Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Tunyogi Erzsébet - Konduktor, pszicho-terapeuta

szakértő fényképe „A játékterápia olyan módszer, amely lehetőséget teremt arra, hogy a családnak és a gyermekeknek közös örömei legyenek és megismerjék azt az érzést, amit a közös boldogulásukért folytatott eredményes munka okoz.”
Tunyogi Erzsébet
Gyógyító játék a családban
Tárogató kiadó 1995


Tunyogi Erzsébet konduktor, pszicho-terapeuta, kutató pedagógus, a Tunyogi Korai Fejlesztő Központ vezetője. Gyermekem neve Bodor Emese,  férjem Bodor Béla.

Első diplomámat 1980-ban szereztem konduktorként. Másodikat a Szeged Tudomány Egyetemen (volt JATE) szereztem, mint pedagógia előadó tanár. 1980 és 1986 között kezdtem meg a Szabadsághegyi Gyermekgyógyászati Intézet Fejlődésneurológia és Neurohabilitációs Osztályán a játékterápia alapjainak kidolgozását, amit a neurohabilitáció és a rehabilitáció orvosi alapelveinek figyelembe vételével, valamint pedagógiai és pszichológiai ismeretek együttes alkalmazásával alkottam meg. Az így létrejött módszerrel az immáron 38 éves aktív szakmai munka során több ezer sérült kisgyermek egyéni fejlesztőprogramját állítottam be. Az elmúlt évtizedek során számos csodával találkoztunk olyan gyermekeknél is, ahol az orvosok nem bíztatták a családokat, de a szülő hite és a játékterapeuta elkötelezett szakértői munkája a több évig tartó fejlesztés során meghozta a kívánt eredményt. Csodát ugyan nem ígérhetek, de a játékterápia a gyermek harmonikus lelki fejlődését és sérüléseinek teljes és/vagy részleges megszüntetését minden esetben biztosítja. 

A rászoruló családoknak folyamatos családterápiával segítem feldolgozni a gyermek sérüléséből, betegségéből adódó lelki sérüléseket.

Több mint 10 évig főiskolai tanárként is dolgoztam, s ez idő alatt mintegy 1500 pedagógusnak oktattam a következő tárgyakat: 
- Nehezen kezelhető gyermek
- Gyógyító játék, játékterápia
- Fejlődéslélektan
- Játékelmélet
- Személyiségelmélet
- Részfunkciók zavarai

Munkámat az elmúlt 20 évben több helyen is elismerték: 
- 1990. „Nehéz feladatának kiemelkedő szakmai hozzáértéssel és nagy gyermekszeretettel történő végzéséért” osztályvezetői dicséret
- 1996. Köztéri játszóterek vagy egyéb játékformák pályázat különdíja
- 2005. Példakép Díj Pannon GSM Alapítvány

Szakmai felkészültségemről 3 szakkönyv, több tucat cikk, és előadás tanúskodik. (Fő műveim: Tunyogi: THERAPEUTIC GAMES, Werag Vienne, 1988.; Tunyogi: A GYÓGYÍTÓ JÁTÉK, Pannon, 1990.; Tunyogi: GYÓGYÍTÓ JÁTÉK A CSALÁDBAN, Tárogató, 1995.)

Véleményem szerint egy beteg, sérült gyermek nevelése a legnagyobb tettek közé tartozik. Ehhez szeretném a szakmai tudásom legjavát nyújtani minden egyes család és kisgyermek részére. 

Várom azon gyermekek jelentkezését is (kisiskolás kor végéig) akiknél bármely tanulási zavar felmerül, mert komplex tanulási képességet fejlesztő kidolgozott programok várják őket. Ezen felül nagy hangsúlyt fektetünk a volt koraszülött gyermekek részképesség zavarainak megszüntetésére is.

Előre is nagyon köszönöm, hogy megtisztel bizalmával, és hozzám fordul akár a honlapon keresztül, akár személyesen segítségért. 

Weboldal: http://www.tunyogi.hu/

Cikkeim

Csecsemőként agyvérzést kapott, 3 éves korára megtanult olvasni és számolni - Íme, Boriék elképesztő története

Zökkenőmentes várandósság után Bori születése gyorsan és komplikációmentesen zajlott. Bori baba születés utáni Apgar értéke: 10/10-es volt. Nem sokkal később kiderült, hogy még sincs minden rendben... Megtörtént eset, amikor a szülők megingathatatlan hite és a szakember terápiája csodákra képes.

Szerző: | 2015-10-28

tovább a cikkre

Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - Egy koraszülött baba sikertörténete a Tunyogi módszerrel

Gergő baba agyvérzéses koraszülöttként jött a világra. Egyáltalán nem volt biztos az, hogy valaha meg tud tanulni járni… Ma 6 éves ügyes kisfiú, aki teljesen hagyományos oviba jár, és képességeivel kitűnik kortársai közül. Egy koraszülött baba és fejlesztőinek sikertörténete – interjú az édesanyával.

Szerző: | 2015-05-27

tovább a cikkre

Koraszülött babák fejlesztése Tunyogi módszerrel

Minél korábban kezdődik meg a koraszülött babák fejlesztése, annál jobb eredmények érhetők el. A zenés fejlesztés csecsemőkorban hatással van a beszédre, mozgásra, figyelemre, sőt iskoláskorban a matematika elsajátítását is megkönnyítheti – és ez nem csak koraszülött csecsemőknél igaz.

Szerző: | 2015-03-26

tovább a cikkre

Lusta a baba, vagy lemaradt a fejlődésben?

Nem fordul át időben a baba? Ügyetlenül fogja meg a tárgyakat? Késik a beszéde? Mi számít egyáltalán fejlődési késésnek? A szakember szerint nincs lusta csecsemő, csak fejlődésében akadályozott baba - fejleszteni pedig egyáltalán nem ciki.

Szerző: Tunyogi Erzsébet | 2014-06-12

tovább a cikkre

Sérült gyerekek - angyalok a mindennapokban

Tunyogi Erzsébet szakértőnk egy megható, tanulságos történetet oszt meg velünk Karácsony alkalmából. Mert bizony vannak családok, ahová kis angyalkák születnek...

Szerző: Tunyogi Erzsébet | 2013-12-21

tovább a cikkre

Mit játsszunk a csecsemővel és a kisgyermekkel?

Hogyan fejlődnek az érzékszervek? Milyen játékokkal lehet támogatni, segíteni a fejlődést? Szakértőnk tanácsai a látás és a hallás fejlesztésére.

Szerző: Tunyogi Erzsébet | 2013-03-05

tovább a cikkre

A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

Szerző: Tunyogi Erzsébet | 2012-05-07

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

szigetibogi
13:35:40
2015-08-13
Kedves Tunyogi Erzsébet!

A második kislányom miatt kerestem fel. Most lesz 2 éves. Még mindig csak pár szót mond: apa, anya, eper, mama, papa, alma. Ezeket sem teljesen tökéletesen. Nem igazán töri magát, hogy új szavakat használjon.
Nem sérült se szellemileg, se fizikailag.
A születésénél a nyakaköré volt tekeredve a köldökzsinór, de eddig semmilyen jel nem utalt arra, hogy ebből bármilyen problémája lenne. Időre született, sőt, pár napot késett is. Természetes úton született, gyógyszerek nélkül. A nagymozgásokat is időben csinálta: 4. hónaposan kezdett forogni, 8 hónaposan kezdett kúszni, 9 hónaposan magától felült, 11 hónaposan felállt, utána pár nappal kapaszkodva lépegetett, 13 hónaposan első önálló lépéseit megtette.
Rendkívül jól hall, lát.
Állandóan beszélünk hozzá, hiszen itthon vagyok vele és a nagyobbik lányommal, aki nagyon szépen és választékosn beszél, már 18 hónapos kora óta, nagy család vesz minket körül, állandóan foglalkoznak vele is, Dédik, Mamák, Papák.
Nagyon aktív kislány, hihetetlen egyensúlyérzékkel rendelkezik, ügyesen mozog. Érdeklődő, szeret segíteni. A meseolvasás nem köti le, hamar megunja feláll és elmegy inább játszani. Sokáig fordítva tartotta a mesekönyveket.
A kicsi persze mindent ki tud fejezni, amit szeretne, mutogatva, arcmimikával, hangokkal, de nem igazán szavakkal.

Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint foglalkozni kell ezzel, kell valamilyen terápia, fejlesztés alkalmazni nála, vagy esetleg ez teljesen normális így?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Szatmári Boglárka
szakértő fényképe

Tunyogi Erzsébet

Konduktor, pszicho-terapeuta

 

2. kérdés

helka
13:38:23
2013-08-13
Üdv!Három gyermekes anyuka vagyok! 16 éves fiú,6 éves fiú,2 éves lány...
A hat éves kisfiam az akivel igazából nem bírok!A változás a hugi születésével kezdődött!Eleinte nem volt gon kb egy jó fél év mulva!Jó fiú volt,most pedig nem birók vele,ki szivja az összes energiámat,nem tudom ,hogy hogyan kezeljem!Jelenleg gyesen vagyok mellette heti három alkalommal iskolába járok a kislány bölcsödés a férjem dolgozik,de igazából nem segít be!A nagyfiammal egy általán nem jön ki a kisebb fiú!Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja akkor kiabál órdít.... Ha valamit kitalál és mondom neki hogy most nem lehet ezért meg azért akkor nekiáll üvőlve bőgni,hogy de ő azt akarja és mindemnt mond,haljak meg meg soha többet ne gyerte haza és társait kiabálja a fejemre.Egésznap itthon vagyunk,mert nincs óvi,de minden energiámat feléli ezáltal senkihez sincs egy kedves szavam.Rögtön felemelem a hangom a többiekkel is,és nem bírom már hiába montam a csaLÁDNAK HOGY KIKÉSZÜLTEM VÉGEM VAN NEM BÍROM ELÉG VOLT RÁM SEM HEDERÍTENEK!Nem segítenek a házi munkában,ha mennem kell valahova én oldjam meg a gyerekeket,mert a férjem nem igazán segít rám várnak itthon mindent,mosás,főzés,takarítás gyereknevelés ,játék ,kert,udvar .....stb...mindent!Nagyon kikészültem .érzéketlen,kedvedtlen,idehbeteg fiatal nő vagyok és én nem ilyen voltam én szerettem az életet a viccet a nevetést a jókedved,de elmult és utálom magam ezért és fogalmam sincs hogy mitévő legyek de azt tudom hogy sürgős segitségre szorulunk,mert én nem szeretném így leélni az életem és nem szeretném ha a gyerekeim igy nőnének fel!A középső fiamról még annyit,mert eléggé eltértem a tárgytól,hogy semmi sem érdekli..nem rajzól,nem legozik,nem homokozik,nem biciglizik ....sorolhatnám tehát semmit.Ha az ember mondja hogy jöjjön segíteni vagy társasozni akkor az kb 5 perc,mert ha mondva van neki hogy hogyan cselekedjen akkor levitatja az ember!Segítse kérem hogy kontroláljam ezt a problémát,mert nem bírom!A testvéreivel úgy beszél mint a kutyával,rettenetessen írigy rájuk ha kap valamit akkor inkább elbujik vele befaja,ordít ha vesznek egy szemet tőle,mindenkit ő akar irányítani!
szakértő fényképe

Tunyogi Erzsébet

Konduktor, pszicho-terapeuta

 

3. kérdés

Ácsné Piroska
22:11:22
2012-08-15
Üdvözlöm!
Kisfiam 36. hétre született, 3-4 hónaposan kezdte el tartani a fejét hason, utána következett a forgás. A kúszás kimaradt, 7 hónaposan ült magától és 9 hónaposan kezdett el mászni, 10 hónaposan pedig már felállt és a bútorok mellett kapaszkodva oldalazva lépeget.
Jelenleg 14 hónapos, de még nem jár önállóan. A gondom illetve kérdésem az lenne, hogy megfigyeltem nála, hogy nem térdepel és nem guggol kapaszkodás nélkül. Ez nagy probléma? Enélkül el fog tudni indulni önállóan? 3 hónapos kora óta járunk egyébként fejlődésneurológushoz is, de ő nem észlelt nála semmi kórosat, illetve 3-5 hónapos kora között Dévény-tornára is jártunk.
Válaszát köszönöm szépen!
szakértő fényképe

Tunyogi Erzsébet

Konduktor, pszicho-terapeuta

2012-08-22 14:52:31

Járás 14 hónapos korban

Tisztelt Ácsné Piroska, a koraszülött gyermekek, ha 14 hónaposan még nem járnak az önmagában teljesen elfogadható. Ha 16-17 hónaposan sem indult el önállóan, akkor feltétlen érdemes szakemberrel konzultálni. A kapaszkodás nélküli, önálló guggolás és abból történő felállás lényegesen idősebb gyermeknél alakul csak ki. Általában 2-3 évesen képesek már rá, emiatt nem kell aggódnia. Az Ön által leírtak nem utalnak kóros elváltozásra, amit alátámaszt a fejlődésneurológus doktor vizsgálatainak eredménye is. Köszönöm, hogy bizalommal fordult hozzám, és remélem sikerült Önt megnyugtatnom. Továbbra is jó egészséget és szép közös családi élményeket kívánok Önöknek! Üdvözlettel Tunyogi Erzsébet

 

4. kérdés

Ngyongyi
11:04:55
2012-07-06
Kedves Erzsébet!

Kislányom 16 hónapos, és régóta felfigyeltem arra, hogy nem mélyül el játékban, folyamatosan kíváncsi mindenre, ami a környezetében történik. Csecsemő korában, hogy ha nem sírt, akkor egyáltalán nem nyúltunk hozzá, mert abból mindig sírás lett. Később szóltam a rokonoknak is, hogy ha játszik a kislányom, ne zavarják meg a játékban, mert mindig foglalkoztatni akarták. Próbáltam vele napi fél óra hosszát együtt játszani, de ez idővel elmaradozott, és hébe-hóba játszok vele. Otthon és idegen helyen is csak pár percet, de van, hogy csak fél percet játszik valamivel, aztán észrevesz valami mást, és odamegy, aztán megint máshova megy. Egyszerre 5 játéknál több nincs a szobájában, de jön kíváncsiskodni is, hogy mit csinálok. Amikor játszott valamivel, mondtam neki, hogy mit csinál, szavakat próbáltam vele tanítani, de akkor abbahagyta a játékot, figyelt engem, aztán otthagyott. Elvan ő egyedül sokáig, de egy tevékenység többnyire nem tart sokáig. Kérdezném, hogy ilyenek a gyerekek, vagy hogyan segíthetnék neki, hogy koncentrálni tudjon, és ne engedje magát megzavarni másoktól? Félek, hogy iskolában rossz tanuló lesz. Köszönöm
szakértő fényképe

Tunyogi Erzsébet

Konduktor, pszicho-terapeuta

2012-07-06 22:01:27

Játékfigyelem 16 hónapos korban

Kedves Gyöngyi, nagyon köszönöm a bizalmát. Valóban a gyermeke játéktevékenysége, viselkedése eltér a megszokottól. A gyermeke érdeklődése életkorának megfelelő. A kitartó, elmélyült játéktevékenység még nem jellemző a 16 hónapos gyermekre. A furcsaság abban rejlik, hogy az együttműködése a társakkal nem kielégítő. A leírtak alapján a gyermeke kommunikációja is eltér az életkora szerint várhatótól. Ebben az esetben én a következőket szoktam javasolni a szülőknek. Elsőre egy komplex orvosi kivizsgálás jön számításban: amely áll hallás-és hallásfigyelemből, orr, - fül, - gége, valamint neurológiai vizsgálatból és talán a legfontosabb egy vérvizsgálat, amely anyagcsere problémákat is felfedhet. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a játékterápia, amely egy komplex tanulási képesség növelés. A tanulási képesség fejlesztés elemei a következők kisded korban: figyelem, felismerés, azonosítás, együttműködés, kommunikáció, tapasztalatszerzés, utánzás, észlelés, valamint egyszerű szerepjáték és konstruálás. Eddigi szakmai tapasztalataim alapján sok olyan tényező is diagnosztikai jelentőséggel bír, amire elsőre nem is gondolnánk, így nagyon hasznos lehet az Önök számára tapasztalt szakértővel személyesen is konzultálni. Amennyiben továbbra is megtisztelnek bizalmukkal, szívesen állok rendelkezésükre, gyermekét komplex módon megvizsgálom. Telefonszámom és email címem a szerkesztőségben elérhető. Szeretettel üdvözlöm: Erzsébet

 

5. kérdés

timike.david
14:46:22
2012-05-09
Szeretném kérdezni hogy kislányom 35 hétre született és most jelenleg 4,hónapos és még nem csinál semmit csak kapálozik és még nem fordult meg de viszont fel akarna már ülni de ha ültetem akkor a nyakát begörnyesztve tartja ez normális? ezt a nyaki ernyedséget hogyan segithetem nála?
szakértő fényképe

Tunyogi Erzsébet

Konduktor, pszicho-terapeuta

2012-05-13 13:04:07

4 hónapos csecsemő mozgása

Kedves Timike! Köszönöm a bizalmát. A csecsemőjének 4 hónapos korban nem kell feltétlen forognia. Ellenben az, ha fejecskéjét nem tartja az már intő jel lehet. Persze egy tünet még nem ad aggodalomra okot. Félelme eloszlatása végett ajánlom, forduljon szakértőhöz, ha gondolja én minden elkötelezettség nélkül megvizsgálom. Szeretettel üdvözlöm: Erzsébet

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja