hasfajos is, szerintem a szeklete bantja a hasijat, mert nyugtalan egesz nap, sokszor ejjel is, siros, sokat erolkodik, ha epp a kakilason dolgozik akkor meg eves kozben is nyugtalan. 3350 grammal szuletett es tegnap 5 kg-t mertunk. nem szeretnek megint korhazba menni, kerem segitsen ha van otlete mi lehet a baj. elore koszonom! Timea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-29 09:01:09

Hasmenés

Kedves Anyuka! Amiről ír igen érdekes és nehéz probléma, ahogyan Ön le is írja. A leírtakkal kapcsolatban sok kérdés merül föl. 1. Milyen antibiotikumokat kapott? 2. Milyen probiotikumot(kat), jó baktérium készítményt kapott? 3. Ön fogyaszt-e valamilyen probiotikumot? Esetleg hívjon föl a megadott telefonszámon, úgy gyorsabb. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

92. kérdés

eandi
11:30:48
2011-04-04
Tisztelt Dr. Ur. Ujabb kerdessel fordulok Onhoz, de azelott szeretnem megkoszonni az elobbi kerdesemre a tanacsat, valaszat. Az On javaslatara elvittuk kisfiam vervetelre ahol kiderult tejfeherje erzekenysege.
Nos a mostani kerdesem az lenne hogy a minap kisfiam tarkojanal a fejbor alatt 2 cseresznyemag koruli bogot fedeztem fel. Nem hiszem fajna neki mert mikor megfogtam nem reagalt rea. Most 1 eves a kisfiam. On szerint mi lehet vagy milyen orvoshoz kell ilyen estbe fordulni, hogy megtudjuk a bog mi is az. A ferjemnek is van a fejbore alatt tobb is ami nem faj es mozog vagyis ide oda vandorol. Koszonom valaszat.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-05 17:50:43

Bög a fejbőr alatt

Kedves Anyuka! Ezek a csomók nagy valószínűséggel zsírcsomók, néha nyirokcsomók. Jelentőségük nincs. Amennyiben problémát okoznak, akkor kell sebésznek megmutatni és adott esetben eltávolítani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

93. kérdés

Judit28
11:28:57
2011-04-01
Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a múltkori válaszát, azóta végre megjelent az első foga sőt most már jön a többi is a kislányomnak 15 hónaposan. Most abban a kérdésben szeretném a véleményét kikérni, hogy a kislányomnak nincs szilárd széklete, csak folyós vagy nagyon lágy. Voltunk cukorterhelésen, voltunk székletvizsgálaton, mindenhol negatív eredményt kaptunk, ezzel a problémával csecsemőkora óta küzdünk. Figyelem, hogy kapjon rendesen rostot, már a tejet is elvontuk a szervezetéből, az sem hozott eredményt. A glutént is, és sajnos mindig folyékony a széklete. A gyerekem örökmozgó, kiegyensúlyozott, boldog kisbaba. A gyerekorvos tanácsára elkezdjük a bérescseppet és hozzá a cebiont szedni, a súly megállása miatt.
Találkozott már olyan kisbabábal, akinek nem volt szilárd széklete csak nagyon lágy, vagy csak folyós? MI állhat ilyenkor a háttérben?

Válaszát előre is köszönöm!

Schneider Judit
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-04-05 17:26:03

Lágy széklet

Kedves Schneider Judit! A végével kezdem. Igen találkoztam. Az én fiam minden evés után kiment a wc-re és még ma is gyakorta. (36 éves). Néha nehéz magyarázni a lágy székletet, de még jobb, mint a kemény. Amennyiben a fejlődése jó, akkor valószínűleg nincs jelentősége. Egyébként sokan azt mondják, hogy talán a tej, ill. tejes ételek lehetnek a háttérben, néha a liszt. Amennyiben a fejlődésében zavar áll be, ill. betegségek jelentkeznének, akkor érdemes további vizsgálatokat végezni. Egyébként érdemes lenne jó minőségű táplálék kiegészítővel segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

94. kérdés

mzsuzsa7
21:05:51
2011-03-21
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 26 hónapos, még nem szobatiszta, még csak próbálkozunk a szoktatással, de nem erőltetünk semmit. Ma fürdés előtt láttam hogy nagyon fogdossa a fütyijét, láttam, h pisilnie kell. Kérdeztem tőle, pisil-e a vc-be és hajlandó volt rá. Amire szeretnék választ kapni, hogy normális-e az, hogy szinte erővel nyomta ki az első cseppeket, majd kis szünet után egy pár másodpercig pisilt, majd ismét megállt, aztán újra pisi, kb 5 részletben. Normális a szakaszos ürítés, vagy ez valami betegség, probléma jele.Szinte végig olyan volt, mintha erővel préselte volna ki a vizeletet.
Válaszát előre is köszönöm: Üdv.: Zsuzsanna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-22 16:59:45

Pisilés

Kedves Anyuka! Úgy gondolom ez még a tanulás, gyakorlás időszaka. Amennyiben tartósan megmarad, akkor kellene vizsgálatot kezdeményezni. Addig kell várni, amíg már biztosan szobatiszta nem lesz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

95. kérdés

Krisztina
18:10:21
2011-03-19
Tisztelt Doktor Úr!

A kislányom februárban töltötte a 3. évét, és legtöbbször nagyon nyugtalanul alszik éjszakánként( ide-oda dobálja magát az ágyon, és rendszerint az ágy fejtámlájánál köt ki, de keresztben). Lehet, hogy vízvonal, vagy Hartmann vonal van az ágy alatt. A kérdésem az lenne, hogy használhatok-e nála mágneses lepedőt, vagy derékaljat, mert az interneten nem találtam róla semmi információt, és az üzletben sem tudtak segíteni. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Krisztina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-22 16:57:38

Nyugtalan alvás.

Kedves Anyuka! Lehet, hogy a fölvetettek játszanak szerepet a nyugtalan alvása hátterében. Ezt vannak akik meg tudják vizsgálni. Magam részéről nem igazán pártolnám a mágneses terápiát, mert nem biztos a hatása a kicsire. Nem ismerek erre tapasztalatot. Meg kellene vizsgálni más lehetőségeket is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

96. kérdés

katinka23
21:48:10
2011-03-16
tisztelt dr ur!
lányom ápr 1 én lesz 1 éves :))
és sajnos még soha nem aludta át az éjszakát kb 4x 5x felébred már nem cicizik éjel teát és tápszert adok neki mert napközben nem hajlando enni kérdésem hogy miért ébred fel és hogy szoktassam le erröl???!!!!!és még egy kérdésem lenne
3 napja hasmenése van nem hány nem ázas nem bágyadt viszönt a segge iszinyat piros mijt tegyek hogy ne fájon a segge ????hasmenésre kaptunk gyogyszert!elöre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-22 16:39:29

Kiegészítés

Bocsánat. A piros popsira minden bizonnyal a házi gyermekorvosuknak lehetnek megfelelő krémei.

 

97. kérdés

erki.katalin
19:45:43
2011-03-15
Tisztelt Doktor Úr!

Egy 8 hónapos kislány édesanyja vagyok és azt szeretném megtudni, hogy milyen idős kortól lehet a gyermeket kerékpáron gyerekülésben szállítani, úgy hogy a gerince, a tartása ne károsodjon? Mennyi időt tölthet így a gyerekülésben ezeken az utakon? Kell-e valami másra figyelemmel lenni a kerékpáron való utazás közben?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Katalin
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-22 16:16:56

Kerékpár

válasz erki.katalin kérdésére: Kedves Anyuka, Kedves Katalin! Ültetni a kicsit csak akkor lehet, ha már stabilan áll és utána ül. Akkor be lehet, jól kitámasztva a gyermekülésbe. Természetesen csak bukósisakkal! Még arra kell vigyázni, hogy nehogy beakadjon a lába a küllőbe. Ilyen baleseteket láttunk. Ez védőhálóval megelőzhető. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

98. kérdés

Judit28
08:31:33
2011-03-14
Tisztelt Doktor Úr!

Az utolsó elkeseredettségemben írok Önnek, a kislányom 15 hónapos lesz, és nem hajlandó darabost enni. Bármit elfogad ami pépes lehet az én főztöm és lehet bébiétel, a kölesgolyót és a "kukót" megeszi, mert az a szájban a nyállal olvad, a babánt ha nagyon érett villával összetöröm szintén eszi. Viszont nincs még foga. Ezért vagyok a legjobban elkeseredve, látott már fogatlan kisgyereket? Már annyi fogorvost megkérdeztem és mindenki azzal nyugtat, hogy három éves koráig kell kijönni a 20 fognak. Egyszerűen már magamat stresszelem teljesen, hogy nem hajlandó darabosat elfogadni ahogy bekerül a szájába elkezd öklendezni és ezzel együtt hányni. A súlya most 9,8kg és 3150grammal született, alacsony baba a férjemmel mi sem vagyunk valami magasak.
Doktor Úr adjon tanácsot, ötletet és megnyugvást kérem!

Tisztelettel!

Schneider JUdit
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-22 16:05:11

Darabos étel

Kedves Anyuka, Kedves Schneider Judit! Ha abból indulok ki, hogy régen azt tanították, hogy 3 éves korig csak pépeset adunk a kicsiknek, akkor ez így rendben van. Egyébként sem probléma, ha még nincs foga a kicsinek. Mi azt szoktuk mondani, hogy azt már láttuk, hogy valakinek kihullik a foga, de olyat még nem (hacsak valamilyen súlyos fejlődési rendellenesség nem áll fenn) láttunk, hogy valakinek ne nőne ki a foga. Úgyhogy türelem, ahogyan s fogorvos kollégák mondták, ki fog nőni. Addig egye a pépest. Fog nélkül a rágni való étel nem is táplálék a kicsi részére. A súlya is elfogadható, ha nem is tartozik a kövér gyermekek közé. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

99. kérdés

melcsili
14:22:07
2011-03-10
Jó napot, azt szeretném megkérdezni, hogy a babám már öt és fél hónapos és még nem fordult meg hasról-hátra s forditva ez gond-e vagy nem mert mindenhol azt olvasom, hogy 4 hónaposan már forgolodni kell!!!Nos???
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-11 09:52:57

Forgás

Kedves Anyuka! Igen fordulnia már lassan kellene. Fekszik-e sokat hason, főként éber állapotban? Ez sokat segíthet. Amennyiben fölmerül a fejlődés elmaradása, akkor szakvizsgálat és fejlesztés lenne szükséges. Ehhez azonban alapos vizsgálat kellene. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

100. kérdés

filmeli
17:23:09
2011-03-07
Tiszteld Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a véleménye arról, hogy 6 hónapos kislányomnak szinte már teljesen záródott a kutacsa.
Mozgásfejlődésben szerintem nincs probléma, forgolódik, és már kúszik is. Jelenleg 7800gr, 67cm, a fejkörfogata 41cm.
Háziorvosunk szerint nem kell vele foglalkozni, ennek ellenére én nagyon sok rosszat olvastam itt a neten a korai záródásról.
Ön szerint mit kellene tennünk?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-11 09:48:09

Kutacs

Kedves Anyuka! Amennyiben a fejecskéje nem kicsi, akkor nincs probléma. Alapvetően a teljes záródás kérdéses, mert nem biztos, hogy lehet mindig tapintani. Ahogyan írta idegi eltérése nincs, akkor nem probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

101. kérdés

fanita3
17:18:33
2011-03-07
Tiszteld Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, hogy unokahúgom kislánya 4 hónapos, és kb 1 hónapos koráig nagyon sokat szopizott, aztán egyre kevesebbet. Most ott tart a dolog, hogy kb 6 szor eszik egy nap, és csak 50ml-70 ml -t szopik. Gyerekorvosuk írt fel nekik tápszert, de nem fogadja el a cumisüveget, így azt nem kap. Gyümölcsöket már kóstolgat. Ön szerint nem kevés az amit ennyi idősen eszik?
3600 grammal született, jelenleg 5800 gr.
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anita
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-11 09:46:07

Étrend

Kedves Nagynéni! Unokahúgának kellene tápszert is enni a gyümölcsök és egyebek mellett. Ezt a védőnővel és a gyermekorvossal kellene egyeztetni. Ha a cumit nem fogadja el, akkor kanalazni, ill. poharazni kellene. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

102. kérdés

doroth
12:49:03
2011-03-04
Ekcéma folytatás

Kedves Doktor Úr!

Szeretném ha kifejtené, milyen módokra gondol. Mit ért méregtelenítés alatt, és milyen egyéb krémeket tud ajánlani?
Jelenleg most kisfiam eskimo halolajat kap mivel azt mondták ez is jó az immunrendszer erősítésére, korábban prokid-et is kapott egy kúrában.
Babe termékeket próbáltuk már, azok nem jöttek be.
A fürdető krém sem segített, most olivaolajat szoktam tenni a vizébe, ami egész jól hidratál.
Esetleg valami természetes gyógymodót is tud ajánlani?

Köszönettel:
Dorottya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-11 09:44:04

Ekcéma

Kedves Anyuka! A méregtelenítés alatt elsősorban az FLP készítményeit értem. E mellett vannak testápoló, ill. kezelő krémek, mint pl. az Oilatum készítmények jók lehetnek. A komolyabb elváltozásokra én Protopicot szoktam írni. Természetesen ez akkor jó, ha az ember látja. Érdemes megfelelő szakembert fölkeresni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

103. kérdés

doroth
17:20:54
2011-03-03
Kedves Doktorúr!

Azért írok Önnek, mert más doktor véleményére is kiváncsi vagyok.
Gyermekem most 21 hónapos, körübelül 1 év áll fenn nála tejallergia. Ez ekcémában nyilvánul meg a kezén, hasmenés, hányásban nem.
Körübelűl 9-10 hónapos kora körűl kezdődött, akkor kezdtük a túró adását. 15 hóapos koráig szopott. Az újját is szopta, az ekcéma itt jelent meg elöszőr, illetve a szája egy részénél. Mostanra már mind a két keze ekcémás, de főleg az az újja amit szopizott. Most már nem szopja az újját. A szája körűl megszüntek a piros foltok.
Télen elég gyakran van arcüregyulladása és elég sokáig folyik is az orra, erre már nem használ az orrcsepp sem. Ezt is a tejallergiának tudom be esetleg.

A gyerekorvosunk aki bőrgyógyász is egyben, vett vért tőle. Ami kimutatta a tej illetve a kazein allergiát. A tej értéke: 1,2 a kazein: 0,9
Erre azt mondta, hogy tejet ne adjunk, de tejterméket adhatunk. Mellette még mondta, hogy antihisztamint szedjen a gyerek és elocomot használjunk a kezére ha nagyon elfajul az ekcéma. Sajnos elég gyakori, hogy viszked a keze és ki is repedezik. Főleg éjjel viszked amitól nagyon nyugtalanul alszik, ez miatt elég sokat iszik teát cumisüvegből. Illetve este hipoallergén milupa pepti tápszert kap.
A gyermekemnek most jelenleg nem adok antihisztamin, mert nem tartom normálisnak, hogy rendszeresen kapja. Elocomot is csak nagyon ritkán használunk. Egyébként már elég sok krémet kipróáltam mellette.

Őn mit gondol az értékekről, ez tényleg csak mérsékelt tejallergia? Kell szigorú diéta, vagy valóban kaphat joghurtot, sajtot, túrót...stb?
Mit gondol arról, hogy éjszaka fél egy liter folyadékot folyaszt? Nem rossz ez a veséknek?
Illetve krémmel kapcsolatban van valami ötlete, ami esetleg jó lehet és nem szteroidos?
Köszönettel
Dorottya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-04 09:42:16

Ekcéma

Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy vélem a tej érzékenység, elsősorban fehérjével szemben, fennáll. Az én tudomásom szerint ebben fokoztok nincsenek. Az ekcéma súlyosságának vannak fokozatai. Úgy gondolom, hogy meg kellene próbálni a tejtermékek, ill. tej fehérjét tartalmazó ételek teljes elhagyását. A steroidos kenőcs helyett vannak igen hatékony egyéb krémek is. A tej elhagyása mellett, amennyiben tünetmentessé válik, akkor néhány hét, hónap után visszaadjuk a tejet és ha az elváltozás jelentkezik, akkor bizonyított az érzékenység. Egyébként komplex terápiát javasolnék, amely méregtelenítést, táplálék kiegészítőket és diétát is alkalmaznék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

104. kérdés

edina.
22:09:19
2011-02-28
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam, 36 hétre született kis súlyú koraszülött(2110), teljesen rendben fejlődik, most 11 és fél hónaposan 9800 gr.Értelme, mozgása korának megfelelő.Még semmilyen gyermekbetegsége nem volt.6 hós koráig irritábilitás miatt fejlődésneurológia ellenőrizte(nagyon remegtek a lábai),jelenleg szívzörej miatt járunk kardiológiára, időszakos kontrollra,vérszegénység miatt vaspótlást kap.
Születésekor és 3 hónapos korában volt koponya uh vizsgálata, születéskor látható ciszták miatt, mely 3 hós korára eltűnt.
Engem nagyon aggaszt h bár tudom h a kutacs záródása akár másfél éves korig is elhúzódhat, de kisfiamé 3 hós kora óta stagnál 3*2 ujjnyinál.(születésekor 4*3 ujjnyi).Az elmúlt hónapokban semmi változás.Mivel gasztroenterológián kezelt GOR beteg, ezért a gasztro szakorvos javaslatára emeltük a d-vitamin adagot napi 2 cseppre és figyelnem kell h kibukja -e.(figyeltem eddig is, volt h újra beadtam).
Saját gyermekorvosunk, mindig csak ennyit mond:majd benő.
Ez egészen biztos??egyszer csak majd benő, úgy h előtte 7 hónapig semmit sem zárult??ha nem nő be két éves koráig akkor mi történik??Most már veszélyesnek is látom, nagyon mozgékony, ennek következtében esik-kel, félek h erősen beverheti a fejét.
Úgy érzem h egyáltalán nem vagyok ez ügyben tájékozott, emiatt sok félelmem van, de a gyermekorvosunk a kötelező státuszvizsgálatok alkalmával látja csak ,s mikor kérdeznék vmit, már áll az ajtóban, fogja a kilincset, így esélyem sincs a beszélgetésre, roppant elkeserítő.Mivel vidéken lakunk, nem választhatok mást.

Kérem nyugtasson meg, ill tájékoztatni szíveskedjék h mire számíthatunk.

Tisztelettel:L.Edina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-01 15:54:27

Kutacs

Kedves Anyuka! A kutacs záródása sokszor elhúzódik még 2 éves koron túl is. Aggodalomra semmi ok. Záródása sokkal inkább az agy eltérésével van összefüggésben, mint a csonttal. Amennyiben más tünete a D vitamin hiánynak, akkor nincs értelme nagyobb adagot adni. A szívzöreje hátterében a vérszegénység is állhat, nem szabad elfelejteni, ezt sem. Amennyiben falun laknak, akkor is van lehetőség konzultációra. Talán írja meg hol és akkor, esetleg tudok valakit ajánlani. Összességében a jó fejlődés, az értelem fejlődése megnyugtató, akkor nagy baj nem lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

105. kérdés

Berni80
15:01:45
2011-02-23
Tisztelt Doktor Úr!
4 hónapos a kislányom,és most vettem észre játék közben,hogy jobb fülével mintha nem hallana.A feje mellett rázott csörgő hangjára nem fordítja el a fejét,de másik irányba igen.Jelentheti ez azt hogy baj van?Vagy ilyenkor még nem jelent semmit?A terhességem 37.hetében egy hétig antibiotikumot kellett szednem,mert begyulladt egy fogam,amit végül ki kellett húzni.A gyógyszernek lehet-e ilyen hatása?(Aktil Duo)Aggódom miatta.Mi a teendő ilyenkor?Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-03-01 15:30:13

Hallás

Kedves Anyuka! A hallás megítélése nem könnyű. Mindjárt le kell szögeznem, hogy nem tudunk arról, hogy az ön által szedett antibiotikum halláskárosodást okozna. Van lehetőség un. objektív hallásvizsgálatra, ezt kellene a kicsinek elvégezni, hogy tényleg van-e károsodása. Remélem nem lesz probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

106. kérdés

sexibogyo
11:00:44
2011-02-23
jó napot!

hasfájós a a lányom az orvos nem mond rá semmit mit tehetnék h ne szenvedjen?milyen gyógyszert vegyek neki vagy mit csináljak?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-23 11:44:54

hasfájás

Kedves Anyuka! A hasfájás az anyatejjel táplált csecsemőknél sajnos mindennapos. Több szer lehetséges rá, mint pl.: Espumisan, Infakol, Water Gripp, stb. Nekem jól bevált az aloé tiszta, szűrt oldata, amelyet az FLP-nél lehet kapni. Természetesen meg lehet próbálni a különböző teákat is, külön-külön, mint édeskömény, ánizs, kamilla. Egyes vélemények szerint 3 hónapos kor körül elmúlik, néha későbbig el tart, de végül rendeződik. Fontos, hogy a széklete könnyű és rendszeres legyen. Türelem. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

107. kérdés

Newseeanyu
12:23:23
2011-02-22
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 17 hónapos. 14 hónapos korától jár bölcsödébe, és azóta gyakorlatilag 1 hétig jár, és utána két hétig nem. Az ok mindig ugyanaz, akut hörghurut (legutóbbi alkalommal éjszaka be is görcsölt szegény, és alig kapott levegőt), orrfolyás, köhögés, láz. Rendszerint antibiotikumot és hörgőtágítókat kap, illetve C-vitamint ampulla formájában, meg lándzsás útfű szirupot. Egyre elhúzódóbbak a betegségei, és sajnos rövid ideig tart, hogy nem beteg Picurka.
Olvastam a cikküket az állandó köhögésről, hurutról, ahol felvetik, hátha tejallergiában szenved, és vonjuk meg a tejtermékeket, hogy kiderüljön, valóban ez áll-e a visszatérő probléma hátterében. Kérdésem, hogy napi akár egy vékony szelet sajt is már elegendő lehet, hogy kiváltsa az allergiát? Illetve ha nem ez a gond, akkor mit tehetek a kisfiamért, hogy ne szenvedjen állandó légúti megbetegedésekben? A probiotikumok segíthetnek?

Köszönettel:
egy aggódó Anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 20:33:26

Légúti betegség.

Kedves Anyuka! Sajnos ez a korunk mindennapos betegsége, amivel sokat küzdünk. A leírt terápiák egyike sem abba az irányba mutat, hogy a probléma megoldódjon. Elsődleges fontosságú az orrocska kitakarítása. Ennek szövődménye minden egyéb. Sajnos a tej fehérje érzékenység (talán nem valódi allergia) esetén az egy szeletke sajt is problémát okozhat. Egyébként nagyon nehéz a teljes tej megvonás, mert néha olyan ételekben is van, amelyekre nem is gondolunk. Alapvetően lehet, hogy elegendő az akut szakban elhagyni. A probiotikum nagyon jó, elengedhetetlen fontosságú, főként az antibiotikumok miatt, de egyébként is. A mindegy, hogy melyiket válasszák, de a Normaflore semmit nem ér, de legalább hasmenést tud okozni. Egyéb immun erősítők is vannak, amelyek hol hatnak, hol nem, ennek okainak föltárása messzire vezetne. Tekintettel a hörghurutra, talán először a Broncho-Vaxom-al próbálkoznék. Szerintem e mellet jó lenne fölkeresni olyan szolgáltatót, aki un. Proetcz kezeléssel tud segíteni. (Mi Gyálon csináljuk) Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

108. kérdés

sexibogyo
18:15:35
2011-02-18
jó estétt!

a nővéremnek most 2 hónapos a babája és csak anya tejet eszik még és ha csuklik akkor kap egy kis vizet vagy teát,és a bőrén ekcéma jelei jelentkeztek.piros foltok a kis fején.ez mi lehet és mit lehet ellene tenni
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 20:23:18

KIütések

Kedves Nagynéni! Két hónaposan ezek a kiütések inkább az étrendhez való hozzászokástól, ill. az anyuka által fogyasztott ételek miatt van. A csuklás miatt nem szükséges semmit sem adni, mert ez bennünket jobban zavar, mint őket. Arra kell figyelni, hogy anya mit evett, főleg a tej és tejtermékek a kérdésesek, mi az amitől a kiütések fokozódnak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

109. kérdés

huntiti
07:34:19
2011-02-08
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 2011.01.28.-án töltötte a 9 hónapot . Most 9200g és 73,5cm . (egyébként 3250g-al és 54cm -el született).Táplálkozásával kapcsolatban szeretnék kérdezni :reggelire 06 h -kor 200ml tápszert kap, 9h .kor gyümölcsöt ,gabonapehellyel, 12-kor vmilyen főzelék hússal , 15-16h -kor tápszer és fürdés után ismét 200ml tápszert kap.Az lenne a kérdésem hogy ez így jó -e vagy változtassak vmir rajta( a főzibe nem teszek rántást , sem habarást. Kellene-e ? Szüksége lenne e rá a babának vagy sem? Túrót , sajtot adhatok -e neki?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 20:20:25

Étrend

Kedves Anyuka! A táplálás közel jó. Délután - kora este inkább adnék még egy főzeléket. A főzeléket egy kis tápszerrel habarnám. A sajtot, túrót lassan meg lehet próbálni és, ha nincs panasza tőle akkor adni is. Lisztes ételt is ki kellene próbálni. A tápszer mennyisége ne legyen több 600 ml-nél naponta. Magam részéről még azt tenném hozzá, hogy fürdés után már nem kellene enni, sem tápszert inni. Rossz szokást alakít ki. Ha saját magára gondol, akkor Ön este fürdik, fogat mos és utána még eszik? A kicsi is ebbe az irányba kell, hogy haladjon. Étkezés a fürdés előtt, fürdés után már csak mese és alvás. Úgy kell gondolkodni, hogy lássunk a jövőbe! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

110. kérdés

eandi
11:45:08
2011-02-07
Tisztelt Dr. Ur!
11 honapos kisfiu anyukaja vagyok Erdelybol. Sajnos nalunk nincs vedono es a csalad orvosunk se tul kepzett baba betegsegek teren. Problemank a kovetkezo. 9 honapos koraig szopizott a kisfiam es mar akkor megjelentek arcan, karjan, laban ekcemas tunetek amik viszkettek neki. Akkor azt mondtak ne egyek tejtermeket amit be is tartottam es tenyleg reszben megszuntek a karjan es laban de az arca meg mindig sokszor kipirosodott. Aztan 9 honap utan alacsony zsirtaltalmu, bolti tejet adtam amitol ujra kiuteses lett. Az unnepeket Erden toltottuk es miutan veresre vakarta az arcat az ottani gyerekorvoshoz vittem. O azt mondta, hogy ugy lassa tejfeherje erzekeny. Fenistil cseppet irt fel es gyogyszertari kremet az arcara valamint hipoallergen tapszert javasolt. A tegnap este vettem eszre, hogy a Milupa HA 2 tapszer dobozan azt irja ne hasznaljuk tejfeherje allergia eseten. Ketsegbe vagyok esve mert most akkor nem tudom milyen tapszert adjak. A laban es karjan kiutes van meg mindig igaz nem nagy helyen es idonkent az arcan is. Amugy zoldseget, gyumolcsot jol eszik, csirke hust is. Van napi 4-5 szeklete. 73 cm es 8400 kg 8 honapos koratol ez a sulya. Darabos etelt es kenyeret nem adok mivel meg nincs foga. Amugy eleven, mozgo, vidam gyerek, igaz az ejszakai alvassal van csak gondunk, 2x is megebred.
Kedves Dr. Ur! Megkoszonnem ha megtudna mondani melyik a jo tapszer ilyen esetben es milyen etelt ne adjak!? Vagy egyaltalan mit tegyek es vajon tenyleg tejfeherje erzekenyseg lehet? Allergia tesztet itt nalunk meg ilyen pici babanak nem csinalnak.
Tisztelettel Keresztes Andrea
Szekelyudvarhelyrol
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 20:14:04

Allergia

Kedves Anyuka! A leírtak alapján én is úgy gondolom, hogy elsősorban tej fehérje érzékenység állhat fenn. Az eddig történteket kísérletezésnek gondolom. Jó lenne megoldani a teljes kivizsgálását, a bőr panaszainak összetett kezelését. Ehhez kivizsgálás lenne szükséges a tej érzékenység szempontjából, ill. egyéb érzékenységre is, elsősorban gluténra gondolok, amelynek gyanúját a napi 4-5 széklet veti fel. Amennyiben a kivizsgálás megtörtént, akkor szükség szerint gyógyszerrel, krémekkel kellene kezelni és egy összetett táplálék kiegészítős étrend javasolható. A HA tápszereket szoktuk bőr panaszokkal küzdő gyermekeknek adni. Tej érzékenység esetén azonban un. teljesen hydrolizált tápszer lenne szükséges, amelyek azonban igen drágák és ezért szakorvosi javaslatra kiemelten támogatottak. Ezt az utat végi kellene járniuk. Érdemes lenne azon gondolkodni, hogy ezt milyen biztosítással tudnák megoldani. Ha tudok akkor segítek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

111. kérdés

hartizsu
14:01:12
2011-02-04
Üdvözlöm!
A kisfiam 8 hónapos múlt és kb.2hete nem fogadja el az eddig jól bevált(korának megfelelő) Milupa milumil tápszert és a Bebát sem.Már 2 hónapos kora óta nem szopizik azútán tápszereztem és 4 hónapos korától kapja a hozzátáplálást.Az lenne a kérdésem,hogy gondot jelent e egészségügyileg neki,hogy már nem eszik tápszert csak tejpépeket,bébiételeket és főzelékeket.Mindent megeszik,de ha tápszert ízlel kirázza a hideg.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 17:43:48

Tápszer

Kedves Anyuka! Úgy kezdem, hogy nem. A tej bevitel kb. 600 ml/nap legyen, hogy ez milyen formátumú, az csak a kicsitől függ. Egyébként ma már több féle tápszer kapható. Valószínűleg érdemes lenne kipróbálni melyik íz szimpatikus a kicsinek. Remélem ez megoldja a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

112. kérdés

szbetty5
00:23:38
2011-02-04
Köszönöm előre is segítségét. A kisfiam most lesz 10.-én 6 hónapos. Karácsony után elkezdtük neki adni a ha rizspépet ajánlásra mert átmeneti "tejcsökkenés" volt. Eszi is rendesen bár nekem ugye fejnem kellett hogy ne álljon le a tej termelés. Aztán szerencsére újból lett rendesen tejem. Másnaponta kapja a rizspépet. A védőnő azt mondta kezdjem el neki adni a fél háztartási kekszet. El is kezdtük anyatejbe áztattam. Azóta nyűgös, sokat sír mert nem eszik a ciciről. Mintha nem kívánná. Nem is szívja olyan erősen a mellemet mint szokta. Mivel nem eszik sokat emiatt nem ürül és akkor nem lesz több tej amitől megint nem fog enni. Természetesen nem alszik 4 órát hanem sokkal hamarabb sírni kezd.
Kérdésem az, hogy akkor álljak le a keksszel? Csak szopi legyen? Vagy nagyobb baj lesz ha nem adom? Mikor kezdjem a hozzátáplálását ha semmi baj nem volt a szoptatással eddig? Én még szeretném sokáig szoptatni.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-22 17:40:46

Keksz

Kedves Anyuka! Magam részéről Önnel értek egyet. Első helyen áll a szoptatás. Úgy gondolom, hogy kicsit éheztetném, a kekszet elhagynám (arra a kérdésre talán válasz született, hogy nem glutén érzékeny.), vissza szoktatnám az anyatejre. Amennyiben ez már megy, akkor kezdeném kiegészítőt, inkább frissen facsart gyümölcslével. (Alma, sárgarépa.) Majd csak később pépet. Amennyiben nem lesz elég a tej, akkor a normál, nem HA tápszerrel etetném és jöhet a főzelék. Valahogy így szoktuk és így ajánlom. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

113. kérdés

Anna79
10:57:09
2011-01-31
Kedves Doktor úr!
Abban szeretném a véleményét kikérni hogy egy másfél éves gyereknek érdemes most beadatni az influenza elleni védőoltást ?
Köszönettel, Anna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-02-01 16:17:36

Influenza elleni oltás

Kedves Anyuka! Magam részéről, a saját betegeimnek is azt szoktam ajánlani, ebben a korban váltsák ki az oltóanyagot és azt kapja meg. Amennyiben közösségbe nem jár, akkor úgy is megoldható, hogy a környezetet oltjuk be. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

114. kérdés

bacso
21:48:40
2011-01-23
Kedves doktor ur!A kistiam 7.5 honapos .8.es fel kilo,nagyon mozgekony vidam kisbaba..Reggel es este tapszert kap napkozben pedig fozeleket,gyumolcsot eszik.A testen piros foltok jelennek meg melyek kozepen pattanasszeru dudorok vannak,ezek egy het mulva elmulnak de egy par het mulva ujra elojonnek.Mi lehet az oka?Normalis ebben a korban a napi 6-7 szeklet? Allaga nem hig de viszont neha tejcsomokkal van teli.Nehany napja a fiam szekleteben ascarist talaltak?Milyen kezeles javasolt?Veszelyes ebben a korban? Nagyon szepen koszonom valaszat
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-26 12:04:49

Kiütések

Kedves Anyuka! Ezek a kiütések a legkevésbé meghatározhatók, főként, ha nem látja az orvos. Szoros megfigyelést kíván, esetleg nem valamilyen étel váltja-e ki. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

115. kérdés

Lőrincz Edina
13:35:31
2011-01-19
jÓ Napot Kívánok! 2011. 01. 10-én született meg a kisfiam. A kórházból hazatérve meglátogatott a gyermekorvos, aki azt tanácsolta, hogy fürdetéskor próbáljam meg a fitymáját húzogatni. Nem szoktam az orvosokban kételkedni, de most valahogy felmerült bennem, hogy nem korai-e egy újszülöttnél. Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök. Tisztelettel: Edina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-26 12:02:59

Fityma

Kedves Anyuka! Én azzal érteke egyet, hogy 1 éves korig nem kell a fitymát bántani, ha szűkület lenne, akkor sebészhez kell fordulni. Egy éves kor után lehet megkezdeni a lazítást. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

116. kérdés

barbara0506
13:46:10
2011-01-15
Tisztelt Doktor Úr!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Fiam 8 hónapos és 9080 gramm. Délelőtt gyümölcsöt kap babakekszel, vagy nélküle, ebédre valamilyen főzeléket, emelett csak anyatejet. Naponta 6-7 valamikor 10 alkalommal is szopizik. Még csak kóstolgatja a főzelékeket, nem váltott még ki egy szopit, a főzelék után mindig igényli még az anyatejet. A kérdésem az,hogy elegendő ekkora gyermeknék a napi 2 szilárd étel, vagy növeljem Neki?
Válaszát eéőre is köszönöm
Üdvözlettel:Barbara


szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-18 16:51:19

Étkezés

Kedves Anyuka! A leírtak alapján így jó. Vannak olyan (egészséges) gyermekek, akik sokáig nem mondanak le az anyatejről. Így tökéletes a táplálása. Természetesen érdemes a főzelék, gyümölcs hozzáadása, de ha nem kéri nem baj. Majd fog még sok rántott húst és főzeléket enni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

117. kérdés

marika68
06:09:59
2011-01-14
Tisztelt Dr. Úr A kérdésem a következő lenne ,kisfiam 2 hónapos ,állandó orrdugulásban szenved ami miatt nem tud aludni,használunk Neki ampullás fiziológiás sóoldatot,orr szívózzuk az orrát,eleinte jött váladék de 3 napja már semmi ,mégis eldugul egyfolytában az orra.A gyermek orvos azt mondja ne használjunk orrcseppet neki,akkor mit tegyünk mert néha szinte fulladozik mert nem kap levegőt,párásítás szellőztetés egyfolytában van.köszönettel Szerdahelyiné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-18 16:46:50

Orrdugulás

Kedves Anyuka! Azt kell mondanom ki kellene öblíteni az orrát a kicsinek. Erre elsősorban Győrben és Gyálon tudok segítséget ajánlani. Kellene valamivel hígítani a váladékot, de ez nehéz, mert ilyen kicsinek csak a só oldat ajánlható. Ami még segíthet az a kamillás gőzben alvás. Lepedőből sátrat csinál az ágyra, az ágy mellé teszi a kamillát (bele egy púpozott evőkanál konyhasó és ugyan ennyi szódabikarbóna teendő.), és kamilla gőzben alszik a kicsi, amely jól kitisztítják az orrát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

118. kérdés

aker6
13:43:52
2011-01-11
Tisztelt Doktor ur!
Kisfiam 8 honapos, szuletese kozben valamiyen fertozest kapott a szemere, mert mar a korhazban is szemcseppett kapott, mivel valadekozott mindket szeme. Mikor hazaengedtek minket nem kaptunk erre barmilyen receptet, javaslatot. En tiszitgattam neki naponta,tiszta vizzel. Mivel nem mult el, elmentunk a gyerekorvoshoz, kaptunk szemcseppett. Kisse nehez volt belecseppenteni a szemebe, nem mindig sikerult. Vegulis nem mult el. Elfogyott a csepp, megint csak tisztitottam tiszta vizzel. Kozben kulfodre koltoztunk, itt az orvos azt mondta varjunk amig 1 eves lesz a baba, ezalatt a jobb szeme teljesen meggyogyult, de a bal nem. Novemberben voltunk otthon par hetre, kapott egy masik szemcseppett az otthoni orvostol, de nem lett jobb.. Gyakran konnyezik a szeme es ekozben feheres - sargas valadek rakodik le vagy a szemgolyojan "uszik". At kell mosni a konnycsatornajat? Bocsanat az ekezetek nelkuli irasert, sajnos a szamitogep "hibaja".
Koszonettel: Reka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-18 16:40:59

Szem

Kedves Anyuka! A leírtak alapján tényleg át kellene öblögetni a könnycsatornáját. Aztán ki kellene kezelni megfelelő szemcseppel. Jó lenne szemésznek megmutatni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

119. kérdés

klaudia.muszka
07:59:28
2011-01-11
Kedves dr.úr!Tanácsot szeretnék kérni,17 hónapos kislányom születése óta rossz alvó volt,szinte 8 hónapig sikított mindig alig aludt,azt mondták hogy megváltozik de most már beszélget,jol eszik,nagyon nagyon eleven képes fent lenni egyhuzamban akár 13 órát is!Este fürdés után mesélek és próbálom altatni amit már 100 féle képpen megtettem,nagy nehezen elalszik kb 40-60 perc és nem mozdulhatok mellőle mert nyafog,felkel,sikit,hisztizik,van hogy nem alszok egyáltalán semmit mert őt altatom egész éjjel,mindig azt mondtak majd kinövi hát bizok benne ez normális hogy másfél éves és egy éjszaka nem volt még hogy aludt volna rendesen!Másképp egézséges ügyes és tanulékony,rajtam jobban észrevenni a nemalvást:)esetleg tanácsot hogy mivel oldhatnám meg ezt a problémát!Van még egy komoly amit az első gyerkőccel is átéltünk az a nagyon kemény széklet 2-3 naponta tud kakilni de az sikitással mert olyan kemény,van hogy törlöm meg és véres is kicsit!Gyógynövényes hashajtot vettem akkor minden rendben volt,de mindig azt sem adhatom neki!Előre is köszönöm válaszát!Klaudia!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-18 16:34:09

Alvás

Kedves Anyuka! Az elmondottak alapján a távgyógyítás nehéz. Úgy vélem, hogy a mellett, hogy fönn állnak szervi problémák pszichés problémák is jelen vannak. Érdemes lenne gyermekpszichológushoz fordulni. Így távolból az alvás zavar nehezen megoldható. A székelési nehézség leküzdésére alkalmas lehet a tanítás, amit a hatékony gyógynövényes hashajtóval, ill. táplálék kiegészítőkkel lehet elősegíteni. Táplálkozásában fontos a rostos ételek fogyasztása. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

120. kérdés

rena.delfin
17:49:14
2011-01-10
Tisztlet Dr. Úr.

Köszönöm a válaszát, Nagyecseden lakom.

Várom válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-18 16:26:16

Lakás

Kedves Anyuka! Sajnos a közelben nem tudok ajánlani doktort. A legközelebb úgy tűnik, hogy mi vagyunk, Gyálon. Amennyiben ezt vállalni tudják, akkor tudunk segíteni. Azt lehetne, hogy keresnek a közelben valakit, aki un. proetcz kezelést végez. Az talán tud segíteni. Az inhalálás, kamilla gőzben alvás, orrszívás addig is segíthet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

121. kérdés

Birkiné Erika
16:28:38
2011-01-09
Kedves Doktor úr!

Az előző kérdésemel kapcsolatosan azt szeretném még leírni, hogy kislányom 2010.07.16-tól 2010. szeptember végéig terpeszbetétes rugit hordott reggeltől estig.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az időszakban nem nagyon tudott rendesen mozogni és hogy nem e lehet, hogy emiatt nem tud még fordulni?

Köszönöm!!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-10 11:00:43

Terpesz pelenka

Kedves Anyuka! Ahogyan az előző válaszomban írtam, sürgősen szakemberhez kell fordulniuk. A terpesz pelenka megfelelő használata nem veti vissza a mozgásfejlődést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

122. kérdés

Birkiné Erika
12:05:12
2011-01-09
Kedves Doktor úr!

Kislányom 7 hónapos és még nem fordult meg, azonban a sarkát az ágynak feszítve, a fenekét felemelve tolja magát arra amerre érdekességet lát illetve ha hanyatt fekszik akkor a fejét felemelve fel akar ülni. Ami az ülést illeti támasztás nélkül egyenes háttal ül és ha félig fekvő helyzetben van akkor felül magától.
Ha köréteszünk plüss játékokat és fekszik nem is próbálkozik a fordulással inkább felülne. Hason fekve segítséggel odakúszik a játékhoz.

A kérdésem, hogy mennyire baj az hogy még nem fordul és hogy nem baj e hogy ennyire akar ülni??
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-10 10:59:03

Forgás

Kedves Anyuka! Sajnos azt kell mondanom, hogy a leírtak alapján a kicsi mozgásfejlődése nem olyan volt, mint amilyet várnánk. Egyes dolgokat előbb csináltattak vele, mint arra megérett volna. A korai ülés, ültetés leállítja fejlődését és a gerinc ferdüléséhez is vezet. Sürgősen fejlődés neurológus specialistához kell fordulniuk, hogy segítsen helyrehozni, amit lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

123. kérdés

rena.delfin
08:56:21
2011-01-08
Kedves Dr. Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek. A kisfiamnak egész télen folyik az orra, legutobb két hetet beteg volt, egy hetet nem. és utánna megint elkezdett folyni az orra. Legutobbi betegségénél láza is volt és köhögött is irtak fel neki antibiotikumot is. Elszedte aztán egy hétig nagyon jól volt. Most megint folyik az orra. Mit tegyek hogy szegényt megkiméljem ettől a kellemetlenségtől.
A kisfiam 14 hónapos. Szoktam orszívóval szippantani a kis orrát, és orrcseppet is adok neki.
Amikor elkezdödött a tél elkezdtem neki adni a Cebion cseppet is.
Igy hogy beteg, éjszaka nem alszik nyugodtan, nagyon sokat fent van, ez nem csak neki , de nekem is elég rosz már. 4 hete 1 hetet tudtam pihenni emiatt. Szegényt nagyon sajnálom,lehet tenni ezzel valamit?
Várom mihamarabbi válaszát.

Üdvözlettel:
Egy aggodó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-10 10:54:17

Nátha

Kedves Anyuka! A náthával kapcsolatban már többször írtam. Az lenne jó, ha olyan helyet, ill. kollégát keresnének, aki kiöblíti, szerzői nevén Proetczöli az orrát. Így jobb esélye lesz a gyógyulásra. Amennyiben megírja hol laknak, akkor meg tudom mondani hová fordulhatnak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

124. kérdés

Olianyu
08:41:26
2010-12-31
Kedves Doktor Úr!

21 hónapos gyermekünket kb. két hónapja megcsípte valami az arcán(ágyi poloska v. mérges szúnyog ?). Csúnya seb lett belőle két helyen is, a gyermekorvos javaslatára kezeltük antibiotikumos krémmel, később körömvirággal. Az egyik szinte elmúlt, a másik még (piros folt formájában) mindig látszik. Mi a tanácsa, kezeljük valamivel? Forduljunk bőrgyógyászhoz? Megmaradhat az arcán a sebhely?
Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2011-01-10 10:48:05

Csípés

Kedves Anyuka! Látatlanban nehéz megmondani. Mégis úgy gondolom, hogy bőrgyógyászhoz kellene fordulniuk. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

125. kérdés

SandyCat
12:32:01
2010-12-26
Kedves Doktor Úr!

Kisfiamért számtalan probléma miatt aggódom. Nagy ellenségünk az ekcéma, melyet a patikai krémmel kezelem minduntalan. Ám annyira csúnya tud lenni, hogy nem létezik belsőleges készítmény is?
A fogacska előbújásának mi a végső határideje? Mi most tartunk a 11 hónapnál? Mi a teendő ha be kell avatkozni?
Még mindig a kezecskéit sokszor görcsösen tartja, illetve sokszor a popsija kiemelésével amolyan "kézbőlkiugrós" játékot művel kevéssé örülök neki és szertelen étkezés közben a figyelme. Esti lefektetés viszont kezd afféle izzasztó helyzetté alakulni. Éjszaka sokszor felsikít. Lábával sokszor rugdalja a játékokat nappal. Anyukám szerint hiperaktív a gyerek!
Mivel válófélben vagyunk férjemmel, láthatások alkalmával, miután bemegyek a szobába Andorkáért szinte kitörő örömmel fogad engem és utána eszeveszetten viselkedik örömében. Hogyan lehetne ezeket kezelni?
Aggódom, kérem segítsen!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:37:23

Összetett kérdések

Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy gondolom nem ez a megfelelő fórum, ahol választ tudok adni. Amennyiben a gyermekorvos nem tud segíteni, akkor érdemes lenne mást, ill. pszichológust is fölkeresni. Segíteni csak személyesen lehet önöknek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

126. kérdés

babuli6
13:42:39
2010-12-17
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 7 hónapos, éjszaka egyhuzamban alszik 9 órát, majd 1 órát fenn van, aztán még 2 órát alszik, igy reggel 9 körül ébred vidáman. Napközben viszont nem hajlandó aludni. Az 1 órás szopi után megszunnyad, de 5 perc után fenn van. Látom rajta, hogy fáradt, de valamiért nem tud aludni. Nem kávézom, nyugodt a környezete, nem iszom zöldteát... Már próbáltam mellé feküdni, de akkor viszont játszani kezd, próbáltam elsötétiteni is, dúdolni, simizni őt, de nem volt eredménye. Lenne esetleg javaslata, hogy mit próbálhatnék? Vagy ennyi alvás elegendő??? Babakocsiban alszik, de amikor az időjárás nem engedi, akkor mit tehetek? Köszönöm válaszát! Kellemes ünnepeket! babuli6
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:33:41

Alvás

Kedves Anyuka! A leírt alvás mennyisége közel elegendő, de tényleg jó lenne aludnia délután is megadott időben. Ezt egyedül, minden segítség nélkül kellene megoldania a kicsinek. Úgy gondolom, hogy a következetesség, az azonos időpont, a türelem és az ágyban hagyás, néhány nap, hét alatt megoldhatja kérdést. Vannak olyan kicsik, akik nem tudnak elaludni mindjárt evés után, lehet, hogy egy kis csöndes játszadozás is segíthet. Fontos: ön ne csináljon belőle központi kérdést! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

127. kérdés

henriett0924
14:37:02
2010-12-15
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam már 2 hónapja náthás,antibiotikum hatására sem gyógyult,ezért elvittük allergológushoz. Ő beküldött minket vérvételre és az eredmény az lett,hogy szerencsére nincsen allergia,viszont mélyponton van az immunrendszere. Állítólag az anyaiak már elfogytak és magától kéne már termelnie. De ez valamiért nem történt meg.(Kisfiam 8 hónapos)Most Ribomunyl port kaptunk,hogy felerősödjön. Kérdésem az lenne,hogy mi lehet ennek az oka,hogy nem indult be neki ez a termelés?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:25:58

Immunrendszer

Kedves Anyuka! Amit leírt az kicsit kevés ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni. Úgy gondolom, hogy a korai antibiotikus kezelés, a vírus fertőzés fontos szerepet játszhatott az immunrendszer fejlődésének zavarában, amennyiben nincs veleszületett probléma a háttérben. Reméljük, hogy a gyógyszer segít. (Ha így lenne, kérem írja meg, mert én még nem láttam hatását.) A náthát egyszerűen eltávolítással, gőzöléssel kell kezelni, minden gyógyszerelés, szerintem fölösleges, amennyiben nincs felülfertőződés. A jó baktérium adás (Nem Normaflore, amely nem ér semmit.) segíthet az egyensúly megteremtésében. Egyébként a terápiáról már sokszor írtam ezeken az oldalakon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

128. kérdés

Aggodo anyuka
13:02:05
2010-12-15
Kedves Doktor Ur!

Ismet a tanacsara lenne szuksegem. 16honapos kislanyomnak nagyon gyakran van szeklete, napi 4-5szor, es mar kb. 3-4 honapig tart. Az orvosunk nem mond erre semmit, szeklet vizsgalatot is rendben talaltak, de en nem tartom ezt normalisnak. Reggel, felkeles utan van szeklete, reggeli utan,ebed es vacsora utan szinten. Semmi olyat nem adok neki mitol menne a hasa, fogzasra sem gyanakszom. Mi a velemenye ezzel kapcsolatban?
Masik kerdesem: gorbe a kislanyom labai, kaptunk beutalot ortopedushoz, de csak a februar elejere, viszont nagyon aggodom ne hogy rosszabb legyen a helyzet vagy tul keso lenne..altalaban mit mondanak az orvosok,mit javasoljak?Ortoped cipot, vagy esetleg masszazst javasoljak?

nagyon szepen koszonom elore is a valaszat.

Udv.,
Aggodo anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:20:41

Hasmenés és láb

Kedves Anyuka! A leírtak alapján elsősorban alkati okokra gyanakodnék a széklet miatt. Azonban a láb görbület miatt fölmerül bennem a kalcium és D vitamin anyagcsere problémája is. Érdemes lenne ezzel foglalkozó specialistát is fölkeresni, nem csak az ortopéd orvost. Ehhez legjobban a II. sz. Gyermekklinika professzora, Dr. Szabó András ért, Budapesten. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

129. kérdés

sexibogyo
13:27:35
2010-12-13
jó napot!

a lányomnál fürdésnél piros pöttyök jönnek ki,és pedig ugyan azt a szappant használjuk mint eddig,de 2 napja pöttyösödik és vakarja,ha ki veszem a vízből elhalványodik és nem viszket.nem tudom mi lehet ez és így el sem tudom vinni vele az orvoshoz mert nem látszik.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:16:59

Kiütések

Kedves ANyuka! Ezt így nagyon nehéz megmondani. Próbálja meg a kádat kimosni (Nem kell fertőtlenítő), ill. a vízbe pl. egy kis kamillát tenni. Reméljük ez megoldja. Amennyiben nem akkor a kicsit ki kell vizsgálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

130. kérdés

naty
19:13:45
2010-11-25
Tisztelt Dr.Úr!Kislányom dec.-án lesz 1 éves és ma már 4-5ször volt kevesebb széklete,amiben sok kb.0,5-1cm hosszú fekete, cérna vastagságú /rostoknak tűnő/ valamik voltak amik nem mozogtak!Nem tudom mi lehet az?Hívtam a védőnőt és kérdezte hogy mit evett a kislányom amiből ő arra következtetett hogy valószínűleg a banán rostjai lehettek!Engem ez azért egy kicsit aggaszt!Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Natália
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:07:32

Fekete rostok

Kedves Anyuka! Látatlanban nagyon nehéz megmondani mi ez. Valószínűleg a védőnőnek igaza van. Ha nem válik be, akkor a kezelőorvosnak kell szólni és megmutatni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

131. kérdés

jambimbi
15:01:26
2010-11-25
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam koraszülött (32. hét, 1350 gr), most 10 hetes (korrigált 3. hét). Míg haza nem jöttünk a kórházból szinte minden pelusban volt széklete (1 hétig voltam vele), azóta viszont előjött a hasfájása, és nehezen kakil. A hasfájásra espumisan segít, ill. erős görcsök esetén papaverin oldatot kap. Csak szopik, 7-8 alkalommal egy nap.
Szinte minden pelusban van egy-egy pukizásból származó kis kaki-maszat, de "normális" mennyiséget nagy erőlködések után sem tud produkálni, a szelek jönnek belőle. Ilyenkor szélcsővel segítünk neki, de naponta többször azzal sem lehet.
Enyhe csipkebogyó teával szoktam kínálni (cukor nélkül), de nem igazán kell neki.
Tud javasolni valamit, vagy majd ezt is kinövi, mint a hasfájást?
Tudom, hogy normális, ha több napig nincs széklet, de nagyon szokott szenvedni!
Tanácsát előre is köszönöm!
Mimi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-12-29 12:04:50

Széklet

Kedves Anyuka! Úgy emlékszem erre a levélre válaszoltam már, de nekem azt jelzi, hogy nem. A lényeg, hogy javaslom kamilla tea itatását, cukorral, ami általában rendezi széklet ürítés problémáit. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

132. kérdés

henriett0924
14:05:07
2010-11-24
Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy ha popsiba mérem kisfiam lázát/7 hónapos/,akkor valóban le kell-e vonni belőle 0.5 fokot vagy sem?A mi háziorvosunk azt mondja,hogy nem kell,barátok,ismerősök orvosai azt,hogy le kell.
Segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 14:35:43

Hőmérséklet

Kedves Anyuka! Igen le kell vonni. Akkor kapjuk meg az összehasonlítható hőmérsékletet, amelyet, szokás szerint hónaljban mérünk. Nem tudom a kollégának miért más a véleménye. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

133. kérdés

natasa
08:04:56
2010-11-24
Kedves Doktor úr!

A kisfiam 14 hónapos,és már kb. két hónapja kűzdünk a kakilásával.Én már próbáltam mindent.a kúptól a hasajtóig,na és persze a lazító ételekig.a kúp hatásos,de nem nagyon engedi a baby,hogy a popsijához nyúljak,kifeszíti magát.Szeretném kikérni a tanácsát és ha lehet megírná nekem,hogy milyen leveseket,főzelékeket állítsak össze az étrendjében? már két védőnővel értekeztem,de sajna mind a kettő mást mondott.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel:Natasa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 14:29:01

Széklet ürítés

Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy gondolom, hogy nagyon utána kellene járni a problémának. Az étrend szempontjából jó a leves, mert folyadék. Amúgy is nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit iszik, mert megfelelő folyadék bevitel elősegíti a széklet ürítését. Általában a zöldségek, gyümölcsök nagyon jók. Sokszor segíthet a nyers gyümölcs, zöldség. A megfelelő táplálék kiegészítő is fontos lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

134. kérdés

errerr
11:57:28
2010-11-15
Tisztelt Doktor úr!
Fogzással kapcsolatos kérdésem lenne, már több helyen érdeklődtem, de eltérő válaszokat kaptam eddig, ezért szeretnék még más véleményt is kikérni. Kisfiam most lesz 5 hónapos, és fogacskával született (a bal alsó metszőfoga bújt ki). Már a születésekor nagyon lifegett neki, laza volt, nem rögzült, tehát a szülésznő azonnal ki is szedte, nem is kellett húzni.
Most elkeződött nála a fogzás, kibújt a jobb alsó metszőfoga. Az érdekelne, hogy vajon ki fog-e nőni még egy tejfog ott, ahol a születéskor a foga volt, vagy a maradandó fogak megjelenséig foghíjas lesz a mosolya?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 14:13:03

Fog

Kedves Anyuka! Fogzással kapcsolatban sajnos bizonytalan vagyok. Nagyon össze vissza fogzanak a kicsik. Ezért csak azt tudom önnek mondani, hogy a tankönyvi információk szerint, ki kell nőnie a tejfognak még egyszer. Erre azonban biztosat mondani könnyelműség lenne. Sajnos csak azt írhatom: meglátjuk. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

135. kérdés

Banderas
21:22:35
2010-11-14
Kedves Doktor Úr!

Kisfiam 3 hónapos. Az éjszakáink nyugodtak: este 8 körül szopizik, s még a mellen elalszik. 3-4 körül kel újra, szoptatás után újra gond nélkül alszik. Nappal viszont nagyon nehezen és csak keveset alszik. A szopizásokat követően ilyenkor alaposan megbüfiztetem, majd, mivel nagyon élénk, kb. 3 órát ébren van, ilyenkor a járókájában fekszik, játszik, gőgicsél, szórakoztatom. Ekkorra már alaposan elfárad, ásítozik, nyűgösködik, ilyenkor beviszem a szobájába, kicsit ringatom, majd beteszem a kiságyába. (időnként már a vállamon félig elalszik, de van, hogy még ébren van).
Sokszor itt kezdődnek a gondok, mert
1.) azonnal sírni kezd és újra az ölemben köt ki
2.) próbál elaludni, miközben simogatom a fejét. Ha elfogadja, cumit kap. Az esetek egy részében sikerrel járunk, gyakran viszont látom, hogy próbálkozik, de valami miatt mégsem tud elaludni.
Ha elalszik, előfordul, hogy a negyedórás altatás után 5 perc múlva felsír és kezdjük elölről az egész procedúrát, de 3 óránál szinte sosem alszik többet. Vannak olyan napok, amikor összesen 5 percet alszik, estére persze már hullafáradt. Séta közben eddig jót aludt, de mostanában a babakocsiban is kb. csak félórát, aztán felébred.
Úgy látom, ha rajtam aludhatna, nem lenne semmi gondja a nappali alvással, de hosszú távon úgy gondolom, jobb lenne minél hamarabb megtanulnia egyedül elaludni.
A védőnőm szerint ez gyakran előfordul , mert az anyatejes babák sokkal éberebben alszanak nap közben, szerinte fogadjam el ezt a helyzetet. Viszont így sokszor az ebédet is nehézkesen tudom megenni (nemhogy elkészíteni).
Mit tegyek, hogy megkönnyítsem a kisbabám alvását?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 14:09:53

Alvás

Kedves Anyuka! Alapvetően egyet értek a védőnővel. Vannak olyan babák, akik nappal kevesebbet alszanak. Másik oldalról önnek is igaza van, hogy a kicsinek meg kell tanulnia egyedül aludni. Ezt már a kezdettől fogva, konzekvensen kell csinálni. A ringatás nem megoldás, mert könnyű "rászokni". Amúgy azt gondolom, hogy önnek el kellene döntenie mikor aludjon napközben a kicsi és akkor le kell tenni, így a napirend ki tud alakulni. Nem baj, ha nem alszik. Nézelődjön, foglalja el magát, majd ha elfárad el is alszik. Ahogyan írta ehhez inkább cumival (de csak ekkor) érdemes próbálkozni. Persze már egyre csökken az alvás igénye, nem utolsó sorban a napi "izgalom" is hathat rá. Reméljük mielőbb túljutnak ezen a szakaszon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

136. kérdés

levéllabda
12:38:04
2010-11-10
Tisztelt Doktor Úr!

H1N1 oltás ügyében kérdeznék. A család beoltatja magát, az 5 és fél éves fiamat is szeretném beoltatni. A lányom 7 hónapos, és még szopik. Neki kérjek-e oltást, ill. van-e egyáltalán ilyen picinek? A gyerekorvos nálunk nem szorgalmazza.Alapvetően bízok benne, de itt tavaly nem voltak súlyos esetek (de pl. a barátnőmék körzetében igen).
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Levéllabda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 14:02:55

Influenza védőoltás.

Kedves Anyuka! Ebben az évben nem igazán javasoljuk a külön H1N1 oltást. Kombinált oltóanyagok állnak rendelkezésünkre. Kicsi gyermekek számára külön, un. junior típusú oltóanyag áll rendelkezésre. Ennek beadását javaslom kisfiának. A kicsinek is beadható (mert 6 hónapos kortól lehet adni). Az anyatej védelmet jelenthet. Én az oltás híve vagyok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

137. kérdés

arcus6
14:53:05
2010-11-09
Tisztelt Doktorúr! Kérdésem anémiával kapcsolatos. A kislányom 1 éves, olyan 4 hónapos korától sűrűn volt beteg, úgy két hetente-havonta lázas volt, majd felsőlégúti fertőzéseken esett át, volt hogy hetekig "csak" köhögött, de nem akart elmúlni stb. Augusztustól az orvosunk tanácsára vasat szed (vérvétel alapján). Azóta (3 hónapja) nem volt beteg. Kérdésem lényege az lenne, hogy az anémia miért okoz gyakoribb megbetegedést? Vagy a megbetegedések váltották ki az anémiát? Végülis mit okoz az anémia? Az immunvédekezésben valami diszfunkciót? Lehet kicsit szakmaibb a válasz, mert egészségügyben dolgozom. Csak erre eddig nem találtam választ.
Köszönöm előre is a segítségét!
Beáta
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 13:59:33

Anaemia

Kedves Anyuka! Egészen röviden igen. Részletesen: a fertőzés kapcsán a kórokozók fölhasználják a szervezet vas tartalékait. Ennek következtében a vérképzés, vérellátás, immunvédekezés is romlik. Amennyiben a vas raktárakat sikerül föltölteni, akkor a szervezet védekező képessége javul. Általánosságban kijelenthető, hogy a tápanyag hiány minden tekintetben rontja a szervezet, egyes szervek, nem utolsó sorban az immunrendszer működését. Ez messzire vezető, fontos kérdés. Az itteni keretek nem alkalmasak a részletes kifejtésre. Egyébként köhögés miatt nagyon sokan keresnek meg. Örülök, hogy jobban van a kicsi. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

138. kérdés

csili33
13:17:32
2010-11-09
Szeptemberbe kezte az ovodát a 3.5éves kisfiam.3hete lázas 38fok.Elöször azt mondta az orvos,hogy a torkárol,következő héten arcüreg,és most kötöhartya.most keztünk szedni immunerössitőt,és c-vitamint.Mi lehet az oka a láznak?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-25 13:53:05

Láz

Kedves Anyuka! Sajnos látatlanban nem tudok Önnek választ adni. A kicsi orvosa felvetései lehetnek a háttérben. További lázas állapot részletes kivizsgálást kíván. Remélem az megoldja a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

139. kérdés

Evangelissima
16:33:03
2010-11-06
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 10 napos, és nagyon fáj a pocija. Kizárólag anyatejet eszik, és kb. 2 - 2,5 óránként etetem, úgy ahogy ő igényli. 2 napja adom neki az Espumizánt a gyerekorvos javaslatára kb. naponta 3 - 5 x. Egyik kérdésem az lenne, hogy egy ennyi idős babának ez adható már? A gyógyszertárban azt mondták, hogy elviekben nem, de gyakorlatban egyre több gyerekorvos adatja már újszülötteknek is. Nem okozok ezzel kárt? Másik kérdésem, hogyha ezt nem akkor mit adhatok egy ilyen pici babának hasfájás ellen, annál is inkább, mert én nem látom azt, hogy használna az Espumizán neki . Infacol vagy esetleg az angol víz? Ajánlották az Aktivátort is. Neki nem puffadása van, hanem szó szerint görcsöl a hasa. Melyik a legjobb? A homeopátiás szerekről mi a véleménye? Ilyen pici babának adhatóak a homeopátiás szerek?
Várom kedves válaszát amit előre is nagyon köszönök!

Üdvözlettel:
Majoros Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-08 15:05:34

Hasfájás

Kedves Anyuka! Kedves Majoros Éva! Az újszülött kori hasfájás sajnos nagy probléma. A felsoroltak közül az Infacol ugyan az a hatóanyag, mint az Espumisan. Az "Angol víz"-től még nem láttam hatást. Az Aktivátorral azonban jók a tapasztalataim. Minden étkezés előtt adnék 3-6 cseppet, ha extra görcs jelentkezik, akkor pluszban akár 10 csepp is adható. Lehet, hogy semmi nem fog használni. Önnek kell kitapasztalnia mi az ami segít. De bízzon benne, hogy amikorra mindent kipróbált, akkorra valószínűleg ki is növi. Próbálkozhat még külön-külön kamilla, édeskömény és ánizs teával is. Csak azt tudom mondani: türelem, el fog múlni. Fontos, hogy széklete rendszeresen legyen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

140. kérdés

leskovacs
09:52:05
2010-11-06
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom másodikán töltötte be az egy évet. Harmadikán (szerdán) megkapta az agyhártyagyulladás elleni injekciót, péntek estére vettem észre, hogy a karja a szúrás helyén kicsit dagadt, duzzadt, illetve piros. Érzékenységet nem tapasztaltam. Édesanyám javaslatára hideg borogatást tettem rá, a pirosság elmúlt, de a duzzanat továbbra is fennáll.
Normális dolog ez? Meddig tart ez? Mit tegyek vele?
Válaszát előre is köszönöm, minden jót kívánok Önnek!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-08 14:58:20

Injekció

Kedves Anyuka! Sajnos ilyen előfordul. Ön a legjobbat és az optimálisat tette. Remélem mára már el is múlt minden elváltozás. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

141. kérdés

kiskutya
01:15:54
2010-11-03
A kérdésem:Kislányom egyhetes,a kórházban volt széklete,amióta hazajöttünk 5napja azóta nem volt széklet.anyatejes baba,elég szépen szopizik.próbálkoztunk hőmérőzéssel.hallottam,hogy az espuisan csepp,infacol csepp jó lehet?szeretném tanácsát kérni!

Tisztelettel:Hartman Zsuzsanna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-03 11:54:48

Széklet

Kedves Anyuka! A leírtak alapján soknak tűnik a széklet kimaradásának ideje. Jó lenne orvosnak megmutatni. Amennyiben nem szenved tőle, akkor nagy valószínűséggel nem komoly probléma. Egyenlőre nem adnék a kicsinek semmi féle gyógyszert. Még egyszer hangsúlyozom, én megnézném. Üdvözlettel Dr. Somló Pál

 

142. kérdés

babuli6
21:44:26
2010-11-01
Kedves Doktor Úr!
Kislányom 5 hónapos. Eddig jól alvó baba volt. Kb. 1 hete éjszakánként szinte óránként felsír. Nyáladzik, rágja az öklét, szopizás közben sokszor szünetet tart,majd tovább eszik. Napközben szépen játszik, nem nyugtalan, mosolygós. Nincs hasmenése, nem lázas, nem piros a popsija. Miért sír fel ennyit éjjelente? Eddig elég volt, hogy a cumit visszaadtam a szájába, de most már fel is kell vennem ahhoz, hogy megnyugodjon. Néhány perc dajkálás után visszaalszik, majd ébred 1 óra múlva újra. A fogzás okozhatja?
Válaszát köszönöm:
babuli6
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-03 11:57:37

Éjszakai felébredés

Kedves Anyuka! A leírtak elsősorban fogzásra utalnak. A helyi kenegetés, ill. a Viburkol, homeopátiás kúp javasolható. Reméljük mielőbb elmúlik. A fogzás sajnos sok kicsit nagyon megvisel. Türelem! Üdvözlettel: Dr.: Somló Pál

 

143. kérdés

betty8405
12:21:16
2010-11-01
Tistelt DR.ÚR! 14 hónapos kislányom van aki mostanában keveset eszi és nagyon keveset iszik(250 ml egy nap). Az a kérdésem hogy ez okozhatja azt hogy erös a vizelete, szinte csipös a szaga. Egyáltalán mire utalhat az erős szagú vizelet? Elöre is köszönöm vállaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-11-03 12:01:37

Vizelet

Kedves Anyuka! A vizelet csak a folyadék hiányra reagál. Annak megfelelő a szaga, ill. a színe is. Javaslom a vizsgálatot annak érdekében, hogy miért nem iszik. Ez elengedhetetlen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

144. kérdés

matyi24
23:09:14
2010-10-28
Tisztelt doktor Úr!
Kisfiam jövő héten lesz 10hónapos,a súlya jelenleg 8100g,a problemam az,hogy 3honappal ezelott mikor legutoljara mertuk a sulyat ugyanennyi volt,egy grammot se hizott azota.A védőnő azt mondta varjunk ket hetet hatha gyarapszik addig ha nem akkor el kell vinnem a haziorvoshoz(külföldön élunk itt kicsit mas a rendszer mint otthon),de engem nagyon idegesit,hogy miert nem hizott.Nagyon jo etvagya van,nincs olyan etel amit ne enne meg,ket hete hagyta abba a szopizast estere meg tapszert kap napközben mar csak szilard etelt eszik,naponta 3-4 széklete van,nagyon eleven,értelmileg es mozgasban is gyorsan fejlődik.
Masfel honapja kezdte a bölcsit azota szinte minden heten beteg szeptemberben volt egy komolyabb hanyas hasmeneses megbetegedese,utanna közepfulgyulladas most kötöhartya gyulladasa volt es szinte allandoan nathas, folyik az orra, köhög.Lehet valami összefügges a sulygyarapodas megallasa es a betegsegek között?A betegsegek ideje alatt is normalisan evett kiveve a hanyas hasmeneses idoszakot.Éjjel sokszor felkel ilyenkor nagyon sokat iszik van hogy 2dl folyadekot is megiszik egyszerre,lehet hogy meg ejjel is ehes?A környezetemben mindenki azt mondja biztos,hogy csak a sok mozgas ,a fogzas es a betegsegek miatt nem hizott,de a többi kisgyerek is atesik ezeken a dolgokon megis hiznak valamennyit.Engem nagyon nyugtalanit a dolog ezert kerem ha tud segitsen.Válaszat előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-29 08:47:39

Hízás

Kedves Anyuka! A környezetnek alapjáraton, valószínűleg igaza van, azaz a mozgás, aktivitás növekedésével a súlygyarapodás meglassúbbodik, ill. megáll. Nem utolsó sorban a hasmenéses betegség is szerepet játszhat a súlygyarapodás elmaradása. Javaslatom: minden-képpen kellene egy probiotikus "kúrát" tartani. Ezek a jó baktériumok, amelyek helyre állítják a belekben az egyensúlyt és a védekező képességet is javítják. Nem tudom ott milyen készítmények kaphatók. Nálunk nagy reklámmal megy a Normaflore, mely semmi esetre sem javasolható. A nátha miatt javaslom az orr szívását, sós vizes orrcsepp használatát. Egyéb orrcseppet nem tartok jónak, mert csak elnyújtják a betegséget és csak tünetileg segítenek. Nagyon fontos lenne a régi, jól bevált inhalálás, amelynél a forrázásra nagyon kell vigyázni, nehogy megégesse magát. Remélem ezekkel sikerül a problémákat megoldani. További kérdésekben szívesen segítek, ha tudok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

145. kérdés

Andrea
20:37:20
2010-10-28
KEdves doktor úr!

2,5 éves kisfiamnak valószínűleg fitymaszűkülete van. (A doktornőnk azt mondta,hogy várjunk 2 éves koráig, hátha nem lesz gond, de továbbra se lehet felhúzni az előbőrt. Készülünk visszamenni hozzá hamarosan.)
Néha fürdésnél finoman huzogattuk, de nem járt sikerrel. A kisfiam még nem szobatiszta.
Mit tegyek? MIndenképpen meg kell műteni? HOgyan zajlik egy ilyen műtét? Mit kell tudni róla? Nincs más megoldás?
Hallottam valamilyen szteroidos kenőcsről, érdemes kipróbálni?

Válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-29 08:37:41

Fitymaszűkület

Kedves Anyuka! Ha ténylegesen fityma szűkülete van, akkor sajnos csak a műtét segít. Ennek során a fitymán egy "Z" alakú vágást ejtenek, melyet megnyújtva összeöltenek, így tágabb lesz, ezzel lehet plasztikai megoldást tenni. A másik lehetőség a fityma nagy részének eltávolítása, én ezt támogatnám, mert jobb lesz számára a jövőben. Amennyiben valódi szűkülete nincs, akkor megoldható a fityma felszabadítása, az un. szállagos összenövés megszüntetésével. Magam részéről sebészeti konzíliumot javaslok, aki el tudja dönteni mi a teendő. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

146. kérdés

Melinda
12:52:32
2010-10-25
Tisztelt Dr.Úr!

A fiam 23 hónapos még nem szobatiszta.A gond az ,hogy a kukacán a bőr tejesen levan tapadva ,semenyire nem lehet lehúzni.A gyermek orvosunk azt mondta,hogy csak akkor lehet elvinni sebészetre ha már szobatiszta lesz.Én félek,hogy szegénykét nagyon megviseli majd minél később viszem.A kérdésem ezt csak gyermekorvosi beutalóval lehet megnézetni?Mit tud javasolni ezzel kapcsolatban,szívesen fogadok minden tanácsot.Válaszát előre is köszönve maradok tisztelettel.:

Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:57:20

Fityma

Kedves Anyuka! Az, hogy még nem szobatiszta nem jelent problémát. A fityma letapadásában egyet értek Önnel. Sajnos a sebészek sem szívesen nyúlnak hozzá szobatisztaság előtt, ezért sok vitám is van velük. Amennyiben Önben erős az elhatározás, hogy ezt most oldják meg, mielőtt tartós rossz élményt okoz, akkor fölkereshetnek egy gyermeksebészt és határozottan kérhetik a megoldást. Persze ez igazán akkor működik, ha mindezt privát teszik. Ahogyan már említettem én ezt 1 éves kor után szoktam megoldani és ez nekem bevált. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

147. kérdés

Andyka
09:26:13
2010-10-14
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 3 és fél hónapos. 3 hónapig sokat szenvedtünk a szélgörcsök miatt, és úgy tűnt kezd javulni a helyzet. Ahogy betöltötte a 3 hónapot egyik szopi (csak anyatejes) alkalmával elkezdte elrángatni a fejét, és egy hétig napközben szinte alig evett, éjjel viszott 3 óránként kért és rendesen szopizott. Aztán elkezdte az öklét a szájába nyomkodni, és erőteljesen fintorog közben és nyögdécsel egész nap. Néha úgy sír, hogy kézben sem marad meg. A fogcsírák mozgására gondoltam, és tudom, hogy híg széklettel jár, mert az is van a napokban, de elkezdett bukni. Van, hogy 1 órán belül többször is. Ami még furcsa, hogy hajnalban az utolsó evés után szinte percre pontosan másfél órára sikítva sír fel, rugdalózik és pukizik, büfög. Nem tudom, akkor most fogzás, vagy hasfájás, vagy a kettő összefügg? Nappal is nyugtalanul alszik, sokat sírdogál.
Válaszát köszönöm, üdvözlettel.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:49:37

Fogzás-hasfájás

Kedves Anyuka! A leírtak alapján sajnos tényleg a kettő kombinációja áll fenn. Meg kellene próbálni éjszaka nem etetni, csak folyadékot adni, majd azt is elvonni. A fogzásra sok szer van, azzal kellene kísérletezni. Sajnos ez egy nehéz időszak, de ki kell bírni, el fog múlni. Sok türelem kell hozzá. A lényeg, hogy jól fejlődjön. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

148. kérdés

bkhajnalka
11:21:45
2010-10-12
Tisztelt Doktor Úr!

8 és fél hónapos kislányomnál rectus diastasist állapítottak meg. Korábban köldöktapaszt használtunk laza köldökgyűrű miatt, erről azt olvastam, hogy amint feláll a baba ez a probléma megszűnik. Az én lányom már egy hónapja áll, most már kapaszkodás nélkül is, mégis gondunk van. Lehet hogy ez a köldökgyűrű mégsem záródott és ez is elősegítette a rectus diastasis kialakulását? Egyszerre ez a két probléma fennállhat? A rectus diastasison hogyan tudok segíteni? Olyan szomorú látvány, hogy előboltosul a köldöke szegénykémnek:( Lehet, hogy később műtétre kerül sor, vagy van ennek egyáltalán műtéti megoldása? (úgy tudom ez az egyenes hasizmok túlzott távolságából adódó probléma)

Válaszát előre is köszönöm!

Bobákné K. Hajnalka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:45:52

Rectus diastasis

Kedves Anyuka! A két probléma sajnos sokszor együtt jár. Nem a megszokott látvány, de majd szépen rendbe hozható. Sajnos ezt műtéttel kell majd megoldani, ha már szobatiszta lesz. Addig türelem és ne csináljon belőle központi kérdést. Az elváltozás a kötőszövet lazaságából adódik, ezt kell összehúzni. Én azt szoktam mondani, hogy ez olyan szép lesz, hogy igen sokan szeretnék majd megpuszilni! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

149. kérdés

ibolysz
09:14:53
2010-10-12
Tisztelt Doktor úr.nekem olyan kérdésem lenne hogy a kisfiamnak pupilla tágítást kell végezni mert koraszülött baba volt.azt szeretném megtudni hogy ilyenkor milyen tünetek várhatok,és valoban ilyenkor nem lát rendesen?illetve tényleg zavarja a szemét a fény?segítségét köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:41:12

Tágítás

Kedves Anyuka! Ez egy szükséges vizsgálat. Természetesen a tág, nem összehúzódó pupilla mellet zavarja az erős fény. Tüneteket nem várnék, a szem problémákról a szemész bővebben tud felvilágosítást adni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

150. kérdés

Aggodo anyuka
11:33:30
2010-10-08
Kedves Doktor Ur!
14 honapos kislanyomrol lesz szo aki nagyon nagyon rosszul alszik! Mar nem tudom mit tegyek,hova forduljak, hatha On tudna otletet adni mitol lehet ez...
5 es fel honapig jol aludt,1-2szer kelt fel ejjel szopizni aztan visszaaludt,de otodik honap utan kezdodtek a gondok. Stabilan felkel ejjel 8-15szer,es ez valtozatlan,a "legjobb" ejszakan es felkel min.5szor, de ez is 4 havonta van. Nappal midnig is rosszul aludt, 2 es fel ora alatt felkel 6szor. Az orvosunk azt mondja jol fejlodik, jol eszik, mast nem tud mondani,illetve azt javasolja hogy ne menjek hozza ejjel mikor felkel,hagyni kell hogy sirjon de en ezt nem tudom megtenni,nagyon keservesen sir,sot,ordit, neha 15 percig sir ilyenkor csak az segit ha felkeltjuk es eltereljuk a figyelmet. Masik problemam az,hogy nagyon sokat eszik ejjel (tapszer,1 evig szoptattam),mert ha felkel csak a tapszer nyugtatja (neha az sem) meg. 2szer cserelunk pelenkat ejjel mert sok folyadek miatt tele van.
DOktor Ur,mit tegyunk, en mar tiszta idegbeteg vagyok, hiszen se ejjel se nappal nem tudok pihenni es allandoan ez a siras..mar sokszor en is sirok vele egyutt, miert van ez?Fogzas? Van 5 fogunk,jon a hatodik mar 2 honapja, csak meg nem bujt ki.
Probaltunk:dentinoxot,dologelt, viburkolt,neha germicid C-t is adok, citromfu teat is adtam mas nem jut eszembe de mar MINDENT kiprobaltunk!Mindent,de nem hat semmi sem..
Most adtam neki glicint, kaptunk kulfoldrol,de ez sem jott be.. Mar falra tudok maszni es olyan elkeserito ez a dolog hogy az en gyermekem "nem olyan mint a tobbi"..mikor mulik ez,es ami a legfontosabb-mitol van ez?Tul sok a kerdesem de mar nem tudom mit lehetne csinalni hogy legalabb 4szer keljen fel a kislanyom..
Napkozben vidam,jatszik, nincsen problemaja, legalabbis nem volt, bar az utobbi idoben nagyon hisztis lett, de ez talan a kor miatt van, es ez igy egyutt nagyon elszomorit engem..
Remelem ertheto voltam,magyar nyelv nem az anyanyelvem de probaltam elmagyarazni.

Elore koszonom a valaszat.
Nagyon aggodo anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:38:56

Nem alvás.

Kedves Anyuka! Először is azt emelném ki, amit a kolléga mondott, hogy jól fejlődik. Ez nagyon fontos. A másik oldalról a rendszeresség kiemelkedő jelentőségű. Napirendet kell kialakítani és ahhoz ragaszkodni. Ha sír, akkor addig hagyni kell, amíg nem "fajul" el nagyon, azaz már nem nyugtatható meg. Nos a napirend: reggel fölkelünk, megreggelizünk, kicsit játszunk, majd a járókában el van 1/2-3/4 órát egyedül, amíg anyuka csinálja feladatait. Tízórai étkezés, majd megint egy kis önálló játék, esetleg séta. Ebéd. Ebéd után megy az ágyába, mert az jelenti az alvást és ott a 2-2,5 óra alvás tökéletes. Uzsonna, séta, játék esetleg egyedül. Este 5-6 óra körül megjön apa és akkor együtt játszunk 7 óráig. Akkor vacsora, fürdés, majd ágyba és mese, majd 8-1/29-től alvás. Ne legyen teljesen sötét, valami halvány jelzőfény a szobában. Innen kezdve reggelig nincs beszélgetés, nincs játék, ha sír, akkor kezdjük csak el. Nagyon kiborult állapotba ne engedjük, előtte lehet ringatni. Ha egy mód van rá, akkor nem vesszük ki az ágyból, csak simogatjuk a rácson keresztül. A fogzásra, mint említette van lehetőségük kintről szerezni gyógyszert, akkor javasolnám az Osanitot. Ez egy homeopátiás gyógyszer, minden etetés előtt 2-3 tablettát kel elszopogatni, ill. egy-két csepp vízben elkeverve szájába adni. Türelem kell a fentiekhez. Nem várható azonnali eredmény. Arra kell számítani, hogy legalább 3 hét, mire belerázódnak. Remélem ezzel sikerül megoldaniuk a kérdést. Üdvözlettel: Dtr. Somló Pál

 

151. kérdés

Ildikó
08:45:55
2010-10-05
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm gyors válaszát!

Azt szeretném még megkérdezni az unokám hozzátáplálási problémájával kapcsolatban,hogy az antibiotikum szedése (Aktil a vesemedence tágulatra és pont egyidejűleg Rinatiol megfázásra ) 5 hónappal ezelőtt volt!
MOst utólag is lehet szedni probiotikumot ,mert annak idején nem kapott semmi ilyesmit ???

Olyan nincs,hogy az 5 hónap intenzív szoptatás is rendezi a bélflórát?
Két három napja hajlandó elfogadni kis kávéspohárból a szűrt gyümölcslevek mellé a szűrt húslevest is (ez remélem,hogy már fejlődés),de a levesből a zöldséget már nem..
Ráadásul egyébként is nagy bajban vagyunk ,mert a lányomnak van egy súlyos izületi gyulladás betegsége (Bechterew kór),ami most lehet,hogy fellángolt (a szoptatás miatt nem tudunk MRI-re menni...ezért nem tudjuk ,hogy az rosszabbodott-e vagy banális oka van a fájdalmának)
Emiatt amúgy is tanácsos lenne elválasztani a gyereket.
Ha szükséges milyen probiotikumot szedjünk és meddig?
A házi gyermekorvos ilyen irányú kérdésünkre csak a vállát vonogatta,mondván ha akarja anyuka akkor adja a port a gyereknek.......!?
A gaszroenterológián milyen vizsgálattal állapítanák meg a bélflórakárosodást ,fájdalmas ez a gyereknek? (csak decemberre kapnánk időpontot,ezért ha kell elmegyünk magánorvoshoz)

Esetleg tudna ajánlani valakit?

Sajnos sürgős megoldás kellene a fentiek miatt.

Nagyon köszönöm válaszát!
Egy tanácstalan nagymama
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:23:51

Bélflóra

Kedves Nagymama! Nincs okuk az aggodalomra a kicsi miatt. Az anyatej biztosan nagyon jót tett, de szerintem érdemes lenne adni probiotikumot. (Mindegy, hogy melyiket, csak ne Normaflore-t. Az nem ér semmit. Gastroenterológiára nem kell elmenni, a vizsgálat nem ad felvilágosítást. Az anyuka betegsége sajnálatos, az Ő ügyében lépni kell mielőbb. A legjobbakat kívánom. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

152. kérdés

ilike
14:11:19
2010-10-04
Tisztelt Doktor úr!
Azt szeretné megkérdezni, hogy kisfiam 13mm bal pyelonnal született 2 éven keresztül hordtuk ellenőrzésre, hál istennek nem nagyobbodott sosem saját felelősségünkre nem vittük többször most 3 éves lesz,ha újra hordanánk ellenőrzésre jogosultak lennénk az emelt családira és a gyesre?!!!Van ennek semmi köze hozzá?!
Köszönöm előre is válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-25 15:15:52

Pyelon

Kedves Anyuka! Nem. Ez nem olyan eltérés, amely tartós betegséget jelentene, úgyhogy örüljenek, hogy nincs komoly betegsége a kicsinek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

153. kérdés

Ildikó
20:31:35
2010-10-01
Tisztelt Doktor Úr!
Kisunokám 11 hónapos jól fejlődő kisfiú. (súlyban ,mozgásban,minden egyébben…)
A probléma az,hogy kizárólag szopni hajlandó!
6 hónapos kora körül elkezték a lányomék a hozzátáplálást,nem volt semmi gond,de pár hét múlva napról napra egyre kevésbé fogadta el az ételt és végül oda jutottunk bármi pépes vagy szilárd ér a szájához hisztérikus sírással ,sikítva ,öklendezve utasítja el!!! Pedig éhes és még kíváncsi is,a játékot a szájába veszi,rágja,de ha észreveszi,hogy az nem játék,hanem étel akkor undorral dobja el ,mindegy mi az!!! Ez a szünet már 3 és fél hónapja tart…
Utólag visszagondolva gyógyszert kapott abban az időben amikor elkezdte az elutasítást,lehet,hogy ez rossz emlék volt neki? (a születéskori vesemedence tágulatára kapta,ami már múlófélben van!)
Nem tudom,de tanácstalanok vagyunk,elegendő neki csak az anyatej??? A háziorvos felírt vascseppeket (csak ezt),de ötlete neki sincs és nem is hallott még ilyet…
Végül a lányomnak azt tanácsolták,hogy adjon PRO GASTRO KID port a gyereknek,mert lehet,hogy az antibiotikumtól(5 napig szedte)a bélflórája "tönkrement"...
Van ilyen?Szükséges ez?
Folyamatosan jönnek a fogai,már 6 db van kinn,lehet,hogy ez az ok?
Olyat már hallottam,hogy a baba később kezdi elfogadni a hozzátáplálást,de olyat nem,hogy egyszer már elfogadta és később nem!?
A kétéves nővére szépen eszik mindent,semmi ilyen problémája nem volt.
Ki tudja azt megállapítani,hogy nincs-e valami gond (fizikai akadály,nyelési probléma)a háttérben? Gastroenterológus ,kineziológus ,pszichológus???
Kérem a tanácsát,mit tegyünk vagy mit ne tegyünk?
egy tanácstalan nagymama
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-02 20:19:04

Étel

Kedves Nagymama! A leírtak alapján úgy gondolom, hogy az elutasítás hátterében több tényező is lehet. A háziorvos által javasolt probiotikummal teljességgel egyetértek, antibiotikumhoz kötelező is adni. Úgy vélem, hogy egyik oldalról nem nagy baj, hogy csak szopik, de tényleg szüksége lenne kiegészítésre is. Javaslatom: úgy kezdeni a táplálását, mintha mi sem történt volna. Azaz először reszelt alma leve, majd ha már egy jó adagot megiszik belőle, akkor a pép is. Folytatás sárgarépa, hasonlóan. Aztán jöhet a burgonya pép. Érdemes ezt már anyatejjel "habarni". Ehhez hozzá lehet adni az egyéb főzelék alapanyagokat és így lassan szoktatni. A leírtak alapján még nem gondolnék súlyos betegségre, de ha nem rendeződik, akkor ajánlatos egy gastroenterológust fölkeresni. Remélem a fentiek megoldják a problémát és nem lesz semmi eltérés. Amennyiben alakulnak a dolgok megköszönöm, ha informál. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

154. kérdés

klaudia.muszka
18:43:01
2010-10-01
Jóestét 6 és fél éves kislányomról lenne szó,tegnap délután lázasan jött haza az iskolából,azóta a láz elmúlt de a ball lába a vádlia fáj....sántít alig bír rálépni,se csomo,se kékfolt,semmi ilyen csak fáj neki,én arra gondolta hogy meghuzodhatott neki,mit tegyek?válaszát előre is köszönöm!(CSAK AZON AZ EGY HELYEN FÁJ NEKI NAGYON SE A TÉRDE SE A TALPA,ESTE AZ ÁGYBÓL IS KIESETT MERT ELFELEJTETTE ÉS RÁLÉPETT!)KlAUDIA
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-02 20:10:43

Láb fájdalom

Kedves Anyuka! Látatlanban igen nehéz megmondani, hogy mi lehet. Így azt javaslom, hogy be kellene kenni valamilyen izomlazító krémmel, ill. jegelni kellene. Elsődlegesen (pl.: egy rossz mozdulattól) részleges izomrost szakadásra gondolok, amellyel más teendő nincs. Amennyiben nem múlik 2-3 nap alatt, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

155. kérdés

legyezo
10:03:25
2010-09-29
Kedves doktor úr az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam 6 hónapos múlt és 4x2cm a kutacsa születésénél ettől nagyobb volt kell e aggódnom??
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-02 20:08:19

Kutacs

Kedves Anyuka! A kutacs nagysága egyéni variáció. Jelentősége általában akkor van, ha véletlenül eltérés lenne az agyban. (Ultrahang vizsgálat) A másik, ha esetleg D vitamin, ill. Kalcium hiánya van valakinek, ez külön kivizsgálást igényel, de egyéb tünetei is vannak. A gyermekorvos mit mond? Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

156. kérdés

eandi
13:45:35
2010-09-28
Tisztelt Dr. Ur. Azzal a kerdessel fordulok Onhoz, hogy a 6 es fel honapos kisfiam egy nap tobbszor is kakil kemenyet, joforman minden etkezes utan. Normalis ez? Mert van, hogy 5-szor is egy nap. 1 honapja kezdtuk a hozzataplalast de eddig meg csak zoldseg es gyumolcsot kapott meg pepeket uzsonnara. Szoptatni mar csak reggel es este tudom tejhiany miatt. Valaszat elore is koszonom. Keresztes Andrea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-10-02 19:58:39

Széklet

Kedves Anyuka! Nem jelent gondot a kicsiknél a többszöri széklet egy nap, ha a súlyfejlődése normális. A lazább székletek a több rostos étel fogyasztásakor várhatóan megjelennek. Addig türelem, ill. egy kis kamillás tát meg lehetne próbálni itatni vele. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

157. kérdés

melik2
09:17:22
2010-09-20
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm válaszát,és Székesfehérvártól 35 kmre lakunk!Tehát Fehérvárhoz tartozunk.
Tehát nem a mandulája a ludas a dologban?
Válaszát elöre is köszönöm!
Melik2
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-20 21:15:39

Mandula

Kedves Anyuka! Látatlanban nem lehet azt mondani, hogy biztosan nem, de valószínűleg még megoldható. Javaslatom két irány lenne. Az egyik lehetséges Győr, míg a másik a mi magánrendelésünk Gyálon. Attól függően melyiket választja, nem publikusan megírom az elérhetőséget. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

158. kérdés

vzolahviki
14:44:03
2010-09-17
Itt az ősz s ezzel a betegségek időszaka!
A fiam óvódás és 1hét után itthon vagyunk már.5napot jártunk összesen.
Mivel tudnám az immunrendszerét erősebbé tenni? Milyen készítményeket adjak a sok gyümölcs és zöldség mellé? Rengeteg fajta van a gyógyszertárakban, Ön mit ajánl? Mi az ami az ön tapasztalata alapján ajánlana?
köszönettel: zachar-oláh viktória
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-20 20:48:20

Immunrendszer

Kedves Anyuka! Ha nem tévedek, akkor a fia betegsége a nátha. Sajnos ez nagyon elterjedt a gyermekek körében. Sajnos az idei időjárás nagyon kedvez ennek a megbetegedésnek. Az immunrendszer erősítésének akkor van helye igazán, ha kimutatható zavar van, ill. a betegségek túlmutatnak a náthán és szövődményein. Van néhány olyan szer, amelyet javasolnak "erősítésre". Mindegyik magáról azt vallja, hogy lerövidíti a náthát, de tapasztalataim a megfelelő kezelés mellett szólnak. Ami e betegségben jónak tűnik, ezen kívül, a sok C vitamin, sajnos a gyümölcs nem elegendő, ill. az echinácea tartalmú készítmények. Nagyon pártolom a z aloé tartalmú italokat, ugyan azon cégtől vitaminokat, echináceát. Ha további segítséget, esetleg konkrétan szeretne, akkor keressen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

159. kérdés

Banderas
17:25:36
2010-09-13
Kedves Doktor Úr!
Négyhetes, anyatejjel táplált kisfiam hasa naponta 2-4-szer fáj (próbáltuk az Espumisant és az Infacolt is változó sikerrel). Szeretném kipróbálni az Aloét az eredményes hatás reményében. (Magam korábban a Gelt fogyasztottam).
Kérdésem: babám számára melyik termék (kizárólag az Activator?) használható és milyen módon?
3,7 kg jelenleg, 3-4 óránként szoptatom (80-110 ml alkalmanként), és a szopizást követően időnként nehezen alszik el, előfordul, hogy csak 1-1,5 óra elteltével. Ezalatt többnyire nyugtalan, a kiságyban szinte egyáltalán nem, inkább csak ölben marad meg, ott alszik el. (közben persze próbálkozunk a kiságyba tenni, változó sikerrel)
Lehetséges-e, hogy ennek oka, hogy esetleg keveset büfizik az étkezéseket követően?
Ha ilyenkor tovább alszik és akár több, mint 4 óra is eltelik az előző etetéstől, érdemes felébreszteni, vagy várjuk meg, míg magától felébred? (ismerősök szerint alvó babát ne ébresszünk fel, főleg éjszaka)
Véleménye szerint a szoptatási időszak alatt ihatom újra az Aloe Gélt? (korábban fél decit fogyasztottam naponta)

Válaszát előre is köszönöm,

üdvözlettel: B. Andrea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-18 17:07:31

Aloé

Kedves Anyuka! (Lehet, hogy már kapott egy választ, de nekem valahogy eltűnt, ezért újra leírom.) Nos először is Ön nyugodtan ihatja a gélt, csak jót tesz. A kicsinek, a szoptatás időszakában, azaz addig míg gyümölcsöt nem kap, csak az Activator javasolható. Ebből minden etetés előtt 4-6, akár 8 csepp is adható. Ha még mindig, ill. újra görcs keletkezne, akkor pluszban lehet, akár 10 cseppet is adni, vagy többet, szerencsére nem lehet túladagolni. Etetni rendszeresen kellene, azaz nappal 2,5-3,5 óránként, esetleg 4 óra még megengedhető. Éjszaka lehet 5-6 órát aludni. Nagyon fontos, hogy most megtanulja az evési és alvási rendet. Nagyon javaslom fa járókát! Ezzel jól lehet tanítani, hogy nappal a járókában azt csinál, amit akar, de ha az ágyba kerül, akkor aludni kell. Így pl. ebéd után és este-éjszaka. A járóka az ő birodalma, ahol azt csinál amit, akar, ill. tud. Remélem ezekkel sikerül megoldani a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

160. kérdés

Buksi73
07:11:15
2010-09-13
Tisztelt Szakértő!
Két kisgyermekem van a fiú 3 és fél éves a kislány másfél éves.
Mind a két gyermeknél különböző trauma sérülés kapcsán ájulás közeli reakció lépett fel. A fiú egy barátjával összeveszett aki beleharapott és elvágódott fennakadtak a szemei lilult a szája (természetesen nem hagytuk elájulni finoman pofozgattam)
A kislánynak kétszer volt esés után ilyen reakciója egyszer pedig szimpla hiszti váltotta ki.
Mi okozhatja ezt hova forduljak. A doktornő beutalt a kórházba ahol azt mondták legyek bent a kicsivel egy hétig hátha megint előjön, de semmilyen vizsgálatot nem végeztek.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Bné Györgyi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-18 15:41:49

Ájulás

Kedves Anyuka! Ezzel a problémával ideggyógyászhoz kell fordulni. Úgy gondolom, hogy EEG vizsgálat lenne szükséges, ill. lehet provokálni, ha kell. Erre vannak specializálódott intézetek, osztályok. Lehet, hogy MR is szükséges lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

161. kérdés

melik2
07:56:36
2010-09-12
Jó reggelt Doktor úr!
Azt szeretném kérdezni,hogy 7 éves fiam amint megfázik,egyből fájdítja valamelyik fülét.Tavaly télen rengeteget szenvedtünk vele ez miatt!Elképzelhető,hogy a mandulája a ludas?Van valami ötlete?Mit csináljunk?
Válaszát előre is köszönöm!
Melik2
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-18 15:37:45

Fülfájdalom

Kedves Anyuka! A folyamat természetes, amit leírt, de nem kell beletörődni. Sajnos csak néhány olyan kolléga van, aki evvel a kérdéssel foglalkozik, leginkább magán rendelésen. Akkor tudok Önnek javasolni, ha megírja merre felé laknak. Addig is azt javaslom, hogy nátha esetén csak olyan orr sprayt használjanak, amely oldja a váladékot. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

162. kérdés

moncsi78
23:56:48
2010-09-08
Tisztelt Doktor Ur.-a barátnőm kisfia 8hónapos 10 kg.76.5cm.olyan probléma merült fel hogy a Bence nem tud négykézlábra álni vagy nem akar azt nem tudni de ezáltal nem kúszik mászik mint a többi vele egyidős gyermekek..eddig azt mondták biztos nehéz neki a sulya.. de mostmár egyre jobban agasztja a anyukát hogy mi lehet a gond.Segítségét előre is köszönöm ..Mit ajál hova kihez forduljon ??Mit tanácsol ?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-18 15:34:34

Mászás

Kedves Barátnő! Úgy gondolom nem aggódni kell, hanem mielőbb un. fejlődésneurológushoz kell fordulni, aki megfelelő vizsgálat alapján összeállít tornát, amely segíteni fog. Egyébként néha előfordul lassúbb fejlődés, főleg nagysúlyú csecsemőknél, de oda kell figyelni. Úgy gondolom, hogy a korát tekintve még nagyon nincs elkésve. Amennyiben probléma van, kérem jelezze, javasolok szakembert. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

163. kérdés

baby0309
12:03:40
2010-08-27
Kedves Doktorúr!

Fiam 6 hónapos,anyatejes,de már kóstolgatunk ezt-azt. 1-2 hónapos kora óta előfordul,hogy egy héten egyszer nehezen megy neki a kakilás(egyébként semmi gond nincs vele,napi több is szokott lenni). Több órás szenvedés után aztán sikerül,szoktam tornáztatni. Azt mondták,hogy kamillateát készítsek neki. Valóban jó megoldás ilyenkor? Van itthon "főzetes" teám,hogyan készítsem,mennyi vízhez mennyi kiskanál tea?
Köszönettel:Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-09-18 15:29:32

Székrekedés

Kedves Anyuka! A kamilla tea nagyon jó lehet, cukorral. Sajnos nem tudom mit jelent a "főzetes" tea. Amennyiben kamilla virágot, akkor azt olyan mennyiségben kell beletenni, hogy világos sárga legyen. A székrekedéses napokon érdemes végig gondolni, hogy előzőleg mit evett, ill. Ön mit evett, mivel szoptatja. Lehet megpróbálni egy-egy Glycerin kúpot, amely síkosít, így könnyebben ürül a széklet. Remélem mielőbb megoldódik a probléma, ami valószínű a táplálkozás változásával. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

164. kérdés

lizsu7
14:37:30
2010-08-20
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 15 hónapos lesz. Nem volt soha nagyon jó alvó, de az utóbbi időben szinte semmit nem tudok mellette pihenni. Nagyon nyugtalanul alszik, állandóan forgólodik, kapálódzik, rugdos a lábával. A kiságyból kiveszem, mert állandóan beleakad a lába a rácsba. De ha mellettem van, akkor sem sokat pihenek, hiszen az állandó forgolódása miatt nem tudok aludni, már teljesen kimerültem. Kapott a fogára egy jó ideig Chamomilla C15-öt, majd az Ön javaslatára kipróbáltuk a Sedatif PC-t, nem sok sikerrel. Tejet nem adok neki, mert kijött az ekcámája tőle, ezért a doktornő hypoallergén tápszert írt fel, és azt mondta, ha elmúlnak a tünetek, próbáljam meg neki a sima tápszert, ezért most újra a BEBA 3-at kapja. Van néhány olyan éjszaka, amikor végig alszik a kiságyában és csak reggel 7-kor ébred, de ez elég ritka. A foga viseli így meg, vagy esetleg valamilyen ételtől lehet neki?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-24 20:58:11

Nyugtalan alvás.

Kedves Anyuka! A leírtak alapján nagyon nehéz megítélni, hogy mi lehet a nyugtalan alvás oka, de lehet, hogy a napi "izgalom" is szerepet játszik. Egyéb ként elsősorban a fogzásra gondolnék én is. Ha a fejlődése jó, akkor a táplálékkal nincs probléma. Azt lehet, hogy 15 hónaposan valamely más tápszerre váltanak, amelyre esetleg kevesebb lesz a panasza. Van pl. kimondottan "Jó éjt" tápszer. Meg lehet még próbálni a Viburcol homeopátiás kúpot is. Azt, hogy maga mellé fekteti, semmi képpen nem tartom jó ötletnek. Lehet, hogy egy kis halvány fény, megfelelő levegő (azaz nem meleg szoba) sokat segíthet. Egyenlőre ezeket tudom javasolni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

165. kérdés

Birkiné Erika
12:05:21
2010-08-17
Kedves Pál!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz:
Kislányom 2010.06.02-án született 3 kilogrammal és 48 cm-el.
Kb.: 3 hétig tudtam csak sajnos szoptatni, ezt követően a BEBA HA Start tápszert majd a BEBA HA/AR tápszert adom neki.
A széklete eddig aranysárga volt, azonban pár napja zöld színű lett. A közérzete jó, nem sír, nincs láza és hála Istennek hízik is (már 4900 gr).

A kérdésem az lenne, hogy ez a zöld széklet valamilyen problémára utalhat vagy normális jelenség?

Köszönettel: Birkiné Soltész Erika
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-24 20:51:01

Zöld széklet

Kedves Anyuka! A zöld széklet a magzati vörösvértestek lebomlásából származik, teljesen normális. A lényeg, amit Ön is írt, hogy a kicsi jól fejlődik és egyébként tünetmentes. A zöld széklet el fog múlni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

166. kérdés

Andyka
19:53:13
2010-08-12
Tisztelt Doktor Úr!
Elevitet és Maltofer tablettát szedek.Már 3 éve Lansone-t szedek refluxra. Terhesség alatt is szedtem, most szoptatom 1 hónapos babámat. Rá nézve ez a gyógyszer nem probléma? Nagyon hasfájós, szinte egész nap sír, sokszor skítva ébred, bereked és köhög, annyira ordít. A szeme fehérje még mindig sárga. Van összefüggés a dolgok között? Tisztelettel.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-24 20:48:12

Tabletta és hasfájás

Kedves Anyuka! Először is kezdjük a végén. A sárgaság néha 2 hónapos korig is el tud húzódni. Amennyiben a gyermekorvos nem látja kórosnak, akkor nincs baj. A másik kérdésére válaszolva nem gondolom, hogy az Ön gyógyszerétől fáj a kicsi hasa. Sok lehetőség van, amely a hasfájás kivédésére jó lehet, de biztassa az a tudat, hogy legkésőbb fél éves korára kinövi. Van, aki 3 hónapos korban, úgyhogy bízzon. Tartson ki. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

167. kérdés

kicti01
20:29:36
2010-08-10
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődésem tárgya a kisfiúk kukaca. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor oldódik fel teljesen, illetve mikor kell orvoshoz fordulni ellenőrzés céljából és milyen orvoshoz. (urológus, gyermekorvos) Már többféle variációt hallottam, és nem tudom igazán, hogy melyik a helyes. Tisztelettel: egy fiús anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-24 20:41:00

Kukac

Kedves Anyuka! A fityma a legtöbb esetben sajnos csak orvosi segítséggel válik le a makkról. Sebészek véleménye szerint ez 4 éves kor után megfelelő. Személy szerint ezzel nem értek egyet, mert igen komoly traumát tud okozni. Én egy éves korig javaslom békén hagyni, hacsak korai időszakban körül nem metélik, ami a legjobb, majd egy éves kor után fölszabadítani. Ekkor szerintem nem hagy maradandó, rossz emléket. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

168. kérdés

baby0309
08:48:59
2010-08-07
Tisztelt Doktorúr!
Fiam most 9-én lesz 5 hónapos. Anyatejes baba,de már nagyon szépen eszik kanállal is pl:almát.Egy pár hete észrevettem,hogy a nyelvét nyújtogatja,de a száján belül,mintha masszírozná az ínyét. A száján kívülre nem szokta kinyújtani. Már nagyon régóta nyáladzik és néha nyűgösködik. Lehet a fogzás miatt? Azt olvastam,hogy a nyelvöltögetés lehet probléma is. Ez milyen esetben lehet az?
Köszönettel!
Köszönettel a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-08 12:20:40

Nyelvöltögetés.

Kedves Anyuka! Amit leírt elsődlegesen a fogzásra utal. A nyelv öltögetés akkor lehet jelentős, ha erősen kinyújtja a szájából és ahhoz más idegrendszeri tünetek társulnak. Egyébként nincs jelentősége. Nekem van egy családom, ahol az apukától kezdve mindenki öltögette a nyelvét csecsemőkorban, jelenleg már egyetemet is végeztek. A másik oldalról azt gondolom, ha a kicsi szépen szopik, akkor, annak ellenére, hogy szépen eszi az almát, mégsem adtam volna neki mást, 6 hónapos koráig. De természetesen probléma nem lesz. A fő tápláléka az anyatej legyen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

169. kérdés

titi79
12:33:07
2010-08-02
Kedves Doktor úr!
1,5 éves ikerfiaim vannak. A problémám az, hogy állandóan kullancsokat szedünk össze. A múlt héten 1 nap alatt 5-öt szedtem ki a gyerekekből. A doktornőnk azt mondta, hogy nem szívesen terhelné a kis szervezetüket az oltással. Én becsülettel fújom Őket, de annak ellenére is állandóan összeszedjük a kullancsokat. Már azt sem tudom számon tartani, kiből, honnan szedtem ki. Ráadásul ez miatt már a 15 hós oltás is húzódik. Az igazi problémám az, hogy 1,5 hónap rettegés, nehogy ki jöjjön valami: Lyme vagy agyhártya gyulladás.
A kérdésem az, hogy ilyen szerintem extrém helyzetben mi a teendő? Még azóta nem beszéltem a doktor nőnkkel sem, hogy ilyen sok kullancsot szedtem ki belőlük egyfolytában.
Válaszát előre is köszönöm!
További szép napot kívánok!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-08 12:13:04

Kullancs

Kedves Anyuka! Egyik oldalról megnyugtathatom, hogy az agyvelő gyulladás szempontjából (nem tudjuk miért.) a kicsik nem veszélyeztetettek. A Lyme kórt azonban nem lehet kizárni, így folyamatos megfigyelés szükséges. Nem ismerem mindegyik, megelőzésre szolgáló szert, amelyek abban segíthetnek, hogy ne támadják meg a kicsiket. Így nem tudom melyik lenne a legjobb Ki kell próbálni. Az agyvelő gyulladás elleni oltást akár el is lehet kezdeni, de lehet, hogy 2-3 éves korukig lehet várni.Beszéljék meg oltási szakemberrel. Ha más nincs, akkor a Szt. László kórházban elérhetőek, csütörtök délelőtt adnak tanácsot. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

170. kérdés

noramaria
19:28:31
2010-07-29
Tisztelt Doktor Úr!
Azt kérte hogy írjam meg merre lakunk és ajánl egy másik fül-orr gégészt.
Borsod megyében lakunk helyileg Ózdon, de az orvos, aki látta az miskolci! A neve :Bangó Erzsébet, nem tudom ismeri e?
Szívesen fogadom ajánlatát ill. az Ön szerint javasolt doktort is, akár magán, akár nem, mert nem szeretném gyermekem feleslegesen kitenni egy műtétnek, egyébként valami mód arra hogy ez ne jöjjön állandóan elő nincs! Nincs valami vitamin, ami esetleg segíthetne, Ön mit javasol!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Bné Z. Mária
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-08 12:07:58

Orrmandula.

Kedves Anyuka! Sajnos az eddigi keresgélésem nem vezetett eredményre. A legközelebbi olyan szakembert, aki speciális felkészültséggel rendelkezik, Turán tudják megtalálni. Őt dr. Tóth Máriának hívják és a neten megtalálja. A következők mi vagyunk Gyálon. Sajnos ezt Önöknek kell eldönteniük, hogy mit vállalnak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

171. kérdés

henriett0924
17:17:01
2010-07-29
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm válaszát a haemangiómával kapcsolatban. Még lenne egy kérdésem:ezzel angiológiai rendelésre kell menni?Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-08 12:05:05

Haemangioma

Kedves Anyuka! Ezt az elváltozást általában sebészeten szokták ellenőrizni, ill. bőrgyógyászaton. Vannak specialisták, akik kimondottan ezzel az elváltozással foglalkoznak. A legjelentősebb szakember a budapesti Heim Pál kórházban található. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

172. kérdés

Szabóné Morócz Ildikó
13:24:49
2010-07-29
Jó napot Doktor Úr.
A férjem nagypapájának here sérve és lágyék sérve volt.Ezeket a betegségeket örökölheti a kisfiúnk?A férjemnél nem jelentkeztek ezek a betegségek.Köszönöm a válaszát.Szabóné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-08-08 12:02:46

Sérv

Kedves Anyuka! A sérv nem öröklődő betegség. A kötő, ill. az izomszövet lazasága örökölhető, de megfelelő tornával kivédhető. Így gyermeküknél nem számolnék vele, de amikor majd idősebb lesz, akkor a sport és edzések megerősítik az izomzatot. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

173. kérdés

ritus39
09:33:20
2010-07-29
Tisztelt Doktor Ur!
Unokam 3 hetes 2 napos. Nappal nagyon sokat sir. Neha ugy felhergeli magat, hogy belilul es alig kap levegot. Anyatejet es tapszert is eszik altalaban 3-4 orankent, mert lanyomnak keves teje van. Hasfajasra kap kanalas gyogyszert, de nem segit. Mar probaluk az inacolt, de az sem.
A furdetes utan viszont este 8 oratol viszont ugy elalszik, hogy szinte lehetetlen elkelteni hajnali 1-kor, hogy vegre egyen. Mennyit aludhat ejjel egy kisbaba (4,5 kg). Mit tudunk tenni, hogy nappal is nyugodtabb legyen. Koszonettel. Egy aggodo nagymama
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-29 12:22:54

Sírás

Kedves Nagymama! Első és legfontosabb, hogy gyermekorvos lássa. Aztán részletesen át kellene tekinteni az etetését. A leírtak alapján lehet, hogy nem éjjel 1 órakor kellene fölkölteni, hanem megfigyelni mit kíván ő. A nyugtalansága miatt részletesen gyermekorvossal meg kell nézetni és majd ő tud tanácsot adni. egyébként ki fogja heverni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

174. kérdés

Bucika
17:55:45
2010-07-28
Tisztelt Doktor Úr!!
Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy kisfiamnak már több mint 1hete hasmenéses széklete van.8hónapos lesz augusztus 8-án.Eleinte vizes,nyálkás volt,pár napja kenőcs állagú.Egy nap5-6-szor kakil!A háziorvosunk székletmintát vitetett velünk az ÁNTSZ-be,de annak az eredménye csak a következő hétre várható.Már sokakat kérdezgettünk,mi lehet ennek az oka??
Most laktózmentes tápszert kap reggel-este,délelőtt alma,banánt,uzsonnára is almát v banánt,ebédre pedig répa-burgonyafőzeléket.De semmi javulás..Most bújik az első foga..Az orvosunk szerint ennek ehhez semmi köze,mások pedik azt mondják,ezért van a gyakori laza széklet.
Amúgy a kisfiunk rendkívül jókedvű,láztalan,egészséges..De ez a gyakori széklet megkeseríti a napjainkat,aggódunk nagyon.Baktérium?Vagy vírus??
Válaszát nagyon várjuk és előre is köszönjük segítségét,tanácsát!!
Tisztelettel:
D.Diána
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-29 12:18:33

Hasmenés

Kedves Anyuka! Aggodalomra valószínűleg nincs okuk. A fogzás nem közvetlenül, de a védekező képesség gyöngítésével okozhatja a problémát. Az étrendből, a legfrissebb kutatások alapján, a banán már nem támogatott. Igazán a fertőző, hasmenésekkel foglalkozó kórházak sem támogatják d diétát. Amit mindenképpen támogatnak, ill. én is javaslok az az un. probiotikum, a jó baktériumokat tartalmazó készítmények. Ezek közül egy hatástalan a Normaflore, amely legalább még hasmenést is okoz. Bármely másik megfelelő lehet. Az hogy vírus, vagy baktérium okozza-e, a kezelés szempontjából, közömbös, mert egyik esetben sem kell gyógyszert adni. Türelem és rendeződni fog a kérdés. Nem utolsó sorban a legfontosabb, hogy a kicsi jókedvű és remélem a súlya is növekszik. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

175. kérdés

henriett0924
10:58:37
2010-07-28
Haemangioma
Tisztelt Doktor Úr!Kisfiam 3 hónapos és a jobb vállán van egy 1,5*1,5-es haemangioma. Nagyon vörös és kidudorodik.Az orvosunk azt mondta ,nincs vele teendő,majd elmúlik. Viszont a védőnő szerint kellett volna beutalót kapnunk,mivel ilyenkor uh-ot szoktak csinálni.A kérdésem az lenne,hogy a Doktor Úr szerint tényleg tovább kéne mennünk ezzel valahova,vagy valóban nem okoz gondot és majd idővel elmúlik?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-29 12:11:24

Haemangioma

Kedves Anyuka! A kollégának valószínűleg igaza van, hogy magától rendeződni fog. A másik oldalról a védőnőnek is igazat kell adnom, hogy néhány, elsősorban ultrahang vizsgálat kellene, hogy véletlenül, máshol nincs-e hasonló elváltozás. Vannak specialisták, akik ezzel a betegséggel foglalkoznak, adott esetben kezelést is tudnak adni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

176. kérdés

noramaria
20:54:59
2010-07-27
Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következő lenne, gyermekemmel voltam fül-orr gégészeten és azt mondták hogy nagyobb az orrmandulája szept. 13-ra vagyunk előjegyezve műtétre, de én nem vagyok meggyőződve róla hogy szükséges ez! Tünetei a következők:
elég sűrűn begyullad a szeme és sokszor fájlalja a fülét, az orra sokat folyik, átlátszó váladékkal!
ön mit javasol?
Aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-29 12:08:12

Orrmandula

Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy gondolom, hogy valaki mást is megkérdeznék, mielőtt a műtét megtörténne. Amennyiben megírja, hogy merre laknak, akkor tudok esetleg ajánlani valakit. Lehet, hogy csak magán rendelést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

177. kérdés

babcika
23:02:07
2010-07-24
Kedves Doktor Úr!

5 hetes kisfiammal 2 szörnyű hetet töltöttünk kórházban sárgasággal.Szülés után a baba szinte narancssárga volt és NEM mérték a billirubin szintjét,úgy engedtek minket haza.Nagyon aluszékonnyá vált,hiába jeleztük a doktornőnek ill.védőnőnek senki nem küldött minket sehová...
Magunk vittük el a kórházba,ahol egy tapasztalt orvos megméretette a szintet,306 volt!Közölték,hogy 360-nál teljes vércsere!Majd 2 hét kórház, baba fejébe infúzió,hasonló megpróbáltataások:(((
Szerintem nagyon hibázott mind a szülészeti gyerekorvos,a körzeti orvos ill.a védőnő is.Első babaánk,nincs tapasztalatunk,nem tudhattuk mit okozhat a sárgaság ill.,hogy méreteni kell a szintet.

Kérdésem a következő lenne.Ön szerint okozhatott -e a babánál bármilyen sérülést(olvastuk,hogy szellemi károsodást is okozhat)ill.visszamaradást ez az elhúzódó sárgaság ill.már látnánk,ha neadjisten sérült volna a baba?Mire ke3ll figyelnünk?
Továbbá kérdezném,hogy minimális tápszeres kiegészítést kap(700-ból kb.120 tápszer)így adható nekia K-vitamin?

Köszönöm szépen!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-26 20:32:04

Sárgaság

Kedves Anyuka! Úgy vélem, hogy a leírtak alapján nem valószínű, hogy károsodása legyen a kicsinek. Sajnos az orvos tudományban nem lehet semmit biztosra mondani. A plusz folyadék adása nagyon fontos. Amíg az anyatej a zömét képviseli a táplálékban, addig érdemes a K-vitamint adni. Havonta 1 ampullát. Egyébként, ha pluszban kap, akkor sem lesz baja. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

178. kérdés

szaboheni
12:35:55
2010-07-21
Azt szeretném kérdezni, hogy csecsemőknél a lázcsillapítást a mért köpeny vagy a maghőmárséklet alapján kell csillapítani?

Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-26 20:27:52

Láz

Kedves Anyuka! Ha a köpeny hőmérséklet alapján kell a lázat csillapítani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

179. kérdés

csapoberni
16:26:24
2010-07-16
Tisztelt doktor Úr!
Még júniusban írtam Önnek, hogy ikreim folyamatosan náthásak. Ön kérte írjam meg hogy hol lakom és ajánl valakit aki megnézhetné őket. Szeretném kérni hogy Győrben ajánljon nekem valakit.

Köszönettel:csapoberni
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-26 20:26:25

Nátha

Kedves Anyuka! Győrben Dr. Schneider Júliát ajánlom, akinek a Bem tér 14/c szám alatt van a magán rendelése. Metohé kft. Hivatkozzon rám. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

180. kérdés

Irina
15:07:22
2010-07-13
Kedves Doktor Ur!
11 honapos kuislanyunkkal utazunk Hevizre, erdeklodni szeretnek hogy lehet e a babanak a medenceben furodni( itt nem a tofurfore gondolok hanem sima medencere).Ma hivtam fel a hazi orvosunkat es o azt mondta hogy semmifelekeppen ne engedjuk a babat a medencebe mert hugyuti fertozest kap rogton, de en nem ertek egyet mert rengeteg babat engednek medencebe es nincs semmi gondjuk.
Balatonba sem lehet vinni a babat? Elore koszonom a valaszat!
Udv.,
Irina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:06:27

Fürdés

Kedves Anyuka! Sajnos a medencék tényleg veszélyesek lehetnek. Több olyan esetet ismerek, amikor valószínűleg a fertőzést a medencében kapták. Ettől függetlenül és is azon a véleményen vagyok, hogy nem lehet a kicsiket mindentől megvédeni. Így a fürdőtől sem kell, ill. szabad kizárni. Tehát én úgy vélem, hogy érezzék jól magukat, fürödjenek, próbálják meg kikerülni, hogy igyon a kicsi a medencéből. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

181. kérdés

rena.delfin
18:10:27
2010-07-10
Tisztelt Dr. Pál!

Azért fordulok önhöz, mert én azt hallottam hogy akinek sok anyajegy van a lábán vagy bármely testrészén azt a testrészt takarni kell nyáron, nem hordhat az illető rovidet, mert elrákosodhat az anyajegy, szerintem csak akkor lenne az ha tulzásba vinni az illető a napon tartozkodást, de akitől hallottam az nem mer felvenni rövidet és igy gondoltam szakértőhöz fordulok.Várom válaszát!
Köszönettel: rena
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:09:06

Anyajegy

Kedves Anyuka! Sajnos ebben nem vagyok igazi szakember, jobb lenne bőrgyógyász szakvéleményét kikérni, ha megvizsgálta. Arról még nem hallottam, hogy a napsugárzás és az anyajegy között összefüggés lenne. Azt tudom, hogy az erős napsugárzástól az egész bőrt védeni kell. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

182. kérdés

kisnit
21:18:36
2010-07-08
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam ma 6 hetes, még most is sárgás a szemfehérje, a bőrén a sárgaság már elmúlt. 4 hetes néztek nála vérképet. Ott a totál bilirubin értéke 154 umol/l, a konjugált bilirubin értéke 9 umol/l volt. A GGT értéke 104 U/l volt. (A kórházból 168-as Sebivel jöttünk haza 4 naposan.) Az én vércsoportom A RH-, az övé A RH+. Kizárólag anyatejes baba. Mennyire lehet kóros a sárgasága? Mit tudunk ellene tenni? Kell-e felfüggeszteni az anyatejes táplálást? Előre is köszönöm a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:18:50

Sárgaság

Kedves Anyuka! A kötőhártya sárgasága eltarthat tovább is, egyenlőre a megfigyelés elég. Plusz folyadékot kell adni. A leírtak alapján ez un. "Fiziológiás" Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

183. kérdés

eumese
20:54:05
2010-07-07
Tisztelt Doktor Úr!

Kislámyon 13 hónapos, már 3. hete napi 3-4 alkalommal van széklete, ami nem a szokásos keménységű. Kezdetben nagyon savanyú szagú volt, elvittem az orvosunkhoz, aki Protexin restoret javasolt. A kúrán és a diétán már túl vagyunk, javulást sajnos nem tapasztaltam. A rágófogai is kibújóban vannak, de nem tudom, hogy ettől lehet a probléma. Kislányom továbbra is jókedélyű, nem lázas.
Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:22:02

Híg székletek.

Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy gondolom, hogy a fogzás következtében kialakuló tünetekről van szó. Én ilyen esetekben a probiotikum váltást szoktam javasolni. (Véleményem szerint a Normaflore nem ér semmit, a többi jó.) Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

184. kérdés

baby0309
12:41:24
2010-07-07
Kedves Doktor Úr!

Fiam 4 hónapos,a fütyiét szinte félig vissza tudjuk húzni neki(fürdésnél tisztítjuk óvatosan). Kérdésem,hogy nem probléma-e,hogy amikor pisil,akkor azt nem mindig egyszerre teszi hanem két vagy három részletben. Van,amikor több van,amikor kevesebb jön neki pár másodperces késéssel.
Jelenthet ez valamilyen gondot?
Köszönettel!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:24:27

Pisilés

Kedves Anyuka! Álláspontom szerint még nem kell erőltetni a fityma hátrahúzását. Elegendő egy éves kora után, de nem lesz probléma, hogy elkezdték. A fiú csecsemők sokszor pisilnek kis adagokban ("Kutyásan"), egyenlőre nem tartom problémásnak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

185. kérdés

Ricsi
17:58:12
2010-07-02
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom 4 éves,tavaly novemberben eltávolították az orrmanduláit,állítólag jó nagyok voltak.Azóta is gyakran volt megfázva és már jó ideje köhög.Voltunk vele fül-orr-gégészeten.A gyermek láztalan akkor is az volt mikor ott voltunk és nem látszanak fehér csíkok a mandulán.Streptococcus azért kitenyészett,antibiotikumját meg is kapta és javult is de a köhögés teljesen nem múlt el.Most is hurutosan köhög,és gyakorlatilag állandó szájlégző,bár orrmandula nem nőtt vissza.Javasolták a kontrollt,majd a torokmandula kivételét,de tartunk tőle,mert a gyermeket lelkileg megviselte a tavalyi "cirkusz" korához képest nagyon értelmes és pontosan emlékszik mindenre.Valóban nagyok a mandulái szinte összeérnek,de nem tüsszősek,láztalan,étvágya jó,"csak" köhög és szájlégző,és ez aggaszt.
Kérem segítsen vágjunk bele mandulaműtétbe vagy van más megoldás is?
Üdvözlettel Richard
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-07-14 12:31:35

Mandulák

Kedves Apuka! Nagyon meg tudom érteni problémájukat. Rengetegen fordulnak és járnak hozzánk megoldásáért. Ennek lehetőségét Önöknek is tudjuk ajánlani. Ez sajnos csak privát rendelésen történik, nem OEP finanszírozott. A másik megoldás természetesen a műtétek útját járni. Remélem, ha jelentkeznek, akkor Önöknek is tudunk segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

186. kérdés

Zsuzsi
22:19:34
2010-06-26
Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát. Szeretném a továbbiakban is a tanácsát kérni, mert említette, hogy inkább az immunrendszer jó készenléti állapotban tartása lenne a legmegfelelőbb. Az öt és fél hónapos kisfiamnál mivel tudom ezt elérni?
Az elején sokféle tápszert kipróbáltunk, a BEBA (HA) vált be. Most már délben főzeléket adok Manónak, a brokkolin kívül minden félét megeszik. A gyümölcsökben sem válogat. A husikat is nagyon szereti, marha hústól a csirke húsig minden félét kedvel.
Milyen táplálék kiegészítőket tudok Manónak adni, mit tanácsol? Esetleg táplálék kiegészítővel váltsam ki az esti és a reggeli tápszert?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zsuzsi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-30 16:33:47

Étrend

Kedves Anyuka! Kezdeném a végén. Táplálék kiegészítőkkel nem lehet étkezést kiváltani. Amiket ír, hogy a kicsi mit eszik igazán komplett táplálék. Kicsit korainak is tűnik egy-két étel, de ha már eszi és nincs probléma, akkor lehet adni. A tápszert remélem nem hagyták el, mert az elengedhetetlenül fontos a kicsi fejlődése szempontjából. A korszerű tápszerek már un. pre- és probiotikumokat tartalmaznak, ezek fölváltva adva segítik a védekezőképességet. Az un. táplálékkiegészítők olyan, leginkább gyógynövényekből, zöldség gyümölcsből, stb. készült készítmények, amelyek komplettizálják a bevitt táplálékot. Sok féle van, mindenkinek van szimpatikus és kevésbé az. A legtöbbet hálózatos formában terjesztik. Ilyen kapcsolat szükséges. Így biztos lesz a jól működő immunrendszer. Megoldásban csak privát tudok segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

187. kérdés

manojoco
09:20:33
2010-06-26
Tisztelt Doktor úr!

Nekem az volna a kérdésem gyermekem 5 hónapos múlt hétvégén székrekedése volt glicerines kupot adtunk neki ,hétfőn hőemelkedése volt kedden 38,7 volt többször volt híg széklete .Voltunk a gyerek orvosnál megnézte de nem talált semmit nála egy picit piros volt a füle de már elmúlt.
nagyon rág folyika nyála és sír ha az inyéhez ér cumival vagy rágókával. A feneke ki van pirosodva és még mindig többször van híg széklete és most más szagú .
Ez lehet a fogától is vagy esetleg valami más probléma lehet ?Jókedvű eszik rendesen nagyrészt táppszert kap .

Köszönöm Válaszát
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-30 16:24:14

Sírás-széklet

Kedves Anyuka! Megadta a választ Ön tökéletesen. Látatlanban, ill. a gyermekorvos vizsgálata alapján azt kell mondanom, hogy a tünetek a fogzástól vannak. Nem valószínű, hogy komolyabb probléma lenne. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

188. kérdés

gyöngyi30
14:21:53
2010-06-22
Kedves Szakértő!Az első kisbabám most 4 hetes,sajnos hasfájós mert látom rajta hogy sokszor összehúzza magát olyan kor sír és piros lesz az arca közben hallom hogy a pocakja csikorog és ez aludni sem hagyja nyugodtan sokszor felsír,nyugtalan még szopizás közben is.Mivel segíthetnék rajta,valamilyen teát adhatok neki?Ön mit ajánl?Köszönettel Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-24 13:20:39

Hasfájás

Kedves Anyuka! A csecsemőkori hasfájás, főleg anyatejjel táplált gyermekeknél, nem ritka jelenség. Sok mindennel lehet próbálkozni. Teák közül az édeskömény, a kamilla, ill. az ánizs tea kipróbálható,de csak külön-külön,mert ezek még görcsöt is okozhatnak. Vannak gyógyszerek is, mint az Infacol, Espumisan, stb. Ezek is jók, hatékonyak lehetnek. Nem utolsó sorban szóba jön a nagyon tiszta aloé kivonat, amely egy cég ajánlatában van. Ezzel vannak talán a legjobb tapasztalataim. Aztán végül ki is növik. Úgyhogy a türelem is nagyon fontos. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

189. kérdés

Nóra
11:25:08
2010-06-22
Kedves Doktor Úr.A kérdésem az lenne hogy 23 hónapos kislányomnak a hétvégén feldagadt a mind a kettő keze főleg a kézfeje és az egyik kezén már a könyökéig duzzadt és nem tudjuk hogy mitől lehet.Elvittem a házi orvosunkhoz de ő csak annyit mondott hogy jegeljem neki meg adjak calciumot.kértem tőle küldjön el allergia vizsgálatra de azt mondta várjunk egy hetet.Ö n szerint mi lehet a probléma?Kérem adjon nekem tanácsot merjek várni még egy hetet?Köszönettel egy aggódó anya.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-24 13:15:04

Kéz dagadás

Kedves Anyuka! Látatlanban nehéz megítélni a dolgot. Föltételezem, hogy a kolléga allergiára gondolt, amely lehetséges, de ebben az esetben a kalciumot én elégtelennek tartom. Valószínűleg én csak két-három napot várnék és utána konzíliumot kérnék, de kérdéses, hogyan nézett ki. E nélkül nehéz megítélni, mint mondtam. Reméljük mielőbb megoldódik a kérdés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

190. kérdés

Zsuzsi
10:23:46
2010-06-19
Kedves Doktor Úr!

Kisfiam öt és fél hónapos. Sajnos, túl vagyunk már egy vesemedence gyulladáson. Kisfiam tápszeres baba, 1,5 hónapig tudtam szoptatni. Jelenleg a déli étkezést váltottam ki főzelékkel, gyümölcsökkel. Jó evő, mindent megeszik, nem válogat. Szereti a gyümölcsleveket is, teáztatom is. Az lenne a kérdésem, hogy ebben korban szükséges e elkezdeni az immunrendszer erősítését. Ha igen, mit ajánl ebben a korban?
Tanácsát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Zsuzsi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-24 13:11:17

Immunrendszer

Kedves Anyuka! A leírtak nem utalnak immun rendszeri zavarra feltétlenül. Amúgy én nem vagyok híve az un. immunrendszer erősítésének. Fontosabb annak jó "készenléti" állapotban tartása. Ez ma már a jó minőségű tápszerekkel elérhető. (Nem a HA tápszerek!) A későbbiek folyamán szóba jön táplálék kiegészítők alkalmazása, amelyre szükség esetén tudok tanácsot adni. Addig is nagyon fontos a tejfehérje, a lehetőleg minőségi zöldség, gyümölcs. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

191. kérdés

karosiandi
08:10:33
2010-06-16
Kedves doktor úr!

2 éves kisfiamat megcsípte valami, azt hittük szúnyog, mert úgy nézett ki a csípés helye. 4-5 napig próbáltuk fenistil géllel kezelni, de csak nagyobb lett. Elvittem a gyermekambulenciára, mert amikor tegnap bekentem, egy jól körülhatárolható kis göböt érzékeltem a bőre alatt. A doktor azt mondta,hogy kullancscsípésről van szó és ez Lyme kór. Írt ki Amoxicillin-teva 50mg/ml port. Ezt 3 hétig kell szednie. Ezek után meggyógyul? Milyen esélyeink vannak? Mit tehetnék? Vérvételen is voltunk, az eredményt csak 1 hét múlva tudjuk meg. Később beadathatom a kisfiamnak a kullancs elleni oltást?
Köszönöm szépen a válaszát.
Egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-24 13:06:15

Csípés

Kedves Anyuka! A fölírt gyógyszer a Lyme kórokozójára hatékony. Természetesen ellenőrizni kell. Egészen más a kullancs terjesztette agyvelő gyulladás, amely ellen alkalmas az oltás.Megnyugtathatom, mert a nemzetközi irodalom szerint 4-5 éves korig nem fordul elő. Így nyugodtan beadathatja a kicsinek, aki így később is védett lesz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

192. kérdés

baby0309
09:40:16
2010-06-12
Kedves Doktorúr!
Fiam 3 hónapos.Pár napja jól megfázott,nagyon folyik az orra(rendszeresen porszívózom neki) és elkezdett köhögni is. Kapott rá Rhinatiol köptetőt,de már három napja szedi és még mindig nehezen köhögi fel a letapadt váladékot és ahogy a levegőt veszi az a sípoló hang se nagyon múlik még. Ez nagyon zavar,hogy nem látom a javulást. Vissza mentünk az orvoshoz,aki azt mondta,hogy kicsit piros a torka is és érzékeny a füle.Láza szerencsére nincs,a kedve jó,viszont kicsit kevesebbet eszik.Kapott rá antibiotikumot. Kérdésem,hogy egy ilyen jellegű megfázás mennyi ideig tarthat és mikortól számíthatok javulásra? Kicsit kivagyok,hogy ő beteg,mert hát a folyamatos porszívós orrszívás megviseli őt(vagyis inkább engem),ahogy sír miatta és alig nyugszik meg utána. Nem gond,ha naponta 5-6-szor is szívom az orrát?Egyébként anyatejet szoktam csöpögtetni az orrába.
Köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-14 12:09:38

Nátha

Kedves Anyuka! Először kezdjük a végén. A napi 5-6-szoros orrszívás nem probléma, ha pl. belegondol, hogy Ön ha náthás hányszor fújja ki az orrát. Aztán a másik oldala, hogy a váladék akkor tud kiürülni, ha megfelelően meghígítjuk. Ezért fontos az inhalálás. A kicsi esetében nagyon egyszerű, mert amikor elalszik, az ágya fölé, lepedőből sátrat csinál és az ágya mellé teszi a kamillát, amelybe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát és ugyanennyi konyhasót tesz. (Óvatosan, mert kifut!) És ebben a kamilla gőzben alszik a kicsi, amely tisztítja az orrát. Aztán szívni, szívni és csak a sós-vizes orrcseppet szabad használni! Amennyiben speciális segítségre van szüksége, annak megfelelően, hogy merre laknak, tudok ajánlani, aki ebben otthon van. Egyébként a nátha sajnos sokáig elhúzódik. Mellesleg a kicsi természetesen sír, ha szívják az orrát, de amennyiben azt érzi, hogy anya tisztában van azzal, hogy ez milyen jót tesz neki, akkor nem fogja zokon venni és gyorsan túl teszi magát rajta. Remélem sikerül megoldaniuk.

 

193. kérdés

szucsagica
14:22:08
2010-06-08
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam 11 hónapos. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e, ha pl pelenkázáskor picit hűvösebb van, a heréi (egy vagy mindkettő) felszállnak a hasüregébe? Utána mindenféle beavatkozás után visszaszállnak a herezacskóba. Nem fordul elő sűrűn, de aggaszt, hogy ez normális-e? Köszönöm előre a válaszát!
Ági
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-14 11:59:18

Herék mozgása

Kedves Anyuka! Addig, hogy hidegre a herék fölhúzódnak teljesen normális. Ha a hasüregbe vissza mennek, akkor már nem. Ezt gyermeksebésznek, urológusnak érdemes lenne megmutatni. A herék nem lehetnek a hasüregben. Amennyiben csak nagyon fönt vannak, akkor nem baj. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

194. kérdés

amikafn
11:17:15
2010-06-02
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy nyolc és fél hónapos kisfiam,nagyon érzékeny a bőre.Kb.2 hetes volt,amikor az arcán száraz,piros érdes összemosódó foltok jelentek meg.A fűrdetőkrém az egyedüli,amit elvisel a pici,ezt használtam,így az arcáról visszahúzódott,de mind a mai napig a fűltönél és a és méginkább az állán húzódik hosszan.2-3 hetente jelentkezik.Kérem segítsen,hogyan gyógyíthatnám,mert már nagyon aggódom.Tisztelettel és köszönettel várom válaszát:
Annamária
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-14 11:55:48

Kiütések

Kedves Anyuka! A leírtak arra engednek következtetni, hogy egy kezdődő ekcéma lehet. Ez sok összetevős. Mindenképpen érdemes vizsgálni, figyelni. Fontos lenne az étkezésre odafigyelni. Sokat tud segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

195. kérdés

csapoberni
18:42:53
2010-05-31
Tisztelt doktor Úr! 4 hónapos ikreim orrát amióta hazakerültek a kórházból minden nap ki kell szívnom, előtte tengervizes orrspráyt fújok be nekik. A gyermekorvosunk azt mondta hogy ez nem káros. 3 hónapos korukban csináltatatott egy torokváladék vizsgálatot, amiből kimutattak bacit, erre sumetrolimot kaptunk. Állítólag a baci elmúlt, de nem lett csinálva újabb torokváladék vizsgálat. Kb 1,5 hete benáthásodtak, ekkor nazivinos orrsprayt kaptunk, amit 1 hétig lehetett használni. De a szörcsögés továbbra is megvan, és elég sok váladékot tudok leszívni az orrukból.
Ön szerint ez normális, hogy 4 hónapja folyamatosan orrot szívok Mit lehet tenni hogy elmúljon?

Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-14 11:52:52

Nátha

Kedves Anyuka! Úgy emlékszem Önnek si válaszoltam már, de a gép azt jelzi, hogy nem. A lényeg, hogy javaslom informáljon arról, merre felé laknak és ajánlok valakit, aki segíthet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

196. kérdés

dbá
15:42:26
2010-05-31
Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja vettem észre, hogy négy hónapos kisfiamnak időnként izzadságszagú a hónalja (akár egy felnőtt férfié). Ez mennyire normális? Lehet, hogy hormonprobléma áll emögött? Hova fordulhatok?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,

dbá
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-06-14 11:50:54

Izzadás

Kedves Anyuka! Nekem úgy rémlik, hogy a kérdését már megválaszoltam, de ha nem, akkor röviden: Az izzadás egyéni adottság. Ebben a korban nehéz tenni ellene. Komoly probléma, valószínűleg nem áll mögötte. Amennyiben zavaró, akkor érdemes megmutatni gyermekorvosnak, aki tanáccsal szolgálhat a vizsgálat alapján. Amennyiben valami kiderülne, akkor kérem értesítsen, mert én is kíváncsi vagyok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

197. kérdés

lizsu7
09:57:22
2010-05-27
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 1 éves lesz. Kb. 3 hete kibújt az egyik felső metszőfoga. Lázas volt, és piros volt a torka. Kapott Curamot, amit 5 napig adtam neki. Ezután elkezdett folyni az orra, és köhögött, ezért adtam még Stodal szirupot egy pár napig. Két hét alatt jött helyre. Azóta az éjszakai alvásával vannak gondok. Gyakran felsír, és állandóan izeg-mozog, mocorog szinte megállás nélkül, annyira nyugtalan az alvása. Fél óra múlva az ágy másik végében van, kúszik-mászik. Normális dolog ez, vagy összefüggésben lehet a megfázással?
Segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-31 14:31:54

Nyugtalan alvás

Kedves Anyuka! EZ összefüggésben lehet a fogzással és a náthával egyaránt. Így nehéz megmondani. A gyermekorvosa biztos tud ötlettel szolgálni. Amennyiben a fogzás áll a háttérben, akkor a Sedativ Pc segíthet. Reméljük nem okoz problémát a későbbiekben. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

198. kérdés

bazsa74
14:57:14
2010-05-21
T Doktor úr!

Az előző probléma leírásánál kifelejtettem, hogy amikor nagynehezen sikerül segitséggel kakilnia nagyon hig a széklete. Lehet akkor is adni a Laevolac szirupt? Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-21 18:42:39

Székrekedés

Kedves Anyuka! Akkor most egyben a két kérdésre. A leírtak alapján azt gondolom a kicsi kivizsgálásra szorul. Meg kell vizsgálni a bélrendszerét, hogy miért ürül ilyen nehezen a széklete. Ahogy leírta a lactulose sem hatékony, ill. a megfelelő tápszer sem segít, ezért bennem fölmerül egy bél renyheség, amelyet ki kell vizsgálni. Remélem sikerül a kérdést megoldani. Majd értesítsen az eredményről. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

199. kérdés

bazsa74
14:40:06
2010-05-21
T Doktor úr!

Kisfiam ápr.8-án született. 6. naptól milupa milumil ha optima tápszert is kapott az anyatej mellé. Rendesen volt széklete. Május eleje óta viszont nem tud kakilni, erőlkődik, sír de nem jön semmi magától csak segítséggel. Másfél hete az orvosunk
milupa komfort 1 tápszert irta fel semmi változás. Most azt mondta adjak neki naponta 1 kávéskanál Levolac szirupot higitás nélkül. 2. napja kapja még nincs hatása. Milyen megoldás van erre a problémára? A picinek köldöksérve is van. Ez a nem kakilástól és az erőlködéstől lett neki? Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-21 18:29:39

Székrekedés

Úgy láttam másik levelet is írt. Megnézem azt is és egyben megválaszolom.

 

200. kérdés

huntiti
19:26:21
2010-05-20
Tisztelt doktor úr!A babánk szeme (3hetes)és a szeme váladékozik!Hol jobban hol egyáltalán nem!Most kaptunk Ciloxann-t és mondták hogy nyomogassuk az orránál de most sokkal rosszabb lett!Cseppentés után 30 perc és már váladékos is!Mit tegyünk?Vagy ez jó mert tisztul?Köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-21 18:26:55

Szem

Kedves Anyuka! Javaslom szemész mielőbbi fölkeresését, a leírtak alapján, mert valószínűleg át kell mosni a könnycsatornát. Ez remélhetően megoldja a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

201. kérdés

B. Tímea
13:22:27
2010-05-19
Kedves Doktor Úr!
Fiam két hónapos múlt. Egy hete az arcán(mellkasán és háta tetején) apró pattanások jöttek ki(kiütés szerű),ami a nap folyamán foltokban bepirosodik,majd elmúlik.Viszont a bőre is kiszáradt nagyon az arcán.
A gyerekorvos azt mondta melegkiütés lehet,de nem múlik.Betegsége szerencsére nincs.
Gyógyszertári fürdetővel fürdetem,de az sem segít. Mitől lehetnek ezek a foltok? Ekcéma? Vagy allergia?(Eddig is azt ettem,ittam,mint most),tejet is.
Köszönettel a válaszért!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-21 18:24:36

Kiütések

Kedves Anyuka! Látatlanban nagyon nehéz megmondani mi lehet ez a kiütés. Így a gyermekorvosra kell hagyatkozni és annak megfelelően kell kezelni. Szükség esetén meg kell mutatni bőrgyógyásznak. Addig meg lehetne próbálni pl.: Sudocremmel, Vagy hasonlóval kenegetni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

202. kérdés

betty8405
16:30:47
2010-05-14
Tisztelt Dr. Úr! A kislányom 9 hónapos. azt vettem észre hogy nem akar mászni , nem huzza fel a térgyeit. Csak kuszva közlekedik de ritkán. ha a kezünket tartjuk akkor felül és felhuzza magát. kezét ha fogjuk lépeget is. csak kézbe kapaszkodva emelkedik a kiságy rácsait nem fogja meg. a kérdésem az hogy kell-e agodnom azért hogy nem mászik 9 honaposan?_--- mit tehetnék az érdekében hogy segitsem a mászásban? Elöre is köszönöm vállaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 13:07:54

Mozgás 2

Kedves Anyuka! Előző válaszomban írtak Önökre is érvényes. Sőt Önökre fokozottan. Sürgősen föl kell keresni gyermekneurológust és specialista gyógytornászt. Járatni, ültetni NEM SZABAD!!! Sürgős megoldás javasolt! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

203. kérdés

huntiti
11:48:52
2010-05-13
Tisztelt Doktor Úr!A pici most 2 hetes!Evés közben "szörcsög".Olvastam a STERIMAR orrspray-ről.Lehet-e használni?Ha használjuk egyből orrszívózzuk vagy csak töröljük meg?Vagy javasol valami mást?Válaszát köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 13:04:53

Szörcsögés.

Kedves Anyuka! A szörcsögés nem biztos, hogy az orrából jön. Lehet, hogy az étellel "gargarizál". Amennyiben Sterimárt befúj, akkor le is kell szívni. Leszívás után lehet befújni és bennhagyni. Ha megmarad, akkor érdemes megnézetni, hogy nem túl laza a porca esetleg és azért szörcsög. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

204. kérdés

lajona
09:34:08
2010-05-13
8 1/2 honapos unokám még nem kuszik mászik,de hasra fordul,stabilan ül,ülésböl is hasra fordul,A védönö azt mondta gyogytornászhoz kell vinni,de azt olvastam hogy nem szabad eröltetni,meg kell várni amig magátol megtanulja. Köszönettel,Nagyné Ibolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 13:00:46

Mozgás

Kedves Nagymama! A védőnőnek igaza van. Érdemes gyógytornászhoz, sőt specialistához vinni. Sajnos azok, amiket leír nem jók. Nagyon kellene kúszni, mászni a későbbi fejlődés végett és amíg nem áll föl, addig ülni NEM SZABAD! Nincs meg az izomereje a fejének megtartásához, így ettől el fog görbülni a gerince. Érdemes lenne fejlődés neurológusnak is megmutatni. Javasolható a Dévény féle gyógytornász megkeresése is. Mielőbb meg kellene oldani a kérdést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

205. kérdés

dharma
19:43:02
2010-05-11
Kedves Doktor Úr!
Kislányom 1 éves múlt és a héten kapná meg a bárányhimlő elleni oltás első részét.
Mielőtt kiváltottam volna kicsit körülnéztem,körülkérdeztem és azt hallottam,h ez az egymást követő 2 oltás csak x évig hatásos,majd pár év múlva ismételni kell. Illetve minél fiatalabb a gyerek annál kevesebb az esély szövődményre,ha elkapja. Ezek után már úgy gondolom,h érdemes inkább várni pár évet,hátha túlesik rajta végérvényesen és ha nem,akkor később beadatni.
Önnek mi erről a véleménye?
Előre is köszönöm!
Eszter
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 12:55:44

Bárányhimlő oltás

Kedves Anyuka! A szakma által javasolt megoldás a 16 és 18 hónapos korok körüli oltás beadás. Jelenleg, figyelembe véve, hogy még találkozhat a gyermek fertőzéssel, így egy életre szóló védelmet jelent. A bárányhimlő szövődményei a védőoltással jól elkerülhetőek. Manapság a betegség sajnos nagyon kiszámíthatatlan, ezért ajánlatos az oltást beadni. Remélem így biztos védelmet kap gyermeke. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

206. kérdés

MMarcsi
08:17:17
2010-05-11
Tisztelt Doktor Úr!
2,5 hónapos kislányom pár napja náthás lett. Úgy látom szerencsére enyhébb lefolyású a dolog, napi 2-3-szor szivatjuk le a nóziját. Ami zavar,hogy sokszor hallom,hogy nem is az orra van tele,hanem lecsorog neki a váladék és ahogy veszi a levegőt, szörtyög ill alvás közben horkol. Igaz,ezt sem folyamatosan egész nap. egy ideig hallom, aztán akár órák hosszat nem,gondolom,leszívja vagy felköhögi. Orrszívás után is előfordul,annak ellenére,hogy leszívni már nem tudok semmit. Orrszívás mellett egy tengervíz alapú orrsprayt használok még nála. A náthán kívül egyébként semmi baja,nem lázas, jókedvű, jó az étvágya,átalussza az éjszakákat is. Elegendő az orrspray és az orrleszívás vagy mindenképpen el kellene vinnem a gyerekorvoshoz is?
Válaszát előre is köszönöm!
Marcsi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 12:51:38

Nátha

Kedves Anyuka! Amit Ön csinált az kitűnő. Ki kellene egészíteni inhalálással. Ez a pici esetében nagyon egyszerű, mert elalvás után, lepedőből sátrat csinál az ágyacskája fölé, majd az ágy mellé, megfelelő távolságra, a lepedő alá tesz forró kamillát, és a kicsi kamilla gőzben alszik, amely nagyon jól kitisztítja a légutakat. A hatás fokozására, a fedő levételekor egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál konyhasót tesz a teába, óvatosan, mert könnyen kifut. Amennyiben nem rendeződik, érdemes olyan lehetőséget keresni, ahol segíteni kitakarítani az orrocskát. Amennyiben erre van szüksége, akkor lakhelytől függően tudok ajánlani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

207. kérdés

baby0309
16:11:41
2010-05-10
Kedves Doktorúr!
Fiam most 2 hónapos. Születése óta van a fején egy hemangioma.Eleinte pici halvány volt,aztán kicsit megnőtt úgy 1 hónapos korára,olyan fél cm-es kb és erőteljesebben pirosas,viszont nincs kidudorodva. Azóta Hál Istennek nem nőtt.
Kérdésem,hogy egy ilyen érdaganatnak nem szükségszerű,hogy tovább növekedjen,ugye? Vagy minden esetben növekszik?
Ha úgy látom,hogy nem nő,akkor nem szükséges sebészhez vinnem?
Köszönettel:
Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-17 12:44:32

Haemangioma

Kedves Anyuka! Ezek az elváltozások a kezdeti, esetleges, növekedés után, a későbbiekben lassan visszahúzódnak. Amennyiben az elhelyezkedése olyan, hogy komolyabb problémát okozzon (pl.: szem.) akkor kell beavatkozni. A beavatkozás soha nem sebészi, ennek meg vannak a specialistái. Hozzájuk érdemesebb fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

208. kérdés

huntiti
08:18:09
2010-05-08
Tisztelt Doktorúr!Olyan kérdésem lenne,hogy a kicsi 1.5 hetes.Amikor beadtuk a konakiont 2-3 perc múlva piros pöttyök jöttek ki rajta(arcán nyakán kezén)Ez alergiás tünet lenne?Mit tegyünk? Köszönöm válaszát! Nagy Ottó
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-08 10:26:59

Ellergia?

Kedves Apuka! Először is örülök, hogy apukák is olvassák ezt az oldalt. Eddig nem igazán láttunk ilyent, kicsit gyors is a reakció, de az allergia soha nem hagyható ki, mint lehetőség. Tekintettel arra, hogy csak egy hónap múlva esedékes ismételten a Konakion, így van idejük, várhatnak. Magam részéről azt tenném, hogy megbeszélném a gyermekorvossal, hogy a következő adagot nála a rendelőben adnám be és akkor meglátják. Szükség esetén be tud avatkozni. Reméljük, hogy ez inkább valami más volt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

209. kérdés

pumuklics
21:17:39
2010-05-07
Kedves Doktor Úr!
Kislányom 14 hónapos. Eddig a 8 metszőfoga jött ki, gyönyörűek, fehérek, egészségesek. Másfél hete észrevettem, hogy a jobb oldali felső fogínyen az első rágófog helyén lilás-feketés folt van. Úgy néz ki, mintha romlott fog akarna áttörni az ínyen. Először azt gondoltam, hogy megsértette és ez egy elpattant ér, vagy vérömleny, de mert ilyen hosszú ideig nem múlt el, bizonytalan lettem. Elképzelhető, hogy rossz a foga, ami még ki sem bújt? Fájdalma nincs, viszont erősen folyik a nyála és enyhe hasmenése is van néhány napja. Meddig várjak? A gyermekorvoshoz vagy fogszakorvoshoz vigyem?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Szpisjak Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-08 10:22:30

Fog áttörés.

Kedves Anyuka! A leírtak alapján én elsősorban az Ön első gondolatával értek egyet. Kicsi a valószínűsége, hogy eleve rossz foga jöjjön. Saját maga megnyugtatásáért fogszakorvosnak megmutatnám. Lehet, hogy finoman elő kellene segíteni az áttörést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

210. kérdés

szaboheni
16:04:51
2010-05-06
Kedves Doktor Úr!

Bálint kisfiam 4 hónapos, legutóbbi vizsgálaton, ami 2 napja volt a doktonő visszahúzta a bőrt a fütyijén, amit nem is értettem, hogy miért tette, hiszen én úgy tudom, hogy nem kell 1 éves kor előtt visszahúzni, hiszen az ekkor történő sérülések esetleges letapadást okoznak. Ha tudtam volna, hogy mire készül nem is engedtem volna meg neki. Amikor hazaérkeztünk, akkor véres volt egy pontban a pelenkája, és azóta is igen piros neki a bőr a hugycsőnyílás körül. Azt szeretném kérdezni, hogy okozott e ezzel a mozdulattal a doktornő valami nagyobb bajt, és nekem van e valami teendőm, esetleg kenjem e valamivel azt a piros bőrfelületet?

Válaszát megköszönve: Henriett
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-08 10:19:43

Fityma hátrahúzás

Kedves Anyuka! Én Önnel értek egyet, hogy 1 éves kor után kellett volna hátrahúzni, de tudom, hogy vannak kollégák, akik korábban hátrahúzzák. Nagy ártalom nem keletkezhetett, de mindenképpen ki kell védeni, hogy ne tapadjon vissza, ehhez finoman húzogatni és kenegetni kell. Én receptre kapható krémet javasolnék, de az egyszerű Neogranormon, Sudocrem is jó lehet. Amennyiben nem javul, akkor föltétlenül megmutatnám gyermeksebésznek, vagy gyermekurulógusnak. Ez ügyben egyébként figyelemébe ajánlom cikkemet, melyet erről írtam. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

211. kérdés

ibolysz
13:05:24
2010-05-06
Tisztelt Doktor úr.azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 6hónapos gyermekemnek nagyon száraz a böre.már kaptunk rá fürdetö krémet.és citromos testápolót is.de hiába még mindig annyira száraz hogy van mikor hámlik,és piros.tanácsát kérném.elöre is köszönöm a segítségét.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-08 10:01:34

Bőrszárazság.

Kedves Anyuka! Rengeteg bőrpuhító, szárazság megszüntető testápoló van még. Van olyan, amelyet receptre lehet kapni, de igen jók, bár drágák A Frezeederm és Babé készítmények. Ezeket is érdemes kipróbálni. Nem utolsó sorban nagyon jó minőségű (hálózatos értékesítésű) aloé tartalmú fürdetők és krémek nagyon jók. Remélem sikerül megoldani a problémát. Ha további kérdése van, természetesen segítek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

212. kérdés

dawt
10:52:32
2010-05-05
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam 2950 grammal született (2700 körülre esett vissza), most 7 hetes és 3960 g. Problémánk a kezdetektől a hasfájás. Azonban míg először csak éjjel jelentkezett, aztán később este, majd reggel is. Jelenleg szinte minden ébredés után fáj a pocija, gyakran arra kel, hogy nyöszörög, erőlködik a szelekkel. A kezdeti sokszereplős praktikák után, mostanra már viszonylag jól tudjuk kezelni hasmasszázzsal, tornáztatással és hasmelegítéssel, de a fájdalmait csak enyhíteni tudjuk, fájni fáj neki. Számomra úgy tűnik, hogy nemhogy csökkene a hasfájás gyakorisága, hanem növekszik, mintha a gyarapodással együtt egyre többször fordulna elő. Ilyenkor mindig jelentős mennyiségű szél távozik. A széklete egyébként rendes, anyatejes és sokszor rendesen (segítség nélkül) távozik a szél és a széklet is. Tejet a szülés óta nem iszok, tejterméket is keveset eszek, a babát igény szerint szopiztatom (kizárólag anyatejes táplálásunk van), a 3 órás naptármódszer nálunk nem működött (hasfájás viszont akkor is volt). A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e és mit tehetnék, hogy csökkenjen a puffadás gyakoriságának mértéke?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-08 09:33:22

Hasfájás

Kedves Anyuka! Részletes beszámolója alapján úgy vélem minden fontos dolgot megtett a hasfájás megszüntetése érdekében. Arról azonban nem írt, hogy próbálkozott-e a régi népi módszerekkel, mint az édeskömény, ánizs, vagy kamilla tea. Ezeket külön-külön kell elkészíteni, mert mindegyik enyhítheti is, de okozhatja is a hasfájást. Nekem a legjobban végül is a tiszta, szűrt, magas koncentrációjú aloé vált be legjobban. Sok mindennel lehet kísérletezni, de avval tudom biztatni Önt, hogy ki fogja nőni, hogy ez mennyi ideig tart, azt előre, megjósolni nem tudom. Ezért érdemes kipróbálni a fentieket. Lehet, hogy Ön is nyugodtan ehetne tejet, tejterméket (amennyiben szereti), az sem rontana a helyzeten. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

213. kérdés

baby0309
13:44:35
2010-05-04
Tisztelt Doktorúr!
Fiam május 9-én lesz 2 hónapos.56 cm és 4230 grammal született. Jelenleg nagyon jó evő szerencsére,csak anyatejet eszik.
Viszont én úgy látom nagyon gyorsan nő,már 63 cm és 6500 gramm. Nem dagi,de már lehet mit fogni rajta :-)
Érdeklődnék,hogy nem gond-e az ilyen gyors gyarapodás?3 hónaposan már eléri a születési súlya kétszeresét.
Ha elérte a születési súlyának a kétszeresét,akkor már nem gyarapszik ilyen ütemben vagy ezt rosszul tudom?
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Tímea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-04 15:56:57

Hízás

Kedves Anyuka! Tudomásul kell venni, hogy az Ön kicsinye nagy. Jól fejlődik, hízik. Fogyókúráztatni nem kell. Amíg anyatejet fogyaszt addig annyit eszik, amennyi jól esik neki. Egyébként a mozgás megindulásával meg fog lassulni a fejlődése, ami természetes. A testméreteket tekintve először nézzen körül a családban és akkor megkapja a megoldást. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

214. kérdés

rena.delfin
16:24:00
2010-05-03
Kedves Dr. Úr!

Az lenne a kérdésem, van egy 6 hónapos kisfiam és szeret ugy játszani hogy a combomra állitom és le fel ugrál rajta, olvastam a neten hogy 6 hónapos kortól már lehet ezt, de nekem anyósom nem akarja engedni , mert azt mondta hogy el fog görbülni a lába. Kérem segitsen meggyőzni az anyósom, vagy engem.:)
Meg lenne még egy kérésem, vagy kérdésem, mit lehet egy 6 hónapos kisbabának mozgásilag engedni illetve csinálni?
Várom válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-04 15:30:48

Ugrálás

Kedves Anyuka! Azt kell mondanom, hogy a legtöbb gyermek szereti ezt a rugózást. Amennyiben biztosan alá van támasztva a teste, a feje súlya nem nehezedik a gerincére, akkor lehet csinálni, ritkán. Egyébként, majd ha föláll a kicsi, akkor szabad terhelni a gerincét, akkor fog ülni és akkor fog rugózni igazán. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

215. kérdés

sylvi88
22:48:26
2010-04-30
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam 18 hónapos, vasárnap fürdés után lehettett előszőr hátra húzni neki a fitymáját.Akkor még nem láttuk,hogy teljesen fel jött-e neki vagy sem,mert nem engedte megnézni.A következő napokban szépen tornáztattuk a fürdővízben és kenegettük is TETRAN-nal.Ma este végre már fürdés után is megengedte nézni.Ekkor szembesültem avval a ténnyel,hogy most sem lehet hátra húzni teljesen.Pedig már csak egy pici hiányzik,hogy teljesen hátra lehessen húzni.Nem tudom megoldodik-e magától vagy forduljak szakorvoshoz?Vagy továbbra is tornáztassuk ahogyan eddig tettük?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Háry Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-04 15:25:26

Fityma

Kedves Anyuka! Ahogyan megírta, sajnos a hátrahúzás nem volt teljes, ez szerintem ritkán sikerül. Egyes, fiatalabb sebészeknek az a véleménye, hogy ráér hátrahúzni. Személyes véleményem, hogy minnél előbb érdemes megcsinálni, annak érdekében, hogy ne hagyjon súlyos, lelki nyomokat. Sajnos egyes kollégák csak hátrarántják és így oldják meg, amely nem igazán kíméletes. Én szeretem ezt finomabban, puhábban megoldani. Persze akkor is fáj, de a tapasztalat az, hogy nem okoz mély traumát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

216. kérdés

Z.F.Anikó
20:34:25
2010-04-30
Tisztelt Dr.Úr Az lenne a kérdésem,hogy a kisbabámon látom az ekcéma jeleit menjek el bőrgyógyászhoz vagy elég ha kenem a fürdető krémjével vagy a sudocrem popsi krémével?Nekem is van gyerek korom óta ekcémám Ki fogja e nőni a kisbabám vagy már egész életében ilyen beteg lesz.Köszönöm válaszát előre is.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-05-04 15:21:34

Ekcéma

Kedves Anyuka! Az ekcéma sajnos egy nagyon csúnya betegség, amely megmaradhat egész életre, mint Önnek is. Az én javaslatom természetesen a mielőbbi megfelelő kezelés, de jó lenne ha kiegészítőkkel, ill. egyéb terápiákkal teljessé tennék. A fürdetőkrém, a bőr szárazságának kivédése alapvető fontosságú, de leggyakrabban nem elég. Tekintettel a betegség összetett mivoltára komplex kezelést, megelőzést, stb. kíván. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

217. kérdés

beuska
20:55:16
2010-04-29
Üdvözlöm Doktor Úr!
Kislányom széklete ma "véres" volt. nem alvadt vér volt, hanem élék piros. Magában a székletben nem volt vér, csak a peluson egy nagyon kevés. Kb. annyi mennyiség, mintha egy pattanást nyomna ki az ember(talán még kevesebb). A végbele nem volt sebes. Keményet kakilt. ez okozhatta a vért vagy aggodalomra van ok? Segítségét előre is köszönöm! Tóthné Bea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 11:24:53

Véres széklet

Kedves Anyuka! Valószínüleg a kemény széklet kissé fölsérthette a végbél nyálkahártyáját, ez okozhatta a vérzést. Ahogy írta, el is múlt, így azt gondolom aggodalomra nincs ok. Ami megoldásra vár, az a széklet puhítása. Erre sok lehetőség van, melyeket meg kell próbálni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

218. kérdés

betty8405
14:57:27
2010-04-28
hányszor kell ennie egy 8,5 hónapos babának? napi 5-ször eszik reggel és este összesen 200-270ml tápszert iszik és 3 babakaját vagy tejpépet adok neki. mostanában nem eszi meg a babakajáknak csak a háromnegyedit csak majd iszik rá egy-két korty vizet. etessem ritkábban?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 11:17:11

Etetés

Kedves Anyuka! Az etetés tökéletes. Nem kell kevesebbet adni és az sem baj, ha egyszerre nem eszik ilyen sokat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

219. kérdés

vica1977
22:55:52
2010-04-22
Tisztelt Doktor Úr!
rengeteg utánajárást követően még mindig nem tudom biztosan, hogy 9 hónapos fiamnak ártok vagy használok, ha uv szűrős babanapszemüveget vásárolok a nyárra.rengeteg érvet találtam pro és kontra.mi az igazság?
válaszát előre is köszönöm!
üdvözlettel: Pozsgai Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 11:14:39

Napszemüveg

Kedves Anyuka! Meg kell mondanom, hogy ebben a témában nem vagyok teljességgel otthon. Azonban a napsugárzás hatásainak ismeretét, ill. az eddigi tapasztalatokat veszem figyelembe, akkor úgy vélem, nem a szemüveg a megoldás. Azt gondolom, hogy a veszélyes időszaki napsugárzást kerülni kell. A szemébe menő közvetlen napot szintén, így a probléma megoldható. Séta közben megfelelő sapka, árnyékolt babakocsi tökéletesen megteszik. Valószínüleg a szemüveg zavarná is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

220. kérdés

lily10@freemail.hu
14:42:15
2010-04-22
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam most múlt el 8 hónapos és kicsit aggódom, mert igazán soha nem látszódott neki a BCG oltás helye rendesen. Soha nem fakadt ki, nem is tapintható, csak egy kis aprócska halvány folt. A helyi háziorvos szerint nincs vele gond és ha látszik már pozitív, de én nem bízom benne, mert eléggé hanyag és meg sem nézte az oltás helyét. Ön szerint mutassam meg gyermekorvosnak vagy valóban igaz a háziorvos állítása? Előre is köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:59:16

BCG

Kedves Anyuka! Amennyiben nem bízik orvosában, mindenképpen mutassa meg gyrmekorvosnak. A BCG oltás, amennyiben egy kicsit is észlelhető, akkor már pozitívnak mondható. Ismétlő oltást egy éves korig lehet adni, ha szükséges. Remélem megoldódik a kérdés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

221. kérdés

szeszil1
14:30:59
2010-04-21
Tisztelt Doktor Úr!
3 éves kisfiamnak 10 hónapos kora óta 4-5 hetente van magas lázzal járó gennyes mandulagyulladása. Közösségbe ezidáig nem járt. Egyéb betegségei nincsenek, és az immunvizsgálat eredménye is jó lett. Már rengeteg fajta antibiotikumot kapott. Jövő hónap végére elő van jegyezve mandulaműtétre. Ön szerint van-e más megoldás arra, hogy ez az állandóan visszatérő betegségsorozat véget érjen, vagy a műtét az egyedüli megoldás? Nem túl korai 3 éves korban a mandulaműtét? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:56:33

Mandula

Kedves Anyuka! Igazán látni kellene, de az én tapasztalataim szerint a sokféle, rengeteg antibiotikum helyett, hosszú ideig (legalább 1 hónap) és nagyon nagy adagban (az előírt 5-szöröse) adott penicillin a kérdést sokszor megoldja. Remélem még nem késő a válasz és meg tudják oldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

222. kérdés

takacsagi
14:24:28
2010-04-20
Kedves Doktor Úr!

A kérdésem a következő lenne: kisfiam 8 hónapos lesz egy hét múlva. Eddig még egyetlen egy normálisan eltöltött éjszakánk sem volt. Most jön a foga, de nem igazán hat neki semmi, hogy jobban aludjon. Próbáltunk gyógyszertári kenőcsöket, homeopátiás szereket, de nincs változás. Korábban a gyermekorvosunk a frontra fogta, utána a mozgásfejlődésére, aztán jött a fogzás, ez így mind szép és jó, de nem voltak üres járatok, amikor minden kimaradt volna. Ahogy nő, úgy alszik egyre kevesebb időt egy huzamba. A maximum kb. 3 óra hossza, ettől max egy órával alszik többet, de akkor a cumit már közben a szájába kell tenni. Nagyon nehezen alszik vissza és nyugtalanul is alszik. Emiatt napközben is kissé nyűgösebb és ez rányomja a napunkra a bélyegét. Próbáltam már, hogy magunk mellé rakom, de csak üt-vág minket és közben csukva van a szeme. Szopizik még a hozzátáplálást elkezdtem 6 hós korában, estére kap tejpépet tehát nem az éhség ébreszti fel. Sírni nagyon ritkán sír, inkább csak felébred, mivel tehetném alvását nyugodtabbá illetve van-e valamilyen ötlete, hogy miért alszik ennyire rosszul. Van olyan éjszakánk, hogy 15-ször is felkel és ezt én már nem sokáig fogom bírni, mert nappal egyedül vagyok vele és mivel éjszaka is inkább a cicit fogadja el, párom sem tud hozzá felkelni. Nem szeretnék, hozzá napközben türelmetlen lenni a fáradtság miatt. Remélem levelem nem volt zavaros igyekeztem összefoglalva leírni mi is a gondom. Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel: Takács Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:52:45

Alvás

Kedves Anyuka! Sajnos vannak nagyon nyugtalan gyermekek, akiknél ez probléma. Azonban alapos elemzéssel talán meg lehet oldani. Elsősorban az Ön lelkét kell kielemezni, mert a kicsi, mint egy nagyon érzékeny műszer, mindent levesz. Aztán a napi programot. Menniyre megterhelő a kicsinek, mennyire "zűrös", ill. mennyire tudnak koncentráltan vele foglalkozni, majd az estét egyre csöndesülve lezárni. Ezek kielemzése után esetleg meg lehet találni a megoldást. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

223. kérdés

ju-b
12:32:51
2010-04-20
TISZTELT DR ÚR!
A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ FELVESZEM A GYERMEKEMET ÉS HÁTRA FESZÍTI A KEZÉT EZÁLTAL LÖKI EL MAGÁT TÖLEM , MIT TEGYEK? VÁROM VÁLASZÁT.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:47:23

Lökés

Kedves anyuka! Ez számomra úgy tűnik, hogy egyszerű kérdés, úgy tartsa, hogy lásson ki. Vagy félreértettem? Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

224. kérdés

Ronó
13:03:36
2010-04-16
Tisztelt dokot úr!

Fitymaszűkületről szóló cikkéhez kapcsolódik a kérdésem. 16 hónapos kisfiamnak az elejétől kezdve nagyon szűk volt a fitymája, épp, hogy gombostű fejnyi nagyságú a nyílás, éppen ezért az esti fürdetésnél kicsit mindig is próbáltuk visszahúzni a bőrt, de nem lazul a fék. A védőnő szerint 2 éves korig ne tegyünk semmit, mondván hogy addig kizárólag a vizelés az egyetlen szerepe a fütykösnek. Sajnos az a kaotikus helyzet állt elő nálunk, hogy nincs gyerekorvosunk (nyugdíjazás miatt)akinek megmutathatnánk. Ön szerint keressünk fel egy gyermekorvost, vagy más szakembert? Mik a kilátások? Változhat-e a helyzet? Remélhetjük-e, hogy a hámosodás még beindulhat, ami leválasztja a bőrt? Válaszát köszönöm: R.Nóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:45:54

Fityma

Kedves Anyuka! Minden bizonnyal olvasta, amit a fitymáról eddig írtam. Sajnos ifjú doktoraink nem osztják a régiek tanításait, de megfelelő, erélyes szülői fellépésre megteszik a szükséges lépéseket. Így azt javasolnám, hogy sebész orvost keressenek föl és ragaszkodjanak a probléma azonnali, végleges megoldásához. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

225. kérdés

Z.F.Anikó
22:45:29
2010-04-15
Tisztelt doktor úr egy nagyon komoly dolgon gondolkozok egy pár napja de már annyi rosszat olvastam erről a betegségről és nem halasztom tovább a kérdést. A 8hónapos kis lányom érintkezett egy helikobakteres fertőzött babával játszott és harabgálta a játékait is MEGFERTŐZŐDHETETT ???? Vigyem el az orvoshoz. Kérem mielőbbi válaszát hogy ne hogy késő legyen.Tisztelettel egy aggódó anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-30 10:39:20

Helicobacter

Kedves Anyuka! Azt, hogy fertőződhetett sajnos nem lehet megmondani. Én úgy gondolom, hogy úgy kell tekínteni, mint aki nem fertőzött. Ha tűnetei jelentkeznének, akkor kell lépéseket tenni. Reméljük probléme nem lesz. Ha nagyon nagy problémát jelent, akkor javaslom a vérvizsgálatot, amely elég jó hatékonysággal ki tudja mutatni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

226. kérdés

szandylove
23:19:21
2010-04-13
Tisztelt Dr Ur!A problémám a 7 honapos ikerbabáimmal van.születési sulyuk 2500g,2800g volt.37 hétre császármetszéssel.Két honapos korukban voltak elöször betegek.1honapig szoptak.Utána mildibé hipoallergént adtam nekik.Most már reggel és este adom nekik a tápszert,napközben ama,banán répa,leves csirkehus máj stb.Kéthonapos koruk ota minden honapban betegek.kikezeljük öket és 2-3hét mulva vissza esnek.Állandoan hurutosak,torokgyulladásuk,fül-szem gyulladásuk van és állandoan folyik az orruk.Többféle antibiotikumot használtunk mert már nem használt nekik a gyengébb.Tsztelt dr ur!mi lehet a probléma maga szerint??mit nem csinálok jol???Kérem segitsen!valami van a a háttérben?? jellige:MANO
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-14 12:26:57

Jelige: MANO

Kedves Szülő! Azt gondolom, hogy semmi extra nincs a háttérben. Sajnos a megfázás, nátha gyakori probléma. Szubjektív véleményem szerint, ezen az antibiotikumos kezelés csak rontani szokott, mert még azokat a jó baktériumokat is elpusztítja, amelyek védik a szervezetet. A legfontosabb meghígítani az orrváladékot és eltávolítani. Ehhez van megfelelő technika. Adott esetben tudok ajánlani kihez forduljanak, amennyiben tudom, hogy merre laknak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

227. kérdés

cziko
14:52:02
2010-04-09
jo napo kivanok nekem egy olyan kerdesem lenne h a mesfeleves kisfiamnak hatul a nyakan kicsi bogocskak erzodnek mind a krt felol es ez vajon mitol van az egyik felol mar egy nagyobb is eszreveheto ahogyan felre forditja a fejet koszonom
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-14 12:23:00

Csomócska

Kedves Anyuka! A fül mögött elhelyezkedő csomócskák, általában un. reaktív nyirokcsomók, amelyek pl. a fogzáshoz csatlakozva jelennek meg. Érdemes azonban a kezelő orvosnak megmutatni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

228. kérdés

kissgico
15:02:03
2010-04-08
Tiszteletem!
Kislányom 11 hónapos és 2 hetes, atópiás dermatitise van a védőnő szerint. 2 Ft-os nagyságú száraz hámlásos foltok vannak a testén, szoktunk rá kapni szteroidos krémet, attól jobb, de a védőnő azt mondta, hogy próbáljuk ki a Linolát (nem tudta megmondani, hogy az Urea vagy a Fett kell), az nem szteroidos. A gyógyszertárban (sajnos nem túl hozzáértőt fogtam ki), Linola Urea kenőcsöt vettem, de most nézegettem, hogy a Linola Fett-nél írják az atópiás dermatitist. Most akkor kenhetem a Linola Ureával, az is jó???
Köszönettel!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-08 15:31:18

Atopiás dermatitisz

Kedves Anyuka! Egyik oldalról azt kell mondanom, hogy ebben az esetben a próba ad eredményt, hogy jó vagy nem jó. A Linola Fett fürdetéshez nagyon jó. Vannak ma már olyan krémek is,a melyek nem tartalmaznak steroidot, mégis hatékonyak. Azt kéne talán kipróbálni, de ez orvosi vényre van. Magam részéről ilyen esetben sok kiegészítő kezelést tartanék jónak, nem utolsó sorban fontos az étkezés. Remélem sikerül megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

229. kérdés

ju-b
21:43:48
2010-04-06
TISZTELT DR ÚR!
KÉRDÉSEM AZ LENNE HOGY A KISLÁNYOM EVETT 2-3 ÜVEG OVOKO(ALMA,MÁLNA) BÉBIÉTELBŐL. AMI A HÍREK SZERINT RÁKKELTŐ. MIT JAVASÓL MI A TEHENDŐNK.VÁROM MIELŐBBI VÁLASZÁT.KÖSZÖNETTEL BRIGITTA.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-08 15:26:40

OVOKO

Kedves Anyuka! Nem kell aggódni, egyenlőre, sajnos tenni sem. A hatása, amennyiben lesz az csak évek múlva mutatkozik meg. Így most nem tud mit tenni. Megnyugtatásul azonban azt kell mondanom, hogy valószínűleg csak minimális mennyiségben kerülhetett a szervezetébe. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

230. kérdés

krisz
17:41:59
2010-03-28
jo napot kivanok, kisfiam Vigantolt ivott, nem tudom a pontos mennyiseget, mert ki is folyt melle, de kb. fel uveg volt meg, nagy baj lehet ebbol?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-08 15:22:01

Vigantol

Kedves Anyuka! Nem kell izgulni. legföljebb egy-két hétig kevesebbet kell belőle adni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

231. kérdés

iboly
18:38:31
2010-03-23
Kedves Doktor Úr,kicsit megijesztett a felszúrás lehetősége,érdekelne a speciális orrátmosás,részletes tájékoztatását előre is megköszönöm.Tisztelettel,Iboly
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-08 15:20:19

Orrmosás

Kedves Anyuka! A dolog nagyon egyszerű, hasonló az orrszívó-porszívózáshoz, csak egy speciális technika. A részleteket személyes megbeszéléssel, vizsgálat után mondják el. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

232. kérdés

t-katus
18:23:26
2010-03-23
Tisztelt Doktorúr!

A Konakion (k vitamin) beadásának módja iránt érdeklődnék. Állítólag borzasztó az íze. Hogyan lehet szájon át viszonylag kíméletesen beadni a babának?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Tóth Katalin
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-04-08 15:17:43

Konakion

Kedves Tóth Katalin! Bocsánat, de sehogy. Kanálba kell tenni és a kicsi szájába rakni. Ők hősiesen megeszik/isszák. Ez a legkíméletesebb. Aztán fél év után úgyis elmúlik. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

233. kérdés

lizsu7
16:52:08
2010-03-21
Tisztelt Doktor Úr!
Két kérdésem lenne Önhöz. Kisfiam 9 hónapos múlt, és a védőnőnk 3 hete szólt, hogy beoltathatom gyermekem h1n1 ellen. Bár a családban nem mindenki oltatta be magát, én úgy tudom, hogy 1 éves kor alatt nem oltanak nálunk. Vagy rosszul tudom. A másik, hogy kisfiamnál csecsemőkori ekcémát állapítottak meg, ami a felírt kenőcs hatására elmúlt. Azt vettem észre, hogy azóta van ez amióta tápszert adok neki,tej hiányában. Lehet ettől? Esetleg váltsak tápszert? Mildibé2 használunk.
Segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 17:11:38

H1N1 és ekcéma

Kedves Anyuka! Önnek közel igaza van a H1N1 ügyében, bár mostanában vannak olyan hangok, hogy 6 hónapos kor után már be lehet adni az oltást. Ez ügyben most beszéltem az oltási tanácsadóval is, aki azt javasolta, hogy már nem érdemes, majd jövőre, amikor bejön az új influenza elleni oltóanyag, amelyben a H1N1 is benne lesz. A másik kérdésére azt kell mondanom, hogy a szakmai javaslat alapján, ekcémás csecsemőnek csak hipó-allergén tápszert javasolnak, így az Önök által fogyasztott ennek nem felel meg. Azt a gyermekorvosnak kell fölírnia. Remélem ez segíteni fog. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

234. kérdés

iboly
15:38:01
2010-03-19
Doktor úr-4 éves lányom tavaly októberben kezdte az óvodát,azóta állandóan beteg.Mióta ovis 3 antibiotikumos kúrán esett át,a torka,újabban a füle volt bibis,most éppen egy kötőhártyagyulladást vészeltünk át.Az a baj,hogy sosincs teljesen jól,most is hétfőn mehet óvodába,de fehér foltok vannak a vörös manduláin,kissebb-nagyobb köhögőrohamai vannak,főleg lefekvéskor.Láza,hőemelkedése nincs,most az orra sem folyik,közérzete jó,étvágya van és azt mondja nem fáj a torka.Amúgy a mandulái már kb. két hónapja ilyenek,a doktornő csináltatott bakteriológiai tesztet,ami negatív lett.Engem a köhögése zavar a legjobban.Most azt mondta a doktórnő,hogy nézessük meg gégésszel,mert lehet,hogy ki kell venni a manduláit.Tényleg indokolt lehet ez,illetve mitől van ez a nem szünő köhögés?Semmilyen szirup,csodaszer nem vált be nekünk.Várom válaszát,tisztelettel,Daniel Ibolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 17:06:36

Óvoda-fertőzés

Kedves Anyuka! Sajnos az óvoda a bölcsője a folyamatos fertőzéseknek. A leírtak alapján olybá tűnik, hogy úgy gondolták gyógyszerrel ezek meggyógyulnak. Sajnos a köhögés állandóan megmarad, mert ezen a csodaszerek sem tudnak segíteni. Akár milyen hihetetlen, a háttérben az arcüregben lerakódott váladék mozgása áll. Ennek eltávolítása két módszerrel lehetséges. az egyik a felszúrás, mely az orr-fül-gégészek gyakorlata, míg a másik a "speciális" orröblítés, amely kissé több erőfeszítéssel jár, de kevésbé kellemetlen a gyermeknek. Ez ügyben tudok tanácsot adni, amennyiben érdekli. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

235. kérdés

Csancsi
21:56:15
2010-03-15
Haemophylus

Üdvözlöm!Kislányom laborjában a fvs alacsony volt,ill. születése után a crp magas,amit a kórházban Unasynnal kezeltek.Dr.nőnk küldött vizelet,ill. torokleoltásra mondván ez a szokás.A kezelést pedig azért kapta,mert szerinte komolyabb megbetegedést is okozhat ez a baktérium.Konkrétumot nem mondott,interneten utánanéztem ott pl. Meningitist írtak.
A héten megyünk kontroll leoltásra,kíváncsian várom a sok kezelés hatását.
Amennyiben még a torkában lenne,mi a teendő?Újabb gyógyszert nem igazán adnék már a picinek...
Válaszát tisztelettel köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 17:00:11

Labor

Kedves Anyuka! A leírtak alapján elég nehéz megítélni. Több információm hiányzik. Pl.: Mennyi idős a kicsi? Milyen tünetei voltak, vannak? A haemophylus honnan tenyészett ki? Milyen alapon gondol meningitisre? Szóval???? Bocsánat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

236. kérdés

mona12
07:38:57
2010-03-13
Kedves Doktor Úr!
Köszönöm eddigi válaszait. Most a következő problémához fordulnék Önhöz. Kislányomnak szépen gyarapodott a súlya egészen január 19-ig. Onnantól kezdve folyamatosan azt tapasztalom, hogy gyarapszik, majd csökken a súlya. Az elején csak anyatejet kapott és azt hittük, hogy azért van ez, mert kevés az anyatejem. A gyerekorvos ajánlotta a tápszert. Most tápszert+anyatejet kap minden étkezésnél (5* étkezik). Ezek után is súlygyarapodást és csökkenést tapasztaltam/tapasztalok. Írok rá egy példát: most március 3-án volt 4360g, 4-én 4430g, 7-én 4310g, 8-án 4490g, 9-én 4530g és 12-én 4480g. Ez a jelenlegi súlya és most 5 hónapos. Nem értem, hogy mitől csökken a súlya, amellett, hogy gyarapszik is. Előre is köszönöm válaszát!







szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 16:54:57

Súlygyarapodás

Kedves Anyuka! Először had mondjak egy tréfát: "Doktor úr itt megnyomom fáj, itt megnyomom fáj, itt megnyomom fáj, stb." "Uram Önnek eltörött az ujja." Nos a napi mérlegelés nem alkalmazható, mert a kakilástól, mozgástól, stb. függően hullámozhat a napi súly. Nálunk az a szokás, hogy csak hetente egyszer javasoljuk a mérlegelést, azonos napon, azonos időben, meztelenül. Ez az igazán mérvadó. A leírtak alapján, egy hét alatt 120 g-ot hízott, ami fél éves korban jó. Nem kell annyit mérni és nem kell aggódni. Még ami fontos, hogy az izomzata és az un. turgora milyen. A kicsit egyben kell nézni. A leírtak alapján nem hiszem, hogy kóros probléma lenne. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

237. kérdés

Buktáné
15:52:43
2010-03-12
Üdvözlöm Doktor úr.Én már egyszer írtam magának és hamar is kaptam választ amit köszönök.Amivel magához fordultam a fiam mandula műtétjével kapcsolatban írtam,amit én nem szerném ha ki vennék.Ma voltunk Fül orr gégészeten.Szeretném le írni,hogy mit állapítottak meg.S kérem írja le a véleményét. Status:Fül: retroauricularisan eltérés nélkül,szabad hallójáratok,ép lobmentes dh-k.Orr :kielégítő orrlégzés.kp vérbő orrnyálkahártya.kp. nagyságú alsó orrkagylóny.Arcüregek felől kóros váladék nem látható.Epypharynxban adenoid.Sinusok felett nyomásérzékenység nincs.Garat:kp:vérbő garatnyálkahártya.Garatívek között lvőhyprth.tonsillák.Exprimatios lelet neg.Hátsó garatfalon csorgás nem látható.szegletben kis nycs. tap. Hát ennyi várom válaszát köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 16:33:45

Mandula

Tisztelt Anyuka! A leírtak alapján egyértelműen azt kell mondanom, nem gondolom kivenni a manduláját. Persze a végleges döntéshez arra is szükség lenne, hogy a teljes képet jobban ismerjem. A mandulákat én a legvégső esetben javaslom csak kivenni, előtte sok más lehetőség is mutatkozhat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

238. kérdés

Beata82
13:12:26
2010-03-12
Tisztelt doktor úr!
Nem tudom pontosan hová is kéne fordulnom a problémánkkal, gyermekorvoshoz v urulógushoz?
Kisfiam 20 hónapos. Eddig nagyon szépen fel tudtuk húzni a fitymáját, de kb 2 hete azt vettem észre, hogy egészen a makk tövénél letapadt. A másik problémám, ma észrevettem, a bőr belső felületén egy kicsi fehér hólyagszerűséget, emellett szaga is van a "kukacának" és a húgycső nyílása nagyon piros (vizelési nehézséget v. fájdalmat nem vettem észre). Mit csinálhattam rosszul? Tanácsával kérem segítsen!
Köszönettel : Lánczos Beáta
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-23 16:30:20

Fityma

Kedves Anyuka! Szerintem nem csinált semmit rosszul. Sajnos ilyen előfordul. A végéről kezdve, a fehér hólyagszerűség, amelynek szaga is van az az un. smegma, amely folyamatosan keletkezik a férfiak fitymája alatt. Sokszor úgy működik, mint egy ragasztó anyag. Úgy vélem, hogy a minimális visszatapadást a házi gyermekorvos is meg tudja oldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

239. kérdés

lizsu7
14:39:42
2010-03-08
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 9 hónapos, és még nincs foga, viszont alul az ínye nagyon duzzadt és fehér, nyűgösebb is és éjszaka is gyakran felkel. Ma vettem észre, hogy a popsija piros és elég csúnya kiütéses. Összefüggésben van e ez a fogával?Bepantennel kenem neki, remélem használni fog.
Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-12 12:16:47

Fozás2

Kedves Anyuka! Sajnos mostanában össze-vissza jön a kicsik foga. 14 hónapos korig biztosan nem aggódunk. Egyébként én mindig azt szoktam mondani, hogy egészséges gyermekeknél még soha nem láttunk olyat, hogy ne nőjön ki a foga. Majd jön. Hogy milyen popsikenőcs segít a bőrön, ez változó. A hígabb széklet együtt járhat a fogzási problémával. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

240. kérdés

rozsa2010
09:45:04
2010-03-02
JO NAPOT KIVANOK ,egy tanacsra volna szuksegem kislanyom aki most 3 hetes rugibigyit kell horgyon azt szeretnem kerdezni hogy honnan tudjam helyesen teteme fel es hogyan fektesem mikor rajta van szabade mar 3 hetesen hasara vagy hatara fektetni?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-12 12:12:21

Rugibugyi

Kedves Anyuka! A rugibugyit ugyan úgy kell föltenni, mint egy pelenkát, így nagyon nem ronthatja el. Másik oldalról, ha a csípővel baj van, akkor minden képpen jobb a hason fektetés, mint a háton. Ezzel segítheti fejlődését. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

241. kérdés

Csancsi
08:28:35
2010-03-02
Üdvözlöm!

Kislányom 1,5 hónapos,és a torkából Haemophylus sp tenyészett ki.
Kapott egy Zinnat kúrát.A kontroll torokleoltásban szintén jelen maradt a Haemophylus sp.
Úgy tudom,csúnya dolgokat okozhat ez a bakt.Aggódom,nehogy probléma legyen a későbbiekben és a sok AB adása miatt is.Amúgy szoptatom a ipcit,étvágya jó,súlya gyarapszik.
Önnek mi a véleménye a leírtakról?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Csancsi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-12 12:09:22

Haemophylus

Kedves Anyuka! Sajnos egy-két dolgot nem értek. 1. Miért kellet leoltani a torkát? 2. A Haemophylus a torokban nem kórokozó, miért kellett kezelni? 3. Egyáltalán milyen tünetei voltak a kicsinek? Én, ha egy mód van rá, mindenképpen tartózkodtam volna az antibiotikum adásától. Egyébként teljességgel egyet értek Önnel, hogy akkor kell antibiotikumot adni, ha tényleg indokolt, hogy hasson is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

242. kérdés

mona12
20:22:15
2010-02-28
Most 4. hónapos a kislányom. Júliusban tervezünk egy kis nyaralást Balatonra. Nekem egy kis aggályaim vannak ezzel kapcsolatban. Az a kérdésem lenne, hogy mehetünk-e nyaralni vagy inkább halasszuk el, amikor már nagyobb lesz. Hány évestől ajánlott vinni a gyereket nyaralni? Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-03-12 12:03:51

Nyaralás

Kedves Anyuka! Természetesen menjenek nyaralni. Az egyetlen veszély, amely fenyegetheti a kicsit az a vízben rejlő kórokozók, de ezek ellen az ivás kivédésével, ill. a fürdés utáni azonnali lezuhanyozással lehet védekezni. Érezzék jól magukat! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

243. kérdés

rena.delfin
12:54:39
2010-02-25
TV nézés

Tisztelt doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy egy kisgyerek mennyi idős korától nézhet tv-t? Mikor nem bántja ill. nem rontja annyra a szemét a mozgó kép?
Várom válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-25 13:36:48

TV nézés

Kedves Anyuka! A gyermek tv nézését nem lehet időre meghatározni. A szemének, amennyiben nem a legkorszerűbb a készülék, mindenképpen árt, még a felnőttek szemének is. Sokkal fontosabb a tartalom, amit néz. Úgy vélem, hogy akkor érdemes, megfelelő mesét nézetni a gyermekkel, ha azt szeretnénk, hogy egy kicsit nyugodtan üljön. Ha a netet használja, akkor bizonyára Ön is talál sok leírást arról, hogy mennyire nem jó a tv nézés senkinek. Így csak azt tudom mondani, hogy válogatva és csak a kicsinek való mesefilmet nézni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

244. kérdés

rozsa2010
15:20:33
2010-02-24
Jo napot kivanok,en egy ket hetes kislany anyukaja vagyok .Azzal a kerdessel fordulok a doktorurhoz hogy kislanyom szuletese utan mikor engedtek haza a korhazbol, az ottani gyermekorvos azt mondta enyhen laza a jobb csipoje vegyek rugibugyit neki,a csaladorvos aki a kicsi babahoz is jar itthon ,o azt mondta ha akarom teszem, ha nem nem(mar mint a rugibugyit) az is eleg ha szelesen pelenkazom.Mit jelent az hogy szelesen pelenkazom? tudom az kell hogy a kicsi laba tavol legyenek terpeszszeruen.En olvastam hogy ha a pelenkera meg anyagpelenkat kell rakni , ez lenne a szeles pelenkazas?Mit tegyek?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-25 13:24:55

Széles pelenkázás

Kedves Anyuka! A terpesz pelenkázás pontosan azt jelenti, hogy plusz pelenkát tesz rá kívülről. A rugibugyi egy egyszerűsített megoldás. A végső döntést úgyis az ortopéd szakvizsgálat, ill. az UH vizsgálat fogja megmondani. Addig érdemes hason fektetni és legalább terpeszbe pelenkázni, amely akár végleges megoldást is eredményezhet, azaz az ortopéd szakorvos nem fog találni eltérést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

245. kérdés

kismama
10:47:44
2010-02-22
Az lenne a kérdésem hogy a kislányom ma 10-honapos és szépen cseperedik-e a korához képest?A sulya:7,75kg a hossza:71,5cm Szépen eszik mindent nincs vele amugy semmi gond.Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-22 15:18:58

Fejlődés

Kedves Anyuka! A leírtak alapján mondhatom azt, hogy igen, de azt is, hogy nem, mert ez kevés információ. Tudnom kellene, hogy mennyi volt a születési súlya, Önöknek, szülőknek mekkora mérete, mennyire egyenletes a fejlődése, stb. Az általánosságban használt görbe szerint megfelelhet a normálisnak, bár a kisebb méretűek csoportjába tartozik, de ez nem jelent semmit, ha nem beteges és nincs bármely más tünete. A háziorvosuk pontosabb adatokat tud mondani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

246. kérdés

mona12
21:07:06
2010-02-12
Tisztelt Doktor Úr!
Lányom 2220g-al született és 2010-el engedték ki a kórházból. A súlya szépen gyarapodott. 3 hónaposan súlygyarapodást tapasztaltam nála. Egy héttel később behozta a súlyát. Utána megint elkezdett fogyni és megint hízott. Mindezek mellett a kedélyállapota jó volt és végig aludta az éjszakákat is. A doktornő javaslatára anyatej mellé tápszert is kap. Azt javasolta, hogy 150 g-ot egyen minden étkezésnél. Most a súlya 4040 g és 4 hónapos. Ha csak anyatejet adnék neki, akkor 400-500 g között enne egy nap.
A következő kérdésem lenne: Mennyit kell neki ennie egy nap? Elegendő neki csak anyatej vagy tényleg adjak mellé tápszert?
A súlygyarapodást befolyásolhatja az, hogy 3 hónaposan kezdett el igazán mozogni, mert előtte terpeszpelenkát kellett viselnie a csípője miatt?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Móni
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-16 16:58:50

Etetés

Kedves Anyuka! Bár kislányát nem ismerem személyesen, de az elvek szerint az anyatej elegendő lenne, akár a 4-500 g is. Ez később minden bizonnyal gyarapodna, mert tud a természet alkalmazkodni a követelményekhez. Én valószínűleg nem adnék tápszert neki. Ha összevetem egyik hasonlós súllyal született gyermekkel a praxisomból, ott is elegendő volt az anyatej és szépen fejlődött mellette a kicsi. Végül is, ha a súlya növekszik, kiegyensúlyozott, akkor nem erőltetném a tápszert. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

247. kérdés

Buktáné
12:24:52
2010-02-12
Üdvözlöm.Nekem van egy négy és fél éves fiam aki már óvodás.Szeptember kezdtük az óvodát már a második éve.Szeptember elment betegség nélkül,de októbertől amikor már nem mentek levegőre,onnantól két óvoda két hét itthon.Hol köhögés torok fájás orr folyás hol láz.Ez tart addig amíg be nem áll a jó idő.Áprilistól októberig nem látja a háziorvos.Most a háziorvosunk mandula kivételt ajánlott.Tüsző mandula gyulladása egyszer volt.Kérdésem,hogy muszáj kivetetnem,hogy ne legyen sűrűn beteg.Problémát még nem okoz neki.Látszik,hogy sokszor volt gyulladásba.Félek attól,ha ki veszik és akkor se múlik el a problémánk.Sajnos nem biztosítja senki,hogy nem lesz annyiszor beteg.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-16 16:51:48

Mandula kivétel

Kedves Anyuka! Látatlanban, elsődlegesen Önnel értek egyet. Sok más megoldás is lehetséges annak érdekében, hogy ne legyen ennyi probléma. Ezt elsősorban magán úton lehet megoldani jelenleg nálunk. Ebben adott esetben tudok tanácsot adni. A mandula kivétel előtt még sok más lehetőség van. Egy tüsszős mandulagyulladás nem indikáció. Az orrmandulát sem kell mindenáron eltávolítani. Remélem sikerül megoldaniuk. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

248. kérdés

rita79
16:16:16
2010-02-05
Jó napot kívánok!
Kislányom 8 hónapos szeretném kérdezni,hogy lehet-e vele együtt fürdeni?Nekem voltak nőgyógyászati problémáim ez miatt kérdezem?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-16 16:47:02

Együttfürdés

Kedves Anyuka! Amennyiben a probléma fertőzéses eredetű, akkor nem jó, addig, amíg nem rendeződik. Utána minden további nélkül lehet, sőt egészséges megszokni a természetes naturitást. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

249. kérdés

kismama
12:41:09
2010-02-02
Üdvözlöm az lenne a kérdésem hogy a kislányom egy kicsit vashiányos,vitamint kaptunk de sajnos nem tudja enni mert vissza fogja a székletét és igy is nehezen kakil "nagyon" nehezen.Hogy nincs-e valami más mód vitamint szedni vérvételen is voltunk.Azt mondták hogy nem vészesen de van egy kis vashiánya.Egyébként most9,5 honapos és császárral szültem.Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-04 14:18:37

vashiány

Kedves Anyuka! A vashiány egy érdekes kérdés. Amennyiben nem tudja szedni, esetleg van lehetőség más készítmény adására. Sajnos a másik oldalról, sokszor a kollégák is elfelejtkeznek arról, hogy C vitamin, ill. megfelelő nyomelemeket kell hozzá szedni. Vannak olyan táplálék kiegészítők is, amelyek ebben segíteni tudnak. A szülés körülményei fontosak, de a vérszegénység szempontjából fontosabb a táplálás. Jelenlegi korában szóba kerülhet olyan tápszer adása is, amely plusz vasat is tartalmazhat. Reméljük így sikerül megoldani a kérdést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

250. kérdés

agnesmeszaros
23:23:58
2010-02-01
KEDVES DOKTORUR!
EN EGY IRORSZAGBAN ELO ANYUKA VAGYOK,VAN EGY KISLANYOM LAURA,AKI 2007.OKT.8 SZULETETT ES MEG NEM BESZEL,1-2SZO KIVETELEVEL(SZIA,KAKA,EZ)TOLEM ES PAROMTOL HALL CSAK MAGYART!A TOBBI ANGOL!!
ERTELMES,OKOS MINDENT CSINAL(RAJZOL,MAGATOL ESZIK,ISZIK,BICIKLIZIK,EPITOKOCKA,MAGATOL VETKOZIK,FOGATMOSSA,MINDENT MEGERT ES MINDENT TUDAT VELUNK MIT IS AKAR,CSAK BESZED NELKUL!NAGYON AGGOGOM LAURA MIATT,MIERT NEM BESZEL?FOGLALKOZOM VELE SOKAT ENEKELEK,MESET MONDOK...JATSZOK VELE STB.
KEREM SEGITSEN MI TEVOK LEGYUNK,MERT AGGODOM NAGYON!ELORE IS KOSZONOM
UDVOZLETTEL:MESZAROS AGNES,MANDI TAMAS
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-04 14:04:29

Nem beszélő gyermek

Kedves Szulok! Koszonom szives megkeresesuket es bizalmukat. A felvetett problema tenylegesen fennall, de esetleg zavarhatja a masik nyelv is. Mindenkeppen arra lenne szukseg, hogy megvizsgaljak a gyermeket, szakertok. A hatterben sok minden lehetseges. Sajnos arra nezvest nem tudok tanacsot adni, hogy ott milyen lehetosegeik vannak. Abban tudok segiteni, ha Magyarorszagra jonnek latogatoba, akkor megfelelo szakember megvizsgalhatja. Sok-sok adatra lenne szuksegem, hogy tajekozodni tudjak a lehetosegek kozul. Egyik ilyen kerdes pl.: a dalokra hogy reagal? Mozgasfejlodese hogy volt? Nem hagyott ki semmit? Szuletesi korulmenyei, stb.? Sajnalom, hogy nem tudok reszletesebb informaciot adni. Udvozlettel: Dr. Somlo Pal

 

251. kérdés

moncsa
21:15:05
2010-01-30
Tisztelt Doktor úr!
Kislányom most lesz 16 hónapos. Tegnap este vettem észre, hogy a tenyere elkezdett hámlani. Most este fürdés után már tisztán kivehető volt, hogy az egész tenyere hámlik. Igyekszünk gyakran kezet mosni, mert szopja az ujját. Gombás fertőzés lehet esetleg vagy ekcéma? Mindenképpen vigyem szakorvoshoz?
Köszönöm mielőbbi válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-04 13:53:10

Tenyéri hámlás

Kedves Anyuka! Az Ön által elmondottak mind szóba jöhetnek, de mindenképpen meg kell mutatni szakorvosnak, hogy pontosan eldöntse, ill. az esetleg szükséges vizsgálatokat is elrendelje. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

252. kérdés

rena.delfin
21:49:14
2010-01-29
Szürke szem!

Tisztelt doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiamnak a szemefehérje kezd beszürkülni, ez mitől lenne neki és mit lehet tenni elenne?
3 hónapos a kisfiam.
Várom válaszát, egy aggódó anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-02-04 13:50:25

Szürke szem

Kedves Anyuka! Ennek több oka lehet, amelyet felsorolni nem gondolnám helyesnek. Feltétlenül szemészhez kellene fordulni, aki ezt objektivizálná, ill. elrendelne megfelelő vizsgálatokat. Ez lehet a megoldás. Reméljük, hogy nincs is semmi mögötte. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

253. kérdés

arcus6
12:27:20
2010-01-29
Tisztelt Doktorúr!
Köszönöm gyors válaszát! Én is meg szeretném nézetni.Mit csinálnak vele a gasztroenterológiai szakrendelésen?
Fejér megyében élünk, Székesfehérvár mellett.
Köszönettel
Noémi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-29 12:40:03

Gastroenterológia

Kedves Anyuka, Tisztelt Noémi! A gastro-enterologián ultrahang, rtg., esetleg szondás vizsgálattal kizárják azt, hogy nincs-e visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe. Ezt kell kizárni. A székesfehérvári kórházban van szakrendelés. Sajnos ott nem tudom kire tartozik, én személyesen a főorvos urat, Dr. Simon Gábort ismerem, de a tünetek elmondása alapján biztosan segítségére lesznek. Ha nem sikerül, akkor Budapesten tudok ajánlani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

254. kérdés

naty
16:42:32
2010-01-28
Tisztellt Doktor úr!8 hetes kislányom egyik napról a másikra nem akarja elfogadni a cicit vagy csak nagy sírások közepette!Ezért próbálkozom a fejéssel is,de estére már csak olyan 40-60ml között tudok lefejni tejcsit ami elég kevés!Kevesebbet is eszik a szokottnál!Eddig megette a súlyának megfelelő mennyiséget,de most nem.Születési súlya 3250gr a hazajöveteli pedig 3100gr.Mostani súlya kb.4850gr!Most egy hét alatt 100gr-ot hízott előtte pedig heti 200-300gr-ot!Mi lehet a probléma?Miért nem akar enni?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Natália
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-29 12:18:52

Nem akar szopni

Kedves Anyuka! A szopás hirtelen abbamaradása nagyon sokszor annak következménye, hogy az anyuka menstruálni kezd. Fontos kérdés, hogy a lefejt tejet megeszi-e? Amennyiben igen akkor elsősorban lustaságra kell gondolnom. Azt hiszem, a jó fejlődését figyelembe véve egy kis éhség fokozás jönne szóba, azaz egy-egy étkezés eltolása. Fontos még, hogy a cumisüvegből könnyebb enni, mint a mellből. Ezért javasolható a kanalazás. Végül, de nem utolsó sorban, egész jó eredménynek tartom az este lefejhető 40-60 ml-t. Remélem egy kis türelemmel, "éheztetéssel" sikerül megoldania a kérdést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

255. kérdés

arcus6
15:51:15
2010-01-28
Tisztelt Doktorúr!
2 és fél éves a kisfiam. Az a problémám, hogy ha szalad, ugrál és közben nevet, mindig visszajön neki az étel, ital. Illetve ez néha akkor is előfordul, ha csak csiklandozzuk, vagy nevettetjük valamivel. Csuklik, illetve hányásba torkollik a dolog, ez őt látszólag nem zavarja, de már nem merünk nevetni se vele, nehogy ez legyen a vége.
Gyerekorvosunk szerint ez normális. Szerintem meg nem. Mivel más gyereknél sose láttam ilyesmit, és még csak azt se mondhatom, hogy sokat enne, mert nem. Épp az a baj, hogy keveset. De nem erőltetem, mert jól fejlődik. 96 cm és 12 kiló. Az apja is magas és vékony.
Csecsemőként hasfájós volt, nehezen büfizett (néha órát is várni kellett a büfire) de bukósnak nem neveztem volna.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez normális dolog? Majd kinövi? Vagy hova fordulhatnánk ezügyben? A saját gyerekorvosunkon kívül?
Köszönöm válaszát előre is!
Tisztelettel
Noémi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-29 12:01:52

Nevetés-hányás

Kedves Anyuka! Szerény véleményem szerint azért ez nem teljesen szokványos. Úgy gondolom, hogy érdemes lenne gastro-enterológushoz fordulni. Attól függően, merre laknak, esetleg tudok ajánlani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

256. kérdés

klaudia.muszka
11:27:09
2010-01-26
Kedves dr.a kérdésem az lenne hogy nem e baj hogy a 7 hónapos babám csak szopizik?egyszerűen bármivel próbálkozok kudarcot vall,se bébipapi sem gyümölcs,semmi,kiköpi és elkezdi tépni a felsőm mert neki cici kell,3 óránként szoptatok és este 6 óránként,szóval tudom hogy nem éhes!pedig nagy babaként is született 4,50 el de mostanra csak megnyult makk egézséges!Meddig hagyhatom ezt,SOKSZOR FURCSÁN NÉZNEK RÁM HOGYHA KÉRDEZIK MIT ESZIK?ÉN MEG HOGY HÁT CSAK CICIT,ÉN SZERETNÉK SOKÁIG SZOPTATNI MÉG DE NEM KÉNE MÁST IS PAPIZNIA?:)Válaszát előre is köszönöm!KLAUDIA
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-26 16:18:38

Anyatej

Kedves Anyuka! Mindjárt megnyugtatással kezdeném. Nem baj, hogy csak szopik, ha a súlyfejlődése normális. Egyébként majd fog enni, ha eljön az ideje. Véleményem szerint addig szopjon, amíg csak lehet. Ez mindenképpen jó. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

257. kérdés

Kata4
21:11:33
2010-01-24
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam januárban múlt 9 hónapos. Tavaly november végén légcsőgyulladásban szenvedett, erős náthával amit kikezeltek. Azóta viszont többször megfigyeltük, hogy a száján szedi a levegőt és az orrocskája mintha tele lenne. Orrszívó porszívót használunk amire sírással reagál, de több alkalommal is hiába szívattuk semmi eredménye nem volt. Mit tehetnénk, mi okozhatja ezt? Várom válaszát.
Kata
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-25 15:28:52

Nyitott szájjal légzés.

Kedves Anyuka! A nátha kezelésében a legfontosabb kérdés az orr megfelelő kitisztítása. Amennyiben nem sikerül, akkor valószínűleg nagyon sűrű az orrváladék, ezt meg kell hígítani, mely a legegyszerűbb sós vízzel. (Pl. tengeri.) Amennyiben segítségre van szüksége, akkor tudnom kell merre felé laknak és mennyire tudnak, esetleg kicsit távolabb lévő elmenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

258. kérdés

Melinda
19:09:53
2010-01-16
T.Doktor úr!

13 hónapos kisfiam van.Az evéssel vannak próblémák.1 éves koráig nem akarta nagyon elfogadni a fözeléket,és a gyümölcsöt sem.Most már szépen eszik napi kétszer fözeléket + joghurtot,vagy tejpépet gyümölcsel.A probléma az hogy ha egy kicsit darabosabb az étele(puha darabkákkal) rögtön kihányja az egészet,de töbször elő fordul hogy ha nincs benne darabos rész akkor is hány.De látom hogy csak a szopi már nem elég neki mert nagyon nyügös éhes és ha fözeléket eszik nyugottab lessz.Normális ekkora korban hogy nem birja megenni a darabosabb ételt?Néha szokott kérni a mi kajánkból egy-egy falatkát olyankor nem igazán jön ki belöle a kaja.Néha kekszet vagy ropit is eszik és akkor sem hány.Menyi idös koráig normális hogy pépesiteni kell az ételét?
Válaszát várva maradok tisztelettel: Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-25 15:22:33

Pépesítés

Kedves Anyuka! Mindjárt megnyugtatással kezdeném. A tankönyvi tanítás szerint 3 éves korig kell pépesíteni. De mindenképpen addig kell pépesíteni, amíg teljes fogsora nincs meg. 13 hónaposan ez még nincs. Türelem és majd idővel fog szilárdat enni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

259. kérdés

vaslabán erzsébet
13:19:30
2010-01-15
tisztelt Dr. Úr! kislányom most lesz 5 honapos. már 2 honapja szájpenésze van és nem mulik el, használunk rá rozsamézet. Lehet ez az oka annak hogy nem eszik rendesen? napi kb.300 mliliter tápszert iszik meg ,de csak kiskanállal mert cumis üvegböl nem fogadja el csak északa amikor alszik. Eszik napi 2- szer gyümölcs pépet és fözeléket is most kezdtük el ( igaz hogy csak egy üvegnek a háromnegyedét). ezek mellet adok még neki gagonapépet ugyancsak 2-szer 80 milit, mert többet nem fogad el. ez elég neki napi étkezésre? Amugy sosem volt nagyétkü!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-25 15:15:39

szájpenész

Kedves Anyuka! A szájpenészre nagyon jó a rózsaméznek nevezett Glycerin Borax. Ha ennyire nem akar javulni, akkor ebbe egy kis gombaellenes szert lenne érdemes tenni, melyet a gyermekorvos tud írni. Az étkezés sajnos nehezen befolyásolható. A gyermekek általában megeszik amennyire szükségük van. A fontos, hogy ne legyen ez központi kérdés. A megfelelő rendszer szerint kell adni az ételt, már ilyen korban is. Azaz van reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Étel fölkínálva. Eszik, akkor jó, ha nem akkor majd csak a következő alkalomra. Remélem ez megoldja. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

260. kérdés

rena.delfin
19:04:23
2010-01-14
Sírás!

Tisztelt doktor úr!

A kisfiam 2 hónapos és 10 napos, este 11 óra körül eszik utoljára és tegnap este aludt is egy órát és utánna két órán keresztül sírt, és nem tudtam megvigasztalni sehogy, akármit csináltam vele csak sirt. Sírása: űvöltő és közben feszítette magát, ez mitől lehet? volt olyan hogy egy- két percre abba hagyta de utánna kezdte megint. Mi lehet a baj? Ezt általában minden este megcsinálja, van amikor egy este nem sir.
Várom válaszát és előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-15 11:58:37

Esti sírás

Kedves Anyuka! A leírás alapján elsődlegesen hasfájásra gondolnék. Kérdés még, hogy mit eszik. Ha anyatejet, akkor valamely csillapító jön szóba. Ha már tápszert, akkor esetleg váltani kell. Mindenesetre a javasolt sorrend: tisztába rakás, itatás, ringatás. Végső soron autózás. Ha egyik sem segít, akkor orvoshoz kellene fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

261. kérdés

ewycat
14:11:07
2010-01-12
Tisztelt Doktor Úr!
4 hónapos babám Gor-os, az lenne a kérdésem hogy van-e összefüggés az időjárási frontok, és a bukások mennyisége között?Azt vetem észre hogy vannak napok, mikor alig bukik, másokon meg rengeteget.Ezen kívül, nem tudom ha sűrítő tápszert adnék neki, akkor azt hogyan tudnám számára elkészíteni, hiszen még szopizik. Próbáltunk rizsnyákot adni neki, de nagyon körülményes volt előkészíteni, vagy hideg volt és nem tettszett neki, vagy ahogy fordítottam a cicihez, úgy máris kijött belőle.Úgy gondoltam nem csinálom tovább, mert én is idegbajos lettem tőle. Most Motíliumot írt fel a doktornő, de nem szívesen adom neki mert mégis csak gyógyszer, azon kívül azt vettem észre, hogy hamarabb éhezik meg, és olyan nagyon, hogy időm sincs sokszor előkészíteni neki a lefejt tejbe.Esetleg van más lehetőség a kezelésre?
Köszönettel:
Szabó Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-15 11:54:27

GOR

Kedves Szabó Éva! Az első kérdésre rövid válaszom. Igen. Minden gyomor probléma szeles, esős időben romlik. A második kérdéssel kapcsolatban azt tudom Önnek mondani, hogy az én praxisomban is előforduló hasonló esetekben, jól bevált az un. antireflux tápszer adása. Gyakorlatban azt szoktuk csinálni, hogy etetés elején kap 20-30-max: 40 ml-t az antireflux tápszerből, majd utána szopik. Ez legtöbbször bevált. Sajnos vannak súlyosabb esetek, amelyekben szükség van gyógyszerre is, de ezt érdemes előtte megpróbálni. Remélem segíteni fog. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

262. kérdés

reny20
14:20:20
2010-01-11
Tisztelt Doktor Úr!
Én azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy az én gyermek orvosom azt javasolta a 3hónapos gyermekemnek,hogy az anyatejes táplálás melet adjak neki almát,banánt,narancs levet mert ez segít abban hogy a vashiányát pótolja.Nem túl korai ez?A doktornő szerint nem hiszen azt mondja hogy háromhónapos korunkra a fogunk is kint van már igy a hozzátáplálással sem teszek neki semmi kárt.
Igaz ez?
Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-11 14:56:59

Hozzátáplálás

Kedves Anyuka! A legújabb állásfoglalás szerint Önnek kell igazat adnom a legújabb eredmények alapján. Amennyiben anyatejet kap a kicsi, akkor nem kell más. A vasat Önnek kell szednie, hogy Önnek is jó vérképe legyen és legyen miből fölhasználnia a kicsinek. Kolléganőnek igaza abban van, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még a vizsgálatok nem mutatták ki az anyatejben lévő vasat, akkor javasoltuk a korai gyümölcs adását. Fontos, hogy Ön megfelelő mennyiségben szedjen vasat, folsavat és ásványi anyagokat, nyomelemeket, C vitamin. Ez a kicsinek tökéletes lesz. Én hat hónapos koráig nem adnék mást, csak anyatejet. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

263. kérdés

mamika
20:18:06
2010-01-08
Tisztelt Doktorúr!Az lenne a kérdésem Önhöz ,hogy mikor lehet mozgatni a kisfiúk fütyijén a bőrt-mettől ajánlatos ez a művelet,Köszönettel


szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-11 14:30:33

Fityma

Kedves Anyuka! Ez egy olyan kérdés, amelyben nincs igazán egyezség. Az én álláspontom, hogy egy éves kor után és néhány hónapon belül rendezni érdemes, annak érdekében, hogy minél kevesebb rossz emléke maradjon. Ezzel szemben sokan azon a véleményen vannak, hogy meg kell várni a szobatisztaságot. ilyenkor szerintem sok rossz emléke marad. Ebből következik, hogy attól függ ki mondja. Szerintem, még egyszer mondom, egy éves kor után érdemes elkezdeni finoman húzogatni, óvatosan, hogy be ne repedjen, és kenegetni, hogy puhuljon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

264. kérdés

brigi74
12:40:23
2010-01-05
Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon köszönöm a gyors válaszát és azt, hogy időt szán rám!
A tanácsát megfogadom és elviszem a fiam egy fül-orr-gégészhez. Az orrát elég gyakran szívjuk orrszívó porszívóval és nem gyakran használunk orrsprayt. Nem valószínű az orrvérzés, mert úgy gondolom, hogy annak reggelre az orrán látható nyomai lennének / rászáradt vér/. Szeretnék még egy lehetséges okot megkérdezni, hogy Doktor Úr arról mit gondol elképzelhető-e az, hogy mivel nagyon erősen és megerőltetően köhög, ezért esetleg a torkában levő hajszálerek repednek meg és attól vérzik?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-05 16:03:07

Vérzés

Kedves Anyuka! Még ez is elképzelhető, mindenesetre alapos vizsgálat ajánlott és szükséges. Kíváncsi vagyok az eredményre. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

265. kérdés

kudika
10:07:24
2010-01-05
Tisztelt doktor úr!

Kislányom 15 hetes és másfél hete ismét 3óránként szopizik éjszaka előtte 1szer rosszabb esetben 2szer keltünk.Szeretném megtudni,hogy ez most ismét egy fejlődési ugrás,mint 6hetesen a babáknál vagy lehet,hogy már nem elég a tejem neki( csak szopizik és 3és fél hónaposan szinte megduplázta a születési súllyát). Gondoltunk még arra is, hogy esetleg a hasa miatt ébred fel,mert 2-3 hete már nincs széklete minden nap( tudom,hogy ez szoptatós babáknál előfordul) és elég nehezen kakil, van,hogy szélcsővel segítünk neki3.vagy 4.napon.Esetleg erre is ajánlana valamit?előre is köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-05 16:01:23

Ébredés éjszaka

Kedves Anyuka! A leírtakból úgy ítélem meg, hogy az Ön tejével nincs baj, figyelembe véve a kicsi fejlődését. Az igénye folyamatosan növekszik, ezért is ébred föl éjszaka. A tempót és a plusz szükségletet meg fogja mutatni, ill. jelezni fogja, ha nem alszik 3-4 órát nappal sem. A széklet szempontjából javasolni tudom a kamilla teát, cukorral, ami enyhe,de megfelelő széklet puhító, ingerlő tud lenni. Ez reméljük megoldja a kérdést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

266. kérdés

eva21
17:12:13
2010-01-04
Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék hogy másfél éves kisfiamnak adhatok-e halolajat(Eskimo Kids-et)? Igaz-e hogy a halolaj jótékony hatással van az immunrendszerre valamint az idegrendszer fejlődésére?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-05 15:52:55

Halolaj

Kedves Anyuka! A halolaj nagyon jó. Elsősorban az idegszövet fejlesztéséhez, mely igazán akkor hatékony, ha az anyuka elkezdi szedni a terhesség során. Persze még ilyenkor is jó. Érdemes szedni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

267. kérdés

cziko
18:29:43
2010-01-03
a kisfiam 14 honapos,mar 3 napja gyomormenese van.mit adhatnek neki
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-04 14:42:11

Hasmenés

Kedves Anyuka! A legfontosabb a probiotikum. Ezek a jó baktériumok. Feltétlenül olyant kellene, amelyben legalább 5-6 féle baktérium található. Természetesen az a megfelelőbb, amely folyadék formátumú, ill. oldható por. (lyenek: Laktív, Protexin, Probinul.) Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

268. kérdés

brigi74
12:09:39
2010-01-03
Jónapot kívánok!
A Doktor Úrtól szeretném kérdezni, hogy amikor 19 hónapos fiam beteg /náthás és csúnyán köhög/ gyakran előfordul / most már harmadik alkalommal /, hogy reggelre a feje alatt a lepedő véres lett. Nagyon aggaszt ez a dolog és fogalmam sincs, hogy ez mi az oka. Akitől kérdeztem azt mondta, hogy valószínű a gyerek elharapta a száját és ezért van. Én azt gondolom, hogy a mennyisége alapján ez nem valószínű. És miért csak akkor történik ez amikor beteg? Máskor nem harapja el a száját?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2010-01-04 14:36:48

Vérzés

Kedves Anyuka! Én a leírtak alapján elsődlegesen orrvérzésre gondolnék. Javasolnám, hogy orr-fül-gégész nézzen be az orrába, esetleges értágulat ügyében. Az orrszívás hogy megy? Mennyire használnak nyálkahártya összehúzó orrcseppet, amely szintén szárít? Jó orr fül gégész ezt meg tudja oldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

269. kérdés

rena.delfin
16:37:07
2009-12-29
Tisztelt Pál!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kisfiam még csak két hónapos és már látszik a kis fogacskája.(jan.4 lesz 2 hó)
Mivel csillapíthatnám a fájdalmát? Hallottam a Dentinox N gélről, de az csak 3 hónapos kortól használható, mit tegyek?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-29 16:55:12

Fogíny fájdalom.

Kedves Anyuka! A kicsinek meg lehetne próbálni csillapítani a fájdalmát Panadol sziruppal. Anyukák azt mondják hatékony, ha bekenjük vele a fogínyt. Nem beadni kell. Későbbiek folyamán javasolnám az Osanit nevű homeopátiás gyógyszert, amelyet sajnos csak Ausztriában lehet kapni, legközelebb. Aztán jöhet a Dentinox is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

270. kérdés

KATYJOZSI
09:27:45
2009-12-28
Tisztelt doktor ur! Az lenne a kerdesem hogy a kislanyom 3 es fel honapos, nagyreszt tapszert kap mert keves a tejem, mikor kellene elkezdenem a hozzataplalast es mivel? A masik kerdesem az lenne, hogy mar hetek ota nyaladzik es tomi be az okleit a szajaba es par napja eleg sokat sir, semmi mas betgsegre utalo tunete nincs, az inye kicsit meg van duzzadva es alul egy pici kis peher potty latszik az inyen, ez lenne az elso foga? Ha igen mennyi ido kell hogy kijojjon? Mivel segithetek neki, esteleg be is fog lazasodni? Valaszat elore is koszonom!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-29 16:10:16

Összetett kérdés sor

Kedves Anyuka! Amit leírt, abból arra lehet következtetni, hogy igen, ott jön az első foga. Segíteni a fogíny kenegetésével, masszírozással tud. Sajnos lehet lázas is. Erre föl kell készülni. Táplálkozási szempontból úgy gondolom, hogy 4 hónapos korától lehet elkezdeni hozzátáplálni. Először hazai gyümölcs, zöldség levével. (Alma, sárgarépa.) Majd pép ugyanezekből, aztán jöhet a burgonya, stb. Erre nézvést a védőnő tudhat felvilágosítást és részletes tanácsot adni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

271. kérdés

fédra
23:43:15
2009-12-27
Tisztelt doktorÚr!
Kislányom erőteljesen elkezdett fogzani.Azt hallottam,ilyenkor be is lázasodhatnak.Valós ez?Ha igen,milyen mértékben és mikor kell egyéb betegségre gondolni?Esetleg más tünetei is lehetnek e fogzásnak?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-29 16:03:52

Fogzás

Kedves Anyuka! Igen. Fogzástól néha van láza a kicsiknek. Erre inkább az jellemző, hogy egyszer-egyszer van láza, máskor meg tünetmentes. Amennyiben elesett, vagy kiegészítő tünetek jelentkeznek, akkor lehet másra is gondolni. Ebben házi gyermekorvosuk minden bizonnyal fog tudni segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

272. kérdés

Krisz
18:33:29
2009-12-21
Tisztelt Doktor Úr!

Babám, most 7 hetes, eddig rendben volt a széklete, ám két napja nincs neki, pukik vannak, és csak anyatejet kap. Naponta 8-10-szer szopizik. Próbálkoztam a hőmérőzéssel, de nem használt.
Mit tegyek?
Köszönettel:
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-22 15:54:42

Ritkább széklet

Kedves Anyuka! Anyatejjel táplált csecsemőknél elfogadható a 3-4 naponta ürített széklet, amennyiben nem szenved tőle a kicsi. Ha problémát okoz, pl. görcsöl a hasa, akkor először érdemes egy kis cukros kamilla teával próbálkozni. Hőmérővel, szélcsővel, esetleg glicerines kúppal akkor érdemes kísérletezni, ha biztosan tele a poci széklettel, azaz feszül. Remélem nem lesz komolyabb probléma és mielőbb rendeződik. Nem utolsó sorban Önnek kell több rostos ételt fogyasztania. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

273. kérdés

rena.delfin
15:31:19
2009-12-21
Tisztelt c.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kisfiam már 2 hónapos és nem nagyon szeret pólyába lenni, mert ott nem tudd annyira mozogni.Mit tegyek? Meddig tartsam őt pólyában?
Várom válaszát
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-21 15:40:38

Pólya

Kedves Anyuka! Válaszom röviden: semeddig. Nem tudom ki adta a tanácsot, de nem helyes. A kicsinek igaza van. Mozognia kell. Úgyhogy "engedje szabadon"! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

274. kérdés

Dóri01
09:23:12
2009-12-21
Tisztelt Dokto Úr!

A kislányom 19 hónapos. Természetes úton szültem, a 40. hétre 3600gr és 52cm volt a babám. Semmi probléma, rendellenesség nem volt.
Pár hete észrevettem, hogy éjszakánként "elfelejt" levegőt venni. Ez úgy alakul, hogy rendesen lélegzik, majd felgyorsul a lélegzete (szinte kapkodja a levegőt)-az orrán lélegzik-és kb 5-6 másodpercig nem vesz levegőt majd keservesen felsir. Lenne még valami, amit én nem tartok normálisnak, lehet hogy van is összefüggés a két dolog között???
Mikor történik a lányommal egy nagyobb "baleset" (pl. valamelyik nap odacsuktam az ujját a szekrénybe) annyira elkezd sirni, hogy ilyenkor is elfelejt levegőt venni. Annyira behergeli magát, hogy nekem kell megráznom, hogy kezdjen el levegőt venni. Ezek után volt már olyan, hogy öklendezni, köhögni kezdett. Nem mindig van ez kb. 5-ből 3 alkalommal.
Kérdésem: Ön szerint ezekkel a problémákkal orvoshoz kell fordulnunk? És ha igen, milyen orvosohoz menjünk?
Ön szerint, mitől van ez a lányomnál? Elég sok anyukával beszélgettem, de ilyet még nem hallottam!!!
Köszönöm a válaszát, és a segítségét! Minden jót és Kellemes ünnepeket kívánok! Dóri
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-21 15:38:40

Légvétel

Kedves Anyuka! Amiket leírt, nekem ismerősek. Van egy gyermekem, akinél hasonló helyzet áll fenn, sajnos (akár milyen nehéz kimondani) hisztéria, de ezt csak alapos kivizsgálás után lehet kijelenteni, úgyhogy Önnek is azt javaslom forduljanak orvoshoz, elsősorban neurológushoz. Reméljük megoldódik a probléma. Önnek is Kellemes Ünnepeket kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

275. kérdés

Mónika
14:58:13
2009-12-17
Tisztelt Doktor Úr!

3 hónapos kisfiamnál pár hete vettük észre, hogy az egyik pupillája néha nagyobb, mint a másik. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy jelent-e ez valami bajt? El kellene vinnem emiatt orvoshoz?

Köszönettel: Mónika
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-21 15:31:12

Pupilla

Kedves Anyuka! A pupilla nagyságát csak pontos vizsgálati körülmények között lehet megítélni. Amennyiben így látják, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

276. kérdés

Annamari
13:18:22
2009-12-15
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam most volt 4 hónapos. 11 hetes kora óta átalussza az éjszakát(este fél 10től kb. reggel 8-ig) Ezzel nincs is semmi gond, sőt nagyon is örülök neki. Viszont már elég régóta nagyon nyugtalanul alszik éjjel. Sokat forgolódik, mocorog és nyöszörög álmában. Néha meg is ébred, de odaadom neki a cumit, és egyből vissza is alszik. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet ennek az oka? Esetleg érdemes e megemlítenünk a gyerekorvosunknak? Mi állhat a háttérben? Esetleg a fogzás? Még nem jött ki neki egy foga sem.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Annamari
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-15 17:43:04

Nyugtalan alvás.

Kedves Anyuka! Elsődlegesen a napi programra kellene figyelni. A sok-sok élmény is szerepet játszhat. Persze a még ki nem bújt fogak is befolyásolhatják. Amennyiben nem változik a helyzet, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

277. kérdés

deriel
22:36:49
2009-12-14
Tisztelt Doktor úr!
Hozzátáplálási problémákkal fordulok Önhöz.
A lányom 10 hónapos, már 8 foga van, de nagyrészt még mindig anyatejen él. Nagyon nehezen haladunk a hozzátáplálással, pedig igyekeztem betartani, hogy először gyümölcsök levét adtam, majd pépes gyümölcsöket, fokozatosan bevezetve. A lányom a gyümölcsök levét szívesen fogadta, de a gyümölcspépeket már nem szerette, a maximum kb 1 dl szokott lenni, amit bele tudok diktálni, azt is maximum naponta kétszer, ha egyáltalán elfogadja. A zöldségféléket kifejezetten nem szereti, a répát és sütőtököt gyümölcshöz keverve elfogadja, ha nem nagyon érzi az ízét, mert a gyümölcs elnyomja, a krumplit kifejezetten utálja, ha megérzi, nem eszi meg a pépet. Amit a gyümölcsökön kívül elfogad, az a rizs, és a csirke/pulykahús. Hajlandó még kiflicsücsköt rágcsálni, úgy vettem észre, ennek egy részét le is nyeli, illetve túrót. Nem fogad el tápszert, tejpépet és gabonapépet sem.
A fő problémáim: fehér foltok vannak a körmén, ami tudomásom szerint vitaminhiányra utal. Mit tehetnék ez ellen?
A másik problémám: ha olyan ételt próbálok neki adni, ami nem tetszik neki, a következő étkezéstől pürésztrájkot tart és semmit sem fogad el pár napig anyatejen kívül. Van valami javaslata, hogyan vezethetném mégis be a nemszeretem ételeket? A gyümölcsökhöz keverve is már nagyon kis mennyiségben is (pl teáskanálnyi)megérzi a nemszeretem ízeket.
A harmadik problémám: nagyon sokszor kel éjjel, előfordul, hogy óránként, de általában inkább kétóránként. A védőnő azt javasolta, tömjem meg estére, dehát 1 dl gyümölcspüré nem lehet túl laktató, de többet nem fogad el. Mivel már 8 foga kijött, valószínűtlennek tartom, hogy a fogzás miatt kel még mindig. Mit gondol erről? Tényleg éhes lehet?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-15 17:40:32

Étkezés

Kedves Anyuka! Bizonyos fokig nehéz, míg a másik oldalról örömteli. Azt mindenképpen megnyugtatónak tudom mondani, hogy meg mindig szopik. Biztos, hogy el jön majd az az idő is, amikor már megeszi az egyéb ételeket is. Addig erőltetni nem kell, nem baj, hogy szopik. A másik kérdés az éjszakai ébredés. A védőnőnek igaza van, hogy este tartalmasat kell enni. Meg lehetne próbálni tejalapuakat. Így pl. tejpépet, pudingot, stb. Ki kel figyelni, mi és melyik, amit szeret. Amennyiben régebbi anyatej is van lefagyasztva, akkor érdemes lenne azt fölhasználni. Szintén javaslom a főzeléket, gyümölcsöt tejjel "turbósítani", ill. vonzóbbá tenni. Remélem azt az átmeneti néhány hónapot, fél évet, amíg meg jön a kedve az evéshez, át tudják vészelni. Fontos kérdés a súlyfejlődése, mely mindent meghatároz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

278. kérdés

krassika
15:36:38
2009-12-10
Tisztelt Doktor Úr,

Kisfiam 9 hónapos, kb 2 hónapja ekcémát állapítottak meg nála. Előszőr a bokájánál jött ki, majd a kukacán, most a hóna alatt vettem észre. Kaptunk rá krémet, amivel szépen lehet kezelni. Kérdésem az lenne, hogyan deríthetem ki hogy mitől van, és hogy kinövi e?
Előre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-11 11:47:15

Ekzéma

Kedves Anyuka! A kór okot néha nehéz kideríteni. Bizonyos fehérjék, akár a tej is szerepet játszhat benne. A "kinövés" nem minden esetben lehetséges. Ez hosszabb megbeszélést igényel. Amennyiben krémre könnyen múlik, akkor talán ki is nőheti. Reméljük. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

279. kérdés

Melinda
19:13:47
2009-12-08
Tisztelt Dr.úr!

Fiam 11 éves és mostanában nagyon erős izadság szaga van.Nem tudom ez a tinivé válásával van-e összefügésben, vagy valami gondja van az egésségével?Mit lehet tenni ellene?Rendesen tisztálkodik és használ dezodort is.Ennek ellenére kis idő után ismét érezhető rajta.Válaszát várva: Anci
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-11 11:44:11

Izzadtság szag

Kedves Anyuka! Az izzadás egyéni dolog és vannak olyan ifjak, akiknél ez erőteljesebben jelentkezik. Van sok féle készítmény, amelyeket lehet használni. Nem javasolnám, elsősorban korára való tekintettel, az izzadtság gátló dezodor használatát. Vannak olyan "természetgyógyászati" készítmények, amelyek a szagot okozó baktériumok ellen hatnak. Ezek elsősorban propolist tartalmaznak. Remélem sikerül megoldani a problémát. Mennyiben nem, akkor talán tudok segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

280. kérdés

mp-dora
23:00:58
2009-12-06
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 7 hónapos és kb. 1 hónapja éjjel 1-2 óránként ébred! 5 hónapos kora óta hozzátápláljuk, 3-4 alkalommal eszik gyümölcsöt vagy főzeléket! De mellette még szopizik is. Azelőtt 4-6 óránként kelt éjjel csak. Miért kelhet most éjjel ilyen gyakran? A fogzás teszi ezt? Sokkal anyásabb is lett! mit tehetnék, hogy éjjel jobban aludjon? Adjak vacsorára tejpépet a gyümölcsös pép helyett?
Előre is köszönöm válaszát!

Köszönettel: Dóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-11 11:37:51

Éjszakai alvás

Kedves Anyuka! Nehéz megmondani, hogy mi lehet a nyugtalan alvás, éjszakai evés oka,de feltételezhető, ahogyan írta, hogy a fogzás fontos szerepet játszhat benne. Azt mindenképpen javasolható, hogy vacsorára tartalmasabb ételt kapjon, míg éjszaka inkább csak vizet kapjon inni. Reméljük ettől leszokik az éjszakai evésről. Türelmet kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

281. kérdés

Zsuzsa
20:37:21
2009-12-04
Tisztelt doktor úr!
Terhességem ideje alatt folyamatosan 1 vagy több magzati plexus cystája volt a babámnak. Azt mondták, hogy ezek elmúlnak. Így is történt a terhesség végére. De most 10 hónapos a kisfiam és születésekkor bő 4 újnyi volt a kutacsa, ami nehezen húzódik és még mindig bő 3 újnyi. Ezért elküldtek minket egy koponya uh-ra ahol sajnos ezt írták a papírra:
Bal oldalon subependyalisan 6.4 mm átmérőjű cystab ábrázolódik.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez? Lehetnek ebből később problémák?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-11 11:27:18

Cysta

Kedves Anyuka! A cysta, amely egy db. remélhetően nem okoz problémát, de így önmagában nehezen értékelhető. A gyermek teljes, részletes vizsgálata nyújthat segítséget. Ez ügyben érdemes szakorvoshoz fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

282. kérdés

Dani
09:36:25
2009-12-04
T. Doktor Úr!


Nem tudom kihez forduljak.Danika mist 7 hónapos.5-6hónapos koráig végig aludta az éjszakát. Most napközbe 2 órát alszik,de ezt is nagy kínnal. Erőszakosan próbál hasra fordulni (hason semmilyen körülmények között nem alszik el),ordít de gondolom már a fáradtságtól mert majd leragad a kis szeme. 7kor kell reggel 9körül már hulla fáradt ekkor próbálom altatni. Du.-án 1-2 között ,mert ha 4-ig nem kell akkor nincs éjszakánk. Este biztos hogy elrontottam hogy nálunk alszik el,de a párom aztán átviszi a kiságyába. Fél 8-kor fürdetés már ezt is kitoltam fél 7-ről. Alszik max. 10-ig ,majd kipattan a szeme és nem lehet visszaaltatni,pedig majd leragad a szeme. Majd nagy nehezen sikerül elaltatni,de hajnal fél 1-kor újra kell és menne. Ekkor átköltözöm a szobájába a földre és együtt próbálunk elaludni mert a kiságyba nem marad. Ezt játsszuk két óránként. Mit tegyek , hogy szoktassam a kiságyába és egyedül mért nem alszik el???? Olyan mint 1 kis duracel elem. Bár anyukám és Én is ilyenek vagyunk. Mi lesz velünk ha nagyobb lesz? Kérem a segítségét!


Köszönettel: Danika és Bea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-04 13:04:02

Alvás

Kedves Anyuka! Igen nehéz kérdést vetett fel. Sok gyermeknél fordul elő hasonló eset. Általában az a probléma, hogy a kezdet-kezdetén nem gondolkodnak előre a szülők, mert úgy gondolják minden úgy lesz, mint kezdetben, majd probléma esetén meg simán megoldjuk. Először a biztatás: idővel rendeződni fog. Az alvás szempontjából, én úgy gondolom, hogy nem baj, ha hason fekszik. Rövidesen ezt úgy sem tudja kivédeni, mert önálló lesz. A másik nagyon fontos a rendszeresség: mindig ugyanabban az időben tesszük le, nem "altatjuk", hanem rábízzuk. Amennyiben balhézik, akkor inkább hagyni kellene, majd magától is megnyugszik, ha e balhé nem vezet, számára kedvező, megoldáshoz. Aludni akkor kell letenni, ha fáradt. Megbeszéljük, hogy most alvás van és más semmi. Az éjszakai alvás előtt elcsendesedő levezetés szükséges, mely mesével végződik, miközben ő már az ágyában fekszik. Sajnos ehhez türelem és konzekvencia szükséges. Oda kell figyelni, hogy a napja ne legyen nagyon rumlis, mert akkor az is izgathatja. Végül, de nem utolsó sorban, ha a fölmenők duracell-ek, akkor mit várnak a kicsitől? Remélem azért sikerül megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

283. kérdés

lizsu7
13:01:46
2009-12-02
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam a napokban lesz 6 hónapos. Sajnos a tejem már nagyon kevés, de éjszaka, és még délután egyszer tudom őt szoptatni. Én beadattam a H1N1 elleni védőoltást magamnak, de a családban senki más nem hajlandó rá. Védi e Őt valamennyire ez a kevés mennyiségű anyatej?
Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-04 11:34:57

Immunvédelem

Kedves Anyuka! Az anyatejben lévő ellenanyag valószínűleg elegendő, hogy megvédje, de azért nem kellene kitenni fertőzésnek. Én azt szoktam mondani, hogy csak azok az ismerősök, hozzátartozók jöhetnek, találkozhatnak a kicsivel, akik igazolják, hogy megkapták az oltást. Más nem jöhet, mert fertőzést hordozhat. Remélem nem lesz probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

284. kérdés

moncsa
22:13:39
2009-12-01
Tisztelt Doktor Úr!
14 hónapos lesz a kislányom. Érdemes-e neki beadatni a H1N1 elleni védőoltást, ha nem nagyon járunk közösségbe?
Köszönöm előre a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-02 11:44:26

Oltás

Kedves Anyuka! Érdemes. Sajnos mindenkit érinthet. Nem tudunk mindenkitől igazolást kérni, hogy nem fertőzött-e. Ez a biztos. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

285. kérdés

Vivi81
14:46:41
2009-12-01
Tisztelt doktor úr!
A kérdésem az lenne, hogy egy babát mennyi idős koráig kell éjszaka etetni. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 16:12:19

Éjszakai etetés

Kedves Anyuka! Azt gondolom, hogy, amennyiben szopik, akkor addig, amíg igényli. Tápszert fogyasztóknál jobb lenne lassan leszoktatni. Egyébként egy idő után csökken, majd megszűnik az igénye. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

286. kérdés

lpany
14:54:48
2009-11-24
Tisztelt Doktor úr!
A mostani információk szerint ajánlja-e a H1N1 oltást 2 éves gyerekeknek? Vagy inkább a megelőzést javasolja?
Előre is köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 16:10:03

H1N1

Kedves Anyuka! Megint csak röviden: IGEN. Főleg azon információk birtokában, hogy sajnos halálesetek is előfordultak. Az oltás után sem elengedhetetlen a megelőzés. Kézmosás, fertőzöttektől távolmaradás, sok vitamin, sok szellőztetés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

287. kérdés

78evi
12:29:47
2009-11-19
Kedves Doktor Úr!

A kislányom 11 hetes és 1hete kicsit nyugtalanabb,folydogál nyála,és nyalogatja a kis ökleit.Elképzelhető hogy már foga jön?Vagy inkább neurológiai dolog?Válaszát köszönöm!
Éva,az anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 15:27:20

Nyálzás, ököl rágás.

Kedves Anyuka! A kicsi már érezheti a fogzást, de nehéz ilyenkor meghatározni. Nem gondolom, hogy neurológiai problémája lenne, de ezt csak vizsgálattal lehet megítélni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

288. kérdés

Borbála
12:37:50
2009-11-16
Jó napot doktorúr!A 15hónapos kislányomnak nem igazán jó az étvágya bármit teszek elé kiköpi nem kell neki már nem tudom mit adjak neki inni rengeteget iszik de félek hogy nem fog megfelelően fejlődni!Kérem adjon tanácsot mit tegyek.Köszönöm szépen!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 15:24:32

Rossz evés

Kedves Anyuka! Az első tanács 2-3 hétig pontosan írni mit eszik. Étkezés csak étkezési időben. Inni csak vizet. Amikor ezek meg vannak, akkor lehet elemezni az étkezést. Nem utolsó sorban nagy kérdés, hogy szilárd, vagy pépes étrendet kap-e. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

289. kérdés

Shyana
20:40:38
2009-11-15
Tisztelt Doktor Úr!

Nekem 3 hetes a kisfiam és sajnos nincs elég tejem hogy szoptassam, igy tápszerrel kell kiegésziteni. Az lenne a kérdésem hogy melyik lenne a legjobb tápszer amit használhatnánk?

Elöre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Reni
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 15:22:07

Tápszer

Kedves Anyuka! Én ebből a szempontból nem vagyok cégbarát, mert az a véleményem, hogy a legjobb tápszer, amit a gyermek szívesen megeszik és tőle jól fejlődik. Jelentős különbség nincs közöttük. Egyetlen kérdés lehet, hogy szükséges-e hipoallergén tápszert adni, vagy sem. Jó egészséget kívánok: Dr. Somló Pál

 

290. kérdés

anitus23
17:43:05
2009-11-11
Üdvözlöm.A kisfiam 1 éves lesz dec. 1-jén és az orrmandulájával vannak bajok.Legalábbis az orvosunk azt mondja.Négyszer volt megfázva,és 3-4 hétig ius eltart neki a nátha.Nagyon fél már a végén a porszívótól.Az orvosunk azt mondta 4 éves kora után vetessük ki a gyerek orrmanduláját.Ön szerint is ki kell?Ilyenkor automatikusan ki akarják venni a garatmandulát is?Azzal nincs még gondunk,nem egy lázas típus.Nem lesz idegrendszeri problémája a kicsinek a sok orrszívózástól?Szívzöreje volt mikor született,schönt hiány volt,már félig rendbe van az is.Nem ezért kell 4 éves koráig várni a műtéttel?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 15:18:52

Orrmandula

Kedves Anyuka! Én az egész kérdést más szemszögből nézem. Szerintem a legfontosabb, bármely megfázás esetén az orr kiürítése, szívása. (Gondoljon bele Ön hogyan érezné magát, ha náthás lenne és nem fújhatná ki az orrát?) Az orrmandula megnagyobbodása nem ítélhető meg látatlanban. Eltávolítása, a fejlődés szempontjából tekintve, csak 3 éves kor után javasolt, ha szükséges. A garatmandulákat semmi esetre sem kell együttesen eltávolítani. A leírtakból azonban én nem látom a műtét indokát, de mint említettem látatlanban nem lehet megítélni. Amennyiben komolyabban meg próbálják a kérdést oldani, akkor ebben tudok segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

291. kérdés

szabina22
13:54:14
2009-11-11
Kedves Doktor Úr! Kérdésem az lenne,hogy 2 hónapos a kislányom és székrekedése van nem használ a kúp sem,meg a kamilla tea sem. Csak tápszert eszik,még mit adjak neki? Már kipróbáltuk a gyógyvizet,és az édesköményt is.De a hasa még mindig fáj.Köszönöm segítségét. Szabina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-12-01 15:11:49

hasfájás-székrekedés

Kedves Anyuka! A lactulose oldattal is lehet próbálkozni, de nagyon jó lehet az aloé tartalmú ital is. Ennek nagyobb koncentrációjú változatát ajánlom. Amennyiben ez sem hoz megoldást, akkor speciális orvosi vizsgálat szükséges, ill. a család alapos megismerése. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

292. kérdés

brijida86
19:48:02
2009-11-10
JÓ ESTÉT.ÉN ÉRDEKLŐDNÉK HOGY A DOKTORÚR AJÁNLJA-E AZ ÚJ VÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁST(H1N1)VAN EGY 5 HÓNAPOS PICI LÁNYOM.VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-10 21:55:27

H1N1

Kedves Anyuka! Az oltást javaslom. Tekintettel a kicsi korára, Önöket kell beoltani és javaslom, hogy csak igazolt oltással rendelkezőket engedjenek a kicsi közelébe. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

293. kérdés

hbea
17:42:05
2009-11-08
Kedves Doktor Úr!
A kisfiam július 14-én született. Sajnos már átesett egy csúnya betegségen. Strepto b + voltam-vagyok, és születéskor ő is elkapta. Erre antibiotikum kezelést kapott. Gondolom, hogy emiatt is, de nagyon sokáig tisztult a szervezete, csúnya széklettel. De a java csak ezután jött! Nagyon sokat sírt fájdalmasan, keservesen, reggeltől-estig. Egyszer volt egy kis hőemelkedése, majd egy hétre rá nem túl magas láza, ekkor beutalt a háziorvosunk a kórházba. Nagyon csúnya laboreredményekkel rögtön a gyerekintenzívre kerültünk, majd pár nap múlva kiderült: koli baktérium megfertőzte, aminek a következménye húgyúti fertőzés, vesemedencegyulladás és vérmérgezés. 11 napig kezelték, szerencsére nagyon gyorsan és jól reagált az antibiotikumokra. Most 4. hónapos, talán most mondhatnám, hogy szép a széklete, de rendszerint ordít a székelés előtt, és még mindig sír a szelek távozásakor is.
Egyébként csak szopizik, szépen gyarapszik, mosolygós kisbaba. Habár nem sokat alszik, szerintem a pocija miatt.
A kérdésem az lenne, hogy a történtek miatt (az antibiotikum kezelés miatt is) szenved ilyen sokáig a széklettel és a bélgázokkal? Vagy előfordul, hogy így elhúzódik a "hasfájás"? Nem tudja rendesen kipihenni magát, mert mindig felébreszti a bélgáz! Mit tudnék tenni?
Javasolják a mellétáplálást is, de én inkább még az anyatejet adnám neki.
Köszönettel: Hornyák Beáta
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-09 14:51:10

Fertőzés

Kedve Hornyák Beáta! Az az érzésem a leírtakból, hogy valószínűleg fölborult a még ki sem alakult bél baktérium flórája. Ennek helyreállítása fontos lenne. Sajnos néha ajánlják a Normaflore-t de ez szerintem nem hatásos, főleg ebben az esetben. Elsősorban Önnek kellene pl. Laktiv nevezetűt szednie, de esetleg a kicsi is kaphat. A másik lehetőség, amivel nekem jó tapasztalataim vannak, az a tiszta szűrt aloé készítmény. Ez nagyon jó szokott lenni. Az alvás elősegítésére és beállására meg lehetne próbálni a Viburkol, homeopátiás kúpot. Remélem ezek megoldják a problémájukat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

294. kérdés

Kiss Csilla
15:43:34
2009-11-08
Tisztelt Doktorúr!
7 éves kislányom koraszülött volt és IGA hiényos. jelenleg a normál alsó határán van az értéke. A H1N1 oltás kapcsán gyermekorvosunk teljesen elutasító választ adott, akárcsak az őt májcysta miatt ellenőrző belgyógyász. Mivel iskolájából papírt kaptunk, amin vissza kell jeleznünk, felhívtuk Szent László kórházban lévő kezelő orvosunkat, aki szerint mindenképp oltassuk. December közepére mandula műtétre van előjegyezve. Kérdés, miként döntsön ilyen esetben egy szülő? Köszönöm válaszát Kiss csilla
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-09 14:17:57

Oltás

Kedves Anyuka! Én a László kórház, fertőzésben járatosabb kollégának a véleményét osztom. Amennyiben a gyermekorvos nem támogatja, akkor a László kórház védőoltás ambulanciához kellene fordulni, és ott beadatni. Üdvözlettel:Dr. Somló Pál

 

295. kérdés

sandorbernadett
20:31:12
2009-11-06
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányomat önhöz hordom Gyálon.Ma(péntek) kaptuk meg az iskolából a papírt, kérjük e a H1N1 elleni oltást,és hétfőn már választ is kellene adnom.A lányom Noémi 15 hónaposan három műtéten is átesett(kilyukadt a gyomra, rekeszsérv, bélelzáródás),fejlődési rendellenesség miatt a Bokay gyermekklinikán.Azóta minden betegség a gyomrára húzodik.Kétszer került vissza gyomorhuruttal.Kiváncsian várom válaszát.Árthat e neki ez az oltás, van e rá szüksége?
Köszönettel: Sándor Bernadett
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-07 20:11:01

Oltás

Kedves Bernadett! Noéminek is, mint mindenki másnak csak ajánlani tudom az oltást. Nem kell attól tartani, hogy ártana az oltás. Csak megvédheti. Amint ebből kitűnik én az oltáspártiak csoportjába tartozom. A hétvégén konferencián voltam, ahol újabb megerősítést kaptam. Jó egészséget, ha segíteni tudok hívjon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

296. kérdés

ksrenata
19:48:42
2009-11-05
T. Doktor Úr!

Kérem segítsen közelebb jutni ahhoz, hogy mi okozhatja másfél éves kislányom egy hónapja tartó hányás, hasmenéssel járó betegségét. Megpróbálom részletesen leírni a történteket. Október harmadika körül kezdődött a hasmenése laza , napi egy-kétszeri széklettel .Ezt a fogzásra fogtam ( azóta ki is bújt az első rágófoga, ez a 7. foga ). Október 5-én sajnos történt egy baleset, megkóstolta a mosóport (azonnal kiöblítettem a száját, vizet adtam neki, később egy kis tejet). Aznap éjszaka hányt először, majd ezen a héten még kétszer hányt. Hasmenése továbbra is volt, néha napi 1-2, máskor 4-5 laza, vagy teljesen híg széklet váltakozott.

A következő héten sajnos éppen nem rendelt a háziorvosunk (s mivel a gyerek általános állapota jó volt, jókedvű,élénk ,ezért nem vittem el a helyettesítő orvoshoz). Adtam neki ezen a héten Smecta port és Normaflore-t, hét végére a hasmenés sokat javult, és ezen a héten nem hányt.

A harmadik héten hétfőn elvittem orvoshoz, ő nem talált semmit, azt mondta, valószínű a fogzástól lehetett hasmenés, és a mosópor se tehetett jót. Smectát ne adjam, normaflore-t igen. Aznap éjszaka ismét hányt (hétfő). A hasmenése romlott, teljesen híg, napi 4szeri széklet. A köv. hányás szombat éjjel és vasárnap napközben volt.

Negyedik héten hétfőn az eddigi élénksége helyett bágyadt, aluszékony lett. Orvos beutalt kórházba, lehelete acetonszagú . Kórházban vérvétel, vizelet- és széklet vizsgálat. Minden negatív. Folyadékot fogyasztott (aznap 4 dl-t), ezért nem volt szükség infúzióra. A 3 hét alatt testvérének 1szer volt hányása, nekem hasmenésem. Két nap múlva hazajöttünk, enyhe hasmenés még mindig volt,újra Smecta, Normaflore. Szerdától szombatig teljesen tünetmentes, nincs hasmenés, hányás, élénk. Szombat éjszaka 2 órán keresztül hányt, először ételt, majd sárga folyadékot, ügyelet, B6 injekció, Deadelonetta kúp.

Hétfőn orvos, valószínű vírus fertőzés, a sok evéstől eshetett vissza (a héten diétán volt, igaz szombaton már többet evett).
Ezen a héten hétfő éjjel és kedd nappal 2szer hányt, csüt . hajnalban ismét. Utolsó esetben ételt nem, csak folyadékot hányt, slejmszerűt. Nem náthás, nem köhög. Probinult kap, Fenistil cseppet. Fogzás még van, diéta is. Étvágya egyébként jó, és teljesen jól érzi magát, játszik, láz, hőemelkedés végig nem volt. A családban nem tudok ételallergiásról. MI lehet az ok? ÖN szerint hogyan tovább? Köszönöm, hogy végigolvasta.
Renáta
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-07 20:38:12

hányá-hasmenés

Kedves Anyuka! Nehéz kérdést tett öl. Igen sok lehetőség jut eszembe, elsősorban vírusokra tudok gondolni. A megküzdés néha nehéz tud lenni. Szakvizsgálatát (fertőző osztály) javasolnám leginkább. Területtől függő. A másik oldalról nem gondolom, hogy szükséges a diéta tartása. Tartózkodnék a nagyon zsíros ételektől, mely sajnos a nem jó minőségű virsli, párizsi is ezek közé tartozik. Amik a hányás és hasmenés szempontjából nekem jól beváltak: fehér szőlőlé hidegen (nyugtatja a gyomrot), probiotikum, melyek közül a Normaflore szerintem hatástalan. A HIPP ORS 200 egy olyan tápszer, amely szintén segíthet. Én még a mézre, ill. a propolisra is gondolnék. Remélem sikerül megoldani a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

297. kérdés

kismama
12:42:43
2009-11-05
Jó napot az lenne a kérdésem hogy,a 6,5-hónapos kislányom nem hajlandó enni szilárdat.Nem szopik már régota és csak a tápszert eszi meg.Én arra gondoltam hogy a fogai véget nem eszik?Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-05 13:24:02

Szilárd étel

Kedves Anyuka! Ott kezdeném, hogy a gyermek mindent tud. Amíg nincs fogazata, addig nem tápanyag számára a szilárd étel. Addig csak pépes étrend és a tápszer javasolható. Ez megfelelő táplálék lesz számára. Jó fejlődést kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

298. kérdés

kismama
13:37:59
2009-11-03
Az lenne a kérdésem ha a családban valaki megbetekszik és a kicsi nem beteg mit adhatunk neki hogy ne kapja el a náthát vagy bármilyen betegséget?És még annyi hogy 6,5-hónapos a kislányom mikor vihetem el allergia vizsgálatra?És még hogy ilyen idős korban mi az amit már ehet?Köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-03 15:51:47

Nátha, stb.

Kedves Anyuka! Kérdése tömör, de összetett. Az első kérdésre azt tudom válaszolni, hogy aki beteg ne menjen a közelébe. A vitaminok, elsősorban a C vitamin jó lehet, de amennyiben szopik, akkor Önnek kell ennie. Miért gondolja, hogy allergiás? Miért is lenne. Kivizsgálás még korai. Ebben a korban jó lenne, ha még zömmel csak szopna, de már gyümölccsel, főzelékkel meg lehet kínálni, majd ennek mennyiségét egyre növelni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

299. kérdés

78evi
10:58:04
2009-11-03
Tisztelt doktor úr!

Szeretném megkérdezni,hogy 9 hetes kisbabámnál a gyakori nyálfolyás és ökölrágcsálás,nyelvnyújtogatás mire utalhat?Ez már a fogzás jele lenne?
Köszönöm válaszát:
Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-03 15:46:37

Nyálfolyás

Kedves Anyuka! Elképzelhető, hogy ő már érzi jönni a fogát. A nyelv nyújtogatást látni kellene, ill., hogy milyen más tünet csatlakozik hozzá. Annak megfelelően esetlegesen szükséges lehet a kivizsgálás. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

300. kérdés

Mesterné Kovács Mariann
19:19:18
2009-11-02
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm eddigi válaszát, nagyon hasznos volt. Lenne még egy kérdésem, ami most nagyon aktuális. Kislányom 9 hónapos, 6 hós koráig kizárólag szopizott, még most is reggel és este anyatejet kap, napközben is szopizik még alkalomszerűen. Kérdésem az lenne, hogy ebben az influenzás időszakban érdemes-e beoltatni a kislányomat a régi influenza elleni védőoltással? Megelőzésként Cebion cseppet adok neki naponta, zöldséget és gyümölcsöt természetesen mindennap kap, de attól tartok ez nem elég a védekezéshez.

Válaszát előre is köszönöm!
M.K.Mariann
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-03 15:44:00

Oltás

Kedves Anyuka! Az anyatej sok mindentől megvéd, de nem mindig véd az influenzától, ill. sok, nagyon változatos vírustól. A védőoltások nagyon jók, hogy megvédjük a kicsiket, amitől csak lehet. Ide tartozik az influenza oltás is. A vitaminok, gyümölcs zöldség, nagyon jó, de nem annyira biztonságos, mint a védőoltás. Nagyon fontos az is, hogy Ön is szedjen sok vitamint és a személyi higiéniát, azaz a gyakori kézmosás, aki beteg nem jöhet, stb. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

301. kérdés

lizsu7
18:47:34
2009-10-30
Tisztelt Doktor Úr!
4,5 hónapos kisfiú anyukája vagyok, akit még szoptatok. A jövő hónapban mellkasröntgenre kell mennem. Valahol olvastam, hogy nem ajánlott szoptatás alatt. Ez valóban igaz, vagy nyugodtan megcsináltathatom? (Korábbi betegség miatt évente vizsgálatra járok, és a terhesség miatt már tavasszal is kimaradt.)
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-11-03 15:25:09

Mellkas röntgen

Kedves Anyuka! Ha a kicsi 4,5 hónapos és elmaradt a vizsgálat, akkor a biztonságos az lenne, ha most még kihagyná. Sokkal fontosabb lenne azt a kollégát megkérdezni, aki elrendelte a vizsgálatot. Amúgy a sugár terhelés nem nagy, így valószínűleg nem veszélyes egy felvétel a tej és a kicsi szempontjából. Remélem nem komoly a probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

302. kérdés

78evi
18:19:09
2009-10-27
Tisztelt doktorúr!

másfél hete keveset nagyon keveset eszik a 8 hetes kislányom,széklete is ritkán van,és az is zöldes és nyálkás.Laboreredményén ma a ferritin száma 376 ng/ml.a vas normális érték.Mi lehet a baj?Milyen vizsgálatot javasolna?
Válaszát köszönöm!
Éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-29 15:57:47

Étvágy

Kedves Anyuka! A 8 hetes kicsi étvágy csökkenése miatt alapos kivizsgálás, elemzés szükséges. Így ezt nehéz megválaszolni. A vérszegénység ebben a korban "természetes", ebbe az utcába csak az Ön és gyermeke alapos vizsgálata után mennék bele. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

303. kérdés

toriandy
14:05:35
2009-10-27
T doktorúr!A kisfiam 20honapos,és mindig jo étvágyú gyerek volt.Ez sajnos az utobbi idöben megváltozott.Étvágytalan lett,és elöfordul olykor,hogy gyakran van széklete.Voltunk a gyerekorvosnál,és kaptunk étvágyjavitot,vitaminokat,és egy beutalot laborvizsgálatra.Az eredmény azota a következö:neutrophil kicsivel érték alatt van,valamint a lymphocyta értéken felül kicsivel.minimális az eltérés,komoly bajt az orvosunk nem lát,ennek ellenére aggaszt,hogy nem hajlando rendesen étkezni.A segitségét szeretném kérni.köszönettel.andy
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-27 15:34:24

Étvágy változása

Kedves Anyuka! Úgy gondolom, hogy nem kell aggódni. Az étvágy (még nálunk is) igen változatos. Minél nagyobb gondot csinálunk belőle annál tovább tart. Én azt szoktam javasolni, hogy az étkezési idők pontos betartása, a melléevés kerülése, édes szörpök mellőzése meghozza az eredményt. Amennyiben még mindig van panasz, akkor érdemes 2-3 hétig pontosan írni, hogy mennyit és mit eszik, iszik a gyermek. Ebben egy-egy mogyorót is föl kell tüntetni. Sokszor meglepetést okoz. Nem hiszem, hogy pánikszerűen kell menni. Amiket leírt annak alapján is úgy néz ki nincs baj. Én még étvágygerjesztőt sem erőltetném. A vitaminok, ásványi anyagok fontosak. Türelem és rövidesen megoldódik a kérdés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

304. kérdés

anyuci
13:25:54
2009-10-27
2 hetes a kisfiam 2napja 39fokos láza van már vittem orvoshoz és azt monta hogy a környezet változás hozta ki bellőle. És a BCG oltása meg sem látszik hogy meg szurták a fiut ez baj??? Mit tegyek hogy meggyogyuljon a fiam???? előre is köszönöm Mariann
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-27 15:23:24

Láz

Kedves Anyuka! A BCG oltásnak egy hónap múlva, ill. utána kell, hogy nyoma legyen, azaz megeredjen. A láz miatt feltétlenül sürgős orvosi vizsgálat, kivizsgálás javasolt. Ez veleszületett fertőzés is lehet, amely megfelelő terápiát igényel. Ha más megoldás nincs, akkor a közeli kórházba kell vinni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

305. kérdés

moni8211
10:13:24
2009-10-25
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 5 hetes, és pár napja piros pöttyök jelentek meg az arcán, homlokán, nyakán, mintha pattanások lennének. A homlokán nagyon száraz a bőr, viszket is. Ma úgy vettem észre, hogy a testén is kezdenek kijönni ezek a piros pöttyök.

Mi lehet ennek az oka, mi a teendő? Mit javasol?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mónika

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-26 21:00:18

Kiütések

Kedves Anyuka! A csecsemők testén jelentkező kiütések elsősorban az anyatejtől, azaz a tápanyag szokatlanságától jelentkeznek. Komoly jelentőséggel nem bírnak, maguktól elmúlnak. A bőrszárazság sajnos egy gyakori probléma újszülötteknél. Erre igen kitűnő testápoló kapható a patikában. Ilyen kicsiknél óvatosak szoktunk lenni a különleges, illatos testápolókkal, mert sokszor okoznak problémát, főleg az egyik legismertebb márka. A kicsi orvosa minden bizonnyal tud ebben segíteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

306. kérdés

Elvira
22:06:05
2009-10-19
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 4 hetes és mivel nem szoptathatok, így maradt a tápszer. Simán megeszi a 130 ml-t, és úgy veszem észre, hogy többet is igényelne. Valóban igaz az, hogy annyit esznek, amennyire szükségük van? Merjek neki többet készíteni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:Elvira
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-20 15:52:32

Evés

Kedves Elvira! A tápszer mennyisége az nem olyan könnyen szabályozható a kicsi által, mint az anyatej. A tápszernek a mennyisége esetleg növelhető, de csak a folyadék mennyisége, a porból nem kellene többet adni. Amennyien úgy veszi észre, hogy így is éhes, akkor kénytelen többet adni. Nagyon korlátozni, fogyasztani nem lehet. Az anyai megfigyelés a legjobb a megfelelő táplálás érdekében. Jó hízást, evést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

307. kérdés

Mosolyka_78
21:22:12
2009-10-19
Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm korábbi, súlygyarapodással kapcsolatos tanácsát. Most mozgásfejlődéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Kisfiam 4 hónapos. Az evés utáni büfizés közben az ölemben szokott ülni, nekünk ez a leghatásosabb módszer. Újabban azonban állandóan feláll. Amikor csak ölben van, szinte mindig állni akar, és láthatóan nagyon élvezi, miközben a hónaljánál fogom őt. Azt hallottam, hogy ez ebben az életkorban még nem egészséges, mert túlterhelheti a gerincét. Ez igaz? Kerülni kell még az ilyen irányú mozgást? Láthatóan inog a csípője állás közben, de teli szájjal mosolyog, és a lábai nagyon erősnek tűnnek (7 kg a kisfiam). Egyébiránt, hason is szeret lenni, szépen emeli a fejét és nézeget körbe-körbe, a hátáról oldalra is tud fordulni (hasra még nem), de ez az ácsorgás aggaszt egy kicsit. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, Orsolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-20 15:47:19

Állás

Kedves Anyuka! Aggódni nem kell. Minden csecsemő, ha olyan helyzetbe kerül, amikor ki tud egyenesedni, akkor megteszi. A másik oldalról igaz az, hogy ebben a korban még nem helyes az állás, mert nem tudja megtartani a legnehezebb testrészét, a fejét. ez vezethet a gerinc elferdüléséhez. Ezért azt szoktuk mondani, hogy mindent csak önállóan szabad tennie. Akár milyen hihetetlen, de a kezünkkel mindig segítünk. A függőleges helyzetet, amit élvez, úgy kell megteremteni, hogy a háta végig meg legyen támasztva és súly ne nehezedjen a gerincére. Jó fejlődést. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

308. kérdés

Mesterné Kovács Mariann
15:47:03
2009-10-17
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom most 8,5 hónapos. 6 hónaposan kezdtük el a hozzátáplálást, addig anyatejet kapott. A főzelékek mellett természetesen még most is szopizik. A gondunk azonban az, hogy a széklete nagyon kemény, bogyós, előfordul, hogy sír is, ha nem tud kakálni. Ilyenkos tornáztatni szoktam a lábát, az segít legtöbbször. Észrevettem azonban, hogy a végbélnyilása egy kicsit berepedezett a mai székleténél, azonban maga a széklete illetve a pelus sem lett véres. Talán csak egy pöttyöt láttam az erölködéstől. Van erre valamilyen megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
M.K.Mariann
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-19 15:50:48

Kemény széklet

Kedves Anyuka! A széklet minősége elsősorban az elfogyasztott rost anyagtól függ. Ezek főként a zöldségekben, gyümölcsökben találhatóak, de pl. a banán az inkább fog, mint tudjuk. Lehet, hogy néha szükség lenne egy kis hashajtóra, ill. a székletet puhító kúpra. A popsi nyílását pedig érdemes több popsikenőccsel, vagy egyszerű más kenőccsel vastagabban bekenni. Amennyiben nem rendeződik, akkor tanácsot kell kérni helyben az orvosuktól, vagy esetleg más szakembertől. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

309. kérdés

ZsuPeti
22:38:44
2009-10-14
Kedves Doktor Úr!
Tegnap megszületett a kisfiam 29hét+5napra 1340grammal és 41cm-rel!Inkubátorban van,lélegztető gép segíti Őt.Bizonyos gázcserezavar lépetfel nála,amit kezelnek is,de szertném tudni,hogy ez mit is jelent valójában!A véroxigén ellátása jó,a tüdő érettsége 2-3.

Válaszát előre is köszönöm!
Péter
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-19 15:45:36

Koraszülött légzés probléma

Kedves Apuka! A koraszülötteknél előfordul a tüdő éretlensége. Ennek következtében gyakran alakul ki légzés zavar, más néven gázcsere zavar, amit speciális lélegeztetéssel kezelnek. Ez mihamarabb rendeződni fog a remények szerint. Ha a vér oxigén ellátottsága jó, akkor az agy oxigén ellátása is jó, így károsodásnak minimális az esélye. (Soha nem lehet az orvostudományban abszolút biztonsággal kijelenteni valamit.) A tüdő érettsége még kívánni valót hagy, de ez behozható. Reméljük mielőbb túl lesznek a kezdeti nehézségeken és mielőbb a legfontosabb kérdés a súly fejlődése lesz. Ehhez jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

310. kérdés

Melinda
11:48:04
2009-10-14
Tisztelt dr.Úr!
A kisfiam elmúlott 9 hónapos,próbálkozok a hozzá táplálással(csak szopik),de nem hajlandó enni.6 hós kora körül kezdtem, eleinte szépen evet aztán beteg lett fájt a torka és azóta nem hajlandó enni csak szopik.Néha ugyan elfogad egy-egy falatkát a mi kajánkból,de az is tényleg csak kis falatka,de ennél töbra nem hajlandó.Már mindenn féle finom fözivel kinálgattam de össze zárja a száját és rázza a fejét Nem eröltetem!Egyépként jó kedélyü,eleven sokat mozog(fel áll,Mászik,kapaszkodva megy)a súlya sem rossz 9 kg fölött van.Ön szerint ez még normális? Mikor kezdjek aggódni,meddig lehet csak szopival el a pici,hogyan tudnám rávenni az evészetre?
Most c vitamint és vas cseppeket írt neki a dr.nönk.Válaszát előre is köszönöm: Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-19 15:27:41

Szoptatás

Kedves Anyuka! Kedves Melinda! Elsősorban gratulálni tudok a tartós szoptatás miatt. Azt kell mondnom, hogy csak így tovább! Ne izgassa magát, csak szoptassa. A mit eszik eszik. Elsősorban gyümölccsel kínálnám meg. A C vitaminnal egyet értek, a vas akkor indokolt, ha tényleg vashiánya van (csak szoptatott csecsemőnél ez ritka.) Amit szívesen eszik, akár az Önökéből is, kivéve a tejeseket. Úgyhogy szerintem aggódni nem kell. Nem kell erőltetni az evést. Fontosabb a gyümölcs lenne. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

311. kérdés

edit.sepherd
15:17:44
2009-10-08
Tisztelt Doktorúr!

Kisfiam 4 éves múlt, de még a déli és éjszakai alvásnál is pelenkát kell adjak rá, mert bepisil. Már kipróbáltuk hogy elmegy alvás előtt pisilni, de azalatt a két óra alatt is nyakig képes összepisilni a pizsamáját. Akár déli, akár esti alvásnál ébresztettem, nem használt a bepisilés megelőzésére. Ez igen nagy gondot jelent az óvodában is. Egyedül az óvónők türelme és segítőkészsége az, ami miatt még egyáltalán ott aludhat.
A bölcsődéből szobatisztán került az oviba 3 évesen, ez tartott kb. 3 hónapig, de a kishúga megszületése utáni időszak óta folyamatosan bepisil. Mivel elég gyakran jár nap közben is pisilni, lehet hogy a húgyhólyag képtelen az átlagnál tovább tartani a vizeletet?
Előzményként elmondanám, hogy én mint anyukája is iskolába kerülésem előtt voltam csak képes nem bepisilni éjszaka, kb. 6 éves koromig. (Emlékszem én Melipramin nevű gyógyszert kaptam akkor a gyermekorvosomtól). Ez a genetika befolyásolhatja az ő helyzetét is?
Érdemesnek tartaná-e hogy elvigyem megfelelő szakemberhez a kisfiamat?

Várom válaszát

Üdvözlettel:

Edit
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-08 15:39:14

Bevizelés

Kedves Edit! A miatt, hogy már szobatiszta volt és visszaesett feltétlenül javasolt a kivizsgálás, de amiatt, hogy a kistestvér születése tűnik kiváltó oknak, így valószínűleg pszichés probléma, amely a kicsi szobatisztaságával talán megszűnik. Amennyiben ez nem lesz meg, akkor tovább kell menni. Remélem megoldódik a kérdés. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

312. kérdés

snikol
21:01:12
2009-10-07
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom szept. 3-án született a 38. héten, holnap lesz 5 hetes. A kis arcán, fülén és a hátán még mindig elég sok sötét színű, pihés szőr van. Mikor a gyerekorvos először látta és mondtam neki, a válasza csak annyi volt, hogy ez még nem kóros. Én mégis aggódom. Mikorra fog eltűnni, vagy el fog e egyeltalán tűnni. (ezen az oldalon azt olvastam, hogy a terhesség 37. hétén tűnik el a pihés szőr, legutoljára a karról és a hátról)
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel, snikol
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-08 13:20:43

Pihe

Kedves Anyuka! Bár nem láttam, de a leírás szerint tényleg nem jelentős. Hogy mikorra múlik el az sok mindentől függ. Én sokkal inkább azt mondanám, hogy egy éves kor körül. A megjelenése, megmaradás, esetleges átalakulása végleges szőrzetté, nagyban függ az öröklött tulajdonságoktól, hajszíntől. Nem tudom milyen lesz, de egy biztos van akinek ez lesz a kedvence. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

313. kérdés

levéllabda
10:52:33
2009-10-07
Tisztelt Doktor Úr!

14 hetes terhes vagyok, második gyermekemet várom. Van egy fiam, aki 2 éve ovis, 5 éves. Többnyire minden vírust elkapott az oviban, amit lehetett eddig. H1N1 ellen beoltassuk-e magunkat?
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy ha voltam bárányhimlős gyerekkoromban ( rendesen ki is jött rajtam annak idején), viszont a fiam még nem volt, akkor neki szükséges-e az oltás?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-07 11:29:23

Oltás

Kedves Anyuka! Röviden: igen. A H1N1 ellen Önt most nem lenne jó beoltani, hacsak meg nem jelenik erre alkalmas oltóanyag. A fiát, család többi tagját igen, hogy Önt ne fertőzzék. A fia attól nem védet a bárányhimlő ellen, hogy Ön átvészelte. Ez csak csecsemő korban hat. Jelenleg neki szüksége lenne a két oltásra a bárányhimlő elleniből. Önnek és családjának jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

314. kérdés

78evi
17:21:16
2009-10-05
Tisztelt doktor úr!
Kislányom 5 hetes eddig nem volt gond a székletével bár hasfájós,de ma egész nap nem volt kakija,délelőtt pedig kétszer hányt vagy inkább bukott egy kicsit.Egész nap alig aludt,fájdalmasan sír.Mit tegyek?
Köszönettel:
aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-06 16:06:12

Széklet

Kedves Anyuka! Nem tudom, hogy mennyire gyorsan tudtam reagálni a problémára. Annak alapján, amit leírt, javaslom mielőbb orvoshoz fordulni, mert valószínűleg nem gond, de lehet problémás is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

315. kérdés

marinov81
19:04:50
2009-10-01
Kedves Doktor Úr!!
Testvéremnek 3 gyereke van 13,6,3 évesek.Nagyon bizonytalan,hogy aH1N1 elleni védőoltást beadattassa e a gyerekeknek.Kérem írja meg a véleményét.
válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-10-06 16:08:14

H1N1

Kedves Érdeklődő! Úgy gondolom, hogy a H1N1 nem ismert vírus az immunrendszerünknek, így meggondolandó a védőoltás. Nem a gyermekek számától, sokkal inkább a környezettől függ. Mindenképpen nagyon fontos a megfelelő higiénia a megelőzésre. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

316. kérdés

ritamoto
18:05:05
2009-09-28
Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 3 éves.Egyre jobban aggódom miatta, mert nagyon gyakran hány, többféle előzménye van ezeknek. Hány ha megijed(pl.hangos zene, tűzijáték), hány ha olyat eszünk előtte amit nem szeret, hány ha túl sokat eszik, és nem érzi, hogy jóllakott(gondolom), hány ha náthás, és nem kap rendesen levegőt az orrán, és akkor is ha pl. a pulóver , vagy sapka megkötője hozzáér a nyakához.
Most került oviba, de ezek a tünetek már korábban is jelen voltak, és időnként előjönnek gyakrabban( néha napi 1-2 x), máskor csak ritkán( heti 1x).
A fiam vesetágulattal született, visszatérő vesemedence gyulladási voltak , de ezek kb. 1 éves kora óta megszűntek, gyógyszert sem szed már kb. 1 éve emiatt.Gyakorlatilag tünetmnetes.Pici korában egyszer megállapították, hogy az egyik orrluka szűkebb.Más egészségügyi problémája nincs.

Mi okozhatja az állandó hányást?

Válaszát előre is köszönöm!

ritamoto
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-29 17:41:30

Hányás.

Kedves Anyuka! A leírtak alapján azt kell mondanom, hogy vannak ilyen típusú gyermekek, sőt felnőttek is. Fontos szerepe lehet a hányásban a pszichés tényezőknek is. Mindenképpen valószínű, hogy a gyomra, ill. az egyensúly szerve túlérzékeny. Sajnos nem igazán befolyásolható. Azért kivizsgálás lenne szükséges. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

317. kérdés

brijida86
16:46:10
2009-09-25
Jóestét!Érdeklődnék hogy a kislányom 3 és fél hónapos és a kutacsa 2,5-szer 3 cm!A házi orvosunk szerint nagy!Önnek mi a véleménye erről????Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-29 17:38:25

Kutacs

Kedves Anyuka! A kutacs nagysága egyéni variációt mutat. A D vitamin ellátás fontos. A másik oldalról ajánlott koponya UH vizsgálata. Valószínűleg nem bír jelentőséggel. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

318. kérdés

Irina
14:44:47
2009-09-25
Kedves Doktor Ur! Masfel honapos kislanyomnak csak 5-6 naponta van szeklete es ez nem zavarja ot, csak otodik vagy hatodik napon,mikor kell kakilnia(3hetes koraota van ez igy es nem valtozik,stabil). Vedono es orvosunk azt mondanak hogy az anyatejes babaknak akar 10 naponta is lehet szeklete..ez valoban normalis? Tudom hogy felnott emberrel nem lehet babakat osszehasonlitani,de mi tortenik azzal a tejjel a gyomraban 5-6 nap alatt? Raadasul szegenynek akkor nagyon rossz szagu a pukija..
Elore koszonom a valaszat!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-29 17:36:37

Széklet

Kedves Anyuka4 Bizony ez tényleg ritka székelés. Amennyiben nem zavarja, akkor valószínűleg nem probléma, de minden esetre nem árt, ha specialistával konzultálnak. A tej a gyomrából fölszívódik. A rossz szagú puki az erjedés következménye, főleg azért, mert hosszas az emésztés. Magam részéről bizonyos táplálék kiegészítőket javasolnék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

319. kérdés

andrea22
09:58:53
2009-09-25
Tisztelt doktorúr!

Kisfiam másfél honapos, tápszeres baba aki rendesen fejlödik /4és fél kg/. Problémám hogy akármennyit is etetek vele, rengeteget bukik vissza még étkezédsek után is söt még következő étkezés elött is. Sokszor csak folyik a száján de sokszor van olyan hogy hirtelen orrán - száján döl a táp, amitöl rettentöen megijed, ahogy mi is. Több variáciot hallottam hogy ez természetesvagy hogy a felesleg jön vissza de ha igy van akkor rettentöen tuletetem ezt a gyereket. Hozzátenném hogy 2850 gr-mal született és 2600 gr-mal hoztuk haza, hátha számit ez valamit. Szeretném tudni miért bukik ennyit vagy mit lehet tenni hogy ezt megakadályozzuk. Hiába van felemelve a feje még függöleges helyzetbe is visszatalál a maradék.
Válaszát köszönöm: andrea
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-29 17:33:00

Bukás

Kedves Andrea! Ez szerintem mindenképpen kivizsgálást igényel. Az sem mindegy, hogy milyen tápszert eszik. A megoldásig érdemes először 30-40 g sűrítő tápszert adni, majd folytatni a másikkal. Néha szükség lehet csak bukás ellenes tápszerre. Ezt az idő megmutatja. Remélem sikerül mielőbb megoldást találni. Feltétlenül javaslom a specialistát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

320. kérdés

Adrienn
09:48:18
2009-09-22
Kedves Doktor ÚR!
7,5 hónapos kisfiamnak a nyakán bal oldalon kicsit látszik a nyirokcsomója a bőre alatt, dagadtabb, keményebb, olyan kis kerek. Aggódom, mitől lehet ez, mi a jelentősége, jelez-e valami bajt? A jobb oldalon nem érzem, csak a balon.
Előzmény: Van egy 13 éves nagylány tesója, aki természetesen iskolába jár és biztosan hoz haza egyéb kórokozókat (főleg szeptember), járnak hozzánk a barátai, akik szintén rendelkeznek ezen tulajdonságokkal. Másik, hogy másfél hónapja 2 faga van, és szerintem a nyáladzásból ítélve hamarosan újabbak törnek elő. Ezek okozhatják a nyirokcsomó tapinthatóságát? Vinni kell-e ezzel orvoshoz, megmutatni? Mert egyébként semmi baja, eszik rendesen, hízik is, játszik, érdeklődő, nem nyűgös, nincs hőemelkedése sem, és már topogva végigsétál az ágy szélébe kapaszkodva.
Mikor veszem észre, ha baj van? Mit adjak neki, hogy elmúljon?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Adrienn
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-22 16:49:43

Nyirokcsomó

Kedves Anyuka! A nyakon található apróbb nyirokcsomók gyakorta megduzzadnak, majd visszahúzódnak. Ez azért van, mert ez az elsődleges védelmi rendszerhez tartozik. Ebben az esetben a fogzás is szerepet játszhat. Látatlanban úgy gondolom, hogy nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Nem szükséges semmit csinálni. Figyelni kell és ha nőne, vagy, több is megjelenne, akkor kell menni orvoshoz. A nagyokkal kapcsolatban fontos visszatérni Semmelweishez, azaz hazajövetel után első a fürdőszoba és kézmosás! Mielőtt a kicsihez nyúlunk akkor is. A kicsivel nem tartózkodunk zárt légtérben sokáig, főleg nem sokan. Gyakran szellőztetünk. Ez a legjobb védelem és a sok C vitamin. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

321. kérdés

moncsa
16:36:38
2009-09-21
Tisztelt doktor úr!
Kislányom 11 hónapos és úgy néz ki, hogy lassan nem lesz elég neki a tejem. Szeretném majd bevezetni neki a tehéntejet, de félek tőle, mert az édesapja laktóz allergiás. Meg szeretném kérdezni, hogy ennyi idős gyermekek esetében van-e lehetőség valamilyen vizsgálatra (hidrogénkilégzéses vizsgálat gondolom még korai), hogy megállapítsák, nála is fenn áll-e a tejcukor érzékenység veszélye? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-22 16:42:53

Tej

Kedves Anyuka! A szülői laktóz érzékenység nem biztos, hogy a gyermeknél is fennáll. Amennyiben az anyatej fogytán van, akkor először tápszerre érdemes áttérni, majd 13-14 hónapos korban tejhígítás, majd hígítatlan tej. A legjobb az lenne, ha megbízható házi tejet tudnának venni. Üdvözlettel: Dr. somló Pál

 

322. kérdés

Gráczerné Lévai Katalin
14:54:10
2009-09-18
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam másfél éves és nagyon nyugtalanul alszik,állandóan sereg-forog mászik álmában addig míg fel nem ébred,és ilyenkor nagyon nehezen tud csak vissza aludni.Próbáltam már ilyenkor enni is adni neki (tejet),hogy hátha éhes,de csak nagyon kicsi kell neki,szerintem nem éhes.De akkor mégis mi ennek az oka? Nyugtason meg doktor úr ,mert már azt is hallotam hogy lehet hyperaktív lesz a fiam!
Válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-22 16:05:29

Nyugtalan alvás.

Kedves Anyuka! Az alvás néha bizony nehéz. Először szeretném megnyugtatni, hogy a nyugtalan alvás nem közvetlen elöljárója a hyperaktivitásnak. A másik oldalról végig kell gondolni a következőket: 1. Volt-e nagyobb változás az életében? 2. Milyenek a napjai? Nyugodt, vagy nagyon rumlis? 3. Délután alszik-e és akkor hogyan? 4. Este milyen? Csendesedő jellegű? 5. Sötétben alszik? Mindezeket végig kell gondolni, majd orvoshoz kell fordulni, esetleg pszichológushoz, hogy közösen megtalálják a megoldást. Így levélben kicsi nehéz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

323. kérdés

Zeiski
12:24:30
2009-09-18
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam 15 hetes és születése óta hasfájással küszködünk. 8-10 hetes kora körül székrekedése volt, majd pár napig normális volt a széklete, most pedig már hetek óta hasmenése van. Csak anyatejet kap. Voltunk már laktóz érzékenység vizsgálaton, de negatív lett a széklet vizsgálattal egyetemben. 57 cm-el született és 3600 grammal a súlya most 6400 gramm és a hossza 65 cm-el. Napközben alig alszik, és nagyon nehezen tud csak elaludni, a legkisebb zajra is felébred. Az éjszakáink sem nyugodtak, sokszor arra ébredek, hogy kisfiam fejét jobbra-balra forgatja és közben lábai az égnek merednek és hirtelen erősen lecsapja őket, csak úgy zúg az egész ágya. Van amikor ebből az állapotból visszaalszik, de sokszor sírás lesz a vége. Ez egy éjszaka egyszer-kétszer fordul elő. Doktor Úr szerint mi okozhatja a hasmenést? Mit tegyünk, hogy nappal nyugodtan tudjon pihenni, és hogy oldjuk meg az éjszakai "vergődést"?
Köszönettel: egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-18 12:35:22

Nyugtalanság

Kedves "aggódó" Anyuka! A leírtak alapján a hasmenés háttere nehezen határozható meg. Igen fontosnak tartom, hogy a jó súlyfejlődése arra utal, hogy nagy baj nincs. A nyugtalanság hátterében a hasgörcs is lehet, mindenképpen javaslom a házi gyermekorvos felkeresését és tanács kérést. A görcsök miatt több típusú gyógyszer kapható, amely segíthet. Sajnos ez kipróbálás, végig próbálás kérdése. Remélem mielőbb megoldódik a probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

324. kérdés

Manótalp
23:00:28
2009-09-17
Tisztelt doktor úr!
A lányomnak 2 hetes korában bronchiolitise volt.Mivel időben vettem észre a légzési elégtelenséget, így a PIC-en"csak" 8 napot töltöttünk.Azóta folyamatosan használjuk a légzés figyelőt,1 és 4 hónapos kora között párszor beriasztott.Most 6 hónapos.Az lenne a kérdésem hány hónapos koráig javasolt a légzésfigyelő használata?Ez miatt a korai légzőrendszert éintett betegség miatt lehet e a későbbiek során szövődménye, pl. asztma, vagy egyéb?
Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-18 12:10:38

Bronchiolitis.

Kedves Anyuka! A korai tüdőbetegség miatt szerintem egy éves koráig érdemes a légzésfigyelő alkalmazás. A másik oldalról azt mondhatom Önnek, hogy az asztma, ill. hasonló betegségek más vonalon fejlődnek, így ezek kialakulása ritka. Az egy fontos kérdés, mit gondoltak a kollégák a betegség hátterének és annak megfelelően kell tovább gondolkodni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

325. kérdés

P. Kata
16:14:44
2009-09-16
Tisztelt Doktor Úr! Egyik válaszában láttam, hogy aloe Activátort javasolt egy anyukának. Mivel számomra nem derült ki, hogy milyen módon használható a termék pici babáknál, Nagyon örülnék neki, ha egy kicsit részletesebben kifejtené nekem. A problémánk hasonló az említett anyukáéhoz, 3 hónapos kisfiam széklete 3 napja szúrós ecet szagúra változott és a színe is zöldesebb lett. Én nem változtattam semmit az étrendemben. Magához képest széklete is sűrűbben van. Mi idézhette elő nála ezt a változást, illetve az ecetes szag nem utal-e valami bajra? Másik kérdésem az lenne, hogy normális-e az, hogy pici fiam két etetés között 3-5-ször bukik. Előfordul az is, hogy közvetlenül a következő etetés előtt történik, 3 óra elteltével. A súlyával nincs gond, sőt ellenkezőleg, nagyon szépen gyarapodik. (250-450 gr. /hét)Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel, P Katalin
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-18 12:07:22

Aloe activator

Kedves P. Katalin! Az activator használata egyszerű. Amennyiben hasi görcsei vannak a kicsinek, akkor minden étkezés előtt 3-5 csepp, de mivel túladagolni nem lehet, ezért nyugodtan lehet emelni, illetve, amennyiben szükséges pluszban lehet, akár 10 cseppet is adni. Amennyiben csak a székelési nehézség a probléma, akkor este javasolnék 15-20 cseppet, amelyet szükség esetén tovább lehet emelni. Ez abban az esetben érvényes, amennyiben szopik. Ha tápszert kap, akkor bevezethető a gél, ill. esetleg más tápszerre kell váltani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

326. kérdés

kordae
11:09:25
2009-09-16
Tisztelt Dr. Úr
Most várom első kisfiamat,29 hetes terhes vagyok.Szeretnénk a fiunkat körülmetéltetni, születése után minél hamarabb. Az apukájánál is elvégezték a műtétet, még gyerek korában problémája volt vele. Neki csak előnye származott belőle, semmiféle hátrányát nem észlelte. Kérdésem az volna, hogy pontosan mikor javasolja a műtétet és hogy ön vállal-e ilyet. Ha nem, akkor tudna-e javasolni valakit. Köszönettel Emese
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-16 11:24:54

Körülmetélés

Kedves Emese! Örömmel olvasom okos gondolkodásukat. Én nem sebész vagyok, így nem tudom megcsinálni. Javaslom, hogy a legközelebbi gyermeksebészetet, vagy urológiát keressék fel és kérjék elvégzését, néhány hetes-hónapos korban. Tapasztalataim szerint általában határozottnak kell lenni, mert néha nehezen állnak rá a kollégák, de a határozott fellépésre engednek. További jó egészséget, nyitott gondolkodást és sok örömet kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

327. kérdés

berikaerika
21:26:26
2009-09-11
Tisztelt Doktor Úr,
1 éves a kislányom. a 12. hónapban 4 alkalommal jelzett a légzésfigyelője (AngelCare). Mire berohantam a szobájába és ránéztem, már vagy mocorgott egy kicsit, vagy békésen aludt. Gyerekorvosunk tanácsára használjuk tovább a készüléket, most a 13. hónapban egysze jelzett eddig a készülék. Kérdésem, hogy tehetünk-e még valamit, esetleg szükségesek lennének-e vizsgálatok?
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-16 11:29:03

AngelCare

Kedves Anyuka! A hirtelen csecsemő halál, amely miatt a légzés figyelés javasolható, már egy éves kor után nem igazán fordul elő. Így ekkor már a légzésfigyelés, számomra, túlzott óvatosságban tűnik. Ilyenkor az AngelCare-nek a megfigyelő, ellenőrző funkciója lehet segítség. A jelzések ebben a korban inkább a gép hibáját, ill. a kicsi legurulását jelezhetik. Én remélem már nem lesz probléma, de ezt érdemes részletesen kibeszélni a kezelő orvossal is. Üdvözlettel: Dr Somló Pál

 

328. kérdés

lizsu7
17:52:37
2009-09-11
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 3 hónapos, és már egy ideje nagyon tömködi a szájába a kezét, és folyik a nyála is, gondolom már érzi, hogy jönni fognak neki a fogacskái. A kérdésem, hogy kenegethetem e már neki az ínyét Dentinox géllel, vagy még korai?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-11 20:50:37

Fogzás

Kedves Anyuka! Biztos, hogy érzi a fogzást, a géllel kenhető is a fogínye. Egyébként a leírásban benne van. Tapasztalat szerint a Panadollal való ecsetelés is hatásos lehet. Kitartást a fogzáshoz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

329. kérdés

tbeata
12:02:31
2009-09-11
Tisztelt Doktor Úr!Tetszene nekem ajánlani fluorid mentes fogkrémet és tápszert,mert a gyógyszertárban úgy néztek rám mintha idegen nyelven beszeltem volna.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-11 12:22:27

Fluorid mentes

Kedves Anyuka! Foggélt,a melyről biztosan tudom, hogy fluorid mentes az az FLP foggélje, melyet patikában nem lehet, ill. nem szabad forgalmazni, ott drága is. Tápszerrel én is bajban vagyok. Át kell tanulmányoznom részletesen mindegyiket. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

330. kérdés

tbeata
21:12:09
2009-09-04
Tisztelt Doktor Úr!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy kislányom (3 éves) fogain fehér foltok vannak a fogorvos azt mondta,hogy fluorózis és nincs amit tenni vele.Neki már így bújtak ki a fogai vajon mitől lehet ,mert utána olvastam és láttam hogy a csontokra és a vesére is káros viszont semmit nem találtam ami okozhatja szardíniát egyáltalán nem fogyasztunk,az ásványvizünkben nincs,nem tudok rájönni.Esetleg tápszert evett pici korában attól?Nagyon szeretném a maradandó fogai nem károsodnának és főleg a csontjai meg a veséje zavar.
Most is babát várok és szeretném megelőzni ha lehetséges.

Előre is köszönöm válaszát,tisztelettel
Tamásné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-09-08 17:51:57

Fog elszíneződés

Kedves Tamásné! Nagyon nehéz megmondani mi okozhatta kicsi fogának elszíneződése. Bennem még fölmerül a fogkrém kérdése is. Sajnos nagyban hirdetik a fluorozott fogkrémeket, pedig ez már felesleges, sőt ártalmas is lehet. A pociban lévő bébi és a nagyobbik szempontjából is nagyon ajánlanám a jó minőségű táplálék kiegészítők, elsősorban ásványi anyag tartalmú szerekre, méregtelenítőkre, stb. gondolok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

331. kérdés

brijida86
13:03:39
2009-08-24
Jónapot!Két hónapos a kislányom és a háziorvosunk szerint nagy a kutacsa!Ez baj?Mikorra kell neki összehúzódnia,hány hónapos korára?Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-26 11:31:48

Kutacs

Kedves Anyuka! A kutacs nagysága egyénileg változó. Amennyiben túl nagy, akkor érdemes a D vitamin fogyasztást, ill. a vér kalcium, magnézium és foszfor tartalmát ellenőrizni. Szintén érdemes koponya ultrahang vizsgálatot is végezni, esetleges eltérések észlelésére. Egyébként a kutacs teljes záródás 1,5-2 éves korra várható. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

332. kérdés

vaslabán erzsébet
13:05:22
2009-08-23
tisztelt DR.ÚR 09.08.018-án szültem egy csodálatos kislányt. Pénteken 21-én kiengettek a korházbol és vasárnap 23-án ugy éreztem höemelkedésem van. kétszer megmértem a lázam és 37,5 és másodjára 37,8 volt. a kérdésem az hogy ijenkor szoptathatom a babát??????---árt neki a láz?????? mit tehetek ijenkor???????? Amugy nekem ugy tünt hogy mikor etetem néha a kissé bedugulna az orra. a másik kérdésem hogy nagyon sokat van a cicin és gyakran elalszik igy nem tudom büfiztetni ez baj?? Amugy ha szoptatás után ébren van és büfiztetem akko ez nem mindig jön össze, van mikor eggyet büfizik de van mikor nem büfizik.!!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-26 11:28:54

Hőemelkedés

Kedves Anyuka! A láz, hőemelkedés önmagában nem ellentétes a szoptatással, a kérdés, hogy mi okozza és ezt kell figyelembe venni. A magas lázas állapotban a tejet le kell fejni és átmenetileg föl kell függeszteni a szoptatást. Feltétlenül érdemes közvetlenül orvoshoz fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

333. kérdés

Mosolyka_78
10:21:14
2009-08-19
Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy egy 8 hetes babának mennyi táplálékra van szüksége. A kisfiam kizárólag anyatejet kap, naponta kb. 6-szor szopik, nappal sűrűbben, éjjel ritkábban. A babamérleg tanúsága szerint egy-egy alkalommal 120-150 grammot eszik. Az orvosunk szerint ez túl sok, ez a mennyiség megterheli a kicsi gyomrát. Ez biztos? 3100 grammal született a kisfiam, most 8 hetesen 5400-at mértem. Nem látszik kövérebbnek, mint bármilyen más baba, és nem is hasfájós. Lehet-e, vagy egyáltalán kell-e befolyásolni az elfogyasztott anyatej mennyiségét? Megfelelő-e ez a mértékű súlygyarapodás? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Orsolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-19 12:03:44

Táplálék mennyisége

Kedves Anyuka, Kedves Orsolya! Én úgy gondolom, hogy az Ön álláspontja helyes. Szopó újszülöttnél nem kell és nem lehet a mennyiséget korlátozni. Nekem van olyan gyermekem, aki 3 hónaposan 8 kg. volt, majd 8 hónaposan 10 kg. Csak anyatejet kapott. Most 17 hónapos, szépen megnyúlt és "csak" 13 kg. A kezdeti nagyobb testsúly emelkedést az anyatej védő hatása nagyon jól ellensúlyozza. Úgyhogy csak így tovább 6 hónapig csak anyatej és annyit egyen, hízzon, amennyit akar. Üdvözlettel és gratulálok: Dr. Somló Pál

 

334. kérdés

Kata
21:49:51
2009-08-12
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom most 2 hónapos és a születése után azt írták a papírra, hogy 4 ujjas barázda. Utána jártam, hogy ez a down kor egyik jele, de a doki azt mondta, hogy ez egyre gyakoribb és nem feltétlenül jelenti azt.
Hogy tudnánk kideríteni, hogy van-e valami gond vagy sem?
Külsöleg szép formás kisbaba, nem tudom, ez jelent-e valamit.
Nagyon várom válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-13 09:42:51

4 ujjas barázda

Kedves Anyuka! A Down kórnak rengeteg apró tünet jellemző, melyek közül a 4 ujjas barázda csak egy. Önmagában semmi jelentősége nincs. Természetesen a biztos diagnózist a genetikai vizsgálat adja, de ez valószínűleg fölösleges. Apróbb jelek: anyuka kora, túlhajló ízületek, szem redős, stb. Gondolom ezek mind nincsenek meg. Összességében nyugalom, nem hiszem, hogy gond lenne. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

335. kérdés

livlas
11:33:36
2009-08-09
Jó napot!
Most 31 hetes kismama vagyok. A 26 héten egyik éjjel volt egy epileptikus jellegű rohamom, korábban soha semmi, még ájulás sem. Azóta Tegretol Cr 200 gyógyszert szedek a roham megelőzésére, napi 3*1-t. Nagyon aggódom a baba miatt, illetve a szoptatás miatt. Valós az aggodalmam? Szeretném szoptatni mindenképpen. Érdekelne a véleménye. Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-12 11:33:22

Terhesség alatti görcs

Kedves Kismama! Önnek nincs oka aggodalomra a gyógyszer miatt, mert a kicsi már abban a fejlődési szakaszban van, amikor ez már nagy valószínűséggel nem érinti. A szoptatás alatt is lehetséges szedni, de erről kezelő orvosai felvilágosítást kell hogy adjanak. Jó egészséget, könnyű szülést kívánva, üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

336. kérdés

szofi80@freemail.hu
15:46:01
2009-08-07
Kedves Doktor Úr!A kislányomat június 23-n operálták urether plasticával mivel a bal oldalon húgyvezeték szűkületünk volt.A műtét után hat héttel kapott egy húgyúti infekciót.E-coli tenyészett ki a vizeletéből,ezt vajon mitől alakulhatott ki nála?A másik kérdésem a gyerekgyógyász a kórházban Cefzil nevű antibiotikumot írt fel neki,és én azt olvastam a gyógyszertájékoztatón hogy ez a gyógyszer a vesén keresztül ürül.Ártalmas lehet -e az ő műtött veséjére,kialakulhat -e nála veseelégtelenség,vagy mennyire károsítja a veséjét?Valamint a tájékoztatón rajta van hogy 6 hónapos kor alatt nem adható az lányom pedig 4 hónapos,lehet -e ettől bármiféle baja?Válaszait előre is köszönöm.Tisztelettel egy aggódó anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-12 11:19:59

Húgyvezeték szűkület

Kedves Anyuka! Meg tudom érteni aggodalmát, azonban pontosan arra van szükség, hogy a vesén keresztül, lehetőleg lebomlás nélkül ürüljön az antibiotikum, hogy helyben is kifejtse hatását. A Cefzil erre egy jól bevált szer, a kolléga tudja, hogy adott estben lehetőség van ennek adására fiatalabb korban is. A fertőzés kialakulása elsősorban helyi fertőzés (végbél felől. Nem kell higiéniai problémára gondolni.), de másodsorban a vér útján is létrejöhet. Sajnos pontosan az alapbetegsége hajlamosítja ennek kialakulására. Az E Coli a leggyakoribb kórokozó ezen a területen. Reméljük minél hamarabb túl lesz rajta, de elképzelhető, hogy tartósabban, váltott antibiotikus kezelésre fog szorulni. Ez is csak a kicsi érdekét szolgálja. Én még annyit tudok hozzátenni, amennyiben szopik akkor Ön fogyasszon sok un. Probiotikumot (Ne Normaflore-t), ha nem szopik, akkor a kicsinek kell adni. Mielőbbi gyógyulást kívánva, Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

337. kérdés

kismama
12:02:37
2009-08-03
A babámnak még nem láccik semmi abból az oltásból amit a korházban kapnak két naposan mit csináljak?A baba 3,5hónapos.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-08-03 21:42:56

BCG oltás

Kedves Anyuka! A picik egy részénél (Néhány %) nem ered meg az első BCG oltás. Önnek semmi teendője. A gyermekorvos, ill. a védőnő megnézi, amennyiben fél éves koráig nincs reakció, akkor pótoltásban részesítik egy éves koráig. (Ez az oltás úgy van, hogy összegyűjtik azon kicsiket, akiknél nem volt reakció és egyszerre adják be, mert 10 adagos.) Egyébként a VCG oltás jelentősége ma már nem akkora, mint régen volt, mert ezen típusú fertőzés ma már csak egyes helyeken fordul elő. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

338. kérdés

mp-dora
21:54:43
2009-07-30
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 3 hónapos, és néha nagyon savanyú szagú a széklete, olyan ecetes. Állaga ilyenkor sűrűbb, és rostosabb. Ez normális anyatejes babánál? Szokott kapni kamillateát egy kis édesköménnyel a hasfájás ellen, ezt a védőnő javasolta. Mit tegyek, hogy ne legyen neki székrekedése? Már többször kellett őt hőmérőzni, mert nyögött és nyomott, de a kaki nem jött ki. Hőmérőzéskor mégis rendes állagú kaki jött. Mi okozhatja ezt, hogy nem jön ki neki? én elég székrekedéses vagyok, amit a vastabletta csak fokozott a terhességem alatt. A székrekedés nem örökölhető probléma, ugye? Nagyon sajnálom szegényt, amikor hallom, hogy küszködik, de hiában!

Előre is köszönöm segítségét!
Tisztelettel: M. Dóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-31 11:45:51

Székrekedés

Kedves Anyuka! Az anyatejes babák székletének állaga, szaga és összetétele természetesen annak megfelelően alakul, hogy az anyuka milyen ételeket fogyaszt. A kamilla egy kis cukorral jót szokott tenni. Az édeskömény és az ánizs is hasonló hatású lehet. Azonban nem javaslom az együttes adásukat, mert egyedileg is okoznak hasgörcsöt, ezért nem lehet tudni, ha kombináció, hogy melyik áll a háttérben. Ezért én elkülönítve ajánlom. Amennyiben módja van hozzájutni aloe Activatorhoz az jót tehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

339. kérdés

szucskosz
16:29:19
2009-07-30
Tisztelt Doktor Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kislányomon, aki 6 hónapos, mindkét mellbimbója körül borsónyi göböt érzek. Igazából csak most a napokban figyeltem fel rá. Már 2 hónapja nem szopik. Orvoshoz nem vittem, a védőnőnk azt mondta figyeljem a változást, elképzelhető, h valamiféle hormonhatás születés, szoptatás óta. Köszönöm a választ.
Másik kérdésem, hogy 3-szor voltunk csípő ultrahangon és nem tudom hogyan kell értelmezni az alfa és béta fokokat. A második uh alkalmával alfa és béta között 2 és 4 fok különbség volt, a 3. vizsgálatnál pedig már 7 és 10 fok. Ezután elküldtek minket ortopédiára, a doktor azt mondta, hogy ő nem is lát változást a gyereken, az is valószínű, h elmozdult az uh során a gyerek. Természetesen hordjuk a terpeszt, de Ön mit javasol?
Szintén uh állapította meg a koponya vérömlenyt. Erre azt mondták nekünk, h felszívódik. 5x4 mm volt eredetileg, legutóbb színesgombostűfej nagyságú. Tényleg felszívódik és nem káros ez később? Köszönöm a választ. Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-31 11:38:15

Mellbimbó és csípő

Kedves Anyuka! Egyet értek a védőnővel, hogy figyelni kell, de a megfigyelés kezdetén jó lenne, ha a gyermekorvosa látná. A csípővel kapcsolatban úgy vélem, hogy az ortopéd orvosra kell hallgatni. Amennyiben az az érzése, hogy másnak is megmutatná, akkor tegye. Annak függvényében, hogy hol vizsgálták, lehet tovább menni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

340. kérdés

kismama
11:01:09
2009-07-21
Jó napot.Az lenne a kérdésem hogy most 3hónapos a babám,és elkezdett pár napja mindent rágni akar bekapni.Ez annak a jele hogy kezd jönni a foga?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-27 09:21:29

Rágás

Kedves Anyuka! Igen. Ő már érzi. Hogy mikorra fog kijönni a foga az még kérdéses. Vegyen neki rágókát. Kezdje el kenni a fogínyét. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

341. kérdés

iszilv
10:49:15
2009-07-21
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 11 hónapos, másokkal ellentétben nekem a problémám(már ha ez probléma egyáltalán)az, hogy nagyon is jól eljátszik magában, gyakorlatilak egyáltalán nem igényli, hogy szórakoztassam és lekötni sem nagyon tudom, jön megy folyton. Azt gondolom, hogy ezáltal nem is tanul meg annyi mindent, mit a korabeli társai, nem egy "társas" lény. Ez probléma? Ha igen, hogyan lehetne ezen segíteni?
Köszönettel : Szilvi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-27 09:19:30

Társas lény

Kedves Szilvi! Úgy vélem, hogy ez nem probléma. Gondolom csak átmeneti állapot, minden esetre Ön sokat kommunikáljon vele. Hagyja nyugodtan játszani, de minden megmozdulás során sokat beszélgessen hozzá. Amennyiben nem rendeződik, ill. nem oldódik, akkor esetleg pszichológus véleményét is ki kell kérnie. Ha gyermek közösségben van, akkor hogy viselkedik? Ha sokan vannak körülötte, akkor hogyan reagál? Ha szólnak hozzá mit csinál. Szavakat mond-e? Hallása úgy tűnik jó? Stb. Ezeket a jeleket is vizsgálni kellene. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

342. kérdés

Lászlóné
20:30:45
2009-07-16
Tisztelt Doktor Úr!
9 hónapos kisfiú anyukája vagyok a Jászságból!
Kisfiam nehezem tud pisilni. Ilyenkor a fityma alatt felgyülemlik a vizelet, teljesen bedagad. Majd nehezen sikerül kiürülni. Ez fájdalommal gondolom nem jár, mert tovább játszik, nem foglalkozik vele. /Ezt abból gondolom, hogy többször fordult elő pelenkázás közben, hogy ő nyugodtan játszik tovább, én pedig megvárom míg kiürül a vizelet és tisztába rakom!/
Voltunk már gyermeksebésznél
(gravis,vizeletürítést is akadályozó phymosisa látható)
egyetlen lehetőségként a körülmetélést /circumcisio/ jelölte meg. És sürgeti a műtétet. Hogy ez mivel jár, hogy ez hogy zajlik le abba nem ment bele.
Kérdésem az lenne, hogy
- teljesen levágják a bőrt róla, vagy csak egy vágást ejtenek rajta, hogy a (bőrt) fitymát le lehessen húzni a makk alá???
- Altatással műtik, műtét után ébredésig be lehet-e menni a gyerekhez, vagy ezt a lehetőséget megtilthatják? Csak kiadáskor találkozhatom megint a gyerekemmel?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Lászlóné Edna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-27 09:14:41

Fityma

Kedves Anyuka! A fityma szűkület bizony komoly probléma és mielőbbi megoldást kíván. A sebész kollégának igaza van. Magam részéről nagyon pártolom a körülmetélést amúgy is, mert a legegészségesebbnek, higiénikusabbnak tartom. A műtétet természetesen altatásban végzik. A korai lebonyolítása a kellemetlen emlékeket felejthetővé teszik. (Bár nagy traumát nem okoz.) A műtét során legalább a szűk részt körkőrösen levágják és felszívódó varratokkal körbe öltik. (Tehát nincs varratszedés.) A teljes és biztos megoldás a fityma komplett eltávolítása. A fitymának az ember esetében már nincs jelentősége, ezzel szemben a hiánya sokszoros előnnyel jár. Úgyhogy mielőbb végeztessék el. Nem kell aggódni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

343. kérdés

kismama
16:41:01
2009-07-15
Jó napot kivánok.Az lenne a kérdésem hogy van a hipp csecsemő tea és a babám 3hónapos most,és adhatok neki egy kicsit neki?A teát 4hónapos kortol lehet adni az utasitás szerint.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-27 09:05:55

Hipp tea

Kedves Anyuka! Magam részéről minden ilyen készítménynek ellene vagyok több okból is. Úgy vélem a baba, és később a gyermek is, akkor igyon, ha szomjas. Ezért a tiszta, jó minőségű víz az ajánlható. Ezzel többször meg kell kínálni és ha akar iszik, ha nem nem. Ne azért igyon, mert ilyen, vagy olyan íze van az italnak, esetleg édes. (fogat is tönkre teszi.) A másik, hogy ezek a készítmények többféle összetevőt tartalmaznak, amelyek mindegyike okozhat hasfájást. A sok összetevő között nem tudom melyik áll a háttérben. Összességében: nem kell semmi extra, mert a jó minőségű víz fedezi a szükségletet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

344. kérdés

Ági79
10:33:29
2009-07-14
Kedves Doktor Úr!
Kislányomnak ún. bőrköldöke van. Az érdekelne engem, hogy mitől lett bőrköldöke és a későbbiekben ez mennyire fog visszahúzódni. Most 2,5 hetes és kb. 1cm-re kiáll a kis köldöke, ez már így is marad?
Köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-14 17:52:42

Bőrköldök

Kedves Anyuka! A bőrköldök az egyéni adottság. Kialakulása befolyásolhatatlan. Valószínűleg egy kicsit csökkenni fog, de inkább csak esztétikai problémát fog okozni. Ha később zavarja, akkor egyszerű plasztikával megoldható, de azt kell érzékelni, hogy nincs jelentősége. Mostanában sok kicsinél találkozom ezzel. Ne izgassa magát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

345. kérdés

lizsu7
08:59:06
2009-07-14
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam most 5 hetes. Három napja szinte semmit nem alszik napközben, ha nagy nehezen elaltatom 20 perc múlva felkel és borzasztóan sír, feszeng. Adok neki Infacol cseppeket és édeskömény teát, de amikor szopik borzasztóan morognak a belei és elég sok tej visszajön neki. Nem tudom, hogy van e valami jelentősége, de az oltás helye a kis karján nagyon csúnyán begyulladt. Mi lehet a problémája?
Segítségét előre is köszönöm!
Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-14 17:49:13

Feszengés

Kedves Zsuzsa! Attól tartok, hogy olyan szereket alkalmaz, amely kioltja egymás hatását. Az Infacol jó lehet, esetleg Espumisan is, de az édeskömény pontosan ellenkező hatást fejt ki. Valószínüleg attól "kruttyog" a hasikája és attól görcsölhet is. A bukások miatt esetleg egy kis sűrítő tápszerrel lehetne kezdeni az etetést és utána hason fektetni úgy, hogy a fejrész meg legyen emelve. Ezek remélem segítenek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

346. kérdés

ursus
23:21:13
2009-07-13
Kedves Doktor Úr!

Fiam 26 hónapos, és nem eszik darabosat. Az utolsó fogai most jönnek, mindent megrág, ami nem étel, hogy a fogzás fájdalmát csillapítsa. Ha viszont darabos étellel kínáljuk, ellöki. Ha a turmixolt étele kissé darabos, akkor lenyeli, de egy idő után, mikor zavarni kezdi a garatját, kihányja az egészet. A gyerekorvosunk szerint ne izguljak... de így tönkremennek a fogai, meg nem is értem az egészet! Amúgy kedves, értelmes, együttműködő kisfiú, nappalra szobatiszta, egyedül eszik kanállal. A beszéde még eléggé kezdetleges, csak néhány szót használ, amúgy csak utánoz. Elmentünk kizáratni az autizmust, de semmilyen diagnózist nem tudtak mondani 1,5 órás vizsgálat után, mondván a gyerek túl kicsi (az értelmi fogyatékosságot kizárták). Szerintem egyszerűen az van a háttérben, hogy nagyon félős, óvatos típus, és attól tart, hogy megfullad a darabos ételtől. De mivel a kommunikációja még nem tart ott, hogy el tudnám neki magyarázni, hogy ha elrágja a darabosat, akkor le tudja nyelni, ezért nem jutunk egyről a kettőre. Mit tehetek még? Várjam meg, míg elég értelmes lesz felfogni a magyarázatot?
Válaszát előre is köszönöm,
Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-14 17:45:13

Rágás

Kedves Zsuzsa! Ha arra gondolok, amit tanultam régen, akkor mindjárt meg tudom nyugtatni, mert mi még azt tanultuk, hogy 3 éves korig csak pépes ételt adunk a kicsinek. A másik oldalról azt kell mondanom, hogy ez is kialakul. Amit tenni lehet, hogy a kezébe ad egy kis kenyérhéjat, babapiskótát és azt majd szépen elrágja. Majd később áttér másra is. Összességében úgy vélem semmi ok az aggodalomra. Üdvözlettel: Dr.Somló Pál

 

347. kérdés

kismama
14:33:14
2009-07-09
Jó napot kivánok.Az lenne a kérdésem,hogy most 2,5-hónapos babámnak mikortól lehet adni bármilyen ételt /bébipapit/?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-09 15:19:00

Bébpapi

Kedves Kismama! Amennyiben szopik, és remélem igen, akkor fél éves koráig ne gondolkodjon semmilyen papiban, csak Ön fogyasszon minnél színesebb ételt, azaz húst, zsírt, zöldséget, tejtermékest, gyümölcsöt stb. Ezzel számára is meg ad mindent. Amennyiben tápszert kap, akkor is csak 4 hónapos kor körül kezdjük meg a hozzátáplálást, gyümölcsöt, zöldséget. Amennyiben az idősebb korosztály hatása áll a kérdés hátterében, akkor nyugtassa meg őket, hogy igazuk van, régebben másképpen volt, de akkor még nem voltak ilyen jó minőségű tápszerek. Ma már ez anyatej szinten mozog. De legfontosabb az ANYATEJ! Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

348. kérdés

ha
13:11:38
2009-07-08
Tisztelt Doktor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy 2 éves kisgyermeknek miben célszerű aludnia. Kisfiamra - ilyenkor, nyáron - bodyt, hosszú, vékony pizsama nadrágot és zoknit is adok éjszakára. Gyanítom, hogy túlöltöztetem. Honnan tudhatom, hogy sok vagy kevés ruha van rajta?
Köszönöm,
J.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-09 15:13:45

Alvás

Kedves Anyuka! Amit leírt az számomra túlöltöztetést jelent, de nem vagyunk egyformák. A legegyszerűbb megfigyelés, ha lerúgja a takarót, esetleg meg is izzad, az mindenképpen túlöltöztetésre utal. Egyébként ahogy Önnek kényelmes, az a kicsinek is megfelelő. Az anyagcseréje, hőtermelése fokozottabb, mint az Öné. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

349. kérdés

kovácsné bordás enikő
21:56:12
2009-07-07
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam két és fél hónapos,úgy egy hete zöldes a széklete.
Az Ön tapasztalatai szerint ez mitől lehet?Sajnos már nem szopizik,egyre több tápszert kap.Lehet ez a zöld széklet oka?

köszönettel Kovácsné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-09 15:10:18

Zöld széklet

Kedves Kovács Anyuka! Én úgy emlékszem már válaszoltam Önnek, de valamiért újra feljött a kérdés, így mégegyszer: Ennek nincs nagy kórjelző értéke, mert a magzati vörösvértest lebontása miatt, csecsemőknél előfordul zöldes széklet. Amennyiben ez tartósan megmarad, akkor kell vizsgálni. A tápszerrel nincs összefüggésben. Üdvözlettel: Dr: Somló Pál

 

350. kérdés

vargazsu524
14:26:42
2009-07-06
Kedves Pál,

még csak most várom az első babánkat, de már tervezgetjük a szobáját. Az lenne a kérdésem, hogy ha lengő bölcsőt szeretnénk a gyermekünknek az első néhány hónapban, akkor az nem zárja-e ki a légzésfigyelő használatát. Ami a bölcső anyagát illeti, egy fonott mózeskosárból alakítanánk ki.

Köszönettel, Flesch Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-07-06 15:14:25

Bölcső

Kedves Flesch Zsuzsa! A legfontosabbnál kezdeném. A bölcső nagyon jó, jót tesz a gyermek idegrendszerének, későbbi teljesítésének érdekében. A billegő mozgás hasznosan ingerli az egyensúly szervet. A másik oldalról azt kell mondanom, hogy a légzésfigyelő szempontját nem ismerem. Úgy vélem (az elméletet tekintve), hogy légzésfigyelője válogatja. Van olyan, amely akkor is szól, amikor nem kellene. A forgalmazó, ill. a kölcsönbe adónak kellene erről többet tudnia. Sok boldogságot a kicsihez és jó egészséget. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

351. kérdés

Melinda
15:19:37
2009-06-30
Kedves dr.úr!

Anyi lenne a kérdésem,hogy ártalmas-e egésszéges gyereknek az édesitő tablettával készitett ital.Mivel nem használok ill.kevés cukrot használok édesítövel készitem a teát,limonédét,a gyerekek 9,11 évesek.
Válaszát várva :Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-30 18:02:12

Édesítő szer

Kedves Melinda! Úgy gondolom nem ártalmas, csak számukra felesleges a diéta. Amennyiben megoldható mostanában sok különleges, kevésbé natív cukrot tartalmazó édesítőszer kapható, ezek talán jobbak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

352. kérdés

Dani
14:57:45
2009-06-24
Tisztelt Dr. Úr!


Most 7 hetes a kisfiam 2-3 hétig volt sajnos csak anyatejem. Azóta a Milumil HA Start nevű tápszert kapja. az anyatejes időszakban rendeszeresen volt székletünk. A tápszer óta viszont 4 nap uán is csak hőmérőzve vagy a szélcső segitségével tud székelni. Ez mennyire normális? Közben a kicsi nagyon kinlódik és erőlködik látszik hogy kellenne neki, ezek után nem szivesen várnék 4 napnál többet mert ordit szinte ugy hogy már levegőt sem vesz!!! kellenne 4 napnál többet várnom? Lehet hogy nagyobb a probléma?,De a gyerek orvosunk azt mondja hogy nincs baj. Én erről nem vagyok meggyöződve. Ez mellett még adom neki az espumisan csepeket. Teát mikortól lehet neki adni és milyet? 2 hónapos kortól kaphat valamit hozzátáplálásként?
Előre is köszönöm válaszát!!!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-30 18:00:04

Széklet probléma

Kedves Dani! Már el kezdtem írni a választ, de sajnos valami közbejött. Nos én úgy gondolom, hogy már most lehet teát adni, de ebben az esetben kamillát ajánlanék, cukorral, ennek ebben a korban kellemes széklet indító hatása van. Amúgy is úgy kell tekinteni a tápszert, mintha "rántott húst" enne, amely után inni kíván. Úgyhogy mindig meg kellene kínálni itallal. Ha zavarja a kicsit a ritkább széklet, akkor érdemes enyhén hajtani. Remélem a fenti egyszerű módszer megoldja. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

353. kérdés

dharma
11:16:17
2009-06-19
Tisztel Doktor Úr!
7 hetes lányom refluxos és az anyatej mellett (ami kevés van sajnos) kiegészítésnek kap Milupa antireflux táplálékkiegészítőt,ami sűrűbb a "normál" tápnál. Azóta viszont a széklete van,amikor szilárd,de soha nem olyan híg,mint korábban. Gondot jelent ez? Ha igen mire utalhat a szilárd széklet? Előre is köszönöm válaszát, Eszter
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-22 12:39:06

Széklet

Kedves Eszter! A nem híg széklet nem jelent problémát, ha rendszeresen van. Az antireflux tápszer néha okoz ilyen problémát. A megoldás esetleg az lehetne, hogy indítás AR 30-40 ml-el, majd anyatejjel, ill. másik tápszerrel lehet folytatni. Ágyat lejtősre beállítani, ill. evés után csüccsben fekve elhelyezni. Remélem ezek hatásosak lesznek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

354. kérdés

Évi73
09:47:33
2009-06-12
Jó Napot Kívánok!

2 kérdésem is lenne!
Az első a nagyobbik fiammal kapcsolatos! Ő 9 éves, átesett plasztikai műtéten fityma szűkülete miatt, de ismét le van tapadva! Hiába krémezzük, ill. ápolja a gyerek! Mi a teendő!? Újra kell műttetni, ill. mi a megoldás?
A második kérdésem a pocaklakómmal kapcsolatos, neki vesemedence tágulata van, jelenleg a 35. hétben járok!
A nőgyógyászom eléggé aggódik, viszont az I. sz. Gyermekklinikán azt mondták, hordjam végig nyugodtan a terhességemet, nem lesz semmi gond! 5-6 mm-es tágulattal indultunk a 30. héten, jelenleg 11 mm a tágulat! Mennyire aggasztó ez Ön szerint! Mi a határérték?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-12 11:47:53

2 kérdés

Kedves Anyuka! A kisfiúval kapcsolatban úgy vélem, hogy amennyiben szűkület is van, akkor mindenképpen a körülmetélés lenne megoldás. (Persze ez mindenre jó megoldás.) Amennyiben ismételten le van tapadva, akkor kíméletesen kell felszabadítani, azaz nem tépni és előtte, utána steroid tartalmú krémmel kenni. Az első 3-4 napot kell a fiatalembernek kibírnia, szigorúan hátrahúzva kell kezelni. A pocaklakó problémát tekintve a klinikai kollégákkal értek egyet, mert a magzati életben észlelt vesemedence tágulat újszülött, ill. csecsemőkorra kinőhető. Amennyiben nem ilyen szerencsések, akkor is, megfelelő odafigyeléssel, nem fog problémát jelenteni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

355. kérdés

mp-dora
15:32:12
2009-06-06
Tisztelt Doktor Úr!
Egy nagyon furcsa problémával fordulnék Önhöz. Sógornőm kislánya 1,5 éves és nemrég vér jött a hüvelyéből. Mi okozhat ilyen vérzést egy ilyen kislánykánál? Fogzás lehetséges?
Köszönöm válaszát!

Tisztelettel: MDóra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-08 16:07:37

Vége

Bocsánat a vége lemaradt: Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

356. kérdés

kismama
16:00:27
2009-06-03
Jó napot kivánok.Az lenne a kérdésem hogy 6-hetes a kicsi és 2-3napja éjjel nem alszik,mert csak hason hajlandó csak aludni oldalt nem.Már most nappal merem hasra tenni de éjjel nem merem,de oldalt meg nem alszik.Mit tanácsol merjem hason altatni éjjel vagy nem,vagy esetleg van-e valami tanácsa hogy mit csináljak?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-06-04 13:49:43

Alvás hason

Kedves Anyuka! Állásfoglalásom, tudásom szerint az egy tévhit, hogy a kicsi nem alhat hason. Ez a "téveszme" sajnos nagyon bevette magát az emberek agyába. Nekem gyermekeim, unokáim mind hason aludtak is. Szerintem a hason fekvés a természetes, ha csak abba tetszik belegondolni, hogy a természetben nem fekszenek háton. Így ez a természetes. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

357. kérdés

kismama
19:48:47
2009-05-27
Szertném kérdezni hogy teát mikortól adhatok vagy vizet az 5-hetes kislányomnak.És teát milyent lehet majd ha már lehet adni.Köszönöm előre is a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-28 14:12:43

Tea

Már most lehet adni vizet. Úgy lehet fogalmazni, hogy egyéni különbségek ellenére, minden csecsemőnek van szüksége plusz folyadékra. A teát én nem pártolom, mert úgy vélem (ez a későbbiekre is vonatkozik), hogy igyon mert szomjas és erre a legjobb a tiszta víz. A tea, amennyiben azt szeretne adni, akkor a legegyszerűbb, nagyon gyönge, fekete tea javasolható, kevés cukorral. Minden kombinációt ellenzek, mert ha véletlenül probléma, panasz jelenne meg, akkor nem tudjuk, hogy melyik összetevőtől. Ez vonatkozik a későbbi üdítőkre is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

358. kérdés

kismama
15:18:20
2009-05-26
Köszönöm a válaszát még annyit hogy érik a cseresznye és én imádom le kell mondanom róla a kicsi végett vagy finoman ehetek,és kávét ezt a forrázós 3/1-bent ihatok-e pl:délben?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-26 15:27:41

Kismama

A válasz rövid: igen. Minden mérsékelt, a megszokásnak, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelő étel fogyasztása megengedett. Ha a kicsi megszületése után fogyasztott étel a szoptatás idején problémát (kiütés, hasfájás) okoz, akkor kell kisebb megszorítás. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

359. kérdés

kismama
15:19:09
2009-05-25
Jó napot kivánok.Egy hónapos a kisbabám és az lenne a kérdésem hogy mostanában nagyon hasfájos,mit tudna ajánlani mit adhatok neki?A háziorvosom espumisan cseppeket mondta hogy adjam de már nagyon sokszor kell adnom neki.De mondtak egy tippet és nemtudom hogy lehet e adni, egy liter vizben megfőzünk egy kávéskanál köménymagot és ha kihült leszüröm és kb egy evőkanállal adni neki.Nem tudom hogy lehet-e,vagy esetleg van-e valami más tanácsa.Előre is köszönöm.Anikó.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-25 15:58:21

Hasfájás

A köménymag az jó, de édeskömény. Meg lehet még próbálni az Infacolt, ill. vannak még hasfájás elleni patika szerek, de azt, hogy melyik lesz hatásos, azt nem lehet előre tudni, van amikor az összeset végig kell próbálni. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a tiszta aloé cseppekkel. Ez majd minden esetben bevált. Ezt azonban patikában nem tudja megvenni, mert hálózatos formában értékesítik. Ha kell segítség szóljon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

360. kérdés

norbert19801116
15:12:29
2009-05-22
Tisztelt Dr. úr!
A lányom nem hajlandó semmiképp aludni, pedig szerintem egy két hetes csecsemőnek kellenne.
Ön szerint miért nem alszik.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-25 15:53:13

Alvás

Kedves Szülő! Az alvás az egyik legfontosabb tanulni való az újszülött számára. Néhány fontos tanács: 1. A nappalt és az éjszakát jól el kell különíteni. Erre a legjobb eszköz a járóka (fából), már most. Ha abban van, akkor azt csinál, amit akar, ha az ágyába kerül, akkor aludni kell. 2. Az este mindig elcsöndesedő jellegű legyen. Először kb. 5 órától intenzív, egy jó órás játék, majd fürdetés, még mindig játékkal, sok beszéddel fűszerezve. Ez után következik az evés, már csak sok kedvességgel. Utána az ágyba, ahol kis simogatás, kedves mese, majd alvás. Ettől az időponttól kezdve már nincs felkelés, ha véletlenül tisztába kell rakni, akkor nem beszélgetünk. Az éjszakai evés is szótlan. Majd reggel kezdődik az új nap sok beszélgetéssel és játékkel. Ezeket már most, be kell vezetni, hogy később ne okozzon problémát. Ebben a korban még nem fordul elő valódi alvás zavar, míg azt amiről beszámolnak, kedvességgel, türelemmel rendezni lehet. Ha a probléma marad, akkor jelentkezzenek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

361. kérdés

hami79
22:47:42
2009-05-21
32 hetes kismama vagyok, kisfiut varunk es ma deritettek ki, hogy vese tagulata van a magzatnak.Ezelott egy honapja meg semmi gond nem volt, legalabb is akkor nem latszodott semmi. 3 het mulva vissza kell mennem a nogyogyaszhoz uh vizsgalatra , hogy lassa ha novekedett a tagulat.Ebben az esetben azt mondta, hogy jobb lenne hamarabb szulni. On mit javasol? Mennyire sulyos ez a betegseg? Hol nezhetek esetleg jobban utana? Varom surgosen valaszat, egy nagyon aggodo kismama
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-25 15:34:59

Aggódó kismama

Kedves Kismama! Alapos vizsgálat során a magzatok nagy többségében észlelhető vese tágulat. Születés után készített ultrahang vizsgálatok már a legtöbb esetben negatívak. Így nem gondolom, hogy korábbra kellene helyezni a szülés idejét. Javaslom gyermekek vesebetegségével foglalkozó szakemberek megkeresését a legközelebbi vezető klinikán, kórházban. (Pl.: SOTE. I. sz. Gyermekklinika, SZOTE. Gyermekklinika, DOTE., POTE., stb.) Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

362. kérdés

enci
21:52:20
2009-05-21
Jo estet kivänok!

Volna egy szämomra nagyon fontos kerdesem,kisfiam 4 es fel eves es igen csak megnagyobbodott a manduläja.Kivülröl jol läthato,tapinthato,mintha a nyirokmirigyei meg lennenek duzzadva.Mire keszüljünk,mit fog majd az orvos javasolni?
enikö
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-25 15:27:54

Mandula

Kedves Anyuka! Azt, hogy az orvos mit fog mondani, azt nem tudom. Az én véleményem, hogy amennyiben nincs gyakran tüszős mandulagyulladása, nincs nyelési nehézsége, akkor meg kellene préselni, ill. labor vizsgálat szükséges. Amennyiben egyik sem áll fenn, akkor lehet várni, nem szükséges eltávolítani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

363. kérdés

Sipos Attiláné
15:05:22
2009-05-19
tisztelt Doktorúr.Kéthetes kisbabám van,és ki jött a számon a herpesz.Mindjárt az elején ahogy kijött abba hagytam a puszilgatását.El kaphatta-e? Úgy tudom hogy csak a hólyagocskák megjelenésétől fertőz.Aggódom mert hallottam hogy valahol egy anyuka herpeszesen puszilgatta a újszülött babáját és lefertőzte és meghalt.Sajnos a kisfiam nem szopizik mert nincs tejem és ezért még jobban féltem.Előre is köszönöm a válaszát.Sipos Attiláné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-19 16:55:05

Herpes

Kedves Sipos Attiláné! Úgy gondolom, hogy helyesen tette,hogy nem puszilgatja. Általában ritkán okoz a herpes vírus, főleg az un. "simplex" ilyen súlyos megbetegedést, amelyet leírt. Tennivaló jelentős nincs, ha már tápszert eszik, akkor minden képen az immunrendszert erősítő változat az ajánlott. Üdvözlettel: Somló doktor

 

364. kérdés

lizsu7
15:21:32
2009-05-12
Tisztelt Doktor Úr!
Első gyermekemet várom, néhány héten belül megszületik. Öt éve van egy cicánk, és mindenki azzal riogat, hogy tegyem ki a macskát, mert a gyermek allergiás lesz tőle. Természetesen első a kisbaba, ezért kérdezem Önt ezzel kapcsolatban. A gyermekszobába egyébként sem mehet majd be. Laikus vagyok, de régen is volt kutya, macska, házipor, parlagfű, és mégsem volt ennyi beteg, allergiás gyermek. Nem lehet, hogy a megváltozott életmód, a szegényes gyorséttermi ételek, a mozgásszegény életmód, és a kevés friss levegő miatt van ez?
Segítségét előre is köszönöm!
Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-12 15:49:28

Macska

Kedves Zsuzsa! Először is gratulálok a kicsihez, ill. a jó gondolkodáshoz. Teljességgel Önnek van igaza. A tapasztalat azt mutatja, hogy azon gyermekek körében, akik állatok között, természeti környezetben cseperednek kevesebbszer fordul elő allergia, mint az agyon védett gyermekeknél. Sajnos tény, hogy városi körülményeink között növekszik az allergiák száma. Személyes véleményem, hogy az agyon féltett, állandóan, mindent lefertőtlenített környezetben élő kicsik körében gyakoribb. Úgyhogy csak így tovább! Természetes (józan, "paraszti") gondolkodás, természetes életvitel és nem lesz gond. Mindig arra gondoljon, ha valamit nem tud eldönteni, hogy Önnek mi esne jól, az a kicsinek is jó lesz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

365. kérdés

mia222
16:23:27
2009-05-07
Tisztelt Doktor Úr!
Az immun problémával kapcsolatban járunk szakorvoshoz, de 80 km-re tőlünk található. Így csak az eredményekről telefonon értesülünk. És 3 havonta kell oda járnunk labori vizsgálatra.
Előző válaszát köszönöm!
Krisztina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-12 15:42:25

Immunzavar

Ha egyéb segítségre van szüksége, írjon. Üdvözlettel Dr. Somló Pál

 

366. kérdés

mia222
13:29:36
2009-05-05
Tisztelt Doktor Úr!
Gyermekem 22 hónapos, immunrendszer problémával kezelik.
Szeretném megkérdezni, hogy ilyen korban mi mondható rossz értéknek.A labor IgA 0,1 IgG kevesebb, mint 0,2 IgM 1,53 Gamma-globulin 2,6 volt. Ezt a vizsgálatot megismételték. A mostani vizsgálatról értékeket nem tudok, de azt elmondta a doktornő, hogy korának megfelelő, mivel kicsi a gyermek és az értékek is alacsonyak. Most az IgM volt alacsony, de 3 havonta ellenőriztetni kell, negyhogy nagyobb baj legyen (a doktornő mondta)! Van ennek értelme? Mi lehet a nagyobb baj? Mivel lehetne, ezt kezelni? Szedi a Broncho-Vaxom port. És ha jó a lelet, miért kell ismételgetni? Szerencsére beteg nem "sűrűn volt", mint egy átlagos kisgyermek. Járhat ettől bölcsibe?
Köszönöm válaszát!
Krisztina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-05 16:24:06

Immunzavar

Kedves Krisztina! AZ értékek így magukban nem mondanak semmit, a helyi labor normálértékeit kell figyelembe venni. Hasonlóképen nem tudom a kolléganő véleményét értékelni. Figyelembe véve, hogy Ön azt írta nem igazán beteges a gyermek, ezért nem bír jelentőséggel a labor eltérés. Táplálék kiegészítők használata segíthet a szabályozásban. A kérdésem az lenne, hogy voltak-e speciális intézetben, ahol immun problémákkal foglalkoznak? Egy ilyen intézet véleménye iránymutató lenne. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

367. kérdés

kiskrapek
21:45:40
2009-05-04
Kedves Doktor úr!
6 hónapos kisfiamnál felvetődött a Down kór. Külső jelként a bal tenyerében található négyujj-barázdát találták. Mennyire ritka, hogy az egyik tenyérben ilyen van, a down kórnál mindkettőben van, csak a biztonság kedvéért végeznek el kromoszóma vizsgálatot. Mennyire megnyugtató, hogy csak az egyik tenyérben van? Előre is köszönöm,
kiskrapek
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-05-05 16:02:34

Down

Kedves Anyuka! A szóló tünet felvetheti a gyanút, de nagyon kérdéses ennek diagnosztikus jelentősége, magában. A genetikai, ill. kromoszóma vizsgálat, ahogyan Ön írta, a biztonság kedvéért. Arra sajnos nem tudok pontos választ adni a statisztikára. A kétoldali és egyébb kiegészítő tünetek biztosabban utalhatnak Down-ra. Remélem Önt megnyugtatja majd a kromoszóma vizsgálat eredménye. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

368. kérdés

szofi80@freemail.hu
16:24:27
2009-04-28
Kedves Doktor Úr!A vesetágulattal kapcsolatban lenne még kérdésem.Írta hogy a fertőzésekre kell vigyázni.Itt konkrétan mire gondol?Milyen fertőzések lehetnek,mivel védhetem ki őket?A vizeleten ami a pelenkába ürül azon én azt észre fogom venni?A másik egészséges vese mennyire fog károsodni?Gondolom valamennyire át veszi a beteg vese funkcióját?Elnézést hogy még további kérdésekkel zaklattam.Válaszait előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-28 16:58:07

Vese tágulat2

Kedves Anyuka! A fertőzés védelme az nem elsődlegesen az Ön feladata. Amit tenni tud, hogy nagyon sokszor kezet mosnak, ha valaki náthás, akkor ne menjen a kicsi közelébe. A folyamatos vizelet ellenőrzés fontos. Ha a húgyvezetékben pangás van, ill. a hólyagnál van eltérés akkor lehet visszafelé fertőzés, de ennek kicsi a valószínűsége. Így a másik vese nem tekinthető veszélyeztetettnek. Ha szükséges, akkor természetesen át tudja venni a másik szerepét is, tudjuk, hogy vannak, akik egy vesével élnek. A kiindulási pontja az legyen, hogy meg fog gyógyulni ez a vese is, mindent megtesznek Önök és az orvosok érte. Majd értesítsen mi a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

369. kérdés

szofi80@freemail.hu
17:53:52
2009-04-26
Kedves Doktor Úr!A kislányom most 4 hetes.Már magzati korban diagnosztizáltak nála vesetágulatot.Mire megszületett a tágulat is nőtt.Az első UH leleten a tágulat 16mm x14mm volt,rá 4 napra volt még egy UH azon már 32mm x 22mm volt.Ezzel a lelettel leküldtek Szegedre a Gyermekklinikára.Ott is ultrahangot csináltak ahol a felső pyelon 16mm x10mm volt az alsó 18mm x 14mm.Majd két hét múlva megint mentünk.Ennek az eredménye 22x20 és 18x26mm.3 hét múlva kell legközelebb menni.Ez a várakozás nagyon rossz.Azt szeretném megtudni hogy ettől lehet-e valamilyen szervi károsodása,vesebeteg lehet-e,mit lehet ezzel tenni?Azt mondják 3cm-ig nem csinálnak vele semmit,igaz ez?De én nagyon aggódom a kislányom egészségéért,egészséges lesz majd ettől?Válaszát nagyon várom.Tisztelettel egy nagyon aggódó anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-27 14:47:29

Vese tágulat

Kedves Anyuka! A veleszületett vese tágulat hátterében fölmerül a húgyvezeték szűkületének lehetősége, amely az esetek döntő többségében magától rendeződik. A vesemedence minimális tágulata, sajnos, sok újszülöttnél előfordul. Amit a kollégák, a legjobb helyen van a Gyermekklinikán, Szegeden. Amire vigyázni kell az a fertőződés, de ezt csak a folyamatos ellenőrzés tudja megoldani. A türelem egy nagyon fontos része a betegség követésének. Ezt tudom Önnek is ajánlani. Kapkodás, felesleges beavatkozások, vizsgálatok sokszor ártalmasabb lehet, mint hasznos. Ki kell várni a menetet. A vesemedence tágulatának következménye a tartós gyulladás kialakulása lehet, de ezt, amint már említettem, ki kell és lehet védeni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

370. kérdés

wincsi80
14:43:27
2009-04-23
Tisztelt Doktor úr!
A kislányom 2 hetesen tüdőgyulladásos megbetegedésben szenvedett az újszülött intenzíven töltöttünk egy hetet.Jelenleg 6 hetes,a héten voltunk a kötelező tanácsadáson, ahol jeleztem,hogy reggelre megint eldugul az orra, párszor tüsszög.Jól eszik(anyatej+tápszer),jókedvű.A doktornő megnézte a torkát,ami picit piros(megint)szerinte nincs teendő.Próbáltam leszívni az orrát,pumpás orrszívónk van,váladék nem jött.Viszont nagyon nyálzik.Használjam az orrcsepet, fiziológiás sóoldatot?Tudok tenni valamit azért,hogy ne legyen újból gond?Nem szeretném mégegyszer olyan körülmények között látni a picit.
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-24 21:57:10

Nátha

Kedves Anyuka! A kolléganő nagyon helyesen tette, hogy nem adott semmit a kicsinek, még akkor is, ha kicsit pirosabb a torka. A nátha miatt az orrszívás nagyon fontos, melynek elvégzésére a gumi ballonos szívó semmit nem ér. Már a legkisebb csecsemők esetében is szükséges a porszívós orrszívó, vagy az elektromos szívó. Ahhoz, hogy a váladék meghíguljon, nagyon jót tesz a sós vizes oldat. A csecsemők estében azt szoktam ajánlani, ha a megfázás tünetei észlelhetőek, hogy elalvás után lepedővel leteríteni az ágyát, mellé a forró kamillát (a fedél levételekor egy púpozott evőkanál, szódabikarbónát és ugyanannyi konyhasót bele. Óvatosan, mert kifut.), és ebben a kamilla gőzben aludjon. Ez nagyon jól kitisztítja az orrát. A sós vizes orrszívás után érdemes néhány csepp anyatejet az orrába csepegtetni, mert ez tele van védőanyaggal. Soha nem szabad az orrszívást elhanyagolni! Mindig arra gondoljon Önnek milyen lenne, ha náthás és nem fújhatná ki az orrát? Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

371. kérdés

Anikó22
13:22:24
2009-04-15
Jó napot doktor úr!
Lányom 4 hónapos,szopizik és elkapott egy hasmenéses virust.2 nappal a fertőzön is jártunk,de szerencsére hazaküldtek minket,mert az étkeztetését nem tudták megoldani mert csak szopni hajlandó.De ez az utobbi 3 napban csökkent.A kérdésem az volna,hogy kaptunk kiszáradás elleni port,hasmenésre port amit folyadékban kell feloldani,de a lányom nem hajlandó sehogy sem inni,csak szopni.Hogyan vehetném rá,hogy megigya ezeket?Mennyire lehet veszélyes a hasmenés?Mire kell figyelnünk,hogy ne száradjon ki?Válaszát előre is köszönöm!
Egy aggodó anyuka!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-17 20:48:38

Kedves Aggodó Anyuka

A kiszáradást minden képen el kell kerülni, mert, ha nem megoldható, akkor infúzió szükséges. A por a kiszáradás ellen nagyon jó. amennyiben vízben nem tudja adni, akkor meg lehet próbálni egy kis anyatejben föloldani. Akkor talán meginná. Egyébként a folyadék terápia legegyszerűbb és hatékony módja lehet, hogy 3-5 percenként egy-egy kanállal a szájába tenni, amit lenyel. Az időt és a mennyiséget be kell tartani. Ez mindent meg tud oldani. Remélem ez megoldja a problémát. Ezek mellett javasolom, hogy Ön fogyasszon sok probiotikumot, amelyben legalább 5-6 féle jó baktérium található. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

372. kérdés

demetnik
19:14:28
2009-04-10
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom április 4-én,szombaton született,most 6 napos.
A születési súlya 3250 gramm volt és 3100 grammal engedtek minket haza a kórházból.Azóta itthon nem mértük a tiszta súlyát.Viszont a védőnőnk tanácsára méregetjük,hogy mennyit szopizik,ami átlagban olyan 30-40 gramm.Ez a mennyiség szerinte kevés.Viszont a kislányunk nagyon nyugodt,jól alszik,napi 2-3-4 kakis pelust termelünk.
A kérdésem az lenne,hogy valóban kevés-e ez a 30-40 gramm?
3 óránként eszik,éjszaka is önállóan ébred a szopizáshoz.
Válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-14 20:55:40

Agódó anyuka

Most azt kell mondanom, hogy mindkettőjüknek igaza van. A kicsi méreteit tekintve tényleg kevés a 30-40 g. A másik oldalról, ha nyugodtan alszik, három óránként fölébred, eszik, akkor úgy tűnik ennyi az igénye. Javaslom egy fix nap kitűzését (Pl.: vasárnap este, fürdés előtt.) és hetente mérni a súlyát, mely szintén fontos információ lehet. Úgyhogy nem kell aggódni, úgy vélem. Még kérdés, hogy a gyermekorvos mit mond. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

373. kérdés

Nebosszancs
23:34:08
2009-04-06
Kedves Doktor Úr!

Remélem tud nekem segíteni, mert nagyon kétségbe vagyok esve. Kislányom 6 hetes és véleményem szerint a hasa fáj. Az utóbbi időben nagyon sokat sírt, etetés előtt ugyanúgy mint etetés után. Minden etetés előtt és után mérem, így pontosan nyomon tudom követni, mikor mennyit eszik. Megpróbálkoztunk az édeskömény teával, ami annyit segített csak, hogy több volt a puki, de a sok sírás megmaradt. Elvittem orvoshoz, aki leszidott, hogy miért hagyom, hogy ennyit egyen (egy etetéskor kb 140-170grammot eszik, csak szopizik), ettől fáj a hasa. Azt mondta 100-120grammnál ne hagyjam, hogy többet egyen, egyszerüen vegyem el tőle a cicit. Kérdeztem, mit csináljak, ha éhes marad a 120gramm után, csak mosolygott és azt mondta nem lesz az. Írt fel Calcimusc-ot, azt kell adnom babavízzel. Etetések előtt kap Infacol-ot.
Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint valóban sok az a mennyiség amennyit eszik a babám? 170grammot csak kétszer evett, az átlag 130-140gramm egy evéskor. Mit csináljak vele, ha éhes marad? Ha maradok a 130-140grammnál, hogy nem vonom meg tőle, akkor biztosan marad az állandó hasfájás, nyögdécselés? Mit tegyek? Azt sem akarom, hogy túlegye magát és azért fájjon a pocija, de éheztetni sem szeretném.
Válaszát nagyon várom és előre is nagyon szépen köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-07 17:49:27

Nebosszancs

Kedves Anyuka! Magam részéről ott kezdeném, hogy nem javaslom a szopás megvonását. Anyatejjel táplált csecsemők annyit esznek amennyi nekik jól esik. Ők még nincsenek megrontva, akik akkor is esznek, ha nincs rá szüksége. A hasfájás a csecsemők normális megnyilvánulása, elsősorban az első 3-6 hónapban. Sok szert kitaláltak már erre, ezért egyik sem igazán hatékony. Felváltva lehet próbálkozni az Infacol-lal, Espumisannal, stb. Az én gyermekeimnél egy tiszta aloé kivonat bizonyult a leghatékonyabbnak. Amikor saját gyermekeim voltak kicsik, akkor jópofa kollégám azt mondta: csak egy évet kell kibírni, aztán elhagyja. Úgyhogy föl a fejjel, csak etesse és legyen türelemmel. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

374. kérdés

Sipos Attiláné
10:37:39
2009-04-03
Tisztelt Doktorúr.
Az én kislányomnak IGA hiánya van.(nagyon alacsony)
Azt szeretném kérdezni javasolja-e a bárányhimlő elleni védőoltást.Májusban lesz 4-éves.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-04-03 11:41:42

IGA hiány

Kedves Anyuka! Tekintettel arra, hogy az IGA hiány a nyálkahártyákon okoz főként problémát, a bárányhimlő elleni védőoltás immun sejt függő, ezért nem kontraindikált a beadása. Ellenben, ha a fertőzés kialakul, akkor a nyálkahártyát súlyosan érintheti. Összességében javaslom a beadását. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

375. kérdés

judit0225
07:45:23
2009-03-27
Tisztelt Doktor Úr!
Van egy kislányom aki ősszel kezdi az óvodát. Eddig nem volt bárányhimlős. Ősszel baba érkezik a családba. Az lenne a kérdésem, hogy beadassuk-e a gyereknek a bárányhimlő elleni védőoltást? Féltem a nagyobbikat, hogy nehogy baja legyen, illetve az újszülöttnek sem tesz jót, ha rögtön megkapja.
Mit javasol a Doktor ÚR? Hány db oltást jelentene?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Egy anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-30 21:38:11

Bárányhimlő

Kedves Anyuka! A saját praxisomban akinek csak lehet beadom a bárányhimlő elleni védőoltást. Én jónak, mellékhatás mentesnek látom. Tény, hogy most a jó átoltottság miatt már két oltás szükséges, de az erőteljes védelmet ad. Az újszülött, amennyiben az édesanya volt bárányhimlős, akkor megfelelő mennyiségű immunanyagot ad át gyermekének a méhlepényen keresztül, valamint az anyatejjel. Ettől függetlenül jobb, ha nem kapja meg. Azaz érdemes a testvért beoltani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

376. kérdés

szaboszilvi
11:20:15
2009-03-26
Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát.
Szedem a Gravida terhességi vitamint, majdnem folyamatosan de kell néha pár nap szünetet tartanom, mert fáj tőle a gyomrom. Ha Ön tud esetleg jobbat, amely picit más összetételű örömmel venném tanácsát.

A javasolt módszereket már mind kipróbáltam, :-( sajnos a mirigyállomány adott a legtöbb talán 135-140 ml volt egy nap. Profi kórházi fejőgépet bérlek, és szoptatok is amikor tudok.
Egy dolog volt, ami növelte a tejet, az a görögszéna tea. Amellett hogy hat a prolaktinra, afrodiziákum is, átment a tejbe és a kicsi nagyon éber lett tőlem így abbahagytam. kb 20ml-vel növelte meg a napi mennyiséget.

Sajnos a babának van egy enyhe gyomor visszafolyása, ezért az anyatejet a tápszer után kapja, így a hasa sem fáj már. A szoptatásnál gyakran vissza is hányja a tejet, így a hetek óta kikísérletezett módszerrel etetjük, 80ml tápszer, 25ml anyatej minden etetésnél, kivéve az éjszakát, ott csak tápszert adunk, mert a bukás miatt jártunk a kórházban, amikor is feltapadt a nyelve a szájpadlására, nem vett levegőt be kellett nyúlni és lenyomni. Az élmény borzalmas volt, nem szeretnénk ha megismétlődne pláne nem éjszaka, ezért nagyon kell figyelnünk a gyomorban levő levegőre és a bukásokra.

A kislány a 36. hétre született, 2350 gramm és kb. 46 centi, ( a kórházba 51-t mértek, de az kizárt). Kisebb volt, mint amekkorának kellett volna lennie a 36. hétre. Amit még említett a gyerekorvosunk, a márványos bőr, amit majd kinő.

Leírom ami a leleten szerepel:
Fehérvérsejt: 8.12 10*9/l, Neutrofil granulocita: 21.4%, Limfocita: 68.1%, Monocita: 8.0%, Eozinofil granulocita: 2.0%, Bazofil granulocita: 0,5%, Vörösvértest: 3.53 10*12/L, Hemoglobin: 101.0 g/L, Hematokrit: 0.304 L/L, Átl. vvt térf: 86.1 fL, Vvt hemoglobin tart: 28.6 pg, Vvt hemoglobin konc: 332.0 g/L, Vvt térf szórás: 14,7% Trombocita: 471.0 10*9/L, Átl. trombocita térf: 8.6 fL, CRP menny.megh:0.28mg/L
Vizelet fajsúly: 1.004, pH 7, Viz.fehérje: Neg g/L, Viz.cukor Neg mmol/L, vizelet aceton: Neg mmol/L, Vizelet urobilinogén: Norm umol/L, Vizelet bilirubin: Neg umol/L, Vielet nitrit: Neg, Vizelet hemoglobin: Neg/uL, Vizelet üldedék: részletezve: Ép VVT ül.-ben: 1.08/látótér: Uledék VVT morfológia: nem vizsgált, Fehérvérsejt: 4.338/látótér, Laphámsejt: 1.44/látótér, Baktérium-szám: 1500/látótér, Hialin-cilinder: 0/látótér, Szemcsés cilinder: neg., Kristályok, neg. Kis kerek hámsejt: neg, Sarj. gomba: neg., Vizelet ozmolalitás: 83.2 mOsm/kg

Nagyon köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,

Szabó Szilvia

A levelezésemből nem ment át a levél ideiglenes hiba miatt, remélem így sikerül.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-30 21:33:46

Táplálás-vérszegénység

Kedves Szabó Szilvia! Amiket leírt az tényleg összetett probléma. Úgy gondolom, hogy Ön mindent megtesz a kicsi érdekében, de sajnos az anyatej termelését a legnehezebb fokozni. A vitaminból lehet, hogy az Elevittől nem fájna a gyomra, ill. magam részéről előnyben részesítem a a Foreveres termékeket. Ezek sok mindenben tudnak segíteni. Úgy vélem, hogy az anyatej hiányában adott tápszerek ma már olyan jók, hogy nem kell kétségbe esni, ha nincs elegendő anyatej, bár ennek minden cseppje aranyat ér. A leírt eredmények, születési súly alapján én nem kezdenék el vasat adagolni, hanem a vastartalmú tápszerekkel és megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal próbálkoznék, majd kontrollálni kellene. Magam részéről, ha nem súlyos a vérszegénység, mint az Önök esetében is, akkor csak 6-7 hónapos kor körül kezdenék el plusz vasat adni, amennyiben szükséges. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

377. kérdés

molnárné Ibolya
11:23:14
2009-03-23
Tisztelt doktor úr! % éves mult a kisfiam de mostanában elég gyakran panaszkodik fejfájásra, illetve tudom hogy öszefügés nem lehet de az also lába szárait is nagyon sürün fájlalja ő elmondása szerint alig bir lábra állni, ez aálltalában estefelé vagy délután szokott bekövetkezni. Igaz elég mozgékony gyerek de ez enek a következménye lenne vagy esetleg milyen orvoshoz forduljak vele? A fejfájás már ilyen korban is jelentkezhet? mi lehet ennek az oka? válaszát előre is köszönöm,Ibolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-25 22:12:07

Fejfájás

Kedves Anyuka! A fejfájásnak igen sok oka lehet. Már ebben a korban (gondolom a sajtóhiba 5 évet jelez) is fájhat a feje, főként, ha a családban van akinek szintén. Az első lépés mindenképpen a szemészeti, fül-orr-gégészeti okok kizárása, valamint egy labor vizsgálat. Ha ezek nem mutatnak eltérést, akkor fejfájással foglalkozó szakemberhez érdemes fordulni. A lábfájdalmak inkább függetlenek lehetnek, de a vizsgálatok sora erre is adhat felvilágosítást. Ha további segítségre van szüksége, keressen bizalommal. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

378. kérdés

zsu1123
12:21:38
2009-03-17
Tisztelet Doktor Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy kisfiam 4 éves múlt,és a fitymája még nem húzodik teljesn hátra!Hogy ez az állapot fitymaszükületre utal?Ha próbáljuk neki hátrahuzni nem engedi!Mit tegyünk ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsanna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-17 17:01:27

Fityma

Ez semmi képen sem jó. Nem valószínű, hogy szűkülete van. Feltétlenül meg kell sebésznek/urológusnak mutatni. Üdvözlettel: Somló doktor

 

379. kérdés

Nebosszancs
09:53:01
2009-03-15
Kedves Doktor Úr!

Olyan problémával fordulok Önhöz, ami ne tudom, probléma-e egyáltalán? Most 3 hetes a kislányom és pár napja vettük észre, hogy egyre többet nyögdécsel és állandóan nyújtózkodik. Annyira állandóan, hogy szerintem nem is alszik jól, mert szinte megállás nélkül nyög és nyújtózkodik úgy, hogy még a feje is belevörösödik. Gondoltunk arra, hogy fáj a hasa és nem tud kakilni (az utóbbi napokban csak este vagy éjjel van széklete). Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire normális a megállás nélküli erőlködéses nyögés, nyögdécselés, és a nyújtózkodás? Ha fáj a hasa, adhatok-e neki édeskömény teát. attól elmúlik-e vagy tud-e kakilni tőle? Vagy tud valami mást ajánlani? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát! Egy aggódó "friss" anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-16 07:22:40

Nyögés

Kedves "Friss" Anyuka! A nyögdécselés, nyújtózkodás hátterében elsődlegesen nem betegséget gyanítanék, hanem megpróbálnám megfigyelni (feltételezve, hogy szopik) milyen, Ön által fogyasztott étel után jelentkezik. Gondolom egyébként orvosa rendszeresen nézi, így ha baj lenne fölfedezné. Az édeskömény tea hozzá járulhat a könnyebb széklet ürítéshez. Hasonló hatású lehet a kamilla, vagy az ánizs is. Nagyon fontos, hogy ne keveréket adjon, mert ezek egyúttal görcsöket is tudnak okozni, így nem tudni, hogy a sok összetevő közül melyik nem jó. Ha naponta van széklete, akkor nagy baj tán nem lehet. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

380. kérdés

kismama
09:09:52
2009-03-12
Jó napot kivánok.Azt szeretném kérdezni hogy,a klima árt-e a kicsinek "csecsemőnek"?Van a lakásunkba is és az autóba is.Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-12 15:19:23

Légkondicionáló

Kedves Kismama! Én úgy gondolom, hogy a klíma nem árt a gyermeknek, csecsemőnek. Természetesen nem szabad közvetlenül ráirányítani, ahogyan ez számunkra sem tesz jót. A nagy meleg nem is tesz jót a csecsemőnek sem. Nagyon fontos a szűrők folyamatos tisztítása, hogy a kórokozókat ne szórja szét, valamint a hőmérsékletet nem szabad extrém alacsonyra állítani, megszüntetés előtt fokozatosan kell emelni. Ez megint csak mindenkinek jó. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

381. kérdés

arcus6
15:41:30
2009-03-11
Tisztelt Doktorúr!
Kisfiammal kapcsolatban lenne 2 kérdésem.
A fiam 16 hónapos, 8 hónapos korától nagyon ügyesen, szépen mászik. A járást sosem erőltettem, nem vezetgettem, ráhagytam mikor kezdi el.
15 hónapos kora óta (azaz 1 hónapja) megy egyedül. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy meddig fiziológiás a lúdtalp? Neki nincs kialakulva ez az ív mint a felnőtteknek. A családban nincs lúdtalp.
Azt mondják, hátulról kell megnézni, bedől e a bokája. De mennyi idős korig normális hogy a belső talp él is leér?
Hogyan tudnám fejleszteni? Nem érti még, a lábujjhegyen járás, meg ilyesmiket.
A gyermekorvossal (szerencsére)csak kötelező oltásnál találkozunk mivel nem volt még beteg a gyermekem sose. A doktornő azt mondja, még nem lényeges az a lúdtalp dolog.

A másik kérdésem a fogaival kapcsolatos. 12 foga van. Minden este mosom neki sima fogkefével, de mindig a mienket szeretné, mert azon van fogkrém. Mikortól lehet neki fogkrémet adni? Köpni még nem tud. Gyerekfogkrém adható?
Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel
Kovács Noémi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-12 15:00:06

Lúdtalp és fogak.

Kedves Kovács Noémi! Ahogyan a kolléganő, nagyon helyesen mondta, ilyenkor még nem alakult ki a lábboltozat. Ez majd a járás során fog kialakulni. Annak érdekében, hogy ez megfelelő legyen és ne legyenek problémái a következőket tehetik: 1.) cipő nélküli járás, elsősorban közepes nagyságú köveken; 2.) lábacskáját masszírozni kellene úgy, hogy a vádlijánál megfogni és a a talpát ököllel masszírozni; 3.) A lábujjhegyen, sarkon járás még ráér, de a külső lábélen járás nem jó. Másik kérdésre a válasz, hogy a baba fogkrém jó. Vannak olyanok amelyek lenyelése biztosan nem okoz problémát, ezeket inkább hálózatos értékesítésben lehet kapni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

382. kérdés

melin7
13:40:03
2009-03-04
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy jelenthet-e valami problémát, hogy alvás közben nagyon izzad a feje. Ez születése óta így van, de csak ha alszik. A párnája is teljesen elázik éjszaka. Egyébként minden rendben van vele, néhány náthát leszámítva nem volt probléma vele szerencsére. Válaszát előre is köszönöm. K. Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-03-04 13:45:24

Izzadás

Kedves Melinda! Úgy vélem, hogy ennek betegség szempontjából nincs jelentősége. Esetleg arra lehet gondolni, hogy túl meleg van a szobában. Szerintem alváshoz 19-20 C fok az optimális. A "kis náthával" vigyázni kell, mert abból, nem megfelelő kiürítés esetén jöhetnek a komplikációk. Ezért itt is megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, nem az a gyógyulás,a mikor már nem folyik az orra, hanem az amikor a folyamatos szívás hatására kiürült. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

383. kérdés

mandrea
16:33:32
2009-02-18
Tisztelt Doktor Úr!
4hónapos kislányomnak hallgatóan ropognak a csontjai. Kérdésem az lenne ez mi lehet a baj, és mik a következő lépések? Ugye nem nagy a baj?

Tiszletettel:
Andrea

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-02-21 12:04:44

Csontropogás

Kedves Andrea! Valószínűleg nincs nagy jelentősége a csontropogásnak, még most fejlődnek a csontjai és ízületei. Minden képen érdemes megmutatni ortopéd orvos kollégának. Amennyiben nem találnak eltérést, akkor a megfelelő táplálék kiegészítők megoldhatják ezt a problémát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

384. kérdés

Viki76
10:35:54
2009-02-12
Tisztelt Doktor Úr!

Egy 5 éves kislány anyukája vagyok.Örömmel olvasom a válaszai között hogy támogatja a táplálékkiegészítők fogyasztását gyermekek esetében is.Nagyon jó tapasztalataink vannak a betegségek leküzdésében és megelőzésében is.Olyan jó lenne ha meg lehetne értetni a szülőkkel hogy ne rögtön a gyógyszerekhez nyúljanak.A mi baráti körünkben már nem kérdéses a több vitamin főleg a c-vitamin áldásos hatása.És hogy példát is említsek napi 2000mg c-vitamin adása mellett egy aszmás kisfiúnak megszüntek a tünetei,ami még erős gyógyszerek mellett sem javult.A párom egész nyáron 6000-8000mg c-vitamin szedésével az évek óta tartó pollenallergiájától szabadult meg.Én személy szerint az ekcémámtól ami azóta sem jött vissza,és még sorolhatnám. Hallottam én is arról hogy miért nem szabadna ennyit szedni,de semmiféle rossz tapasztalatunk nincs sőt csak jókat tudok említeni.Mi bátran merjük megemelni a vitaminadagunkat,most már mondhatom hogy több éve. Sajnos ma nagyon gyógyszerközpontú a szemlélet.Az FLP termékeit adjuk kislányunknak,mi pedig drLenkei Gábor által összeállított napi csomagokat sok-sok c-vitamint.A védőnőnk a lelkemre kötötte,hogy kérdezzem meg,hogy mi a véleménye ezzel kapcsolatban.Várom válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-02-12 14:30:23

Táplálék kiegészítők

Kedves Anyuka! Szívemből szólt, hogy milyen jó a táplálék kiegészítők használata. AZ is fontos, hogy ezért ne dobjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az un. "akadémikus" orvoslás tud nyújtani. Meg kell találni mindenben a megfelelő középutat. A termékek közül az FLP-sek tényleg sok oldalról bizonyítottak. Lenkei doktor termékei, ill. más cégek által forgalmazott termékek jó része szintén megfelelő hatásúak. Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb meggyőződni arról, hogy a termékek megfelelő alapanyagúak, természetes körülmények között termeltek, ill. előállítottak. A mennyiség állandó vita kérdése. Vannak olyan kollégák, akik meggyőződéses hívei az alacsonyabb, régen meghatározott adagoknak. Mások a nagyobb mennyiség hívei. Az én véleményem, hogy az óvatosság soha nem árt. A zsír oldékony vitaminok felhalmozódása komolyabb veszélyt jelent. A víz oldékony vitaminok kevésbé okoznak problémát, de sajnos pont a C vitamin, azaz az aszkorbin sav, amely okozhat vesekövességet. Ezért nagyon jó pl. az FLP-s C vitamin, amit citrusfélékből került kivonásra, tehát nem kristályos szerkezetű. Egyébként a C vitaminnal nagyon érdekes kísérletek folynak, amelyek nagyon biztatóak. Ezekben az esetekben is nagyon nagy mennyiséget alkalmaznak. Úgyhogy csak így tovább. Érdemes informálni másokat is. Remélem, hogy egyre több orvos kolléga is hasonló meggyőződésre jut. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

385. kérdés

ildiko5
15:04:04
2009-02-11
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam másfél hete kapta meg a két hónapos korban kötelező védőoltást és vele együtt a pneuomcoccus oltást is. Az oltást megelőző napokban ugyan volt hőemelkedése, de az oltás napján nem, így beadattuk. Az ezt követő 1-2 napban még volt egy kis hőemelkedése 37,5-38 fok de aztán ez elmúlt. Viszont a közérzete nagyon-nagyon rossz volt több mint egy hétig, rengeteget sírt, érezhető volt hogy valamije fáj. Már bánom, de nem hívtam ki hozzá az orvost. Ha nem kézben volt akkor rögtön sírt és nappal csak 20-30 perceket aludt. Most már magától rendeződött a helyzet, ismét jó kedélyű és alszik is, de aggaszt, hogy mi lehetett ez? A következő oltásokat ne egyszerre adassam be neki? Vagy a pneumococcust egyáltalán nem szabad kapnia? Észrevettem egy duzzanatot is a bal hónaljában, de ez már ott volt az oltások előtt is. A BCG-t abba a karjába kapta és még mindig be van gyulladva neki. A nyirokcsomója lehet úgy megduzzadva? Most kicsit az orra van bedugulva, de nem folyik neki csak sokat tüsszög. Doktor Úr szerint összefüggenek ezek a tünetek? Mit kellene tennem a jövőben, mert úgy érzem az én hibám, hogy ilyen rosszul érezte magát szegény? Köszönöm válaszát!
Egy kezdő anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-02-11 19:11:45

Kezdő Anyuka

Kedves "Kezdő" Anyuka! Először is Ön nem követett el semmilyen hibát! A kiinduló pontja, természetesen, az volt, hogy a legjobbat kapja gyermeke, és megkapja a megfelelő védelmet. Magam részéről úgy gondolom, a leírtak alapján, hogy én nem adtam volna be a védőoltásokat, hanem vártam volna még néhány napot. A BCG-ről leírt erőteljes reakció és nyirokcsomó megnagyobbodás arra utal, hogy igen jól reagáló immunrendszere van gyermekének és talán ez is szerepet játszott az erőteljes reakcióban. Nekem volt egy olyan csecsemőm, aki az első oltás után igen erősen reagált, volt egy kis ijedtség vele, de a továbbiakban nem volt vele probléma. Végeredményben azt javaslom a kicsi nyugodtan kapja meg az oltást, ha biztosan fertőzés mentes, egyébként pedig halasszák. A két oltást egyszerre megkaphatja, nem is nagyon lehet eltolni. Utána lázmérőzés két napig, és szükség szerinti terápia. Ismételt reakció esetén az oltási tanácsadó központhoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

386. kérdés

Szi-Kata
08:54:51
2009-02-06
Tisztelt Doktor Úr! (Légzéskimaradás válasz)

Először is köszönöm a válaszát!
A gyermekünk egy hónapos, 2009. január 8-án született.
Az evés közbeni légzés kimaradás előfordul elég gyakran, mert csak szívja szívja az anyatejet és közben nem vesz levegőt, majd nyel egyet és hirtelen levegőért kapkodva felsóhajt. Gyakran nyel félre mert szerintem a szájában maradt tejet leszippantja. Néha hallat sipoló hangot is ahogy veszi a levegőt, olyan mint amikor az ember nyitott szájjal hangadással leszívja hirtelen a levegőt! Ezt sem tudom hogy, olyankor nem kaphat levegőt vagy csak a szájon át történő hirtelen levegővétel okozza.?
S az evés közbeni légzés kimaradás, milyen betegségre, problémára utalhat?

válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel: G.Kata

szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-02-11 19:00:58

Légzéskimaradás

Kedves Anyuka! Nehéz megmondani, hogy mi a probléma, anélkül, hogy látnám a kicsit. Azt javaslom, hogy a védőnővel, vagy orvosukkal egy próbaszopás legyen és ennek alapján, ha úgy látják, induljanak el a kivizsgálás irányába. Magam nem szeretek előre diagnózisokat mondani, mert mindig a legegyszerűbből kell kiindulni, azaz egy lassúbb pontja az érésnek. Lassan el fogja hagyni. Amennyiben további problémái vannak, akkor részletes kivizsgálás szüksége. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

387. kérdés

Szi-Kata
14:36:58
2009-02-02
Tisztelt Dr Úr!

Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy gyermekünk 36.héten született természetes úton, s a hazajövetel után evés közben vettük észre hogy néha elfelejt levegőt venni. majd beszereztünk egy légzésfigyelőt ami két nap alatt háromszor riasztott be, de azóta nem tapasztaltunk ilyen légzéskimaradást.
A kérdésem az lenne hogy mikor szükséges a korházi kivizsgálás? S hogy ez a légzéskimaradás normálisnak tekinthető e? S ezzel kapcsolatban milyen jelek utalhatnak arra hogy szükséges a légzés kivizsgáltatása?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: G.Kata
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-02-05 21:16:05

Légzéskimaradás

Kedves Anyuka! Bizonyos szempontból nehéz kérdést tett föl. Nehéz megmondani mikor szükséges a kórházi kivizsgálás, mert a leírtak alapján nagy baj valószínűleg nincs, de ha Önben fölmerül a kétség, akkor érdemes kivizsgáltatni. A légzésfigyelők sokszor nem elég megbízhatóak és fölöslegesen riasztanak. Az azonban fontos, hogy az étkezés közben jelentkező légzésmegállás minden képen kivizsgálást igényel, ha többször előfordul. Most mennyi idős a gyermek? Ez is meghatározza szükséges teendőket. Üdvözlettel: Somló doktor

 

388. kérdés

melinda
09:57:41
2009-01-28
Tisztelt Dr.úr!
Két nagyobbik gyermekemtől sajnos elkaptam egyhasfájással és hasmenéssel járó virust.Kérdésem,van egy egyhónapos babám akit szoptatok,az anyatejjel nem megy át a virus?
köszönettel:Melinda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-01-29 15:43:36

Vírusos fertőzés.

Kedves Melinda! Az anyatejen keresztül nem jut át a vírus, csak cseppfertőzéssel. Ennek kikerülése fontos, tehát tilos: puszi, orrváladékkal szennyezett kéz, rátüsszentés. Fontos: Gyakori szellőztetés, légcsere a lakásban és nem magas hőmérséklet. (Max: 21 C-fok.) Üdvözlettel: Somló doktor

 

389. kérdés

arcus6
13:25:38
2009-01-20
Tisztelt Doktorúr!
15 hónapos a fiam, nem eszik darabosat semmit.
6 hóig csak szopizott, mikor kezdtük volna a hozzátáplálást,elég nehezen fogadta el,7-8 hós volt mikor egy alkalommal már legalább értékelhető mennyiséget evett.Aztán mindenféle pépeset jól elfogadott, minden zöldséget,gyümölcsöt,hússal de teljesen pépesen.
Próbáltam neki 9-10 hós korától( ahogy biztosan tudott ülni és lett 4 foga)adni a kezeügyébe főtt zöldséget,banán karikát,alma darabot mindenfélét.Csak szétkeni mindenhol,de enni nem eszik belőle.
Ott ül az asztalunknál vacsoránál, és szeretne is abból amit mi eszünk (kenyérkatonák virsli stb.)de NEM eszi meg azt se, csak játszani szeretne vele és dobálni.
Már 8 foga van(a metszők)de nem jutunk előrébb.Most is napok óta próbálkozom kicsit darabosabbra hagyni az ételét,de egy két falat után esze ágában sincs kinyitni a száját.Fuldoklik, öklendezik tőle még mindig!
Egyszerűen nem tudom már mit tegyek vele,hagyjam rá, majd ha lesz őrlő foga,akkor megrágja,végülis senki sem él 5 évesen is pépen, vagy erőltessem? Ma direkt kipróbáltam egésznap SEMMIT nem eszik, ha kicsit darabosat kellene egyen.
Reggel, este tápszert iszik (2-2,5 dl) mert 1 évesen magától leszokott a szopiról.
Kanalat is adok neki,de azzal is csak dobálózik stb.sose próbál enni vele.
Amúgy nincs semmi baja,normálisan fejlődik,lépked párat,mászik egész nap.
Most jönnek a hátsó fogai, lehet azért sem akar semmi mást enni csak teljesen pépeset,de ha mindig fogom valamire,sose fog rendesen enni.
Vele egykorú és nála kisebb babák már rég darabosat esznek,bármit "elkérnek" a családi asztalról.
Mit tegyek? Etessem meg továbbra is pépessel (hiszen ha nem eszik semmit, vitaminhiánya is lesz) és próbálkozzunk mellette a darabossal, egyszer csak elfogadja?
Vagy "kínozzam" ezzel hogy csak darabosat ill.falatkákat kap, aztán ha már nagyon éhes lesz, csak megeszi?
Azért is aggódom, mert 3400grammal született, eleinte szépen gyarapodott, de aztán a második félévben volt hogy 3 hónapig se hízott semmit.
Most voltunk mérni, most érte el a 10 kilót.(84cm).1 évesen 8.5 kiló volt.
Nem szeretnék ilyen stresszes körülményeket teremteni az evés körül, hiszen az én családomban se volt sose kötelező enni, mindig örömforrásként tekintettünk az étkezésre, közösen főztünk stb.
Azért sem értem, miért alakult ez így, mert mindig igyekeztem odafigyelni, csak etetőszékében eszik, beszélek hozzá, saját tányérja,pohara van. Adtam kanalat is a kezébe (bár sosem próbál enni vele, csak csapkod meg dobálja).
Nem szól közben a tv, ha jelzi hogy nem kéri, összeszoritja a száját, elfordul, a kezével ellöki a tányért, akkor nem erőltetem tovább, kiveszem a székéből és mehet játszani. Sose szaladgáltam utána étellel. Akkor mit rontottam el?:(
Ismerős családoknál kergetve etetik a gyereket meg itt-ott bekapnak egy egy falatot, mégis simán isznak pohárból, elrágják a darabosat.
A gyerekorvosunk is mindig csak annyit mond, hogy kinálgassuk csak darabossal, majd elfogadja egyszercsak.
A védőnő szerint ha majd lesznek őrlő fogai akkor fogja tudni megrágni, addig csak egybe darabokat nyel le, ez meg nem jó az emésztőrendszerének.
Dehát más babáknak sincs 1 évesen 10-12 foguk, mégis darabosat esznek.
Hagyjam rá? Vizsgáltassam ki? Bármilyen tanácsot szivesen elfogadnék!
Köszönöm szépen!
Kovács Noémi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2009-01-22 14:07:22

Evés

Kedves Kovács Noémi! Az első és legfontosabb, hogy Ön ne stresszeljen. Az étkezés bizony sok családban okoz gondot. Kinek ezért, kinek azért. Magam részéről semmi okot nem látok az aggodalomra, a leírtak alapján. Tekintettel arra, hogy igen sokáig megfelelő anyatejes ellátásban részesült, ezért nehezen vált át más ételre. A leírt adatok alapján fejlődése tökéletes, az első év második felében meglassuló súlynövekedés természetes a mozgás fejlődése miatt. A táplálék állaga tekintetében a régebbi felfogás (általam elfogadott) szerint 3 éves korig, azaz a zárt fogsor kifejlődéséig, a pépes étrend javasolható, tehát egyáltalán nem baj (talán az Ön gyermeke tudja, hogy néki mi a jó). AZ önálló evés kialakulása is időt igényel. Összességében azt tudom mondani ne izgassa magát, gyermeke megfelelően fejlődik, jól, egészségesen reagál a dolgokra. Előre megígérem, bár jóslással nem foglalkozom, hogy gyermek meg fog tanulni önállóan enni, darabosat rágni. Addig meg hagyja rá, etesse meg, ne erőltesse az önálló evést. Természetesen adjon neki babapiskótát, kenyérhéjat rágcsálni. Remélem sikerült megnyugtatni. Ha továbbra is gondja van, írjuon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

390. kérdés

lamme
22:49:13
2008-12-24
Tisztelt Doktor úr!

Kislányom 3 éves. Közel egy hónapja fájlalja a torkát, köhög, folyik az orra. A házi gyermekorvosunk többször is látta, legutóbb két napja, mert aznap reggel hányt, és belázasodott. Azt mondta vírusos eredetű a betegség, konkrétan gyógyszert nem adott rá, lázat kell csillapítani. Azonban tegnap már feltűnt, és ma egyértelművé vált, hogy kislányom hallása lényegesen megromlott. Eddig kifejezetten jól hallott, most viszont szinte mindig visszakérdez, hogy mit mondtunk neki, ill. nem hallja, hogy szólunk hozzá. Legközelebb 30-án rendel a gyermekorvosunk, természetesen megmutatjuk neki, de kérem segítsen, hogy mi lehet a baj a hallásával? Rettenetesen aggódunk a férjemmel. Ugye nem maradandó halláskárosodásról van szó?! Segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-25 08:20:17

Halláscsökkenés

Kedves Lamme! Először is megnyugtatom, hogy ez nem maradandó hallásvesztés. Ön ragyogóan leírja, hogy milyen tünetei vannak gyermekének. Az egész folyamatot a nátha tartja fenn, ill. okozza a fülkürt működésének zavarát, esetleg ennek következtében kialakuló folyadék gyülemet a dobüregben. Ezek mind hallás romláshoz vezetnek. Ennek rendezése nagyon fontos, mert később jelentkezhetnek problémák, amelyek tanulási zavarban, magatartási problémákban is megnyilvánulhatnak. Ahhoz, hogy rendezni lehessen egy egyszerű, de odafigyelő megoldás szükséges. Ebben több szakember tud segíteni az országban. Amennyiben megírja, hogy merre lakinak, akkor tudok ajánlani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

391. kérdés

perri
22:47:28
2008-12-24
Tisztelt Doktor úr!

Kisfiam 2,5 éves. Már kb. három hete folyamatosan, nagyon csúnyán köhög, éjszaka is többször felébred emiatt. A gyerekorvosunk szerint semmi baja nincs, csak kicsit piros a torka. Tényleg normális, hogy hetek óta semmi javulás? Hiába adom neki a lándzsás úfifüvet, már próbálkoztam a Stodal sziruppal is. Hogyan tudnék még segíteni neki? Köszönöm a segítségét.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-25 08:15:31

éjszakai köhögés

Kedves Perri! Az éjszakai köhögés oka legtöbbször a száraz levegő, a magas szobai hőmérséklet, nem utolsó sorban a nátha következtében kialakult lerakódás, ill. folyadék gyülem az arcüregben. Ennek megmozdulása, túlcsorgása köhögési rohamot válthat ki. Van az országban néhány olyan hely, ahol ennek megoldásával foglalkoznak. Amennyiben megírja merrefelé lakik, akkor tudok ajánlani szakembert. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

392. kérdés

nika
13:17:27
2008-12-23
Tisztelt Doktor úr!

13 hónapos kisfiamnak véletlenül 10-11 csepp D vitamint adtam, mert összekevertem a Cebion C vitaminos üveggel a Vigantol üvegét. Szeretném megkérdezni, hogy ez jelent-e valamilyen problémát a számára? Nagyon aggódom.
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-23 15:31:33

D vitamin

Kedves Anyuka! Nem kell izgulni. Szerencsére nagy baj nem történt. 2 hétig ne adjon neki D-vitamint. Nem lesz semmi baja. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

393. kérdés

mandrea
20:53:14
2008-12-12
Tisztelt Doktor Úr!

Problémám a következő: a háziorvosom felírt napi 3szem Cataflam-ot és napi 2 szem Panalgorin tablettát; 2 hónapos kislányomat szoptatom, kérdésem az lenne, hogy lehet e bármilyen káros következménye a napi 5 szem gyógyszernek.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-13 09:47:29

Fájdalomcsillapítók

Kedves "Aggódó Anyuka"! Nem tudom mely okból van szüksége ezekre a gyógyszerekre, főleg ilyen mennyiségben. Az előiratokat átnézve egyiket sem javasolják szoptatási időszakban. Úgyhogy más irányban próbálkoznék a tünetek, panaszok ismeretében. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

394. kérdés

Gráczerné Lévai Katalin
20:11:50
2008-12-05
Tisztelt Doktor Úr!
Kezdő anyuka vagyok,kisfiam 9hónapos és 3hete megjelent egy kis lyuk a gerince végénél lévő kis mélyedésben.Azt hallottam hogy ez lehet sipoly,de nem látnám hogy váladékozna.Mitől alakulhatott ez ki,és tényleg műteni kell?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-05 20:38:43

Sipoly

Kedves Anyuka! Ez a magzati életben, a gerinc záródásának következtében alakul ki. Valós vélemény, hogy sipoly lehet, de jól látja, ha nem váladékozik, akkor teendő nincs. Ez arra utal, hogy mélyebb rétegekkel nincs összefüggésben. Teendőt tényleg nem igényel, amennyiben tünetet nem okoz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

395. kérdés

pöndi
10:36:02
2008-11-25
Kedves Doktor Úr!
Kezdő anyuka vagyok. A kislányom elmúlt 1 éves. Pénteken 1 napig lázas volt. Másnap a fülét többször megfogta, elvittük az ügyeletre. Nurofen 3x3ml, Nasivin, Cebion 8-10 csepp, orrszívás javasoltak és azt mondta a doktornő a füle tele van váladékkal, ha továbbra is fájlalja a fülét vigyük a fül-orr-gégészetre. A láz elmúlt, az orra nem folyik, váladékot többszöri próbálkozásra sem sikerült kicsikarni, és a fülét sem fájlalta. Viszont szombat estére a lábán és a popsin apró piros kiütések jelentek meg. Napközben ezek alig láthatóak, fürdésnél viszont egyre csúnyábbak. Elhagytam a "gyógyszereket", fürdetőszert váltottam, visszaálltam az eddig evett tápszerre. A száján pedig herpeszt látok, de a gyerekorvosunk nem véleményezte, hogy valóban az-e. Ön szerint várjunk egy rövid ideig ( 1 hétre gondoltam), hogy elmúljanak a bőr tünetei vagy vigyem szakorvoshoz? Lehet-e a herpesz vírusnak a szűrét kitenni, vagy reménytelen? Esetleg homeopata orvost keressek, vagy gyermek bőrgyógyászt? Nyíregyházi vagyok, sajnos vagy szerencsére nem ismerek itt szakembert. Tudna esetleg valakit javasolni? Köszönöm türelmét és válaszát. Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-12-01 16:09:06

Kezdő anyuka

Kedves Anyuka! Sajnos ebben a témában mindannyian kezdők vagyunk. Nagy probléma az is, hogy nem adnak használati utasítást sem a gyermekek mellé. De a viccet félre téve, kicsit nehéz pontosan véleményezni látatlanban. Először a végéről kezdeném. Úgy gondolom, hogy Nyíregyházán is talál kitűnő orvosokat. Sajnos nevet nem tudok mondani, mert én igazán csak a vezető korosztályt ismerem. A herpesz vírust kiirtani nagyon nehéz. Én inkább az immunrendszer segítését javasolnám. Nem zárom ki a homeopata orvos hathatós segítségét sem. A házi gyermekorvossal legyen kissé erőszakosabb és követelje meg, hogy megmondja mit gondol, mit miért javasol, stb. Egyébként amit Ön tett az nagyon okos, logikus lépés volt. Egyébként a kiütések mindig a meleg víz hatására jönnek inkább elő. Főként akkor, amikor a leírás alapján, feltételezhető vírusos fertőzés áll a háttérben. Az egy kicsit furcsa volt, hogy mit jelent "váladék a fülben"? Ez vagy fülzsír, vagy megnyílt dobüregi váladék, de az már komoly, megbetegedés. Egyébként a leírás szerint teljesen jól járt el. Üdvözlettel: Somló doktor

 

396. kérdés

belinea5
14:27:44
2008-11-18
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam 19 hónapos,és még mindig nem jött le az egyik here golyója. Mikor kell elvinnem urológushoz?Milyen beavatkozással tudnak rajta segíteni?
Előre is köszönöm válaszát.
Jenes Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-11-19 12:40:58

Here

Kedves Jenes Gyöngyi! Mielőbb meg kell mutatni gyermeksebésznek. Minden bizonnyal megpróbálják megkeresni a hasüregben ultrahanggal és a protokoll szerint injekciókat fog kapni. Ha erre sem jönnek le, akkor a műtéti megoldás válik szükségessé. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

397. kérdés

Heseret
15:40:21
2008-11-14
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom 8.5 hónapos egyre rosszabbul alszik, 8-10x ébed éjjel. Már sokmindent próbáltam eredménytelenül. Azt szeretném kérdezni, használhatom e nála a Sedatif PC tbl.t, ha igen, milyen dózisban? Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-11-19 12:38:32

Éjszakai nyugtalanság

Kedves Anyuka! Az éjszakai nyugtalansága valószínűleg a fogzás következménye. Nyugodtan adhatja a Sedatif PC tablettát. 4x1szemes adagban. Hasonlóan jó lehet, a szintén homeopátiás Viburcol kúp is. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

398. kérdés

ginipepe
12:46:06
2008-11-04
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy kis problémám. A kisfiamnak májusban tüszős mandulagyulladása volt, magas lázzal, augmentinnel kezelték ki. Aztán júliusban ismét, ekkor már 5 napig volt 39-40 fokos láza, Ceclort kapott. Most pedig október 10-e óta beteg, szintén tüszős mandula, orrmandulagyulladás, megnagyobbodás. Elsőnek Supraxot kapott, aztán Augmentin Duot, most pedig Cefzilt. Fül-orr-gégészeten is voltunk, ott először azt mondták valószínű ki kell venni az orrmanduláját, mert az fertőzi mindig a torokmandulát is. Aztán aki ezt mondta beteg lett, és most egy másik orvos nézte meg, Ő írta fel a Cefzilt azonnali váltásnak az Augmentin Duo-ra, és igazából semmit sem mondott. Az érdekes, hogy láza nincs a gyereknek, aránylag jó a közérzete, bár fáradékonyabb ez tény. Persze mindegyik kezelésnél kapott orrcseppet, köptetőt is. Most már azért aggódom, és ideges vagyok, mert nem tudom miért nem gyógyul a kisfiam, és félek a sok antibiotikumtól is, nehogy annak legyen valami későbbiekre kiható hatása, pl. hogy nem fog hatni ha tényleg nagy baj van. Vagy most is baj van, csak senki nem mondja. Nem tudom.
Segítségét előre is köszönöm.
Perényi Edina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-11-04 17:24:57

Mandulagyulladás

Tisztelt Perényi Edina! Így látatlanban nagyon nehéz állást foglalni, bár úgy vélem, hogy a kollégák nagyon biztosra akartak menni, ezért nagyon széles spektrumú antibiotikumokat választottak. A szakmai javaslat ebben az esetben elsődlegesen penicillin javasolt. A nagy mennyiségű, széles spektrumú antibiotikum sajnos tönkre teheti a bél normális baktériumait, ezért ezeket feltétlenül pótolni kell. Ezt elsősorban olyan un. probiotikus készítményeket javasolok, amelyekben többféle baktérium van, nem csak egy (amelynek azonban nagyon jó a reklámja.) található. Amennyiben a betegségek kapcsán mindig náthás is volt, akkor fölmerül ennek szerepe, mint alap betegség és ennek a rendezése javasolható elsődlegesen. Ez néha speciális kezelést igényel, amelyre szükség esetén tudok javasolni helyet. Mindenképpen javaslom a probiotikum, sok C-vitamin szedését. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

399. kérdés

Kis Szilvia
12:45:17
2008-09-19
Tisztelt Doktor Úr! Sokat lehet most hallani róla, hogy milyen erős influenza járvány közeledik. Ön szerint is ennyire rossz a helyzet? Mennyire veszélyes ez és hogyan lehet védekezni? Érdemes beoltatni ellene a gyermekünket, vagy ezek új törzsek és nem hat ellenük az oltás? Előre is köszönöm válaszát, Üdvözletel: K. Szilvia
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-09-19 15:33:37

Influenza

Kedves Kis Szilvia! Nagyon nehéz kérdést tett fel, amire a fertőző betegséggel foglalkozó szakemberek biztos igennel válaszolnának, azaz szükséges az oltás. Én a magam részéről nem látom olyan sötéten a helyzetet. Attól tartok, hogy a nagy járvány inkább a jóslás kategóriájába tartozik. Ha jól emlékszem tavaly is ugyan ez volt a helyzet. Persze ki tudja előre? A kérdése második felével teljességgel egyetértek. Magam részéről minden védő oltást előszeretettel ajánlok. Az influenza ellenit a szülő kérésére mindig beadom és rendelkezem is védőoltással, amikor hozzá lehet jutni. Az influenza megelőzésében sokkal fontosabbnak gondolom az immunrendszer megfelelő, stabil állapotba hozását, amelyre igen kitűnő lehetőségek vannak. Külön kérdés még azon gyermekek, idősek helyzete, akik fokozottan veszélyeztetettek. Náluk mindenképpen indokolt a védőoltás. Remélem kielégítő választ kapott kérdésére, hogy a döntését segítse. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

400. kérdés

Mária Magda
16:13:16
2008-09-18
Tisztelt doktor úr!

A kérdésem az lenne, hogy 3 éves gyermek aki székelési problémával küzd, kaphat-e Ferenc József gyógyvizet, hogy természetes úton segítsünk rajta. Ha kaphat milyen időközönként és mennyit?
Azt szeretnénk elérni, hogy ne féljen és rendszeres legyen székletürítése.

Köszönettel M. Magda
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-09-19 11:50:22

Székrekedés

Tisztelt M. Magda! Amennyiben gyermekét kivizsgálták és nincs anatómiai eltérése, akkor javasolható bármilyen természetes megoldás a székrekedés rendezésére. Az elsődleges és legfontosabb a megfelelő táplálék összetétel, azaz a magas rosttartalmú ételek, azaz zöldségek fogyasztása. A másik a bél baktériumok helyreállítása. Ha mind ez rendezett, akkor jöhetnek a hashajtó hatású vizek is akár. Ha nem segít, akkor keressen nyugodtan, és keresünk más megoldást. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

401. kérdés

ádók róbertné
19:55:55
2008-08-11
A kisfiam 5 és fél éves.3x ,4x lett hátrahúzva orvos által a bőre,mert le volt tapadva.Minden este tornáztattuk,de nem segített.Az orvos szerint nincs fitymaszűkülete,csak egy pici tapadás.-3-4 mm-.De amikor hátra lett neki húzva utoljára-tavaly-nem kaptunk semmilyen krémet és megint visszatapadt neki egy picit.Pedig már nagyon ügyes,ő maga húzza hátra minden este fürdéskor.Mi a teendő???Túl sokszor sem akarom orvoshoz vinni emiatt,de én meg itthon nem merem annyira hátrahúzni neki,hogy megszűnjön a letapadás...
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-08-11 22:10:50

Letapadás

Kedves Anyuka! Az előbőr hátrahúzásánál, sajnos, a szülő határozottsága a döntő. Ha az orvos meg is oldja a letapadást, a visszatapadás gátlása mégis a szülőtől függ. Alapvetően bármilyen krém megfelelő lehet, hogy ne tapadjon vissza. Gondolok itt akár a legegyszerűbb vazelinra. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

402. kérdés

Ági
08:44:47
2008-07-25
Tisztelt Doktor Úr!
Csupán érzékeltetni szeretném, hogy a kérdés, amellyel foglalkozik, mennyire megosztja az embereket, sőt a szakembereket is.
Három fiam van, mindhárom -sajnos-hasonló problémával küzd(ött).
Mi is alaposan utánajártunk a problémakörnek, miután egy éves kora után (ahogy Ön is vallja) körülmetélésre küldte két nagyobbik fiamat a gyermekorvos.
Nem is kívánom hosszasan taglalni a szakmai ellenvéleményeket, hisz magam nem vagyok orvos ( a férjem egyébként az), más által is hozzáférhetőek a neten az információk .
Azt viszont barátnőim kisfiainak példáján tapasztaltam, micsoda fájdalommal, több napon át tartó szenvedéssel jár a beavatkozás.
Férjem nemzetközi konferenciákon elhangzott tapasztalatok alapján úgy döntött, nem műttetjük meg a fiúkat.
Ma a legnagyobb már 8 éves, és teljesen problémamentes, mindenféle beavatkozás nélkül, a középső fiam szintúgy. Tudom környezetemből , hogy mennyi szenvedéstől óvtuk meg Őket, és örülök, hogy nem hallgattunk gyerekorvosra.
A legkisebb fiamnál (3éves) még abszolut letapadt állapotban van a bőr, de számunkra már nem kétséges a megoldás menete. BEAVATKOZÁS KIZÁRVA!
Tudom, az álláspontok eltérnek a kérdésben, csupán egy ellenvéleménnyel szerettem volna érzékeltetni ezt, amely már egy revidiált szakmai alapokkon nyugvó vélemény. Nálunk beigazolódott!
Tisztelettel: Arany-Tóth Ági
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-07-25 20:55:16

Vélemény

Kedves Anyuka! Köszönöm, hogy hozzászólt a kérdéshez. Nagyon fontosak a személyes tapasztalatok. Alapvetően, ha nem lehetett elég egyértelműen érteni, én személy szerint, a korai, közel újszülött kori körülmetélést pártolom. Ezzel kapcsolatban olvastam pozitív szakmai véleményeket. A másik oldalról, a konzervatív megoldása a letapadásnak szintén ellentmondásos. Mint írtam, van aki késői, van aki korai hátrahúzást javasol. Az én néhány ezres listám szerint az egy éves kor után, kíméletes letapadás megoldás a legjobb. Azoknál a fiuknál, akiknél 3-4 éves, vagy későbbi korig vártak, komoly lelki traumát okoztak. Az én unokáim (2 és 3 évesek) hasonló képen jártunk el és semmi problémánk nincs. AZ egyéni véleményeket tiszteletben tartom. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

403. kérdés

H. Józsefné
22:21:40
2008-07-06
Kedves Doktor úr, egy elég furcsa kérdéssel keresem Önt. 6 éves a lányom és néha nagyon izzadtságszagú a hónalja. Én ilyen kicsi gyereknél ilyet még nem tapasztaltam. A másik furcsa dolog, hogy gyakran panaszkodik, hogy folydogál valami a hüvelyéből. Ő úgy fogalmazza, hogy zsíros a nunim. Biztos nem ment bele semmi (homok, vagy kosz) és nem is dughatott bele semmit. Mi arra gondoltunk, hogy ez esetleg hormonális probléma. Lehet ilyen kicsi gyereknél? Vagy ő most kiskamasz és ez normális állapot? Más szülőktől nem hallottam ilyet. Nagyon várom válaszát.
Köszönöm, H. Józsefné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-07-07 08:22:33

Izzadás

Kedves Anyuka! A probléma behatóbb vizsgálatot, kivizsgálást kívánna, ennek érdekében fel kellene keresnie házi gyermekorvosukat, aki tovább tudná küldeni a kislányt. 6 évesen a serdülés még nagyon korai. Összességében nem gondolom, hogy a problémát így látatlanban, levélben meg lehet fejteni. Kérem értesítsen a kivizsgálás eredményéről. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

404. kérdés

K. Sz.
12:59:52
2008-06-16
Kedves Doktor Úr!
Kisebbik fiamnak elkezdett nőni a felnőtt foga. De sajnos előtte a tejfog nem esett ki, hanem mögötte jön az új fog. Vigyem el fogászatra? Ki kell húzni a tejfogat, hogy ne legyen a maradó foga csámpás? Ő most 5 éves. A nagyobbikkal nem volt ilyen gond, így nem tudom, hogy most mi a teendő.

Üdvözlettel:
K. Sz.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-06-16 15:14:08

Maradandó fog.

Kedves K. Sz.! Igen vigye el fogorvoshoz, aki megnézi és ha szükséges kihúzza a tejfogat. Ilyen elő szokott fordulni, nem nagy probléma. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

 

405. kérdés

Simonovics Petra
10:04:06
2008-06-02
Kedves Doktor Úr!
Naptejjel kapcsolatban szeretném az Ön véleményét kikérni. Állandóan azt halljuk, hogy mennyire veszélyes az UV sugárzás és hogy minél magasabb faktorszámú napvédőt használjunk. Gyermekeim az óvodában egész délelőtt az udvaron vannak. Eléggé napos a kert és nem tudom, hogy a 25 faktoros naptej, amit használunk, elég-e nekik.
Lányomon több anyajegy is van a ruhával nem fedett részen. Ezeket külön óvni kellene?
köszönettel: Simonovics Petra
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2008-06-02 10:19:55

Naptej

Kedves Simonovics Petra! Igen fontos kérdést vetett fel. Sajnos sokszor nem figyelnek oda ilyen dolgokra az óvodában. A faktor számot elsődlegesen az befolyásolja, hogy milyen típusú a bőre gyermekeinek, ill. mennyire vannak hozzászokva a naphoz, azaz volt-e már alkalmuk kicsit lesülni. A magam részéről legalább 30-as faktorszámút javasolok kezdetben, ill. érzékeny bőrűeknek magasabbat. Az egyik legjobb az FLP 30 faktorosat, amely vízben sem mosódik le azonnal. Üdvözlettel: Dr:Somló Pál

 

406. kérdés

Balogh Zsuzsanna
21:12:28
2008-05-21
Tisztelt Doktor Úr! A gyermekorvosunk és a védőnőnk is azt mondta, lelki eredetű lehet a probléma és kár lenne a kislányt további kivizsgálás traumájának kitenni. Eleinte próbálkoztunk a glicerines kúppal de ahogy nagyobb lett már képtelenség volt a popsijába nyomni. A Laevolac eleinte segített ugyan, de hamar megszokta a szervezete. A lenmag tetszett neki, de arra nagyon sokat kellene inni (ami nem erőssége) különben éppen ellentétes hatást érünk el vele. Legutóbb reggelente éhgyomorra kapott egy kávéskanál ricinust, amit hősiesen lenyelt de nem szeretném tovább adni neki, hiszen mégiscsak hashajtó még ha viszonylag természetes is. Most a Natrium chloratum D15-ös homeopátiás gyógyszerrel kísérletezünk. Bár nem tudja sokáig szopogatni, remélem elérünk vele valamit.
Mindenki azt mondja, majd kinövi. Én abban bízom, hogy a sok nyári idénygyümölcs, amiket annyira szeret talán megoldják a gondunkat az idén.