Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Habis Melinda - klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

szakértő fényképe A pszichológia szakot 2003 és 2008 között végeztem el az igen gyakorlatorientált és emiatt méltán jó hírű Károli Gáspár Református Egyetemen. A képzési idő alatt több pszichiátriai és pszichoterápiás intézmény munkájába belekóstolhattam sokféle módszert megismertem.

Tanulmányaim mellett már ekkor „érdemi munkát” akartam végezni, így a Kék Vonal Gyermekkrízis alapítványnál dolgoztam önkéntesként. Klinikai munkámhoz az egyetem alatt tanultakat sokszor kevésnek éreztem, ezért 2008 és 2012 között klinikai és mentálhigiénés felnőtt szakpszichológus diplomát szereztem a Pécsi Tudományegyetemen. A képzés során elmélyíthettem ismereteimet a legkülönbözőbb pszichés betegségekkel, azok okaival és kezelésével kapcsolatban. Emellett bővítettem az általam használt pszichoterápiás módszerek eszköztárát, hiszen ezzel párhuzamosan, 2012-ben személyközpontú terapeuta is lettem.
2008-tól a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Gondozójában dolgozom pszichológusként, ahol a leghétköznapibb problémáktól a legsúlyosabb pszichés betegségekig mindenre van példa.

Munkám elsősorban a pszichoterápiából és diagnosztikából áll.  Honlapomon (www.onlinetanacsadas.com) sok érdekességet talál lelki egészségünkkel kapcsolatban, emellett van ingyenes pszichológus válaszol rovat is, ahol 24 órán belül válaszolok a feltett kérdésekre.
Előzetes egyeztetés alapján Skype pszichoterápiát vállalok.

Mivel felnőtt klinikai szakpszichológus vagyok, főleg felnőttekkel és serdülőkkel dolgozom, de a nevelési és párkapcsolati tanácsadás sem áll távol tőlem, kórházi munkám során sokféle problémával megkeresnek. Nekem is van családom: két gyermekem a dolgok gyakorlati részét is megmutatja. Többek közt lelki, párkapcsolati és családi problémákkal, házassági válsággal, szexuális zavarokkal, nevelési nehézségekkel, meddőségi problémákkal és  GYES-neurózissal fordulhatnak hozzám.

Weboldal: http://www.onlinetanacsadas.com; https://www.onlinepszichologus.net/

Cikkeim

Válás után: A szülői elidegenítésről, pszichológus szemmel - Így vedd észre, hogy a volt párod ellened hangolja a gyereket!

A gyermekelhelyezési konfliktus érzelmileg igen megterhelő, ráadásul sokszor az egyik fél annyira haragszik a másikra, hogy a gyermek és a másik szülő kapcsolatában próbál meg bosszút állni. Mi az a szülői elidegenítés? Milyen jelekből ismerhető fel és mit tehetünk ellene?

Szerző: Habis Melinda | 2019-05-15

tovább a cikkre

Duzzogás, hisztiroham, dühkitörés: Így segíts gyermekednek megbirkózni az érzéseivel! - Pszichológus tanácsai

Sokszor felnőttként is nehéz megbirkózni az érzelmeinkkel, kordában tartani a dühünket. Ez a gyerekeknél ugyanúgy probléma. Hogyan kezeljük gyermekünk érzelmeit, indulatait? Mi áll a duzzogás mögött, hogyan kezeljük a hisztirohamokat? Erről ír pszichológus szakértőnk, Habis Melinda.

Szerző: Habis Melinda | 2019-02-08

tovább a cikkre

Dühkitörés, hisztiroham gyerekeknél: Mit tehet ilyenkor a szülő? - A dühkitörés lélektana a szakpszichológustól

A harag természetes érzés, mindannyian dühbe gurulunk időnként. Engedjük meg gyermekünknek is, hogy kifejezze a haragját! Amikor a gyermek mérges lesz, mert nem kaphat meg valamit, az érzelmeinek kifejezése segít neki levezetni a frusztrációját. Mit tegyen a szülő?

Szerző: Habis Melinda | 2019-02-01

tovább a cikkre

Hogyan fejlesztheted a gyerek érzelmi intelligenciáját? 4 fontos dolog, amire szülőként figyelj oda

Nagyon fontos hogy megtanítsuk gyermeküknek, hogyan kezelje félelmeit, haragját, szomorúságát, hiszen ezek a mindennapok velejárói, nem tudunk tartósan megszabadulni tőlük. Szakértőnk írása a gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlesztéséről.

Szerző: Habis Melinda | 2019-01-03

tovább a cikkre

Gyakori gyermeknevelési problémák óvodás és kisiskolás korban - Mire kell figyelned szülőként? Hogyan hatnak a nehézségek a párkapcsolatodra?

Milyen tipikus nehézségekkel kell szembenéznie egy óvodás kisgyermek, és milyen egy kisiskolás gyermek szüleinek? A kisgyermekes lét számos buktatót, ugyanakkor sikerélményt is tartogat a szülők számára. De min múlik, hogy ezeket a kihívásokat megfelelően tudjuk-e kezelni? Pszichológus szakértőnk írásából közelebb jutunk a válaszokhoz.

Szerző: Habis Melinda | 2016-11-30

tovább a cikkre

Így hat a gyerekre, ha szexjelenetet lát a tévében vagy az interneten - Hogyan kezeld a helyzetet?

Milyen hatással van a gyerekre egy véletlenül meglátott szexjelenet Freud szerint? Mit lehet tenni, ha a gyerek az interneten talál rá szexjelenetekre, pornográf tartalmakra - akár véletlenül, akár magától? Klinikai szakpszichológus szakértőnk válaszol.

Szerző: Habis Melinda | 2015-10-05

tovább a cikkre

Lelki okok a meddőség és a vetélés hátterében

Hogyan lehet befolyásolni a teherbeesés sikerességét? Miképpen lehet oldani a meddőséget kiváltó lelki terheket? Hogyan befolyásolják régi gyermekkori emlékeink és érzelmeink a baba fogantatását? Klinikai szakpszichológus szakértőnk a meddőség lelki hátterét segít megérteni.

Szerző: Habis Melinda | 2015-05-11

tovább a cikkre

Miért nem érkezik a baba? 4 gyakori ok a meddőség mögött

Funkcionális meddőség esetén a lelki tényezőkre még nagyobb figyelmet kell szentelni, mint azt elsőre gondolnánk. A stressz, a szorongás, a depresszió, sőt még a párkapcsolat minősége is mind-mind gátolhatják a teherbeesést. A meddőség lelki okait klinikai szakpszichológus szakértőnk világítja meg.

Szerző: Habis Melinda | 2015-04-27

tovább a cikkre

Hogyan legyünk türelmes, következetes szülők? Miért fontos a türelem?

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges, együttműködni képes, tisztelettudó gyereket? Mivel teszünk jót neki? Erről a témáról igen keveset olvashatunk, annak ellenére, hogy egy újdonsült szülő élete többnyire csupa bizonytalanság. 3 részes cikksorozatomban ehhez próbálok támpontot nyújtani.

Szerző: Habis Melinda | 2015-03-06

tovább a cikkre

Miért fontos a gyermekek életében a napirend?

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges, együttműködni képes, tisztelettudó gyereket? Mivel teszünk jót neki? Erről a témáról igen keveset olvashatunk, annak ellenére, hogy egy újdonsült szülő élete többnyire csupa bizonytalanság. 3 részes cikksorozatomban ehhez próbálok támpontot nyújtani.

Szerző: Habis Melinda | 2015-01-15

tovább a cikkre

Mire van szüksége gyermekünknek, hogy boldog legyen?

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges, együttműködni képes, tisztelettudó gyereket? Mivel teszünk jót neki? Erről a témáról igen keveset olvashatunk, annak ellenére, hogy egy újdonsült szülő élete többnyire csupa bizonytalanság.

Szerző: Habis Melinda | 2015-01-05

tovább a cikkre

Mit gondolnak a gyerekek a halálról? Hogyan segíthetünk nekik a gyász feldolgozásában?

Halálesetkor a babák viselkedése nyugtalanná válik, a 2-5 éves kor között a kisgyermekek azt gondolják, hogy a halál visszafordítható. Az 5-9 év körüli gyerekek abban hisznek, hogy a haldoklót a csoda végül megmenti. Hogyan segítsünk gyermekeinknek elviselni szeretteik elvesztését?

Szerző: Habis Melinda | 2014-11-04

tovább a cikkre

Milyen életre szóló sebet ejt a gyerekben, ha a szülő állandóan kiabál vele, lehülyézi, fenyegeti őt?

Miért nem szabad folyton leszólni vagy hangosan kiabálni gyerekünkkel? Miért ne rajtuk vezessük le a napközben felgyülemlett feszültséget? Milyen felnőtt lesz az a gyerek, aki gyermekkorban állandó szorongást, agressziót, bántást, érzelmi fenyegetés élt át? Szakpszichológus válaszol.

Szerző: Habis Melinda | 2014-10-16

tovább a cikkre

Kezdődik a bölcsőde, óvoda, iskola! Így viselkedj a gyerekkel, és akkor minden rendben lesz!

Hogyan viselkedjünk, és mit mondjunk a gyereknek néhány nappal a bölcsődei/óvodai/iskolai tanévkezdet előtt? Mi a helyes szülői magatartás „az első napon”? Ha ügyesek vagyunk, akkor gyermekünk könnyen túljut a mélyponton, és egy-kettőre magabiztos tagja lesz az új közösségének.

Szerző: Habis Melinda | 2014-08-28

tovább a cikkre

A pedofilok köztünk vannak! Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol

Milyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra? Gyakorlati tanácsok klinikai szakpszichológus szakértőnktől, amiről minden szülőnek tudnia kell.

Szerző: Habis Melinda | 2014-08-12

tovább a cikkre

Kisbabával otthon - bizonytalanság, fáradtság, kimerültség, párkapcsolati problémák

Szülés után az anyukák úgy érezhetik, hogy nehezen tudnak az új élethelyzethez alkalmazkodni, vagy hogy teljesen magukra maradtak, ráadásul folyton fáradtak, és bármin képesek kiborulni. A tünetek a GYES-szindrómára, más néven GYES-neurózisra utalnak. Az anya problémáját a környezet értetlenül fogadja, pedig ha nincs kezelve, akkor komolyabb pszichiátriai kórképbe is átfordulhat.

Szerző: Habis Melinda | 2014-07-28

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

Encsi
15:12:28
2019-09-24
Kedves Melinda!
Az imént olvastam a cikkét a gyermek-szülő kapcsolatáról, hogy következetesnek és határozottnak kell lenni.
Nos nekem van egy 5 éves kicsi lányom, aki igen csak hisztis, akaratos és egyszerűen nem lehet vele kompromisszumot kötni, az utóbbi pár napban nem hagyja a megállapodást. Tavaly az óvónő kérésére elvittem pszichológushoz(mivel nem hajlandó az óvónők szemébe nézni), aki azt mondta, hogy semmi baj nincsen vele csak itthon legyünk vele határozottabbak és következetesek. Ez meg is történt, szépen alakultak a dolgok, de most, hogy elkezdődött az ovi, káosz minden.
Szeretném Öntől kérdezni, hogy Ön szerint vissza fordítható még ez az állapot szakember nélkül is? Ha innentől változtatunk az itthoni hozzáálláson az eddiginél jobban, akkor lehet még egészséges a pici lelke?
Köszönöm válaszát előre is!!
Szeretném k
szakértő fényképe

Habis Melinda

klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

 

2. kérdés

RekaLorincz
08:13:53
2014-11-09
Kedves Melinda!
Az imént olvastam cikkét a halálról illetve, hogy egy gyermek hogyan viszonyul hozzá.
Az én kislányom 4 éves, és mostanában nagyon foglalkoztatja a halál, olyen szinten, hogy egy mondatot úgy fejez be, hogy: "Jaj, én meghalok!" Rákérdeztünk, tudja-e ez mit jelent, beszélgettünk vele a halálról (persze az ő nyelvén). Nem volt haláleset a családban. Honnan jön ez? Gyermekkori sajátosság? Mi van ilyenkor a fejecskéjében?
Köszönöm előre is a válaszát!
Üdvözlettel,
Réka
szakértő fényképe

Habis Melinda

klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

2014-11-09 17:50:58

halál

Kedves Réka! Azt gondolom, hogy ijedtségre semmi ok, a gyerekek nagyon érzékenyek és így halottak napja után a kislánya bárhol láthatta, hogy egy felnőtt (vagy gyerek akár) fájdalmasan beszél elvesztett szerettéről. Az érzelmeket pedig nagyon intenzíven átélik és leutánozzák ebben a korban a gyerekek. Ha Ön higgadtan és nyitottan reagál erre, pár nap alatt elmúlik majd. Üdvözlettel: Habis Melinda

 

3. kérdés

Barbus
23:01:16
2014-11-02
Üdvözlöm Kedves Melinda!
Köszönöm a lehetőséget, és köszönöm a gyes-neurózisról szoló írását!
Némileg rendbetette az önbecsülésem, sokmindent olvastam már erről a témáról de ennyire jót sehol!
Ennek kapcsán írok önnek!
38 éves vagyok, 27 hónapos kisfiamat egyedül apuka nélkül nevelem.
Egyedül is élek, mindent egyedül csinálok a háztartásban.
A szülés után 3 hónappal kezdődtek a problémák, a kialvatlanság és tünetei.
Depressziós lettem , ideges , kimerült nem túl barátságos.
Kisfiam 8 hónapos volt amikor Apuka , mondván nem bírja a feszültséget elköltözött.Sokat veszekedtünk.
Nem vette ki a részét a teendőkben, a mai napig nem segít semmiben !
Diktafonra vette a "kitöréseimet" borzalmas volt, vágott a fejemhez mindent!
Szánalmas görcs vagyok, kissebségi komplexusos , féltékeny, elmebeteg skizofrém....
A legnagyobb bajom az hogy nem is érdekelte mi van velem, nem figyel ha erről beszélek neki...
Azt hittem belehalok annyira fájt, nem értettem hogy miért kapom ezt.
A szüleim sem értettek meg, ha kiborultam jobban, egyből azt mondták nem vagyok normális, már megint hülye mondták.Föleg Anyukám...., de nem akarom őket sem bántani!
Valahogy nagyon magamra maradtam, és beleragadtam hogy így bántak velem.....
Nagy cslódás volt, sokat sírok még mindíg és nem is nagyon értem!
Azt hiszik csak panaszkodom vagy nemtudom, több szájsebészeti műtétem is volt az utóbbi évben , alig tudtam enni , aludni.
Gerincsérvem is lett sajnos.
A pici még sokszor ébred ééés még szopizik!
Nem tudom megoldani a leválasztást sem...
Kérem segítsen hogy normálisan vagyok ennyie szomorú emiatt?!
Túl szeretném tenni magam az egészen, hogy a picifiamnak egészséges Anyukája legyen!Szeretném a napjaimat jobb minőségben megélni, nem hullafáradtan.
Köszönöm!
Üdv B.
szakértő fényképe

Habis Melinda

klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

2014-11-03 09:28:21

Gyes probléma

Kedves Barbus! Köszönöm a dicséretet! Szerintem nagyon is érthető az, hogy egyedül nehezen tud megbirkózni ennyi mindennel, emiatt fáradt, ideges. Nagyon fájó lehet, hogy sem a volt párja, sem a szülei nem értik meg, támogatás helyett bántást kap tőlük. Azt gondolom, hogy az egészségügyi problémái mellett a kisfia éjszakai nyugtalansága és a szoptatáshoz való ragaszkodása is összefügghet ezekkel a problémákkal, ezért azt javaslom, mielőbb kérjen pszichoterápiás segítséget. Üdvözlettel: Habis Melinda

 

4. kérdés

zsu1
12:56:16
2014-08-21
Kedves Melinda
Probálok rövid lenni.3 gyermekem van egyedül nevelem őket.Volt párom anyjának voltak dolgai pl. nejlont és párnát tett a gyerekek arcára,vagy ágyhoz kötötte játék címén a lányomat,mivel az apa szerint ebben nincs semmi kivetni való elhagytam persze nem csak ezért de ez is közre játszott Láthatás alkalmával az apa a nagyszülőhöz vitte a két kisebbik gyermekünket ahol a nagymama levetközve reggeli közben a kisebbik 4 éves lányom fejéhez nyomkodta a melleit.Gyámügy a rendőrségre küldött 9 hónapja volt ez,azóta nem történt semmi ill. hogy szerintük ez nem veszélyeztetés.A gyámügy pedig még egy plusz napot engedett a nagyszülőnek láthatásra felügyelet nélkül.Hogyan védhetem meg a gyerekeimet?Ki tud ebben segíteni?
Pszichólogunál is voltam ahol megállapították hogy a gyermek igazat mond Köszönöm ha tud valami tanácsot szívesen venném
szakértő fényképe

Habis Melinda

klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

2014-08-22 08:24:36

gyermek elleni erőszak

Kedves Zsu1! Megértem aggodalmát, valóban nincs könnyű helyzetben, ha nem tudja eltiltatni a gyereket a bántalmazó nagyszülőktől. Azt gondolom, hogy ebben az esetben a legtöbb, amit a gyermekeiért tehet, hogy biztatja őket, mutassák ki érzéseiket. Fontos, hogy Önnek elmondhassák, eljátszhassák a megrázkódtatásokat, amiken át kellett menniük, így segítve ezek feldolgozását. Csak így tudja a nagyszülők káros hatását mérsékelni. Üdvözlettel: Habis Melinda

 

5. kérdés

lanett
16:44:49
2014-07-20
Kedves Melinda!

Tavaly karácsony előtt, 2 hónapos terhesen kiderült, hogy a férjem beleszeretett egy kolléganőjébe. Amikor rákérdeztem hogyan tovább, ő úgy döntött új életet akar kezdeni. Kérte, tartsam meg a babát, mindenben segíteni fog, de szeretne kicsit egyedül lenni, hogy átgondolhasson néhány dolgot, és megnézze milyen az élet nélkülem. A Karácsonyt már a nővel töltötte, akivel 2 és fél héttel később összeköltözött, majd 1 héttel később magukhoz költöztették a nő gyerekét is.
Segítséget egyszer sem kaptam tőle azóta, 6 hónapot csináltam végig terhesen egyedül - családi és baráti segítséggel.
A 34. betöltött héten rosszul lettem, és császármetszéssel ki kellett venni a babát. Mivel a bébi koraszülött lett, és kis súllyal - 1630 g - született, 2 hetet töltöttünk kórházban: ő ebből 1 hetet koraszülött intenzív osztályon, én a szülészeti őrzőben majd a gyermekágyas osztályon. A szülés előtt nem sokkal abban állapodtunk meg a volt férjemmel, hogy bent lesz a szülésnél. ÉN hívtam őt hajnalban, hogy ki fogják venni a babát, és jöjjön, de ő nem vette fel a telefont. MÁr túl voltunk a műtéten, amikor lélekszakadva és zokogva rohant be a kórterembe...
Az intenzív osztályon szinte minden nap és látogatta a kisfiunkat, aki szerencsére makkegészségesen született, csak kicsi súllyal. Majd egy nap közölte, hogy pszichológushoz kell mennie, majd utána elment 3 napra nyaralni a nővel...
Azóta hazajöttünk a kórházból, és apuka többször is jött a kisfiához...dajkálja, tisztába teszi, eteti...de a segítsége ebben ki is merül. Ha nincs itt, egyáltalán nem kérdez a babáról, mintha nem is léteznénk.
Előzetesen abban állapodtunk meg, hogy hetente 1-2x jöhet a babához, és tudom, hogy a babának ez lenne a legjobb, de iszonyú nagy kétségeim vannak. Félek, hogy elkezdenek kötődni egymáshoz, és amikor már a baba is kötődik, a volt férjem lelép ismét, és ezzel sérülést okoz a bébinek. Nem tudom hogyan kezeljem a helyzetet, hányszor és mennyit engedjem, hogy foglalkozzon a kisfiával.
Kérem segítsen nekem, adjon tanácsot mi az ami, a legeslegjobb lesz a kisfiamnak.

Segítségét előre is köszönöm,
Anett
szakértő fényképe

Habis Melinda

klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja