Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Balázs Nelli - klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

szakértő fényképe Balázs Nelli, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus vagyok. 17 éve foglalkozom  a  legkülönfélébb embercsoportokkal, gyerekekkel, menekültekkel, krízist átélt felnőttekkel pszichés problémákat átélt egyénekkel és szociálisan hátrányos családokkal.

Munkám során a természetesség, a nyitottság, érdeklődés és ráhangolódás a legfontosabb. Nap mint nap feltölt és biztat az a helyzet, amikor a hozzám forduló emberek megnyílnak, megnyugszanak, megváltozik belátásuk és reménytelien vetik bele magukat a problémák átértékelésébe és megoldásába.

Már gyerekként is szerettem játszani a kisebb gyerekekkel és érdekelt az ember természetének összetettsége, majd óvónőként megtapasztalhattam a kisgyerekkor minden szépségét, tisztaságát, nyitottságát és a napi harmóniát.
Az igazi kihívást mégis két dolog hozta meg az életemben az ember természetét, fejlődését és egyediségét illetően.
Az egyik a lelki problémákkal küszködő felnőttekkel és gyerekekkel való foglalkozás. Dolgoztam iskolákban, nevelési tanácsadóban, menekülttáborokban és saját projektjeim keretében gyerekekkel és serdülőkkel egyaránt.  
A másik pedig saját családom megalapítása.
Munkatapasztalataimból, illetve három gyermekünk neveléséből nyert tapasztalataimat és tudásomat nap mint nap gyarapítom - újabb szakképzésekkel, saját önismereti és szupervíziós munkámmal.

Szívesen foglalkozom:
- krízisben lévő családokkal és egyénekkel,
- nevelési tanácsadással,
- öntisztelethiányból eredő pszichés problémákkal,
- traumák átértékelésével,
- önismereti kérdésekkel és
- prevenciós munkával.


Munkámat az integratív szemlélet határozza meg, melynek alapja az egyénre szabott őszinte és nyitott ráhangolódás a sok kognitív, relaxációs és művészetterápiás technika mellett.
Előre is köszönöm bizalmát, ha megtisztel bármilyen személyes , telefonos vagy online segítségkérésével. 
Weboldal: http://www.balazsnelli.hu

Cikkeim

Így lehetsz önmagad legjobb szülője! Hogyan küzdd le a szülés utáni depressziót, szorongást? - Pszichológus tanácsai

A szülés utáni depressziónak a megelőzés részére szeretném fektetni a hangsúlyt. Tudni kell segítséget kérni, hiányállapotokat megfogalmazni, merni vágyakozni, kiteljesedni mint ember. Balázs Nelli pszichológus szakértőnk írása napjaink egyik komoly problémájáról.

Szerző: Balázs Nelli | 2019-01-09

tovább a cikkre

Év végi hajrá: mennyire fontos a kitűnő bizonyítvány? - Ezt rontják el a szülők, ha a gyerek tanulásáról van szó

Jön az év vége, a bizonyítványosztás, van aki nyugodtan várja, de van aki retteg ettől. Az iskolai és szülői nyomás nagy teher egy gyereknek. Hogyan tudunk segíteni a gyermeknek, hogy csökkenjen a feszültség? Balázs Nelli pszichológusunk tanácsai segítenek.

Szerző: Balázs Nelli | 2017-06-06

tovább a cikkre

Cumizás, ujjszopás - Jó a gyereknek vagy csak ártunk vele? Mikor és hogyan lehet róla leszoktatni? Pszichológus válaszol

A cumizás nem csak a rá- és leszokásról szól, hanem annál sokkal többről - mondja Balázs Nelli pszichológus. Mikor és legfőképpen hogyan szoktassuk le a kisgyereket a cumi használatáról? Meddig "nem ciki" a cumizás kisgyermekkorban? Milyen mondatokkal biztassuk az óvodásokat, hogy előbb-utóbb végleg lemondjon a cumiról?

Szerző: Balázs Nelli | 2017-01-23

tovább a cikkre

Így érheted el, hogy a gyermeked örömmel járjon iskolába egész évben - 5 dolog, amire már most figyelj oda a pszichológus szerint

Pszichológus szakértőnk 5 tanácsa, hogy ne csak az iskolakezdés legyen pozitív élmény a gyereked számára, hanem az előttetek álló és hosszúnak tűnő félév is! Kis odafigyeléssel, néhány szülői praktikummal harmonikussá teheted iskolás gyermeked hétköznapjait.

Szerző: Balázs Nelli | 2016-09-13

tovább a cikkre

20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?

Egyesek a karácsonyt gondként, felesleges teherként és stresszként élik meg, míg mások szeretetteljes családi légkörben, örömmel és egymásra való odafigyeléssel tudják az ünnepet eltölteni. Mi a titka a békés és harmonikus családi együttléteknek? Pszichológus szakértőnk most elárulja nekünk!

Szerző: Balázs Nelli | 2015-12-21

tovább a cikkre

10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele

Miért nem lesznek a mai gyerekekből talpraesett és rátermett felnőttek? Mi a modern kori gyermeknevelés egyik legsúlyosabb hibája? Mivel érheti el a szülő, hogy a gyermeke magabiztos, önmagát tisztelő, felelősségteli emberré váljon? Pszichológus szakértőnk gondolatébresztő írása.

Szerző: Balázs Nelli | 2015-11-05

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

hegyizsuzs@citromail.hu
14:55:47
2017-03-25
Kedves Nelli! Szeretném ,ha válaszolna az alábbi kérdésekre.Unokám most 4 éves .Lányom és vejem már 2 éve nem tartoznak egy párnak.De mindkettő azt gondolja hogy kötelességük közös programokat szervezniük hármaban. Ez nem lenne baj! De borzasztóan feszült,vitatkozós köztük a hangulat.Sajnálom olyankor az unokámat,mert látom rajta hogy érti a dolgot közöttük.Nemcsak programot szerveznek,hanem időnként a szervezések könnyítése miatt még 1-1 napot egymásnál is alszanak.+8km-re laknak egymástól.Az apa bármikor megjelenhet lányoméknál.Lányom elvár egy csomó dolgotpl bevásárlás,javítások stb a vejemtől.Úgy érzem lányom képtelen egyedül megbírkózni a gyerekneveléssel és gondoskodással.Szorong és sokszor mi is segítünk neki.Már 1-2 hetes kora óta. Unokánk sokszor van nálunk.a mi nagy örümünkre. De ez nem baj .Az a baj, hogy lányom pl soha nem főz az unokámnak. Azt eszi amit kap az óviba és hétvégeken amit én készítek és küldök. Férjem is rengeteget foglalkozik az unokával.Játszik vele,játszótérre viszi,otthon férfias dolgokra tanítja.Nagyon nyugodt és nagyon türelmes nagypapa.Nagyon aggódok az unokám lelki fejlődése miatt és tartok attól hogy ezt a lányommal hogyan tudnám megbeszélni!? Köszönöm előre is a válaszát Egy aggódó nagymama.
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2017-03-27 07:41:45

Kedves Nagymama !

Köszönöm levelét. A felvetett téma igen gyakori mostanában. Több olyan párról is tudok, akik elváltak, de úgy élnek mintha nem váltak volna el. Azt gondolom, hogy ez nagyon megterhelő mindenkinek, mert nem segíti sem az önállósodást , sem a határok tisztázását és betartását. Ami a gyereket illeti, őt pedig abban a hitben ringatják, hogy ebből még lehet kapcsolat, ami mély nyomokat hagyhat benne mind a világhoz úgy a szerelemhez való hozzáállásban is. A leírtak alapján arra is tudok következtetni, hogy a lányánál valamilyen elakadás történt az életében, amiből az a hit következik, hogy ő nem képes egyedül megoldani a problémákat és vezetni az életet. Ehhez bőven asszisztál is mindenki. Ha tudja, hogy úgyis elmennek, megteszik, kisegítik, akkor az ő működésmódjában benne vannak ezek a számítások és amikor arra kerülne sor, hogy be kell vásárolni, vagy főzni, vagy kettesben játszani a gyerekkel, a könnyebb utat választja és azt mondja magában, (lehet nem is ilyen tudatosan),hogy felhívom anyut, vagy a volt férjemet, valaki majd biztosan kisegít, hiszen az úgy könnyebb, gyorsabb, megszokottabb...Kedves Nagymama, tudom, hogy nagyon nehéz, főleg, hogy van egy kisgyerek a háttérben végignézni a lánya önállósodását, viszont hosszútávon ez lenne a cél. Erről beszélhet a volt vejével is, a lányával is és a lánya akár pszichológus segítségét is igénybe veheti, akivel átbeszélheti szorongásait, kérdéseit. Előtte az élet, ha motivált tud változtatni és önálló, felnőtt életet folytatni. Ez a helyzet senkinek sem jó. Mi felnőttek vagyunk a mintaadók, ahogyan beszélünk, gondolkodunk, cselekszünk ez megy át a gyerekbe. Remélem sikerült irányadókat adnom és sikerül elindítani egy olyan utat, mely több önállósodással és határozottabb keretekkel jár. Üdvözlettel Balázs Nelli

 

2. kérdés

Csillagvirág
15:20:24
2016-10-14
Kedves Nelli!Olvasgattam egy kétolyan problémát ami hasonló a mi problémánkhoz,ezért is bátorkodoma végső megoldásban reménykedve hozzád fordulni.
két gyermeket nevelek, házas vagyok,a lányom 17 a fiam 12 lesz.Családi kapcsolatunk jó, együttműködő.Mégis a 12 éves fiammalrengeteg probléma van...a probléma nem új keletű...tavaly az iskolai időszak második felében voltak először jellemzők..ma már ott artunk hogy hasonló szakember segítségét vettük igénybe mint ön, de kisfiunk nem jött el csak én és a férjem vettünk részt a tényfeltáráson..
mi is a probléma:Rengeteget hazudozik úgy otthon mint az iskolában,folyamatos szaktanári figyelmeztetések,osztályfőnöki figyelmeztetések, a rendetlen,órákat zavaró magatartásokért.Nem érkezik haza időben,lógni még nem lóg a suliból deórák után különböző kifogásokkal a barátokkal csavarog.mi iskolájától 40 kmre lakunk, így bejárós,a helyi futball csapatba leigazolt játékos,de manapság ezt is hanyagolja, hogy "barátnőjével,barátaival" lehessen.A tanulás abszolút nem érdekli,pedig már az igazgató is megmondta, hogy ha így folytatja..lehet el kell vinni más suliba...a család idegi állapota romokba..szép szó,büntetés..semmi nem használ...ha megkérdezzük, hol volt(2-3 óra késés)a válasz focizni a barátaimmal..ennek utánna jártam, az edző azt mondja tényleg ott volt,de mivel ez késő este 6kor ér véget és még haz is kell utaznias(+1 óra)ezt nem engedjük meg neki..hiába próbálom el magyarázni, megértetni hogy itthon is focizhat, meg egy helyen csak...nem érdekli..újból és újból megszegi a szabályt és máshová is megyen focizni..ha nincs foci csavarog...már megvontuk a zsebpénzt, nincs facebook...de még rosszabb...mi tévők legyünk?félek,hogy elveszítem, eltávolodik..hogyan lehetnénk rá hatással...az előtt mindent megbeszéltünk...csúnyán és arogánsan is viselkedik velünk szemben is...várom válaszát egy aggódó édesanya...
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-10-16 07:42:36

Kedves Csiillagvirág !

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával. Elolvasva levelét két dolog jutott eszembe, az egyik, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, megrendült mindkét félnek a bizalma, a másik pedig dr. Gordon Neufeld és Máté Gábor "A család ereje "című könyve.Ugyanis ez a könyv csomó olyan esetet ír le, mint az Önöké. Habár levele hosszú, mégsincs elég információm, nagyon érdekelnének a következő kérdések: Ki az a felnőtt, akihez a fia más módon kötődik mint Önhöz ? Milyen a kapcsolata az apjával és a nővérével? Történt-e valami egy évvel ezelőtt? Ön szerint hol és mikor csúszott el a kapcsolatuk? Mit ad a foci, mitől olyan jó? ... Első körben szemet szúrt az a mondata, hogy rengeteg beírást kap. Mint ahogyna írta is, a büntetéstől nem fog másképpen viselkedni a fia. Jó lenne beszélni a tanárokkal, osztályfőnökkel arról, hogy ez a rengeteg beírás nem segíti a fiát, sőt! Ami ilyenkor hatásos szokott lenni, hogy újra kialakítják a kötődést. Akármenniyre furcsán hangzik, inkább érdeklődjön, napközben is felhívhatja és megkérdezhtei mit csinál, készítsenek együtt valami ételt a focira. Legyen kedves, támogató, olyan akitől nem kell megszökni, akinek nem kell hazudni. Ha másképpen nem megy adjon magának minden nap három zsetont, amit kilőhet kritizálásra. A többi ügyet pedig érdemes lenyelni. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, ugyankkor a szülők azok, akik vannak olyan bölcsek, tapasztalatokkal teli, hogy változtatni tudnak és szeretni, elfogadni, rugalamsan kezelni azt a gyereket,aki bizony sokszor igen önzően, rugalmatlanul viselkedik. Itt az a fő kérdés, hogy Önök miből tudnak erőt és szeretetet meríteni. Érdemes továbbra is a problémákat szakemberrel átbeszélni. Remélem sikerül közelebb kerülni a fiúkhoz, ugyanis ha már csak a kortársak az irányadók, akkor könnyen rossz útra fog térni. Most még meg lehet előzni!Üdvözlettel Balázs Nelli

 

3. kérdés

Monami
20:15:23
2016-05-06
Kedves Nelli!

13 éves kamaszodó fiú édesanyja vagyok. Eddig sem volt könnyű eset a fiam,de mostanában túltesz mindenen. Az iskolai dolgai a legdurvábbak beszélgetéssel zavarja az óra menetét,tiszteletlen a tanárokkal kapott érte szaktanárit,osztályfőnökit,de ez sem tartja vissza,hogy normálisabban viselkedjen. Elbeszélgettem vele mi is az oka ezeknek és mindig a másikban van a hiba a tanár a bunkó. Mivel lehetne változtatni a viselkedésén? Váltsunk iskolát? Teljesen tanácstalan vagyok,kérem segítsen! Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-05-11 06:04:22

Kedves Édesanya!

A kamaszkor egyik igen nehéz szakaszában van a fia. Ennek az időszaknak főbb jellemzői a szembeszegülés, a szülők és felnőttek felé akár haraggal, lekicsinyléssel való reagálás. Ebben az időszakban akár nem mindig mond igazat, nem annyira megbízható, nem törődik saját biztonságával, lázad, durva és sokszor a kortársaknál talál elégtételt. Ez egy nagyon nehéz időszak mindenkinek, mind a gyereknek, úgy a szülőknek is, de a pedagógusok is bőven megkapják a részüket. Mit tudna tenni? Kamaszokkal dolgozva azt látom, hogy kifejezetten áhítoznak a megértésre, az elfogadásra, a kedvességre még ha ezt nem is kérik. A közös programokat, túrázás, mozi, vásárlás, sportolás...elfogadják, szeretik, ha jólét veszi körül őket. Ezeket az alkalmakat lehetne kihasználni a közeledésre, a kérdésekre, mi a célja, mi szeretne lenni, hogyan érzi magát, mit szeret csinálni, miben érzi jól magát, mi hiányzik neki stb. A kiokosítás, tanácsok osztogatása gyors haragot szülhet. Miután néhányszor így beszélgettek, együtt voltak már jobban fogja látni mi is a baj, ezt utána meg lehet osztani a pedagógusokkal is, ha ők nyitottak a segítőkész kommunikációra. Közösen lehetne keresni megoldásokat. Sok szakkönyv büntetést, megvonásokat javasol, én személy szerint nem igen hiszek ezekben, saját gyakorlatomban is azt láttam, hogy nem közelít, hanem inkább eltávolít. Sokkal célszerűbb olyan társaságot, sportot, foglalatosságot keresni a számára, melyben kiteljesedhet, megnyugodhat, ha még csak ideig-óráig is. A sok természetjárás, a friss levegő nagyon fontos, hiszen ha mondjuk sokat gépezik, akkor egy idő után nem fog tudni mit kezdeni a sok agressziójával. Ön is elgondolkodhat, hogy vajon hol csúszhatott el a dolog, mikortól nagyobb a probléma, kik azok az emberek akik támogatására számíthat és kitől kérhet segítséget, ugyanis problémáinak folyamatos megosztása, nagyon fontos lehet. A kamaszoknak nagyon nehéz az iskolaváltás, hiszen mindenben kételkednek, magukat sem látják jónak. Inkább a sok beszélgetést, a dolgok több oldalról való megközelítését tudnám javasolni. Ugyanakkor pedig vannak remek könyvek a kommunikáció jobbá tételéről, a család erejéről, ezeket is olvashatja. Sok sikert kívánok Tisztelettel Balázs Nelli

 

4. kérdés

bibi75
13:14:04
2016-04-21
Kedves Nelli!

Van egy 9 éves kislányom. Most második osztályos. Soha nem volt rá jellemző a körömrágás, de ahogy iskolás lett, elkezdte rágni a körmeit. A kezéről és a lábáról is lerágja / leszedi / letépi. Fél éve már úgy elfajult a dolog, hogy már a körme mellett található bőrterületet is lerágja, jó fél-1 centis területen, egész mély rétegben.
Nem tudom, hogy mi lehet az oka, de van, hogy észre sem veszi, és van, hogy tudatosan rágcsálja.
Az iskolában nem szorong, nincs megfélemlítve, önbizalmával nincs gond. Ha valami zavarja, azt megbeszéljük, bátran kér tanácsot.
A dologhoz fontosnak tartom még megemlíteni, hogy egyedüli gyerek, mindent megkap (főleg az apukától, aki a gyerekre fordított kevés idejét így kompenzálja / munka miatt), én vagyok a szigorúbb szülő. Én vagyok a kiabálós, ennek ellenére velem megoszt minden gondját. Lányom egyházi iskolába jár, ahol nagy az elvárás, úgy érzem, hogy nyomás alatt is vannak sokszor. Mindenből ötös tanuló, de ezért semmit nem tesz meg. Otthon nem ül le soha tanulni, nem is tudjuk rávenni szinte semmilyen formában. Esze van, de szorgalma sajnos nulla. Minden nap délután 4 óráig van tanítás, és nap végére nagyon elfáradnak a gyerekek. Ezért is sajnálom otthon még leültetni tanulni. Mondjuk ő erre rá is tart kicsit, tudja, hogy nem unszoljuk. Viszont ha tanulni kell hétvégén, akkor nincs mese, le kell ülni. Olyankor a gyerek vesz egy 360 fokos fordulatot és a cuki, jófej gyerek átváltozik. Kötekszik, húzza az időt, és nagyon sokszor arrogáns is. (Ha vége a tanulásnak, megint visszakapjuk a cuki gyereket). Beszélgettem anyukákkal, előfordul ez másnál is. Ezeket azért tartottam fontosnak leírni, mert úgy gondolom, hogy mégis van valami stressz, ami zavarhatja és ezzel a rágással vezetheti le.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a rossz szokást hogyan tudnánk "kinevelni" belőle? Megfogadta, hogy uralkodik magán, de ezt egy 9 évestől nem várhatom el.
Van -e valami gyógyszer/krém, bármi, amivel a "szétrágott" területet kezelni lehet, vagy hagyjuk rá, és majd "kinövi" ezt a szokást, és akkor majd regenerálódik?
Az osztályukban van védőnő anyuka (aki egyben az iskola védőnője is), ő sem tudott tanácsot adni, csupán annyit, hogy hagyjam rá (mondván az ő lánya is rágja az ujjait).
Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel:
Nagy Ibolya
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-04-24 10:56:32

Kedves Ibolya !

Köszönöm a részletes leírást, látom, hogy gondolkodik a lánya viselkedésén, szeretné a legjobban alakítani az életét. Ez mindig a legjobb kiinduló pont, a másik nagyon fontos dolog, ami Önök esetében szintén meg van, a bizalom, az egymás felé fordulás, beszélgetések. Az a gyerek-szülő páros, ahol ez sérül, sokkal nehezebb helyzetben van bármilyen probléma megoldásában, mert először az őszinte odafordulást kell, hogy elérjék. Az a tapasztalatom, hogy 9 éves gyerekekkel lehet beszélgetni és sok mindent meg is lehet beszélni. Keresni kell egy meghitt pillanatot, nálunk ezek a cél nélküli kirándulások szoktak lenni, de a közös étkezések, együtt kertészkedés, főzés is jó szolgálatot tesz. Ez a beszélgetés szolgálná azt a feladatot, hogy szétválassza, hogy vajon csak egy rossz kialakult szokásról van-e szó vagy pedig a körömrágás a szorongás tünete. A gyerekek sokszor ellenállással reagálnak a „követelő „ iskolával szemben. Érdemes elbeszélgetni az osztályfőnökkel is, hogyan látja ő a dolgokat, hol, milyen módon lehetne ennek a kislánynak érdekesebbé tenni az iskolát, mi lenne az ő szerepe, hogyan lehetne kapacitáltatni a képességit? Sajnos sokszor az iskola ezt magától nem teszi, majd a gyerek először csak unatkozik, utána meg már undorodik és menekül. Tehát a feltáró, akár többszöri beszélgetés biztosan hoz eredményt. Ami még nem jelenti, hogy egy-az egyben megszűnik a körömrágás, mert nagy valószínűséggel szokássá is kinőtte magát. Erre jó a napi támogatás, nézzük meg, hogy ma vajon kibírja-e hogy nem veszi a kezét a szájába, ha igen nagyon megdicsérjük, együtt örülünk. Akár valami kis jutalomhoz is köthetjük. Végső esetben a patikában vannak szerek amikkel be lehet kenni a körmöt, de azt gondolom, ez nem hoz végleges megoldást, olyan mint a jo-jo hatású fogyókúra, a rendszeres átbeszélés, együtt iparkodás, feszültségoldás sokkal inkább lesz hosszútávon sikeres. Azt gondolom, hogy ezeket a tüneteket nem lehet kinőni, különben nem lenne teli a város köröm-rágott felnőttekkel. Sok sikert kívánok a megoldásban. Üdvözlettel Balázs Nelli

 

5. kérdés

bibi75
13:08:57
2016-04-21
Kedves Nelli!

Van egy 9 éves kislányom. Most második osztályos. Soha nem volt rá jellemző a körömrágás, de ahogy iskolás lett, elkezdte rágni a körmeit. A kezéről és a lábáról is lerágja / leszedi / letépi. Fél éve már úgy elfajult a dolog, hogy már a körme mellett található bőrterületet is lerágja, jó fél-1 centis területen, egész mély rétegben.
Nem tudom, hogy mi lehet az oka, de van, hogy észre sem veszi, és van, hogy tudatosan rágcsálja.
Az iskolában nem szorong, nincs megfélemlítve, önbizalmával nincs gond. Ha valami zavarja, azt megbeszéljük, bátran kér tanácsot.
A dologhoz fontosnak tartom még megemlíteni, hogy egyedüli gyerek, mindent megkap (főleg az apukától, aki a gyerekre fordított kevés idejét így kompenzálja / munka miatt), én vagyok a szigorúbb szülő. Én vagyok a kiabálós, ennek ellenére velem megoszt minden gondját. Lányom egyházi iskolába jár, ahol nagy az elvárás, úgy érzem, hogy nyomás alatt is vannak sokszor. Mindenből ötös tanuló, de ezért semmit nem tesz meg. Otthon nem ül le soha tanulni, nem is tudjuk rávenni szinte semmilyen formában. Esze van, de szorgalma sajnos nulla. Minden nap délután 4 óráig van tanítás, és nap végére nagyon elfáradnak a gyerekek. Ezért is sajnálom otthon még leültetni tanulni. Mondjuk ő erre rá is tart kicsit, tudja, hogy nem unszoljuk. Viszont ha tanulni kell hétvégén, akkor nincs mese, le kell ülni. Olyankor a gyerek vesz egy 360 fokos fordulatot és a cuki, jófej gyerek átváltozik. Kötekszik, húzza az időt, és nagyon sokszor arrogáns is. (Ha vége a tanulásnak, megint visszakapjuk a cuki gyereket). Beszélgettem anyukákkal, előfordul ez másnál is. Ezeket azért tartottam fontosnak leírni, mert úgy gondolom, hogy mégis van valami stressz, ami zavarhatja és ezzel a rágással vezetheti le.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a rossz szokást hogyan tudnánk "kinevelni" belőle? Megfogadta, hogy uralkodik magán, de ezt egy 9 évestől nem várhatom el.
Van -e valami gyógyszer/krém, bármi, amivel a "szétrágott" területet kezelni lehet, vagy hagyjuk rá, és majd "kinövi" ezt a szokást, és akkor majd regenerálódik?
Az osztályukban van védőnő anyuka (aki egyben az iskola védőnője is), ő sem tudott tanácsot adni, csupán annyit, hogy hagyjam rá (mondván az ő lánya is rágja az ujjait).
Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel:
Nagy Ibolya
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

 

6. kérdés

HlAndi
11:48:36
2016-04-11
Üdvözlöm!
A kérdésem egy három és fél éves kisfiúval kapcsolatos. Szülei elváltak, az anyjával él, én az apa élettársa vagyok.Van egy hat éves nővére. Az apa és az anya között folyamatos vita van a kisfiú viselkedéséről, illetve, hogy mi várható el tőle. A kisfiú a legalapvetőbb kéréseket, "utasításokat" sem hajlandó végrehajtani. Mindenre rámondja, hogy jó (ahogy az anyja is), és gyakorlatilag 5 másodperc múlva már a nem kívánt tevékenységet csinálja. Rendszeresen megüti a nővérét, ha ő éppen nem vele szeretne játszani, vagy nem úgy, ahogy a kisfiú gondolja, de minden ok nélkül is megpofozta már, majdnem belekapott a szemébe. A felnőttekre egyáltalán nem hallgat, bármilyen feladatot csak akkor hajlandó megcsinálni, ha a nővére kéri rá, a lány elmondása szerint a kisfiú az anyjával és a nagymamával ordít, felesel, ököllel megüti őket. Az anya szerint ez korosztályi sajátosság, sosem bünteti, nem szól rá. Mikor a gyerekek nálunk vannak, már tudja a kicsi is, hogy a játékait el kell pakolnia maga után, persze megsértődik rajta, de elpakol. Anyja szerint nem kell, mert még kicsi. Felesel, minden esetben visszabeszél, sokszor csúnya szavakat is használ. Az anyja szerint majd elmúlik, sosem szól rá. Az anyja azt is tűri, hogy bántsa a nővérét, legfeljebb kiküldi a szobából, de soha nem büntette még meg semmivel, a gyermek szabályosan megdöbbent, mikor 10 percre a sarokba ültettem, mert bántotta a testvérét.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen viselkedés várható el egy három és fél éves gyermektől? Az apa és én vagyunk-e túl szigorúak, hogy azt gondoljuk, ha valamit már 20-szor elmondtuk 5 percen belül(például hogy az autóban ne rugdalja az ülést), akkor ezt fel kéne fognia, és abbahagyni az adott cselekvést? (egyébként valószínűleg felfogja, csak figyelmen kívül hagyja, hiszen nem számol következményekkel, még akkor sem, ha kilátásba helyezzük) Túl nagy elvárás, hogy ne verje a testvérét, ha neki épp más dolga van? (a nagylány szeptemberben iskolába megy, félünk, hogy nem tud majd jól teljesíteni, mivel az anya gyakorlatilag nem tölt időt a kicsivel). Helytelen lenne arra nevelni, hogy ne feleseljen, hogy figyeljen arra, amit mondunk neki, ami ráadásul legtöbbször az ő fizikai épségét hivatott védeni? Félreértés ne essék, szerencsére mikor velünk vannak, akkor sem csak büntetésről szól az élet. A legapróbb sikert, jó viselkedést is az egekbe dicsérjük, igyekszünk a pozitív megerősítéssel élni inkább, mint a büntetéssel, de ez eddig csak minimális eredménnyel járt. A büntetéssel eddig annyit elértünk, hogy a jelenlétünkben már nem üti meg a testvérét, de otthon, illetve ha épp nem vagyunk a szobában, gondolkodás nélkül üti-vágja. A legnagyobb gond talán, mint mondtam, hogy az apa és az anya nevelési elvei teljesen különbözőek, az anya mindent ráhagy, és ez láthatóan feszültséget okoz a gyermeknek, mert nem érti, hogy amit anyánál lehet, azt apánál miért nem, és persze rendszeres a "megmondalak anyának" szajkózása.
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-04-13 11:05:58

Kedves Kérdező !

A leírtak alapján nagyon nehéz helyzetben van itt mindenki a jellemző válási játszmák, a kisgyerek kora és a helyzet frissessége miatt. Ugyanis most alakulnak ki az új szerepkörök, még nagy valószínűséggel jelen vannak a válás körüli érzések, melyek ahogyan írja nem feldolgozottak. Ugyanakkor leveléből az is kitűnik, hogy nem igen tudnak konstruktívan kommunikálni egymással a felnőttek, inkább a gyereken keresztül zajlik a „megmérettetés”. Tudom, hogy ilyenkor mindenki a legjobbat szeretné, de azért sokszor a sok új helyzet, szorongások, haragok mögött azért az van, hogy mindenki így vagy úgy érvényesülni szeretne, a saját céljait megvalósítani. Nagy valószínűséggel ez a helyzet a gyerekkel is. Úgy tűnik a kislány elfogadóbb, nyitottabb, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy belül nincsenek rossz érzései, hiszen az is érdekes, hogy a sokkal kisebb öccse megverheti. Ha nem lenne az előzményekben válás, akkor is lehetnének hasonlóak a kisfiú reakciói, több oknál kifolyólag, mert fiú, és egyes kisfiúk szeretnek ebben a korban verekedni, odacsapni, botozni...( lehetne ezeket játékos csatornákba terelni, kardozás, birkózás, botozás, intenzívebb kinti lét, túrázás...). Szóval lefojtani, megbüntetni nincs értelme, mint ahogyan írta is, nem igen változott ettől a helyzet. Sokkal célszerűbb megérteni és olyan irányba terelni, ami nem sért senkit. Amikor mást üt meg, határozottan megfogni a kezét, akár az egész testét és azt mondani, hogy ezt nem lehet, nálunk nem bánunk így a másik emberrel. A durvaság hátterében lehet egy csomó elfojtott indulat is, hiszen a gyerekek soha sem szeretnék, ha különköltöznének a szüleik. Kell egy idő, míg feldolgozza és sajnos sokszor a környezete szenved ettől, ha úgy érzik nem elég az Önök tapasztalatuk ehhez, nyugodtan megkereshetnek olyan pszichológust, aki játékterápia keretében oldani tudja a feszültségeket, ugyanez vonatkozik a felnőttekre is, Önök is kérhetik mediátor, családterapeuta segítségét, akár egy-két alkalommal, hogy lefektessék a legfontosabb gyereknevelési szabályokat. Jól teszik, , hogy konkrét határokat húznak meg, előbb utóbb a gyerek megfogja tanulni, hogy itt hogyan lehet viselkedni. Segít a sok közös élmény, rendszeres jelenlét, hogy már a csírájában meg tudják oldani az agressziót. Ez a korosztály kíváncsi természetű, dacolós is sokszor, szereti a kihívásokat, a határokat feszegetni, mert így erősíti az énét. Sok türelmet és kreativitást kívánok a kezeléséhez, gondoljanak arra, hogy ezáltal mi felnőttek is mennyit tudunk tanulni,ha egy-egy helyzetet játékkal, mondókával, humorral kezelünk. Üdvözlettel Balázs Nelli

 

7. kérdés

bubi05
09:57:53
2016-01-14
Jónapot kívánok! A 3 éves kislányomnál refluxot diagnosztizáltak és az ovodát is most kezdte. Olyan kérdésem lenne hogy orvosi igazolással hogyan juthat olyan ételekhez a kislányom ami neki megfelelő lenne és van-e esetleg valami lehetőség hogy igényeljek emelt családi pótlékot illetve hogy lehet-e erre igényelni!?
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-01-14 21:00:05

Kedves kérdező ! A kérdés nem tartozik a kompetencia területemhez, sajnálom, hogy nem tudok többet segíteni. Minden jót kívánva Nelli

 

8. kérdés

kicsikém
21:04:39
2016-01-03
Üdvözlöm.Olyan kérdésem lenne, az eggyik van egy 2 és fél éves kislányom,aki nem akar hallgatni ránk,hallja ő de nem foglalkozik vele,mi lehet az oka? A másik pedig,van egy kisfiam is aki 2 hónapos lesz 12. én,napközben sokat van fent és sír,nem jó neki semmi.Csak üvölt,mi lehet ennek az oka.
Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2016-01-04 21:27:36

Kedves Édesanya !

Köszönöm, hogy megtisztel bizalmával, megterhelő lehet, hogy egyik gyermekénél sem érzi azt, hogy a kapcsolódás elégséges lenne a harmóniához, hiszen mindkét gyermeke mintha a saját világában lenne. Levelében nagyon kevés információt írt, így nem is tudok konkrétumokat írni, csak esetleg általánosságban véleményt formálni. Jó lenne azért tudni, mikor kezdődött a megváltozott viselkedés, kötődik-e valamihez,Ön hogyan reagál a kislánya passzivitására és a kisfia sírására, mennyit tud pihenni, van-e segítsége, vannak-e esetleg más tünetek is? Kezdem a fiánál, a kisbabák tudnak hosszasan sírni, minden kellemetlenség nekik nagy inger, most ismerik meg a világot és nem csak a külsőt, hanem a belsőt is, has -légzés működése, meleg-hideg váltakozása, fények stb. Tudom javasolni, hogy figyelje meg, melyek azok a napszakok amikor ingerültebb és melyek amikor kevésbé, van-e valamilyen zene, játék, szín, mozgás ami esetleg jobban megnyugtatja? Fontos lenne átvizsgálni a szoptatási-evési szokásokat is, nem nyel-e túl sok levegőt? Egyszóval mennyire érzi magát komfortosan? Sokat segíthet a levegőn való séta, a babák nagyon jót tudnak aludni kint -15 fokban is. Szép dallamos népi vagy komolyzene szintén segíthet, az együtt mozgás, táncolás is nagyon jó szokott lenni. Tudom javasolni a magára való kötözést is. Nagyon fontos, hogy Ön is tudjon pihenni és időszakosan más nyugtattassa a babát. Ha a sírás nem csökken érdemes konzultálni a gyermekorvossal, szoptatási tanácsadóval, hiszen ott a helyszínen biztosan sokkal jobbakat tudnak mondani mint én láthatatlanban. Ami a kislányát illeti, ha nincs semmilyen családi-fejlődési rendellenesség és eddig jól működött kettejük kapcsolata, akkor a most következő fejlődési időszaknak tudható be a nem hallok működésmód, ugyanis a kislánya már szeretne egy picit nagyobbacska/önállóbb lenni, amit így is kifejezhet. Persze érdemes lenne megvizsgálni azt is, hogy hogyan fogadta a kistestvér érkezést, ez milyen érzelmeket hozott elő ( a harag, sértődöttség is megnyilvánulhat nem figyelésben ) Érdemes azt is megnézni, milyen a mindennapi hangulat a családban, hiszen egy üvöltő kisbaba azért mindenki türelmét próbára teheti. Tudom, hogy nehéz megoldani, de ilyen helyzetekben nagyon fontos a kislányával kettesben is lenni, neki való játékokat játszani és nagyon fontos Önnek is pihenni, valahogyan kikapcsolódnia, mert csak feltöltekezve tud racionálisan gondolkodni, kreatív lenni és meghallani a belső hangját, mely általában nagyon jól tudja a válaszokat és megoldásokat. Sok sikert kívánok hozzá.

 

9. kérdés

melinda31
15:54:06
2015-10-19
Üdvözlöm !!
én csak annyit szeretnék kérdezni hogy hány hetes lehetek.mivel szeptember 16-án volt utoljára menszesez és oktober 15-én már a teszt pozitivat mutatott.és mégy annyit szeretnék kérdezni milyen nemü lehet majd mert öszinntén az aktus 25-én történt és a kalkulátorok azt mutatják hogy kislány :) két fiam van é szeretnénk kislányt elötte 08.21-én volt és 07-23-án elöre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Balázs Nelli

klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

2015-10-19 22:47:02

Kedves Melinda ! Gratulálok újabb anyai örömeihez, viszont úgy érzem nem vagyok kompetens eme kérdés megválaszolásához, szerintem ez a nőgyógyászokhoz tartozó kérdéskör. Megértését köszönöm Nelli

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja