Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Dr. Makausz Gyula - fogszakorvos

szakértő fényképe 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát, majd
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapámmal közös magánrendelőnkben csaknem 20 éve fogadom pácienseimet. Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsak, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.
 
Rendelőnk különlegessége, hogy különös hangsúlyt fektet a megelőzésre: felnőtteket, gyermekeket, kismamákat tanítunk meg a helyes szájápolásra, hogy fogaik egészségét egy életen át megőrizzék.
Mottónk:  "A megelőzés a legjobb terápia"


Weboldal: http://www.makausz.com

Cikkeim

Fogszabályzó tisztítása: Ilyen fogkefét és kiegészítőket használj, ha tisztán szeretnéd tartani a fogakat és a fogszabályozót!

A rögzített fogszabályozó készülékek térhódításának köszönhetően egyre több páciens ismerkedik meg testközelből is ezzel a modern kezelési lehetőséggel. Dr. Péntek Balázs fogszabályozás specialista beavat a részletekbe.

Szerző: Dr. Péntek Balázs | 2018-09-07

tovább a cikkre

7 jel, hogy a gyereknek fogszabályozóra van szüksége! - Mikor elég a kivehető és mikor kell a rögzített fogszabályozó?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy majd ha kijött a gyermeknek az összes maradó foga, elég akkor elkezdeni a fogszabályozást. Azonban az időben elkezdett fogszabályozás sokkal gyorsabb és hatékonyabb. Dr. Péntek Balázs fogszabályozás specialista válaszol kérdéseinkre.

Szerző: Dr. Péntek Balázs | 2018-07-11

tovább a cikkre

Tejfogak - Miért fontos a tejfogakat ápolni, ha úgyis kiesnek? 5 ok, amire talán nem is gondolsz! - Fogszakorvos tanácsai

Súlyos tévhit, hogy a tejfogakat nem kell olyan figyelemmel ápolni, nem olyan fontosak, hisz úgyis kiesnek majd. Ez nem így van. A tejfogaknak 5 fontos funkciója is van, ami miatt igenis nagy figyelmet érdemelnek.

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2018-02-12

tovább a cikkre

Fogápolás babáknál, gyerekeknél: hogyan tanítsd meg a fogmosást a gyereknek? Jobb-e az elektromos fogkefe?

Már a tejfogak megőrzése is fontos, hisz a tejfogak megalapozzák a maradó fogak jövőjét. Emellett a tejfogakon megtanulhatja a gyermek a helyes szájápolást is, hogy a végleges fogainak egészségét meg tudja őrizni. Mivel és hogyan tegye ezt? Használhat-e elektromos fogkefét?

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2017-10-30

tovább a cikkre

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?

6-7 éves gyermeked van? Akkor lehet, hogy már kinőtt úgy a maradó foga, hogy észre sem vetted. Az is lehet, hogy a fog mély barázdáit le kellene zárni, amiről esetleg nem tudsz. De mi is az a barázdazárás? Fogorvos válaszol.

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2016-02-08

tovább a cikkre

Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Mikor kell a kismamának legelőször fogorvoshoz mennie? Miről tájékoztat a szájhigiénikus az első, és miről a harmadik trimeszter alatt? Miről szól a dentálhigiénés kismama-tanácsadás, és miért van rá szükség?

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2015-06-09

tovább a cikkre

Babavárás alatti fogápolás - A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is!

Miért jelent veszélyt a beteg fog a magzatra? Miért ajánlott rágózniuk a terhes kismamáknak? Miért nem szabad a reggeli rosszullét után azonnal fogat mosni? Mi roncsolja jobban a fogakat: a csokis nápolyi vagy a táblás tejcsoki? Szájápolási tanácsok kismamáknak fogorvos szakértőnktől.

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2015-04-17

tovább a cikkre

10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban - fogorvos cáfol

Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amiről mindenképpen tudni kell.

Szerző: Dr. Makausz Gyula | 2015-02-19

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

Cinkepapa
03:42:19
2019-07-09
Tisztelt szakértő.Kislányom a kollégiumban megkarcolta mindkét csuklóját.elvittem psziáterhez aki megállapitotta hogy a gyermeknek nincs szüksége kezelésre.Ám ezt a gyermekem családsegitője és az őt támogato esetmenedzser nem fogadta el.Arra hivatkozva hogy gyermekemnek sujos lelki prolémái vannak,és szinte kötelezett minket hogy a gyermek pszihologushoz járjon.SEM A 17 ÉVES GYERMEKEM SEM ÉN MINT ÉDESAPJA NEM SZERETTÜK VOLNA EZT.A kérdésem az lenne hogy törvény szerint kötelezhették e a gyermekem hogy pszihologushoz járjon?
szakértő fényképe

Dr. Makausz Gyula

fogszakorvos

 

2. kérdés

Umi
18:59:11
2016-02-13
Tisztelt Doktor Úr!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Kislányom 16 hónapos és most vettem észre, hogy az eddig ragyogó fehér felső fogai (különösen a metszőfogai) elkezdtek sárgulni az íny alatt/tövében. Cukros italt nem iszik, teát sem, csak vizet szoktam neki adni. Az étkezése is cukormentes ételekből áll, semmi édesség nem szerepel benne. A fogát rendszeresen ápoljuk, használja a fogkefét, igaz még csak fogkrém nélkül.
December utolsó hetében antibiotikumos kezelést kapott. Fromilid granulátumot kellett szednie 7 napig.
Szeretném tudni, hogy ez az elszíneződés mire utalhat. Lehet-e a gyógyszertől, vagy más állhat-e a háttérben? Továbbá ez a folyamat visszafordítható-e, illetve hatással lehet-e a maradandó fogakra?
Válaszát előre is köszönöm!

Umi
szakértő fényképe

Dr. Makausz Gyula

fogszakorvos

2016-02-24 14:02:05

Tisztelt Umi, ne haragudjon, hogy ilyen sokáig tartott a válaszom. Igyekeztem utánajárni ennek az antibiotikumnak a mellékhatásai tekintetében. Elsőként mindenképp meg kellene nézni, hogy egy kis hegyes eszközzel a fogacskákról le lehet-e kaparni ezt az elszíneződést. Ha igen, akkor ez mindenképp valami rárakódás, felrakódás. Ha ez nem kaparható le egy pici részen sem, akkor akár az is lehet, hogy a fog önmaga színeződik el. Ennek van irodalma, az antibiotikumok legnagyobb részénél leírják, hogy okozhat ilyen problémát. De a mindennapi gyakorlat nagyon ritkán mutat ilyent. Több gyermekfogorvos kollégát is megkérdeztem erről, a megjelölt antibiotikumot nagyon széles körben alkalmazzák, és még senki nem találkozott ilyen mellékhatással, tünettel. A gyógyszer mellékhatásoknál leírják, hogy lehetséges, igen ritka, és emellett még rengeteg más, ismeretlen mellékhatást is leírnak. Elsőként nézze meg, kaparható -e. Ha ez nem megy, forduljon gyermekfogszakorvoshoz, gyerekorvoshoz, akár én is megnézhetem, hogy lekaparható -e. Bátran használhat már a korosztálynak megfelelő gyermekfogkrémet, jól teszi hogy cukros teát nem itat a gyermekkel. Ha ez idő alatt már el is tűnt az elszíneződés, kérem jelezze, mert érdekel a probléma. A maradó fogakra hatással ez valószínűleg nem lehet, de nem kizárható. A maradó fogakra akkor szoktak ezen anyagok hatással lenni, hogyha a maradó fogak növekedése elindult. Ez még 5-6 év múlva várható, akkor épülhetnek be ezek az idegen anyagok az újonnan növekedésnek indult fogakba. Remélem segítettem és részben megnyugtattam válaszommal, Üdvözlettel, Dr. Makausz Gyula

 

3. kérdés

MMarcsi
13:18:28
2016-01-12
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kislányomnak kb két hete kezdett el mozogni az egyik alsó metszőfoga. Két nappal később észrevettem, hogy mögötte már áttörte az ínyét a maradó fog, a tejfog viszont semmivel sem mozog jobban,mint két hete. Sajnos tegnap észrevettem, hogy a másik alsó metszőfog mögött is bújik a maradó fog, ez a tejfog pedig még egyáltalán nem mozog. A már kibújt metszőfog ráadásul nemcsak hogy beljebb,de kicsit elforulva is nő most. Azt szeretném kérdezni, hogy a maradó fogak helyzete még változhat magától vagy mindenképp keressünk fel minél előbb szakembert, hogy esetleg kihúzza a kis tejfogacskákat? Válaszát előre is köszönöm! Marcsi
szakértő fényképe

Dr. Makausz Gyula

fogszakorvos

2016-01-19 11:20:21

Kedves Marcsi, köszönöm megtisztelő bizalmát. Tudna küldeni egy képet a fogakról? Üdvözlettel, Dr. Makausz Gyula Kedves Marcsi, sajnos a fotón nem látom tisztán az esetet, az azonban jól látható, hogy az alsó állcsont íve szabályos és jól ívelt. Az alsó tejfogak mögött kezdtek a maradó fogak nőni, az még semmiféle problémát nem jelent, hogy ezek azonnal nem lökődtek ki. Egyelőre teendő nincs vele, ha kijjebb nőnek a maradó 1-es fogak, akkor valószínűleg a tejfog magától kimozdul. Ezt bátran lehet segíteni azzal, hogy a gyermek mozgatja a saját tejfogait. A 2-es fogak megjelenésével, ha még mindig ott vannak, vagy a 2-es fogak növését akadályozza, akkor térjünk erre vissza. Addig nincs vele különösebb teendő és izgulnivaló sincs. Üdvözlettel, Dr. Makausz Gyula

 

4. kérdés

mocis
13:38:06
2015-04-15
Üdvözletem! 3éves gyermekem kb.3hete esés következtében megütötte a felső fogsorát.Ínye belilult,a két nagy metszőfog szürkés árnyalatú lett,de nem mozog.Az ínyéről a véraláfutás felszívódott,de a fogai továbbra is szürkés színűek.Idővel ez is elmúlik vagy esetleg a fogak időelőtti pusztulására is számítanom kell?Tehetek valamit a fogak megmentéséért vagy aggodalmam fölösleges? Tisztelettel:Zsanett
szakértő fényképe

Dr. Makausz Gyula

fogszakorvos

2015-04-23 14:45:40

Kedves Zsanett, köszönöm megtisztelő bizalmát. Ha a gyermek ínyén már nincs nyoma a sérülésnek, csak a foga szürke, akkor egyelőre nincsen teendő. A fog elszíneződése nagy valószínűséggel a fog elhalására utal. Ez a fogváltásnál okozhat esetleg gondot, előfordulhat hogy a foggyökér csúcsa nem szívódik fel. Ez esetben majd segíteni kell a fogváltást. Amire figyelni kell: ha még fogváltás előtt, a foghúson a fog fölött megjelenne egy pattanás szerű, közepén fehér váladékot ürítő dudorodás, akkor van teendő, forduljon mindenképpen gyermekfogorvoshoz. Fontos, hogy ne aggódjon, csak oda kell figyelni, hogy a továbbiakban változik-e a sérült fog, illetve annak környéke. Üdvözlettel, Dr. Makausz Gyula

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja